joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Ελλάδα

Στις 15 Οκτωβρίου τα Greek Hospitality Awards 2021

 • PDF

Yποβολή υποψηφιοτήτων έως τις 15/9 για τα Greek Hospitality Awards 2021

Τα Greek Hospitality Awards, ο κορυφαίος και καθιερωμένος θεσμός που επιβραβεύει την ξενοδοχία και τις τουριστικές επιχειρήσεις, επιστρέφουν δίπλα σας και σε αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά, για να ενισχύσουν τη στρατηγική marketing της επιχείρησης σας και να υποστηρίξουν ενεργά τις δράσεις σας για την προσέγγιση νέας πελατείας και τη διατήρηση της υφιστάμενης.

Τα Greek Hospitality Awards 2021 (#grha21) διοργανώνονται για 7η συνεχόμενη χρονιά στις 15 Οκτωβρίου υβριδικά, με τους ομιλητές και τους βραβευθέντες σε φυσική παρουσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε ξενοδοχείο (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί το μήνα Σεπτέμβριο) και με το κοινό να παρακολουθεί και να συμμετέχει ψηφιακά μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP, και το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με την Tourism Media & Events, το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr και  το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Ειδικός Σύμβουλος των Greek Hospitality Awards 2021 είναι ο Χάρης Ντιγριντάκης, δημοσιογράφος.

Στο πλαίσιο του θεσμού των Greek Hospitality Awards, βραβεύεται το κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχείο (Top Greek Hotel 2021) και το κορυφαίο resort (Top Greek Resort 2021), πέραν των κατηγοριών βραβείων των θεματικών ενοτήτων. Η ανάδειξη των αρίστων της ελληνικής ξενοδοχίας, μέσα από τα Greek Hospitality Awards, έχει ως στόχο να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο marketing για τον κλάδο, με εμβέλεια όχι μόνο εσωτερική, αλλά και διεθνή.

Για να υποβάλλετε την υποψηφιότητα σας ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο https://ethosevents.eu/awards/grha/.

Ημερίδα της ΡΑΕ για τον οδικό χάρτη του Market Reform Plan και το σχεδιασμό για την Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο

 • PDF

Τον οδικό χάρτη του Market Reform Plan και το σχεδιασμό για την Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο παρουσίασε η ΡΑΕ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διαχειριστές/Φορείς, σε διαδικτυακή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι «το Market Reform Plan πρέπει να υλοποιηθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του μοντέλου στόχου με έναν τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και δικαιοσύνη». Ο κ. υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται στο μέσον πολύ βαθιών αλλαγών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στο υπάρχον εθνικό σχέδιο για το κλίμα αλλά οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι αποτυπώνονται ακόμη περισσότεροι στο νέο ΕΣΕΚ που θα επικαιροποιηθεί και φιλοδοξούμε να είναι από τα πρώτα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που θα ανακοινωθούν σε επίπεδο Ευρώπης. Εμείς, με απόφαση του πρωθυπουργού, προχωρούμε στην πολύ πιο γρήγορη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και αυτό έχει ως συνέπεια την υποχρεωτική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αλλά και την κατασκευή και την επένδυση σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσουν τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές και θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τη μεταβλητότητα του ηλεκτρικού μας συστήματος. Γι’ αυτό το λόγο, προχωρούμε και στην εισαγωγή μηχανισμών strategic reserve, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια, αλλά και ένα Capacity Remuneration Mechanism (CRM) προκειμένου να βοηθήσουμε να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις και να είναι βιώσιμες αυτές οι μονάδες φυσικού αερίου που τις χρειαζόμαστε για να μπορούμε πραγματικά να παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε καταθέσει αλλά και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε αρκετά σχήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη γενική διεύθυνση ενέργειας και στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού, σχήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με το CRM και με το Strategic Reserve και με το Market Reform Plan το οποίο είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των αρμοδίων μηχανισμών. Το Market Reform Plan είναι μία ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση της εθνικής αγοράς ενέργειας. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η στρατηγική που ακολουθούμε για περισσότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ που έχουμε θέσει και θα δεσμευθούμε στο νέο ΕΣΕΚ, νομίζω αυτό θα μας βοηθήσει να τους πετύχουμε».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου που επιτελεί η ΡΑΕ τονίζοντας: «Εμείς στηρίζουμε τη δουλειά που πραγματοποιείται στη ΡΑΕ και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να την ενδυναμώσουμε και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ό,τι απαιτείται για να λειτουργεί καλύτερα».

Στο χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Market Reform Plan είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εξής αρχές: Να ενσωματώσουμε αυξανόμενα μερίδια ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, να εξασφαλίσουμε επάρκεια ισχύος, να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και να προχωρήσουμε στην ενοποίηση της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των διασυνδέσεων». Η κ. Γενική Γραμματέας εξήρε την αγαστή και στενή συνεργασία του Υπουργείου με τη ΡΑΕ, προσθέτοντας και την αμέριστη συμβολή των διαχειριστών και κατέληξε λέγοντας πως «η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως αναγκαία και καθοριστική».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα για τη δρομολόγηση των διαδικασιών περαιτέρω ενίσχυσης της Αρχής, σημείωσε: «Ευχαριστώ θερμά τους διευθύνοντες συμβούλους των ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ, ΔΑΠΠΕΠ, ΔΕΔΔΗΕ για την εξαιρετική συνεργασία και για το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα καλής και αποτελεσματικής συνεργασίας. Αποτέλεσμα αυτού του πολύ καλού κλίματος είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο μετασχηματισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μόλις λίγους μήνες μετά την υιοθέτηση του Target Model στη χώρα μας. Ο κανονισμός 943/2019 και η οδηγία 944/2019 είναι πλέον το πλαίσιο που πρέπει να ακολουθούμε στο σύνολο των αποφάσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι ευκαιρία να γίνουμε μία από τις πρώτες χώρες που θα το υιοθετήσουμε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη και όχι ακόλουθοι εξελίξεων. Ευχαριστώ θερμά για τον υψηλό επαγγελματισμό και αίσθηση καθήκοντος των στελεχών της Αρχής».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Ιωάννης Γιαρέντης, συνεχάρη τη ΡΑΕ, τον Πρόεδρό της και τα στελέχη της. Στο χαιρετισμό του εξέφρασε ενστάσεις τονίζοντας: «Έχουμε σοβαρές ενστάσεις σαν ΔΑΠΠΕΠ γιατί παρόλο που οι ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο και της ενεργειακής πολιτικής και του ΕΣΕΚ, αλλά και της στοχευμένης πολιτικής που υπάρχει σήμερα, απουσιάζουμε σχεδόν ολοκληρωτικά από αυτό το κείμενο ως θεσμικός ρόλος ενώ βρισκόμαστε σε ένα Market Reform Plan το οποίο εισάγει τη βασική μελλοντική κατάσταση των διμερών συμβολαίων». Ο κ. Γιαρέντης γνωστοποίησε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα υποβάλει λίαν συντόμως, γραπτώς, όλες τις ενστάσεις του.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας τόνισε: «Θέματα κρατικής ενίσχυσης είναι ζητήματα που εμπίπτουν στη διακριτική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω ζήτημα -σε βαθμό που κι εμείς γνωρίζουμε γιατί δεν έχει διαμορφωθεί στην ολότητά του- θα διαμορφωθεί με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι γνωστός ο κομβικός ρόλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, όπως και η ποιότητα της δουλειάς που κάνει. Ταυτόχρονα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ γνωρίζει και την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τη ΡΑΕ, στη βάση της πρόθεσης όλων να συνεισφέρουν με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία και το ρόλο που έχουν».

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΕΧΕ ΑΕ, τόνισε: «Έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση μετά τη λειτουργία του μοντέλου στόχου. Ήρθαν μαζί με αυτή τη λειτουργία πολλές μεταρρυθμίσεις και έδειξαν την ουσιαστική δυναμική όλου του ενεργειακού κλάδου. Όλοι είμαστε προσηλωμένοι σε έναν στόχο για να υπάρξει μία ενιαία, ανταποδοτική και απόλυτα ανταγωνιστική αγορά ενέργειας. Όλες οι πρωτοτυπίες έρχονται να αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια που εμπλέκει δυναμικά και με διαφάνεια όλους τους φορείς μέσα σε αυτή την αλυσίδα της δικής μας αγοράς. Εμείς, ως ΕΧΕ, είμαστε σταθεροί σε αυτές τις αρχές, συνεργαζόμαστε με τους φορείς και ακούμε πάντα την αγορά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συζητάμε σε αυτή την Ημερίδα που γίνεται με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, όλες αυτές τις αλλαγές που θα έρθουν στην αγορά με το Market Reform Plan».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στη ΡΑΕ και σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν με την Αρχή ώστε, μόλις επτά μήνες μετά την έναρξη του Target Model, να τίθεται σε διαβούλευση το Market Reform Plan το οποίο, πρακτικά, αποτελεί το “Target Model II”. Εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των φορέων το οποίο μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε σήμερα εδώ. Δεδομένου ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση του Συστήματος, θέλουμε να διαχειριζόμαστε ένα σύστημα που έχει επάρκεια ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μηχανισμός είναι καλοδεχούμενος, είτε πρόκειται για το CRM είτε για το Strategic Reserve, αρκεί να διασφαλίζεται η λειτουργία του Συστήματος σε ασφαλές περιβάλλον. Διανύουμε την περίοδο του “mind the gap”, της πράσινης μετάβασης, η οποία επιφυλάσσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η ευθύνη όλων των φορέων που συμμετέχουμε στη σημερινή ημερίδα είναι, μέσω της αγαστής συνεργασίας μας, να φροντίσουμε για την ασφαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών της χώρας, βιομηχανικών και οικιακών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε πως «ημερίδες σαν και αυτή της ΡΑΕ είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί, όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο για τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και είναι πολύ σημαντικό να τεθούν από όλους εμάς οι σωστές βάσεις, οι απαραίτητες υποδομές και όλοι οι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν ουσιαστικά την ελληνική αγορά σε μία επιτυχή ενεργειακή μετάβαση που θα έχει πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Ο κοινός μας στόχος για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την κοινωνία από αυτή τη μετάβαση, μπορεί να επιτευχθεί από την ολιστική προσέγγιση και από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως αποδεικνύεται από τη διοργάνωση της Ημερίδας. Ο οδικός χάρτης συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και εκτιμώ πως θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. Με δεδομένου ότι το target model αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μετάβασης ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανταποκριθεί πλήρως μέχρι στιγμής σε όλα τα αιτήματα που χρειαζόταν η συνδρομή του και το ίδιο θα πράξει στο μέλλον».

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας έγιναν οι παρουσιάσεις των φορέων για την υλοποίηση του υβριδικού μοντέλου, ενώ στο τρίτο μέρος δόθηκαν απαντήσεις από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ και τους εκπροσώπους των φορέων σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην Ημερίδα.

 

ΣΤΙΣ 24-25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 3ου BALKANFORUM

 • PDF

Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα θα είναι και το 3ο Balkan Forum. Το θέμα του φετινού Forum είναι η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑ COVID ΕΠΟΧΗ» και προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, με νέο σχεδιασμό σύμφωνα με τα πρόσφατα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για άλλη μία χρονιά θα ακολουθηθεί το μοντέλο του υβριδικού συνεδρίου (Hybrid) ως ένα συνδυαστικό event φυσικής και διαδικτυακής παρουσίας. Θα υπάρξει Live Streaming στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα λάβουν  χώρα στοχευμένες διαδικτυακές  συναντήσεις B2G

Το Forum διοργανώνεται από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στη Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process – SEECP)

Για περισσότερες πληροφορίεςκαι για τη συμμετοχή/εγγραφή σας, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου https://balkanforumthess.com/ή την ιστοσελίδα του Υπουργείου www.mathra.gr

Ημερίδα της ΡΑΕ Ο οδικός χάρτης του Market Reform Plan και ο σχεδιασμός για την Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο

 • PDF

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση της ενεργειακής αγοράς διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα την

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και ώρα 10:00 π.μ.

Κατά την Ημερίδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση από την Αρχή και από τους αρμόδιους φορείς/Διαχειριστές του προτεινόμενου «οδικού χάρτη» μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τα ακριβή χρονικά ορόσημα για την υλοποίησή τους. Σκοπός της εν λόγω ολιστικής προσέγγισης είναι η περαιτέρω βελτίωση για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών του Μοντέλου Στόχου (Target Model) προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Θα παρουσιαστεί, επίσης, ο σχεδιασμός και οι βασικές υποθέσεις για την αξιολόγηση επάρκειας πόρων σε εθνικό επίπεδο (National Resource Adequacy Assessment), η οποία αποτελεί τη βάση για τη δρομολόγηση Μηχανισμών Ισχύος, είτε Strategic Reserve, είτε Capacity Renumeration Mechanism, καθώς και για την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους των Συμμετεχόντων στις ενεργειακές αγορές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν σχετικά ερωτήματα.

 

Εγγραφή στην Ημερίδα:

Μπορείτε να εγγραφείτε στην Ημερίδα της ΡΑΕ στο ακόλουθο link:

https://attendee.gotowebinar.com/register/4598019505256446736


Πρόγραμμα Ημερίδας ΡΑΕ - Market Reform Plan - 21.07.2021/10:00πμ

1ο Μέρος

10:00-10:30

Χαιρετισμοί

κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ

Ιωάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ

Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΕΧΕ ΑΕ

Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ ΑΕ

Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ


2ο Μέρος

10:30-11:50

Σχεδιασμός Market Reform Plan (MRP)

Παντελής Κάπρος, Καθηγητής ΕΜΠ - Παρουσίαση της Μελέτης για το Market Reform Plan (MRP)

Αγγελική Μουρτζίκου, Διευθύντρια Ρύθμισης & Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής & Διεθνών Διασυνδέσεων, ΡΑΕ - Σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ενεργειών MRP

Δημήτριος Μίχος, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Υποστήριξης και Αγοράς, ΑΔΜΗΕ ΑΕ - Σχεδιασμός διάκρισης ενέργειας εξισορρόπησης και ενέργειας λόγω ανακατανομής

Χριστόφορος-Ανέστης Ζούμας, Διευθυντής Λειτουργίας Αγορών, ΕΧΕ ΑΕ - Σχεδιασμός και υλοποίηση των Συμπληρωματικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών και της Συνεχούς Συναλλαγής

11:50-12:00

Διάλειμμα

12:00-13:00

Συζήτηση

13:00-13:15

Διάλειμμα

3ο Μέρος

13:15-14:00

Παρουσιάσεις για το Σχεδιασμό της Εθνικής Μελέτης Επάρκειας Ισχύος  (National Resource Adequacy Assessment)

Μαρία Κερκίδου, Προϊστάμενη Τμήματος Ενεργειακών Μελετών Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού, ΡΑΕ, Ευρωπαϊκό Πλαίσιο - Διαδικαστικά βήματα πριν την υποβολή του σχεδίου εφαρμογής / Μεθοδολογία ACER για το RS: Μια αρχική προσέγγιση του VOLL για την Ελλάδα

Αθανάσιος Βολίκας, Στέλεχος Τμήματος Ρύθμισης & Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, ΡΑΕ, Μεθοδολογία ACER για το CONE: Παραδοχές, υπολογισμοί και συμπεράσματα από τη Δημόσια Διαβούλευση

Ελευθερία Κονταξή, Τομεάρχης Μελετών Αγοράς, ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ERAA και Εθνική Μελέτη Επάρκειας Ισχύος

14:00-15:00

Συζήτηση

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα Ωρίμανση και υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικές υποδομές με καινοτόμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς Ευρωπαϊκό έργο PRODESA

 • PDF

Η άμεση μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η μείωση του εισαγόμενου καύσιμου και η εξασφάλιση συνεχούς παροχής φτηνής ενέργειας είναι οι σημαντικοί στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του έτους 1990. Ο αυξημένος αυτός στόχος μεταβάλλει και τον στόχο για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030.

Μέγιστη προτεραιότητα δίνεται στον κτηριακό τομέα επειδή είναι ένας από τους πλέον ενεργοβόρους τομείς στην Ευρώπη. Ο δημόσιος κτηριακός τομέας δε, καλείται να δώσει το παράδειγμα άμεσης υλοποίησης της πολιτικής για την απανθρακοποίηση που έχει τεθεί για το 2050.

Η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί έναν ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με δημόσιους πόρους. Απαιτούνται νέοι μηχανισμοί και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυσή τους.

Το ευρωπαϊκό έργο PRODESA – Ανάπτυξη έργων ενεργειακής απόδοσης στη νότια Αττική μελέτησε και θέτει σε εφαρμογή χρηματοδοτικά σχέδια που συγκεράζουν δημόσιους με ιδιωτικούς πόρους για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε πέντε δήμους και συγκεκριμένα σε 116 δημοτικά κτήρια και στον οδοφωτισμό αντικαθιστώντας 22.000 φωτιστικά.

Οι δήμοι Άλιμος (συντονιστής του έργου), Αγ. Δημήτριος, Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, Αγ. Ανάργυροι Καματερό και Γλυφάδα συνεργάσθηκαν με στόχο την ωρίμανση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και την υλοποίηση τους με τα ως άνω καινοτόμα χρηματοδοτικά μοντέλα.

Το PRODESA διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο όπου θα παρουσιασθούν η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων ενεργειακής απόδοσης, τα χρηματοδοτικά μοντέλα και οι τύποι συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης που αναπτύχθηκαν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν επίσης την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την πολιτική για την ενεργειακή αποδοτικότητα στο δημόσιο τομέα και τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το διαδικτυακό σεμινάριο απευθύνεται κατ’ αρχήν στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, τους δημόσιους φορείς αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου που έχουν σχετικές δραστηριότητες.

 

Θα πραγματοποιηθεί μέσω ZOOM στις 14 Ιουλίου 2021 από τις 10:00 έως τις 14:30 και θα επαναληφθεί στις 21 Ιουλίου 2021 την ίδια ώρα στους συνδέσμους

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και την εγγραφή σας θα βρείτε την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ https ://kede .gr /category /diethneis -scheseis -evropaika -programmata -kede /evropaika -programmata -tis -kede / και στην ιστοσελίδα του έργου PRODESA www . prodesa . eu /.

Για να επικοινωνήσετε με εκπρόσωπο του έργου PRODESA, καλέστε την κα Ι. Λιόση ή την κα Δ. Αθανασάκου στο 210 6446330 καθημερινά από 9:30 έως 17:30.

 

Εκδήλωση στο Διοικητήριο για τις πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε Μακεδονία και Θράκη

 • PDF

Εκδήλωση στο Διοικητήριο για τις πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε Μακεδονία και Θράκη

Στ. Καλαφάτης: «Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

«Η επενδυτική προσπάθεια συνεχίζεται»

«Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, αναπτύσσουμε ήδη κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης, ελέγχου και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές», που οργάνωσε ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Διοικητήριο.

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι, «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές οικονομικές προβλέψεις της προχωρά σε νέα -τη δεύτερη μέσα στο χρόνο- θετική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. έναντι 4,1% του Α.Ε.Π. που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022. Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του Α.Ε.Π.».

«Η οικονομία μας σήμερα παραπέμπει σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Κι αυτό χάρη στις πολιτικές που έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «διατέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων». Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, στην μετά την πανδημία εποχή» και τόνισε ότι «πέρα από τα 40 δις του ΕΣΠΑ- εξασφάλισε επιπλέον 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έτοιμη να δρομολογήσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.».

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της εποχής που έρχεται», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών που αναφέρθηκε ειδικότερα στο «μείζονος σημασίας σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και τη δίκαιη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που -πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα- θα φέρει ακόμη περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή θα φθάσουν τις 1.800».

Για τον ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι «καλείται να παίξει κομβικό ρόλο. Καθώς αφενός διατηρεί τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του, αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό παράγοντα  και επιταχυντή των μεγάλων έργων, προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενδυναμώσει την επικοινωνία μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων (Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Επιχειρηματικοί Φορείς, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κλπ), να επισημάνει προβλήματα που απαιτούν στοχευμένες λύσεις και να προτείνει, μέσα από γόνιμο διάλογο, μέτρα και κατευθύνσεις που θα επιταχύνουν τις πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Για τα αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 στη Μακεδονία και στη Θράκη, μίλησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης), κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης. Ενώ, στις Δράσεις ΥΜΑΘ στο Εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.

 

 

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταμορφώνουν την Κρήτη σε ενεργειακό σταυροδρόμι

 • PDF

Βασικά σημεία της σημερινής παρέμβασης του κ. Ιωάννη Μάργαρη, Αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ,

στο Cretan Energy Conference.

 • Ιστορικό επίτευγμα η ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ιστορικό επίτευγμα για την Κρήτη, τον ΑΔΜΗΕ και το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας της χώρας. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες και τις προκλήσεις της πανδημίας, η «διασύνδεση των ρεκόρ», ολοκληρώθηκε μόλις σε 2,5 χρόνια από τον ΑΔΜΗΕ και τις ανάδοχες εταιρείες.

Το νέο υποβρύχιο καλώδιο θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού τους θερινούς μήνες και το σύνολο των αναγκών τους χειμερινούς. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης θα δουν άμεσα αναβάθμιση της ποιότητας ηλεκτροδότησης, όπως είναι η σταθεροποίηση των τάσεων που επιτυγχάνεται με έναν καινοτόμο εξοπλισμό, το λεγόμενο STATCOM, το οποίο εγκαταστήσαμε πρόσφατα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Τα οικονομικά οφέλη είναι εξίσου σημαντικά.

Για κάθε μέρα λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν 1 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος. Συνολικά, η εξοικονόμηση των ΥΚΩ για το 2022 υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ –όσο δηλαδή κόστισε και η κατασκευή του έργου, γεγονός που σημαίνει ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα αποσβεστεί σε μόλις ένα έτος.

Θέλω να επισημάνω την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με τους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου και Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Καλογερή αλλά και όλους τους άλλους αδειοδοτικούς φορείς της Κρήτης. Τέτοια έργα γίνονται στην ώρα τους -ειδικά σε συνθήκες πανδημίας- μόνο όταν οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και βρίσκουν λύσεις στα όποια εμπόδια προκύπτουν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

 • Εντός χρονοδιαγράμματος η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Έναν χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης, η κατασκευή του έργου εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος. Ειδικότερα:

- Οι γεωτεχνικές μελέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, τόσο για τους Σταθμούς Μετατροπής όσο και για τον εξοπλισμό τους.

- Τα καλωδιακά τμήματα κατασκευάζονται ήδη στα εργοστάσια των αναδόχων στην Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

- Ο βασικός εξοπλισμός των Σταθμών Μετατροπής παράγεται σήμερα στα εργοστάσια των κατασκευαστών στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα.

- Οι εργασίες εκσκαφής για τα καλωδιακά τμήματα έχουν ξεκινήσει στην πλευρά της Αττικής και θα ξεκινήσουν στο Ηράκλειο τον Σεπτέμβριο.

- Το φθινόπωρο αναμένεται η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου και εντός του έτους η εγκατάσταση της οπτικής ίνας.

Το 2024 που είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση για όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος (μέσω των ΥΚΩ) θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το 2030. Επιπλέον, πολύ σημαντικό όφελος του έργου είναι ότι, σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του, θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο peak της κατασκευής θα απασχολούνται ταυτόχρονα στα εργοτάξιά μας πάνω από 700 εργαζόμενοι.

Η Κρήτη ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης

Είναι σαφές ότι η Κρήτη αναδεικνύεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής, κατοχυρώνοντας στρατηγική θέση για έναν ακόμη λόγο στον γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μελετώνται στην περιοχή, όπως με την Κύπρο και το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και τη Λιβύη, περιλαμβάνουν την Κρήτη. Ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Συστήματος Υψηλής Τάσης της Κρήτης εντός της επόμενης τριετίας.

 

Συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Webinar "The European Green Deal and the Energy Sector"

 • PDF

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά σήμερα Τετάρτη, 7 Ιουλίου, στο Webinar με θέμα "The European Green Deal and the Energy Sector", το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Δίκαιο της Ενέργειας (EFELA) και η Ιταλική Ένωση Δικαίου Ενέργειας (AIDEN). Κεντρική ομιλήτρια ήταν επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson.

 

 

Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε το ευρύ φάσμα των παρεμβάσεων στον ενεργειακό κλάδο με σκοπό την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με την κινητοποίηση επενδύσεων άνω των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

 

 

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η Ελλάδα, με την εμβληματική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωράει στην ταχύτερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η πρόσφατη κλιμάκωση των τιμών του CO2, η στα 58 ευρώ/τόνο, εν αναμονή της μεταρρύθμισης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), δικαιολογεί πλήρως την απόφασή μας πριν από σχεδόν 2 χρόνια» σημείωσε ο Υπουργός. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική αναμόρφωσης των λιγνιτικών περιοχών με επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το πράσινο υδρογόνο να λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη και έκανε ειδική αναφορά στο White Dragon που στοχεύει στην παραγωγή 250.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως.

 

«Η επενδυτική άνθηση της πράσινης ενέργειας είναι άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τόνισε ότι οι ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν πλέον το 34% του ενεργειακού μείγματος, θα υπερβούν το 67% έως το 2030.

Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, θα τεθεί σε διαβούλευση το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά και θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για το υδρογόνο.

Αναφερόμενος στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν σε 21 πράσινες δράσεις, ο Υπουργός, τόνισε ότι ξεπερνάνε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στο τεράστιο κύμα ενεργειακών ανακαινίσεων 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας. Προωθείται, επίσης, η ηλεκτρική κινητικότητα με στόχο, έως το 2030, 1 στις 3 νέες πωλήσεις να αφορά σε ηλεκτρικά οχήματα. Επιπρόσθετα, ενισχύεται το ενεργειακό σύστημα με έργα 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 450 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα για την αποθήκευση ενέργειας. Επιπλέον, 750 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις επιτυχείς διασυνδέσεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία που προωθούν τη σύγκλιση των τιμών αποφέροντας οικονομικά οφέλη στους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, η νέα γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία θα λειτουργήσει το επόμενο έτος ενώ παράλληλα δρομολογούνται οι διασυνδέσεις με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

 

Κλείνοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι: «Αναπτύσσουμε διαρκώς νέα πλαίσια με ανθεκτικές υποδομές για να στηρίξουμε την αγορά και να ενθαρρύνουμε οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις. Σε αυτόν τον τεράστιο, πράσινο μετασχηματισμό, η δέσμευσή μας είναι να εμπλέξουμε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα στις διεθνείς συνεργασίες, ως τη μόνη αποτελεσματική προσέγγιση, αντιμετώπισης της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής».Συνεργασία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών με τα ΑΕΙ για “πράσινες” δημόσιες συμβάσεις και συμβάσεις καινοτομίας

 • PDF

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των Πανεπιστημίων στη διενέργεια δημοσίων συμβάσεων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους καθώς και τη σύναψη Συμβάσεων Καινοτομίας για την προώθηση καινοτόμων λύσεων και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων (ΓΔΔΣ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ως Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών (ΕΚΑΑ) διοργάνωσε ενημερωτικές διαδικτυακές εκδηλώσεις για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με τη Σύνοδο των Αντιπρυτάνεων Οικονομικών Θεμάτων.

Τις παρακολούθησαν 80 στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών και των ΕΛΚΕ από 19  Πανεπιστήμια, τα οποία θα αποτελέσουν τα σημεία επαφής μεταξύ των Α.Ε.Ι. και της ΕΚΑΑ.

Στην ενημερωτική εκδήλωση για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, στα οικολογικά σήματα και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, στο κόστος κύκλου ζωής και σε καλές πρακτικές.

Στην αντίστοιχη εκδήλωση για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην υλοποίηση και παρακολούθηση των Δημόσιων Συμβάσεων Καινοτομίας και στο Κέντρο Αριστείας για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις στο προσεχές διάστημα καθώς η ΕΚΑΑ είναι ταυτόχρονα η επισπεύδουσα υπηρεσία για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και το Κέντρο Αριστείας για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας.

Πράσινη Ενέργεια και νανοτεχνολογικές εφαρμογές στα θερμοκήπια

 • PDF

Tα δύο πολύ σημαντικά εργαστήρια (workshops)

 • Green Energy-Smart Storage & Hydrogen" και
 • "Nanotechnology and Organic Electronics Industry in Agriculture

που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου στο πλαίσιο του του Διεθνούς πολυ-Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2021, στο “Porto Palace Hotel”, στην Θεσσαλονίκη, φέρνουν στο προσκήνιο όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Την έναρξη του workshop με θέμα τις εφαρμογές στη Γεωργία θα κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιος Λιβανός, ενώ ο Πρόεδρος του NANOTEXNOLOGY 2021 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης , θα αναφερθεί στις νέες εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας , της Πράσινης Ενέργειας και της Έξυπνης Αποθήκευσης στον Αγροτικό Τομέα.

Και τα δύο workshops θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 9 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη (βλ πρόγραμμα).

Στη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί στις 9 έως και τις 14.00 το μεσημέρι στη μεγάλη επιστημονική ενότητα με γενικό τίτλο «Πράσινη Ενέργεια, Έξυπνη Αποθήκευση και Υγδρογόνο», θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν καινοτόμες ιδέες, τεχνολογίες αιχμής και βιώσιμες οικονομικές λύσεις με βάση την Πράσινη Ενέργεια, την Έξυπνη Αποθήκευση Ενέργειας & το Υδρογόνο,

Αγροφωτοβολταϊκά: Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις καλλιέργειες

Στόχος αυτών των Special Workshops είναι να παρουσιάσουν και να αναδείξουν καινοτόμες ιδέες, τεχνολογίες αιχμής και βιώσιμες οικονομικές λύσεις με βάσει την Πράσινη Ενέργεια, την Έξυπνη Αποθήκευση Ενέργειας & Υδρογόνο, και τις επιλογές που δίνει η βιομηχανία της Νανοτεχνολογίας στην Γεωργία, την Αγροδιατροφή & την Έξυπνη Συσκευασία, καθώς και  να συζητήσει τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές Πολιτικές και ευκαιρίες χρηματοδότησης σε ερευνητικούς, μικρομεσαίες και βιομηχανικούς φορείς.

 

Στη διάρκεια του Workshop με θέμα τις εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Γεωργία,  θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων νέα δεδομένα , προτάσεις και εφαρμογές που αφομοιώνουν τις πρακτικές της Πράσινης Ενέργειας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιέργειες, ενώ θα αναπτυχθούν θεματικές για τα αγροφωτοβολταϊκά, τις νανοτεχνολογικές εφαρμογές στα θερμοκήπια, και τις έξυπνες συσκευασίες  προϊόντων.

 

Το μεγαλύτερο Συνέδριο Νανοεχνολογίας στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη

To NANOTEXNOLOGY2021 περιλαμβάνει ακόμη τα εξής σημαντικά επιστημονικά γεγονότα:
 
-18oΔιεθνέςΣυνέδριοστιςΝανοεπιστήμεςκαιταΝανοϋλικά6-9Ιουλίου
Το Διεθνές Συνέδριο NN είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα στον κόσμο, στον τομέα των Νανοεπιστημών και των Νανοτεχνολογιών, το οποίο εστιάζει στις Νανοεπιστήμες και τις Νανοτεχνολογίες και προωθεί διεπιστημονικές συζητήσεις μεταξύ ερευνητών και εκπροσώπων ακαδημαϊκών, ερευνητικών, βιομηχανικών, εμπορικώνφορέων, αλλά και εκπροσώπων διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. 
Στη διάρκεια των εργασιών του πολυσυνεδρίου παρουσιάζονται νέα προϊόντα και τεχνολογίες, ενώ δίνεται η μοναδική δυνατότητα σύναψης συνεργασιών και συμφωνιών μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και του κόσμου της παγκόσμιας αγοράς.     
 

-Το 14οΔιεθνές Συμπόσιο Οργανικών Ηλεκτρονικών ISFOE 5-8 Ιουλίου, είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό γεγονός στον τομέα των Εύκαμπτων  Οργανικών Ηλεκτρονικών (OEs) , που προωθεί την Έρευνα , την Τεχνολογία και την Καινοτομία στα OE, και τη Βιομηχανία του κλάδου , την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη βελτιστοποίηση πρακτικών και προτύπων στη διαδικασία της βιομηχανικής παραγωγής.

-7-8 July 2021 4ο Διεθνές Συνέδριο για την τρισδιάστατη εκτύπωση την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ψηφιακή Βιομηχανία.

Το Συνέδριο I3D εστιάζει τις εξελίξεις στα αναδυόμενα πεδία των τρισδιάστατων εκτυπώσεων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, της Ψηφιακής και Ρομποτικής Νανο-βιομηχανίας, στα εύκαμπτα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικών, στον τομέα της φροντίδας υγείας, στις εφαρμογές της Νανοϊατρικής όπως για παράδειγμα  τους βιοαισθητήρεςκ.ά

-15ο Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες, τις Νανοτεχνολογίες, τη Νανοϊατρική, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, 3-10 Ιουλίου

Το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών που διεξάγεται παράλληλα με το Διεθνές ΠολυσυνέδριοΝανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών , αποτελεί το σημαντικότερο και μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα εκπαίδευσης , το οποίο συγκεντρώνει συμμετοχές νέων ερευνητών και επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο.

-11ηΈκθεσηEXPONANOTEXNOLOGY, 5-9 Ιουλίου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός για την Νανοτεχνολογία, τα Νανοϋλικά, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και την Νανοϊατρική, καθώς παρουσιάζει νέες εφαρμογές και προϊόντα 60 και πλέον εταιρειών και  ερευνητικών οργανισμών του κλάδου.

-BusinessForum, 6-8 Ιουλίου

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του NANOTEXNOLOGY 2021,είναι το BusinessForum. Οι επισκέπτες και συμμετέχοντες στην EXPO 2021 έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη δράση του συγκεκριμένου forum να συνάψουν συμφωνίες και συνεργασίεςκαθώς και να πραγματοποιήσουν B2Bσυναντήσεις με ενδιαφερόμενους στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών μέσα από το MatchmakingEvent. Το BusinessForum, σε συνεργασία με το «NewBusinessDevelopment&Commercialization» Workshop που διεξάγεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου , δημιουργεί νέους ορίζοντες επαφών και συνεργασιών στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων και εφαρμογών.

Στη διάρκεια του πολυσυνεδρίου θα πραγματοποιηθούν πέντε workshopsμε θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα Νανοϊατρικής,  Βιοαισθητήρων και των εφαρμογών τους, Γραφένιου και άλλων υλικών , ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα τον Covid 19 και τη συμβολή της Νανοϊατρικής στην αντιμετώπισή τουΚορονοϊού.

 

Στο NANOTEXNOLOGY 2021 θα ανακοινωθούν οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις και τα δεδομένα από τον χώρο των Νανοεπιστημών, των Προηγμένων Υλικών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών και Φωτονικής, και της Νανοιατρικής.

Οι βασικοί ομιλητές της κεντρικής εκδήλωσης του NANOTEXNOLOGY2021 είναι ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών στην FIAT&Chrysler, DrNelloLiPira (Ιταλία), θα αναφερθεί στην «Επανάσταση των νέων υλικών στην αυτοκινητοβιομηχανία του μέλλοντος», η καθηγήτρια EugenaKumacheva από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς) θα μιλήσει για «τα Νανοκολλοειδή και τα Σούπερνανοκολλοειδή συστήματα σωματιδίων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων υλικών»,  ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cambridge(Μεγάλη Βρετανία)Γιώργος Μαλλιαράς,θα αναφερθεί σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους Ηλεκτρονικούς Βιοαισθητήρες και την δράση τους στις Νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

 

Εκδήλωση στο Διοικητήριο για τις πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε Μακεδονία και Θράκη

 • PDF

Εκδήλωση με θέμα «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές», οργανώνει την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:00 – 21:00 στον αίθριο χώρο του κτηρίου του Διοικητηρίου (ΥΜΑΘ), ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενδυναμώσει την επικοινωνία μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων (Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Επιχειρηματικοί Φορείς, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κλπ), να επισημάνει προβλήματα που απαιτούν στοχευμένες λύσεις και να προτείνει, μέσα από γόνιμο διάλογο, μέτρα και κατευθύνσεις που θα επιταχύνουν τις πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Α΄ μέρος (19.00-20.00)

 1. Καλωσόρισμα
 2. Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη.
 3. Αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 στη Μακεδονία και στη Θράκη. Ομιλητής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης), κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης
 4. Δράσεις ΥΜΑΘ στο Εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Ομιλητής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.

Β΄ μέρος (20:00 – 21:00)

 1. Ερωτήσεις, παρεμβάσεις, τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.
 2. Δευτερολογίες
 3. Απολογισμός

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του «οινοτουρισμού» με εκκίνηση από την Σαντορίνη με 2ημερη εκδήλωση- συνέδριο.

 • PDF

Με εκκίνηση από την Σαντορίνη και την διεξαγωγή ειδικών εκδηλώσεων στις 6 Ιουλίου το υπουργείο Τουρισμού εγκαινιάζει ένα μεγάλο οδοιπορικό για την ανάδειξη του οινοτουρισμού σε όλη την χώρα.

Μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν σε περιοχές με ισχυρή παρουσία στον τομέα της οινοποίησης επιδιώκεται να  αναδειχθεί η δυναμική προοπτική που υπάρχει στις ειδικές μορφές τουρισμού -όπως ο οινοτουρισμός- οι οποίες και μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες στήριξης του ελληνικού τουρισμού και να συντελέσουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη του τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό με συνεργασία του Yπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, του Δήμου Θήρας  και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη της Aegean Airlines θα πραγματοποιηθεί στο νησί στις 5 & 6 Ιουλίου διήμερη εκδήλωση εστιασμένη στον οινοτουρισμό  με θέμα : «Ελληνικός Οινοτουρισμός- Στρατηγικές & προοπτικές για την μετά-Covid εποχή».

H υφυπουργός κ. Σ. Ζαχαράκη αρμόδια για τις θεματικές μορφές τουρισμού θα εκκινήσει  τις εργασίες του διημέρου εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από το Υπουργείο για την ενίσχυση του οινοτουρισμού το αμέσως επόμενο χρονικο διαστημα ενώ η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κ. Βίκυ Λοϊζου  θα αποτυπώσει τις  δυνατότητες ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια του συνεδριακού σκέλους της διήμερης εκδήλωσης.

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμβάλουν με παρεμβάσεις τους ο  Αναπληρωτής  Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ.Κ.Ζήκος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μ.  Χατζημάρκος και ο  Δήμαρχος Θήρας κ.Σιγάλας.

Επίσης ομιλίες και παρουσιάσεις θα γίνουν από τους: ● José Antonio Vidal, Ιδρυτής/Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO) ● Dr Ignacio Sanchez Recarte, Γενικός Διευθυντής CEEV (ComitéEuropéen des Entreprises Vins)● την  Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού, ● Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» ● κ. Ιωάννης Καρακάσης, Master of Wine, ● Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΔΟΑΟ και Πρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΟ και τον ● κ. Νικόλαος Μηλιαράκης – Εκπρόσωπος “Wines of Crete”.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε αμπελώνες του νησιού και οινογνωσία σε οινοποιητικές μονάδες οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του Υπουργείου Τουρισμού.

Το συνέδριο έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν ξένοι και  Έλληνες δημοσιογράφοι ειδικοί του οίνου και του οινοτουρισμού ενώ συμμετέχουν σε αυτό θεσμικοί παράγοντες του οινοτουρισμού σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθώς και πρέσβεις ξένων χωρών (Γερμανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο), ‘Ελληνες παραγωγοί και ειδήμονες και άλλοι παράγοντες.

Θα αναδειχθούν οι  μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο ελληνικός οινοτουρισμός πανελλαδικά, και θα παρουσιαστούν και σχετικές πρωτοβουλίες  του Υπουργείου μεταξύ των οποίων η δημιουργία ψηφιακού portal για τα επισκέψιμα οινοποιεία, η ανατοποθέτηση και η ενίσχυση του  Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου (Σ.Ε.Ο.), η λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, και η στήριξη επενδύσεων σε υποδομές μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Στόχος του οδοιπορικού που ξεκινά από την Σαντορίνη και θα συνεχιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας  όπου υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία είναι να συνδεθεί ο τουρισμός και τα ταξίδια με τις επισκέψεις σε οινοποιεία της χώρας οπότε και να στηριχθούν οι περιοχές αυτές και να εξελιχθούν σε πόλους έλξης ενός παγκόσμιου κοινού.

Καινοτομίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο Διεθνές Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2021 Θεσσαλονίκη, Porto Palace 3-10 Iουλίου

 • PDF

Υψηλής ευαισθησίας rapidtests με εύκολη χρήση,αξιόπιστα αποτελέσματα, και χαμηλό κόστος μαζικής παραγωγής, δημιούργησε και παράγει η  εταιρεία BLNanobiomed  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «RealNano».

Τα πρωτοποριακά rapid tests που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο φετινό Διεθνές ΠολυσυνέδριοNANONEXNOLOGY2021, «ανοίγουν» ουσιαστικά «τον δρόμο» για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων.

Στη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2021, η Ελληνική εταιρεία OrganicElectronicTechnologies(ΟΕΤ) παρουσιάζει έναν έξυπνο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων βασισμένο στα φωτοβολταικά 3ης γενιάς που παράγει η ΟΕΤ. Ο σταθμός  διαθέτει συστήματα ασφαλείας με κάμερες, και φωτισμού. Τα οργανικά φωτοβολταϊκά που παράγουν ενέργεια και από το διάχυτο φως είναι κατασκευασμένα σε εύκαμπτα υποστρώματα, με προδιαγραφές σύγχρονου design, φιλικά στο περιβάλλον και με ανακυκλώσιμα υλικά

Συνεργασία με την FIAT

Η OET είναι η μοναδική διεθνώς εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς (OPVs), σε συνεργασία με την FIAT,και στο πλαίσιο τωνευρωπαϊκώνπρογραμμάτων SmartLine καιCORNET, δημιούργησαν και εγκατέστησαν OPVPanels, ηλιακούς ανιχνευτές (solardetectors)και θερμοστοιχεία για ηλιακές οροφές αυτοκινήτων (φωτ 4) και OLEDs για σήμανση και φωτισμό στα αυτοκίνητα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα καινοτόμα προϊόντα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων RealNano, SmartLine και CORNET, Συντονιστής των οποίων ήταν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, και τα οποία μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της  11ηςΈκθεσης EXPO 5-9 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY2021.

 

Τα γεγονότα του NANOTEXNOLOGY

Η Νανοτεχνολογία στη μάχη κατά του Covid 19

Επιστήμονες, μηχανικοί και επιχειρηματίες από 60 χώρες , που προέρχονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα , ερευνητικά κέντρα, εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, συναντώνται και συντονίζονται σε ένα μεγάλο επιστημονικό , τεχνολογικό και επιχειρηματικό γεγονός , το οποίο εξελίσσεται φέτος live και υβριδικά .

Το πολύ-συνέδριο, περιλαμβάνει σε ειδικές θεματικές όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Νανοτεχνολογίας και Νανοβιοτεχνολογίας, των Προηγμένων Υλικών, των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής, των ΤΠΕ, της Πράσινης και Ψηφιακής Καινοτομίας, αλλά και ειδική ημερίδα όπου θα ναλυθούν τα νεότερα δεδομένα γύρω από τον COVID 19, παίρνουν μέρος εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και εταιρείες του κόσμου.

 

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις της Νανοϊατρικής

 

Την Τρίτη 6 Ιουλίου από το πρωί στις 10.30 έως και το μεσημέρι στις 13.00 θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Νανοϊατρικής .

 

H καθηγήτρια Ελίζα Κονοφάγου (Columbia University , USA), θα μιλήσει για τη μεταφορά φαρμάκων μέσω ενός πολύ επιλεκτικού ημιπερατού περιγράμματος του ενδοθηλιακού κυττάρου, για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών και καρκίνου.

Την ίδια ημέρα στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του Συνεδρίου στις 20.00 ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Γιώργος Μαλλιαράς, θα αναφερθεί σε όλες τις πρόσφατες εξελίξεις της Μικροηλεκτρονικής και των εφαρμογών της στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

 

Καινοτομίες στην μάχη της πανδημίας Πέμπτη 8 Ιουλίου

Την Πέμπτη το πρωί στις 10.20 η Dr Ling Peng (Aix Marseille University, France), θα μιλήσει για τα αυτοσυναρμολογούμενα συστήματα διατεταγμένων πολυμερών μορίων , τα οποία χρησιμοποιούνται για βιοϊατρικές εφαρμογές.

Η εξειδικευμένη σε θέματα νομολογίας στον τομέα της Νανοϊατρικής και της Νανοτεχνολογίας Illise Feitshans θα αναφερθεί στην εφαρμογή των νόμων της Νανοτεχνολογίας και τον τρόπο με τον οποίο «έσωσε» τον κόσμο από την πανδημία

Εκπρόσωποι του Διεθνούς Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας της Πορτογαλίας θα αναφερθούν στις πρόσφατες καινοτομίες για την πρόληψη, επιτήρηση και διάγνωση του Covid 19.

Η ερευνητική ομάδα της εταιρείας BLNanobiomed και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN θα αναφερθεί στις τρισδιάστατες εκτυπωμένες, υψηλής προστασίας μάσκες που δημιουργήθηκαν λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

 

Στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του VOCIDTM για την ανίχνευση του κορονοϊού στην εκπνοή , θα αναφερθούν ερευνητές από το Ισραήλ, ενώ θα παρουσιαστούν και νέα στοιχεία για τη συμβολή των βιοαισθητήρων στην πολλαπλή ανίχνευση τόσο του sars-CoV -2 όσο και της γρίπης.

 

Εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας & των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Γεωργία

Δύο σημαντικά εργαστήρια, «Πράσινη Ενέργεια-Έξυπνη Αποθήκευση και Υδρογόνο» και «Οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Γεωργία» θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολύ-Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2021 (Porto Palace Θεσσαλονίκη)

Την έναρξη του workshop με θέμα τις εφαρμογές στη Γεωργία θα κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιος Λιβανός, ενώ ο Πρόεδρος του NANOTEXNOLOGY 2021 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης , θα αναφερθεί στις νέες εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας , της Πράσινης Ενέργειας και της Έξυπνης Αποθήκευσης στον Αγροτικό Τομέα.

Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας

To NANOTEXNOLOGY 2021 που διεξάγεται από τις 3-10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη στο Ξενοδοχείο PortoPalace, γίνεται φέτος για 18η χρονιά και έχει  περισσότερους Συμμετέχοντες και από το 2019.

 

Πρόκειται για μια Εθνική προσπάθεια και ευκαιρία για την ανάδειξη και αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών και  Καινοτομίας και της νέας Επιχειρηματικότητας.

Το πολυσυνέδριο Nanotexnology 2021 διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο είναι ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας που κατευθύνει την Έρευνα και την Τεχνολογία στα Θέματα και Εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και των ΤΠΕ στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY2021 θα συζητηθούν τα αποτελέσματα 35 και πλέον ευρωπαϊκών και εθνικών R&D προγραμμάτων που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ με τη συμμετοχή 150 οργανισμών και επιχειρήσεων  και περισσότερων από 500 ερευνητών από όλη την Ευρώπη. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα,  εκτιμάται ότι θα “αποδώσουν” από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους, γύρω στα 2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

 

 

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2021 της BASF

 • PDF
 • Ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2021 απευθύνεται σε εταιρείες start-up καθώς και σε νέες και νέους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της βιώσιμης γεωργίας και της κυκλικής οικονομίας
 • Ο διαγωνισμός διεξάγεται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών

Η BASF, η κορυφαία χημική εταιρεία, διοργανώνει το διαγωνισμό καινοτομίας BASF Innovation Hub 2021, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.  Στο διαγωνισμό συμμετέχουν εταιρείες start-up και φυσικά πρόσωπα από 11 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Θα βραβευτούν οι πιο καινοτόμες ιδέες που στοχεύουν σε μία αειφόρο ανάπτυξη. Φέτος ο διαγωνισμός εστιάζει στις λύσεις εκείνες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της Πράσινης ατζέντας -  καθαρή ενέργεια, βιώσιμη γεωργία και κυκλική οικονομία.

“Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον θέσει ως στόχο να γίνουν οι πρώτες κλιματικά ουδέτερες χώρες στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε την Πράσινη Συμφωνία, ένα σύνολο μέτρων για την επίτευξη μιας καθαρής, κυκλικής οικονομίας. Αποτελεί καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Με το διαγωνισμό Innovation Hub 2021, θέλουμε να επιβραβεύσουμε καινοτόμες προσπάθειες που συμβάλλουν στην επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας”, δήλωσε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

«Οι  στόχοι της πράσινης συμφωνίας είναι φιλόδοξοι. Για να τους πετύχουμε θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτατη υποστήριξη και καινοτόμες λύσεις. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη πρωτοβουλία της BASF να αναδείξει μέσω του διαγωνισμού τις ευκαιρίες που υπάρχουν και τη συμβολή του επιστημονικού προσωπικού στην επίτευξη των στόχων», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Σκαρλάτος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2021. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η επιτροπή αξιολόγησης θα επιλέξει την καλύτερη πρόταση από την Ελλάδα. Στη συνέχεια, οι νικητές των τοπικών διαγωνισμών θα συμμετάσχουν στον Μεγάλο Τελικό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών ή ομάδες που περιλαμβάνουν έως πέντε μέλη, ασχέτως αν έχουν συστήσει εταιρεία ή όχι. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι ότι η υποβληθείσα πρόταση πρέπει, άμεσα ή έμμεσα, να συμβάλλει στη δημιουργία λύσεων για καθαρή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, για βιώσιμη γεωργία καθώς επίσης λύσεων που επιτρέπουν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 • PDF

1ο Συνέδριο  «GREEN DEAL GREECE 2021» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχε  στο 1ο Συνέδριο  «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»,

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο με ολοκληρωμένο τρόπο, τι είναι, τι σημαίνει, και πώς θα υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΤΕΕ ως επίσημου τεχνικού σύμβουλου της Πολιτείας
Το  1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», τελεί υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Πράσινα κτίρια και Αστικές Αναπλάσεις», στην οποία επίσης έκαναν τοποθετήσεις ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dimand, ο Φώτης Γιόφτσιος Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ten Brinke Hellas, ο Δημήτρης Ζωντανός Chief Planning, Design & Construction Officer, Hellinikon Project.-LAMDA DEVELOPMENT, και ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Δικηγόρος

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό για την πρωτοβουλία του συνεδρίου και  είπε χαρακτηριστικά ότι: Υπουργείο, Τεχνικό Επιμελητήριο και ΚΕΔΕ πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα.
Μια και είμαστε στα 200 χρόνια  από την Ελληνική Επανάσταση επιτρέψτε μου να πω ότι αν οι προηγούμενες επαναστάσεις ήταν κόκκινες, από το αίμα των ανθρώπων που θυσιάστηκαν, οι επόμενες επαναστάσεις πρέπει να είναι «πράσινες.
Ήρθε η ώρα να κάνουμε τη μεγαλύτερή μας επανάσταση και είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε στα χέρια μας εργαλεία  και χρηματοδοτικές ευκαιρίες όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και τη Νέα Προγραμματική Περίοδο. Τώρα όμως είναι και η μεγάλη μας ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη των Δήμων να έχουν το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για να τρέξουν όλες αυτές οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, και μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μπορούν να εκπαιδεύονται οι μηχανικοί των Δήμων ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις για καινούργια, «πράσινα» και ολοκληρωμένα έργα.
Ανέφερε δε ότι μόνο το 28% των μηχανικών στους Δήμους σήμερα είναι κάτω των 45 ετών και ότι χρειάζεται νέο αίμα μηχανικών που σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα είναι πάντα ενήμεροι για τις νέες εξελίξεις.

«Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις»

Για τις «πράσινες» Δημόσιες Συμβάσεις ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι πρέπει οι Δήμοι να θέτουν κριτήρια για καθαρή ενέργεια στους διαγωνισμούς που τρέχουν και αυτό θα είναι ένα δείγμα της αλλαγής νοοτροπίας που απαιτείται. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στο σχεδιασμό νέων σχολείων, νηπιαγωγείων και άλλων δημόσιων κτιρίων ως προς το ενεργειακό τους αποτύπωμα που θα πρέπει να είναι ουδέτερο ή και παθητικό.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: Το διακύβευμα και στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά είναι οι ουδέτερες πόλεις και είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο. Όμως για να φτάσουμε στις πόλεις πρέπει να ξεκινήσουμε από τα κτίρια, να περάσουμε σε οικοδομικά τετράγωνα, να πάμε στη γειτονιά με ουδέτερα ή και παθητικά κτίρια και μετά να ανοιχτούμε στις πόλεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα, θέλει δουλειά αλλά είμαστε παρόντες και θα το κάνουμε.

Αναπλάσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο

Για τις αναπλάσεις ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι οι Δήμοι πλέον δεν πρέπει να περιοριστούν στο να αλλάξουν πλακάκια ή να ρίξουν τσιμέντο αλλά να λάβουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και πάνω σε αυτά να επενδύσουν. Τόνισε δε ότι οι αναπλάσεις πρέπει να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και το ποδήλατο.

Ενέργεια και Πολιτική Προστασία
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι οι πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας έδειξαν ότι πρέπει μπει ένα τέλος στον παραλογισμό περιοχές να πνίγονται από νερά το χειμώνα και να μην μπορούν να τα εκμεταλλευτούν. Αναφέρθηκε σε λεκάνες απορροής που θα μπορούν να αξιοποιούν τα νερά αυτά για άρδευση αλλά και για ενέργεια ενώ μίλησε για τις περιπτώσεις αντλιοταμίευσης, δηλαδή φυσικές μπαταρίες που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει όμως το ι.χ. πρέπει να έχει λογική χρήση στις πόλεις με παράλληλες ενέργειες για την τόνωση της χρήσης ποδηλάτου και διευκόλυνση των πεζών.

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ποτάμια και την τύχη που έχουν οι πόλεις της Ελλάδας που τα διαθέτουν. Χρειάζεται όμως φροντίδα και αξιοποίηση τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και «να μην τους γυρίζουμε την πλάτη αλλά να στρέψουμε τις πόλεις μας σε αυτά».


Ημερίδα για το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης

 • PDF

Aύριο Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ. η ΡΑΕ διοργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα προκειμένου να παρουσιάσει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διαχειριστές/Φορείς, το προκρινόμενο υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2023.
Μπορείτε να εγγραφείτε στο ακόλουθο link:

Η ΕΚΟ στηρίζει , ως Μεγάλος Χορηγός, την επιστροφή του "EKO Acropolis Rally" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA.

 • PDF

Όλα τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού στρέφονται και πάλι στην Ελλάδα, όπου με μεγάλο χορηγό για ακόμη μια χρονιά την ΕΚΟ θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο το "ΕΚΟ Acropolis Rally", στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA!

Tο ιστορικό και εμβληματικό "Ράλλυ των Θεών", όπως έχει γίνει διεθνώς γνωστό, επανέρχεται στο προσκήνιο έπειτα από την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) να το εντάξει στο πρόγραμμά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC) , μετά από 8 χρόνια απουσίας από τη διοργάνωση. Θα αποτελέσει τον 9ο γύρο του WRC, αντικαθιστώντας το Ράλλυ της Χιλής, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει την παρουσία του στο θεσμό και για το 2022.

Η ΕΚΟ, ως μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καυσίμων η οποία στηρίζει διαχρονικά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, στάθηκε δίπλα στο κορυφαίο ελληνικό Ράλλυ στα κρίσιμα χρόνια που προηγήθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα και πλέον, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, παρέχει και φέτος - ως μεγάλος χορηγός - τα εχέγγυα για τη μόνιμη επιστροφή του "ΕΚΟ Acropolis Rally" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA, όπου δικαιωματικά ανήκει!

 

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με αντικείμενο τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 • PDF

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συγκαλεί την προσεχή Τρίτη, 29 Ιουνίου τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.

 

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

 

Ενίσχυση της ρευστότητας που αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

ΕΣΕΕ: 5ο Webinar_Εμπόριο και Αγροδιατροφή

 • PDF

Η ΕΣΕΕ έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο 5ο Webinar με θέμα "Εμπόριο και Αγροδιατροφή" που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30  Ιουνίου στις 11:50 στο Μεσολόγγι.

 

Το hybrid webinar, με ενότητες που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και άλλες με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στο χώρο της εκδήλωσης, έχει στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν στη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας σε εγχώριο επίπεδο. Θα το τιμήσουν με την παρουσία τους ομιλητές από τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις τέσσερις κεντρικές θεματικές:

 

Session 1: Εμπόριο και Αγροδιατροφή: Καινοτομία και Διαφοροποίηση στα προϊόντα και στις διαδικασίες

Session 2: Κυκλική Οικονομία και Στρατηγική Μηδενικής Ρύπανσης στο εμπόριο τροφίμων

Session 3: Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης

Session 4: Εξωστρέφεια ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων

 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία οργανώνεται με την υποστήριξη της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση. H ΕΣΕΕ θα καλωσορίσει τον χαιρετισμό της αξιότιμης προέδρου κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Κωσταντίνος Λύρος θα χαιρετίσουν την εκδήλωση πριν την έναρξη των εργασιών του webinar.

 

H σειρά των διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργανώνει η ΕΣΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Future of Retail 2040, τα συμπεράσματα των οποίων αναμένονται να προσφέρουν το έδαφος για το όραμα της ΕΣΕΕ να  δημιουργήσει τη "Λευκή Βίβλο 2040 για το Λιανεμπόριο"

«Άρωμα Ελλάδας» στην Mobile World Congress 2021 της Βαρκελώνης – 31 ελληνικές συμμετοχές

 • PDF

«Επιστρέφει» φέτος δυναμικά, η Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις – συνέδρια διεθνώς, στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας, έπειτα από την ακύρωση της διοργάνωσης λόγω του κορονοϊού τον Φεβρουάριο του 2020. Η MWC 2021, πραγματοποιείται μεταξύ 28 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, στο Fira Gran Via, στη Βαρκελώνη.

Την οργάνωση της ελληνικής αποστολής, στην οποία, θα συμμετέχουν 31 εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας, συντονίζουν ο Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Enterprise Greece.

Η φετινή αποστολή θα αναζητήσει ευκαιρίες συνεργασίας, μέσα από τις επαφές και τη δικτύωση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως και των επιχειρήσεων και οργανισμών που συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία, με εταιρείες και φορείς από ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν για φέτος τον αριθμό των επισκεπτών στις 35.000, ενώ το συνέδριο θα αποτελέσει βήμα για περισσότερους από 350 ομιλητές.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται και το 4YFN, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τον χώρο των startups σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες δικτύωσης και αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών για τους συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή.

«Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας από τους τομείς που τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να επιλύει γρήγορα τις εκκρεμότητές της με το παρελθόν, αλλά έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στην πρωτοπορία. Με έργα όπως το Ultra-Fast Broadband και μαζί με τις παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα είναι σε θέση να πετύχει τη γρήγορη μετάβαση στο ευρωπαϊκό σχέδιο «Κοινωνία των Gigabit». Μέσω της δημοπρασίας του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και της λειτουργίας του Ταμείου Φαιστός, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως πόλος καινοτομίας. Η ελληνική συμμετοχή στο Mobile World Congress (MWC) 2021, στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, μας δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές σε κορυφαίο τεχνολογικά επίπεδο», δήλωσε ο Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σχετικά με την διοργάνωση.

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου είπε ότι «η τεχνολογία αποτελεί ένα στρατηγικό τομέα ανάπτυξης για την Ελλάδα τον οποίο στηρίζουμε έμπρακτα στην Enterprise Greece έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα στοχευμένων υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών είναι η εξωστρέφεια και η διεθνής δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας σε παγκόσμια γεγονότα θεσμό όπως η MWC 2021 που στηρίζουμε άμεσα και επί σειρά ετών. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα είναι πλέον φέτος ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ που έχουν δει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε θέματα καινοτομίας.»

«Το φετινό MWC είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Ως ΣΕΚΕΕ έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι είμαστε μαζί σε κάθε συνθήκη, όσο απαιτητική και αν είναι. Η δημιουργία του ελληνικού περιπτέρου στο MWC 2021 αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της θέλησής μας να αγωνιζόμαστε και να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες, προκειμένου να αναδείξουμε την καινοτομία που παράγεται στην Ελλάδα», ανέφερε ο Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚΕΕ. Η αποστολή διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) και του Corallia.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην αποστολή είναι: AGEify, Allweb Solutions, Coffeco, Crossnics, Crowdpolicy, Cytech, Dataverse, Excelon, ExperiencesScanner, Fasmetrics, Growth Mindset, Hellenic Space Center, iCON Platforms, Inaccel, Liknoss, Modulus, Nanometrisis, Noveltech, Palo Services, Regate, Run4More, Siba, Solve, Tetragon, Trimsignal, VSMT και Ybeemaestro.

Στους συνεργάτες από τον χώρο του οικοσυστήματος που θα συμμετέχουν στην αποστολή περιλαμβάνονται το κέντρο Αρχιμήδης (ΕΚΠΑ), ο Δημόκριτος, το Invent ICT και το AdandPRLab (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Συνεργάτες της αποστολής είναι η HELEXPO και η ΕΒΙΔΙΤΕ, ενώ το AdandPRLab συνεργάζεται όσον αφορά στην επικοινωνία των δράσεων που θα υπάρξουν. Χορηγός επικοινωνίας της αποστολής είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

ΚΑΠΕ: ΔΙΑΙΔΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 • PDF

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) διοργανώνει, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, και ώρα 11 π.μ., διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας»,υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες-ENCREMENCO» και αποσκοπεί στην απόκτηση τεχνογνωσίας από το προσωπικό των τοπικών αρχών σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες και ειδικότερα το θεσμικό πλαίσιο, τα μέτρα στήριξης, τον ενεργειακό συμψηφισμό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Σε αυτή θα παρουσιαστούν, επίσης, πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η εκδήλωση απευθύνεται σε στελέχη ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και περιλαμβάνει 3 ενότητες:

α. «Στόχοι και στρατηγική για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων», όπου περιλαμβάνονται εισηγήσεις από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εκπροσώπους διοικήσεων δημοσίων φορέων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

β. «Καλές πρακτικές και εμπειρία από την έως τώρα ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και τη Γερμανία», όπου θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Περιφέρεια, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα και εμπειρία από την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνεταιρισμών.

γ. «Θεσμικές και τεχνολογικές προκλήσεις για την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων», ανοιχτή συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο, ως προς τα οικονομικά κίνητρα και την χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Θα αναλυθούν οι προκλήσεις για ειδικές κατηγορίες έργων.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων φορέων και της ερευνητικής/πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την εκδήλωση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ολοκληρώνεται ο κύκλος των δράσεων που πραγματοποίησε το ΚΑΠΕ για να προωθήσει την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συμμετοχή ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Σε διάστημα 14 μηνών πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννέα εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ENCREMENCO, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Γερμανικό πρόγραμμα για το κλίμα.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://zoom.us/meeting/register/tJYld-6hrDovHdJ-bK4ILyqmYof0IWsE7e-7

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar