joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sun10242021

Φύση

ΕΚ: Κλιματική αλλαγή: να αυξηθούν οι προσδοκίες για φιλόδοξα αποτελέσματα στην COP26

 • PDF
 • Όλες οι χώρες της G20 θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2050
 • Ετήσια χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες
 • Πενταετές χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση της δράσης για το κλίμα


Το ΕΚ ασκεί πιέσεις για την επιτάχυνση της δράσης παγκόσμια και για να συνεχίσει η ΕΕ να ηγείται των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του με 527 ψήφους υπέρ, 134 ψήφους κατά και 35 αποχές σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία ότι οι εθνικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι το 2015 θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας πλέον των τριών βαθμών έως το 2100, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Αναφέρουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει το δρόμο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι ίδιοι θα εργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55 in 2030» συνάδει πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Με στόχο την επίσπευση της δράσης για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να αντικαταστήσει η ΕΕ το τρέχον 10ετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες. Όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και καλούν όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Ο ρόλος της βιοποικιλότητας είναι κομβικής σημασίας στη ρύθμιση του κλίματος και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, περιλαμβάνουν την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και είναι επωφελείς για όλους.

Η G20 πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, όλα τα κράτη της G20 θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν την Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλες χώρες, σημαντικές παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον καθορισμό κοινών προδιαγραφών και την ενίσχυση των προσδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

Χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευση του Προέδρου Biden για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά το ήμισυ έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής αλλά και χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ενώ αναγνωρίζουν την προθυμία της Κίνας να καταστεί εποικοδομητικός εταίρος στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, εκφράζουν ανησυχίες για την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα. Υπογραμμίζουν ότι η Κίνα θα πρέπει να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, οι οποίοι θα καλύπτουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν την ετήσια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά 100 δισ. δολάρια το λιγότερο, αυξάνοντας το ποσό αυτό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα κληθούν κι εκείνες να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα περιγράφει τη δίκαιη συνεισφορά κάθε ανεπτυγμένης χώρας στο εν λόγω σχέδιο χρηματοδότησης. Επιθυμούν ακόμη να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην COP26 παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία COVID-19.

 

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

 • PDF

Βασικά σημεία από τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, στο συνέδριο Athens Investment Forum 2021.

Οι ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της απολιγνιτοποίησης. Μέσα από έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και την ενίσχυση του Συστήματος Μεταφοράς, ο Διαχειριστής απαντά στις πολλαπλές προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής.

 • Προϋπόθεση τα ισχυρά δίκτυα ηλεκτρισμού για την ενεργειακή μετάβαση

Την τελευταία διετία βιώνουμε μια πρωτοφανή κλιματική κρίση, με ακραίες θερμοκρασίες και πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα. Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε μια κρίση τιμών στην Ενέργεια, η οποία ξεκίνησε από την αγορά φυσικού αερίου και έχει διαχυθεί πλέον σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η απάντηση και στις δύο αυτές κρίσεις είναι κοινή: αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όμως η μετάβαση με βιώσιμους όρους προϋποθέτει ισχυρά δίκτυα που θα μεταφέρουν ικανές ποσότητες καθαρής ενέργειας από την περιοχή που αυτή παράγεται, στην περιοχή που αυτή καταναλώνεται. Την τελευταία τετραετία, ο ΑΔΜΗΕ χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.

 • Χαμηλότερες τιμές και ενεργειακή ασφάλεια μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Με ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για όλους τους καταναλωτές.  Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια. Μια χώρα που βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ή μια φυσική καταστροφή, θα μπορεί να αντισταθμίζει τυχόν απώλειες στο Σύστημα με εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Αντίστοιχα, όταν θα έχει πλεόνασμα παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα μπορεί να εξάγει το πλεονάζον φορτίο προς όφελος της αγοράς.

 • Ανάγκη για πιο γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Η κλιματική κρίση που βιώνουμε την τελευταία διετία έχει εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης. Η θέση μας είναι ότι η απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και συνέπεια στον εθνικό σχεδιασμό όπως αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ. Παράλληλα, απαιτείται απογείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να προλάβουμε το «τρένο» της ενεργειακής μετάβασης χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια.

 

 • Ο ΑΔΜΗΕ θεματοφύλακας της σταθερότητας στο ηλεκτρικό σύστημα

Ο ρόλος μας ως θεματοφύλακα της ενεργειακής ασφάλειας είναι να επισημάνουμε το «mind the gap». Την αναγκαιότητα, δηλαδή, η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με ασφάλεια. Στις μελέτες επάρκειας που καταρτίζουμε και επικαιροποιούμε κάθε χρόνο, επισημαίνουμε ότι η απόσυρση των συμβατικών μονάδων θα πρέπει να συμβαδίζει με την ένταξη στην παραγωγή νέων μονάδων, ώστε να αναπληρώνεται η παραγόμενη ισχύς. Παράλληλα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες φέρνουν το ηλεκτρικό σύστημα στα όριά του και σε επίπεδο λειτουργίας. Τα παρατεταμένα κύματα ψύχους ή καύσωνα, προκαλούν εκτίναξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύτηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 10,6 GW εν μέσω καύσωνα. Ο ρόλος μας είναι να εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ζητώντας λειτουργική ετοιμότητα των μονάδων καθώς και επάρκεια καυσίμου, όταν αυτό απαιτείται. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, εν όψει του χειμώνα και εν μέσω κρίσης στις τιμές της ενέργειας.

 

Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επενδύσεις για εναλλακτικά καύσιμα

 • PDF

Την άποψη πως ο όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι εναρμονισμένος με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και πως έχει δεσμευτεί για μείωση 35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, εξέφρασε ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability Officer του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, τονίζοντας πως ο όμιλος στηρίζει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και πως ήδη υλοποιεί επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα και πρώτες ύλες. Όπως ανέφερε «έχουμε συνυπογράψει τον οδικό χάρτη της παγκόσμιας ένωσης τσιμέντου και σκυροδέματος ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την εκπομπή 5 δισ. τόνων CO2 μέχρι το 2030 και για να μπορέσουμε μέχρι το 2050 να δώσουμε σκυρόδεμα με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα στην κοινωνία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο όμιλος έχει δεσμευτεί για μείωση 35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ επεσήμανε πως ο όμιλος στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών. «Για αυτό και φέτος επενδύουμε στο εργοστάσιο μας στο Καμάρι Βοιωτίας 25 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο ένας εκ των δύο κλιβάνων του εργοστασίου ώστε να απορροφούμε τέτοια καύσιμα. Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές του εργοστασίου κατά μισό εκατ. τόνους τον χρόνο, που είναι σαν να προσπαθούμε να αλλάξουμε 160.000 συμβατικά αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά». Παράλληλα, ο όμιλος στρέφεται στη βελτίωση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, στη δημιουργία νέων προϊόντων και πρώτων υλών, αλλά και στην υιοθέτηση νέων λύσεων και τεχνολογιών.

Από την πλευρά του, ο  Αλέξανδρος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής και μέλος της εκτελεστικής διοίκησης της Cenergy Holdings, χαρακτήρισε αναγκαίο το πέρασμα στις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι το κόστος τους «βαίνει μειούμενο». Ο ίδιος τόνισε πως στην Σωληνουργεία Κορίνθου, από πέρυσι, όλη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ ανέφερε πως οι δύο θυγατρικές του ομίλου, θα πρέπει να βοηθούν ώστε τα προϊόντα που παράγουν να ενισχύουν και τις υπόλοιπες εταιρείες, την κοινωνία και τις χώρες ώστε να πετύχουν και εκείνοι τους στόχους τους. «Η Σωληνουργεία Κορίνθου ήταν η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να παράγει σωλήνες που μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο σε δίκτυα υψηλής πίεσης εγκαθιστώντας τους ήδη στην Ιταλί».

Τον λόγο έλαβε και ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ο οποίος τόνισε πως τα κριτήρια ESG (περιβάλλον-κοινωνία- εταιρική διακυβέρνηση) αποτελούν επιταχυντή αλλαγών για τις επιχειρήσεις και πως θα πρέπει οι εταιρείες να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να εναρμονιστούν με αυτά. «Προσπαθούμε να δούμε πως θα γίνει η προσαρμογή μας στο ESG», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η Παπαστράτος συνδέει τον δανεισμό που έχει σε ετήσια βάση με το κατά πόσον πετυχαίνει τους esg στόχους. «Οι στόχοι πρέπει να είναι δημόσιοι, διάφανοι και δεσμευτικοί», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως «το 98% του R&D πηγαίνει σε νέα καπνικά προϊόντα , με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια άνω των 8 δισ. Δολ. να διοχετεύονται σε r&d και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο ακανθώδες θέμα του Greenwashing αναφέρθηκε ο Michael G Jacobides, Sir Donald Gordon Professor of Entrepreneurship and Innovation and Professor of Strategy, London Business School, επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα του Competition Market Authority (αγγλική επιτροπή ανταγωνισμού) που κατέδειξε ότι το 40% των ισχυρισμών των εταιρειών σχετικά με την εφαρμογή των κριτηρίων esg ήταν «φουσκωμένοι». Ο ίδιος επεσήμανε πως στη χώρα μας υπάρχει απόσταση μεταξύ των καλών προθέσεων, αλλά και του τι εφαρμόζεται στην πράξη. «Είμαστε ανώριμοι στον τρόπο με τον οποίο το ESG από πλευράς πρακτικής αντιμετωπίζεται από το κράτος. Πρέπει να βρούμε μία καλύτερη διάδραση μεταξύ της κρατικής πρωτοβουλίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα και τι μπορεί να κάνει το κράτος ως ρυθμιστής. Πρέπει να δημιουργηθούν εκτός από τη ρητορική, οι κανόνες και οι συνθήκες που προστατεύουν το περιβάλλον».

 

Έρευνα της McKinsey: Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο του net-zero

 • PDF

Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και κατά 100% (net-zero) έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, την οποία παρουσίασε ο Γεώργιος Τσόπελας, Chairman & Managing Partner της εταιρείας, στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit.

Από αυτές τις επενδύσεις, τα 75 δισ. ευρώ αποτελούν νέα κεφάλαια και τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey, η προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 3% ή περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης, ο ενεργειακός τομέας θα διπλασιάσει το μέγεθός του, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμα και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης, για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, το 60% των απαιτούμενων κεφαλαιουχικών δαπανών μπορεί να ανακτηθεί από την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων έως το 2050, με το εναπομείναν ποσό να ανακτάται τα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσόπελας, η Ελλάδα εκπέμπει αυτή τη στιγμή 85,5 εκατ. τόνους CO2, με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% των εκπομπών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της McKisney, ενέργεια, μεταφορές και κτίρια μπορούν να φτάσουν τον στόχο του net zero, όμως δεν ισχύει το ίδιο στη γεωργία και τη βιομηχανία.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η McKinsey υπολογίζει ότι η απανθρακοποίηση απαιτεί επενδύσεις 28 τρισ. ευρώ (ή 2 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρώπης), εκ των οποίων τα 5 τρισ.  ευρώ είναι νέες επενδύσεις.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσόπελας τόνισε ότι ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών είναι κατά 75 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια, ενώ το κόστος των φυσικών καταστροφών αυξάνεται πάνω από 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μεσόγειος κινδυνεύει πλέον με έξι μήνες ξηρασίας τον χρόνο, ενώ οι ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών διπλασιάζονται και οι πυρκαγιές υπερδιπλασιάζονται.

 

Μηδενικό αποτύπωμα στο Ελ. Βενιζέλος μέχρι το 2025

 • PDF

Στόχος για την Ελλάδα είναι να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμου τουρισμού, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του 1ου Καθημερινή Summits

Κεντρικός άξονας της φιλοδοξίας αυτής είναι η μείωση 50% των πλαστικών στις θάλασσες και η απαγόρευση της αλιείας στο 10% των θαλασσών της Ελλάδας.

Ερωτώμενος σχετικά με τις τουριστικές οντότητες που επενδύουν στην Ελλάδα και το εάν ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην Πύλο, στην Καλαμάτα βασίζονται σε ένα ολιστικό σχέδιο μίας βιώσιμης επιχείρησης. Υπάρχουν δείκτες εξέλιξης του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το τουριστικό προϊόν, επεσήμανε ο ίδιος, μεταξύ άλλων οι προσλαμβάνουσες μείωσης του αποτυπώματος και αφομοίωσης των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίας.

«Αυτό που θα εισάγουμε ως κυβέρνηση θα είναι καθιέρωση μέτρων επιτυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξηγώντας ότι θα λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι ευρύτεροι παράγοντες, όπως η αξία που δημιουργείται στις τοπικές κοινωνίες, η βιώσιμη ανάπτυξη, η δίκαιη κατανομή των οφελών, η ποιότητα ζωής και ευημερία.


Η αερομεταφορά θα γίνει ακριβότερη - Δέσμευση για μηδενικό αποτύπωμα του Ελ. Βενιζέλος το 2025

Ο κλάδος των αερομεταφορών ευθύνεται για το 2% με 3% των αέριων ρύπων, επεσήμανε ο Γιάννης Παράσχης, CEO Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., τ. Πρόεδρος Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων - Airports Council International / ACI Europe. Δεν υπάρχουν όμως εύκολες λύσεις για το ζήτημα αυτό, τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας επίσης ότι μία μεγάλη μερίδα των τουριστών κινούνται αεροπορικώς. Κατά συνέπεια, ο ίδιος διαπίστωσε ότι η αερομεταφορά θα γίνει «μάλλον ακριβότερη παρά φθηνότερη στο μέλλον»

Στο κομμάτι της αυτορρύθμισης αναφέρθηκε ο ίδιος όσον αφορά τα αεροδρόμια. Το πρόγραμμα «Μέτρηση, Μείωση, Μηδενισμός» αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το ζήτημα, πριν παρέμβει δηλαδή η πολιτική και η κοινωνία, η βιομηχανία πρόλαβε τις εξελίξεις. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι το αποτύπωμα του κλάδου των αερομεταφορών μειώθηκε από 67.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου 42.000 τόνους το 2019 μέσω μέτρων βιωσιμότητας.

Το «Route 2025» δρομολογεί την πορεία για τον κλάδο της αερομεταφοράς εφεξής, με στόχο το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να καταστεί το πρώτο αεροδρόμιο με μηδενικό αποτύπωμα, μέχρι το 2025. Βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή θα είναι η ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχο για μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2030 δήλωσε και από τη δική του πλευρά ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ. Αν εστιάσει κανείς στη λύση και όχι στο πρόβλημα μπορεί κανείς να κάνει βήματα μπροστά όσον αφορά τα θέματα της βιωσιμότητας, τόνισε ο ίδιος κάνοντας αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας με οργανώσεις που ασχολούνται έμπρακτα με τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι γίνονται σημαντική στροφή προς τις ΑΠΕ.

Όσον αφορά το Ελληνικό, ο κ. Κωνσταντακόπουλος δήλωσε πως είναι ευκολότερο να έχει μειωμένο αποτύπωμα, διότι πρόκειται για τουριστική επένδυση μέσα σε αστικό ιστό. Το ελληνικό θα γίνει ενδεχομένως μία «έξυπνη πόλη», αφού θα αξιοποιεί καινούργιες υποδομές και τεχνολογίες.

Στο τέλος της συζήτησης, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη βιωσιμότητα στον τουρισμό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων DMOs(Destination Management Organization) και μάλιστα τόνισε ότι θα είναι τόσο απλοποιημένες οι διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Προσέθεσε πως ο νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, καθώς και εργαλεία για την διευκόλυνση των επενδύσεων με κριτήρια βιωσιμότητας.

 

 

Χορηγοί του "1st Athens ESG & Climate Crisis Summit":

Diamond: The Coca-Cola Company, Παπαστράτος, PwC Ελλάδας

Silver: AstraZeneca, Cenergy Holdings, Deloitte Ελλάδος, Huawei, Τράπεζα Πειραιώς,  Zepos & Yannopoulos

Bronze: AIA Relate, Lamda Development, Ολυμπία Οδός, Πλαίσιο

Supporters: Κωτσόβολος, Όμιλος Quest, Schneider Electric

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών: Aegean

 

Tελετή υπογραφής της σύμβασης ανάπλασης της χωματερής Φυλής και δημιουργίας περιβαλλοντικού και ενεργειακού πάρκου 10 MW

 • PDF

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης για Εργασίες Αποκατάστασης και Ανάπλασης της Χωματερής Φυλής σε έκταση 1.500 στρεμμάτων και τη δημιουργία Σύγχρονου Περιβαλλοντικού Πάρκου και Δημιουργία Πάρκου Ηλιακής Ενέργειας Συνολικής ισχύος 10 MW:

«Θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Αισθάνομαι πολύ χαρά τη σημερινή μέρα. Η πολιτική -ξέρετε -είναι μία διαδρομή, που έχει τις καλές και τις κακές της στιγμές.

Συνήθως οι κακές είναι περισσότερες και οι καλές λιγότερες. Όμως, για όλους εμάς που εργαζόμαστε σκληρά, υπάρχουν στιγμές που σου δίνουν εσωτερική ικανοποίηση ότι κάνεις το σωστό και ότι τελικά καταφέρνεις να βρεις τον τρόπο να αφήσεις πίσω σου κάτι που έχει σημασία, γιατί κάνεις τη ζωή των συμπολιτών σου καλύτερη.

Μία τέτοια στιγμή είναι η σημερινή. Διότι το έργο του οποίου η σύμβαση υπογράφεται σήμερα και ξεκινάει μετά από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα έργο το οποίο θα το βλέπουμε μετά από χρόνια και θα λέμε πώς αυτή η περιοχή μπόρεσε να αλλάξει και από μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής με περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της χωματερής, όπως ήταν καταγεγραμμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, έχει εξελιχθεί σε αυτό που βλέπουμε στο Ισραήλ.

Να καλωσορίσω τον φίλο μας από το Ισραήλ. Να πω για όσους δεν έχετε την τύχη να έχετε επισκεφτεί το κράτος του Ισραήλ – έχει τύχει να έχω πάει πολλές φορές προσκεκλημένος διαδοχικών κυβερνήσεων του Ισραήλ – ότι είναι ένα κράτος πρότυπο ως προς τον τρόπο που διαχειρίζεται το περιβάλλον, ως προς τις τεχνολογίες που αναπτύσσει και ως προς την αποτελεσματικότητα που έχει.

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Φυλής, ο κ. Παππούς, είχε την πρόνοια και τη διορατικότητα να δει τι έχουν κάνει εκεί και να αποφασίσει να εφαρμόσει μία πολιτική που θα οδηγούσε στη σημερινή ημέρα, δηλαδή την εισαγωγή αυτής της τεχνογνωσίας που άλλαξε την εικόνα του Ισραήλ και την έκανε διαφορετική ως προς τη διαχείριση της χωματερής και που τώρα την φέρνει για να έρθουμε και να απολαύσουμε το ίδιο αποτέλεσμα εδώ στην Αττική, αυτό είναι δείγμα μεγάλης διορατικότητας και εξηγεί γιατί επανεκλέγεστε, αγαπητέ κύριε Παππού, διαρκώς δήμαρχος. Όχι τυχαία προφανώς, γιατί κάνετε έργο.

Ακόμα και οι φωνασκούντες έξω φίλοι μας που τους χαιρετήσαμε μαζί, λίγοι, συμπαθέστατοι, στην πραγματικότητα φωνάζουν για να γίνει αυτό που εμείς σήμερα κάνουμε, να φτιαχτεί ο χώρος της χωματερής και να γίνει ένα ανθρώπινο περιβάλλον στο οποίο τελικά δεν θα αισθάνεσαι ότι έχεις βρεθεί σε δύσκολη μεριά αλλά σε μία όμορφη μεριά, όπως μπορεί να είναι πράγματι η Φυλή.

Ο δε συνδυασμός της αναπλάσεως της χωματερής με τη δημιουργία του πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράσχει δωρεάν ρεύμα σε 5.000 οικογένειες στην περιοχή αυτή δείχνει και το κοινωνικό πρόσωπο που μπορεί να έχει η πολιτική.

Μιλάμε σήμερα για την κρίση της ενέργειας, για την αύξηση του ρεύματος, για την ακρίβεια που αυτό φέρνει. Όμως μπορούμε και την ακρίβεια να καταπολεμήσουμε με τέτοια έργα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που και καλό κάνουν στον περιβάλλον και ενέργεια μπορούν να δώσουν στους συμπολίτες μας χωρίς να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Δεν σας κρύβω ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί λίγο πριν φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ πάντα θέλω να λέω και τι έκαναν οι προηγούμενοι. Ναι, το είχε εντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομίζω το τελευταίο έργο που είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πριν από τις εκλογές.

Βέβαια το είχε εντάξει τυπικά, η χρηματοδότηση που είχε προβλέψει ήταν μόλις 1.000 ευρώ.  Άρα, είχε γραφτεί στον πίνακα αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα.

Και μου ετέθη το ζήτημα τι θα κάνουμε με αυτό το έργο, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα στον αέρα εφόσον δεν είχε χρηματοδότηση.  Κάλεσα τον κύριο Δήμαρχο – έχω την τύχη με τον Δήμο αυτό να έχω δεσμούς πιο στενούς, προσωπικούς, καθόσον ένας από τους πιο καλούς φίλους και συνεργάτες μου, ο Σταμάτης Πουλής είναι εδώ και εργάζεται και μου έδωσε αμέσως το συναγερμό ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο – και κάναμε αρκετές συναντήσεις και τον ευχαριστώ για αυτό. Και πράγματι κρίναμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει  διότι συνδυάζει, όπως σας είπα, την προστασία του περιβάλλοντος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και την ανάγκη να αναμορφώσουμε επιτέλους μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη μετά από τόσα χρόνια της χωματερής εδώ.

Έτσι, λοιπόν, εξοικονομήσαμε πόρους από αλλού. Δεν το κρύβω, οι πόροι μας δεν είναι άπειροι.  Δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Αλλά βάλαμε το έργο αυτό σε μια υψηλή προτεραιότητα. Και φέραμε αυτά τα 26 εκατομμύρια εδώ για να γίνει αυτή η ανάπλαση των πρώτων 1.500 στρεμμάτων γιατί θέλαμε οι κάτοικοι της περιοχής να δουν επιτέλους μια μεγάλη αλλαγή.

Και να ξέρουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού της χώρας του οποίου θερμούς χαιρετισμούς σας μεταφέρω και ως επίσημος εκπρόσωπός του σήμερα, όχι μόνο δεν αδιαφορεί για τη Δυτική Αττική όπως ψευδώς πολλές φορές οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας κατηγορούν αλλά το ακριβώς ανάποδο.

Έχουμε σκοπό όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τη θητεία μας -όσο ο ελληνικός λαός το αποφασίσει -να αφήσουμε πίσω μια Δυτική Αττική πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη από αυτήν που βρήκαμε ερχόμενοι.

Και ξέρει πολύ καλά ο κύριος Δήμαρχος ότι και εκτός του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα και που δεν είναι ένα μικρό έργο, είναι ένα μεγάλο έργο, 26 εκατομμύρια για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ένα μεγάλο ποσό, ίσως από τα μεγαλύτερα.

Όμως, ταυτόχρονα με τον κύριο Δήμαρχο συνεργαστήκαμε και εξασφαλίσαμε πόρους για την ανάπλαση των οδών του Δήμου Φυλής σε ένα πρόγραμμα που δεν σας κρύβω κύριε Δήμαρχε ότι πολλοί άλλοι συνάδελφοί σας ανά την επικράτεια το ζήλεψαν και ήθελαν και εκείνοι παρόμοιο αλλά δεν έχουμε πόρους για όλους.

Δώσαμε προτεραιότητα και σε αυτό το πρόγραμμα στη Φυλή. Μαζί εξασφαλίσαμε πόρους για τις παιδικές χαρές και μαζί έχουμε συζητήσει και με την κυρία Κεραμέως φυσικά και τον κύριο Παπαθανάση ένα μεγάλο πρόγραμμα ΣΔΙΤ που εφόσον μπει στις γραμμές τους και ολοκληρωθεί, αναφέρομαι στις δυτικές εστίες, θα αλλάξει πλήρως, μα πλήρως την εικόνα της Φυλής για το μέλλον.

Όλα αυτά δεν είναι αποτελέσματα τυχαία, είναι αποτελέσματα πρώτον ενός δραστήριου Δημάρχου που έρχεται με δομημένες προτάσεις που βγάζουν νόημα οικονομικό και κοινωνικό και μπορεί να τις υποστηρίζει στις υπηρεσίες, γιατί δεν τα μπορούν μόνοι τους όλα οι υπουργοί, πρέπει να έχουν βοήθεια από την άλλη μεριά. Αλλά είναι και αποτέλεσμα της πραγματικής φροντίδας που η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε για την Δυτική Αττική. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη και θα ξοδέψουμε πόρους για να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη.

Έχετε βάλει πλάτη ως κοινωνία, και εσείς και οι γειτονικοί δήμοι προφανώς, πολλά χρόνια για να μείνει η Αττική όρθια και αυτή την βοήθεια που έχετε βάλει, έχουμε εμείς την ευθύνη να σας την επιστρέψουμε και να σας κάνουμε παράδειγμα προς μίμηση για να δουν όλοι στην Ελλάδα αυτοί οι οποίοι βάζουν πλάτη στην κοινωνία επιβραβεύονται και δεν μένουν πίσω. Αυτή, λοιπόν, είναι η πολιτική βούληση της Κυβερνήσεώς μας.

Θέλω να πω ότι θεωρώ ότι το έργο αυτό θα αφήσει ιστορία. Έχει τύχει να έχω επισκεφτεί το Ισραήλ και να έχω δει το θαύμα που έχει γίνει εκεί γιατί είναι ένα από τα μέρη που με πήγαν, ήταν να δω αυτό το έργο και μου έδειχναν τις φωτογραφίες του πώς ήταν στις αρχές του 2000 η χωματερή και αν βλέπεις τις φωτογραφίες και βλέπεις στα μάτια σου μπροστά τρίβεις τα μάτια σου γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος, τόσο ωραίο έχει γίνει. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι το ίδιο ωραίο θα γίνει και εδώ.

Και φυσικά αφού θα κάνουμε τα πρώτα 1.500 στρέμματα, Δήμαρχε, εδώ θα είμαστε να σχεδιάσουμε μαζί και τα άλλα 1.500 στρέμματα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Αυτό το καλό πνεύμα που έχουμε μεταξύ μας, όλη αυτή η καλή συνεννόηση που έχουμε μεταξύ μας τελικά οδηγεί στο να παράγουμε αποτελέσματα για το καλό των συμπολιτών μας και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουμε στην πολιτική. Στην πολιτική μπαίνουμε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και αυτό κάνουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πάρα πολύ για αυτό. Εύχομαι καλή επιτυχία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύνολο θα είναι μαζί σας για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και να γίνει η Φυλή και η ευρύτερη Δυτική Αττική πολύ καλύτερη».

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Διαχείριση των αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης

 • PDF

Δ. Παπαστεργίου: Δεν μπορεί να θεωρούνται οι δήμοι υπεύθυνοι ή οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που υπάρχει στη διαχείριση απορριμμάτων σήμερα

Αναστολή και επανεξέταση της οριζόντιας επιβολής του  τέλους ταφής απορριμμάτων

Το Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης και η εφαρμογή του Ν. 4819/2021 από τους δήμους,  συζητήθηκε διεξοδικά σε παράλληλη εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου.

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου,  ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο διευθύνων σύμβουλος ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δ. Παπαστεργίου: Η  ιστορία του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης και της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου  θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης, το ζήτημα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, ζήτησε την αναστολή της είσπραξης του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος  αυτής της προγραμματικής περιόδου 31/12/23.  Εξηγώντας ότι, «στο ΕΣΠΑ τρέχουν πάρα πολλές μονάδες επεξεργασίας, και εκ των πραγμάτων, οι δήμοι που ενέταξαν έργα, χρειάζονται τα χρήματα για την ολοκλήρωσή τους».

Ο κ. Παπαστεργίου, χαρακτηρίζοντας ορθή την ψήφιση της απαλλαγής των δήμων απ’ αυτό έως και το τέλος του 2021, επεσήμανε ότι από 1/1/2022, θεωρητικά οι δήμοι θα πρέπει να πληρώσουν αυτό το τέλος ταφής το οποίο δεν είναι μικρό ποσό.

«Η διαφωνία μας είναι ότι δεν μπορεί να θεωρούνται οι δήμοι υπεύθυνοι ή οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση στα απορρίμματα σήμερα» είπε, για να προσθέσει ότι «τα λάθη είναι πολλά έρχονται από πολύ πίσω και κυρίως δεν αφορούν τους δήμους αλλά οφείλονται στην ατολμία ή στην αναποφασιστικότητα που υπήρξε  στο σχεδιασμό για την ανακύκλωση και τα  απορρίμματα στη χώρα. Δεν μπορεί όλη αυτή την κακοδαιμονία του δημοσίου, την αργοπορία στη δημοπράτηση των έργων τα προβλήματα την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα να την πληρώσουν οι δήμοι και οι δημότες».

Επισήμανε ακόμη ότι το νέο νομοσχέδιο, «έχει φιλόδοξους στόχους», πέρα από τα σημεία, στα οποία υπάρχει διαφωνία, «θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αλλά και πως να κινηθούμε, τι διεκδικούμε και τι κάνουμε. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να ξεκινήσουμε κάνοντας κάποια κτίρια, ας πούμε περιβαλλοντικά πιο πράσινα, γιατί το δικό μας παράδειγμα πρέπει να δουν οι δημότες για να παραδειγματιστούν και να το πράξουν», ενώ μίλησε και για το ζήτημα της εκπαίδευσης του προσωπικού των οργανισμών των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισήμανε ακόμη ότι «η ιστορία των απορριμμάτων θα είναι η ιστορία της ζωής μας από εδώ και πέρα, γιατί είναι το ίδιο το περιβάλλον και η ζωή μας. Και επιπλέον θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πλέον η ιστορία του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης και της διαχείρισης απορριμμάτων που αναπόσπαστο κομμάτι αυτής είναι, είναι κάτι που θα μας συντροφεύει σε κάθε κίνηση που κάνουμε. Δεν νομίζω πως μπορεί να υπάρχει πρωτοβουλία, έργο το οποίο θα τρέξουμε, στο οποίο δεν θα πρέπει να δούμε τον παράγοντα αυτό».

Μιχάλης Γεράνης: Οι δήμαρχοι πρέπει να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τη διαλογή στην πηγή

«Επικροτούμε  την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που είναι πλέον νόμος του κράτους, με βασικό σύνθημα Οδηγός για τη Διαλογή στην Πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών» επισήμανε ο πρόεδρος Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. Και πρόσθεσε ότι οι δήμαρχοι  πρέπει να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τη διαλογή στην πηγή: «Να κάνουμε μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε χάσει χρόνο αλλά τώρα πλέον μπαίνει το νερό στο αυλάκι».

Ο ΦΟΔΣΑ  Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είπε ο κ. Γεράνης, 38 δήμοι, 2 εκατ. χρήστες, 7 νομοί,  λειτουργεί ως πυξίδα για τη χώρα, μετά από 7 χρόνια πολλής δουλειάς.

Ο ίδιος χαρακτήρισε άδικο το τέλος ταφής και δεν πρέπει να μπει σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πρέπει να γίνει ένας διάλογος για να πάρει αναβολή.

Αναφερόμενος τέλος στα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης, τα χαρακτήρισε μονόδρομο και λύση για τη χώρα.

Μανώλης Γραφάκος: Ο νόμος για τη διαχείριση των αποβλήτων ιεραρχεί τις δράσεις για τα επόμενα χρόνια

«Ο νόμος για τη διαχείριση των αποβλήτων, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ιεράρχηση και τακτοποίηση των δράσεων που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια για να ξεφύγουμε από την κακή θέση την οποία βρισκόμαστε» επισήμανε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος.

Απαγορεύει ρητά την ταφή, και οδηγεί σε μια αλλαγή κουλτούρας η οποία θέλει θεσμικό πλαίσιο, εργαλεία και ανθρώπους – που δεν είναι άλλοι από την Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού – σε συνεργασία με την κοινωνία να υλοποιήσουν αυτό το στόχο, όπως είπε.

Ο κ. Γραφάκος χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση  και τομή του νομοσχεδίου την  εφαρμογή του «Πληρώνω Όσο Πετάω», λέγοντας πως «είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να οδηγηθούμε στην ταφή εκεί που την έχουμε βάλει ως στόχο το 2030».

Χαρακτήρισε σημαντικό πρώτο  βήμα, να  υλοποιήσουν οι δήμοι σχέδια πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στις περιοχές τους, και να σκεφτούν σε τοπικό επίπεδο έξυπνους τρόπους, που και η επιχειρηματικότητα και το μέσο νοικοκυριό θα παράγει λιγότερα απόβλητα. Και ως δεύτερο τη δημιουργία  κέντρων επαναχρησιμοποίησης, τα οποία χαρακτήρισε «σπόρο», που θα εντάξει τους πολίτες σε μια κουλτούρα να μην πετούν κάτι που δεν χρειάζονται αλλά να το κατευθύνουν σε χώρο, όπου μετά από κατάλληλη επεξεργασία θα επιστρέφει για χρήση στην οικονομία και κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Γραφάκος σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι μόνο η ανακύκλωση των συσκευασιών αλλά και το μεγάλο «κομμάτι», που αφορά στα βιοαπόβλητα. Από τις 100 μονάδες βάρους αποβλήτων, είπε, τα 40-45 είναι τρόφιμα και κηπευτικά και τα άλλα 25 είναι χαρτί. Χαρακτήρισε το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας ως το καλύτερο «και το υιοθετούμε και εμείς, γι’ αυτό θέλουμε ισχυρούς ΦΟΔΣΑ να καλύψουν με μια προμήθεια όλη την περιφέρεια».

Μάλιστα ανακοίνωσε οι δήμοι θα έχουν εξοπλισμό με κοινοτικά χρήματα για να αναπτύξουν τα βιοαπόβλητα, τα οποία να εκτρέψουν αμέσως με ξεχωριστή συλλογή, από την ταφή και να τα οδηγήσουν σε μονάδες επεξεργασίας.

Και προέτρεψε τους δήμους να προχωρήσουν στη δημιουργία ρευμάτων ανακύκλωσης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των περιοχών και των γειτονιών τους, αλλά και στη δημιουργία πολλαπλών ρευμάτων στους δημόσιους χώρους των δήμων τους.

Ο κ. Γραφάκος σημείωσε ότι το «Πληρώνω Όσο Πετάω», μπορεί να εφαρμοστεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, άμεσα, και ότι αναμένεται να  βγει και η σχετική πρόσκληση για χρηματοδότηση των δήμων.

Σχετικά με τον ΕΟΑΝ τόνισε ότι θα λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει αν τα χρήματα των πολιτών «πιάνουν τόπο», τα συστήματα ανακύκλωσης, τη διαχείριση των πόρων και την τιμολογιακή πολιτική των ΦΟΔΣΑ.

Ν. Χιωτάκης: Ο νέος ρόλος του ΕΟΑΝ

Στο σημαντικό ρόλο που θα έχει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  στη νέα πραγματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Χιωτάκης.

Όπως είπε, ο ΕΟΑΝ, δημιούργησε Οδηγό Ανακύκλωσης για τους δήμους,  ο οποίος από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, θα είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Παράλληλα τόνισε ότι ο ρόλος του οργανισμού θα είναι επιτελικός και θα επιβλέπει τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. «Θέλουμε να είμαστε ο  κόμβος ανάμεσα στην κυβέρνηση, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, στους δήμους και βεβαίως στην κοινωνία των πολιτών.

«Για να πετύχουμε όλοι μαζί, πρέπει αυτός ο κόμβος πρέπει να λειτουργήσει και να συντονίζει αυτές τις τέσσερις πτυχές της ανακύκλωσης και βεβαίως ο στόχος, είναι από το 20% που σήμερα αξιοποιείται από τα απορρίμματα και το 80 % θάβεται, να πάμε ακριβώς στο αντίθετο».

Ο κ. Χιωτάκης ενημέρωσε επίσης ότι, ο ΕΟΑΝ, επιδιώκει να πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις του δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και μια πολυεπίπεδη επικοινωνία. Ο ρόλος του Οργανισμού, όπως είπε, θα στραφεί προς την κυκλική οικονομία,  και προανήγγειλε αύξηση των υφιστάμενων ρευμάτων ανακύκλωσης από 7 σε 14 μέχρι το 2025.

Αναφέρθηκε τέλος, στην ψηφιακή  πλατφόρμα Greece Cycle, η οποία απαντά αμέσως για την εναλλακτική διαχείριση και την κυκλική οικονομία ως πρώτο βήμα των ενεργειών του Οργανισμού.

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Να επανεξεταστεί η οριζόντια επιβολή τέλους ταφής

«Όλοι θα συμφωνήσουμε για την ολοκλήρωση των έργων των ΜΕΑ και των ΜΕΒΑ αλλά τις περισσότερες φορές η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την πρόθεση των δικαιούχων», επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «αλλά κυρίως από την ανταπόκριση των υπηρεσιών της πολιτείας, που τις περισσότερες φορές αστοχούν καταστρατηγούν, καθυστερούν, τιθέμενους χρόνους έκδοσης αδειών και αξιολόγηση,  προτάσεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τελικά η οριζόντια επιβολή τέλους ταφής σε όλους τους ΟΤΑ, ασχέτως αν φέρουν αυτή την ευθύνη, δεν ξέρω αν θα πρέπει να διατηρηθεί και αν θα πρέπει να τεθεί σε μια διαφορετική βάση. Επίσης δεν έχω  αντιληφθεί γιατί θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο για τον υπόλοιπο τομέα το οποίο θα πρέπει να οδηγείται σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, οι οποίες με ευθύνες του κράτους του ΥΠΕΝ δεν έχουν κατασκευαστεί».

 

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννη στην Αστυπάλαια για το πρόγραμμα "Smart & Sustainable Island"

 • PDF

Ενημέρωση των κατοίκων της Αστυπάλαιας για το project Smart & Sustainable Island περιλάμβανε η επίσκεψη που πραγματοποίησε το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου στο νησί  διυπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών, και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Η εκδήλωση ενημέρωσης διοργανώθηκε από το Δήμο Αστυπάλαιας στο λιμάνι του νησιού και συμμετείχαν πολίτες και φορείς που έθεσαν ερωτήσεις στους ομιλητές.

Υπογραμμίζοντας το όραμα της κυβέρνησης για μετάβαση σε βιώσιμα και οικολογικά μοντέλα διαβίωσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου e-Astypalea.  Ο κος Φραγκογιάννης εστίασε τις απαντήσεις του στους 4 πυλώνες διαβεβαιώνοντας ότι το πλάνο για την δημιουργία του πρώτου υβριδικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα γενναίας επιδότησης των κατοίκων του νησιού για αλλαγή των συμβατικών τους αυτοκινήτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς, ενώ τόνισε και την απόφαση των συστημικών τραπεζών να παράσχουν χαμηλότοκα προγράμματα χρηματοδότησης όλων των δανείων για την αγορά των νέων οχημάτων. “Το όραμα είναι αυτό που μας έχει κάνει να είμαστε στην κορυφή του κόσμου σε αυτό που κάνουμε. Αυτό που προσπαθούμε να συνεισφέρουμε όλοι οι φορείς, όλα τα υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα” σημείωσε ο κος Φραγκογιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών..

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας: «Στην Αστυπάλαια δημιουργούμε ένα πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, με χρήση καθαρής ενέργειας, αλλά και με καινοτόμες υπηρεσίες μεταφοράς κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Ο κάτοικος ή ο επισκέπτης θα μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να ζητήσει υπηρεσία μεταφοράς, δηλώνοντας που βρίσκεται και που θέλει να πάει. Στην πράξη, ουσιαστικά, σχεδιάζουμε ένα διαδραστικό σύστημα μεταφοράς κατά παραγγελία. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει την όμορφη Αστυπάλαια σε Έξυπνο και Πράσινο Νησί και μπορεί να γίνει ο οδηγός και για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων και σε άλλες περιοχές της χώρας.»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στη εκτέλεση των αναγκαίων έργων του προτζεκτ που εκτείνεται σε περίοδο μέχρι και το 2026. Ο κος Χατζημάρκος στην ομιλία ανέφερε: “Το πρόγραμμα e-astypalea είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα αλλά τα νησιά μας έχουν παράδοση στα δύσκολα και θα πετύχει. Για εμάς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν είναι τόπος μειονεκτημάτων αλλά πλεονεκτημάτων είναι νησιά πρωταγωνιστές με μοναδικά χαρακτηριστικά Τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά πρωταθλητές στην οικονομία.

«Υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια ένα έργο-πρότυπο για όλα τα νησιά μας, που θέλουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία να γίνουν καθαρότερα, πιο πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία γιατί κάθε έργο έχει να κάνει τελικά με τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Με το πρόγραμμα e-Astypalea του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέχουμε ένα σημαντικό εργαλείο κι έχουμε δεσμεύσει για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου όλα τα οχήματα του νησιού να γίνουν ηλεκτρικά» ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας αναλυτικά στους κατοίκους του νησιού τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά και βήμα-βήμα τη λειτουργία της πλατφόρμας e-astypalea.gov.gr.

Η διήμερη επίσκεψη περιελάμβανε εντατικές συναντήσεις με στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που επισκέφτηκαν το νησί, αλλά και εκδηλώσεις test drive των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις οποίες υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολιτών του νησιού.

 

Γ. Περιστέρης: Στην ενέργεια, η πράσινη μετάβαση είναι φθηνή & βιώσιμη

 • PDF

Γ. Περιστέρης: Στην ενέργεια, η πράσινη μετάβαση είναι φθηνή, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους και απαλλάσσει την Ελλάδα από την ενεργειακή και εθνική υποτέλεια

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου Renewable and Storage Forum του Energypress, ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γ. Περιστέρης αποδόμησε με επιχειρήματα και αριθμούς τους ισχυρισμούς ότι η πράσινη μετάβαση είναι δήθεν ακριβή στο χώρο της ενέργειας, υποστηρίζοντας, αντίθετα, ότι είναι φθηνή, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους και απαλλάσσει τη χώρα μας από την ενεργειακή και εθνική υποτέλεια.

Ξένα συμφέροντα και γεωπολιτικά παιχνίδια φουσκώνουν τις τιμές

Αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τις απέδωσε σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα παραγωγών χωρών που εκμεταλλεύονται το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και θύμισε ανάλογες ενεργειακές κρίσεις με τα ορυκτά καύσιμα στο παρελθόν τις δεκαετίες του ’70. ’80 και ‘90.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι σωστές πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε ένα κόστος αιολικής και φωτοβολταϊκής μεγαβατώρας στη χώρα μας για τις νέες εγκαταστάσεις κάτω από €55/MWh, κόστος που συνεχίζει να μειώνεται.

Αντίθετα, οι τεράστιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ( άνθρακας, λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο)συνεχίζουν επι δεκαετίες να αυξάνουν, έχοντας φτάσει σήμερα σε απίστευτα νούμερα: στη νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι επιδοτήσεις αυτές, μόνο για το 2020, ανέρχονται σε 5,9 τρις δολάρια ή σε 6,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι αν δεν είχε υπάρξει η καθυστέρηση στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και στο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, το πρόβλημα θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερο.

Τέλος, επισήμανε ότι τα νοικοκυριά πρέπει να προστατευθούν από τη συγκυριακή ακρίβεια μέσα από την επιδότηση των τιμών. Η επιδότηση αυτή πρέπει να προέλθει από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να απογυμνώσει τον ΕΛΑΠΕ ο οποίος αποτελεί και το βασικό εργαλείο στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ, γιατί τότε θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή λιγότερες ΑΠΕ, υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Η κλιματική κρίση έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την Ελλάδα

Το 2021 είναι μέχρι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη γη και ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε, είπε ο κ. Περιστέρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη απειλή ως παραθαλάσσια μεσογειακή χώρα, αφού η κλιματική κρίση την οδηγεί σε ταχύτατη ερημοποίηση.

Η μόνη πειστική απάντηση στη ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, στις πλημμύρες και τους χιονιάδες, τους καύσωνες και τις πυρκαγιές είναι η απανθρακοποίηση, είπε, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ΑΠΕ και Αποθήκευση.

Η χώρα μας σε ενεργειακή και εθνική υποτέλεια

Αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κ. Περιστέρης είπε ότι το 66,5% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τόνισε πως όταν τα 2/3 της ενέργειας είναι εισαγόμενα ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος και πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή – και τελικά εθνική – υποτέλεια.

Την χαρακτήρισε μάλιστα διπλή υποτέλεια: και στα ξένα συμφέροντα και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες. Ο λιγνίτης είναι βέβαια δικός μας, είπε, αλλά δυστυχώς ως κακής ποιότητας  είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος.

Δικές μας είναι όμως και η αιολική, η ηλιακή ενέργεια και η υδροηλεκτρική επισήμανε. Καθαρές, Φθηνές και Αστείρευτες.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υπενθύμισε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, το 27% των εισαγωγών προϊόντων της χώρας είναι ενεργειακά προϊόντα και φορτώνουν το ισοζύγιο πληρωμών κάθε χρόνο με ένα μεγάλο έλλειμα, 4,4 δισ. ευρώ το 2019.

Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας ένα παντοδύναμο εργαλείο

Αν η πολιτεία δεν είχε εμποδίσει, είπε ο κ. Περιστέρης, ακατανόητα για εμάς, την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας, μη κατοχυρώνοντας έγκαιρα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για τις εμπροσθοβαρείς αυτές επενδύσεις, θα είχαμε αμέτρητα οφέλη και στη συνέχεια τα απαρίθμησε:

-          Πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, αφού η αποθήκευση καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας δίνει την πλέον ενδεδειγμένη απάντηση στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ

-          Πολύ οικονομικότερη ηλεκτροπαραγωγή

-          Ασφάλεια εφοδιασμού και συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, αφού όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, η αποθηκευμένη ενέργεια καλύπτει αμέσως το κενό και κρατά τις τιμές χαμηλά

Έδωσε μάλιστα, ένα απλό παράδειγμα: Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν  έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

 

 

Η αντλησιοταμίευση είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση αποθήκευσης για την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση, είναι μέλος της μεγάλης συμμαχίας για την προώθηση της αντλησιοταμίευσης μαζί με πολλές άλλες κυβερνήσεις, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες ενέργειας και ΜΚΟ, είπε σχετικά με την μέθοδο αυτή μεγάλης αποθήκευσης ο κ. Περιστέρης, που αναφέρθηκε επίσης στις απόψεις των ειδικών:

Του κ. Mark Carney, πρώην κεντρικού Τραπεζίτη της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση και Χρηματοδότηση, που υποστηρίζει ότι η αντλησιοταμίευση «Παρέχει μοναδικές υπηρεσίες που οι μπαταρίες αδυνατούν να προσφέρουν» .

Ή του κ. Thomas Östros, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) που υπερθεματίζει: «Από τις τεχνολογίες αποθήκευσης, θεωρούμε την υδροηλεκτρική ενέργεια από αντλησιοταμίευση ως μια από τις πλέον ώριμες, αξιόπιστες, και ευέλικτες λύσεις μεγάλης κλίμακας για την ευελιξία και την ασφάλεια του δικτύου, που προωθεί τις διαλειπτικές ΑΠΕ με ασφάλεια, βιωσιμότητα και χαμηλό οικονομικό κόστος».

Ο ίδιος ο κ. Περιστέρης, συμπλήρωσε ότι στις ενεργειακές υποδομές, όλες οι τεχνολογίες είναι αναγκαίες αλλά πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις υποδομών με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, γιατί αυτές δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ανέφερε ως τέτοιες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας τα υδροηλεκτρικά, η αντλησιοταμίευση, τα χερσαία και θαλάσσια αιολικά.

Για την αποθήκευση, ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως η αντλησιοταμίευση πρέπει να αποτελέσει την νούμερο ένα επιλογή καθώς πρόκειται για μια ώριμη, αξιόπιστη και ευέλικτη λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Σε αυτήν συμπληρωματικά μπορούν να λειτουργήσουν οι μπαταρίες, έχοντας πάντως υπόψη μας ότι δεν μπορούν να παρέχουν ανάλογου μεγέθους και χρονικής διάρκειας υπηρεσίες, ενώ, από άποψη υλικών και κατασκευής αποτελούν «ένα έμβασμα προς την Ασία», όταν οι μονάδες αντλησιοταμίευσης έχουν σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εγχώρια αγορά.

Σχετικά με την ενδεδειγμένη νέα ισχύ αντλησιοταμίευσης αναφέρθηκε σε πρόσφατη εθνική μελέτη του ΕΜΠ για την ΡΑΕ που την υπολογίζει σε 1000 ως 1500 MW έως το 2030.

Επισήμανε επίσης ότι η ΔΕΗ διαθέτει εδώ και χρόνια αντλησιοταμιευτικά έργα που στο παρελθόν λειτουργούσαν εξισορροπητικά στο πλαίσιο ενός ενιαίου ηλεκτρικού συστήματος και προσέφεραν αυτού του είδους το όφελος, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργούν από λίγο έως καθόλου επειδή δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε μάλιστα ότι «Σε αντίθεση με άλλους, έχουμε ένα ελάττωμα ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: λέμε σταθερά τα ίδια πράγματα, που θεωρούμε σωστά, εδώ και δεκαπέντε χρόνια και δεν αλλάζουμε άποψη σύμφωνα με τα στενά, ευκαιριακά κάθε φορά, επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για το κυνήγι μαγισσών με τις ανεμογεννήτριες

Τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού τα χερσαία αιολικά, δηλαδή οι ανεμογεννήτριες, έχουν μπει από ορισμένους στο στόχαστρο ως προς το πού τοποθετούνται, είπε σχετικά με το αιολικό δυναμικό της χώρας ο κ. Περιστέρης, ζητώντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο θέμα αυτό. Και συνέχισε λέγοντας ότι:

-          Πρώτον, η Πολιτεία επιλέγει το πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και ως τέτοιο το έχει επιλέξει και για τις ανεμογεννήτριες, στη βάση του οφέλους τους για την Εθνική οικονομία, το περιβάλλον και την απασχόληση, αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας.

-          Δεύτερον, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ενεργειακή υποτέλεια της χώρας δεν μας δίνουν την πολυτέλεια της επιλογής. Οι ανεμογεννήτριες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής ΑΠΕ σε μια χώρα με αστείρευτο αιολικό δυναμικό και πρέπει, με τις αναγκαίες εξαιρέσεις, να τοποθετούνται εκεί που φυσάει. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα ορυχεία λιγνίτη έγιναν εκεί που υπήρχαν κοιτάσματα και οι λιγνιτικές μονάδες εκεί που υπήρχαν ορυχεία.

-          Τρίτον τα αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, αποτελούν επενδύσεις με υψηλό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας και υψηλό πολλαπλασιαστή, δηλαδή δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν την ανεργία.

-          Τέταρτον, λόγω κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης των ανεμογεννητριών, υπάρχει υψηλή αξιοπιστία στο κόστος και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και ελάχιστες καθυστερήσεις στον ταχύτατο ρυθμό εφαρμογής των επενδυτικών σχεδίων που απαιτείται για να επιτευχθούν εθνικοί στόχοι και δεσμεύσεις.

Υπενθύμισε επίσης όσα συμβαίνουν σήμερα με τα επενδυτικά σχέδια των φ/β σταθμών, τα πάνελ των οποίων θα κατασκευάζονταν στην Ασία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δέσμευση κόστους, που έχει εκτιναχθεί προς τα πάνω λόγω ακραίων αυξήσεων στις τιμές π.χ. πυριτίου, υμενίου και άλλων υλικών, δεν υπάρχει δέσμευση χρόνου παράδοσης λόγω ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα πολλά επενδυτικά σχέδια να οδηγούνται σε αναβολή ή σε ακύρωση

Τέλος, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στα επιχειρηματικά εκείνα συμφέροντα, στη χώρα μας και διεθνώς, τα οποία δηλώνουν ότι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί αλλά γι’ αυτό φταίει σε μεγάλο βαθμό η πράσινη μετάβαση, λόγω της αύξησης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών του CO2. Όμως τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα ξεχνούν βολικά ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση αυτή δεν συμμετέχει παρά ελάχιστα στην αύξηση του κόστους της ενέργειας ενώ ο κύριος υπεύθυνος είναι το φυσικό αέριο και τα τιμολογιακά και γεωπολιτικά του παιχνίδια. Χθεσινό θύμα η Μολδαβία στην οποία διεκόπη η τροφοδοσία του 50% της κατανάλωσης της χώρας με το έτσι θέλω.

Βιώσιμη ευημερία για όλους

Το τρίπτυχο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αποθήκευση Μεγάλης Κλίμακας και Διασυνδέσεις, είπε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους.

Δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και το κράτος εισπράττει πρόσθετους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και διαθέτει περισσότερους πόρους για να ασκεί κοινωνική πολιτική

Οι νέες γενιές, ικανές Ελληνίδες και Έλληνες με πολύ καλή εκπαίδευση, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε ενδιαφέροντες τομείς οικονομικής της δραστηριότητας στην πατρίδα τους και θα έχουν υψηλά κίνητρα να μείνουν εδώ και να δουλέψουν, ή, εφόσον βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το χαμηλό κόστος ενέργειας για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, για τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις μεταφορές δίνει εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, μέσα από τις χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Ειδικά για τη βιομηχανία το νέο εργαλείο που καθιερώνεται στην Ελλάδα είναι τα PPAs. Ήδη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΗΡΩΝ υπέγραψαν τις τέσσερις πρώτες συμβάσεις με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021 - ανοίγοντας έτσι στην πράξη το δρόμο για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Τώρα, πως κάποιοι, εξ ονόματος των μεγάλων καταναλωτών, δεν χάνουν ευκαιρία να καταφερθούν κατά των ΑΠΕ ενώ ταυτόχρονα τρέχουν, και σωστά, να προμηθευτούν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, μάλλον δεν μπορεί να εξηγηθεί, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης.

Από τις χαμηλότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω των ΑΠΕ έχουν διπλό κέρδος όλα τα νοικοκυριά, κυρίως όμως τα οικονομικά πιο αδύναμα.

Με τις σωστές προτεραιότητες, το τρίπτυχο ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις εξασφαλίζει ταυτόχρονα το εθνικό συμφέρον και ασφάλεια, το οικονομικό συμφέρον των πολλών, την κοινωνική συνοχή και ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ.

Επανέρχεται με ΚΥΑ η τέλεση της ιερακοθηρίας στην Ελλάδα

 • PDF

Tους όρους και τις προϋποθέσεις για την τέλεση της ιερακοθηρίας, τη χρησιμοποίηση εκτρεφόμενων ιεράκων και την πιστοποίηση των ιερακοθήρων ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμου Κεδίκογλου.

Η Ιερακοθηρία είναι πανάρχαιη τέχνη, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Τους όρους άσκησής της έχει προβλέψει νομοθετικά το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του σε όλους τους δασικούς κώδικες, που έχουν εκδοθεί και επανέρχεται σήμερα μετά από δεκαετίες διακοπής της.

Κύριος σκοπός της θήρας με γεράκια είναι η διαχείριση των πληθυσμών συγκεκριμένων ειδών της πανίδας σε αγροτικές, δασικές, αστικές και βιομηχανικές περιοχές για την αντιμετώπιση ζημιών, που προκαλούνται από την κατά τόπους συγκέντρωση υπερπληθυσμών ζώων.

Συγκεκριμένα, οι θηρευτικοί ιέρακες, αρπακτικά πτηνά που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί αποκλειστικά σε εκτροφεία, προτάσσονται ως φυσικοί θηρευτές στη δράση απομάκρυνσης πληθυσμού πτηνών που απειλούν την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια πτήσεων σε αεροδρόμια και άλλες σημαντικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2009/147/ΕΚ.

Πριν την έκδοσή της προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση με περιβαλλοντικούς  και μη εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η παρουσία θηρευτικών ιεράκων στο φυσικό ή ανθρωπογενές περιβάλλον να είναι ελεγχόμενη και συμβατή με το γενικότερο πλαίσιο διατήρησης και προστασίας της άγριας πανίδας.

Για την ιερακοτροφία και την ιερακοθηρία απαιτείται η χορήγηση σχετικής άδειας μετά από ειδική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που θα γίνεται με την εποπτεία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, την καταβολή σχετικών τελών και την περαιτέρω αξιολόγηση για την αναβάθμιση της άδειας χειριστή.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Με το έργο τους οι γερακάρηδες  βοηθούν στην απομάκρυνση ζώων από περιοχές όπου ο υπερπληθυσμός δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Το ΥΠΕΝ, αναλαμβάνει να τηρεί ειδικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται επίσημα τόσο οι πιστοποιημένοι χειριστές όσο και τα θηρευτικά πτηνά, που θα έχουν στην κατοχή τους και θα χρησιμοποιούν».

 

 

20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη μεγάλη ανάπλαση της Πανεπιστημίου

 • PDF

Η αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αθήνας, με παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο κέντρο της πόλης και μια σειρά έργων σε κάθε μία από τις γειτονιές της, εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από τη Δημοτική Αρχή.

Η σύνδεση της πλατείας Συντάγματος με την Ομόνοια μέσω του κεντρικού άξονα της Πανεπιστημίου, ήταν πάντα το «όραμα» πολεοδόμων και χωροτακτών που ουδέποτε υλοποιήθηκε, αλλά πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και η Αθήνα δικαιούται να γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αξίζει στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου των προσωρινών παρεμβάσεων και μετά την πρόσφατη έναρξη των έργων ανάπλασης της κάτω Πλατείας Συντάγματος, ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στο τέλος του χρόνου στις αντίστοιχες εργασίες στην οδό Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των έργων του Μεγάλου Περίπατου.

Η ανάπλαση στην κεντρικότερη αρτηρία της πρωτεύουσας θα προσφέρει επιπλέον 19.360 τ.μ. φιλικότερου, αισθητικά αναβαθμισμένου και πολύτιμου περιβαλλοντικά δημόσιου χώρου.

Για την ενδυνάμωση της βιώσιμης κινητικότητας, μέσω της διαπλάτυνσης των υφιστάμενων πεζοδρομίων, θα αποδοθούν στους πεζούς, 4.270 τ.μ. ενώ 2.260 τ.μ θα είναι οι χώροι πρασίνου (με μεγάλα παρτέρια με θάμνους και εποχικά φυτά) σε συνδυασμό με τους 87 νέους μεγάλους πλατάνους που θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου και από τις δύο πλευρές.

Το έργο σε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Πότε θα αρχίσουν και πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα;

Απάντηση: Τα έργα θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του 2021 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 12-15 μήνες.

2. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία στην πόλη για ενάμισι χρόνο;

Απάντηση: Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει πλέον υψηλή τεχνογνωσία καθώς και εμπειρία στην εκτέλεση μεγάλης κλίμακας έργων στην πόλη. Το έργο θα εξελίσσεται τμηματικά ακριβώς για να μην υπάρξει αναστάτωση στη λειτουργία της πόλης και όχληση στις δραστηριότητες των πολιτών. Όπως ακριβώς στην ανάπλαση της κάτω Πλατείας Συντάγματος, θα γίνει με  υποδειγματικό τρόπο η οργάνωση του εργοταξίου και η ανάπτυξη των έργων. Θα είναι εξίσου πολύτιμη η κατανόηση και συνεργασία πεζών, εποχούμενων και επισκεπτών.

3. Πόσο θα κοστίσει η ανάπλαση;

Απάντηση: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3 εκατ. ευρώ.

4. Γιατί δεν προχώρησαν εξαρχής τα μόνιμα έργα και επελέγη η δοκιμή ενός έτους;

Απάντηση: Είναι η καλή πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου. Οι μεγάλες παρεμβάσεις δοκιμάζονται πιλοτικά και στη συνέχεια ακολουθούν οι μόνιμες. Η δοκιμαστική περίοδος επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των σχεδίων. Με τη μέθοδο αυτή έγινε η ανάπλαση της Times Square, έργα στο Μιλάνο και αλλού.  Αυτό γίνεται και στην περίπτωση της Πανεπιστημίου. Χωρίς να είχε προηγηθεί το πιλοτικό έργο, θα ήταν αδιανόητη η εξαρχής διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ως μόνιμο έργο.

5. Τι διαπιστώθηκε και τι άλλαξε, λοιπόν, στον σχεδιασμό μετά τη δοκιμαστική περίοδο;

Απάντηση: Οι αναλυτικές καταγραφές και αναλύσεις των κυκλοφοριακών δεδομένων οδήγησαν σε βελτιστοποιήσεις του τελικού σχεδίου με την αλλαγή της διατομής του δρόμου από τρεις σε τέσσερις λωρίδες.

6. Τι προβλέπεται για την κίνηση των λεωφορείων;

Απάντηση: Η χάραξη αποκλειστικής λεωφορειολωρίδας θα συμβάλει στην ανεμπόδιστη κίνηση των λεωφορείων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των στάσεων, ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα με δημόσια μέσα.

7. Η πρόβλεψη των συγκοινωνιολόγων ότι θα μειωθούν οι διελεύσεις και θα μειωθεί ο φόρτος του δρόμου, επιβεβαιώθηκε;

Απάντηση: Απολύτως. Οι μετρήσεις από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δείχνουν ότι μειώθηκαν κατά 16% οι διελεύσεις των ΙΧ και αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις των ταξί και των μοτοσυκλετών, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην Πανεπιστημίου και στην κοντινή περιοχή ισορρόπησαν κοντά στα επίπεδα προ των αλλαγών σχετικά γρήγορα (σε λιγότερο από 3 μήνες).

Αναλυτικά:

> Οι χρόνοι διαδρομής επί της Πανεπιστημίου παρουσίασαν προσωρινή αύξηση κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των ρυθμίσεων, ωστόσο στη συνέχεια μειώθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2021 οι χρόνοι διαδρομής της Πανεπιστημίου ήταν κατά 30% μειωμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020. Το μήνα

Σεπτέμβριο, η αντίστοιχη μείωση ήταν 14%.

> Η κινητικότητα των πεζών στην Αθήνα κατά τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 23% το 2021, σε σχέση με το 2020.

8. Υπήρξε και αν ναι περιβαλλοντικό όφελος από τον περιορισμό διελεύσεων ΙΧ;

Απάντηση: Και πάλι οι μετρήσεις από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έδειξαν μείωση των ρυπαντικών φορτίων (ολικό ρυπαντικό φορτίο, εκπομπές CO2) σε σχέση με την περίοδο πριν από την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, κατά 26,7% και 27,4% αντίστοιχα.

9. Γιατί να μεγαλώσουν τα ήδη μεγάλα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου;

Απάντηση: Ο στόχος διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων δεν είναι να επιτευχθεί απλώς η ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών. Το πεζοδρόμιο γίνεται πολυμορφικό εφόσον εξυπηρετεί πολλές δραστηριότητες. Δημιουργούνται μίνι πάρκα, διάδρομοι τρεξίματος και κίνησης των ποδηλάτων, μικροί χώροι αναψυχής. Όπως ακριβώς συμβαίνει για παράδειγμα στο Παρίσι, στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

10. Πόσο χρηστικά θα είναι τα νέα πεζοδρόμια στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα;

Απάντηση: Παρότι η Πανεπιστημίου είχε πράγματι μεγάλα πεζοδρόμια, στερούνταν παντελούς πρόνοιας για την καθολική προσβασιμότητα. Στα νέα φαρδιά πεζοδρόμια η προσβασιμότητα θα είναι απρόσκοπτη. Στις συμβολές της Πανεπιστημίου με τις κάθετες οδούς θα δημιουργηθούν ράμπες με ήπια κλίση, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις των πεζών, γονέων με καροτσάκια, ηλικιωμένων και ειδικότερα των ατόμων με προβλήματα κίνησης. Οι φιλικές διαβάσεις θα είναι 16 κατά μήκος του δρόμου, για πρόσθετη οδική ασφάλεια και απρόσκοπτη κίνηση κατά μήκος του δρόμου.

11. Τι θέση θα έχει το ποδήλατο στη νέα Πανεπιστημίου;

Απάντηση: Η κίνηση ποδηλάτων και άλλων μέσων μικρής κινητικότητας έχει προβλεφθεί σε συγκεκριμένη διάταξη λωρίδας και θα θεσμοθετηθεί ως μικτής χρήσης όταν θα το επιτρέψει η σχετική νομοθεσία.

12. Πόσα νέα δέντρα θα φυτευτούν; Και πόσα θα είναι συνολικά μετά την ανάπλαση;

Απάντηση: Θα φυτευτούν 83 νέοι μεγάλοι πλάτανοι -ύψους 9-10 μέτρων- και μαζί με τα υφιστάμενα πλατάνια και τις ακακίες (συνολικά 167 δέντρα) θα δημιουργήσουν έναν σύγχρονο αστικό κήπο αντίστοιχο με αυτούς του Παρισιού.

13. Γιατί επελέγησαν τα πλατάνια που χρειάζονται πολύ νερό και μεγαλώνοντας οι ρίζες τους μπορεί να καταστρέψουν τα πεζοδρόμια;

Απάντηση: Πλατάνια υπάρχουν και σήμερα στην Πανεπιστημίου, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε άλλα σημεία της πόλης, ενώ αποτελούν μέρος της αστικής πανίδας της Αττικής. Τα πλατάνια είναι πλατύφυλλα και προσφέρουν μεγάλη σκίαση.

Στη μελέτη του έργου υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για το πράσινο και έχει προβλεφθεί μια σύγχρονη τεχνική φύτευσης που επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του δέντρου χωρίς να δημιουργούνται μελλοντικά προβλήματα στα πεζοδρόμια.

Για τους χώρους φυτεύσεων προβλέπεται, όπου είναι δυνατόν, η εφαρμογή βιώσιμων συστημάτων υπόγειας στράγγισης. Η συγκεκριμένη υποδομή προσφέρει συγκράτηση του νερού στις ρίζες των δέντρων, επιτρέποντας την εξοικονόμηση ύδατος που καταναλώνεται στην άρδευση. Επιπλέον με τη συγκράτηση των βρόχινων υδάτων γίνεται καλύτερη αντιμετώπιση και των πλημμυρικών φαινομένων.

14. Πέραν της φύτευσης των μεγάλων δέντρων, πώς αλλιώς ενισχύεται το πράσινο;

Απάντηση: Εκτός από τη φύτευση νέων δέντρων στην Πανεπιστημίου θα δημιουργηθούν μεγάλα γραμμικά παρτέρια. Τα παρτέρια εκτός από τα δέντρα θα φιλοξενούν διάφορα είδη θάμνων, αλλά και πολλά εποχικά φυτά. Η συνολική επιφάνεια των παρτεριών θα ανέλθει σε 2.260 τ.μ και θα αποδώσει στην οδό τον πράσινο χαρακτήρα της.

15. Θα υπάρχει χώρος να καθίσει κάποιος να ξεκουραστεί, να απολαύσει την Τριλογία;

Απάντηση: Τα 59 υπαίθρια καθιστικά στη σκιά των δέντρων είναι βασικό στοιχείο του σχεδίου ανάπλασης. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 5 δημόσιες κρήνες με πόσιμο νερό, ώστε να περιοριστεί και η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών.

16. Τι προβλέπεται για το φωτισμό;

Απάντηση: Στην Πανεπιστημίου θα τοποθετηθούν 112 σύγχρονα φωτιστικά που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Οι ιστοί φωτισμού χωροθετούνται σε γραμμική διάταξη κατά μήκος της οδού και διαθέτουν δύο φωτιστικά στελέχη σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να φωτίζουν τόσο το πεζοδρόμιο όσο και το δρόμο με έναν ιστό φωτισμού. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται επαρκής φωτισμός στα πεζοδρόμια, αλλά και στο οδόστρωμα.

17. Γιατί  επιλέγονται ως υλικά  το μάρμαρο και το σκυρόδεμα;

Απάντηση: Η επιλογή των υλικών έγινε με γνώμονα τη διαχρονικότητα του σχεδιασμού. Οι πλάκες μαρμάρου και το σκυρόδεμα σε ανοιχτές γκρι αποχρώσεις παρουσιάζουν υψηλή

ανακλαστικότητα για να προσφέρουν αυξημένη θερμική άνεση και να μειώνουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Παράλληλα, είναι αντιολισθηρά και παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στην καταπόνηση.

18. Τι θα γίνει με τον αστικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμαστική περίοδο; Πού θα πάνε οι ζαρντινιέρες, τα παγκάκια, τα φυτά;

Απάντηση: Όλα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. Έχουν ήδη επιλεγεί οι γειτονιές όπου θα δημιουργηθούν με αυτόν τον εξοπλισμό νέα μικρά πάρκα. Η μετέπειτα χρήση του αστικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των γειτονιών ήταν ο λόγος που από την αρχή επελέγησαν υψηλής αντοχής υλικά και στιβαρές κατασκευές.

19. Ποιος έκανε τη μελέτη του έργου;

Απάντηση: Η μελέτη της «Διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων της οδού Πανεπιστημίου», η οποία περιλαμβάνει όλο το μήκος της οδού, από την  Πλατεία Συντάγματος έως την Πλατεία Ομονοίας, εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.  Συνεργάστηκε το Γραφείο Αρχιτεκτόνων Τοπίου Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες. Ως ειδική σύμβουλος, μετείχε η κα Έλλη Παγκάλου διακεκριμένη αρχιτέκτονας τοπίου (έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα όπως στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου), καθώς και η συνεργάτης αρχιτέκτων κα Ανδρονίκη Ξύστρα.

20. Ποιες υπηρεσίες του κράτους ενέκριναν το σχέδιο και τις παρεμβάσεις;

Απάντηση: ‘Εχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Επίσης, η μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ. Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η άποψη των ειδικών για το έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου – Δηλώσεις στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Η Αθήνα κερδίζει δημόσιο χώρο, πράσινο, περιβαλλοντική και αισθητική ποιότητα σε έναν από τους σημαντικότερους δρόμους της. Μετά από χρόνια τολμηρών μελετών και δισταγμών γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση που ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, φαρδύτερα πεζοδρόμια στρωμένα με ωραία, φυσικά και ανθεκτικά υλικά, περισσότερα δέντρα που ολοκληρώνουν τις δενδροστοιχίες με τα πλατάνια και σκιάζουν το περπάτημα το καλοκαίρι, σωστός φωτισμός, οικολογική διαχείριση του νερού της βροχής, πλάι στα καλύτερα κτίρια της νεοκλασικής Αθήνας. Η Πανεπιστημίου μπορεί να είναι μια λεωφόρος και ένα βουλεβάρτο μαζί, ως αφετηρία και ως υπόσχεση για μια ακόμα καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη.

Κωνσταντίνος Α. Σερράος

Αρχιτέκτων/Πολεοδόμος, Καθηγητής ΕΜΠ

Η παρέμβαση στην οδό Πανεπιστημίου σηματοδοτεί μια διττή πρόθεση: Αφενός μεν ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά συμβατό ανασχεδιασμό του σημαντικότερου άξονα της κεντρικής Αθήνας, και αφετέρου δε την ανάδειξη της ιστορίας αυτής πρόσφατης της πόλης, μιας και η Πανεπιστημίου αποτελεί μια κύρια χάραξη του πρώτου Ρυμοτομικού Σχεδίου της νέας Πρωτεύουσας Αθήνας του 1833.

Το κατά προτεραιότητα ενδιαφέρον για την Πανεπιστημίου εκπέμπει επίσης και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το όλο εγχείρημα του «Μεγάλου Περιπάτου», μιας και αποτελεί τη «συνέχεια» μιας σειράς πολιτικών για τον ανασχεδιασμό της κεντρικής Αθήνας, που δίνουν για πρώτη φορά το στίγμα τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν δημοσιοποιείται το πρώτο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το εξώφυλλο του οποίου παρουσιάζει την πεζοδρομημένη οδό Πανεπιστημίου.

Σε αυτό το πνεύμα, ο ανασχεδιασμός της Πανεπιστημίου ευθυγραμμίζεται με κρίσιμα ζητήματα που τίθενται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως είναι: η ανάδειξη της ιστορικότητας των πόλεων, η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η βελτίωση των συνθηκών μικροκλίματος, πρωτίστως δε η στροφή προς τον άνθρωπο και προς την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης.

Η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και φιλικού προς τον άνθρωπο αστικού περιβάλλοντος, διαμορφώνει και τις προϋποθέσεις για την τόνωση της «κατοικίας» στην κεντρική Αθήνα, ως κύριο εξισορροπητικό και συγχρόνως και σταθεροποιητικό παράγοντα της πολυλειτουργικής πόλης, με αιχμή του δόρατος, την προσέλκυση διαφόρων κατηγοριών νέων μόνιμων κατοίκων στο κέντρο [νέα ζευγάρια, φοιτητές, επαγγελματίες, …], αλλά και την εξεύρεση αναγκαίων ισορροπιών με τις διάφορες άλλες μορφές «διανυκτέρευσης» [ξενοδοχεία, ξενώνες, hostels, airbnb, …].

Γεώργιος Α. Πανέτσος

Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Μετά την περίοδο των καινοφανών - και γι' αυτό παρεξηγημένων - κυκλοφοριολογικών δοκιμών, αφομοιώνοντας ή υπερβαίνοντας παλιούς εθισμούς και σύνθετα κεκτημένα -από τα περίπτερα των αναπήρων πολέμου του '40 μέχρι την παρόδια στάθμευση-, έρχεται επιτέλους η στιγμή της πραγματικής ανάπλασης της Πανεπιστημίου: Πλατύτερα πεζοδρόμια, φαρδιά παρτέρια, άνετες διαβάσεις, λίγο λιγότερα οχήματα, αρκετά λιγότερος θόρυβος, ασύγκριτα περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δέντρα, επιφάνειες στρωμένες ξανά με μάρμαρο, και, κυρίως, περιβαλλοντική έγνοια, αφανείς αειφορικές υποδομές, λίγη παραπάνω δροσιά και οπτική τάξη στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στα σημαντικότερα νεότερα κτήρια της χώρας.

Με λιτότητα και ποιότητα, με διαχρονικά υλικά και σύγχρονο σχεδιασμό, χωρίς εκζήτηση, η Πανεπιστημίου θα είναι νέα, πιο ευρύχωρη, πιο ήρεμη, πιο ευχάριστη, και, μαζί, θα μοιάζει σαν να ήταν ίδια εκεί από παλιά.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα έργα ανάπλασης, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων στο τηλ 210 3722163 και στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Πάνω από 700 δασεργάτες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

 • PDF

Πάνω από 700 δασεργάτες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας – Δεκάδες χιλιόμετρα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί

 

Με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή έργων προστασίας και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, αμέσως μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα.

 

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκατοντάδες δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης. Παράλληλα, σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

 

Με ταχύτατες διαδικασίες εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

 

Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

 

 • 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων.
 • 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων.
 • 2.000 μέτρα σανιδότοιχων.
 • 700 μέτρα κορμοφραγμάτων.

 

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έναρξη έργων προστασίας και αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα που συνήθως υπερβαίνει το ένα έτος. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:

 

 • Πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015 που έκαψε 5.000 στρέμματα. Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016.
 • Πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής, στις 23 Ιουλίου 2018. Τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση των 49.000 στρεμμάτων που κάηκαν ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.
 • Πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε έκταση 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019 έπειτα από παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
 • Πυρκαγιές στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, το 2018 και το 2019. Τα έργα ξεκίνησαν το 2021 μετά από δικαστικές εμπλοκές.
 • Πυρκαγιά στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας – Κεχριές, τον Ιούλιο του 2020. Τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω δικαστικών προσφυγών στη διαδικασία δημοπράτησης των έργων.

 

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων προστασίας στο πλαίσιο του θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης».

 

Τριετής απαγόρευση βόσκησης σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα με ΔΑΔ του Δασαρχείου Κόνιτσας

 • PDF

Απαγορεύεται για τρία χρόνια η βόσκηση βοοειδών στις λίμνες Δρακόλιμνη και Ριζίνα του Ζαγορίου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά των λιμνών, με Δασική Απαγορευτική Διάταξη που εξέδωσε σήμερα το Δασαρχείο Κόνιτσας, μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

 

Η ΔΑΔ ισχύει από την ανάρτηση της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  και εφαρμόζεται σε μια ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 3.544 στρεμμάτων, που οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Βρυσοχωρίου και Βραδέτου του Δήμου Ζαγορίου, δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Ζαγορίου και τα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κόνιτσας.

 

Η τριετής απαγόρευση αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών, που οφείλεται στην περιοδική βόσκηση από ανεπιτήρητα κοπάδια βοοειδών, τα οποία συγκεντρώνονται στις όχθες τους, εξαιτίας της παρουσίας νερού. Αποτέλεσμα της βόσκησης είναι η μερική ή ακόμη και πλήρης σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή της βλάστησης και η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους στην περιοχή των αλπικών λιμνών. Επίσης, εμφανίζονται και φαινόμενα ρύπανσης των υγροτόπων, με θόλωση του νερού από τα υψηλά ποσοστά αμμωνίας.

 

Η έντονη παρουσία μεγαλόσωμων κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης της Τύμφης υποβαθμίζει σοβαρά και το ενδιαίτημα του αγριόγιδου, το οποίο προστατεύεται από σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

 

Η ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης (ΖΕΠ) λόγω της ύπαρξης κάποιων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα  πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, που μειώνονται ραγδαία στην Ευρώπη όπως ο Πυρροκότσυφας ,η Χιονάδα και η Κοκκινοκαλιακούδα. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η οποία θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί.

 

Για τη βελτίωση των βοσκοτόπων της περιοχής του Ζαγορίου, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει ώστε να τοποθετηθούν κτηνοτροφικές ποτίστρες εκτός της περιοχής απαγόρευσης βόσκησης.

 

Μαρίνα Φλοίσβου: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020

 • PDF

Παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση σε χώρο της Μαρίνας Φλοίσβου

 • Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούσε πάντοτε βασική στρατηγική προτεραιότητα της μαρίνας και αναπόσπαστο κομμάτι των αξιών και των δραστηριοτήτων μας
 • Τεχνολογία – καινοτομία – βέλτιστες πρακτικές

Η υπεύθυνη λειτουργία με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί  στρατηγική προτεραιότητα της Μαρίνας Φλοίσβου και αναπόσπαστο κομμάτι των αξιών και των δραστηριοτήτων της. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της τα τελευταία 19 έτη, η Μαρίνα Φλοίσβου προχώρησε στη δημοσίευση της 3ης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης στην οποία παρουσιάζονται η στρατηγική και οι επιδόσεις της σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG).

Η νέα Έκθεση Βιωσιμότητας 2020, έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των GRI Standards, καθώς και του προτύπου υπευθυνότητας με το ΑΑ1000AP (2018), ενώ παράλληλα έλαβε ανεξάρτητη εξωτερική διασφάλιση από την TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Ειδικότερα, στην Έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, στοιχεία σχετικά με:

 • τη στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη,
 • την υπεύθυνη λειτουργία της μαρίνας ως ηγετικό πρότυπο της θαλάσσιας τουριστικής οικονομίας στη χώρα μας, δημιουργώντας αξία για τους πελάτες, τους επισκέπτες, τους συνεργάτες, τους μετόχους και τους προμηθευτές της και γενικότερα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της,
 • την προστασία του περιβάλλοντος,
 • τη φροντίδα για τον ανθρώπινο δυναμικό της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina A.E. κ. Σταύρος Κατσικάδης, σε σχετική δήλωση επισημαίνει:

«Για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και για τα χρόνια που ακολουθούν, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως ηγετικό πρότυπο της θαλάσσιας τουριστικής οικονομίας στη χώρα μας. Με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, δημοσιοποιούμε τις καινοτόμες ενέργειες και τις δράσεις μας και χρησιμοποιούμε  νέες τεχνολογίες  στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών μας

 

Μία νέα "πράσινη" γειτονιά δημιουργείται στα Πετράλωνα

 • PDF

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας αναβάθμισης της πόλης. Ύστερα από εντατικές εργασίες, που διήρκησαν περίπου ένα μήνα, το έκτο «πάρκο τσέπης», βρίσκεται από σήμερα στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας, στα Πετράλωνα.

 

Με τη συμβολή της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος και την επιμέλεια της Οργάνωσης ΓΗ, ο Δήμος Αθηναίων αποκαθιστά έναν ακόμη «πνεύμονα» πρασίνου σε αυτή τη ζωντανή γειτονιά της πρωτεύουσας, ομορφαίνοντας με νέα παρτέρια τον γραμμικό χώρο του πεζόδρομου, έκτασης 160 τ.μ.

Το πάρκο τσέπης στον πεζόδρομο Δημ. Παυλίδη, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ενισχύοντας τη συστηματική προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων, που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, να αποδώσει περισσότερο ελεύθερο χώρο στους Αθηναίους, να αυξήσει το πράσινο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, και λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του πεζόδρομου, το νέο αειφόρο «pocket park» οριοθετήθηκε με φυτεύσεις σε μοντέρνες γεωμετρικές χαράξεις. Κατά μήκος του πεζόδρομου φυτεύτηκαν νέα, ψηλά και αειθαλή δέντρα, κατάλληλα για τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες, τα οποία προσφέρουν φυσική σκίαση για την πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών μέσα στο πάρκο.

Συνολικά φυτεύτηκαν 6 δέντρα, 276 θάμνοι και 200 φυτά, εικόνα που αναβαθμίζει το πάρκο αισθητικά και οικολογικά. Παράλληλα, ο αστικός εξοπλισμός στον χώρο ανανεώθηκε με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κάδων ανακύκλωσης και ειδικών κάδων για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, ενώ ενισχύθηκε και ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Στο πάρκο φυτεύτηκαν τέσσερα διαφορετικά́ είδη φυτών που «αγαπούν» τη σκιά́, είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και διαθέτουν φυλλώματα με διαφορετικές υφές και χρωματισμούς, προσφέροντας μία όμορφη όψη στην περιοχή, όλους τους μήνες του χρόνου. Πρόκειται για παραδοσιακά φυτά που χρησιμοποιούνταν και ευδοκιμούσαν στις αυλές της παλιάς Αθήνας για περισσότερο από έναν αιώνα και που σήμερα ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο αστικό περιβάλλον, τοποθετημένα σε μοντέρνες συνθέσεις μέσα στο πάρκο.

«Σήμερα, στα Κάτω Πετράλωνα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι να έχουμε συγκροτήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα δίκτυο από δέκα νέα pocket parks σε όλη την Αθήνα. Τα πάρκα «τσέπης» μπορεί να μην αλλάζουν την πόλη, αλλάζουν, όμως, τις γειτονιές κι όταν αθροίζονται το αποτέλεσμα αποκτά πλέον σημασία. Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» στην οργάνωση «Γη», στην «Procter & Gamble» και στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» διότι απέδειξαν για ακόμη μία φορά -στην πράξη- ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά», τόνισε σε δήλωσή του, κατά τα εγκαίνια του πάρκου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το πρότζεκτ θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα σε νέες πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας.

 

Το πρώτο στον κόσμο θερμοκήπιο που είναι 100% ενεργειακά αυτόνομο

 • PDF

Μοναδικό στον κόσμο Θερμοκήπιο

Αυξάνει την παραγωγή μέχρι και 20%

 

Είναι ενεργειακά αυτόνομο και 100% πράσινο.

Λειτουργεί  με ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο, τον αέρα και τα χρησιμοποιημένα λάδια, είτε από οικιακή είτε από βιομηχανική χρήση.

Είναι το πρώτο παγκόσμια ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης από την ελληνική εταιρεία ΟΕΤ (https://oe-technologies.com/), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Agrores.

Το πράσινο θερμοκήπιο όχι μόνο προσφέρει μια οικολογική λύση με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα , αλλά αυξάνει την παραγωγή έως και κατά 20% , μειώνοντας δραστικά τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.

Στο πρωτοποριακό θερμοκήπιο χρησιμοποιείται τόσο η ηλιακή ενέργεια όσο και η ενέργεια που παράγεται από τα οργανικά φωτοβολταϊκά που παράγει η ελληνική εταιρεία ΟΕΤ, η αιολική ενέργεια όταν υπάρχει αυξημένη ένταση του ανέμου, αλλά και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος το οποίο χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα λάδια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών που παράγονται στην Ελλάδα είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια γιατί είναι εύκαμπτα, έχουν πολύ καλή απόδοση στο διαχεόμενο φως, αποκόπτουν τη βλαβερή UV ακτινοβολία και αφήνουν  να περάσει στο εσωτερικό του θερμοκηπίου ηλιακή ακτινοβολία που επιτρέπει την ανεμπόδιστη εξέλιξη της φωτοσύνθεσης.

Επιπλέον ο χρήστης του θερμοκηπίου μπορεί να ελέγξει τις λειτουργίες του από απόσταση, αλλά και  να παρακολουθεί την παραγωγή ενέργειας από το υβριδικό σύστημα και επιπλέον να παρακολουθεί παραμέτρους που αφορούν στο μικροκλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του (θερμοκρασία, υγρασία, ακτινοβολία κλπ)

Το ενεργειακά αυτόνομο αυτό σύστημα που λειτουργεί για πρώτη φορά στον κόσμο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές , σε νησιά, για τις ανάγκες του Στρατού, για camp προσφύγων, για στέγαση σε περίπτωση έκτακτων αναγκών ή φυσικών καταστροφών κ.ά.

11ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιομηχανία των Ηλεκτρονικών

Τα αποτελέσματα λειτουργίας του πρώτου αυτού θερμοκηπίου παραγωγής υδροπονικής τομάτας, θα αναλυθούν από ερευνητές της ΟΕΤ στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Εύκαμπτα, Πράσινα, Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά.

Το Διεθνές Συνέδριο & Έκθεση διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α (www.hope-a.com) και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ (www.ltfn.gr).

Το Συνέδριο αποτελεί το πρώτο διεθνές υβριδικό γεγονός αφιερωμένο στη Βιομηχανία των Πράσινων, Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με δια ζώσης συμμετοχή και με ηλεκτρονική (virtual) μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, περιλαμβάνοντας διακεκριμένους ομιλητές από βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα , την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου και της Έκθεσης θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα από την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) και για πρώτη φορά στην Αθήνα θα γίνει παρουσίαση–επίδειξη του ελληνικού «ΕΞΥΠΝΟΥ» ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ εξοπλισμένου με Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγονται στη Θεσσαλονίκη, καθώς και της «ΕΞΥΠΝΗΣ» ΣΤΑΣΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ.


Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών  ,του Δήμου της Αθήνας και του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

 

 

Ε. Μπακογιάννης: «Καλούμε τους Δήμους να συμμετάσχουν στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030»

 • PDF

Με την επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 (Mission Board "100 climate neutral cities by 2030") που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους ελληνικούς Δήμους.

 

Το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεργασία με το EU Mission Board και προετοιμάζει από τον Απρίλιο του 2020 τις ελληνικές συμμετοχές για το μεγάλο εγχείρημα μετασχηματισμού τους σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.Στην εν λόγω Ευρωπαϊκή Αποστολή ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δήμοι Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Θήρας και Φυλής και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καλεί να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, παρέχοντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση.

 

Η Ελλάδα μάλιστα, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Αποστολή με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του κράτους - μέλους, μέσω του ΥΠΕΝ. Γι' αυτόν τον λόγο η Ελλάδα αναφέρθηκε ονομαστικά μαζί με την Ισπανία, την Αυστρία και τη Σουηδία στην εκδήλωση έναρξης της Ευρωπαϊκής Αποστολής, από τον Διευθυντή του Mission Board "100 climate neutral cities by 2030Matthew Baldwin.

 

Τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αποστολή (Mission Board "100 climate neutral cities by 2030") θα καλύψει τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση:

 

1) της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος,

2) της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων,

3)του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου,

4) τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις,

5) την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και

6) τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

 

Τέλος, η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ (Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (GreenDeal).

 

Με 10ετές πλάνο και χρηματοδότηση


Οι Δήμοι που θα επιλεγούν τελικά, θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα 10ετίας. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε:

«Η επίτευξη να γίνουν 100 πόλεις κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 αποτελεί μια αποστολή που θα υποστηρίξει, θα προωθήσει και θα επιδείξει τον συστηματικό μετασχηματισμότους μετατρέποντάς τες σε κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας.

Οι πόλεις είναι ο τόπος όπου συνυπάρχουν στρατηγικές για την απανθρακοποίηση της ενέργειας, των μεταφορών, των κτιρίων, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός των πόλεων και με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, μέσω μιας πολυεπίπεδης και συν-δημιουργικής διαδικασίας προσαρμοσμένης στις πραγματικότητες κάθε πόλης».


OK Recycled: Νέο Σχήμα Πιστοποίησης της TÜV AUSTRIA Οδηγεί την Αειφόρο Ανάπτυξη

 • PDF

 

Οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες αγοραστές ενημερώνονται και επηρεάζονται από τους περιβαλλοντικούς Ισχυρισμούς, τα λογότυπα και τις δηλώσεις των παραγωγών σχετικά με τις περιβαλλοντικές ιδιότητες των προϊόντων. Ο περιβαλλοντικός προσανατολισμός των οργανισμών, ισχυροποιεί τη θέση της κυκλικής οικονομίας στην κοινωνία. Η TÜV AUSTRIA παρουσιάζει το νέο σήμα ΟΚ Recycled για την προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον κατανάλωσης.

Προμηθευτές, παραγωγοί και έμποροι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Η αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών είναι παράγοντες που ενισχύουν τις ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων.

Το OK Recycled, Σχήμα πιστοποίησης της TÜV AUSTRIA αντιμετωπίζει τα ζητήματα που τίθενται στην Οδηγία της ΕΕ 2019/904 για τον περιορισμό των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Από το 2025, οι φιάλες ποτών κάτω από 3 λίτρα οι οποίες κατασκευάζονται από “PET” πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, και από το 2030 όλες οι πλαστικές φιάλες πρέπει να αποτελούνται κατά τουλάχιστον 30% από ανακυκλωμένο πλαστικό. Ο στόχος του σχήματος OK Recycled είναι να ενθαρρύνει τη χρήση πλαστικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και να παρέχει αξιοπιστία στους περιβαλλοντικούς Ισχυρισμούς προωθώντας προϊόντα σε μια περιβαλλοντικά ενημερωμένη αγορά.

Το Σχήμα πιστοποίησης OK Recycled Content καθορίζει τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό του ανακυκλωμένου περιεχομένου των προϊόντων. Το πλαίσιο για το Σχήμα πιστοποίησης καθορίζεται από τις απαιτήσεις των προτύπων ΕΝ 15343 και ISO 14021.

Η πιστοποίηση OK Recycled Content μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την Αλυσίδα αξίας (Supply Chain) του ανακυκλωμένου πλαστικού, προτού τα τελικά προϊόντα φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Αλυσίδα Αξίας (Supply Chain)

Παραγωγός Πρώτων Υλών -->

Παραγωγός Ετοίμων Προϊόντων -->

Εταιρείες Εμφιάλωσης/ Κάτοχος Εμπορικού  Σήματος -->

Επιχειρήσεις εμπορίας ετοίμων προϊόντων

Το Σχήμα πιστοποίησης OK Recycled Content βασίζεται στον έλεγχο ισοζυγίου μάζας, και στην ιχνηλασιμότητα των ανακυκλωμένων υλικών, συνεπώς μπορεί να εφαρμοστεί για να επαληθεύσει το ανακυκλωμένο περιεχόμενο σε όλα τα υλικά (όπως πλαστικά, αλουμίνιο, ύφασμα και χαρτί).

Το Σχήμα πιστοποίησης OK Recycled της TÜV AUSTRIA παρέχει αξιοπιστία και αντικειμενικότητα σχετικά με το ανακυκλωμένο περιεχόμενο μέσω εύκολα αναγνωρίσιμων και άμεσα διαθέσιμων πληροφοριών. Ως εκ τούτου, το σήμα πιστοποίησης OK Recycled της TÜV AUSTRIA αυξάνει την αξία του εμπορικού σήματος και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

 

Το σήμα OK Recycled της TÜV AUSTRIA:

 

 • αντιμετωπίζει τα θέματα που τίθενται στην Οδηγία ΕΕ 2019/904.
 • ικανοποιεί τις απαιτήσεις των παραγωγών και τις προσδοκίες των πελατών.
 • αναβαθμίζει το περιβαλλοντικό προφίλ των οργανισμών
 • διαφοροποιεί τα προϊόντα από τον ανταγωνισμό μέσω της πιστοποίησης από ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος.
 • προωθεί την αξία του εμπορικού σήματος για τους πελάτες τους.
 • καλύπτει τη ζήτηση των καταναλωτών για μεγαλύτερη διαφάνεια.

 

Κ. Μπακογιάννης στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: «Ήρθε η ώρα να επιστρέψει ο «πράσινος» δακτύλιος στην Αθήνα»

 • PDF

Την ανάγκη να επιστρέψει ο «πράσινος» δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο 19ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Citizen Sustain: Building a better urban future».

«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μην έχουμε «πράσινο» δακτύλιο μέσα στην πόλη. Όχι μόνο γιατί έχουμε πολύ αυξημένη κίνηση που την αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, αλλά και γιατί ο δακτύλιος που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, αποτέλεσε μία ελληνική καινοτομία, την οποία υιοθέτησαν πάρα πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Γιατί; Επειδή “δούλευε”», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έδωσε έμφαση στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας, τονίζοντας ότι ήρθε πλέον η ώρα να δούμε την πόλη μας να αλλάζει. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στο θέμα της κλιματικής κρίσης, που απειλεί κυρίως τα αστικά κέντρα, αναφέροντας ότι η Αθήνα έχει χάσει τα 2/5 των μόνιμων κατοίκων της μέσα στην τελευταία 20αετία, κίνδυνος που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος τα επόμενα 20-30 χρόνια, εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν αβίωτες. «Εμείς λέμε ότι μπορούμε να δράσουμε. Να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από κάτω προς τα πάνω, γειτονιά – γειτονιά. Η Αθήνα έχει 129 γειτονιές. Μπορεί να είναι μία σύγχρονη, μία δυναμική μεγαλούπολη, αλλά η «καρδιά» της χτυπάει στις γειτονιές της», τόνισε και ανέφερε μερικές στοχευμένες δράσεις του Δήμου Αθηναίων απέναντι στην κλιματική κρίση.

«Το σιντριβάνι της Ομόνοιας για παράδειγμα, έχει ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς στο μικρο-κλίμα της περιοχής. Καθένα από τα 33 σιντριβάνια, τα οποία έχουμε αποκαταστήσει έχει ένα μικρο-κλίμα. Έχουμε τα pocket parks: Έχουμε ολοκληρώσει 6, θα φτάσουμε τα 10 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με κάθε πάρκο «τσέπης» μπορεί να μην αλλάζει μία πόλη, αλλά αλλάζει μία γειτονιά», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε και στα μεγαλύτερα έργα που σταδιακά γίνονται πράξη, όπως ο Εθνικός Κήπος, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος Στρέφη και η Ακαδημία Πλάτωνος. Όπως είπε, γίνεται μία συστηματική δουλειά στην αποκατάσταση του πρασίνου με τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού σε αυτόν τον τομέα.

«Η ουσία της συζήτησης είναι ότι χρειαζόμαστε πολύτιμα τετραγωνικά δημόσιου χώρου. Η Αθήνα κατέχει σήμερα τρία ρεκόρ: Έχει τους λιγότερους χώρους πρασίνου ανά κάτοικο, έχει τα μεγαλύτερα σπίτια σε τετραγωνικά ανά κάτοικο και έχει την περισσότερη άσφαλτο ανά κάτοικο. Νομοτελειακά λοιπόν, αυτό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την πόλη, όχι γύρω από το αυτοκίνητο όπως στον 21ο αιώνα, αλλά γύρω από τον άνθρωπο στον 21ο αιώνα. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται γενναίες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες, μπορεί να δημιουργήσουν αναταραχή, ωστόσο είναι αποφάσεις οι οποίες θα είναι για το μέλλον και όχι για το παρελθόν», είπε με έμφαση.

Αναφερόμενος στις μόνιμες παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η πιλοτική λειτουργία του έργου έχει οδηγήσει σε πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς σύμφωνα με το ΕΜΠ οι ρύποι στην οδό Πανεπιστημίου έχουν μειωθεί κατά 27%.

«Αυτή τη στιγμή η μελέτη μας προβλέπει περισσότερα δέντρα στην οδό Πανεπιστημίου. Επίσης, 28 δέντρα θα φυτευτούν στο Σύνταγμα. Αυτά έρχονται επιπρόσθετα στα 1500, που έχουμε ήδη φυτέψει σε όλη την πόλη και σε όλα αυτά τα οποία συνεχίζουμε να φυτεύουμε τα επόμενα χρόνια. […] Εμείς συνεχίζουμε βάσει του σχεδιασμού μας. Είναι ένα έργο το οποίο έχει συζητηθεί όσο κανένα, αλλά έχει μελετηθεί και όσο κανένα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αισθανόμαστε πάρα πολύ σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω θα δικαιώσει, όχι εμάς, θα δικαιώσει την πόλη».

Ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύθηκε ότι τα έργα θα μπορέσουν να συντηρηθούν με προγραμματισμό και οργάνωση και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύστημα κλαδέματος των δέντρων της πόλης. «Τα δέντρα στην Αθήνα κλαδεύονταν ανά οκτώ χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν τα κλαδεύαμε τα πετσοκόβαμε για να τα σώσουμε, αλλά και ταυτόχρονα ότι τα δέντρα αναπτύσσονταν λες και ήταν στην άγρια ζούγκλα. Πλέον, έχουμε προγραμματισμό, έχουμε μέθοδο και θα κλαδεύονται κάθε χρόνο όπως πρέπει».

Τέλος, σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, ανέφερε ότι αυτή γίνεται με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και με συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων. «Το πολύ μεγάλο ζητούμενο είναι η μόχλευση των πόρων. Και εδώ η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το «κλειδί». Για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μία άποψη στην χώρα μας, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ήταν ιδεοληπτική. Και πλέον είναι βαθιά αναχρονιστική: Έβλεπε το δημόσιο και το ιδιωτικό ως κάτι το ανταγωνιστικό, ως εχθρούς. Λοιπόν, δεν είναι έτσι. Το μέλλον είναι η συνεννόηση. Και αυτό γίνεται ήδη πράξη στο Δήμο Αθηναίων», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

 

Στρατηγική συνεργασία Ομίλων ΤΙΤΑΝ - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων

 • PDF

Η κοινοπραξία των Ομίλων ΤΙΤΑΝ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συμμετέχει  στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία κατέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εμπειρία και τεχνογνωσία που συνδυάζουν ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΤΙΤΑΝ εγγυώνται, σε περίπτωση που επιλεγεί η κοινοπραξία, τη βέλτιστη οικονομική και περιβαλλοντική επίδοση των ΜΕΑ και τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας.

Μέσω των ΜΕΑ μπορεί να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση, να ελαχιστοποιηθεί η ταφή απορριμμάτων και παράλληλα να εξασφαλιστεί η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων υψηλής ποιότητας. Η αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγή τσιμέντου συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πρώτων υλών, στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ήδη ολοκληρώσει και λειτουργεί με επιτυχία ανάλογα έργα σε Μακεδονία και Ήπειρο ενώ υλοποιεί αυτή την περίοδο και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμμάτων, αυτό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας και των έργων περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, δραστηριοποιούμενη εδώ και περίπου 25 χρόνια στους συγκεκριμένους τομείς, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Με τις δραστηριότητές της συμβάλλει στη μετάβαση σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα και στη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος με προφανή οφέλη για το κοινωνικό σύνολο.

H πρόθεση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ να επενδύσει στις ΣΔΙΤ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους του για βιώσιμη ανάπτυξη και τη δέσμευσή του να συμμετέχει ενεργά στην κυκλική οικονομία της Ελλάδας, στηρίζοντας την εθνική στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ καινοτομεί διαχρονικά σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες που διασφαλίζουν άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις. Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του, η μείωση των αποβλήτων και η ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν ουσιαστικές δεσμεύσεις του Ομίλου στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων στόχων του σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG).

 

Σχετικά με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, είναι διεθνής παραγωγός τσιμέντου και δομικών υλικών. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος, αδρανών υλικών, ιπτάμενης τέφρας, κονιαμάτων και άλλων δομικών υλικών. Ο Όμιλος απασχολεί περίπου 5.400 άτομα και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 15 χώρες, λειτουργώντας εργοστάσια τσιμέντου σε 10 από αυτές: ΗΠΑ, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Αίγυπτο, Τουρκία και Βραζιλία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ λειτούργησε με δέσμευση να υπηρετεί τις θεμελιώδεις ανάγκες της κοινωνίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη, με υπευθυνότητα και ακεραιότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.titan-cement.com

Σχετικά με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχοντας δραστηριότητα στην ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων, Μονάδων Ηλιακής Ενέργειας, Υδροηλεκτρικών και Αντλησοταμιευτικών Έργων, Υβριδικών Συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας καθώς και Μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, απόβλητα και βιοαέριο, στην Ελλάδα, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υλοποιεί ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.terna-energy.com

Καινοτόμες πρωτοβουλίες της MYTILINEOS για μία βιώσιμη βιομηχανία

 • PDF

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) μέσω του Τομέα Μεταλλουργίας  συμμετέχει, ως συντονιστής, στο έργο SCALE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, η MYTILINEOS έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τον μηδενισμό τους και την τελική μετατροπή τους σε κοιτάσματα χρήσιμων πρώτων υλών, μέσα από τη συμμετοχή της σε πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα. Το SCALE του Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα που στοχεύει στην εξαγωγή σπάνιων γαιών και ειδικότερα ενώσεων σκανδίου και κραμάτων αλουμινίου - σκανδίου από Ευρωπαϊκά μεταλλουργικά κατάλοιπα, όπως τα κατάλοιπα βωξίτη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και συνολικά 17 εταίροι από 8 ευρωπαϊκές χώρες (ενδεικτικά εταιρείες όπως οι ΙΙ-VI, ΚΒΜ Αffilips και Less Common Metals, τα Πανεπιστήμια του Άαχεν, της Στοκχόλμης και της Bασιλείας  κ.ά.).

 

Το σκάνδιο συγκαταλέγεται στις Σπάνιες Γαίες και συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τις κρίσιμες πρώτες ύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ελληνικός Βωξίτης που επεξεργάζεται η MYTILINEOS είναι αναλογικά «πλούσιος» σε σκάνδιο, παράγοντας αντίστοιχα «πλούσια» σε σκάνδιο κατάλοιπα βωξίτη. Σημειώνεται επίσης, ότι η εξασφάλιση πηγών Σπανίων Γαιών είναι η πρώτη προτεραιότητα της νεοσύστατης European Raw Materials Alliance (ERMA), στην οποία η MYTILINEOS επίσης συμμετέχει.

 

Η πιλοτική μονάδα εξαγωγής σκανδίου του προγράμματος SCALE, ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από ένα χρόνο στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας. Με την πρωτοποριακή μέθοδο που χρησιμοποιείται, αυξήθηκε η συγκέντρωση σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη κατά 2.500 φορές.

 

Το υπερπολύτιμο σκάνδιο είναι απαραίτητο για πολλές και κρίσιμες τεχνολογίες:

 

●   Μονάδες παραγωγής ρεύματος τελευταίας τεχνολογίας και ανώτερης απόδοσης.

●   Υπερ-αποδοτικά λέιζερ.

●   Εξαιρετικά ανθεκτικά & ελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστημικής.

Από τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα video για το πρόγραμμα SCALE:

Full version: https://youtu.be/qFE8nrcRDHY

Cut version: https://www.youtube.com/watch?v=ezRJYrsOOhM

 

Παράλληλα, η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Μεταλλουργίας συμμετέχει και στο πρόγραμμα ReActiv, που συντονίζει η LafargeHolcim, με ειδίκευση σε οικοδομικές λύσεις, σε συνεργασία με 20 εταίρους σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους εταιρείες όπως οι ALCOA, HYDRO, Rio Tinto και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, για την ανακύκλωση καταλοίπων βωξίτη. Μέσω του ReActiv τα κατάλοιπα βωξίτη επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εφικτή η μετατροπή τους σε ένα ενεργό συστατικό  για την παραγωγή τσιμέντου με χαμηλό περιβαλλοντικό  αποτύπωμα.

 

Ο Τομέας Μεταλλουργίας της MYTILINEOS συμμετέχει σε 23 ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Ηorizon2020, ΕΙΤ Raw Materials, ΕRAMIN-2 και ΕΣΠΑ που ερευνούν μεταξύ άλλων:

• την αξιοποίηση καταλοίπων βωξίτη  προς παραγωγή σκανδίου, σιδήρου, αλουμίνας, προσθέτων τσιμέντου  και δομικών προϊόντων.

•    την παραγωγή αλουμίνας από εναλλακτικές (δευτερογενείς) πηγές.

•   την ανάκτηση θερμότητας  - χρήση Α.Π.Ε. στην παραγωγή αλουμίνιου.

•    νέα εργαλεία  εκπαίδευσης και

•    νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης αλουμινίου

 

Η συνολική χρηματοδότηση αυτών των 23 προγραμμάτων ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 6.9 εκατ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση του Τομέα Μεταλλουργίας της  MYTILINEOS.

 

Με τη συμμετοχή της σε αυτές τις πρωτοβουλίες, η MYTILINEOS αποδεικνύει την προσήλωσή της σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με μηδενικές εκπομπές αερίων και οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων. Η Εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και να στηρίζει την καινοτομία στον βιομηχανικό τομέα.

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar