joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Mon11292021

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ

Συμμετοχή του Προέδρου του ΙΕΝΕ σε εκδήλωση του KAS και ΙΔΟΣ για την νέα Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στον τομέα της ενέργειας

 • PDF
Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού το Konrad Adenauer Stiftung (KAS) και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) την περασμένη Τρίτη23 Νοεμβρίου στην Αθήνα με σκοπό να εξετασθούν όλες οι πτυχές της νέας αρχιτεκτονικής ενέργειας που τείνει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη. Την εκδήλωση, που είχε την μορφή μιας 2ωρης ανοικτής συζήτησης μεταξύ τεσσάρων ειδικών περί τα ενεργειακά και την οικονομία, προλόγισαν ο κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του ΔΟΣ και ο κ.Henri Bohnet Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εκδήλωση διεξήχθη υβριδικά στα Ελληνικά και Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.
Συντονιστής στην συζήτηση ήταν ο Διδάσκων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και πρ. Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θεόδωρος Πανάγος ο οποίος μέσα από μια σειρά στοχευμένων ερωτήσεων και θεματικών ανέδειξε τις περισσότερες πτυχές της νέας ενεργειακής πραγματικότητας στην οποία κινείται η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών φ.αερίου και ηλεκτρισμού που έχουν επικρατήσει και της ακολουθούμενης πράσινης ατζέντας με τους φιλόδοξους στόχους για δραστική μείωση των εκπομπών και υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. Στην συζήτηση εκτός από τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ συμμετείχαν ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γιάννης Μανιάτης, η Δρ, Μαρίκα Καραγιάννη, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και Finn Arnd Wendland, Σύμβουλος Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής στο German Economic Institute στην Κολωνία.
Την συζήτηση απασχόλησε κατά προτεραιότητα η τρέχουσα ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αφού αναζητήθηκαν τα αίτια που οδήγησαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα τις τιμές και τις σοβαρές επιπτώσεις για τους καταναλωτές αλλά και τα δημόσια οικονομικά των διαφόρων χωρών, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα και την σύνθεση του βέλτιστου ενεργειακού μίγματος που θα επιτρέψει με ασφάλεια την ενεργειακή μετάβαση στα καθαρά καύσιμα. Αφού όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει 30 η και 40 χρόνια, εξετάσθηκε ο ρόλος των διαφόρων καυσίμων πέρα από τις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συγκεκριμένες αναφορές στο φυσικό αέριο για το οποίο υπήρξαν συγκλίνουσες απόψεις στο ότι θα αποτελέσει βασικό καύσιμο γέφυρα για τις περισσότερες, εάν όχι όλες, τις ευρωπαϊκές χώρες. Και άρα υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να αποκλεισθεί από το επιδιωκόμενο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα.
Επίσης, οι συμμετέχοντες στην συζήτηση αναφέρθηκαν στην πυρηνική ενέργεια η οποία, λόγω των μηδενικών ρύπων, έχει και αυτή ένα συγκεκριμένο ρόλο να παίξει στην ενεργειακή μετάβαση και άρα οφείλει να ενταχθεί στο επιδιωκόμενο ενεργειακό μίγμα από χώρες που έχουν εμπειρία και δεν αντιμετωπίζουν κοινωνικές αντιδράσεις. Ακόμα, εξετάσθηκε η περίπτωση συνέχισης της παραγωγής ηλεκτρισμού από μονάδες άνθρακα με χρήση τεχνολογίας CCUS, που διακρατούν και αποθηκεύουν τις εκπομπές, ώστε να εξασφαλισθούν ομαλές συνθήκες στην αγορά. Τέλος, εξετάσθηκαν τα θέματα που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας σε παν ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην ΝΑ Ευρώπη, τόσο από πλευράς εξασφάλισης συνεχούς ροής ενέργειας (δηλ. πετρέλαιο, φ. αέριο και ηλεκτρισμός) όσο και σε επίπεδο τιμών οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλές και όχι, όπως σήμερα που είναι υψηλές, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ενεργειακή φτώχεια ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζητούν για τις εφικτές λύσεις στην Ενεργειακή Μετάβαση

 • PDF

 

Την άρρηκτη σχέση ενεργειακού τομέα, οικονομίας και ανάπτυξης σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη θα αναδείξει για ακόμη μία χρονιά το ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021 στην Αθήνα. Το Συνέδριο, το οποίο φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, με την παρουσία 70 και πλέον διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες και έγκυροι αναλυτές.

Ενδεικτικά, στο συνέδριο θα τοποθετηθούν μεταξύ άλλων οι: Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος ΡΑΕ, Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ, Μιχάλης Σιαμίδης. Χαιρετισμό μέσω μηνύματος βίντεο θα απευθύνει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει κορυφαία στελέχη από τις μεγαλύτερες - σε εγχώριο και περιφερειακό επίπεδο - ενεργειακές εταιρίες καθώς και διακεκριμένους ερευνητές επιστημονικών φορέων, εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και ακαδημαϊκούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου.

Βασικοί χορηγοί του Συνεδρίου είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η δικηγορική εταιρεία KG Law. Στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι ENERGEAN, ENSCO, Elpedison, Mytilineos, Motor Oil Hellas και ΔΕΣΦΑ. Τις δράσεις του συνεδρίου υποστηρίζουν οι εταιρείες Sunlight, EssEnCon, GreenTop και Lamnidis Law. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το energia. gr, το διεθνές Μέσο Foreign Affairs και το energypress. gr

 

 

COOPower Final Event: Μια online συζήτηση για την κατάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ευρώπη

 • PDF
 • Το British Council ανακοινώνει την τελευταία κατά σειρά εκδήλωση του  έργου COOPower, η οποία θα φιλοξενηθεί διαδικτυακά στις 24 Νοεμβρίου, στις 18:00
 • Το έργο COOPower στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Το British Council διοργανώνει  μια διαδικτυακή συζήτηση με ελεύθερη είσοδο για την κατάσταση της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στις 18:00, και θα μεταδοθεί Live μέσω της σελίδας του British Council Greece στο Facebook.

Η εκδήλωση θα φιλοξενήσει δύο panels, με εξειδικευμένους ομιλητές, που θα επικεντρωθούν στα παρακάτω θέματα:

Νέοι και Κοινωνική Οικονομία - Εργασία σε καιρούς προκλήσεων

Νέοι κοινωνικοί επιχειρηματίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κροατία θα μιλήσουν για το τι σημαίνει να έχεις μία επιχείρηση με κοινωνικό αντίκτυπο, θα μοιραστούν καλές πρακτικές, και τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19.

Χάραξη πολιτικής για την κοινωνική οικονομία - Η κατάσταση στην ΕΕ, την Ελλάδα, την Κροατία και την Κύπρο

Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κροατία και την Κύπρο συζητούν τις τρέχουσες και μελλοντικές προοπτικές της κοινωνικής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Νομικού, Sector Lead, Youth, Skills and Inclusive Communities, Europe στο British Council.

 

Το COOPower είναι ένα έργο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, που στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα, ως εναλλακτικές, χωρίς αποκλεισμούς και καινοτόμες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της νεανική ανεργίας και θα παρέχει πρακτική υποστήριξη στους νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κροατία. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το British Council σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και το Step Ri, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο του Πανεπιστημίου της Ριέκα στην Κροατία.

Εγγραφείτε δωρεάν στη διεύθυνση: https://forms.office.com/r/STfJYsEAyc.

Μπορείτε να συμμετάσχετε στην εκδήλωση στο Facebook: https://www.facebook.com/events/637234697277722/

 

 

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τίμησε τους Έλληνες αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

 • PDF

Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κατακτώντας συνολικά 11 μετάλλια, βράβευσε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με αφορμή και την αναβάθμιση της χορηγικής του υποστήριξης προς την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή για τα επόμενα τρία χρόνια, ως Μέγας Χορηγός.

Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με φυσική και διαδικτυακή συμμετοχή και σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της υγείας παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παρολυμπιακής Επιτροπής κ. Χρήστος Καλούδης.

Στη προσφώνησή τους προς τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε: «Η συμμετοχή σας στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας. Το πάθος και το πείσμα που επιδείξατε για να κατακτήσετε τις δικές σας κορυφές, τους δικούς σας στόχους, μας αποκάλυψε ότι κάθε τι που φαίνεται αδύνατο, μπορεί στο τέλος να γίνει κατορθωτό, με σκληρή δουλειά, προσήλωση και προσπάθεια. Αποτελείτε πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και πρότυπο για όλους μας και πάνω από όλα για τη νέα γενιά. Μας δείχνετε το δρόμο της επιτυχίας -μιας επιτυχίας, η οποία υπερνικά τις αντιξοότητες και μετατρέπει τις δυσκολίες σε κινητήρια δύναμη, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, που μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας».

Περήφανος δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τον χαιρετισμό του προς τους αθλητές και το κοινό, σημειώνοντας: «Θεωρούμε σημαντικό ότι η αθλητική οικογένεια, ενωμένη, αναπτύσσεται δυναμικά και δεν εξελίσσεται με προκαταλήψεις και με μισές ματιές. Ίσα – ίσα, μάλιστα, ξεκάθαρα βλέπουμε τον ιδιωτικό τομέα ως ένα βασικό χορηγό και αρωγό των προσπαθειών, πέρα από τα υπόλοιπα που εμείς ως Πολιτεία κάνουμε και πολλαπλασιάζονται διαρκώς». Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο μπράβο από όλη την ελληνική κοινωνία για ό,τι κάνετε για τον αθλητισμό και για τη χώρα μας γενικότερα, αλλά ειδικά για τον αθλητισμό, καθώς αυτόν εκπροσωπώ σήμερα. Είμαι βέβαιος πως όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες ξέρουν καλά, γνωρίζουν, αναγνωρίζουν και εμπιστεύονται τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  ως βασικό τους χορηγό και για τα επόμενα χρόνια».

Για μια «ξεχωριστή εκδήλωση» που συνιστά «πράξη τιμής, αναγνώρισης και επιβράβευσης προς κορυφαίους αθλητές και σπουδαίους ανθρώπους», έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συγχαίροντας όλους τους αθλητές και τους συνοδούς τους για τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Παραολυμπιακών αγώνων του Τόκιο. Όπως τόνισε ο Υπουργός, «ανεξάρτητα από διακρίσεις, η συμμετοχή τους αποδεικνύει την επίμονη προσπάθειά τους να ξεπερνούν τα εμπόδια και να κατακτούν φιλόδοξους στόχους, εμπνέοντας το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, κάνοντας ειδική μνεία στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων µε Αναπηρία.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ Χρήστος Καλούδης, δήλωσε: «Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, είναι διπλά υπερήφανη σήμερα. Αφενός γιατί παρουσιάζει τους ανθρώπους, οι οποίοι σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία, μας έκαναν υπερήφανους με τα επιτεύγματά τους στο Τόκιο. Αφετέρου γιατί έχει δίπλα της έναν κολοσσό, όπως είναι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Στην ΕΠΕ έχουμε ένα δόγμα: κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, κανείς δεν μπορεί μόνος του να πετύχει κάτι. Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες των δυσκολιών. Γι’ αυτό κι έχει σημασία να μην νιώθουμε μόνοι, να μην νιώθουμε ότι αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε εμείς για εμάς. Γιατί δεν είναι έτσι. Αυτός ο αγώνας των Παραολυμπιονικών μας, των αθλητών κι αθλητριών με αναπηρία, είναι πρωτίστως αγώνας αξιοπρέπειας, είναι αγώνας ζωής. Έστω κι ένας να παρακινηθεί, να βγει από τους τέσσερις τοίχους, να ζήσει τη χαρά του αθλητισμού, έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Σε αυτόν τον αγώνα τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δηλώνουν “παρών”. Δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο συμπαίκτη. Κι είμαστε σίγουροι πως κι η διοίκηση της εταιρίας, κάτι ανάλογο σκέφτεται για εμάς».

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στηρίζει με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης την ελληνική κοινωνία, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας.  Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύει ως πηγές ισχύος και προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση, στηρίζοντας  τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνθρωποι με αναπηρία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους, να ενταχθούν στην κοινωνία, αλλά και να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Ημερίδα για τις νέες ευκαιρίες για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

 • PDF

Η Solarplaza (οίκος με έδρα την Ολλανδία που δραστηριοποιείται διεθνώς από το 2004 στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας), με στρατηγικό συνεργάτη τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών, διοργανώνει στις 18/11/2021 ημερίδα με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

 

Η ημερίδα σκοπεύει να φέρει σε επαφή ξένους επενδυτές με τους κύριους φορείς της ελληνικής ενεργειακής αγοράς που καθορίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, ώστε να έχουν μια κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει ή τελεί υπό διαμόρφωση στη χώρα μας (απ’ ευθείας συμμετοχή στις αγορές, PPAs, αποθήκευση ενέργειας).

 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί (στα αγγλικά) στο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα).

Πληροφορίες για την ημερίδα, το πρόγραμμα, τους ομιλητές και την εγγραφή σας μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://greece.solarplaza.com/

25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» - Οι εφικτές λύσεις για την ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο

 • PDF

Τον σημαντικό ρόλο του ενεργειακού τομέα για την οικονομία και την ανάπτυξη σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπης πρόκειται να αναδείξει για μία ακόμα φορά το 25o ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021 στην Αθήνα. Το Συνέδριο, που είναι επετειακό έχοντας κλείσει 25 χρόνια συνεχούς οργάνωσης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φέτος θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει για ακόμα μία χρονιά ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επικρατούσες τάσεις και προοπτικές μέσα από τεκμηριωμένες παρουσιάσεις, να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Παραδοσιακά, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της γεωπολιτικής.Φέτος το Συνέδριο έχει ως ειδικό θέμα την “Ενεργειακή Μετάβαση και Εφικτές Λύσεις – Διεθνείς και Περιφερειακές Παράμετροι”, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τις σοβαρές δυσκολίες που εμπεριέχει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα βασίζονται σε δοκιμασμένες τεχνολογίες και θα είναι ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους. Παράλληλα, θα γίνει μια επισκόπηση των υπό διαμόρφωση τεχνολογιών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα σε μελλοντικό χρόνο.

Θέτοντας στο μικροσκόπιο το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση έχει αποκτήσει νέα διάσταση, σε μία συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Σήμερα, το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον μεταβάλλεται ριζικά, καθώς η πορεία προς την απανθρακοποίηση κερδίζει συνεχώς έδαφος ενώ απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προσαρμογή των ενεργειακών αγορών, την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την αποδοχή, από πλευράς καταναλωτών, της νέας πραγματικότητας.

Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με τις νέες τεχνολογίες και τις γεωπολιτικές παραμέτρους να διαδραματίζουν καίριο ρόλο, προκύπτουν νέες προκλήσεις αλλά αναδύονται και ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που τίθεται και θα εξεταστεί σε βάθος στο επερχόμενο συνέδριο του ΙΕΝΕ είναι η αναζήτηση τρόπων για την διαμόρφωση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες και τους οργανισμούς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου στρατηγικού σχεδιασμού που απαιτείται για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, όπου η ενεργειακή ασφάλεια και ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος (λ.χ. εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, νέα δομή αγορών, target model, περιορισμός των εκπομπών CO2 κλπ.) αναδεικνύονται ως κυρίαρχα θέματα.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν 70 και πλέον διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προερχόμενοι από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις αναμένεται να κάνουν καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες και έγκυροι αναλυτές.

Βασικοί χορηγοί του Συνεδρίου είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), η δικηγορική εταιρεία KG Law, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες ENERGEAN, ENSCO, και GreenTop.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα του Συνεδρίου, τους επιβεβαιωμένους ομιλητές αλλά και εγγραφή κάντε κλικ εδώ.

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ(4676/08.10.2021), για τους συμμετέχοντες με φυσική παρουσία επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στην γραμματεία του συνεδρίου μαζί με την ηλεκτρονική εγγραφή.

 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 • PDF

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ COP26 ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στις Βρυξέλλες στις 2 Νοεμβρίου τ.ε., με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής (Coordination Unit)της Ελληνικής Πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγής, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κος Γιώργος Κρεμλής,  πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση με συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου στο περιθώριο της COP26.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε υβριδική μορφή με την υποστήριξη των Υπουργείων: Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Ακαδημίας Αθηνών, υπό την αιγίδα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με γραπτό μήνυμα του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υποστήριξη των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στον Ευέλικτο Μηχανισμό (Flexible Mechanism) της εμβληματικής πρωτοβουλίας (UNESCO, UNFCCC και Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας - WMO ) ήταν αμέριστη. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay, η Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κα Patricia Espinosa, ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas και ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, απηύθυναν μήνυμά τους αναφορικά με την αναγκαιότητα για άμεση δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σε επίπεδο προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη.

Επιπλέον, ο Αμερικάνος Ειδικός Εντεταλμένος για το Κλίμα, κος John Kerry, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμαναν την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης της κλιματικής κρίσης στο σχεδιασμό και εφαρμογή κάθε εθνικής πολιτικής, τονίζοντας την αξία πρωτοβουλιών, όπως η ελληνική, για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης με βασικό πυλώνα την ορθή διαχείριση και διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Κατά τις τρεις ενότητες της εκδήλωσης, τις οποίες συντόνισαν ο Πρόεδρος του Ευέλικτου Μηχανισμού, κος Γεώργιος Κρεμλής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Γιώργος Αμυράς και ο Πρόεδρος του UN Sustainable Development Solutions Network, καθηγητής Jeffrey Sachs, αντάλλαξαν απόψεις Υπουργοί και εκπρόσωποι από 10 χώρες του κόσμου, επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της καθώς και οι επικεφαλής διεθνών οργανώσεων  (ICOMOS, GEO, Europa Nostra, World Human Forum) καταλήγοντας σε εποικοδομητικά συμπεράσματα για τις πολιτικές, τους μηχανισμούς και τα εργαλεία προστασίας των μνημείων της φύσης και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε από πολύ ενδαφέροντα πρώτα αποτελέσματα στοχευμένου ερωτηματολογίου που συνέταξε η Συντονιστική Επιτροπή και συμπληρώθηκε από χώρες που υποστηρίζουν την Ελληνική Πρωτοβουλία, τα οποία παρουσίασε εκ μέρους της Επιτροπής ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ομόφωνα οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη ενσωμάτωσης του πολιτισμού στην κλιματική δράση μέσω ανάδειξης καλών πρακτικών, κριτηρίων τρωτότητας των μνημείων και κατάλληλης μεθοδολογίας καθώς και αποτελεσματικής χρήσης ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων πρακτικών ώστε να υποστηριχθούν μέτρα πρόληψης και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των μνημείων - πολιτιστικών και φυσικών - στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω εξωστρέφειας της πρωτοβουλίας με διεθνείς εκστρατείες προβολής και ένταξη σχετικών δράσεων στην εκπαίδευση. Παράλληλα, υπογράμμισαν την προστιθεμένη αξία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης διμερών και πολυμερών συνεργασιών σε επίπεδο κρατών, ενώ δεσμεύτηκαν για νέα συνάντηση Κορυφής την ερχόμενη άνοιξη στην Αθήνα.

Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κος Χρήστος Στυλιανίδης.

Διεθνές Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής: Το Μέλλον του Αγροδιατροφικού Τομέα, 9-11 Νοεμβρίου 2021

 • PDF

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και οι απειλές και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι το θέμα του ψηφιακού τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Climate Change: The Future of the Agrifood Sector».

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι Χρυσός Χορηγός και συν-διοργανωτής του Συνεδρίου, που διοργανώνει η «Νέα γεωργία Νέα Γενιά» και το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σε απογευματινές ώρες από την Τρίτη 9.11.2021 έως και την Πέμπτη 11.11.2021.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 30 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, εκπρόσωποι από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, της Δημόσιας Διοίκησης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, αγρότες, επιχειρηματίες αλλά και στελέχη της αγοράς από τον ευρύτερο κλάδο της αγροδιατροφής.

 

 • Το Συνέδριο θα μεταδοθεί μέσω  live streaming, από το κανάλι του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στο YouTube.

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου

 • PDF

Σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για το θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, για τη διεθνή ενεργειακή κρίση, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στους τομείς του ηλεκτρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοινώθηκαν στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου που οργάνωσαν από κοινού το ΙΕΝΕ με την εταιρεία Financial Media Way και πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Η Υπουργός Ενέργειας

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κα. Νατάσα Πηλείδου, ανακοίνωσε ότι: Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum θα εισέλθει στο οικόπεδο 10 της κυπριακή ΑΟΖ τον Δεκέμβριο. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το κοίτασμα στον στόχο "Γλαύκος" μιλούν για ποσότητα μεταξύ 5 και 8 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Όπως διευκρίνισε η κα. Πηλείδου, « o νέος γύρος ερευνητικών γεωτρήσεων ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τέλος του χρόνου με τη γεώτρηση ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 είναι κάτι το οποίο αναμένουμε με υψηλές προσδοκίες ή με ανυπομονησία διότι σίγουρα η ποσότητα των υδρογονανθράκων στα τεμάχια μας θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Επίσης, ανέφερε ότι αν οι τιμές του φυσικού αερίου, που ειδικά στην ΕΕ έχουν εκτοξευτεί, συνεχίσουν την ανιούσα, «σημαίνει ότι το Φυσικό Αέριο δεν μπορεί να διαγραφεί (από το ενεργειακό μείγμα), όπως υποστηρίζουν κάποιες χώρες της ΕΕ, και η πράσινη μετάβαση πρέπει να περάσει από κάποια στάδια και επομένως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την Κύπρο».

Πάντως, η κ. Πηλείδου αναγνώρισε πως «σίγουρα το τοπίο πλέον έχει αλλάξει», σημειώνοντας πως η πράσινη συμφωνία μας βάζει ιδιαίτερη πίεση για να γίνουν οι στόχοι μας πιο φιλόδοξοι και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη στον σχεδιασμό μας με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 40% στο 55%.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας κα. Αννίτα Δημητρίου που χαιρέτισε το Συμπόσιο, τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί κομβικό σημείο στον ενεργειακό χάρτη και δεδομένης της γεωγραφικά στρατηγικής της θέσης καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καθίσταται ενεργειακός πυλώνας στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών συνεργασίας και της υλοποίησης των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με Ελλάδα, Ισραήλ και Λίβανο.

Σε αυτό το σημείο η κ. Δημητρίου τόνισε ότι «κάθε επιδίωξη της Τουρκίας να πλήξει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κύπρου για θέματα ενέργειας αμφισβητώντας την κυριαρχία της Δημοκρατίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απαιτεί εντονότερα διαβήματα προς τη διεθνή κοινότητα ώστε να αντιδράσει δυναμικά προς αναχαίτιση των απειλών και των έκνομων ενεργειών στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι Άλλοι Ομιλητές

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Ανδρέας Πουλλικκάς είπε πως η Αρχή έχει συμπεριλάβει στους στρατηγικούς της στόχους ενέργειας που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση, όπως την εποπτεία και συνεχή ρύθμισης της ανταγωνιστικής αγοράς, της αναδυόμενης αγοράς φυσικού αερίου, την υλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τον προσαρμογή στον στόχο του 55% της ΕΕ, το γνωστό νομοθετικό πακέτο Fit for 55.

Ο Δημήτρης Φεσσάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) είπε πως μέσα από το στρατηγικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει τις πιο μεγάλες εταιρείες «γεγονός που παρέχει πρόσθετη ψήφο στις δυνατότητες μας να γίνουμε παραγωγός υδρογονανθράκων», προσθέτοντας πως από τον πρώτο γύρο γεωτρήσεων μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πέραν των 1,5 δις δολαρίων από τους αδειούχους για την πρόοδο των δραστηριοτήτων τους. Όπως είπε οι μέχρι στιγμής γεωτρήσεις οδήγησαν σε τρεις σημαντικές ανακαλύψεις, στην Αφροδίτη, στη Καλυψώ και τον Γλαύκο.

Ο κ. Φεσσάς τόνισε πως το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό στην ενεργειακή μετάβαση, αντικαθιστώντας τον άνθρακα και το πετρέλαιο και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και θα βοηθήσει στην διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειες.

Ο Συμεών Κασσιανίδης, Πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου ενημέρωσε για την πορεία του έργου για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέσω του πλωτού τερματικού αποθήκευσης και επανυγροποίησης αερίου (FSRU), τονίζοντας πως οι μέχρι στιγμής πηγές χρηματοδότησης υπερβαίνουν τις κεφαλαιακές επενδύσεις που χρειάζονται για το έργο. Είπε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την μετατροπή του πλωτού τερματικού το οποίο έχει μετονομαστεί σε ΕΤΥΦΑ/Προμηθέας.

«Τα οφέλη από το τερματικό και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πολλαπλά και είναι ένα έργο το οποίο θα μεταβάλει και θα οδηγήσει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, θα εμπλουτίσει τις πηγές ενέργειας, θα αυξήσει την διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό μείγμα, διασφαλίζει την ασφάλεια της προμήθειας και θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους και θα υπάρχουν περιβαλλοντικά και τεχνολογικά οφέλη», είπε.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της VTT Vasiliko, του τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό, είπε πως στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ο όμιλος VTTI θα μεταβεί σε πιο καθαρές λύσεις και ήδη ουσιαστικά εργάζεται σε προϊόντα με πιο καθαρές καύσεις, όπως το φυσικό αέριο και το υδρογόνο, ακόμη και στη αποθήκευση ηλεκτρισμού από παραγωγή πράσινης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως η φάση δύο του τερματικού στο Βασιλικό, που αρχικά αφορούσε την αποθήκευση μαζούτ, θα γίνει για σκοπούς αποθήκευση πράσινης ενέργειας, ίσως βιοκαύσιμα, ή φυσικό αέριο ίσως και υδρογόνο, αφού ο όμιλος έχει εγκαταλείψει οριστικά το μαζούτ.

Ο Κωστής Σταμπολής Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ανέφερε πως καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη, αν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ ενώσουν δυνάμεις μπορεί να αποτελέσουν τον δεύτερον πόλο προμήθειας της ΕΕ. Η περιοχή αυτή είπε μπορεί να έχει ένα δυνητικό παραγωγικό δυναμικό που μπορεί να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δκμ) τον χρόνο, ενώ η Ευρώπη καταναλώσει σήμερα περίπου 440 δκμ, είπε.

Εξάλλου πυρά κατά των αποφάσεων της ΕΕ σε σχέση με την πράσινη μετάβαση, εξαπέλυσε ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Εnergean. «Υπάρχει μια τάση να φύγουμε κατευθείαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μπαίνει ειδικός φόρος κατά των εκπομπών», είπε, προσθέτοντας πως οι κινήσεις αυτές «μας οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση με τις πολύ ψηλές τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την περιοχή μας».

«Στην Αίγυπτο και το Ισραήλ συνεχίζουν τις έρευνες υδρογονανθράκων που εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού, οδηγεί στην περισσότερη ενεργειακή ανεξαρτησία, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Με αποτέλεσμα τα συμβόλαια ενέργειας στην ΕΕ να αυξάνονται δραματικά σε αντίθεση με το Ισραήλ που παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα», είπε.

Στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο μίλησε επίσης η Πρόεδρος της ΑΗΚ κα. Δέσποινα Θεοδοσίου Παναγιώτου, η οποία αναφέρθηκε στις αλλαγές που προχωρεί ο Οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους εξέφρασαν και οι Σύνδεσμοι Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Υδρογόνου.

Ο Φοίβος Στασόπουλος, Ανώτερος Διευθυντής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας είπε πως βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Ελληνικής Τράπεζας είναι να ηγηθεί της μετάβασης στην πράσινη οικονομία. Είπε ενδεικτικά πως το 2020 η τράπεζα στήριξε έργα παραγωγής Ανανεώσιμης Ενέργειας μέσω δανειοδοτήσεων συνολικού ύψους €101 εκατ., χρηματοδοτώντας ένα από τα σημαντικότερα  αιολικά πάρκα στην Κύπρο και πολλά άλλα παρόμοια έργα πράσινης ενέργειας.

Από την πλευρά των διοργανωτών ο Διευθύνων Σύμβουλος της fmw financial media way κ. Ιωσήφ Ιωσήφ υπογράμμισε ότι το Ενεργειακό Συμπόσιο που αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, θα εκδώσει σύντομα τα πορίσματα του Συμποσίου και θα τα αποστείλει στην κυβέρνηση για ενημέρωση γύρω από τις απόψεις των 20 ειδικών για την ενέργεια που συμμετείχαν με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις στην εκδήλωση.

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar