joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sun10242021

Back ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΚ: Κλιματική αλλαγή: να αυξηθούν οι προσδοκίες για φιλόδοξα αποτελέσματα στην COP26

 • PDF
 • Όλες οι χώρες της G20 θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2050
 • Ετήσια χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες
 • Πενταετές χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση της δράσης για το κλίμα


Το ΕΚ ασκεί πιέσεις για την επιτάχυνση της δράσης παγκόσμια και για να συνεχίσει η ΕΕ να ηγείται των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του με 527 ψήφους υπέρ, 134 ψήφους κατά και 35 αποχές σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία ότι οι εθνικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι το 2015 θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας πλέον των τριών βαθμών έως το 2100, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Αναφέρουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει το δρόμο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι ίδιοι θα εργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55 in 2030» συνάδει πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Με στόχο την επίσπευση της δράσης για το κλίμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να αντικαταστήσει η ΕΕ το τρέχον 10ετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες. Όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και καλούν όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Ο ρόλος της βιοποικιλότητας είναι κομβικής σημασίας στη ρύθμιση του κλίματος και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, περιλαμβάνουν την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και είναι επωφελείς για όλους.

Η G20 πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, όλα τα κράτη της G20 θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν την Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλες χώρες, σημαντικές παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον καθορισμό κοινών προδιαγραφών και την ενίσχυση των προσδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

Χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευση του Προέδρου Biden για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά το ήμισυ έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής αλλά και χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ενώ αναγνωρίζουν την προθυμία της Κίνας να καταστεί εποικοδομητικός εταίρος στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, εκφράζουν ανησυχίες για την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα. Υπογραμμίζουν ότι η Κίνα θα πρέπει να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, οι οποίοι θα καλύπτουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν την ετήσια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά 100 δισ. δολάρια το λιγότερο, αυξάνοντας το ποσό αυτό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα κληθούν κι εκείνες να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα περιγράφει τη δίκαιη συνεισφορά κάθε ανεπτυγμένης χώρας στο εν λόγω σχέδιο χρηματοδότησης. Επιθυμούν ακόμη να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην COP26 παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία COVID-19.

 

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

 • PDF

Βασικά σημεία από τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, στο συνέδριο Athens Investment Forum 2021.

Οι ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της απολιγνιτοποίησης. Μέσα από έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και την ενίσχυση του Συστήματος Μεταφοράς, ο Διαχειριστής απαντά στις πολλαπλές προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής.

 • Προϋπόθεση τα ισχυρά δίκτυα ηλεκτρισμού για την ενεργειακή μετάβαση

Την τελευταία διετία βιώνουμε μια πρωτοφανή κλιματική κρίση, με ακραίες θερμοκρασίες και πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα. Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε μια κρίση τιμών στην Ενέργεια, η οποία ξεκίνησε από την αγορά φυσικού αερίου και έχει διαχυθεί πλέον σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η απάντηση και στις δύο αυτές κρίσεις είναι κοινή: αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όμως η μετάβαση με βιώσιμους όρους προϋποθέτει ισχυρά δίκτυα που θα μεταφέρουν ικανές ποσότητες καθαρής ενέργειας από την περιοχή που αυτή παράγεται, στην περιοχή που αυτή καταναλώνεται. Την τελευταία τετραετία, ο ΑΔΜΗΕ χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.

 • Χαμηλότερες τιμές και ενεργειακή ασφάλεια μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Με ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για όλους τους καταναλωτές.  Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια. Μια χώρα που βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ή μια φυσική καταστροφή, θα μπορεί να αντισταθμίζει τυχόν απώλειες στο Σύστημα με εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Αντίστοιχα, όταν θα έχει πλεόνασμα παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα μπορεί να εξάγει το πλεονάζον φορτίο προς όφελος της αγοράς.

 • Ανάγκη για πιο γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Η κλιματική κρίση που βιώνουμε την τελευταία διετία έχει εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης. Η θέση μας είναι ότι η απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και συνέπεια στον εθνικό σχεδιασμό όπως αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ. Παράλληλα, απαιτείται απογείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να προλάβουμε το «τρένο» της ενεργειακής μετάβασης χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια.

 

 • Ο ΑΔΜΗΕ θεματοφύλακας της σταθερότητας στο ηλεκτρικό σύστημα

Ο ρόλος μας ως θεματοφύλακα της ενεργειακής ασφάλειας είναι να επισημάνουμε το «mind the gap». Την αναγκαιότητα, δηλαδή, η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με ασφάλεια. Στις μελέτες επάρκειας που καταρτίζουμε και επικαιροποιούμε κάθε χρόνο, επισημαίνουμε ότι η απόσυρση των συμβατικών μονάδων θα πρέπει να συμβαδίζει με την ένταξη στην παραγωγή νέων μονάδων, ώστε να αναπληρώνεται η παραγόμενη ισχύς. Παράλληλα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες φέρνουν το ηλεκτρικό σύστημα στα όριά του και σε επίπεδο λειτουργίας. Τα παρατεταμένα κύματα ψύχους ή καύσωνα, προκαλούν εκτίναξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύτηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 10,6 GW εν μέσω καύσωνα. Ο ρόλος μας είναι να εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ζητώντας λειτουργική ετοιμότητα των μονάδων καθώς και επάρκεια καυσίμου, όταν αυτό απαιτείται. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, εν όψει του χειμώνα και εν μέσω κρίσης στις τιμές της ενέργειας.

 

Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επενδύσεις για εναλλακτικά καύσιμα

 • PDF

Την άποψη πως ο όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι εναρμονισμένος με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και πως έχει δεσμευτεί για μείωση 35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, εξέφρασε ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability Officer του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, τονίζοντας πως ο όμιλος στηρίζει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και πως ήδη υλοποιεί επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα και πρώτες ύλες. Όπως ανέφερε «έχουμε συνυπογράψει τον οδικό χάρτη της παγκόσμιας ένωσης τσιμέντου και σκυροδέματος ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την εκπομπή 5 δισ. τόνων CO2 μέχρι το 2030 και για να μπορέσουμε μέχρι το 2050 να δώσουμε σκυρόδεμα με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα στην κοινωνία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο όμιλος έχει δεσμευτεί για μείωση 35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ επεσήμανε πως ο όμιλος στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών. «Για αυτό και φέτος επενδύουμε στο εργοστάσιο μας στο Καμάρι Βοιωτίας 25 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο ένας εκ των δύο κλιβάνων του εργοστασίου ώστε να απορροφούμε τέτοια καύσιμα. Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές του εργοστασίου κατά μισό εκατ. τόνους τον χρόνο, που είναι σαν να προσπαθούμε να αλλάξουμε 160.000 συμβατικά αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά». Παράλληλα, ο όμιλος στρέφεται στη βελτίωση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, στη δημιουργία νέων προϊόντων και πρώτων υλών, αλλά και στην υιοθέτηση νέων λύσεων και τεχνολογιών.

Από την πλευρά του, ο  Αλέξανδρος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής και μέλος της εκτελεστικής διοίκησης της Cenergy Holdings, χαρακτήρισε αναγκαίο το πέρασμα στις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι το κόστος τους «βαίνει μειούμενο». Ο ίδιος τόνισε πως στην Σωληνουργεία Κορίνθου, από πέρυσι, όλη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ ανέφερε πως οι δύο θυγατρικές του ομίλου, θα πρέπει να βοηθούν ώστε τα προϊόντα που παράγουν να ενισχύουν και τις υπόλοιπες εταιρείες, την κοινωνία και τις χώρες ώστε να πετύχουν και εκείνοι τους στόχους τους. «Η Σωληνουργεία Κορίνθου ήταν η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να παράγει σωλήνες που μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο σε δίκτυα υψηλής πίεσης εγκαθιστώντας τους ήδη στην Ιταλί».

Τον λόγο έλαβε και ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ο οποίος τόνισε πως τα κριτήρια ESG (περιβάλλον-κοινωνία- εταιρική διακυβέρνηση) αποτελούν επιταχυντή αλλαγών για τις επιχειρήσεις και πως θα πρέπει οι εταιρείες να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να εναρμονιστούν με αυτά. «Προσπαθούμε να δούμε πως θα γίνει η προσαρμογή μας στο ESG», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η Παπαστράτος συνδέει τον δανεισμό που έχει σε ετήσια βάση με το κατά πόσον πετυχαίνει τους esg στόχους. «Οι στόχοι πρέπει να είναι δημόσιοι, διάφανοι και δεσμευτικοί», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως «το 98% του R&D πηγαίνει σε νέα καπνικά προϊόντα , με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια άνω των 8 δισ. Δολ. να διοχετεύονται σε r&d και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο ακανθώδες θέμα του Greenwashing αναφέρθηκε ο Michael G Jacobides, Sir Donald Gordon Professor of Entrepreneurship and Innovation and Professor of Strategy, London Business School, επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα του Competition Market Authority (αγγλική επιτροπή ανταγωνισμού) που κατέδειξε ότι το 40% των ισχυρισμών των εταιρειών σχετικά με την εφαρμογή των κριτηρίων esg ήταν «φουσκωμένοι». Ο ίδιος επεσήμανε πως στη χώρα μας υπάρχει απόσταση μεταξύ των καλών προθέσεων, αλλά και του τι εφαρμόζεται στην πράξη. «Είμαστε ανώριμοι στον τρόπο με τον οποίο το ESG από πλευράς πρακτικής αντιμετωπίζεται από το κράτος. Πρέπει να βρούμε μία καλύτερη διάδραση μεταξύ της κρατικής πρωτοβουλίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα και τι μπορεί να κάνει το κράτος ως ρυθμιστής. Πρέπει να δημιουργηθούν εκτός από τη ρητορική, οι κανόνες και οι συνθήκες που προστατεύουν το περιβάλλον».

 

Έρευνα της McKinsey: Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο του net-zero

 • PDF

Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και κατά 100% (net-zero) έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, την οποία παρουσίασε ο Γεώργιος Τσόπελας, Chairman & Managing Partner της εταιρείας, στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit.

Από αυτές τις επενδύσεις, τα 75 δισ. ευρώ αποτελούν νέα κεφάλαια και τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey, η προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 3% ή περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης, ο ενεργειακός τομέας θα διπλασιάσει το μέγεθός του, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμα και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης, για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, το 60% των απαιτούμενων κεφαλαιουχικών δαπανών μπορεί να ανακτηθεί από την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων έως το 2050, με το εναπομείναν ποσό να ανακτάται τα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσόπελας, η Ελλάδα εκπέμπει αυτή τη στιγμή 85,5 εκατ. τόνους CO2, με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% των εκπομπών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της McKisney, ενέργεια, μεταφορές και κτίρια μπορούν να φτάσουν τον στόχο του net zero, όμως δεν ισχύει το ίδιο στη γεωργία και τη βιομηχανία.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η McKinsey υπολογίζει ότι η απανθρακοποίηση απαιτεί επενδύσεις 28 τρισ. ευρώ (ή 2 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρώπης), εκ των οποίων τα 5 τρισ.  ευρώ είναι νέες επενδύσεις.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσόπελας τόνισε ότι ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών είναι κατά 75 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια, ενώ το κόστος των φυσικών καταστροφών αυξάνεται πάνω από 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μεσόγειος κινδυνεύει πλέον με έξι μήνες ξηρασίας τον χρόνο, ενώ οι ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών διπλασιάζονται και οι πυρκαγιές υπερδιπλασιάζονται.

 

Μηδενικό αποτύπωμα στο Ελ. Βενιζέλος μέχρι το 2025

 • PDF

Στόχος για την Ελλάδα είναι να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμου τουρισμού, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του 1ου Καθημερινή Summits

Κεντρικός άξονας της φιλοδοξίας αυτής είναι η μείωση 50% των πλαστικών στις θάλασσες και η απαγόρευση της αλιείας στο 10% των θαλασσών της Ελλάδας.

Ερωτώμενος σχετικά με τις τουριστικές οντότητες που επενδύουν στην Ελλάδα και το εάν ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην Πύλο, στην Καλαμάτα βασίζονται σε ένα ολιστικό σχέδιο μίας βιώσιμης επιχείρησης. Υπάρχουν δείκτες εξέλιξης του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το τουριστικό προϊόν, επεσήμανε ο ίδιος, μεταξύ άλλων οι προσλαμβάνουσες μείωσης του αποτυπώματος και αφομοίωσης των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίας.

«Αυτό που θα εισάγουμε ως κυβέρνηση θα είναι καθιέρωση μέτρων επιτυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξηγώντας ότι θα λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι ευρύτεροι παράγοντες, όπως η αξία που δημιουργείται στις τοπικές κοινωνίες, η βιώσιμη ανάπτυξη, η δίκαιη κατανομή των οφελών, η ποιότητα ζωής και ευημερία.


Η αερομεταφορά θα γίνει ακριβότερη - Δέσμευση για μηδενικό αποτύπωμα του Ελ. Βενιζέλος το 2025

Ο κλάδος των αερομεταφορών ευθύνεται για το 2% με 3% των αέριων ρύπων, επεσήμανε ο Γιάννης Παράσχης, CEO Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., τ. Πρόεδρος Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων - Airports Council International / ACI Europe. Δεν υπάρχουν όμως εύκολες λύσεις για το ζήτημα αυτό, τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας επίσης ότι μία μεγάλη μερίδα των τουριστών κινούνται αεροπορικώς. Κατά συνέπεια, ο ίδιος διαπίστωσε ότι η αερομεταφορά θα γίνει «μάλλον ακριβότερη παρά φθηνότερη στο μέλλον»

Στο κομμάτι της αυτορρύθμισης αναφέρθηκε ο ίδιος όσον αφορά τα αεροδρόμια. Το πρόγραμμα «Μέτρηση, Μείωση, Μηδενισμός» αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το ζήτημα, πριν παρέμβει δηλαδή η πολιτική και η κοινωνία, η βιομηχανία πρόλαβε τις εξελίξεις. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι το αποτύπωμα του κλάδου των αερομεταφορών μειώθηκε από 67.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου 42.000 τόνους το 2019 μέσω μέτρων βιωσιμότητας.

Το «Route 2025» δρομολογεί την πορεία για τον κλάδο της αερομεταφοράς εφεξής, με στόχο το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να καταστεί το πρώτο αεροδρόμιο με μηδενικό αποτύπωμα, μέχρι το 2025. Βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή θα είναι η ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχο για μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2030 δήλωσε και από τη δική του πλευρά ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ. Αν εστιάσει κανείς στη λύση και όχι στο πρόβλημα μπορεί κανείς να κάνει βήματα μπροστά όσον αφορά τα θέματα της βιωσιμότητας, τόνισε ο ίδιος κάνοντας αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας με οργανώσεις που ασχολούνται έμπρακτα με τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι γίνονται σημαντική στροφή προς τις ΑΠΕ.

Όσον αφορά το Ελληνικό, ο κ. Κωνσταντακόπουλος δήλωσε πως είναι ευκολότερο να έχει μειωμένο αποτύπωμα, διότι πρόκειται για τουριστική επένδυση μέσα σε αστικό ιστό. Το ελληνικό θα γίνει ενδεχομένως μία «έξυπνη πόλη», αφού θα αξιοποιεί καινούργιες υποδομές και τεχνολογίες.

Στο τέλος της συζήτησης, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη βιωσιμότητα στον τουρισμό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων DMOs(Destination Management Organization) και μάλιστα τόνισε ότι θα είναι τόσο απλοποιημένες οι διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Προσέθεσε πως ο νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, καθώς και εργαλεία για την διευκόλυνση των επενδύσεων με κριτήρια βιωσιμότητας.

 

 

Χορηγοί του "1st Athens ESG & Climate Crisis Summit":

Diamond: The Coca-Cola Company, Παπαστράτος, PwC Ελλάδας

Silver: AstraZeneca, Cenergy Holdings, Deloitte Ελλάδος, Huawei, Τράπεζα Πειραιώς,  Zepos & Yannopoulos

Bronze: AIA Relate, Lamda Development, Ολυμπία Οδός, Πλαίσιο

Supporters: Κωτσόβολος, Όμιλος Quest, Schneider Electric

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών: Aegean

 

Tελετή υπογραφής της σύμβασης ανάπλασης της χωματερής Φυλής και δημιουργίας περιβαλλοντικού και ενεργειακού πάρκου 10 MW

 • PDF

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης για Εργασίες Αποκατάστασης και Ανάπλασης της Χωματερής Φυλής σε έκταση 1.500 στρεμμάτων και τη δημιουργία Σύγχρονου Περιβαλλοντικού Πάρκου και Δημιουργία Πάρκου Ηλιακής Ενέργειας Συνολικής ισχύος 10 MW:

«Θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Αισθάνομαι πολύ χαρά τη σημερινή μέρα. Η πολιτική -ξέρετε -είναι μία διαδρομή, που έχει τις καλές και τις κακές της στιγμές.

Συνήθως οι κακές είναι περισσότερες και οι καλές λιγότερες. Όμως, για όλους εμάς που εργαζόμαστε σκληρά, υπάρχουν στιγμές που σου δίνουν εσωτερική ικανοποίηση ότι κάνεις το σωστό και ότι τελικά καταφέρνεις να βρεις τον τρόπο να αφήσεις πίσω σου κάτι που έχει σημασία, γιατί κάνεις τη ζωή των συμπολιτών σου καλύτερη.

Μία τέτοια στιγμή είναι η σημερινή. Διότι το έργο του οποίου η σύμβαση υπογράφεται σήμερα και ξεκινάει μετά από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα έργο το οποίο θα το βλέπουμε μετά από χρόνια και θα λέμε πώς αυτή η περιοχή μπόρεσε να αλλάξει και από μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής με περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της χωματερής, όπως ήταν καταγεγραμμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, έχει εξελιχθεί σε αυτό που βλέπουμε στο Ισραήλ.

Να καλωσορίσω τον φίλο μας από το Ισραήλ. Να πω για όσους δεν έχετε την τύχη να έχετε επισκεφτεί το κράτος του Ισραήλ – έχει τύχει να έχω πάει πολλές φορές προσκεκλημένος διαδοχικών κυβερνήσεων του Ισραήλ – ότι είναι ένα κράτος πρότυπο ως προς τον τρόπο που διαχειρίζεται το περιβάλλον, ως προς τις τεχνολογίες που αναπτύσσει και ως προς την αποτελεσματικότητα που έχει.

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Φυλής, ο κ. Παππούς, είχε την πρόνοια και τη διορατικότητα να δει τι έχουν κάνει εκεί και να αποφασίσει να εφαρμόσει μία πολιτική που θα οδηγούσε στη σημερινή ημέρα, δηλαδή την εισαγωγή αυτής της τεχνογνωσίας που άλλαξε την εικόνα του Ισραήλ και την έκανε διαφορετική ως προς τη διαχείριση της χωματερής και που τώρα την φέρνει για να έρθουμε και να απολαύσουμε το ίδιο αποτέλεσμα εδώ στην Αττική, αυτό είναι δείγμα μεγάλης διορατικότητας και εξηγεί γιατί επανεκλέγεστε, αγαπητέ κύριε Παππού, διαρκώς δήμαρχος. Όχι τυχαία προφανώς, γιατί κάνετε έργο.

Ακόμα και οι φωνασκούντες έξω φίλοι μας που τους χαιρετήσαμε μαζί, λίγοι, συμπαθέστατοι, στην πραγματικότητα φωνάζουν για να γίνει αυτό που εμείς σήμερα κάνουμε, να φτιαχτεί ο χώρος της χωματερής και να γίνει ένα ανθρώπινο περιβάλλον στο οποίο τελικά δεν θα αισθάνεσαι ότι έχεις βρεθεί σε δύσκολη μεριά αλλά σε μία όμορφη μεριά, όπως μπορεί να είναι πράγματι η Φυλή.

Ο δε συνδυασμός της αναπλάσεως της χωματερής με τη δημιουργία του πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράσχει δωρεάν ρεύμα σε 5.000 οικογένειες στην περιοχή αυτή δείχνει και το κοινωνικό πρόσωπο που μπορεί να έχει η πολιτική.

Μιλάμε σήμερα για την κρίση της ενέργειας, για την αύξηση του ρεύματος, για την ακρίβεια που αυτό φέρνει. Όμως μπορούμε και την ακρίβεια να καταπολεμήσουμε με τέτοια έργα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που και καλό κάνουν στον περιβάλλον και ενέργεια μπορούν να δώσουν στους συμπολίτες μας χωρίς να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Δεν σας κρύβω ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί λίγο πριν φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ πάντα θέλω να λέω και τι έκαναν οι προηγούμενοι. Ναι, το είχε εντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομίζω το τελευταίο έργο που είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πριν από τις εκλογές.

Βέβαια το είχε εντάξει τυπικά, η χρηματοδότηση που είχε προβλέψει ήταν μόλις 1.000 ευρώ.  Άρα, είχε γραφτεί στον πίνακα αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα.

Και μου ετέθη το ζήτημα τι θα κάνουμε με αυτό το έργο, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα στον αέρα εφόσον δεν είχε χρηματοδότηση.  Κάλεσα τον κύριο Δήμαρχο – έχω την τύχη με τον Δήμο αυτό να έχω δεσμούς πιο στενούς, προσωπικούς, καθόσον ένας από τους πιο καλούς φίλους και συνεργάτες μου, ο Σταμάτης Πουλής είναι εδώ και εργάζεται και μου έδωσε αμέσως το συναγερμό ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο – και κάναμε αρκετές συναντήσεις και τον ευχαριστώ για αυτό. Και πράγματι κρίναμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει  διότι συνδυάζει, όπως σας είπα, την προστασία του περιβάλλοντος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και την ανάγκη να αναμορφώσουμε επιτέλους μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη μετά από τόσα χρόνια της χωματερής εδώ.

Έτσι, λοιπόν, εξοικονομήσαμε πόρους από αλλού. Δεν το κρύβω, οι πόροι μας δεν είναι άπειροι.  Δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Αλλά βάλαμε το έργο αυτό σε μια υψηλή προτεραιότητα. Και φέραμε αυτά τα 26 εκατομμύρια εδώ για να γίνει αυτή η ανάπλαση των πρώτων 1.500 στρεμμάτων γιατί θέλαμε οι κάτοικοι της περιοχής να δουν επιτέλους μια μεγάλη αλλαγή.

Και να ξέρουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού της χώρας του οποίου θερμούς χαιρετισμούς σας μεταφέρω και ως επίσημος εκπρόσωπός του σήμερα, όχι μόνο δεν αδιαφορεί για τη Δυτική Αττική όπως ψευδώς πολλές φορές οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας κατηγορούν αλλά το ακριβώς ανάποδο.

Έχουμε σκοπό όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τη θητεία μας -όσο ο ελληνικός λαός το αποφασίσει -να αφήσουμε πίσω μια Δυτική Αττική πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη από αυτήν που βρήκαμε ερχόμενοι.

Και ξέρει πολύ καλά ο κύριος Δήμαρχος ότι και εκτός του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα και που δεν είναι ένα μικρό έργο, είναι ένα μεγάλο έργο, 26 εκατομμύρια για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ένα μεγάλο ποσό, ίσως από τα μεγαλύτερα.

Όμως, ταυτόχρονα με τον κύριο Δήμαρχο συνεργαστήκαμε και εξασφαλίσαμε πόρους για την ανάπλαση των οδών του Δήμου Φυλής σε ένα πρόγραμμα που δεν σας κρύβω κύριε Δήμαρχε ότι πολλοί άλλοι συνάδελφοί σας ανά την επικράτεια το ζήλεψαν και ήθελαν και εκείνοι παρόμοιο αλλά δεν έχουμε πόρους για όλους.

Δώσαμε προτεραιότητα και σε αυτό το πρόγραμμα στη Φυλή. Μαζί εξασφαλίσαμε πόρους για τις παιδικές χαρές και μαζί έχουμε συζητήσει και με την κυρία Κεραμέως φυσικά και τον κύριο Παπαθανάση ένα μεγάλο πρόγραμμα ΣΔΙΤ που εφόσον μπει στις γραμμές τους και ολοκληρωθεί, αναφέρομαι στις δυτικές εστίες, θα αλλάξει πλήρως, μα πλήρως την εικόνα της Φυλής για το μέλλον.

Όλα αυτά δεν είναι αποτελέσματα τυχαία, είναι αποτελέσματα πρώτον ενός δραστήριου Δημάρχου που έρχεται με δομημένες προτάσεις που βγάζουν νόημα οικονομικό και κοινωνικό και μπορεί να τις υποστηρίζει στις υπηρεσίες, γιατί δεν τα μπορούν μόνοι τους όλα οι υπουργοί, πρέπει να έχουν βοήθεια από την άλλη μεριά. Αλλά είναι και αποτέλεσμα της πραγματικής φροντίδας που η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε για την Δυτική Αττική. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη και θα ξοδέψουμε πόρους για να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη.

Έχετε βάλει πλάτη ως κοινωνία, και εσείς και οι γειτονικοί δήμοι προφανώς, πολλά χρόνια για να μείνει η Αττική όρθια και αυτή την βοήθεια που έχετε βάλει, έχουμε εμείς την ευθύνη να σας την επιστρέψουμε και να σας κάνουμε παράδειγμα προς μίμηση για να δουν όλοι στην Ελλάδα αυτοί οι οποίοι βάζουν πλάτη στην κοινωνία επιβραβεύονται και δεν μένουν πίσω. Αυτή, λοιπόν, είναι η πολιτική βούληση της Κυβερνήσεώς μας.

Θέλω να πω ότι θεωρώ ότι το έργο αυτό θα αφήσει ιστορία. Έχει τύχει να έχω επισκεφτεί το Ισραήλ και να έχω δει το θαύμα που έχει γίνει εκεί γιατί είναι ένα από τα μέρη που με πήγαν, ήταν να δω αυτό το έργο και μου έδειχναν τις φωτογραφίες του πώς ήταν στις αρχές του 2000 η χωματερή και αν βλέπεις τις φωτογραφίες και βλέπεις στα μάτια σου μπροστά τρίβεις τα μάτια σου γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος, τόσο ωραίο έχει γίνει. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι το ίδιο ωραίο θα γίνει και εδώ.

Και φυσικά αφού θα κάνουμε τα πρώτα 1.500 στρέμματα, Δήμαρχε, εδώ θα είμαστε να σχεδιάσουμε μαζί και τα άλλα 1.500 στρέμματα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Αυτό το καλό πνεύμα που έχουμε μεταξύ μας, όλη αυτή η καλή συνεννόηση που έχουμε μεταξύ μας τελικά οδηγεί στο να παράγουμε αποτελέσματα για το καλό των συμπολιτών μας και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουμε στην πολιτική. Στην πολιτική μπαίνουμε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και αυτό κάνουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πάρα πολύ για αυτό. Εύχομαι καλή επιτυχία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύνολο θα είναι μαζί σας για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και να γίνει η Φυλή και η ευρύτερη Δυτική Αττική πολύ καλύτερη».

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Διαχείριση των αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης

 • PDF

Δ. Παπαστεργίου: Δεν μπορεί να θεωρούνται οι δήμοι υπεύθυνοι ή οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που υπάρχει στη διαχείριση απορριμμάτων σήμερα

Αναστολή και επανεξέταση της οριζόντιας επιβολής του  τέλους ταφής απορριμμάτων

Το Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης και η εφαρμογή του Ν. 4819/2021 από τους δήμους,  συζητήθηκε διεξοδικά σε παράλληλη εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου.

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου,  ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο διευθύνων σύμβουλος ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δ. Παπαστεργίου: Η  ιστορία του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης και της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου  θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης, το ζήτημα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, ζήτησε την αναστολή της είσπραξης του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος  αυτής της προγραμματικής περιόδου 31/12/23.  Εξηγώντας ότι, «στο ΕΣΠΑ τρέχουν πάρα πολλές μονάδες επεξεργασίας, και εκ των πραγμάτων, οι δήμοι που ενέταξαν έργα, χρειάζονται τα χρήματα για την ολοκλήρωσή τους».

Ο κ. Παπαστεργίου, χαρακτηρίζοντας ορθή την ψήφιση της απαλλαγής των δήμων απ’ αυτό έως και το τέλος του 2021, επεσήμανε ότι από 1/1/2022, θεωρητικά οι δήμοι θα πρέπει να πληρώσουν αυτό το τέλος ταφής το οποίο δεν είναι μικρό ποσό.

«Η διαφωνία μας είναι ότι δεν μπορεί να θεωρούνται οι δήμοι υπεύθυνοι ή οι μόνοι υπεύθυνοι για την κατάσταση στα απορρίμματα σήμερα» είπε, για να προσθέσει ότι «τα λάθη είναι πολλά έρχονται από πολύ πίσω και κυρίως δεν αφορούν τους δήμους αλλά οφείλονται στην ατολμία ή στην αναποφασιστικότητα που υπήρξε  στο σχεδιασμό για την ανακύκλωση και τα  απορρίμματα στη χώρα. Δεν μπορεί όλη αυτή την κακοδαιμονία του δημοσίου, την αργοπορία στη δημοπράτηση των έργων τα προβλήματα την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα να την πληρώσουν οι δήμοι και οι δημότες».

Επισήμανε ακόμη ότι το νέο νομοσχέδιο, «έχει φιλόδοξους στόχους», πέρα από τα σημεία, στα οποία υπάρχει διαφωνία, «θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αλλά και πως να κινηθούμε, τι διεκδικούμε και τι κάνουμε. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να ξεκινήσουμε κάνοντας κάποια κτίρια, ας πούμε περιβαλλοντικά πιο πράσινα, γιατί το δικό μας παράδειγμα πρέπει να δουν οι δημότες για να παραδειγματιστούν και να το πράξουν», ενώ μίλησε και για το ζήτημα της εκπαίδευσης του προσωπικού των οργανισμών των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισήμανε ακόμη ότι «η ιστορία των απορριμμάτων θα είναι η ιστορία της ζωής μας από εδώ και πέρα, γιατί είναι το ίδιο το περιβάλλον και η ζωή μας. Και επιπλέον θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πλέον η ιστορία του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης και της διαχείρισης απορριμμάτων που αναπόσπαστο κομμάτι αυτής είναι, είναι κάτι που θα μας συντροφεύει σε κάθε κίνηση που κάνουμε. Δεν νομίζω πως μπορεί να υπάρχει πρωτοβουλία, έργο το οποίο θα τρέξουμε, στο οποίο δεν θα πρέπει να δούμε τον παράγοντα αυτό».

Μιχάλης Γεράνης: Οι δήμαρχοι πρέπει να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τη διαλογή στην πηγή

«Επικροτούμε  την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που είναι πλέον νόμος του κράτους, με βασικό σύνθημα Οδηγός για τη Διαλογή στην Πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών» επισήμανε ο πρόεδρος Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. Και πρόσθεσε ότι οι δήμαρχοι  πρέπει να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τη διαλογή στην πηγή: «Να κάνουμε μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε χάσει χρόνο αλλά τώρα πλέον μπαίνει το νερό στο αυλάκι».

Ο ΦΟΔΣΑ  Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είπε ο κ. Γεράνης, 38 δήμοι, 2 εκατ. χρήστες, 7 νομοί,  λειτουργεί ως πυξίδα για τη χώρα, μετά από 7 χρόνια πολλής δουλειάς.

Ο ίδιος χαρακτήρισε άδικο το τέλος ταφής και δεν πρέπει να μπει σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πρέπει να γίνει ένας διάλογος για να πάρει αναβολή.

Αναφερόμενος τέλος στα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης, τα χαρακτήρισε μονόδρομο και λύση για τη χώρα.

Μανώλης Γραφάκος: Ο νόμος για τη διαχείριση των αποβλήτων ιεραρχεί τις δράσεις για τα επόμενα χρόνια

«Ο νόμος για τη διαχείριση των αποβλήτων, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ιεράρχηση και τακτοποίηση των δράσεων που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια για να ξεφύγουμε από την κακή θέση την οποία βρισκόμαστε» επισήμανε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος.

Απαγορεύει ρητά την ταφή, και οδηγεί σε μια αλλαγή κουλτούρας η οποία θέλει θεσμικό πλαίσιο, εργαλεία και ανθρώπους – που δεν είναι άλλοι από την Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού – σε συνεργασία με την κοινωνία να υλοποιήσουν αυτό το στόχο, όπως είπε.

Ο κ. Γραφάκος χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση  και τομή του νομοσχεδίου την  εφαρμογή του «Πληρώνω Όσο Πετάω», λέγοντας πως «είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να οδηγηθούμε στην ταφή εκεί που την έχουμε βάλει ως στόχο το 2030».

Χαρακτήρισε σημαντικό πρώτο  βήμα, να  υλοποιήσουν οι δήμοι σχέδια πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στις περιοχές τους, και να σκεφτούν σε τοπικό επίπεδο έξυπνους τρόπους, που και η επιχειρηματικότητα και το μέσο νοικοκυριό θα παράγει λιγότερα απόβλητα. Και ως δεύτερο τη δημιουργία  κέντρων επαναχρησιμοποίησης, τα οποία χαρακτήρισε «σπόρο», που θα εντάξει τους πολίτες σε μια κουλτούρα να μην πετούν κάτι που δεν χρειάζονται αλλά να το κατευθύνουν σε χώρο, όπου μετά από κατάλληλη επεξεργασία θα επιστρέφει για χρήση στην οικονομία και κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Γραφάκος σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι μόνο η ανακύκλωση των συσκευασιών αλλά και το μεγάλο «κομμάτι», που αφορά στα βιοαπόβλητα. Από τις 100 μονάδες βάρους αποβλήτων, είπε, τα 40-45 είναι τρόφιμα και κηπευτικά και τα άλλα 25 είναι χαρτί. Χαρακτήρισε το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας ως το καλύτερο «και το υιοθετούμε και εμείς, γι’ αυτό θέλουμε ισχυρούς ΦΟΔΣΑ να καλύψουν με μια προμήθεια όλη την περιφέρεια».

Μάλιστα ανακοίνωσε οι δήμοι θα έχουν εξοπλισμό με κοινοτικά χρήματα για να αναπτύξουν τα βιοαπόβλητα, τα οποία να εκτρέψουν αμέσως με ξεχωριστή συλλογή, από την ταφή και να τα οδηγήσουν σε μονάδες επεξεργασίας.

Και προέτρεψε τους δήμους να προχωρήσουν στη δημιουργία ρευμάτων ανακύκλωσης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των περιοχών και των γειτονιών τους, αλλά και στη δημιουργία πολλαπλών ρευμάτων στους δημόσιους χώρους των δήμων τους.

Ο κ. Γραφάκος σημείωσε ότι το «Πληρώνω Όσο Πετάω», μπορεί να εφαρμοστεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, άμεσα, και ότι αναμένεται να  βγει και η σχετική πρόσκληση για χρηματοδότηση των δήμων.

Σχετικά με τον ΕΟΑΝ τόνισε ότι θα λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει αν τα χρήματα των πολιτών «πιάνουν τόπο», τα συστήματα ανακύκλωσης, τη διαχείριση των πόρων και την τιμολογιακή πολιτική των ΦΟΔΣΑ.

Ν. Χιωτάκης: Ο νέος ρόλος του ΕΟΑΝ

Στο σημαντικό ρόλο που θα έχει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  στη νέα πραγματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Χιωτάκης.

Όπως είπε, ο ΕΟΑΝ, δημιούργησε Οδηγό Ανακύκλωσης για τους δήμους,  ο οποίος από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, θα είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Παράλληλα τόνισε ότι ο ρόλος του οργανισμού θα είναι επιτελικός και θα επιβλέπει τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. «Θέλουμε να είμαστε ο  κόμβος ανάμεσα στην κυβέρνηση, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, στους δήμους και βεβαίως στην κοινωνία των πολιτών.

«Για να πετύχουμε όλοι μαζί, πρέπει αυτός ο κόμβος πρέπει να λειτουργήσει και να συντονίζει αυτές τις τέσσερις πτυχές της ανακύκλωσης και βεβαίως ο στόχος, είναι από το 20% που σήμερα αξιοποιείται από τα απορρίμματα και το 80 % θάβεται, να πάμε ακριβώς στο αντίθετο».

Ο κ. Χιωτάκης ενημέρωσε επίσης ότι, ο ΕΟΑΝ, επιδιώκει να πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις του δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και μια πολυεπίπεδη επικοινωνία. Ο ρόλος του Οργανισμού, όπως είπε, θα στραφεί προς την κυκλική οικονομία,  και προανήγγειλε αύξηση των υφιστάμενων ρευμάτων ανακύκλωσης από 7 σε 14 μέχρι το 2025.

Αναφέρθηκε τέλος, στην ψηφιακή  πλατφόρμα Greece Cycle, η οποία απαντά αμέσως για την εναλλακτική διαχείριση και την κυκλική οικονομία ως πρώτο βήμα των ενεργειών του Οργανισμού.

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Να επανεξεταστεί η οριζόντια επιβολή τέλους ταφής

«Όλοι θα συμφωνήσουμε για την ολοκλήρωση των έργων των ΜΕΑ και των ΜΕΒΑ αλλά τις περισσότερες φορές η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την πρόθεση των δικαιούχων», επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «αλλά κυρίως από την ανταπόκριση των υπηρεσιών της πολιτείας, που τις περισσότερες φορές αστοχούν καταστρατηγούν, καθυστερούν, τιθέμενους χρόνους έκδοσης αδειών και αξιολόγηση,  προτάσεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τελικά η οριζόντια επιβολή τέλους ταφής σε όλους τους ΟΤΑ, ασχέτως αν φέρουν αυτή την ευθύνη, δεν ξέρω αν θα πρέπει να διατηρηθεί και αν θα πρέπει να τεθεί σε μια διαφορετική βάση. Επίσης δεν έχω  αντιληφθεί γιατί θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο για τον υπόλοιπο τομέα το οποίο θα πρέπει να οδηγείται σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, οι οποίες με ευθύνες του κράτους του ΥΠΕΝ δεν έχουν κατασκευαστεί».

 

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννη στην Αστυπάλαια για το πρόγραμμα "Smart & Sustainable Island"

 • PDF

Ενημέρωση των κατοίκων της Αστυπάλαιας για το project Smart & Sustainable Island περιλάμβανε η επίσκεψη που πραγματοποίησε το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου στο νησί  διυπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών, και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Η εκδήλωση ενημέρωσης διοργανώθηκε από το Δήμο Αστυπάλαιας στο λιμάνι του νησιού και συμμετείχαν πολίτες και φορείς που έθεσαν ερωτήσεις στους ομιλητές.

Υπογραμμίζοντας το όραμα της κυβέρνησης για μετάβαση σε βιώσιμα και οικολογικά μοντέλα διαβίωσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου e-Astypalea.  Ο κος Φραγκογιάννης εστίασε τις απαντήσεις του στους 4 πυλώνες διαβεβαιώνοντας ότι το πλάνο για την δημιουργία του πρώτου υβριδικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα γενναίας επιδότησης των κατοίκων του νησιού για αλλαγή των συμβατικών τους αυτοκινήτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς, ενώ τόνισε και την απόφαση των συστημικών τραπεζών να παράσχουν χαμηλότοκα προγράμματα χρηματοδότησης όλων των δανείων για την αγορά των νέων οχημάτων. “Το όραμα είναι αυτό που μας έχει κάνει να είμαστε στην κορυφή του κόσμου σε αυτό που κάνουμε. Αυτό που προσπαθούμε να συνεισφέρουμε όλοι οι φορείς, όλα τα υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα” σημείωσε ο κος Φραγκογιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών..

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας: «Στην Αστυπάλαια δημιουργούμε ένα πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, με χρήση καθαρής ενέργειας, αλλά και με καινοτόμες υπηρεσίες μεταφοράς κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Ο κάτοικος ή ο επισκέπτης θα μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να ζητήσει υπηρεσία μεταφοράς, δηλώνοντας που βρίσκεται και που θέλει να πάει. Στην πράξη, ουσιαστικά, σχεδιάζουμε ένα διαδραστικό σύστημα μεταφοράς κατά παραγγελία. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει την όμορφη Αστυπάλαια σε Έξυπνο και Πράσινο Νησί και μπορεί να γίνει ο οδηγός και για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων και σε άλλες περιοχές της χώρας.»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στη εκτέλεση των αναγκαίων έργων του προτζεκτ που εκτείνεται σε περίοδο μέχρι και το 2026. Ο κος Χατζημάρκος στην ομιλία ανέφερε: “Το πρόγραμμα e-astypalea είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα αλλά τα νησιά μας έχουν παράδοση στα δύσκολα και θα πετύχει. Για εμάς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν είναι τόπος μειονεκτημάτων αλλά πλεονεκτημάτων είναι νησιά πρωταγωνιστές με μοναδικά χαρακτηριστικά Τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά πρωταθλητές στην οικονομία.

«Υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια ένα έργο-πρότυπο για όλα τα νησιά μας, που θέλουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία να γίνουν καθαρότερα, πιο πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία γιατί κάθε έργο έχει να κάνει τελικά με τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Με το πρόγραμμα e-Astypalea του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέχουμε ένα σημαντικό εργαλείο κι έχουμε δεσμεύσει για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου όλα τα οχήματα του νησιού να γίνουν ηλεκτρικά» ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας αναλυτικά στους κατοίκους του νησιού τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά και βήμα-βήμα τη λειτουργία της πλατφόρμας e-astypalea.gov.gr.

Η διήμερη επίσκεψη περιελάμβανε εντατικές συναντήσεις με στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που επισκέφτηκαν το νησί, αλλά και εκδηλώσεις test drive των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις οποίες υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολιτών του νησιού.

 

Γ. Περιστέρης: Στην ενέργεια, η πράσινη μετάβαση είναι φθηνή & βιώσιμη

 • PDF

Γ. Περιστέρης: Στην ενέργεια, η πράσινη μετάβαση είναι φθηνή, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους και απαλλάσσει την Ελλάδα από την ενεργειακή και εθνική υποτέλεια

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου Renewable and Storage Forum του Energypress, ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γ. Περιστέρης αποδόμησε με επιχειρήματα και αριθμούς τους ισχυρισμούς ότι η πράσινη μετάβαση είναι δήθεν ακριβή στο χώρο της ενέργειας, υποστηρίζοντας, αντίθετα, ότι είναι φθηνή, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους και απαλλάσσει τη χώρα μας από την ενεργειακή και εθνική υποτέλεια.

Ξένα συμφέροντα και γεωπολιτικά παιχνίδια φουσκώνουν τις τιμές

Αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τις απέδωσε σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα παραγωγών χωρών που εκμεταλλεύονται το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και θύμισε ανάλογες ενεργειακές κρίσεις με τα ορυκτά καύσιμα στο παρελθόν τις δεκαετίες του ’70. ’80 και ‘90.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι σωστές πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε ένα κόστος αιολικής και φωτοβολταϊκής μεγαβατώρας στη χώρα μας για τις νέες εγκαταστάσεις κάτω από €55/MWh, κόστος που συνεχίζει να μειώνεται.

Αντίθετα, οι τεράστιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ( άνθρακας, λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο)συνεχίζουν επι δεκαετίες να αυξάνουν, έχοντας φτάσει σήμερα σε απίστευτα νούμερα: στη νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι επιδοτήσεις αυτές, μόνο για το 2020, ανέρχονται σε 5,9 τρις δολάρια ή σε 6,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι αν δεν είχε υπάρξει η καθυστέρηση στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και στο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, το πρόβλημα θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερο.

Τέλος, επισήμανε ότι τα νοικοκυριά πρέπει να προστατευθούν από τη συγκυριακή ακρίβεια μέσα από την επιδότηση των τιμών. Η επιδότηση αυτή πρέπει να προέλθει από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να απογυμνώσει τον ΕΛΑΠΕ ο οποίος αποτελεί και το βασικό εργαλείο στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ, γιατί τότε θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή λιγότερες ΑΠΕ, υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Η κλιματική κρίση έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την Ελλάδα

Το 2021 είναι μέχρι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη γη και ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε, είπε ο κ. Περιστέρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη απειλή ως παραθαλάσσια μεσογειακή χώρα, αφού η κλιματική κρίση την οδηγεί σε ταχύτατη ερημοποίηση.

Η μόνη πειστική απάντηση στη ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, στις πλημμύρες και τους χιονιάδες, τους καύσωνες και τις πυρκαγιές είναι η απανθρακοποίηση, είπε, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ΑΠΕ και Αποθήκευση.

Η χώρα μας σε ενεργειακή και εθνική υποτέλεια

Αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κ. Περιστέρης είπε ότι το 66,5% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τόνισε πως όταν τα 2/3 της ενέργειας είναι εισαγόμενα ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος και πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή – και τελικά εθνική – υποτέλεια.

Την χαρακτήρισε μάλιστα διπλή υποτέλεια: και στα ξένα συμφέροντα και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες. Ο λιγνίτης είναι βέβαια δικός μας, είπε, αλλά δυστυχώς ως κακής ποιότητας  είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος.

Δικές μας είναι όμως και η αιολική, η ηλιακή ενέργεια και η υδροηλεκτρική επισήμανε. Καθαρές, Φθηνές και Αστείρευτες.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υπενθύμισε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, το 27% των εισαγωγών προϊόντων της χώρας είναι ενεργειακά προϊόντα και φορτώνουν το ισοζύγιο πληρωμών κάθε χρόνο με ένα μεγάλο έλλειμα, 4,4 δισ. ευρώ το 2019.

Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας ένα παντοδύναμο εργαλείο

Αν η πολιτεία δεν είχε εμποδίσει, είπε ο κ. Περιστέρης, ακατανόητα για εμάς, την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας, μη κατοχυρώνοντας έγκαιρα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για τις εμπροσθοβαρείς αυτές επενδύσεις, θα είχαμε αμέτρητα οφέλη και στη συνέχεια τα απαρίθμησε:

-          Πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, αφού η αποθήκευση καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας δίνει την πλέον ενδεδειγμένη απάντηση στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ

-          Πολύ οικονομικότερη ηλεκτροπαραγωγή

-          Ασφάλεια εφοδιασμού και συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, αφού όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, η αποθηκευμένη ενέργεια καλύπτει αμέσως το κενό και κρατά τις τιμές χαμηλά

Έδωσε μάλιστα, ένα απλό παράδειγμα: Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν  έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

 

 

Η αντλησιοταμίευση είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση αποθήκευσης για την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση, είναι μέλος της μεγάλης συμμαχίας για την προώθηση της αντλησιοταμίευσης μαζί με πολλές άλλες κυβερνήσεις, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες ενέργειας και ΜΚΟ, είπε σχετικά με την μέθοδο αυτή μεγάλης αποθήκευσης ο κ. Περιστέρης, που αναφέρθηκε επίσης στις απόψεις των ειδικών:

Του κ. Mark Carney, πρώην κεντρικού Τραπεζίτη της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση και Χρηματοδότηση, που υποστηρίζει ότι η αντλησιοταμίευση «Παρέχει μοναδικές υπηρεσίες που οι μπαταρίες αδυνατούν να προσφέρουν» .

Ή του κ. Thomas Östros, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) που υπερθεματίζει: «Από τις τεχνολογίες αποθήκευσης, θεωρούμε την υδροηλεκτρική ενέργεια από αντλησιοταμίευση ως μια από τις πλέον ώριμες, αξιόπιστες, και ευέλικτες λύσεις μεγάλης κλίμακας για την ευελιξία και την ασφάλεια του δικτύου, που προωθεί τις διαλειπτικές ΑΠΕ με ασφάλεια, βιωσιμότητα και χαμηλό οικονομικό κόστος».

Ο ίδιος ο κ. Περιστέρης, συμπλήρωσε ότι στις ενεργειακές υποδομές, όλες οι τεχνολογίες είναι αναγκαίες αλλά πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις υποδομών με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, γιατί αυτές δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ανέφερε ως τέτοιες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας τα υδροηλεκτρικά, η αντλησιοταμίευση, τα χερσαία και θαλάσσια αιολικά.

Για την αποθήκευση, ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως η αντλησιοταμίευση πρέπει να αποτελέσει την νούμερο ένα επιλογή καθώς πρόκειται για μια ώριμη, αξιόπιστη και ευέλικτη λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Σε αυτήν συμπληρωματικά μπορούν να λειτουργήσουν οι μπαταρίες, έχοντας πάντως υπόψη μας ότι δεν μπορούν να παρέχουν ανάλογου μεγέθους και χρονικής διάρκειας υπηρεσίες, ενώ, από άποψη υλικών και κατασκευής αποτελούν «ένα έμβασμα προς την Ασία», όταν οι μονάδες αντλησιοταμίευσης έχουν σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εγχώρια αγορά.

Σχετικά με την ενδεδειγμένη νέα ισχύ αντλησιοταμίευσης αναφέρθηκε σε πρόσφατη εθνική μελέτη του ΕΜΠ για την ΡΑΕ που την υπολογίζει σε 1000 ως 1500 MW έως το 2030.

Επισήμανε επίσης ότι η ΔΕΗ διαθέτει εδώ και χρόνια αντλησιοταμιευτικά έργα που στο παρελθόν λειτουργούσαν εξισορροπητικά στο πλαίσιο ενός ενιαίου ηλεκτρικού συστήματος και προσέφεραν αυτού του είδους το όφελος, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργούν από λίγο έως καθόλου επειδή δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε μάλιστα ότι «Σε αντίθεση με άλλους, έχουμε ένα ελάττωμα ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: λέμε σταθερά τα ίδια πράγματα, που θεωρούμε σωστά, εδώ και δεκαπέντε χρόνια και δεν αλλάζουμε άποψη σύμφωνα με τα στενά, ευκαιριακά κάθε φορά, επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για το κυνήγι μαγισσών με τις ανεμογεννήτριες

Τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού τα χερσαία αιολικά, δηλαδή οι ανεμογεννήτριες, έχουν μπει από ορισμένους στο στόχαστρο ως προς το πού τοποθετούνται, είπε σχετικά με το αιολικό δυναμικό της χώρας ο κ. Περιστέρης, ζητώντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο θέμα αυτό. Και συνέχισε λέγοντας ότι:

-          Πρώτον, η Πολιτεία επιλέγει το πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και ως τέτοιο το έχει επιλέξει και για τις ανεμογεννήτριες, στη βάση του οφέλους τους για την Εθνική οικονομία, το περιβάλλον και την απασχόληση, αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας.

-          Δεύτερον, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ενεργειακή υποτέλεια της χώρας δεν μας δίνουν την πολυτέλεια της επιλογής. Οι ανεμογεννήτριες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής ΑΠΕ σε μια χώρα με αστείρευτο αιολικό δυναμικό και πρέπει, με τις αναγκαίες εξαιρέσεις, να τοποθετούνται εκεί που φυσάει. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα ορυχεία λιγνίτη έγιναν εκεί που υπήρχαν κοιτάσματα και οι λιγνιτικές μονάδες εκεί που υπήρχαν ορυχεία.

-          Τρίτον τα αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, αποτελούν επενδύσεις με υψηλό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας και υψηλό πολλαπλασιαστή, δηλαδή δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν την ανεργία.

-          Τέταρτον, λόγω κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης των ανεμογεννητριών, υπάρχει υψηλή αξιοπιστία στο κόστος και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και ελάχιστες καθυστερήσεις στον ταχύτατο ρυθμό εφαρμογής των επενδυτικών σχεδίων που απαιτείται για να επιτευχθούν εθνικοί στόχοι και δεσμεύσεις.

Υπενθύμισε επίσης όσα συμβαίνουν σήμερα με τα επενδυτικά σχέδια των φ/β σταθμών, τα πάνελ των οποίων θα κατασκευάζονταν στην Ασία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δέσμευση κόστους, που έχει εκτιναχθεί προς τα πάνω λόγω ακραίων αυξήσεων στις τιμές π.χ. πυριτίου, υμενίου και άλλων υλικών, δεν υπάρχει δέσμευση χρόνου παράδοσης λόγω ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα πολλά επενδυτικά σχέδια να οδηγούνται σε αναβολή ή σε ακύρωση

Τέλος, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στα επιχειρηματικά εκείνα συμφέροντα, στη χώρα μας και διεθνώς, τα οποία δηλώνουν ότι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί αλλά γι’ αυτό φταίει σε μεγάλο βαθμό η πράσινη μετάβαση, λόγω της αύξησης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών του CO2. Όμως τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα ξεχνούν βολικά ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση αυτή δεν συμμετέχει παρά ελάχιστα στην αύξηση του κόστους της ενέργειας ενώ ο κύριος υπεύθυνος είναι το φυσικό αέριο και τα τιμολογιακά και γεωπολιτικά του παιχνίδια. Χθεσινό θύμα η Μολδαβία στην οποία διεκόπη η τροφοδοσία του 50% της κατανάλωσης της χώρας με το έτσι θέλω.

Βιώσιμη ευημερία για όλους

Το τρίπτυχο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αποθήκευση Μεγάλης Κλίμακας και Διασυνδέσεις, είπε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους.

Δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και το κράτος εισπράττει πρόσθετους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και διαθέτει περισσότερους πόρους για να ασκεί κοινωνική πολιτική

Οι νέες γενιές, ικανές Ελληνίδες και Έλληνες με πολύ καλή εκπαίδευση, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε ενδιαφέροντες τομείς οικονομικής της δραστηριότητας στην πατρίδα τους και θα έχουν υψηλά κίνητρα να μείνουν εδώ και να δουλέψουν, ή, εφόσον βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το χαμηλό κόστος ενέργειας για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, για τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις μεταφορές δίνει εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, μέσα από τις χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Ειδικά για τη βιομηχανία το νέο εργαλείο που καθιερώνεται στην Ελλάδα είναι τα PPAs. Ήδη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΗΡΩΝ υπέγραψαν τις τέσσερις πρώτες συμβάσεις με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021 - ανοίγοντας έτσι στην πράξη το δρόμο για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Τώρα, πως κάποιοι, εξ ονόματος των μεγάλων καταναλωτών, δεν χάνουν ευκαιρία να καταφερθούν κατά των ΑΠΕ ενώ ταυτόχρονα τρέχουν, και σωστά, να προμηθευτούν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, μάλλον δεν μπορεί να εξηγηθεί, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης.

Από τις χαμηλότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω των ΑΠΕ έχουν διπλό κέρδος όλα τα νοικοκυριά, κυρίως όμως τα οικονομικά πιο αδύναμα.

Με τις σωστές προτεραιότητες, το τρίπτυχο ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις εξασφαλίζει ταυτόχρονα το εθνικό συμφέρον και ασφάλεια, το οικονομικό συμφέρον των πολλών, την κοινωνική συνοχή και ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar