joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Back ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ

Στις 15 Οκτωβρίου τα Greek Hospitality Awards 2021

 • PDF

Yποβολή υποψηφιοτήτων έως τις 15/9 για τα Greek Hospitality Awards 2021

Τα Greek Hospitality Awards, ο κορυφαίος και καθιερωμένος θεσμός που επιβραβεύει την ξενοδοχία και τις τουριστικές επιχειρήσεις, επιστρέφουν δίπλα σας και σε αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά, για να ενισχύσουν τη στρατηγική marketing της επιχείρησης σας και να υποστηρίξουν ενεργά τις δράσεις σας για την προσέγγιση νέας πελατείας και τη διατήρηση της υφιστάμενης.

Τα Greek Hospitality Awards 2021 (#grha21) διοργανώνονται για 7η συνεχόμενη χρονιά στις 15 Οκτωβρίου υβριδικά, με τους ομιλητές και τους βραβευθέντες σε φυσική παρουσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε ξενοδοχείο (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί το μήνα Σεπτέμβριο) και με το κοινό να παρακολουθεί και να συμμετέχει ψηφιακά μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP, και το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με την Tourism Media & Events, το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr και  το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Ειδικός Σύμβουλος των Greek Hospitality Awards 2021 είναι ο Χάρης Ντιγριντάκης, δημοσιογράφος.

Στο πλαίσιο του θεσμού των Greek Hospitality Awards, βραβεύεται το κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχείο (Top Greek Hotel 2021) και το κορυφαίο resort (Top Greek Resort 2021), πέραν των κατηγοριών βραβείων των θεματικών ενοτήτων. Η ανάδειξη των αρίστων της ελληνικής ξενοδοχίας, μέσα από τα Greek Hospitality Awards, έχει ως στόχο να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο marketing για τον κλάδο, με εμβέλεια όχι μόνο εσωτερική, αλλά και διεθνή.

Για να υποβάλλετε την υποψηφιότητα σας ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο https://ethosevents.eu/awards/grha/.

Ημερίδα της ΡΑΕ για τον οδικό χάρτη του Market Reform Plan και το σχεδιασμό για την Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο

 • PDF

Τον οδικό χάρτη του Market Reform Plan και το σχεδιασμό για την Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο παρουσίασε η ΡΑΕ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διαχειριστές/Φορείς, σε διαδικτυακή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι «το Market Reform Plan πρέπει να υλοποιηθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του μοντέλου στόχου με έναν τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και δικαιοσύνη». Ο κ. υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται στο μέσον πολύ βαθιών αλλαγών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στο υπάρχον εθνικό σχέδιο για το κλίμα αλλά οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι αποτυπώνονται ακόμη περισσότεροι στο νέο ΕΣΕΚ που θα επικαιροποιηθεί και φιλοδοξούμε να είναι από τα πρώτα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που θα ανακοινωθούν σε επίπεδο Ευρώπης. Εμείς, με απόφαση του πρωθυπουργού, προχωρούμε στην πολύ πιο γρήγορη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και αυτό έχει ως συνέπεια την υποχρεωτική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αλλά και την κατασκευή και την επένδυση σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσουν τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές και θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τη μεταβλητότητα του ηλεκτρικού μας συστήματος. Γι’ αυτό το λόγο, προχωρούμε και στην εισαγωγή μηχανισμών strategic reserve, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια, αλλά και ένα Capacity Remuneration Mechanism (CRM) προκειμένου να βοηθήσουμε να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις και να είναι βιώσιμες αυτές οι μονάδες φυσικού αερίου που τις χρειαζόμαστε για να μπορούμε πραγματικά να παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε καταθέσει αλλά και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε αρκετά σχήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη γενική διεύθυνση ενέργειας και στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού, σχήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με το CRM και με το Strategic Reserve και με το Market Reform Plan το οποίο είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των αρμοδίων μηχανισμών. Το Market Reform Plan είναι μία ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση της εθνικής αγοράς ενέργειας. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η στρατηγική που ακολουθούμε για περισσότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ που έχουμε θέσει και θα δεσμευθούμε στο νέο ΕΣΕΚ, νομίζω αυτό θα μας βοηθήσει να τους πετύχουμε».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου που επιτελεί η ΡΑΕ τονίζοντας: «Εμείς στηρίζουμε τη δουλειά που πραγματοποιείται στη ΡΑΕ και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να την ενδυναμώσουμε και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ό,τι απαιτείται για να λειτουργεί καλύτερα».

Στο χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Market Reform Plan είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εξής αρχές: Να ενσωματώσουμε αυξανόμενα μερίδια ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, να εξασφαλίσουμε επάρκεια ισχύος, να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και να προχωρήσουμε στην ενοποίηση της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των διασυνδέσεων». Η κ. Γενική Γραμματέας εξήρε την αγαστή και στενή συνεργασία του Υπουργείου με τη ΡΑΕ, προσθέτοντας και την αμέριστη συμβολή των διαχειριστών και κατέληξε λέγοντας πως «η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως αναγκαία και καθοριστική».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα για τη δρομολόγηση των διαδικασιών περαιτέρω ενίσχυσης της Αρχής, σημείωσε: «Ευχαριστώ θερμά τους διευθύνοντες συμβούλους των ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ, ΔΑΠΠΕΠ, ΔΕΔΔΗΕ για την εξαιρετική συνεργασία και για το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα καλής και αποτελεσματικής συνεργασίας. Αποτέλεσμα αυτού του πολύ καλού κλίματος είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο μετασχηματισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μόλις λίγους μήνες μετά την υιοθέτηση του Target Model στη χώρα μας. Ο κανονισμός 943/2019 και η οδηγία 944/2019 είναι πλέον το πλαίσιο που πρέπει να ακολουθούμε στο σύνολο των αποφάσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι ευκαιρία να γίνουμε μία από τις πρώτες χώρες που θα το υιοθετήσουμε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη και όχι ακόλουθοι εξελίξεων. Ευχαριστώ θερμά για τον υψηλό επαγγελματισμό και αίσθηση καθήκοντος των στελεχών της Αρχής».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Ιωάννης Γιαρέντης, συνεχάρη τη ΡΑΕ, τον Πρόεδρό της και τα στελέχη της. Στο χαιρετισμό του εξέφρασε ενστάσεις τονίζοντας: «Έχουμε σοβαρές ενστάσεις σαν ΔΑΠΠΕΠ γιατί παρόλο που οι ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο και της ενεργειακής πολιτικής και του ΕΣΕΚ, αλλά και της στοχευμένης πολιτικής που υπάρχει σήμερα, απουσιάζουμε σχεδόν ολοκληρωτικά από αυτό το κείμενο ως θεσμικός ρόλος ενώ βρισκόμαστε σε ένα Market Reform Plan το οποίο εισάγει τη βασική μελλοντική κατάσταση των διμερών συμβολαίων». Ο κ. Γιαρέντης γνωστοποίησε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα υποβάλει λίαν συντόμως, γραπτώς, όλες τις ενστάσεις του.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας τόνισε: «Θέματα κρατικής ενίσχυσης είναι ζητήματα που εμπίπτουν στη διακριτική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω ζήτημα -σε βαθμό που κι εμείς γνωρίζουμε γιατί δεν έχει διαμορφωθεί στην ολότητά του- θα διαμορφωθεί με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι γνωστός ο κομβικός ρόλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, όπως και η ποιότητα της δουλειάς που κάνει. Ταυτόχρονα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ γνωρίζει και την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τη ΡΑΕ, στη βάση της πρόθεσης όλων να συνεισφέρουν με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία και το ρόλο που έχουν».

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΕΧΕ ΑΕ, τόνισε: «Έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση μετά τη λειτουργία του μοντέλου στόχου. Ήρθαν μαζί με αυτή τη λειτουργία πολλές μεταρρυθμίσεις και έδειξαν την ουσιαστική δυναμική όλου του ενεργειακού κλάδου. Όλοι είμαστε προσηλωμένοι σε έναν στόχο για να υπάρξει μία ενιαία, ανταποδοτική και απόλυτα ανταγωνιστική αγορά ενέργειας. Όλες οι πρωτοτυπίες έρχονται να αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια που εμπλέκει δυναμικά και με διαφάνεια όλους τους φορείς μέσα σε αυτή την αλυσίδα της δικής μας αγοράς. Εμείς, ως ΕΧΕ, είμαστε σταθεροί σε αυτές τις αρχές, συνεργαζόμαστε με τους φορείς και ακούμε πάντα την αγορά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συζητάμε σε αυτή την Ημερίδα που γίνεται με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, όλες αυτές τις αλλαγές που θα έρθουν στην αγορά με το Market Reform Plan».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στη ΡΑΕ και σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν με την Αρχή ώστε, μόλις επτά μήνες μετά την έναρξη του Target Model, να τίθεται σε διαβούλευση το Market Reform Plan το οποίο, πρακτικά, αποτελεί το “Target Model II”. Εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των φορέων το οποίο μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε σήμερα εδώ. Δεδομένου ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση του Συστήματος, θέλουμε να διαχειριζόμαστε ένα σύστημα που έχει επάρκεια ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μηχανισμός είναι καλοδεχούμενος, είτε πρόκειται για το CRM είτε για το Strategic Reserve, αρκεί να διασφαλίζεται η λειτουργία του Συστήματος σε ασφαλές περιβάλλον. Διανύουμε την περίοδο του “mind the gap”, της πράσινης μετάβασης, η οποία επιφυλάσσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η ευθύνη όλων των φορέων που συμμετέχουμε στη σημερινή ημερίδα είναι, μέσω της αγαστής συνεργασίας μας, να φροντίσουμε για την ασφαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών της χώρας, βιομηχανικών και οικιακών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε πως «ημερίδες σαν και αυτή της ΡΑΕ είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί, όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο για τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και είναι πολύ σημαντικό να τεθούν από όλους εμάς οι σωστές βάσεις, οι απαραίτητες υποδομές και όλοι οι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν ουσιαστικά την ελληνική αγορά σε μία επιτυχή ενεργειακή μετάβαση που θα έχει πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Ο κοινός μας στόχος για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την κοινωνία από αυτή τη μετάβαση, μπορεί να επιτευχθεί από την ολιστική προσέγγιση και από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως αποδεικνύεται από τη διοργάνωση της Ημερίδας. Ο οδικός χάρτης συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και εκτιμώ πως θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. Με δεδομένου ότι το target model αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μετάβασης ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανταποκριθεί πλήρως μέχρι στιγμής σε όλα τα αιτήματα που χρειαζόταν η συνδρομή του και το ίδιο θα πράξει στο μέλλον».

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας έγιναν οι παρουσιάσεις των φορέων για την υλοποίηση του υβριδικού μοντέλου, ενώ στο τρίτο μέρος δόθηκαν απαντήσεις από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ και τους εκπροσώπους των φορέων σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην Ημερίδα.

 

ΣΤΙΣ 24-25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 3ου BALKANFORUM

 • PDF

Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα θα είναι και το 3ο Balkan Forum. Το θέμα του φετινού Forum είναι η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑ COVID ΕΠΟΧΗ» και προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, με νέο σχεδιασμό σύμφωνα με τα πρόσφατα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για άλλη μία χρονιά θα ακολουθηθεί το μοντέλο του υβριδικού συνεδρίου (Hybrid) ως ένα συνδυαστικό event φυσικής και διαδικτυακής παρουσίας. Θα υπάρξει Live Streaming στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα λάβουν  χώρα στοχευμένες διαδικτυακές  συναντήσεις B2G

Το Forum διοργανώνεται από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στη Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process – SEECP)

Για περισσότερες πληροφορίεςκαι για τη συμμετοχή/εγγραφή σας, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου https://balkanforumthess.com/ή την ιστοσελίδα του Υπουργείου www.mathra.gr

Ημερίδα της ΡΑΕ Ο οδικός χάρτης του Market Reform Plan και ο σχεδιασμός για την Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο

 • PDF

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση της ενεργειακής αγοράς διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα την

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και ώρα 10:00 π.μ.

Κατά την Ημερίδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση από την Αρχή και από τους αρμόδιους φορείς/Διαχειριστές του προτεινόμενου «οδικού χάρτη» μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τα ακριβή χρονικά ορόσημα για την υλοποίησή τους. Σκοπός της εν λόγω ολιστικής προσέγγισης είναι η περαιτέρω βελτίωση για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών του Μοντέλου Στόχου (Target Model) προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Θα παρουσιαστεί, επίσης, ο σχεδιασμός και οι βασικές υποθέσεις για την αξιολόγηση επάρκειας πόρων σε εθνικό επίπεδο (National Resource Adequacy Assessment), η οποία αποτελεί τη βάση για τη δρομολόγηση Μηχανισμών Ισχύος, είτε Strategic Reserve, είτε Capacity Renumeration Mechanism, καθώς και για την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους των Συμμετεχόντων στις ενεργειακές αγορές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν σχετικά ερωτήματα.

 

Εγγραφή στην Ημερίδα:

Μπορείτε να εγγραφείτε στην Ημερίδα της ΡΑΕ στο ακόλουθο link:

https://attendee.gotowebinar.com/register/4598019505256446736


Πρόγραμμα Ημερίδας ΡΑΕ - Market Reform Plan - 21.07.2021/10:00πμ

1ο Μέρος

10:00-10:30

Χαιρετισμοί

κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ

Ιωάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ

Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΕΧΕ ΑΕ

Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ ΑΕ

Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ


2ο Μέρος

10:30-11:50

Σχεδιασμός Market Reform Plan (MRP)

Παντελής Κάπρος, Καθηγητής ΕΜΠ - Παρουσίαση της Μελέτης για το Market Reform Plan (MRP)

Αγγελική Μουρτζίκου, Διευθύντρια Ρύθμισης & Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής & Διεθνών Διασυνδέσεων, ΡΑΕ - Σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ενεργειών MRP

Δημήτριος Μίχος, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Υποστήριξης και Αγοράς, ΑΔΜΗΕ ΑΕ - Σχεδιασμός διάκρισης ενέργειας εξισορρόπησης και ενέργειας λόγω ανακατανομής

Χριστόφορος-Ανέστης Ζούμας, Διευθυντής Λειτουργίας Αγορών, ΕΧΕ ΑΕ - Σχεδιασμός και υλοποίηση των Συμπληρωματικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών και της Συνεχούς Συναλλαγής

11:50-12:00

Διάλειμμα

12:00-13:00

Συζήτηση

13:00-13:15

Διάλειμμα

3ο Μέρος

13:15-14:00

Παρουσιάσεις για το Σχεδιασμό της Εθνικής Μελέτης Επάρκειας Ισχύος  (National Resource Adequacy Assessment)

Μαρία Κερκίδου, Προϊστάμενη Τμήματος Ενεργειακών Μελετών Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού, ΡΑΕ, Ευρωπαϊκό Πλαίσιο - Διαδικαστικά βήματα πριν την υποβολή του σχεδίου εφαρμογής / Μεθοδολογία ACER για το RS: Μια αρχική προσέγγιση του VOLL για την Ελλάδα

Αθανάσιος Βολίκας, Στέλεχος Τμήματος Ρύθμισης & Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, ΡΑΕ, Μεθοδολογία ACER για το CONE: Παραδοχές, υπολογισμοί και συμπεράσματα από τη Δημόσια Διαβούλευση

Ελευθερία Κονταξή, Τομεάρχης Μελετών Αγοράς, ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ERAA και Εθνική Μελέτη Επάρκειας Ισχύος

14:00-15:00

Συζήτηση

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα Ωρίμανση και υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικές υποδομές με καινοτόμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς Ευρωπαϊκό έργο PRODESA

 • PDF

Η άμεση μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η μείωση του εισαγόμενου καύσιμου και η εξασφάλιση συνεχούς παροχής φτηνής ενέργειας είναι οι σημαντικοί στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του έτους 1990. Ο αυξημένος αυτός στόχος μεταβάλλει και τον στόχο για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030.

Μέγιστη προτεραιότητα δίνεται στον κτηριακό τομέα επειδή είναι ένας από τους πλέον ενεργοβόρους τομείς στην Ευρώπη. Ο δημόσιος κτηριακός τομέας δε, καλείται να δώσει το παράδειγμα άμεσης υλοποίησης της πολιτικής για την απανθρακοποίηση που έχει τεθεί για το 2050.

Η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί έναν ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με δημόσιους πόρους. Απαιτούνται νέοι μηχανισμοί και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυσή τους.

Το ευρωπαϊκό έργο PRODESA – Ανάπτυξη έργων ενεργειακής απόδοσης στη νότια Αττική μελέτησε και θέτει σε εφαρμογή χρηματοδοτικά σχέδια που συγκεράζουν δημόσιους με ιδιωτικούς πόρους για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε πέντε δήμους και συγκεκριμένα σε 116 δημοτικά κτήρια και στον οδοφωτισμό αντικαθιστώντας 22.000 φωτιστικά.

Οι δήμοι Άλιμος (συντονιστής του έργου), Αγ. Δημήτριος, Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, Αγ. Ανάργυροι Καματερό και Γλυφάδα συνεργάσθηκαν με στόχο την ωρίμανση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και την υλοποίηση τους με τα ως άνω καινοτόμα χρηματοδοτικά μοντέλα.

Το PRODESA διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο όπου θα παρουσιασθούν η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων ενεργειακής απόδοσης, τα χρηματοδοτικά μοντέλα και οι τύποι συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης που αναπτύχθηκαν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν επίσης την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την πολιτική για την ενεργειακή αποδοτικότητα στο δημόσιο τομέα και τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το διαδικτυακό σεμινάριο απευθύνεται κατ’ αρχήν στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, τους δημόσιους φορείς αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου που έχουν σχετικές δραστηριότητες.

 

Θα πραγματοποιηθεί μέσω ZOOM στις 14 Ιουλίου 2021 από τις 10:00 έως τις 14:30 και θα επαναληφθεί στις 21 Ιουλίου 2021 την ίδια ώρα στους συνδέσμους

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και την εγγραφή σας θα βρείτε την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ https ://kede .gr /category /diethneis -scheseis -evropaika -programmata -kede /evropaika -programmata -tis -kede / και στην ιστοσελίδα του έργου PRODESA www . prodesa . eu /.

Για να επικοινωνήσετε με εκπρόσωπο του έργου PRODESA, καλέστε την κα Ι. Λιόση ή την κα Δ. Αθανασάκου στο 210 6446330 καθημερινά από 9:30 έως 17:30.

 

Εκδήλωση στο Διοικητήριο για τις πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε Μακεδονία και Θράκη

 • PDF

Εκδήλωση στο Διοικητήριο για τις πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε Μακεδονία και Θράκη

Στ. Καλαφάτης: «Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

«Η επενδυτική προσπάθεια συνεχίζεται»

«Η Κυβέρνηση διευρύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, αναπτύσσουμε ήδη κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης, ελέγχου και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές», που οργάνωσε ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Διοικητήριο.

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι, «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές οικονομικές προβλέψεις της προχωρά σε νέα -τη δεύτερη μέσα στο χρόνο- θετική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. έναντι 4,1% του Α.Ε.Π. που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022. Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του Α.Ε.Π.».

«Η οικονομία μας σήμερα παραπέμπει σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Κι αυτό χάρη στις πολιτικές που έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «διατέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων». Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, στην μετά την πανδημία εποχή» και τόνισε ότι «πέρα από τα 40 δις του ΕΣΠΑ- εξασφάλισε επιπλέον 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έτοιμη να δρομολογήσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.».

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της εποχής που έρχεται», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών που αναφέρθηκε ειδικότερα στο «μείζονος σημασίας σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και τη δίκαιη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που -πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα- θα φέρει ακόμη περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή θα φθάσουν τις 1.800».

Για τον ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι «καλείται να παίξει κομβικό ρόλο. Καθώς αφενός διατηρεί τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του, αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό παράγοντα  και επιταχυντή των μεγάλων έργων, προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενδυναμώσει την επικοινωνία μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων (Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Επιχειρηματικοί Φορείς, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κλπ), να επισημάνει προβλήματα που απαιτούν στοχευμένες λύσεις και να προτείνει, μέσα από γόνιμο διάλογο, μέτρα και κατευθύνσεις που θα επιταχύνουν τις πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Για τα αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 στη Μακεδονία και στη Θράκη, μίλησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης), κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης. Ενώ, στις Δράσεις ΥΜΑΘ στο Εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.

 

 

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταμορφώνουν την Κρήτη σε ενεργειακό σταυροδρόμι

 • PDF

Βασικά σημεία της σημερινής παρέμβασης του κ. Ιωάννη Μάργαρη, Αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ,

στο Cretan Energy Conference.

 • Ιστορικό επίτευγμα η ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ιστορικό επίτευγμα για την Κρήτη, τον ΑΔΜΗΕ και το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας της χώρας. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες και τις προκλήσεις της πανδημίας, η «διασύνδεση των ρεκόρ», ολοκληρώθηκε μόλις σε 2,5 χρόνια από τον ΑΔΜΗΕ και τις ανάδοχες εταιρείες.

Το νέο υποβρύχιο καλώδιο θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού τους θερινούς μήνες και το σύνολο των αναγκών τους χειμερινούς. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης θα δουν άμεσα αναβάθμιση της ποιότητας ηλεκτροδότησης, όπως είναι η σταθεροποίηση των τάσεων που επιτυγχάνεται με έναν καινοτόμο εξοπλισμό, το λεγόμενο STATCOM, το οποίο εγκαταστήσαμε πρόσφατα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Τα οικονομικά οφέλη είναι εξίσου σημαντικά.

Για κάθε μέρα λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν 1 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος. Συνολικά, η εξοικονόμηση των ΥΚΩ για το 2022 υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ –όσο δηλαδή κόστισε και η κατασκευή του έργου, γεγονός που σημαίνει ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα αποσβεστεί σε μόλις ένα έτος.

Θέλω να επισημάνω την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με τους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου και Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Καλογερή αλλά και όλους τους άλλους αδειοδοτικούς φορείς της Κρήτης. Τέτοια έργα γίνονται στην ώρα τους -ειδικά σε συνθήκες πανδημίας- μόνο όταν οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και βρίσκουν λύσεις στα όποια εμπόδια προκύπτουν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

 • Εντός χρονοδιαγράμματος η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Έναν χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης, η κατασκευή του έργου εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος. Ειδικότερα:

- Οι γεωτεχνικές μελέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, τόσο για τους Σταθμούς Μετατροπής όσο και για τον εξοπλισμό τους.

- Τα καλωδιακά τμήματα κατασκευάζονται ήδη στα εργοστάσια των αναδόχων στην Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

- Ο βασικός εξοπλισμός των Σταθμών Μετατροπής παράγεται σήμερα στα εργοστάσια των κατασκευαστών στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα.

- Οι εργασίες εκσκαφής για τα καλωδιακά τμήματα έχουν ξεκινήσει στην πλευρά της Αττικής και θα ξεκινήσουν στο Ηράκλειο τον Σεπτέμβριο.

- Το φθινόπωρο αναμένεται η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου και εντός του έτους η εγκατάσταση της οπτικής ίνας.

Το 2024 που είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση για όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος (μέσω των ΥΚΩ) θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το 2030. Επιπλέον, πολύ σημαντικό όφελος του έργου είναι ότι, σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του, θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο peak της κατασκευής θα απασχολούνται ταυτόχρονα στα εργοτάξιά μας πάνω από 700 εργαζόμενοι.

Η Κρήτη ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης

Είναι σαφές ότι η Κρήτη αναδεικνύεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής, κατοχυρώνοντας στρατηγική θέση για έναν ακόμη λόγο στον γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μελετώνται στην περιοχή, όπως με την Κύπρο και το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και τη Λιβύη, περιλαμβάνουν την Κρήτη. Ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Συστήματος Υψηλής Τάσης της Κρήτης εντός της επόμενης τριετίας.

 

Συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Webinar "The European Green Deal and the Energy Sector"

 • PDF

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά σήμερα Τετάρτη, 7 Ιουλίου, στο Webinar με θέμα "The European Green Deal and the Energy Sector", το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Δίκαιο της Ενέργειας (EFELA) και η Ιταλική Ένωση Δικαίου Ενέργειας (AIDEN). Κεντρική ομιλήτρια ήταν επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson.

 

 

Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε το ευρύ φάσμα των παρεμβάσεων στον ενεργειακό κλάδο με σκοπό την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με την κινητοποίηση επενδύσεων άνω των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

 

 

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η Ελλάδα, με την εμβληματική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωράει στην ταχύτερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η πρόσφατη κλιμάκωση των τιμών του CO2, η στα 58 ευρώ/τόνο, εν αναμονή της μεταρρύθμισης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), δικαιολογεί πλήρως την απόφασή μας πριν από σχεδόν 2 χρόνια» σημείωσε ο Υπουργός. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική αναμόρφωσης των λιγνιτικών περιοχών με επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το πράσινο υδρογόνο να λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη και έκανε ειδική αναφορά στο White Dragon που στοχεύει στην παραγωγή 250.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως.

 

«Η επενδυτική άνθηση της πράσινης ενέργειας είναι άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τόνισε ότι οι ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν πλέον το 34% του ενεργειακού μείγματος, θα υπερβούν το 67% έως το 2030.

Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, θα τεθεί σε διαβούλευση το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά και θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για το υδρογόνο.

Αναφερόμενος στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν σε 21 πράσινες δράσεις, ο Υπουργός, τόνισε ότι ξεπερνάνε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στο τεράστιο κύμα ενεργειακών ανακαινίσεων 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας. Προωθείται, επίσης, η ηλεκτρική κινητικότητα με στόχο, έως το 2030, 1 στις 3 νέες πωλήσεις να αφορά σε ηλεκτρικά οχήματα. Επιπρόσθετα, ενισχύεται το ενεργειακό σύστημα με έργα 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 450 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα για την αποθήκευση ενέργειας. Επιπλέον, 750 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις επιτυχείς διασυνδέσεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία που προωθούν τη σύγκλιση των τιμών αποφέροντας οικονομικά οφέλη στους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, η νέα γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία θα λειτουργήσει το επόμενο έτος ενώ παράλληλα δρομολογούνται οι διασυνδέσεις με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

 

Κλείνοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι: «Αναπτύσσουμε διαρκώς νέα πλαίσια με ανθεκτικές υποδομές για να στηρίξουμε την αγορά και να ενθαρρύνουμε οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις. Σε αυτόν τον τεράστιο, πράσινο μετασχηματισμό, η δέσμευσή μας είναι να εμπλέξουμε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα στις διεθνείς συνεργασίες, ως τη μόνη αποτελεσματική προσέγγιση, αντιμετώπισης της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής».Συνεργασία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Αγορών με τα ΑΕΙ για “πράσινες” δημόσιες συμβάσεις και συμβάσεις καινοτομίας

 • PDF

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των Πανεπιστημίων στη διενέργεια δημοσίων συμβάσεων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους καθώς και τη σύναψη Συμβάσεων Καινοτομίας για την προώθηση καινοτόμων λύσεων και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων (ΓΔΔΣ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ως Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών (ΕΚΑΑ) διοργάνωσε ενημερωτικές διαδικτυακές εκδηλώσεις για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με τη Σύνοδο των Αντιπρυτάνεων Οικονομικών Θεμάτων.

Τις παρακολούθησαν 80 στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών και των ΕΛΚΕ από 19  Πανεπιστήμια, τα οποία θα αποτελέσουν τα σημεία επαφής μεταξύ των Α.Ε.Ι. και της ΕΚΑΑ.

Στην ενημερωτική εκδήλωση για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, στα οικολογικά σήματα και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, στο κόστος κύκλου ζωής και σε καλές πρακτικές.

Στην αντίστοιχη εκδήλωση για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην υλοποίηση και παρακολούθηση των Δημόσιων Συμβάσεων Καινοτομίας και στο Κέντρο Αριστείας για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις στο προσεχές διάστημα καθώς η ΕΚΑΑ είναι ταυτόχρονα η επισπεύδουσα υπηρεσία για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και το Κέντρο Αριστείας για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar