joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Φύση

Ξεκίνησε το έργο για την αναζωογόνηση του Λυκαβηττού - Η Αθήνα ξανακερδίζει τον αστικό της πνεύμονα

 • PDF

Λίγες πόλεις στον κόσμο έχουν το προνόμιο να διαθέτουν στην καρδιά τους έναν λόφο όπως ο Λυκαβηττός. Ένα αστικό δάσος 442,8 στρεμμάτων, τόπο αναψυχής και θερινών συναυλιών, που προσφέρει στους επισκέπτες διεξόδους με οικολογικό ενδιαφέρον, πεζοπορικές διαδρομές, ένα μοναδικό σημείο αναγνώρισης και απόλαυσης της πανοραμικής θέας της Αθήνας.

Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και υποβάθμισης, ο Λυκαβηττός ξαναγεννιέταιμε προσοχή στο πολύτιμο οικοσύστημα, σεβασμό στη χλωρίδα και στην πανίδα και την ελάχιστη δυνατή όχληση, λαμβάνοντας υπόψη τον πυκνό αστικό ιστό.

Με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο, που θα καθορίζει την αναζωογόνηση την προστασία και λειτουργία του λόφου και στόχο τον προσδιορισμό και την σταδιακή απόδοση μιας σύγχρονης ταυτότητας.

Βάσει της στρατηγικής, είναι το πολυεπίπεδο ερευνητικό έργο «Πρόγραμμα Λυκαβηττός» που εκπονήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καμίνη, τον συντονισμό της Αρχιτέκτων Μαρίας Καλτσά και με την συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες, η υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχεδίου, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Βασίλη Αξιώτη. Το έργο προϋπολογισμού ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και περιλαμβάνει:

- Εφαρμογή καινοτόμων, ήπιων, καλαίσθητων αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών τεχνικών και υλικών, κατάλληλων για τη θωράκιση διαβρωμένων πρανών στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου.

Αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1.700m και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Παράλληλα η χρήση υδατοπερατών υλικών θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του λόφου.

Ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής από μονοπάτια μήκους 3χλμ, τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του Λόφου, όπως η Πράσινη Τέντα που ξανάνοιξε τις πόρτες της και το Πέτρινο Περίπτερο.

"Ο Λυκαβηττός ξεκίνησε να αναμετριέται με την εποχή του. Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης κερδίζει τον χαμένο χρόνο. Με προσοχή και σεβασμό στο μοναδικό οικοσύστημά ενός αστικού δάσους που είμαστε τυχεροί να έχουμε. Η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στη θεωρία, έχουμε ήδη περάσει στην πράξη" δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά την επίσκεψη του στον Λυκαβηττό.

 

Η τεχνολογία της ABB οδηγεί την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα

 • PDF

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουλίου, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ABB FIA Formula E επιστρέφει  στο Λονδίνο για πρώτη φορά από το 2016.

Η νέα πίστα, μήκους 2,25 χλμ με 22 γύρους, όχι μόνο εκτείνεται γύρω από το εκθεσιακό κέντρο Royal Docks and ExCeL London, αλλά επίσης διαθέτει και εσωτερικό τμήμα -το πρώτο για διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό ανώτερου επιπέδου.

Ο Theodor Swedjemark, Chief Communications and Sustainability Officer της ABB: «Είναι υπέροχο να βλέπουμε την ABB Formula E να επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά με το πρόσθετο στοιχείο του εσωτερικού χώρου της πίστας. Αυτό είναι εφικτό μόνο επειδή τα αυτοκίνητα της ABB Formula E Gen2 εκπέμπουν μηδενικές εκπομπές, οπότε στους αγώνες αυτούς αναδεικνύονται τα οφέλη από τις καθαρότερες και πιο βιώσιμες μεταφορές. Επιπλέον, συμβολίζουν το πώς η τεχνολογική υπεροχή μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας ».

Η ABB αναδεικνύει την τεχνολογικά ηγετική της θέση ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών κλάδων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η ABB είναι χορηγός τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ABB FIA Formula E, μιας σειράς αγώνων για πλήρως ηλεκτρικά αγωνιστικά μονοθέσια, σε διεθνές επίπεδο. Η τεχνολογία της εταιρείας υποστηρίζει τις εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Η ABB εισήλθε στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης το 2010 και σήμερα έχει διαθέσει περισσότερους από 400.000 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε περισσότερες από 85 αγορές, δηλαδή περισσότεροι από 20.000 ταχυφορτιστές DC και 380.000 φορτιστές AC, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούνται μέσω της Chargedot.

 

Η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) επικυρώνει τους στόχους μείωσης εκπομπών CO2 του Ομίλου TITAN

 • PDF

O Όμιλος TITAΝ είναι μία από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi)*, μετά από μια ενδελεχή διαδικασία, ως συμβατοί με τα επίπεδα μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι στόχοι αφορούν στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (scope 1 και 2) των δραστηριοτήτων του Τιτάνα και είναι σύμφωνοι με τις μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C.

Η πρωτοβουλία SBTi αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού Carbon Disclosure Project (CDP), του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (World Resources Institute - WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Mέσω μιας ανεξάρτητης διαδικασίας αξιολόγησης, επικυρώνει τους στόχους των εταιριών για τη μείωση εκπομπών σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η επικύρωση υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για βιώσιμη ανάπτυξη και ανάληψη δράσης για την πρόληψη των πιο επιβλαβών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία SBTi επικύρωσε τη δέσμευση του Τιτάνα για:

· Μείωση των συνολικών (gross) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (scope 1) κατά -20,7% ανά τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020*. Αυτός ο στόχος εναρμονίζεται με τον στόχο του Τιτάνα για μείωση των καθαρών (net) εκπομπών CO2 κατά -35% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους.

· Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (scope 2) κατά -42,4% ανά τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Αυτός ο στόχος εναρμονίζεται με τον στόχο του Τιτάνα για μείωση των εκπομπών κατά -45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους.

Επιπλέον, ο ΤΙΤΑΝ έχει δεσμευτεί να μειώσει το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του, φιλοδοξώντας να προσφέρει στην κοινωνία σκυρόδεμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, ενώ θα παρακολουθεί και θα επαληθεύει μέσω ανεξάρτητων φορέων τις εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας του (scope 3).

Ο Όμιλος φιλοδοξεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα αυξάνοντας τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσπάθειές του για ενεργειακή απόδοση, αναπτύσσοντας προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις. Μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές και διεθνείς κοινοπραξίες, καθώς και σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, ο Τιτάνας θα συνεχίσει να αναπτύσσει νέα προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και να εφαρμόζει πιλοτικά στα εργοστάσιά του νέες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας ενεργά στη φιλοδοξία του κλάδου για ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2 του Ομίλου ΤΙΤΑΝ εντάσσονται στους στόχους του σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά, που έχουν καθοριστεί ως ουσιώδεις από τους συμ-μετόχους του και διέπονται από τις αρχές καλής διακυβέρνησης, διαφάνειας και επιχειρηματικής ηθικής: Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιακός μετασχηματισμός, εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την εξέλιξη, θετικό αποτύπωμα στις περιοχές που δραστηριοποιείται και υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα.

*Η Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) κινητοποιεί τις εταιρίες να θέσουν στόχους με επιστημονική βάση και να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού Carbon Disclosure Project (CDP), του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (World Resources Institute - WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Η πρόσκληση για δράση του SBTi αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις του «We Mean Business Coalition». Η πρωτοβουλία Science Based Targets ορίζει και προωθεί βέλτιστες πρακτικές στον καθορισμό στόχων με επιστημονική βάση, προσφέρει πόρους και καθοδήγηση για τη μείωση των εμποδίων στην υιοθέτηση, και αξιολογεί και επικυρώνει ανεξάρτητα τους στόχους των εταιριών.

**O στόχος περιλαμβάνει βιογενείς εκπομπές και μειώσεις που σχετίζονται με τη χρήση βιοενέργειας.


 

Δήμος Αθηναίων : Με στόλο 23 νέων οχημάτων και 3.023 μπλε κάδους στη μάχη για την ανακύκλωση

 • PDF

Η προσπάθεια για μια Αθήνα καθαρή, βιώσιμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν σταματάει ποτέΟ Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να ανανεώνει ριζικά και να ενισχύει τον εξοπλισμό ανακύκλωσης στην πόλη, αποδεικνύοντας την σταθερή προσήλωση του στη διαρκή προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Η συμφωνία και η στενή συνεργασία στην οποία προχώρησε για πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ) αποφέρει καρπούς.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τα δύο τελευταία χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε ένα νέο πλήρες δίκτυο κάδων με ορθή χωροθέτηση αλλά και έναν υπερσύγχρονο στόλο οχημάτων συλλογής.

Σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, παραδόθηκαν στο Δήμο από την ΕΕΑΑ άλλα νέα 4 οχήματα. Ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των οχημάτων ανακύκλωσης σε 23 τα οποία παραδίδονται σταδιακά. Διαθέτουν ενσωματωμένο GPS και σύστημα ανάγνωσης καρτών  αναγνώρισης και ταυτοποίησης των μπλε κάδων, τα οποία «οργώνουν» τις γειτονιές της πρωτεύουσας. Σε καθημερινή βάση προχωρούν στην αποκομιδή των κάδων ανακύκλωσης, πραγματοποιώντας καθημερινά 38 δρομολόγια και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης. Την ίδια στιγμή περίπου 3.023 νέοι μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί στις γειτονιές της Αθήνας, ώστε η ανακύκλωση να γίνει καθημερινή πρακτική και στάση ζωής για όλους μας.

Η παράδοση των τεσσάρων νέων οχημάτων στο Δήμο σηματοδοτεί και την έναρξη της μεγάλης  εκστρατείας ενημέρωσης για την ανακύκλωση. Καμπάνια η οποία υλοποιείται από το Δήμο Αθηναίων και την ΕΑΕΕ και την οποία χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος της ΕΕΑΑ κ. Μιχάλης Οικονομάκης.

«Στο Δήμο της Αθήνας η συλλογή και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ένα αναγκαίο κακό. Δεν είναι μόνο το κυρίαρχο συστατικό του «πολιτισμού της καθημερινότητας» που επιδιώκουμε να επικρατήσει σε κάθε μια, από τις 129 γειτονιές μας. Είναι άξονας του κεντρικού σχεδιασμού μας για το «αύριο» της πόλης με ζητούμενα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, την αξιοποίηση του πλούτου που κρύβουν τα απορρίμματα. Η ανακύκλωση δεν είναι ούτε παλιά, ούτε νέα μόδα. Είναι ένα από τα σημαντικά όπλα που έχουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Να προστατεύσουμε το μεγάλο μας «κοινό» σπίτι. Ο Δήμος Αθηναίων παραλαμβάνει σήμερα και - ευχαριστεί την ΕΕΑΑ - τα 4 νέα οχήματα ανακύκλωσης, με τα οποία ενισχύονται σημαντικά ο στόλος και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.  Η πανδημία μας πήγε πίσω, και στο στόχο που είχαμε θέσει για την ανακύκλωση.  Αλλά όλοι μαζί μπορούμε να βρεθούμε ξανά μπροστά. Με ενημέρωση, εκπαίδευση και δράση», σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα των μπλε κάδων και η αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕΑΑ ευρύτερα είναι τα χαρακτηριστικά που δίνουν ώθηση στην Ελλάδα ώστε να επιτυγχάνει  τον Εθνικό Στόχο ανακύκλωσης συσκευασιών, καθόσον οι δραστηριότητες της ΕΕΑΑ από μόνες τους καλύπτουν το 96% του στόχου της χώρας. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεχή στήριξη των 3.000 συμβεβλημένων επιχειρήσεων, των πολιτών και τη συνεργασία της ΕΕΑΑ με την ΚΕΔΕ και τους 306 Δήμους. Από αυτή την εκδήλωση ενημέρωσης ξεκινάμε έναν νέο κύκλο ευαισθητοποίησης των πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Δήμο Αθηναίων αλλά και όλων των  κατοίκων της χώρας, προκειμένου  να συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας. Ας είναι λοιπόν η σημερινή ημέρα η αρχή για να κινητοποιηθούμε, ώστε η ανακύκλωση να γίνει η καθημερινή συνεισφορά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Ανακύκλωσε στους μπλε κάδους του Δήμου σου!» που πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  οι πολίτες που συμμετείχαν ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο της ανακύκλωσης των συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο στους μπλε κάδους, ενώ οι επαγγελματίες πληροφορήθηκαν για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για τις γυάλινες συσκευασίες τους από τους μπλε κώδωνες.Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε ένα διασκεδαστικό διαγωνισμό γνώσεων γύρω από την ανακύκλωση με έπαθλο δύο ηλεκτρικά ποδήλατα.

 

Η πράσινη ανάπλαση της "κάτω" Πλατείας Συντάγματος

 • PDF

Η πλατεία Συντάγματος είναι ο αστικός γεωμετρικός τόπος στα όρια της αρχαίας πόλης και στο επίκεντρο της σύγχρονης Αθήνας. Διαμέσου της Ερμού μας οδηγεί στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι, στον Κεραμεικό. Είναι η κορυφή του Εμπορικού Τριγώνου που σχηματίζουν οι οδοί Ερμού, Σταδίου και Αθηνάς.

 

Είναι η αστική πλατεία - σύμβολο της χώρας, που απορροφά στο σώμα της τις κρίσεις αλλά και σηματοδοτεί την υπέρβαση και την πρόοδο, αφουγκράζεται τους κοινωνικούς στροβιλισμούς, και υπενθυμίζει διαλεκτικά μαζί με το επιβλητικό κτίριο της Βουλής στην κορυφή της, τον σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αστικά φιλελεύθερο προσανατολισμό της χώρας.

Η σχέση της κοινωνικής της υπόστασης με την γεωμετρία της, την αισθητική γλώσσα της, και τους αρχιτεκτονικούς - σκηνογραφικούς υπαινιγμούς της είναι πάντα άρρηκτη. Το ένα επηρεάζει υποχρεωτικά και καθοριστικά το άλλο. Κάθε εποχή. Και τώρα είναι η νέα εποχή της πρόκλησης της κλιματικής κρίσης, της πράσινης ανάπτυξης, της επανάκτησης και αναδιανομής του δημοσίου χώρου.

Είναι στιγμή που μεταβαίνουμε από τις μεγάλες κρίσεις στην επόμενη ημέρα της πρωτεύουσας. Με ένα συντεταγμένο πρόγραμμα τεχνικών, κοινωνικών και βιώσιμων παρεμβάσεων του Δήμου Αθηναίων που ανοίγει τη νέα δεκαετία. Ως ένα πρότυπο και άκρως συμβολικό έργο ,λοιπόν, ρεαλιστικού και βιώσιμου ανασχεδιασμού του δημοσίου χώρου της Αθήνας, ξεκινούν στις αρχές Αυγούστου οι εργασίες ανάπλασης - ενοποίησης και πράσινης αναβάθμισης της πλατείας Συντάγματος.

Το έργο περιλαμβάνει την ριζική ανάπλαση του κάτω τμήματος της Πλατείας με γενναία διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού, δημιουργία νέου και ποιοτικού δημοσίου χώρου που θα λειτουργήσει ως πύλη στον εμπορικό και ιστορικό πυρήνα, φύτευση συνολικά 28 ψηλών δέντρων, μονιμοποίηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις όπως είναι σήμερα διατηρώντας την χαρακτηριστική καμπύλη της οδικής χάραξης, δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών, φροντίδα για ΑμεΑ σε όλο το φάσμα και τις λεπτομέρειες του έργουεξοπλισμός με πέργκολες για πυκνή σκίαση και μορφολογική οργάνωση του νέου χώρου, σύγχρονο φωτισμό, και κατάλληλα υλικά επίστρωσης μαρμάρινων πλακών σε απόλυτη μορφολογική συνάφεια με τον πεζόδρομο της Ερμού και το κυρίως σώμα της πλατείας.

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός του 1999 και η επικαιροποίηση του 2020

Το έργο υλοποιεί τη λύση του 1ου βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της ΕΑΧΑ του 1999 (ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων), των καταξιωμένων αρχιτεκτόνων κ. Δημήτρη Μανίκα, κας Ντόρας Παπαδημητρίου και κ. Λεωνίδα Γεωργιάδη, επικαιροποιημένη στα σημερινά δεδομένα, από την ομάδα μελέτης σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά χωρίς αποκλίσεις από τις αρχικές προθέσεις του σχεδιασμού. Αποτελεί έτσι μια από τις πρώτες εφαρμογές της νέας πολιτικής του Δήμου Αθηναίων να αξιοποιηθεί το μεγάλο μελετητικό απόθεμα, και να αποκατασταθεί έτσι η συνέπεια αλλά και η οικονομία απέναντι στην αυθεντία του ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου. Η βραβευμένη αρχιτεκτονική λύση με λιτότητα προσαρμόζει την νεοκλασική παράδοση στα νέα και σύγχρονα λειτουργικά δεδομένα.

Η βιώσιμη φιλοσοφία του σχεδιασμού

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψιν την ιστορική εξέλιξη της σημαντικότερης πλατείας της χώρας, και χειρίζεται με αφαιρετικότητα και λειτουργικότητα την αποκατάσταση συνέχειας της πλατείας Συντάγματος, μέχρι το αντιληπτικό όριο των κτιριακών μετώπων στην κορυφή του πεζόδρομου της Ερμού. Εντάσσει την πλατεία στα ιστορικά συμφραζόμενα, ως κρίκο διασύνδεσης της παλιάς και σύγχρονης πόλης. Λαμβάνει υπόψιν τον εμβληματικό χαρακτήρα, την κομβική οδική σύγκλιση, την εμπορική κινητικότητα, φέρνει σε μεγαλύτερη επαφή τις ροές πεζών με την Ερμού, δημιουργώντας μία νέα και ενιαία αισθητική γλώσσα.

Η γεωμετρική ανασύνθεση της πλατείας συνομιλεί με το βάθος της ιστορίας, τον πρώτο σχεδιασμό της νέα πρωτεύουσας (Κλεάνθης & Schaubert, 1833), το σύμβολο της Δημοκρατίας, τους μνημειακούς άξονες, αλλά και τη σύγχρονη ζωή και προοπτική. Διασυνδέει τη σύγχρονη και παλιά πόλη, ακουμπάει διαλεκτικά μέσω της Λεωφόρου Αμαλίας με τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο, την Πύλη του Αδριανού και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, και μέσω της οδού Πανεπιστημίου και Σταδίου με την άλλη κορυφή του Τριγώνου, με την πλατεία Ομονοίας και ενδιάμεσα με τις πλατείες Κλαυθμώνος, Κοραή καθώς και με την περίφημη τριλογία της Βιβλιοθήκης, του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας.

Η πιλοτική παρέμβαση, τα προσωρινά έργα και τα συμπεράσματα

Ο Δήμος Αθηναίων πριν από έναν χρόνο εφάρμοσε στο σημείο προσωρινή λύση, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πιλοτικών εφαρμογών, με την οποία καταργήθηκαν 2 απο τις 6 λωρίδες της κυκλοφορίας, μετακινήθηκαν οι στάσεις των ΜΜΜ, αποδόθηκε δημόσιος χώρος στους πεζούς, εγκαταστάθηκαν μεγάλα και μικρά στοιχεία πρασίνου και αστικού εξοπλισμού. Στο έναν χρόνο διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν σημαντικές περιβαλλοντικές ωφέλειες, ότι η κατάσταση κυκλοφορίας ενσωματώθηκε στην καθημερινότητα της πόλης, ενώ οι δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου μειώθηκαν και ο δείκτης οδικής ασφαλείας αυξήθηκε. Στην πραγματικότητα επιτεύχθηκε μια σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας. Η προσωρινή εφαρμογή έδωσε χρήσιμα δεδομένα που αξιοποιήθηκαν για την εκπόνηση και την τεκμηρίωση των τελικών μελετών

Μια νέα πλατεία γεννιέται στην καρδιά της Αθήνας - 10 οφέλη με αριθμούς

Με το νέο έργο δημιουργείται μια νέα πλατεία στο κάτω μέρος του Συντάγματος,ενώ ταυτόχρονα ενοποιείται αισθητικά και λειτουργικά με το κύριο σώμα της πλατείας.

Τα 10 οφέλη με αριθμούς συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Από τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας σε 4 απο 6, όπως υλοποιήθηκε πέρσι, μειώνονται τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και αναβαθμίζεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας.

2. Στο τμήμα μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού το μέσο πλάτος επέκτασης του πεζόδρομου ανέρχεται σε 7,80 μέτρα, ενώ στο τμήμα Ερμού - Μητροπολεως σε 5,20 και άρα δημιουργούνται περίπου 1000 τετραγωνικά μέτρα νέου ζωτικού δημοσίου χώρου.

3. Η ανάπλαση προβλέπει 28 νέα μεγάλα δέντρα που θα συμβάλουν στο μικροκλίμα της πλατείας, τη σκίαση, την ελκυστικότητά της νέας πλατείας, την φιλικότητα προς τους επισκέπτες.

4. Οι 2 διαμήκεις πέργκολες, θα προσφέρουν πρόσθετη σκίαση αλλά κυρίως θα οργανώσουν αστικά και ενοποιητικά τον χώρο και κατά επέκταση τον εξοπλισμό και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, σε οριοθετημένες θέσεις.

5. Η σύγχρονη διάβαση πεζών, πιο φιλική πια και στενότερη, δημιουργεί συνθήκες πρόσθετης οδικής ασφάλειας, διασυνδέει λειτουργικά τις ροές πεζών. Φωτιστικά στο δάπεδο της ασφάλτου, συγχρονισμένα με τους σηματοδότες, δημιουργούν αίσθηση πρόσθετης ασφαλείας, κυρίως τις βραδινές ώρες.

6. Η αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και η χωροθέτηση πέντε στάσεων του ΟΑΣΑ, προσδίδει τον χαρακτήρα της βιώσιμης κινητικότητας με δημόσια μέσα μεταφοράς στα σημεία ακριβώς που επιζητούνται αυθόρμητα από τους πολίτες είτε στην άφιξη είτε στην αναχώρηση.

7. Ο σχεδιασμός γίνεται με πλήρη πρόνοια, ώστε να εξασφαλίζεται η καθολική πρόσβαση των ΑμεΑ, ενώ τα επιμέρους στοιχεία, όπως ράμπες και λωρίδες επισήμανσης ΑμεΑ εντάσσονται αισθητικά διατηρώντας στο ακέραιο τη λειτουργική τους αξία.

8. Η δημιουργία του νέου δημόσιου χώρου διαμορφώνει μία φιλικότερη, λειτουργικότερη και ανάλογης αισθητικής απόληξη ή είσοδο στον πεζόδρομο της Ερμού. Το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης με τους χιλιάδες πεζούς καθημερινά, πολλαπλασιάζει την προσφορά ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στους πολίτες και επισκέπτες.

9. Το έργο συνδέεται άμεσα και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με παρόμοιες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και ολοκληρώνονται ήδη όπως η διαπλάτυνση της Ερμού στο κάτω τμήμα της, η εμβληματική ανάπλαση της Πανεπιστημίου, οι πεζοδρομήσεις και οδικές αναπλάσεις στο οδικό δίκτυο του εμπορικού τριγώνου

10. Το έργο της ανάπλασης της πλ. Συντάγματος περικλείει με μοναδικό τρόπο, σημειολογικά και συμβολικά τη νέα φιλοσοφία της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων: Σεβασμός και οικονομία στην αξιοποίηση του σπουδαίου αρχιτεκτονικού έργου, μεγάλη έμφαση στην αναδιανομή του δημοσίου χώρου, προσαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας και της κυκλοφορίας στα σύγχρονα δεδομένα, ανάδειξη της πράσινη και αειφόρας προοπτικής.

 

 

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε κατά πλειοψηφία την αρχιτεκτονική μελέτη εκκινώντας τη διαδικασία για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της Πλατείας Συντάγματος.

Ακολουθούν δηλώσεις κορυφαίων επιστημόνων για την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος

«Η πλατεία Συντάγματος λειτουργεί ως σημείο αναφοράς με συμβολική και ιστορική αξία»

 

Δημητρης Μανίκας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής - Σύμβουλος Μελέτης

& Ντόρα Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτων - Υπεύθυνη Μελέτης

«Το ενδιαφέρον του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη, να ολοκληρώσει την μελέτη μας, η οποία ήταν αποτέλεσμα του πρώτου βραβείου Πανευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων που προκηρύχθηκε από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε.), τον Μάρτιο του 1999, μας εντυπωσίασε. Η συνεργασία με τον Δήμο και με τους Συμβούλους του, που παρακολούθησαν την μελέτη, ήταν εποικοδομητική. Η πλατεία Συντάγματος είναι ένας από τους σπουδαιότερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς με συμβολική και ιστορική αξία. Ο χαρακτήρας της καθορίζεται από την πυκνότητα και την πολυσυλλεκτικότητα των λειτουργιών, των κοινωνικών δομών και των μορφολογικών επιλογών.  Το κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος αποτελεί είσοδο στο εμπορικό τμήμα της πόλης και με την προτεινόμενη διαμόρφωση θα συμβάλει σαν χώρος εκτόνωσης του εμπορικού κέντρου, μελετήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα αλλά και τον  αυστηρό και λιτό χαρακτήρα της πλατείας Συντάγματος. Στόχος είναι η ενοποίηση με την κεντρική πλατεία, ώστε να επανέλθει και να ανασυγκροτηθεί η ιστορική συνέχεια μέσα από την αντίληψη του αρχικού σχεδιασμού η διατήρηση και η αναβάθμιση του μνημειακού άξονα, η συμμετρία και η μείωσή του κυκλοφοριακού από επτά λωρίδες σε τέσσερις και η πρόβλεψη για άνετη ορατή διάβαση για πεζούς και άτομα με ειδικές ανάγκες».

«Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση που έχουμε όλοι ανάγκη»

 

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

«Χρόνια περιμέναμε να ολοκληρωθεί η πλατεία Συντάγματος ακολουθώντας τον σχεδιασμό της βραβευμένης μελέτης των Δημήτρη Μανίκα, Ντόρας Παπαδημητρίου και Λεωνίδα Γεωργιάδη. Η κάτω πλευρά της, που συνδέεται άμεσα με τον πεζόδρομο της Ερμού, θα μεγαλώσει, θα αναπνεύσει και θα λειτουργήσει ως αντανάκλαση και ανανέωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κεντρικής πλατείας. Είναι ευτύχημα που εμπνευστές της αρχικής ιδέας ανέλαβαν να φέρουν εις πέραν την υπόσχεση τους εκμεταλλευόμενοι την ωριμότητα που δίνει ο χρόνος. Τα υλικά είναι στιβαρά και διαχρονικά, με καθαρές γραμμές και αδρές λεπτομέρειες, που συνδυάζουν το μοντέρνο και το κλασικό με ανθεκτικότητα. Τα μεγάλα δέντρα, με σκούρο κόκκινο φύλλωμα, θα προσφέρουν την περιβαλλοντική άνεση και μια αισθητική αντίστιξη στο πράσινο της μεγάλης πλατείας. Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει, με μικρά και μεγάλα έργα, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, και την αστική ποιότητα που έχουμε όλοι ανάγκη στις μεγαλουπόλεις».

«Ο Δήμος Αθηναίων κάνει το χρέος του, αξιοποιώντας την αυθεντία του καλού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού»

Γεώργιος Α. Πανέτσος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών

«Eπιτέλους, η Πλατεία Συντάγματος, της οποίας η ανάπλαση είχε αρχίσει ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώνεται! Και, παραδόξως, ολοκληρώνεται χωρίς απόκλιση από τις αρχικές προθέσεις και σχέδια: Μια πράξη συνέπειας και οικονομίας! Η βραβευμένη πρόταση του καθηγητή Δ. Μανίκα και της Θ. Παπαδημητρίου είναι λιτή και ουσιώδης. Δεν θα μας εντυπωσιάσει με τεχνάσματα, ούτε θα μας κολακεύσει με κλισέ. Εξασφαλίζει έτσι τις προϋποθέσεις της διάρκειας και τον στόχο της αστικής συνέχειας. Θα αποδώσει ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης επαρκώς αποκαθαρμένο από όσα σωρεύει η πρόχειρη ευκολία των οκνηρών δημόσιων φορέων και των αυθαιρετούντων ιδιωτών, εξοπλισμένο με ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Ο Δήμος Αθηναίων κάνει το χρέος του, αξιοποιώντας την αυθεντία του καλού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Καιρός να το κάνουν και οι υπεύθυνοι των παραμελημένων περιμετρικών κτηρίων, αποκαθιστώντας την αρχική τους οικεία εικόνα!»

«Η ανάπλαση της Πλατείας Συντάγματος αποκαθιστά τη σχέση της σύγχρονης πόλης με την ιστορία της»

Κωνσταντίνος Α. Σερράος, Αρχιτέκτων/Πολεοδόμος, Καθηγητής ΕΜΠ

«Η παρέμβαση στην πλατεία Συντάγματος ολοκληρώνει την υλοποίηση του σχεδιασμού που διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό της ΕΑΧΑ, 1999. Με λιτότητα και λειτουργικότητα, όπως αρμόζει στη σημαντικότερη αστική πλατεία της πόλης, η νέα παρέμβαση αποκαθιστά τη συνέχεια της πλατείας Συντάγματος έως το φυσικό αντιληπτικό της όριο, που αποτελεί το κτιριακό μέτωπο στα δυτικά της προέκτασης της Σταδίου προς Φιλελλήνων. Παράλληλα, ο περιορισμός του εύρους αυτού του δρόμου και, η ενιαία αισθητική γλώσσα σε όλη της έκταση της πλατείας, φέρνει πιο κοντά τις ροές πεζών του άξονα Ερμού, με την κεντρική πλατεία Συντάγματος και κατ’ επέκταση αποκαθιστά τη σχέση της σύγχρονης πόλης με την ιστορία της, αν σκεφτεί κανείς ότι ο άξονας της Ερμού αποτελεί τη βάση του ισοσκελούς Τριγώνου του πρώτου σχεδιασμού για τη νέα Πρωτεύουσα Αθήνα [Κλεάνθης &Schaubert, 1833] και η Πλατεία Συντάγματος τη μια από τις τρεις κορυφές του».

«Σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της Αθήνας»

Γιώργος Γιαννής, Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής ΕΜΠ

«Η διαπλάτυνση του χώρου των πεζών στην πλατεία Συντάγματος αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ανάκτησης του δημόσιου χώρου και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο κέντρο της Αθήνας, που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν καιρό. Οι πεζοί θα έχουν περισσότερο χώρο να σταθούν και να κινηθούν, οι επιβάτες των αρκετών λεωφορείων και τρόλεϊ θα από-επιβιβάζονται άνετα πλέον χωρίς να αναγκάζονται να περνούν ανάμεσα στα παράνομα σταθμευμένα ταξί και η κυκλοφορία των οχημάτων θα ρέει καλύτερα, αφού δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για τις παράνομες στάσεις των λίγων ΙΧ και ταξί εις βάρος των πολλών. Επιπλέον, οι πεζοί θα διευκολύνονται ακόμη περισσότερο διότι μικραίνει και η απόσταση της οδού Ερμού από το κέντρο της πλατείας».

 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμβάλλει στην ένταξη της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030

 • PDF

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στην απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας προς «καθαρές» μορφές ενέργειας, παρέχοντας καθοριστικής σημασίας στήριξη στην προσπάθεια του δήμου Κοζάνης να ενταχθεί στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δράση της Ε.Ε. «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030», προωθεί τον μετασχηματισμό τους σε «έξυπνες και ουδέτερες για το κλίμα» πόλεις, υιοθετώντας τρόπους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές και προηγμένες τεχνολογίες, με χρήση έξυπνων και ευέλικτων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Παράλληλα, στοχεύει στην αλλαγή και εμπέδωση μίας νέας κουλτούρας στη συμπεριφορά του πολίτη που σέβεται εμπράκτως το περιβάλλον, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Οι επιχειρησιακές κινήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην περιοχή προς αυτήν την κατεύθυνση, αποτελούν πολύτιμο «όπλο» στη φαρέτρα του δήμου Κοζάνης για την ένταξη της πόλης στη δράση αυτή.

Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας για επενδύσεις που αποβλέπουν στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία ανήκουν στην πολυμετοχική εταιρεία North Solar, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Kiefer είναι βασικοί μέτοχοι.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αναλάβει τον συντονισμό του IPCEI έργου «White Dragon». Το «White Dragon» θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Στη συνάντηση του με τον δήμαρχο Κοζάνης, κ. Λάζαρο Μαλούτα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της πόλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει έμπρακτα τη μετάβαση του Δήμου Κοζάνης στην κλιματική ουδετερότητα. Οι επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στον πυρήνα του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Η Κοζάνη μπορεί να αναδειχθεί, μαζί με ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ε.Ε.».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι «με την πολύτιμη συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η πόλη της Κοζάνης «χτίζει» μια ισχυρή υποψηφιότητα για την ένταξη της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. Τα δύο ενεργειακά projects που υλοποιεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα έχουν θετικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα για την Κοζάνη. θα προσελκύσουν σημαντικές και νέες επενδύσεις στον κλάδο των καθαρών τεχνολογιών, και θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Με την ένταξη του στη δράση της Ε.Ε., ο Δήμος Κοζάνης θα τύχει ευρωπαϊκής προβολής, θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του και θα λειτουργήσει ως πρότυπο καλής πρακτικής τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

 

Έγκριση χρηματοδότησης 2 προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων στους λιμένες Πειραιά και Ηρακλείου από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα

 • PDF

Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων, την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας αλλά και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έλαβαν έγκριση χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CΙΝΕΑ) στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί στην ανταγωνιστική πρόσκληση του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη (CEFTransportMAPCall2020) και έλαβαν έγκριση σκοπιμότητας από την Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος του 2021.

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν:

 • Το έργο CIPORT - Cold lroning in the Port of Piraeus: Taking the Final Step στο λιμένα Πειραιά και
 • το έργο ELECTRIPORT - Port Electrification - Alternative Maritime Power, στο λιμένα Ηρακλείου Κρήτης.

Τα έργα αυτά είναι μεταξύ των 68 βασικών έργων, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 800 εκ. €, που θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές υποδομές μεταφορών τα επόμενα χρόνια.

Το έργο CIPORT (εκτιμώμενου επιλέξιμου προϋπολογισμού 1,400.000 €), αφορά την εκπόνηση σειράς μελετών για την ηλεκτροδότηση πλοίων (coldironing) σε τέσσερα σημεία του τμήματος εξυπηρέτησης κρουαζιέρας του λιμένα του Πειραιά, καθώς και απαιτούμενων μελετών για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, μεταφορικών και κοινωνικοοικονομικών μελετών. Στόχος της δράσης είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και βελτιστοποίηση λειτουργίας του λιμένα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τον λιμένα, τους χρήστες και της τοπική οικονομία της πόλης του Πειραιά.

Το έργο ELECTRIPORT (εκτιμώμενου επιλέξιμου προϋπολογισμού 1,447.440 €), αφορά την εκπόνηση σειράς μελετών και σχεδίαση των απαιτούμενων έργων για την από ξηράς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την φόρτιση των πλοίων (cold ironing) στο λιμένα του Ηρακλείου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 και εκπομπών αερίων ρύπων, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα και της πόλης του Ηρακλείου.

Η CINEA αναμένεται να συνάψει συμφωνίες επιχορήγησης με τους δικαιούχους των έργων εντός του ερχόμενου εξαμήνου.

 

Η Siemens υιοθετεί μια βιώσιμη και ευέλικτη πολιτική για τα εταιρικά οχήματά της

 • PDF
 • Τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα θα βοηθήσουν την εταιρεία να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030
 • Μια νέα εφαρμογή επιτρέπει στα στελέχη να αλλάζουν εταιρικό όχημα ανά πάσα στιγμή με βάση τις ανάγκες τους
 • Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EV100, η ​​Siemens θέλει να έχει έναν πλήρως ηλεκτρικό στόλο έως το 2030

Τον Ιανουάριο του 2022, η Siemens θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο για τη χρήση εταιρικών οχημάτων από τα στελέχη της. Το νέο μοντέλο, που επί του παρόντος βρίσκεται σε πιλοτική φάση, πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλη τη Γερμανία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Ο στόχος είναι να παρέχει στους εργαζόμενους καλύτερη πρόσβαση σε αυτοκίνητα με φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα οδήγησης, ώστε να τους προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Η οργάνωση του στόλου οχημάτων της Siemens θα είναι επίσης πιο ευέλικτη και βιώσιμη, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν τον τύπο ηλεκτρικού οχήματος που επιθυμούν ανά πάσα στιγμή με βάση τις ανάγκες τους. Την άνοιξη, η εταιρεία εντάχθηκε στην πρωτοβουλία EV100 του Climate Group και έθεσε ως στόχο τη μετάβαση του παγκόσμιου στόλου της σε 100% ηλεκτρική κινητικότητα έως το 2030.

 

«Οι πρόσθετες καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση του στόλου οχημάτων αποτελούν έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες επιτυχίας για ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Το νέο μοντέλο και η εφαρμογή για τη διαχείριση στόλου ταιριάζουν απόλυτα με τη στρατηγική μας για την αποτελεσματική ώθηση σε χρήση και εν τέλει μετάβαση σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα έως το 2030», δήλωσε ο Thorsten Eicke, Head of Global Mobility Management στη Siemens.

Η Siemens επιθυμεί οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες να έχουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030. Το νέο μοντέλο διαχείρισης στόλου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς η εταιρεία εστιάζει σε ηλεκτρικά οχήματα. Ο στόλος των εταιρικών αυτοκινήτων για στελέχη περιλαμβάνει σήμερα περίπου 1.500 οχήματα. Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αντιπροσωπεύουν ήδη περίπου το 50% αυτού του συνόλου, ενώ η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά το ήδη υψηλό ποσοστό, εγκαθιστώντας περισσότερους σταθμούς φόρτισης σε εγκαταστάσεις της Siemens και μειώνοντας τις σχετικά μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης οχημάτων.

 

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γερμανία, για παράδειγμα, διαθέτουν ήδη περίπου 450 σταθμούς φόρτισης, ενώ προγραμματίζεται να δημιουργηθούν επιπλέον 260 σταθμοί το καλοκαίρι του 2022. Με την κάρτα φόρτισης Siemens Smart Infrastructure, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 40.000 σταθμούς φόρτισης στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης της Γερμανίας. Για την υποδομή φόρτισης, η Siemens βασίζεται στη δική της τεχνολογία και στις λύσεις υποδομών της Smart Infrastructure Distribution Systems. Όπου είναι δυνατόν, η εταιρεία θα αγοράζει επίσης ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, έτσι ώστε η φόρτιση των οχημάτων να υποστηρίζει περαιτέρω τον στόχο του ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

 

Επιπροσθέτως, το νέο μοντέλο διαχείρισης στόλου της Siemens θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης οχημάτων θα μειωθεί σε μόλις ένα έτος και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αλλάζουν οχήματα ανά πάσα στιγμή. Το κόστος των συμβάσεων μίσθωσης θα ποικίλλει ανάλογα με τις εκπομπές CO2 των επιλεγμένων οχημάτων, ενώ οι χρήστες του νέου μοντέλου θα λάβουν κίνητρα με τη μορφή υψηλότερων εφάπαξ αποζημιώσεων μεταφοράς. Το μοντέλο προσφέρει επίσης τη δυνατότητα πλήρους διάθεσης των αυτοκινήτων της εταιρείας, ενώ δεν θα ισχύουν έξοδα μίσθωσης των οχημάτων κατά τη διάρκεια περιόδων μη χρήσης.

 

Τα τελευταία χρόνια απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία καθώς οι βασικές προϋποθέσεις - και συνεπώς οι απαιτήσεις για τα εταιρικά αυτοκίνητα - έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων. Αυτή η αλλαγή επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημία του κορωνοϊού. Αντί για φυσικά ραντεβού με πελάτες, τώρα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις εικονικές επικοινωνίες, μειώνοντας έτσι τον αριθμό και τη διάρκεια των ταξιδιών με το αυτοκίνητο.

 

Στο πλαίσιο του νέου της μοντέλου, η Siemens συνεργάζεται με τη Sixt και χρησιμοποιεί ψηφιακές διαδικασίες. Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αλλάζουν αυτοκίνητα μόνοι τους με μερικά κλικ και στη συνέχεια να παραλαμβάνουν τα οχήματά τους την προγραμματισμένη ώρα σε μια από τις εγκαταστάσεις της Sixt που επιλέγεται εκ των προτέρων. Ολόκληρη η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς την επαφή μεταξύ ατόμων.

 

Το νέο μοντέλο διαχείρισης στόλου της Siemens θα παρουσιαστεί πρώτα στη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τα αυτοκίνητα για τα στελέχη της εταιρείας, η Siemens διατηρεί στόλο 45.000 οχημάτων για το προσωπικό εξυπηρέτησης και για όσους από προσωπικό της εταιρείας εκτελούν συχνές διαδρομές.

 

Παράταση ειδικής προστασίας της Γυάρου για ένα έτος

 • PDF

Παρατείνεται για ένα έτος το καθεστώς ειδικής προστασίας της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της νήσου Γυάρου, με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία έως την ανακήρυξη της νήσου σε Εθνικό Πάρκο με βάση την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος.

Το 2011, η Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και το 2019 νομοθετήθηκε η προστασία της. Στη θαλάσσια περιοχή της νήσου διαβιούν απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιες, θαλασσοπούλια, ενώ υπάρχουν καταπράσινα λιβάδια Ποσειδωνίας και σημαντικοί κοραλλιογενείς σχηματισμοί.

Με την παράταση του καθεστώτος ειδικής προστασίας στην περιοχή συνεχίζουν να ισχύουν οι παρακάτω περιορισμοί:

● επαγγελματική αλιεία μόνο από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου

● αλίευση μόνο με δίχτυα απλάδια και με «άνοιγμα ματιού» από 22 χιλιοστά και πάνω

● αγκυροβόλια για τη φύλαξη της Ποσειδωνίας

● δίνεται έμφαση στη μη αλλοίωση της ακτής και του πυθμένα της θαλάσσιας ζώνης

● απαγορεύεται η καταστροφή ή επιβάρυνση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοτόπων

 

Σύντομα θα υπογραφεί και η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της WWF για την επαρκή φύλαξη της θαλάσσιας περιοχής.

 

• ΕΛΟΠΥ: Δύο νέα ερευνητικά έργα για το περιβάλλον σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

 • PDF

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ανακοινώνει επίσημα την υλοποίηση δύο νέων ερευνητικών προγραμμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παύλο Αβραμίδη ως Επιστημονικό Υπεύθυνο.

Το πρώτο έργο αφορά στην αποτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε αέρια του θερμοκηπίου για όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας και διακίνησης των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και των συνεξαρτώμενων λειτουργιών του κλάδου, μέσω της Ανάλυσης του Κύκλου Ζωής των ελληνικών καλλιεργούμενων ψαριών των εταιρειών-Μελών της ΕΛΟΠΥ.

Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη οδηγιών και πρωτοκόλλων για την περιβαλλοντική παρακολούθηση της επίδρασης των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον και την ανάπτυξη ενός εφαρμόσιμου μοντέλου περιβαλλοντικής προσομοίωσης για καθημερινή χρήση στην παραγωγική διαδικασία. Μέσα από την πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα επιχειρηθεί, σε επιλεγμένες μονάδες των εταιρειών-Μελών της ΕΛΟΠΥ, η εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σκοπός των ερευνητικών προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη Οδηγών Καλών Πρακτικών για τον κλάδο, σε συμμόρφωση με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, τις Βασικές Αρχές Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΕΛΟΠΥ, τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας, την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα 2000/60ΕΚ και των Διεθνών Προτύπων Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας. Μέσα από την εκπόνηση των συγκεκριμένων έργων, τα Μέλη της ΕΛΟΠΥ θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμούν και να ελέγχουν συνεχώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής για τα είδη τσιπούρα, λαβράκι, κρανιό και φαγκρί (από τον ιχθυογεννητικό σταθμό μέχρι τη συσκευασία και μεταφορά τους στα σημεία πώλησης), αλλά και να εντοπίζουν ευκαιρίες για την περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων της παραγωγής των προϊόντων ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στο περιβάλλον.

Η ΕΛΟΠΥ, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη δημιουργία οδηγών για τις σωστές πρακτικές σε κάθε τομέα λειτουργίας του κλάδου, επενδύει συστηματικά στη συνεργασία με την Επιστημονική και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα της χώρας για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικών μελετών. Ήδη, το 2020, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπόνησε τον Οδηγό Ευζωίας Μεσογειακών Ιχθύων, ο οποίος εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ και αποτελεί Εθνικό Οδηγό για τον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας.

Η θεσμοθέτηση στενών σχέσεων με τον Επιστημονικό και Ακαδημαϊκό κλάδο αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της δραστηριότητας της ΕΛΟΠΥ, με γνώμονα την γαλάζια ανάπτυξη, ενώ παράλληλα στηρίζει τους μελλοντικούς συνεργάτες της, τους σημερινούς φοιτητές της χώρας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μελετήσουν στην πράξη υπάρχουσες, νέες και εξελιγμένες τεχνικές του κλάδου.

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

H Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), είναι βασικός φορέας ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και κάτοχος του συλλογικού σήματος Fish from Greece. Σήμερα αποτελείται από 24 Μέλη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ελληνικής παραγωγής.

Αποστολή της ΕΛΟΠΥ είναι να υποστηρίξει την παραγωγή και τις πωλήσεις των προϊόντων των Μελών της και να εδραιώσει την ηγετική θέση της  ιχθυοκαλλιέργειας στην  Ελληνική και διεθνή αγορά. Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με άξονα το συλλογικό της στόχο, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό ανάμεσα στα Μέλη της και τους καταναλωτές, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και σε πλήρη ταύτιση με τις αρχές της Γαλάζιας Οικονομίας.

Το συλλογικό σήμα Fish from Greece αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για αγοραστές και καταναλωτές φρέσκων ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζεται από το Ιδιωτικό Πρότυπο Πιστοποίησης Fish from Greece.

Για περισσότερες πληροφορίες: fishfromgreece.com

 


ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 • PDF

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο για τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, αυτό της κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας είναι σήμερα  σε προχωρημένο διαγωνιστικό στάδιο και βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε να ξεκινήσει το 2022 η κατασκευή του και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα έως το τέλος του 2023.

 

Για αυτό το λόγο και με στόχο  την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου έχει προβλεφθεί να προσληφθεί Τεχνικός Σύμβουλός του φορέα υλοποίησης του Δήμου Τρικκαίων. Στο αντικείμενο των υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνεται η υποστήριξη του φορέα υλοποίησης του έργου για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η τεχνική υποστήριξη κατά τη φάση κατασκευής και της επιτυχούς δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου. Η σύμβαση υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου υπογράφηκε από εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου ΕΠΤΑ για λογαριασμό της ένωσης των μελετητικών γραφείων «ΕΠΤΑ Α.Ε. – ENVIROPLAN Α.Ε.»

Η Ταυτότητα του έργου

 

1) Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ είναι 59.205 tn/έτος αποβλήτων εκ των οποίων :

(α) 45.453tn/έτος αστικά σύμμεικτα απόβλητα

(β) 9.626t/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα προερχόμενα από ΔσΠ (Διαλογή στην Πηγή)

(γ) 4.126 tn/έτος πράσινα ή και κλαδέματα.

2) Η κατασκευή και οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου  του έργου  υλοποιούνται  από τον Δήμο Τρικκαίων , είναι  ενταγμένα χρηματοδοτικά  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 2020»

3) Η λειτουργία και συντήρηση του έργου θα γίνει από την  ΠΑΔΥΘ Α.Ε., που είναι  ο Κύριος του Έργου

Το νέο βιοκλιματικό πάρκο της Αθήνας στα Σεπόλια

 • PDF

Με τη συνέργεια του Δήμου, της P&G και της Οργάνωσης Γη

Το νέο "πάρκο τσέπης" που δημιουργήθηκε στα Σεπόλια, με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», είναι ένας ακόμη βιοκλιματικός θύλακας και μια «πράσινη ανάσα» στον αστικό ιστό της Αθήνας.

 

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του pocket park των Σεπολίων, πραγματοποιήθηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Οι επεμβάσεις ήταν όσο το δυνατόν ήπιες χωρίς να επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το πάρκο.

Ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε κήπο λεβάντας με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων. Συνολικά  φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, την μυρτιά και το θυμάρι, ανανεώθηκαν πλήρως οι υποδομές του πάρκου και θα ενισχυθεί ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης. Τα φώτα του πάρκου τις πρώτες νυχτερινές ώρες θα φωτίζουν 100% έπειτα για 4 ώρες 80% και μετά θα λειτουργούν στο 25% της απόδοσής τους, ως φωτισμός ασφαλείας μέχρι το πρωί.

Οι διάδρομοι διαστρώθηκαν με χαλίκι, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής. Τα υλικά διαχωρισμού και επίστρωσης είναι από ξύλο ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλωμένα ξύλα ή άλλα φυσικά υλικά.

Επιπλέον, διατηρήθηκαν και ανανεώθηκαν κάποια στοιχεία που υπήρχαν στο χώρο από παρέμβαση που είχε γίνει στο παρελθόν από την ομάδα των Atenistas, όπως η εντυπωσιακή τοιχογραφία.

Το pocket park στα Σεπόλια είναι το τρίτο πάρκο που προκύπτει από την συνεργασία του Δήμου με την «P&G»  και την Οργάνωση Γη,  τα δύο προηγούμενα βρίσκονται στο Παγκράτι και το Μεταξουργείο, και συνολικά το πέμπτο που αποκτά η Αθήνα.

 

 

Τι αλλάζει με το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ στη διαχείριση των αποβλήτων

 • PDF

Κώστας Σκρέκας: «Η ανακύκλωση στο επίκεντρο της διαχείρισης των αποβλήτων»

Μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία για πρώτη φορά ενοποιεί τις διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων με εκείνες της ανακύκλωσης σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο, παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

 

Στο νέο σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις», ενσωματώνονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2018/851 και 2018/852 και προάγονται η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία σε βασικά εργαλεία πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση.

 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

 

 • Ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων θα ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035, ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030.
 • Προωθείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων και βιοαποβλήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα πλαστικά, με μέτρα όπως η εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC και η διαφοροποίηση της εισφοράς στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ανάλογα με την ανακυκλωσιμότητα του πλαστικού.

 

 • Με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 εισάγεται στα σχολεία η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.
 • Θεσπίζεται η υποχρεωτική χωριστή συλλογή, έως το 2024, των κλωστοϋφαντουργικών και των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.
 • Καθιερώνεται η υποχρεωτική χωριστή συλλογή σε τουλάχιστον επτά (7) νέα ρεύματα αποβλήτων, όπως γεωργικά πλαστικά, στρώματα, έπιπλα, ρουχισμό, παιχνίδια, φάρμακα, αθλητικό εξοπλισμό και τίθεται η υποχρέωση στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών για την οργάνωση και την προώθηση προς ανακύκλωση με την κάλυψη του σχετικού κόστους.
 • Επεκτείνεται η υποχρέωση, το αργότερο έως το 2023, οργάνωσης και λειτουργίας συστημάτων εγγυοδοσίας και στις συσκευασίες ποτών, αναψυκτικών και ροφημάτων από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης πλέον της ήδη θεσπισμένης, με τον ν.4736/2020, αντίστοιχης υποχρέωσης για τις πλαστικές φιάλες.
 • Θεσπίζεται στόχος μείωσης των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022, ιδίως με την ενθάρρυνση της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή περαιτέρω με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφής. Για τον σκοπό αυτόν, για μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, υπεραγορές τροφίμων, ξενοδοχεία, μεγάλα εστιατόρια, επιχειρήσεις τροφοδοσίας κ.ά., γίνεται υποχρεωτική η τήρηση της ιεράρχησης των αποβλήτων και παρακολουθείται μέσω της συστηματικής καταγραφής των πλεονασμάτων τροφίμων.
 • Ισχυροποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, με μείωση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της διαφάνειας και αύξηση της λογοδοσίας.
 • Από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων (όπως αποβλήτων κήπων, πάρκων και τροφίμων) υποχρεούνται να τα συλλέγουν χωριστά, προκειμένου με δική τους ευθύνη να οδηγηθούν προς ανακύκλωση με παράλληλη ελάφρυνση των δημοτικών τελών. Επίσης, προωθείται η υποχρεωτική αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή.
 • Αναβαθμίζονται υποχρεωτικά οι εγκαταστάσεις των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με προσθήκη σύγχρονου εξοπλισμού και θέσπιση των προδιαγραφών των ανακτώμενων υλικών και με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά, ενώ γίνεται υποχρεωτικό για μια σειρά εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων να διαθέτει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (όπως EMAS ή ISO 14001).

 

 • Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εφαρμόσουν το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω», με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028.
 • Με σκοπό την αποτροπή της ταφής, εφαρμόζεται τέλος ταφής από την 1η Ιανουαρίου 2022 ύψους 20 ευρώ/t, με σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/t έως το 2025, από την 1η Ιανουαρίου 2026 σε 45 ευρώ/t, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2027 σε 55 ευρώ/t, το οποίο αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
 • Για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, δημιουργείται ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων και λαμβάνεται σειρά μέτρων, όπως η σύνδεση του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών (ΕΜΠΑ) με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και άλλα συναφή μητρώα.
 • Εκσυγχρονίζονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
 • Από την 1η Ιουλίου 2022 επιβάλλεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) σε όλα τα οδικά μέσα μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων και από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε όλα τα οδικά μέσα μεταφοράς ΑΕΚΚ.
 • Ενδυναμώνεται ο ρυθμιστικός και εποπτικός ρόλος του ΕΟΑΝ, με τη θεσμική και οικονομική του ενίσχυση.

 

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και μία σειρά από σημαντικές διατάξεις για την αγορά ενέργειας, καθώς και πολεοδομικές και χωροταξικές. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

 

 • Δίνεται η απαιτούμενη ευελιξία στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την αναβάθμιση των δικτύων του, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση περισσότερων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
 • Στήριξη των μικρών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν φωτοβολταϊκό σταθμό με ισχύ έως 400kW σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Εύβοια και Κρήτη. Ειδικότερα, ανοίγει νέο περιθώριο ισχύος 86MW στην Πελοπόννησο, 45MW στις Κυκλάδες, 140MW στην Κρήτη και 40MW στην Εύβοια.
 • Θεσπίζεται Μηχανισμός Παρακολούθησης και Εποπτείας της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
 • Εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, ύψους 35.000 ευρώ/MW, για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων.
 • Για τους δικαιούχους της δράσης «Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Πράσινου Ταμείου για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης, ορίζεται ότι οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές της ενίσχυσης δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής.
 • Με ουσιαστικές βελτιώσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη χωροθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή ολοκληρώνεται ο κύκλος των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εκκίνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα βάλουν «φρένο» στην εκτός σχεδίου δόμηση και θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης και περιοχές προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας.
 • Με σημειακές διορθώσεις του ν. 4495/2017, επιταχύνουμε περαιτέρω την έκδοση οικοδομικών αδειών.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, με βασικούς πυλώνες αυτής την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής, επισήμανε: «Με το σημερινό μας νομοσχέδιο ανοίγουμε τον δρόμο ώστε όλοι μαζί - Πολιτεία, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες - να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους για τη βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων, που θα έχει στο επίκεντρό της την ανακύκλωση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Με μέτρα και στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη και εδραίωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συνείδησης γινόμαστε σύμμαχοι προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να δώσουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε και θα τα καταφέρουμε».

 


Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Συνέδριο «International Energy Exhibition of Greece»

 • PDF

Στις δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης του τομέα των Μεταφορών αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο Συνέδριο: «International Energy Exhibition of Greece», που διεξήχθη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Κινητικότητα χαμηλών ρύπων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υιοθετεί μια πολιτική αξιοποίησης των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών στις μεταφορές και ταυτόχρονα, επιδιώκει να καταστήσει τις πόλεις μας φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους κατοίκους τους.

Κεντρικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση της Μικροκινητικότητας και η εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, οι ευφυείς μεταφορές και τα εναλλακτικά καύσιμα με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και την υδρογονοκίνηση.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ο Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε τα εξής:

«Στον καινούργιο νόμο που θεσπίσαμε για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, περιλαμβάνονται απλοί και ενιαίοι κανόνες για την εκπόνηση, εφαρμογή και εποπτεία των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Προσβασιμότητα, ηλεκτροκίνητα οχήματα και υποδομές ηλεκτροκίνησης στις πόλεις, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις υπέρ της ήπιων μορφών μετακίνησης, έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας.

Οι ΟΤΑ διαθέτουν πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και να υλοποιήσουν πολλά έργα που θα ομορφύνουν τις πόλεις τους, θα βελτιώσουν την ποιότητα των μετακινήσεων και το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει τα ΣΒΑΚ ως βασικό μέσο διαμόρφωσης της αστικής κινητικότητας στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το δεύτερο κεφάλαιο του νόμου είναι η Μικροκινητικότητα:

Ηλεκτρικά πατίνια, ρόλερς και άλλα μέσα που κατέκλυσαν τις πόλεις σε όλο τον κόσμο, αιφνιδιάζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που απέκτησε θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει κανόνες κυκλοφορίας αυτών των μέσων».

Σχετικά με την πρόοδο στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε:

«Στον διαγωνισμό για τα νέα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχει προκηρύξει το Υπουργείο και τα 800 οχήματα θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 300 ηλεκτροκίνητα και 200 υβριδικά.

Επιπλέον, από το 2020 η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα δυναμικό σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με σημαντικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες και επαγγελματίες.

Το μητρώο μας περιλαμβάνει σήμερα 3.799 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Και είναι εντυπωσιακό ότι περισσότερα από τα μισά, και συγκεκριμένα τα 2.148, έχουν ταξινομηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή τους τελευταίους 10 μήνες, ποσοστό 56%!

Επίσης, συνυπολογίζοντας και τα υβριδικά, μόνο το 2020 και τους πρώτους έξι μήνες του 2021, έχουμε 6.592 ταξινομήσεις οχημάτων, φιλικών προς το περιβάλλον.

Μπορεί ο συνολικός αριθμός να φαίνεται μικρός, αλλά καταγράφεται μια ισχυρή δυναμική υπέρ της ηλεκτροκίνησης. Το πρόγραμμα  αρχίζει να αποδίδει κι αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο σκέλος της υποστήριξης της χρήσης του οχήματος, σε όλο τον κύκλο ζωής του. Συντήρηση, τεχνίτες, φορτιστές».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών περιέγραψε και το πλαίσιο πρωτοβουλιών για την υδρογονοκίνηση:

«Στις νέες καθαρές τεχνολογίες περιλαμβάνεται και το υδρογόνο.
Αναμένοντας τον χαρακτηρισμό του υδρογόνου ως καύσιμο μεταφορών στη χώρα μας, που αποτελεί το πρώτο βήμα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κληθεί να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που άπτονται της χρήσης του νέου καυσίμου.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται:

 • Σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων, δηλαδή πρατήρια υδρογόνου
 • Προδιαγραφές των εγκαταστάσεων
 • Προδιαγραφές ασφαλείας
 • Ταξινόμηση και τεχνικός έλεγχος οχημάτων υδρογόνου και φυσικά,
 • Τεχνική Υποστήριξη σε εξειδικευμένα συνεργεία και τεχνίτες που να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να ελέγχουν και να επισκευάζουν αυτά τα οχήματα

Γιατί, όπως και στην ηλεκτροκίνηση, πρέπει να εξασφαλίζεται και η υποστήριξη του οχήματος σε όλη τον κύκλο ζωής του.

Και φυσικά, η υδρογονοκίνηση δεν αφορά μόνο στις οδικές μεταφορές, αλλά και τον σιδηρόδρομο».

Οι νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες μεταφορών περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τομέα, είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας:

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Αστυπάλαιας.

Σε αυτό το πανέμορφο νησί δεν επιθυμούμε απλώς να κυκλοφορούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ευφυή συστήματα Μεταφορών, όπως το   ‘‘οn demand Mobility’’ και το “shared mobility”, σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι επιβάτες θα μπορούν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε καλώντας είτε χρησιμοποιώντας το σχετικό λογισμικό, να δηλώσουν την επιθυμία τους για μεταφορά και να ενημερώσουν για τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης.

Το σύστημα διαχείρισης θα συγκεντρώνει τα αιτήματα και θα προσαρμόζει ανάλογα τα δρομολόγια, ενημερώνοντας τους επιβάτες.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προσανατολιζόμαστε να εφαρμόσουμε πιλοτικά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στις υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξει όχι μόνο τη φιλοσοφία της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και των ιδιωτικών.

Τα ελληνικά νησιά κατακλύζονται κάθε καλοκαίρι από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφέρουν εκεί και το όχημά τους.

Πέρα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, υπάρχει και μια μεγάλη περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση του τοπίου των νησιών μας.

Στο πλαίσιο του “Astypalaia: Smart and Sustainable Island”, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε πιλοτικά τη μίσθωση των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων, μέσω ψηφιακής εφαρμογής, για το διάστημα που παρατηρείται το φαινόμενο, κατά βάση Ιούλιο και Αύγουστο.

Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα, μια σειρά από στόχους:

 • Ενθαρρύνουμε τους μόνιμους κατοίκους, τους οποίους θα αφορά αποκλειστικά το πρόγραμμα, να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος, γνωρίζοντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αποσβέσουν ένα μέρος της επένδυσής τους.
 • Δίνουμε εναλλακτικές επιλογές στους επισκέπτες, ώστε να μη μεταφέρουν το ιδιωτικό τους όχημα τους και να χρησιμοποιήσουν καθαρές μορφές ενέργειας.
 • Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης στο νησί.
 • Θέτουμε τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Πρόκειται για νέες υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των άσκοπων  μετακινήσεων με ιδιωτικά οχήματα.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες διαμορφώνουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη ηπιότερων μορφών μετακίνησης και ταυτόχρονα, να υποδεχθεί μορφές ενέργειες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις μεταφορές.

Στόχος είναι, έως το 2030, να έχει αλλάξει η εικόνα του χάρτη στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα».

ΤΙΤΑΝ: Πρώτη βιομηχανία τσιμέντου στην Ελλάδα με την πιστοποίηση κυκλικής οικονομίας Platinum ‘Zero Waste to Landfill’

 • PDF

Το ανώτατο σήμα Platinum (Μηδενικά απόβλητα) σύμφωνα με το πρότυπο ‘Zero Waste to Landfill’ έλαβαν όλα τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου του Τιτάνα, στο Καμάρι, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στροφής από τη γραμμική προς την κυκλική οικονομία και της μείωσης της ταφής αποβλήτων.

Η καινοτόμος πιστοποίηση, που πραγματοποιήθηκε από την Eurocert, επιβεβαιώνει τις άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις των εργοστασίων του Τιτάνα και επιβραβεύει την πρακτική που ήδη ακολουθείται, της εκτροπής από την ταφή των αποβλήτων των εργοστασίων σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ορθή διαχείριση και δράσεις/πρωτοβουλίες πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που διαφορετικά θα οδηγούνταν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ο ΤΙΤΑΝ δεσμεύεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, οι οποίες διέπουν το συγκεκριμένο πρότυπο και προωθούν την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση ή την ανάκτηση υλικών και ενέργειας, αλλά και το σχεδιασμό προϊόντων που σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, τη μείωση των εκπομπών CO₂ και την αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων.

Όπως ανέφερε ο Άγγελος Καλογεράκος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, «ο ΤΙΤΑΝ έχει ξεκάθαρη δέσμευση να συμβάλλει ουσιαστικά, μέσα από τη λειτουργία και τα προϊόντα του, στον στόχο για μηδενικά απόβλητα. Η Platinum Zero Waste to Landfill’ πιστοποίηση επιβεβαιώνει και επιβραβεύει τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουμε συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια και τις οποίες έχουμε υιοθετήσει με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του δικού μας αποτυπώματος ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Σε αυτή τη δέσμευση θέλουμε να κάνουμε κοινωνούς όλους τους συνεργάτες μας, με στόχο μία αξιόπιστη και βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα

Η κυκλική οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέματα ουσιώδη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα και άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και αποτελούν βασικούς πυλώνες των Στόχων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) για το 2025 και μετά, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Όμιλος. Στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ των νέων στόχων που έχει θέσει ο Όμιλος είναι η μείωση των άμεσων εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, καθώς και η κάλυψη του 50% της παραγωγής από τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου με πιστοποίηση μηδενικών αποβλήτων για ταφή έως το 2025.

 

14,2 Τόνοι απορριμμάτων ανασύρθηκαν από 8 λιμένες

 • PDF

Η 4ήμερη περιβαλλοντική δράση καθαρισμού βυθών 8 λιμένων και χερσαίων λιμενικών ζωνών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία, ανασύροντας από το θαλάσσιο οικοσύστημα 14.155 κιλά απορριμμάτων. Ποδήλατα, πολλά λάστιχα αυτοκινήτων, βυθισμένες βάρκες, πινακίδες, κάβοι, δίχτυα, καρέκλες, μπουκάλια (ένα με ημερομηνία λήξης 1992), καφάσια, δοχεία, ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα θυμιατό ήταν μερικά από τα ευρήματα της «ψαριάς» των εθελοντών δυτών στους βυθούς των λιμένων.

Η δράση αυτή συνδιοργανώθηκε από τη Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον Γραμματέα Κυριαζόπουλο Ευάγγελο και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ», υπό τον Αραπάκη Ελευθέριο, στο πλαίσιο της δράσης Mediterranean Cleanup. Η δράση εντάσσεται στην διεθνή καμπάνια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), «Clean Seas Campaign» και αφορμή ήταν οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8/6). H δράση, που συνδιοργανώθηκε από την Λάουρα Γκύλζεν, σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζει μια πρωτοποριακή ιδέα της «διπλής ανακύκλωσης» καθώς θα υλοποιηθεί στο ακόλουθο πλαίσιο:

Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, ενώ μέρος αυτών θα μετατραπεί σε νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων. Επίσης, εθελοντές καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν μέρος αυτού του υλικού για τη δημιουργία έργων τέχνης.

Η δράση η οποία πραγματοποιήθηκε σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες της χώρας και συγκεκριμένα στους λιμένες της Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης, με την συνδρομή των κατά τόπους φορέων διοίκησης λιμένων, των Λιμεναρχείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, τηρώντας φυσικά όλους τους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Αναλυτικά από τις θαλάσσιες λιμενικές ζώνες της Ραφήνας «αλιεύτηκαν» 2.050,00 κιλά απορρίμματα, από την Κέρκυρα 1.150,00 κιλά, από το Λαύριο 5.270,00 κιλά, από τα Χανιά 1.770,00 κιλά, από την Σάμο 1.670,00 κιλά, από την Κύμη 975,80 κιλά, από τον Άγιο Νικόλαο 370,00 κιλά και από 2 ζώνες της Κεφαλονιάς 900,00 κιλά (Σύνολο: 14.155,80 κιλά).

Στις δράσεις αυτές συνέβαλαν πλήθος εθελοντών ιδιωτών και επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αξίζουν να αναφερθούν: στους τομείς της συλλογής και μεταφοράς η Antipollution, της καταγραφής, επεξεργασίας των απορριμμάτων και επανένταξής τους στην κυκλική οικονομία η Keep Sea Blue και η Skyplast. Ιδιαίτερη αναφορά στο Costas M. Lemos Foundation, για την οικονομική υποστήριξή του.

Στη Ραφήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση συλλογής, συμμετείχαν ο Σύλλογος Τριγλιανών και οι δύτες, Χαψιάς Δημήτρης, Κυρήθρας Γιαννέλος, Κουμουνδούρος Παναγιώτης και Φραγκούλης Γιώργος. Επίσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Γκικάκη Δέσποινα και ο Πρόεδρος Χρυσοφώτης Σπυρίδων.

Στο Λαύριο βοήθησαν οι τα μέλη του Συνδέσμου Εργατών Λιμένος Λαυρίου, οι δύτες Σκούρτης Σπυρίδων, Σκούρτης Βασίλειος, Πανταζής Δημήτριος, Κοφινάς Προκόπης, Μαριόλης Σωτήριος, και Κοτρέτσος Βασίλειος της Skourtis Commercial Diving Services, ενώ στους γερανούς συνέβαλαν οι Παπανικολάου Δημήτριος και Σταβιανουδάκης Ιωάννης. Παρόν ήταν και η Πρόεδρος του Οργανισμού Κουλουβράκη Ιωάννα, το μέλος ΔΣ Λεμονάκης Δημήτριος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Βακόνδιος Γεώργιος.

Στην Κεφαλονιά συμμετείχαν οι: Vibrant Kefalonia, iaSEAs org, Traveller Submerged (Robin Bull), Kefalonia Fisheries, Κοσμάτος Χαράλαμπος, Μανωλάτος Διονύσιος, Τζωρτζάτος Νικηφόρος, Σωτηρόπουλος Γεράσιμος, Κόμης Μιχαήλ. Από την μεριά του Δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μιχαλάτος Θεόφιλος και ο Αντιδήμαρχος Σαμούρης Σπυρίδων.

Στη Σάμο συμμετείχαν οι Samistas, Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, Γκρέτσας Νικόλαος, Τσουμάκης Νικόλαος, Τσουμάκης Εμμανουήλ, Τσουμάκης Σπυρίδων, Σιγανός Δημήτριος, Μαρκάτος Γεώργιος, Βουγιούκας Ευάγγελος, Γιαννάκης Μιχαήλ, Νταλαμάνης Γεώργιος, Ηλιάδης Ιωάννης, Χατζηνικολάου Ιωάννης, Μανωλιάδου Σούζη, Πασχαλάκης Θέμος, Γεραλέξης Γιώργος και η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κονδύλη – Πανουράκη Μαρία.

Στην Κέρκυρα συμμετείχαν εκτός από τον Δ/ντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ζερβόπουλο Σπυρίδων τα καταδυτικά κέντρα: Apollo Diving Center Nissaki με τον Μακρή Χρύσανθο, Professional Diving Center με τον Μουρίκη Χρήστο και Spiros Kantas Diving Service με τον Καντά Σπυρίδων.

Στον Άγιο Νικόλαο συμμετείχαν οι : Λαζαρακη Ελένη, Ανωγειανάκης Μιχαήλ, Κουμπανάκη Θεοδώρα, Καρδάμη Στέφανος, Τζιράκης Νικόλαος, Σαββίδης Γεώργιος, Χειρδάρης Αλέξανδρος, Κοκκίνης Εμμανουήλ, Σταυρακάκης Πέτρος, Κουλουγουσίδης Μανόλης, Emmanuel Chateau και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μελισσουργάκης Ιωάννης.

Στα Χανιά συνέβαλαν στην προσπάθεια οι: Γκύλζεν Σαϊρα Λαρίσσα και ο Φώτης Πλακιάς καθώς και η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα Ναυτικού Ομίλου Χανίων και η Chania Diving με τους δύτες: Μπλαζάκης Εμμανουήλ, Τζέλλος Κωνσταντίνος, Κουρνής Αθανάσιος, Κατρατζόγλου Γεώργιος, Μπατσάκης Ιάκωβος, Possley Evan και Μάμαλης Αθανάσιος. Επίσης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βιριράκης Δημήτρης και το στέλεχος του Ταμείου Μανιουδάκη Στυλιανή.

Στην Κύμη συμμετείχαν οι Thalassa Diving Academy και οι δύτες: Μοναστηρόγλου Γεώργιος, Κυρήθρας Ιωάννης, Συνοδής Στρατός και Χριστίδης Νικόλαος. Επίσης, το παρόν τους έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κύμης Θεοδώρου Αλέξανδρος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας Γεροντίτης Σπυρίδων και το στέλεχος του Οργανισμού Γεωργιοπούλου Αρετή.

Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνεχίζει δυστυχώς να αυξάνεται ραγδαία, με τις προβλέψεις να είναι ότι έως το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στις θάλασσες από ότι ψάρια. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία, το πλαστικό στη θάλασσα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό μέσα από τις παγκόσμιες αυτές ημέρες, υπάρχει ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η παγκόσμια κοινωνία, μεταξύ αυτών και η λιμενική βιομηχανία.

 

ΤΟΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ Η ΕΥΑΘ

 • PDF
 • Τέσσερις μέρες την εβδομάδα για ένα 3μηνο, στη διαδρομή λιμάνι - Μέγαρο η «Αλκίππη»
 • Επιπλέον παρεμβάσεις στη ΔΕΘ ή και μέχρι την Αγία Τριάδα, τα Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονα, όταν χρειάζεται

Τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου με πλωτό αντιρρυπαντικό μέσο αναλαμβάνει για το επόμενο τρίμηνο η ΕΥΑΘ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να δοθεί προσωρινή λύση στα φαινόμενα επιφανειακής ρύπανσης του κόλπου των τελευταίων ημερών.

Οι εργασίες για την περισυλλογή επιπλεόντων αντικειμένων και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών ρύπανσης θα εκτελούνται τέσσερις μέρες την εβδομάδα από το ειδικό σκάφος «Αλκίππη», αλλά και εκτάκτως, εφόσον χρειάζεται, κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων για τη Θεσσαλονίκη όπως η ΔΕΘ. Η διαδρομή του αντιρρυπαντικού μέσου θα είναι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και αντιστρόφως, αλλά και από το λιμάνι μέχρι την Αγία Τριάδα ή γύρω από το Δέλτα Αξιού και το Δέλτα Αλιάκμονα, εφόσον παρίσταται ανάγκη.

«Το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, ειδικά τους θερινούς μήνες, είναι υπόθεση όλων μας. Προσβλέποντας σε μια μόνιμη λύση μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σ. Καλαφάτη, αναλαμβάνουμε προσωρινά τον επιφανειακό καθαρισμό για τρεις μήνες. Η μέριμνα για τον Θερμαϊκό άλλωστε είναι απολύτως ‘συμβατή’ με τη λειτουργία μας, καθώς διατρέχει την επιχειρησιακή καθημερινότητα όλων των εγκαταστάσεών μας», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Οι μηνιαίες απολογιστικές εκθέσεις για την πορεία των εργασιών θα στέλνονται και στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη λειτουργία κέντρου συλλογής κι επεξεργασίας δεδομένων που θα αποσκοπεί στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής μας.

Αναβάθμιση των διασυνοριακών συνδέσεων με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Πράσινες Λωρίδες».

 • PDF

Συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ με θέμα τη διασυνδεσιμότητα με τα Δυτικά Βαλκάνια

Στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λουμπλιάνα, με κύριο θέμα τη διασυνδεσιμότητα με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμμετείχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των διασυνοριακών συνδέσεων και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Πράσινες Λωρίδες» ( Green Lanes) για την απρόσκοπτη κυκλοφορία εμπορευμάτων στη μετά-Covid εποχή. Ανέδειξε δε την ηγετική παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, ως ο κύριος διαμετακομιστικός κόμβος από και προς τις ασιατικές αγορές.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και γεωστρατηγική προτεραιότητα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση»τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Η συνδεσιμότητα αποτελεί το εργαλείο που υποστηρίζει τη σταδιακή ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το σκοπό αυτό, οι επενδύσεις χρειάζεται να εστιαστούν στις συγκοινωνιακές υποδομές που τη στηρίζουν», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προτάσσει το σιδηρόδρομο, που αποτελεί ένα από τα φιλικότερα περιβαλλοντικά μέσα.

Οι επενδύσεις άλλωστε, που μεταφέρουν το κέντρο βάρους των συγκοινωνιών και μεταφορών από τους οδικούς άξονες στο σιδηρόδρομο, εναρμονίζονται πλήρως με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Και ταυτόχρονα, διασφαλίζεται ότι οι μεταφορές και συγκοινωνίες πραγματοποιούνται με πολλούς, εναλλακτικούς τρόπους.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την πιλοτική εφαρμογή των «Πράσινων Λωρίδων». Υπενθυμίζεται ότι οι «Πράσινες Λωρίδες» αναφέρονται σε σημεία συνοριακής διέλευσης ανοιχτά σε όλα τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς αγαθών, όπου όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι και ο υγειονομικός έλεγχος δεν διαρκούν παραπάνω από 15 λεπτά.

Η συζήτηση πλέον αφορά στην επέκταση των «Πράσινων Λωρίδων» και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, διασφαλίζοντας πλήρη διαχείριση των συνόρων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε βασικά σημεία διέλευσης, όπως είναι ο Προμαχώνας για την Ελλάδα. Προϋπόθεση βέβαια αποτελούν τα διαλειτουργικά και διασυνδεμένα πληροφοριακά συστήματα μεταξύ των κρατών, στα σύνορα των οποίων εφαρμόζονται οι «Πράσινες Λωρίδες».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε την πολιτική δέσμευση της Ελλάδας για επέκταση των Πράσινων Λωρίδων και στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπογράμμισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση η κύρια προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η διασφάλισης της υγείας των πολιτών και σε αυτό «δεν χωρεί καμία εξαίρεση». Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στους κύριους διασυνοριακούς σταθμούς της χώρας (Εύζωνοι – Προμαχώνας) έχει βελτιωθεί σημαντικά από την 1η Ιουλίου, καθώς λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως.

Τέλος, αναφερόμενος στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και την επικείμενη αναθεώρησή τους, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έδωσε έμφαση στις διασυνοριακές συνδέσεις και την προοπτική επέκτασής τους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των στρατηγικών λιμένων της χώρας όπως αποτυπώνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών σήμερα, καθώς και την προτεραιότητα που δίνεται στο πλαίσιο αυτό στο Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

6,1 δισ. για τη βιώσιμη αλιεία και την προστασία των κοινοτήτων

 • PDF

 

 • Στο επίκεντρο οι νέοι αλιείς, η παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και οι εξόχως απόκεντρες περιοχές
 • Στήριξη σε όσους παύουν τη δραστηριότητά τους και παροπλίζουν σκάφη
 • Βελτίωση της ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας και της ενεργειακής απόδοσης

 

Το ΕΚ ενέκρινε το ταμείο αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (2021-2027) για την γαλάζια οικονομία, την βιοποικιλότητα και την διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών.

Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), το οποίο εγκρίθηκε την Τρίτη, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επενδύσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας καθώς και στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, νέων αγορών και τεχνολογιών. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας συγκαταλέγονται επίσης στις προτεραιότητες του ταμείου. Τουλάχιστον το 15% των εθνικών πόρων θα πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις για την ενίσχυση του ελέγχου της αλιείας και της συλλογής δεδομένων σχετικών με την αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και για την καταπολέμηση της παράνομης και άναρχης αλιείας.

Ειδικά μέτρα για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές

Κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας και να αποσαφηνίσουν τι προτίθενται να πράξουν για να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.

Οι δυσκολίες που ενέχει η διαβίωση στις εξόχως απόκεντρες περιοχές πρόκειται να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νέου ταμείου, καθώς το πρόσθετο κόστος που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω περιφέρειες λόγω της απομακρυσμένης θέσης τους θα συνεχίζει να αντισταθμίζεται.

Προκειμένου να ενταχθούν νεότερα άτομα σε αλιευτικές κοινότητες, όπου η ηλικία των εργαζομένων είναι κατά μέσο όρο άνω των 50 ετών, το νέο ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την ολική ή μερική αγορά (τουλάχιστον 33%) του πρώτου σκάφους από αλιείς ηλικίας κάτω των 40 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή πείρα ή έχουν αποκτήσει ισοδύναμο τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης.

Άλλες σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν τα εξής:

Οι αλιείς που αναγκάζονται να σταματήσουν προσωρινά να εργάζονται για να συμμορφωθούν με ορισμένα μέτρα προστασίας θα αποζημιώνονται.

Όσοι αναγκάζονται να διαλύσουν ή να παροπλίσουν σκάφος σε περίπτωση οριστικής παύσης των δραστηριοτήτων τους θα λάβουν στήριξη.

Θα χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις εκφόρτωσης και τους κανόνες ελέγχου της αλιείας της ΕΕ, όπως συσκευές εντοπισμού σκαφών και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης.

Οι δράσεις στο πλαίσιο του εν λόγω ταμείου δεν θα πρέπει να οδηγούν σε αύξηση της αλιευτικής ικανότητας, εκτός εάν αυτή προκύπτει άμεσα από αύξηση της ολικής χωρητικότητας που είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας ή της ενεργειακής απόδοσης.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Gabriel Mato (ΕΛΚ, Ισπανία) δήλωσε τα εξής: «Το νέο ταμείο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων σε μια δύσκολη συγκυρία. Ο στόλος της ΕΕ έχασε σημαντικά αλιευτικά πεδία λόγω του Brexit, η αλυσίδα αξίας των θαλασσινών παρέλυσε λόγω της πανδημίας, ενώ ασκούνταν πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας. Επιπρόσθετα, η νέα γενιά είναι απρόθυμη να εισέλθει στο επάγγελμα, οι εκπομπές CO2 πρέπει να περιοριστούν όπως ορίζει η Πράσινη Συμφωνία και οι διεθνείς υποχρεώσεις, και η παραγωγή από υδατοκαλλιέργειες παραμένει στάσιμη, ενώ σε τρίτες χώρες ο τομέας ανθίζει. Το ταμείο αυτό επιδιώκει να συμβάλει στον μετριασμό αυτών των προκλήσεων.»

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2021.

Σχετικές πληροφορίες

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το νέο ΕΤΘΑΥ το Δεκέμβριο του 2020, με βάση την πρόταση που δημοσίευσε η Επιτροπή στα τέλη Ιουνίου 2018. Η διάρκεια του προγράμματος ευθυγραμμίζεται με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Ο προηγούμενος προϋπολογισμός του εν λόγω ταμείου, ο οποίος κάλυπτε την περίοδο 2014-2020, ανήλθε στα 6,4 δισ. ευρώ.

Αυτοψία Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στη λίμνη Βουλκαριά

 • PDF

Αυτοψία στη λίμνη της Βουλκαριάς, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να ενημερωθεί για το φαινόμενο μεγάλης ποσότητας νεκρών κυπρίνων, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην «Διώρυγα Κλεοπάτρας».

Τον Υφυπουργό συνόδευσε κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για να εκτιμήσει την κατάσταση της λίμνης, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, και να λάβει δείγματα νερού για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ρυπογόνων ουσιών και τον προσδιορισμό τυχόν ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον της λίμνης και προκάλεσαν το φαινόμενο. Τα δείγματα θα αποσταλούν στα εργαστήρια του Δημόκριτου και του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται σε δέκα ημέρες.

Στο σημείο βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο Διευθυντής της Μονάδας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου Δημήτρης Μπαρέλλος και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι συνομίλησαν επί μακρόν με τον κ. Αμυρά για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που εμφανίζεται στη λίμνη την τελευταία δεκαετία.

Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island

 • PDF

Ελληνογαλλική συνεργασία για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης με επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση, περιβάλλον, διαχείριση αποβλήτων, ψηφιακές τεχνολογίες και βιώσιμη μετακίνηση


Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νησί της Χάλκης μπαίνει στην εποχή της αειφορίας και μετατρέπεται σε πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας, μέσα από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.


Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με συνυπογράφοντες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας και την ALD Automotive. Επίσης, το Μνημόνιο υπογράφει και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.


Η Χάλκη ανοίγει τον δρόμο στα GR-Eco Islands


Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εκκίνησης της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco Islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GR-Eco Island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.


Το έργο


Η δράση στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού. Το έργο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Η χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, θα αναδείξει τη Χάλκη σε ένα διεθνές πρότυπο που θα οδηγήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στην πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας με τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, της οποίας μέλη είναι ο Δήμος και οι κάτοικοι του νησιού της Χάλκης. Με τη βοήθεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ευρύτερη κοινωνία της Χάλκης θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, το πανέμορφο νησί της Χάλκης μπαίνει σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας. Από εδώ και στο εξής δε θα φημίζεται μόνο για το φυσικό του κάλλος και τους φιλόξενους ανθρώπους του, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα αειφορίας και «πράσινης» οικονομίας, το οποίο με τη συνδρομή της τεχνολογίας μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας στο πλαίσιο της μάχης που δίνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα οφέλη για τους κατοίκους του νησιού θα είναι σημαντικά, δεδομένου ότι θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η Χάλκη θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο οικολογικού τουρισμού και κυκλικής οικονομίας. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στην απανθρακοποίηση της χώρας και δείχνουμε έμπρακτα τη βούλησή μας να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στο όραμα της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε τα ελληνικά νησιά να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και εστίες καινοτομίας, με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών ρύπων».


Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, δήλωσε: «Όταν γαλλικοί και ελληνικοί φορείς συνεργάζονται προκειμένου να αποδείξουν πως είναι εφικτό ένα αναπτυξιακό μοντέλο με τη χρήση πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας αιχμής στη Χάλκη, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών, τα νέα είναι εξαιρετικά. Πρόκειται για ένα βήμα προς τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030, που αποτελεί την κοινή μας απάντηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης. Η ομορφιά των ελληνικών νησιών και η διαύγεια των ελληνικών υδάτων – από τα οποία ζουν πολλοί Έλληνες και που τόσο εκτιμούν οι Γάλλοι τουρίστες – πρέπει να προστατευτούν έμπρακτα. Είμαι πεπεισμένος πως το θαυμάσιο αυτό σχέδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλη την Ελλάδα, της οποίας οι μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιμένουν απλά να αξιοποιηθούν, για την ευημερία όλων μας».


Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Tο Νότιο Αιγαίο κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που, στις συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως με την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είχαν ανέκαθεν την εξωστρέφεια στο DNA τους. Με δράσεις όπως αυτή που σήμερα παρουσιάζουμε, ανοίγουν νέους δρόμους σε πεδία τεχνολογικής, κοινωνικής και οικονομικής καινοτομίας. Καταδεικνύουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη συμβολή του νησιωτικού χώρου στην ανάληψη δράσης για τη μετάβαση σε ένα νέο, έξυπνο μοντέλο που σέβεται τα όρια τόσο των νησιωτικών όσο και των παγκόσμιων οικοσυστημάτων και των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Θέλουμε την επόμενη μέρα της πανδημίας να μην είμαστε θεατές των γεγονότων, θέλουμε να είμαστε διαμορφωτές των εξελίξεων. Τα νησιά μας, ιδανικό πεδίο όπου η φύση και η παράδοση συναντούν την καινοτομία,  γίνονται «φάροι» βιώσιμης ανάπτυξης στον δρόμο προς την πρόοδο και την  ανάπτυξη με αειφορία».


Ο Δήμαρχος του νησιού, Ευάγγελος Φραγκάκης, ανέφερε κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας: «Η προστασία του νησιού της Χάλκης, η διαφύλαξη του σπάνιου περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με έμφαση σε πολίτικες που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με αποδέκτη τον ίδιο τον πολίτη, μας οδήγησε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Πράσινου - Έξυπνου Νησιού της Χάλκης. Μια πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις και οικονομική ανάπτυξη,  επέκταση της αγοράς εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού τομέα και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας με έμπρακτη περιβαλλοντική ευσυνειδησία.


Πράξεις αληθινού σεβασμού προς τον τόπο που μας γέννησε και τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτόν
».


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για εφαρμογή του "Green deal" στην ηλεκτροπαραγωγή και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας και επέκταση σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση και η αυτοπαραγωγή ενέργειας από καταναλωτές είναι απολύτως ταυτισμένο με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που πρωτοπορούν στην υιοθέτηση μιας «πράσινης» και βιώσιμης φιλοσοφίας. Η μετάβαση των μικρών νησιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί ένα κοινωνικό ζήτημα υψίστης σημασίας. Η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να προωθήσει δράσεις που εντάσσονται στη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη και Δημιουργία Διαμοιραζόμενης Αξίας για την ευρύτερη ελληνική οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον, όπως η σημερινή συμφωνία για την υλοποίηση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, που διασφαλίζει τη μείωση της δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια και καθαρότερο περιβάλλον για όλους μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  AKUO ENERGY GREECE, Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, δήλωσε: «Η Akuo Energy Greece, είναι εξαιρετικά περήφανη που συμμετέχει στην πρωτοβουλία GR-eco Islands που έχει ως στόχο την απανθρακοποίηση των Ελληνικών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει στον μετασχηματισμό του νησιού της Χάλκης μέσω της ανάπτυξης ενός Φ/Β σταθμού 1MW που θα καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων της, χαμηλώνοντας παράλληλα τα κόστη ενέργειας, μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Η συμμετοχή των γαλλικών εταιρειών και η υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας σε αυτήν την πρωτοβουλία εμπεριέχει ένα πολύ θετικό μήνυμα. Η Akuo Energy είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια».


Ο Πρόεδρος του Ομίλου Συγγελίδη, Πολυχρόνης Συγγελίδης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη συμβολή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroën στο σημαντικό εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στο νησί της Χάλκης. Σε αρμονία με τους στόχους μείωσης του κλιματικού αποτυπώματος που τίθενται στο πλαίσιο της Δράσης «Χάλκη Πράσινο - Έξυπνο Νησί», συντασσόμαστε αποφασιστικά με την ευαισθησία που επιδεικνύει η ελληνική Κυβέρνηση, η γαλλική Πρεσβεία και η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα και αναλαμβάνουμε την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων. Έχοντας την εξέλιξη της κοινωνίας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ακολουθώντας τη στρατηγική της Μάρκας "Electric for All", συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης, με στόχο μια ολοκληρωμένη «πράσινη μετατροπή» που έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Στον Όμιλο Συγγελίδη και στη Citroën δεν μένουμε στα λόγια, προχωρούμε σε πράξεις, εκδημοκρατίζουμε την ηλεκτροκίνηση και οδηγούμε το μέλλον από τη Χάλκη!».


Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΜΕΧΟΜ Ελλάδας, Δρ Γιώργος Κάββουρας δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την δυναμική συμμετοχή μας στην ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης. Με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Φ/Β Πάρκου καθώς και έξυπνων λύσεων φωτισμού συνδράμουμε αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κάτοικων του νησιού. Αναδεικνύουμε δε μέσω αειφόρων δράσεων τον σπάνιας ομορφιάς οικισμό του νησιού. Αυτή η ελληνογαλλική σύμπραξη οδηγεί τη Χάλκη και τα υπόλοιπα νησιά στο δρόμο της απανθρακοποίησης, συνδράμοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για τη αποφυγή της κλιματικής αλλαγής».


Η Αντιπρόεδρος της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στον στόχο αυτό, η Vodafone ανέλαβε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Vodafone υλοποιεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το νησί, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G και την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi. Στόχος μας είναι να καταδείξουμε πώς η συνδεσιμότητα του νησιού μέσω δικτύων επόμενης γενιάς μπορεί να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντας, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία. Παράλληλα, η Vodafone έχει αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς έξυπνων IoT εφαρμογών και λύσεων που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. Τέλος, έχουμε επιλέξει να συνεισφέρουμε και στην ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της κοινωνίας της Χάλκης, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM επιστημών στους μαθητές του νησιού, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κατοίκων της Χάλκης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone».


Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ALD Automotive Ελλάδας, Gisele Urquia, επισήμανε τα εξής για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας: «Είμαι περήφανη που η ALD Automotive Ελλάδος είναι μέρος αυτής της πράσινης πρωτοβουλίας, καθώς πιστεύουμε ότι το μέλλον της μετακίνησης πρέπει να είναι βιώσιμο. Το δωρεάν leasing 2 ηλεκτρικών οχημάτων προς τον Δήμο Χάλκης για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, έρχεται ως συνέχεια των υφιστάμενων δεσμεύσεών μας και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τον πυλώνα Move for Good του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας Move 2025, τοποθετώντας άτομα και εταιρική κοινωνική ευθύνη στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Το Move for Good είναι μια ισχυρή δήλωση ότι ενδιαφερόμαστε τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για ένα καλύτερο αύριο, καθώς η ηλεκτρική μετακίνηση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής μας».


Οι εταιρείες

Οι εταιρείες ΔΕΗ, ΑKUO ENERGY GREECE και OMEXOM/VINCI ENERGIES θα συνδράμουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης, οι Όμιλος Συγγελίδη/Citroen και ALD Automotive θα οδηγήσουν το νησί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και η Vodafone θα αναλάβει να αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνίες με καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές αιχμής.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar