joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sat09252021

Back ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Kατά 32% μείωσε η χώρα μας τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων

 • PDF

Με ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, η χώρα μας απαλλάχθηκε από πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία έξι χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

 

Πιο συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκαν οι ΧΑΔΑ στην Αλεξανδρούπολη, την Ίο, το Βαθύ και στην παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα, ενώ απαλείφθηκε και το πρόστιμο για δύο ΧΑΔΑ στη Γορτυνία, δεδομένου ότι τους τελευταίους έξι μήνες τα απόβλητα του Δήμου μεταφέρονται σε πιστοποιημένο χώρο διάθεσης απορριμμάτων.

 

Με τη διαγραφή των έξι προστίμων, οι περιπτώσεις ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα μας κατάφερε να απαλλαγεί από πρόστιμα τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχονται σε 21. Πρόκειται για σημαντική μείωση ύψους 32%, καθώς ο αριθμός τους το καλοκαίρι του 2019 έφτανε τους 65. Το οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 1.680.000 ευρώ, δεδομένου ότι το ετήσιο πρόστιμο για κάθε μία από τις περιπτώσεις ΧΑΔΑ είναι 80.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι 44 περιπτώσεις προστίμων που απομένουν θα αντιμετωπιστούν έως το τέλος του επόμενου έτους.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την τελευταία διετία έχουν δημοπρατηθεί 21 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και έχουμε καταφέρει να απαλλάξουμε τη χώρα από ισάριθμα πρόστιμα για τη λειτουργία ΧΑΔΑ. Με τον νόμο για τα απόβλητα που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή. Με σταθερά βήματα, αλλάζουμε τη συλλογική αντίληψη για τα απορρίμματα και κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη δημόσια υγεία».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να φτάσουμε στο σημείο να μην πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τους παράνομους ΧΑΔΑ. Έχουμε πλέον αποφάσεις μηδενισμού του προστίμου για 21 από τις 65 περιπτώσεις που κληρονομήσαμε. Συνεχίζουμε και πιστεύω ότι στο τέλος του 2022 θα είμαστε πολύ κοντά στο στόχο μας».

 


Εθνικό Πάρκο ο Όλυμπος με την έκδοση Π.Δ.

 • PDF

Τη μέγιστη θεσμική και νομοθετική προστασία του Ολύμπου εξασφαλίζει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με τίτλο «Χαρακτηρισμός της χερσαίας και υδάτινης περιοχής του Όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, οριοθέτηση και καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων γης, όρων και επιτρεπομένων δραστηριοτήτων», που υπέγραψαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

 

Ο  Όλυμπος, το ξεχωριστής οικολογικής, γεωμορφολογικής, ιστορικής, αισθητικής και επιστημονικής αξίας μυθικό βουνό, ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1938 και υπαγόταν ανέκαθεν σε αυστηρά καθεστώτα προστασίας. Με το Π.Δ., ωστόσο, ανακηρύσσεται Εθνικό Πάρκο και θωρακίζεται με το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του σε απόλυτη σύμπνοια με τις ενωσιακές οδηγίες για τη φύση. Προβλέπονται λεπτομερώς οι χρήσεις και οι περιορισμοί εντός του Εθνικού Πάρκου, καθώς πρόκειται για το κορυφαίο βουνό στην Ελλάδα από χλωριδικής άποψης με απαράμιλλη ποικιλία και σπανιότητα ειδών. Τα είδη των φυτών του βουνού ξεπερνούν τα 1.700, από τα οποία περίπου τα 30 είναι τοπικά ενδημικά και τα 85 ενδημικά της χώρας. Το βουνό είναι ένας παράδεισος και για την ορνιθοπανίδα, καθώς φιλοξενεί πάνω από 130 είδη πουλιών αλλά και σημαντικά αμφίβια.

 

Σύμφωνα με το Π.Δ. χαρακτηρίζεται Εθνικό Πάρκο η χερσαία και η υδάτινη περιοχή του όρους Ολύμπου, που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων περιοχή των Δήμων Δίου-Ολύμπου του Νομού Πιερίας, Ελασσόνας του Νομού Λάρισας και Κατερίνης του Νομού Πιερίας.

 

Όπως ορίζεται στο Π.Δ., μια εκτεταμένη περιοχή, συνολικής έκτασης 235.620 στρεμμάτων, χωρίζεται σε τρεις κλιμακούμενης προστασίας ζώνες και μια τέταρτη περιφερειακή ζώνη που εκτείνεται στην περιοχή με συγκεκριμένα όρια εντός του Δήμου Ελασσόνας.

 

Η Α΄ ζώνη, έκτασης 34.710 στρεμμάτων, αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, που χαρακτηρίζεται ως περιοχή προστασίας της φύσης, γεγονός που μεταφράζεται σε απόλυτη απαγόρευση ανθρωπογενούς δραστηριότητας, πλην των δασοπονικών εργασιών, της συντήρησης, αναβάθμισης και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, καθώς και της επιστημονικής καταγραφής και έρευνας.

 

Η Β΄ ζώνη, συνολικής έκτασης 55.700 στρεμμάτων, περιλαμβάνει τα τρία ορειβατικά καταφύγια, δίχως να προβλέπει τη δημιουργία νέων και επιτρέπει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τις ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους και την επίσκεψη σε αυτούς,  τις οικοτουριστικές δραστηριότητες και τα αθλήματα βουνού, εκτός από εκείνα που προκαλούν όχληση στα οικοσυστήματα. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων εκτός του οδικού δικτύου κατά μήκος της προστατευόμενης περιοχής.

 

Η περαιτέρω οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται μόνο στη Γ΄ ζώνη προστασίας, συνολικής έκτασης 145.210 στρεμμάτων, όπου προβλέπεται η κατασκευή υποδομών ξεκούρασης και ορειβατικών καταφυγίων. Στη συγκεκριμένη ζώνη επιτρέπονται η γεωργία με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, η βοσκή, η μελισσοκομία, η υλοτομία και η θήρα από απόφαση της αρμόδιας αρχής και μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, που ορίζει αυστηρά τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και την κυνηγετική περίοδο.

 

Η Δ΄ περιφερειακή ζώνη, έκτασης 138.420 στρεμμάτων, τίθεται υπό καθεστώς επιτήρησης της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με τη γνωμοδότηση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης για την αδειοδότηση κάθε προτεινόμενου έργου και δραστηριότητας.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ο Όλυμπος αποκτάει σήμερα την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας. Το νέο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για το Εθνικό Πάρκο συνιστά τη σημαντικότερη δικλείδα ασφαλείας για την περιβαλλοντική θωράκιση του βουνού και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στην πορεία επίτευξης της αειφόρου διατήρησης και διαχείρισης του σπάνιου φυσικού πλούτου της περιοχής. Το περιβάλλον χρειάζεται ξεκάθαρες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, σχέδιο και πράξεις. Για να αντιμετωπίσουμε, ολιστικά και αποτελεσματικά, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας παραδίδοντας παράλληλα έναν πιο βιώσιμο και «πράσινο» κόσμο στις επόμενες γενιές».

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Με το Π.Δ. γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα τι και πού επιτρέπεται στον Όλυμπο, γεγονός πολύ σημαντικό για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του μυθικού βουνού. Τώρα πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, πλήρως εναρμονισμένο με τις ενωσιακές οδηγίες, που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε τα σπάνια οικοσυστήματα που απαντώνται κατά μήκος του Εθνικού Πάρκου. Οι τοπικές κοινωνίες είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν από την αειφορική διαχείριση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Το Π.Δ. ενισχύει την πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τη συμβολή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

 

 

 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

σε απόλυτη απαγόρευση ανθρωπογενούς δραστηριότητας, πλην των δασοπονικών εργασιών, της συντήρησης, αναβάθμισης και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, καθώς και της επιστημονικής καταγραφής και έρευνας.

Η Β΄ ζώνη, συνολικής έκτασης 55.700 στρεμμάτων, περιλαμβάνει τα τρία ορειβατικά καταφύγια, δίχως να προβλέπει τη δημιουργία νέων και επιτρέπει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τις ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους και την επίσκεψη σε αυτούς, τις οικοτουριστικές δραστηριότητες και τα αθλήματα βουνού, εκτός από εκείνα που προκαλούν όχληση στα οικοσυστήματα. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων εκτός του οδικού δικτύου κατά μήκος της προστατευόμενης περιοχής.

Η περαιτέρω οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται μόνο στη Γ΄ ζώνη προστασίας, συνολικής έκτασης 145.210 στρεμμάτων, όπου προβλέπεται η κατασκευή υποδομών ξεκούρασης και ορειβατικών καταφυγίων. Στη συγκεκριμένη ζώνη επιτρέπονται η γεωργία με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, η βοσκή, η μελισσοκομία, η υλοτομία και η θήρα από απόφαση της αρμόδιας αρχής και μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, που ορίζει αυστηρά τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και την κυνηγετική περίοδο.

Η Δ΄ περιφερειακή ζώνη, έκτασης 138.420 στρεμμάτων, τίθεται υπό καθεστώς επιτήρησης της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με τη γνωμοδότηση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης για την αδειοδότηση κάθε προτεινόμενου έργου και δραστηριότητας.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ο Όλυμπος αποκτάει σήμερα την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας. Το νέο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για το Εθνικό Πάρκο συνιστά τη σημαντικότερη δικλείδα ασφαλείας για την περιβαλλοντική θωράκιση του βουνού και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στην πορεία επίτευξης της αειφόρου διατήρησης και διαχείρισης του σπάνιου φυσικού πλούτου της περιοχής. Το περιβάλλον χρειάζεται ξεκάθαρες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, σχέδιο και πράξεις. Για να αντιμετωπίσουμε, ολιστικά και αποτελεσματικά, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας παραδίδοντας παράλληλα έναν πιο βιώσιμο και «πράσινο» κόσμο στις επόμενες γενιές».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Με το Π.Δ. γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα τι και πού επιτρέπεται στον Όλυμπο, γεγονός πολύ σημαντικό για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του μυθικού βουνού. Τώρα πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, πλήρως εναρμονισμένο με τις ενωσιακές οδηγίες, που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε τα

Στρατηγική συνεργασία Ομίλων ΤΙΤΑΝ - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων

 • PDF

Η κοινοπραξία των Ομίλων ΤΙΤΑΝ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία κατέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εμπειρία και τεχνογνωσία που συνδυάζουν ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΤΙΤΑΝ εγγυώνται, σε περίπτωση που επιλεγεί η κοινοπραξία, τη βέλτιστη οικονομική και περιβαλλοντική επίδοση των ΜΕΑ και τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας.

Μέσω των ΜΕΑ μπορεί να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση, να ελαχιστοποιηθεί η ταφή απορριμμάτων και παράλληλα να εξασφαλιστεί η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων υψηλής ποιότητας. Η αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγή τσιμέντου συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πρώτων υλών, στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ήδη ολοκληρώσει και λειτουργεί με επιτυχία ανάλογα έργα σε Μακεδονία και Ήπειρο ενώ υλοποιεί αυτή την περίοδο και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμμάτων, αυτό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας και των έργων περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, δραστηριοποιούμενη εδώ και περίπου 25 χρόνια στους συγκεκριμένους τομείς, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Με τις δραστηριότητές της συμβάλλει στη μετάβαση σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα και στη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος με προφανή οφέλη για το κοινωνικό σύνολο.

H πρόθεση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ να επενδύσει στις ΣΔΙΤ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους του για βιώσιμη ανάπτυξη και τη δέσμευσή του να συμμετέχει ενεργά στην κυκλική οικονομία της Ελλάδας, στηρίζοντας την εθνική στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ καινοτομεί διαχρονικά σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες που διασφαλίζουν άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις. Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του, η μείωση των αποβλήτων και η ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν ουσιαστικές δεσμεύσεις του Ομίλου στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων στόχων του σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG).

Πρόοδο εργασιών στη Βόρεια Εύβοια

 • PDF

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ταχεία αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί είναι και η θεσμοθέτηση της έννοιας του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης». Με τον χορηγικό αυτό θεσμό, μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές. Τα οικεία Δασαρχεία θα ορίζουν τις περιοχές που χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση και ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την εκπόνηση των μελετών και τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων. Στη διαδικασία αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο δεν απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.

Με τον θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», σε συνδυασμό με τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10 Αυγούστου για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών, ολοκληρώνονται ταχύτερα οι μελέτες και τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Με αποφάσεις του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, ορίστηκαν ως ανάδοχοι αποκατάστασης με σκοπό την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην πυρόπληκτη περιοχή της Λίμνης στη Βόρεια Εύβοια, οι εταιρείες EREN Hellas και ΔΕΗ, στις 14, 16 και 17 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει με 1.980.000 και 396.000 ευρώ την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων σε δύο κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής (Σηπιάδα και Αχλάδι), ενώ η EREN Hellas θα προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 992.222 ευρώ για τον ίδιο σκοπό στην λεκάνη του όρους Κανδύλι, προστατεύοντας τη Λίμνη. Ως καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της ΔΕΗ έχει οριστεί η 17η και η 18η Δεκεμβρίου 2021 και για την EREN Hellas η 14η Δεκεμβρίου 2021.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης προβλέπουν την κατασκευή των εξής έργων:

- Κορμοδέματα και σανιδότοιχοι για τον περιορισμό της επιφανειακής διάβρωσης και απορροής.

- Κλαδοπλέγματα κατά μήκος των υπολειμμάτων υλοτομίας των απονεκρωθέντων δέντρων, κυρίως σε εδάφη μικρών κλίσεων, με σκοπό την προστασία τους από τη διάβρωση και την επιφανειακή απορροή.

- Ξυλοφράγματα σε μικρές χαραδρώσεις και ρέματα για την αποτροπή της διάβρωσης και τη συγκράτηση φερτών υλικών.

Χρηματοδοτήσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Πράσινο Ταμείο

Με ταχύτατες ενέργειες του ΥΠΕΝ εξασφαλίστηκαν ήδη οι παρακάτω πιστώσεις:  Δασαρχείο Λίμνης: 14.102.520 ευρώ - Δασαρχείο Ιστιαίας: 5.799.000 ευρώ από ΣΑΕΠ «Φυσικών Καταστροφών» - Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠΕΝ, μετά από Τεχνικά Δελτία που κατατέθηκαν τον Αύγουστο για σύνταξη μελετών, αποκατάσταση υποδομών και αντιδιαβρωτικά έργα.

Επιπλέον αυτών εξασφαλίστηκαν 145.000 ευρώ για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού 13 θέσεων, με τη διαδικασία κάλυψης έκτακτων και επειγουσών ενεργειών.

Το Πράσινο ταμείο, με απόφαση του στις 27.08.2021, μετά από επιστολή του ΥΠΕΝ προς αυτό, ενέκρινε 700.000 ευρώ προς τους πληγέντες ΔΑΣΕ και Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 360.000 ευρώ. Επίσης έχουν δοθεί στους ΔΑΣΕ πιστώσεις ύψους 70.000 ευρώ από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και 30.000 ευρώ από την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, για τη χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν.

Πορεία έργων και εργασιών

1. Απολήψεις παρόδιας βλάστησης

Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, η απόληψη καμένης παρόδιας βλάστησης έχει ολοκληρωθεί:

 • στο 100% στις Επαρχιακές Οδούς (Κήρινθος - Ροβιές και Στροφυλλιά-Παππάδες).
 • στο 100% για το Επαρχιακό Δίκτυο (δρόμοι σύνδεσης μεταξύ χωριών).
 • στο >90% στο Δημοτικό Δίκτυο οδών (μικροί δρόμοι εντός και μεταξύ χωριών με μικρή κυκλοφορία, που έχουν πολλά καμένα δέντρα) .

Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού

Έχουν ξεκινήσει εργασίες κοπής-απόληψης στα χωριά Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτη, Αγδίνες, Τσαπουρνιά, ενώ ξεκινούν και στο χωριό Μηλιές την Παρασκευή. Ο καθαρισμός του Επαρχιακού Δικτύου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%.

Οι εργασίες γίνονται από τους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα.

2. Αντιδιαβρωτικά-Αντιπλημμυρικά

Για το σύνολο της έκτασης που κάηκε στη Β. Εύβοια έχει ήδη συνταχθεί και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, η αναγνωριστική μελέτη για το σύνολο των απαραίτητων έργων σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  (Δασαρχείο Λίμνης)

Αντιδιαβρωτικά έργα (μελέτες-υλοποίηση):

 • Από το οικείο Δασαρχείο Λίμνης έχουν συνταχθεί και έχουν ήδη εγκριθεί από τη ΔΔ Ευβοίας, οι 5 μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων που αντιστοιχούν συνολικά στην περιοχή.
 • Για την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων, οι εργασίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και ξεκινούν από τη Λίμνη Ευβοίας.

Αντιπλημμυρικά έργα (μελέτες-υλοποίηση):

 • Από το Δασαρχείο Λίμνης ετοιμάζονται οι 5 μελέτες αντιπλημμυρικών έργων που αντιστοιχούν στην περιοχή. Η πρώτη μελέτη θα είναι έτοιμη εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι υπόλοιπες 4 μελέτες θα είναι έτοιμες ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού

Αντιδιαβρωτικά έργα (μελέτες-υλοποίηση):

 • Από το Δασαρχείο Ιστιαίας αναμένονται συνολικά 4 μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η πρώτη εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.
 • Για την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων, οι εργασίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς.

Αντιπλημμυρικά έργα (μελέτες-υλοποίηση):

 • Από το Δασαρχείο Ιστιαίας αναμένονται συνολικά 4 μελέτες αντιπλημμυρικών έργων ως τα μέσα Οκτωβρίου.

3. Π.Ν.Π. και Υ.Α.

Σε συνέχεια της ψήφισης στη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στις 31 Αυγούστου, έχουν εκδοθεί οι εξής Υπουργικές Αποφάσεις:

 1. Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/77889/2414/19-08-2021 (ΑΔΑ: ΡΕ8Ο4653Π8-ΘΚΒ) Απαγόρευση θήρας και έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων στις πληγείσες από πυρκαγιά περιοχές της xώρας.
 2. Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/79833/4393/30.08.2021 (Β΄ 4022) Καθορισμός λεπτομερειών και τεχνικών ζητημάτων για την υλοτομία – απόληψη καμένων ιστάμενων δέντρων της περ. (στ) της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν.δ. 86/1969 (A’ 7).
 3. Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/81777/2996/03-09-2021 (Β΄ 4080) Καθορισμός λεπτομερειών και τεχνικών ζητημάτων επί της παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 998/1979 – Προϋποθέσεις εφαρμογής, επίβλεψη και έλεγχος διαδικασιών εκτέλεσης έργων από τους Αναδόχους αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.
 4. Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/82371/3029/06.09.2021 (Β΄ 4209) Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών Ορεινών Υδρονομικών Έργων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

 

 

 

 

 

Κώστας Σκρέκας: «Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών»

 • PDF

Σε τροχιά οριστικής ολοκλήρωσης μπαίνει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, μετά τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364 και 1365/2021) που έκριναν ότι το άρθρο 48 του ν. 4685/2020, σχετικά με τους υπό έγκριση δασικούς χάρτες, είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος.

 

Με τις αποφάσεις αυτές της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών, προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προάσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, έκρινε ότι δεν υφίστανται ζητήματα συνταγματικότητας όσον αφορά στα κυρίαρχα σημεία της διαδικασίας αποτύπωσης των δασικών χαρτών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 48 του ν. 4685/2020. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα εξής:

 

- Δασικό είναι ό,τι καλύπτεται από δασική βλάστηση όχι μόνο σήμερα, αλλά και κατά το παρελθόν, αρκεί να μην έχει εκδοθεί διοικητική πράξη που να αλλάζει τη χρήση του, κατά βάση πριν από το Σύνταγμα του 1975 και για όσο χρόνο συνεχίζεται η επιτραπείσα χρήση.

 

- Εκτάσεις που έχουν αφιερωθεί στη γεωργική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975, αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται.

 

- Από τη δασική νομοθεσία εξαιρούνται οι περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμα και μετά το Σύνταγμα του 1975. Βασική προϋπόθεση είναι η ίδρυσή τους να έχει επιτραπεί βάσει διοικητικών πράξεων.

 

- Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που καταλαμβάνονται από εγκεκριμένα σχέδια πόλεων ή περιλαμβάνονται εντός οικισμών.

Βασικά σημεία απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ

 

- Η αποτύπωση των δασικών εκτάσεων στους δασικούς χάρτες πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην περιλαμβάνει εκτάσεις, επί των οποίων δεν είναι νομικά δυνατή η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας. Το ίδιο ισχύει και για εκτάσεις που δεν επιτρέπεται να κηρυχθούν ως αναδασωτέες για να αποκτήσουν τη χαμένη τους βλάστηση, διότι η βλάστηση αυτή απομακρύνθηκε για κάποιο νόμιμο λόγο.

 

- Κατά το Δικαστήριο, η εμφάνιση τέτοιων εκτάσεων ως δασικών θα προκαλούσε σύγχυση ως προς το ποιος είναι ο δασικός πλούτος της χώρας και θα εμπόδιζε τη χάραξη αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής για τη σωτηρία των δασών.

 

- Επιπρόσθετα, η εμφάνιση αυτών των εκτάσεων ως δασικών θα ναρκοθετούσε και την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ιστορικά συνέβαλαν στη μεταπολεμική ανόρθωση της χώρας.

 

- Η εξαίρεση των εκτάσεων που έχουν αποδοθεί σε άλλες χρήσεις με διοικητικές πράξεις, εξοπλισμένες με το τεκμήριο της νομιμότητας, αποσκοπεί και στην ασφάλεια δικαίου.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε για την απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ: «Με την πολύ σημαντική απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, ανοίγει ο δρόμος για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, το οποίο θα επιλύσει πολλές παθογένειες που ταλανίζουν το νεότερο ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του. Με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ και στις διατάξεις του Συντάγματος θα ολοκληρώσουμε την κύρωση των δασικών χαρτών και θα διορθώσουμε τα σφάλματα που σημειώθηκαν στη διαδικασία, προκειμένου να κατοχυρώσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και κυρίως των νόμιμων ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι εξαιρετικά σημαντική και για την οικονομική δραστηριότητα, ιδίως για την προσέλκυση επενδύσεων, δεδομένου ότι εφεξής θα υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τις χρήσεις γης. Επιπρόσθετα, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, το οποίο επίσης αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για την προστασία της περιουσίας των πολιτών και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

 

O Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς επισήμανε: «Η απόφαση του ΣτΕ μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, όπως άλλωστε πράξαμε για την αναγνώριση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ των ιδιωτών στα Ιόνια νησιά, την Κρήτη, τη Λέσβο, Σάμο και Χίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Κύθηρα-Αντικύθηρα και τη Μάνη, αλλά και για την εξαίρεση των ασπαλάθων από τα δασικά είδη. Διαφυλάττουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και συγχρόνως  διασφαλίζουμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών μια για πάντα, χωρίς να τους βασανίζουν εκκρεμότητες στο μέλλον».


Επιτυχές το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021 με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και περιβαλλοντική πιστοποίηση

 • PDF

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του «ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021», με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα ελληνικά βουνά, όπως διαπιστώθηκε κατά την επιτόπια αυτοψία της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, που σχηματίστηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον Δήμο Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου, και το Δασαρχείο Λαμίας.

 

Δεδομένου ότι ο αγώνας είχε σχεδιαστεί να διασχίσει την ειδική διαδρομή μεταξύ Ελευθεροχωρίου και Μενδενίτσας, η οποία εμπίπτει εξολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ GR2440006, «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Η ομάδα εργασίας, στηριζόμενη στο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, που είχε εκπονηθεί από την οργανωτική επιτροπή, προγραμμάτισε και υλοποίησε τις εξής ενέργειες:

 

-τον περιορισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων των θεατών του αγώνα, με πυκνή τοποθέτηση κάδων ειδικής σήμανσης καθ' όλη την έκταση της διαδρομής, δίνοντας έμφαση σε σημεία, όπου βάσει προηγούμενης εμπειρίας προβλεπόταν μεγαλύτερη συγκέντρωση θεατών.

 

-την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και για την αποφυγή απόρριψης σκουπιδιών, πρόκλησης φωτιάς ή κοπής κλαδιών, ώστε να διαφυλαχθεί η περιοχή.

 

-τη σύσταση αποφυγής διέλευσης τροχοφόρων σε προστατευόμενους οικότοπους, όπως ο εποχικός υγρότοπος της Νεβρόπολης, που είναι εξαιρετικά σημαντικός σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας του Παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/EΟΚ με ονομασία «Μεσογειακά Εποχικά Τέλματα» (3170*) Ελάχιστοι επισκέπτες κινήθηκαν πρόσκαιρα με τα τροχοφόρα τους στην εσωτερική περίμετρο του υγροτόπου την ημέρα του αγώνα.

 

Οι θεατές του «ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις» ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και διαχειρίστηκαν με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον τα απορρίμματά τους χωρίς να επιβαρύνουν την περιοχή, η οποία καθαρίστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα από τα συνεργεία των εμπλεκόμενων Δήμων, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021.

 

Η ξεχωριστή βαρύτητα που δόθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στην πρόληψη μέτρων για την αποφυγή πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης επιβραβεύτηκε με την «Πιστοποίηση 2 Αστέρων» που απονεμήθηκε στη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης, το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και περιλαμβάνει αξιολόγηση σε 13 περιβαλλοντικούς τομείς κάθε αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC).

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, με την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών, προωθώντας τη συνεργασία διοργανωτών, κοινού και τοπικής κοινωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός χωράει στο φυσικό περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες και σχολαστική εποπτεία».

Βραβεία πράσινης καινοτομίας Greenathon | Beyond Green Technologies

 • PDF

Βραβεία πράσινης καινοτομίας Greenathon |Beyond Green Technologies

 

Λύσε την επόμενη περιβαλλοντική πρόκληση!

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, Greenathon |Beyond Green Technologies που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετοχές έφθασαν τις 105, στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 12 ομάδες οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις 3 θέσεις των νικητών, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών μέσω ενός προγράμματος τεχνολογικής επώασης από το EIT Raw Materials.

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία τους στον τομέα του περιβάλλοντος όσο και τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων (οpen data) των διευθύνσεων του Υπουργείου στις εξής 6 θεματικές ενότητες:

 

 1. Προστασία και Αποκατάσταση Δασών

 

 1. Διαχείριση Υδάτων και Θαλάσσιας Ζωής

 

 1. Κλιματική Αλλαγή και Κυκλική Οικονομία

 

 1. Ενέργεια

 

 1. Αστική Βιωσιμότητα και Έξυπνες Πράσινες Πόλεις

 

 1. Ορυκτές Πρώτες Ύλες

 

 

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές από την ελληνική Πολιτεία για την ανάπτυξη και ανάδειξη τεχνολογικών λύσεων σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) να παρουσιάσουν τις πράσινες καινοτόμες ιδέες τους.

Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon |Beyond Green Technologies

 

1ο βραβείο: Vertliner

 

Η εταιρεία Vertliner παρέχει μια ολοκληρωμένη έξυπνη πλατφόρμα αξιολόγησης κτηρίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, με τη βοήθεια της ρομποτικής και μέσω μιας αυτόνομης διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των υλικών που συνθέτουν αυτά τα συστήματα (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικά) σε μια υποδομή που τείνει να ολοκληρώσει το χρόνο ζωής της, ή σε συστήματα που πρέπει να αντικατασταθούν μερικώς ή ολικώς, η πλατφόρμα της Vertliner έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα του χώρου μέσω ειδικών αισθητήρων και να αξιολογεί τη κατάσταση των υλικών μέσω της ανάλυσης των δεδομένων και συγκεκριμένης αλγοριθμικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό η αξιολόγηση των υλικών γίνεται με αποδοτικότερο τρόπο επιτρέποντας την ορθότερη διαχείρισή τους στη φάση της ανακύκλωσης, ή επαναχρησιμοποίησής τους.

2ο βραβείο: OptiMEMS

 

Η OptiMEMS είναι μια ολοκληρωμένη λύση που αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και αφορά στην βέλτιστη διαχείριση ενός μικροδικτύου, το οποίο αποτελείται από πληθώρα διανεμημένων πηγών ενέργειας (ΔΠΕ) όπως φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης, ηλεκτρικά οχήματα και ελεγχόμενα φορτία. Η πλατφόρμα απαρτίζεται από μία σειρά εργαλείων τα οποία παρέχουν δυνατότητες πρόβλεψης χρονοσειρών κατανάλωσης/παραγωγής και βέλτιστου χρονοπρογραμματισμού μπαταριών ενός μικροδικτύου με στόχο την ελαχιστοποίηση του ημερήσιου κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτοχρόνως τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. H πλατφόρμα OptiMEMS αναπτύσσεται με γνώμονα όχι μόνο την αποτελεσματική εφαρμογή και αξιολόγηση του στο πεδίο αλλά και την επεκτασιμότητα του, ώστε να δύναται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που ενσωματώνεται

3ο βραβείο: Nanoviis

H Nanoviis είναι μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κινητήριος δύναμη της εταιρείας είναι η νανοτεχνολογία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, με προηγμένες ιδιότητες, για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Με τα προϊόντα που έχει Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} αναπτύξει η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων από τους καθαρισμούς των off shore πετρελαιοπηγών in situ. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πολύ εύκολα το crude oil, τα υπολείμματα πετρελαίου καθώς επίσης και βαρέα μέταλλα όπως είναι ο Hg, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων να μετατρέπεται σε καθαρό νερό. Τα υλικά της εταιρείας ανήκουν στην κατηγορία των πράσινων υλικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τις offshore πετρελαιοπηγές και σε άλλες εφαρμογές όπως είναι τα διυλιστήρια, θαλάσσια ατυχήματα κ.α.

 

Από τις 45 εταιρείες που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού, οι παρακάτω 12 εταιρείες  παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού:

 1. NANOVIIS

 2. OptiMEMS

 3. DeliEVry - Εντός Πόλης Άμεσες Διανομές Μηδενικών Ρύπων

 4. I-M-O-N : Is - Made - Of - Nature

 5. GX BLOCKS ENERGY S.A.

 6. SMARTH-PROP

 7. DNASequence-SOIL

 8. 12GODS [12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΙΚΕ]

 9. Joule Ανώνυμη Επιχείρηση

 10. Pragma-IoT

 11. Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)

 12. VERTLINER

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν με γνώμονα την καινοτομία που τις διέπει, το πρόβλημα το οποίο λύνουν καθώς και τον αντίκτυπο που δημιουργούν.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης δήλωσε: «Οφείλουμε να εμπιστευτούμε και να συνεργαστούμε με τους νέους καινοτόμους ερευνητές και επιχειρηματίες της χώρας μας ώστε να χρησιμοποιήσουμε ελληνικές τεχνολογίες που επιλύουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες και έως τώρα δεν υπήρχε κάποιος τρόπος αξιοποίησης αυτών των δεδομένων. Βασικός στόχος του Greenathοn είναι να δούμε Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με έναν πιο ορθολογικό τρόπο αυτά τα δεδομένα, ώστε να μας βοηθήσουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στον τομέα του περιβάλλοντος»

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν το περιβάλλον. Αποτελούν οι πράσινες νεοφυείς επιχειρήσεις τη λύση στη κλιματική κρίση;» με συντονιστή την Αθηνά Ντόβα, Co-founder& COO, Owiwi και συμμετέχοντες τους:

 

·         Δρ. Βασίλειο Γρηγορίου, Διευθυντή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) & Πρόεδρο ΔΣ

·         Αντώνη Πολίτη, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, European Institute of Innovation & Technology Raw Materials

·         Μαίρη Νικολάου,  Επικεφαλής Ανάπτυξης, ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ. – Πρόγραμμα Beyond Circularity

 

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για το «Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένας πράσινος κόμβος νέων τεχνολογιών με σκοπό την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης» με τη συμμετοχή του Διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκου Μαντζούφα, του Πρόεδρου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) Δρ. Δημήτριου Τζοβάρα, ενώ ο Χρήστος Νικολούδης, Επικεφαλής Έρευνας Μ.Ο.Π.Α.Α., ΕΜΠ & Διευθύνων Σύμβουλος, Mantis Business Innovation παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του διαγωνισμού και επεξήγησε τα περιβαλλοντικά δεδομένα και insights που προέκυψαν από το διαγωνισμό.

 

Την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής εφημερίδας GRTimes.gr καθώς και η Αθηνά Ντόβα.

 

Χορηγοί των βραβείων προς του συμμετέχοντες ήταν οι:

 • Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης - ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

 • Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης - ΕΥΑΘ Α.Ε

 • Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  - Ε.Ο.ΑΝ.

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;}

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

Ενέργειας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) να παρουσιάσουν τις πράσινες καινοτόμες ιδέες τους.

Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon |Beyond Green Technologies

1ο βραβείο: Vertliner

Η εταιρεία Vertliner παρέχει μια ολοκληρωμένη έξυπνη πλατφόρμα αξιολόγησης κτηρίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, με τη βοήθεια της ρομποτικής και μέσω μιας αυτόνομης διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των υλικών που συνθέτουν αυτά τα συστήματα (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικά) σε μια υποδομή που τείνει να ολοκληρώσει το χρόνο ζωής της, ή σε συστήματα που πρέπει να αντικατασταθούν μερικώς ή ολικώς, η πλατφόρμα της Vertliner έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα του χώρου μέσω ειδικών αισθητήρων και να αξιολογεί τη κατάσταση των υλικών μέσω της ανάλυσης των δεδομένων και συγκεκριμένης αλγοριθμικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό η αξιολόγηση των υλικών γίνεται με αποδοτικότερο τρόπο επιτρέποντας την ορθότερη διαχείρισή τους στη φάση της ανακύκλωσης, ή επαναχρησιμοποίησής τους.

2ο βραβείο: OptiMEMS

Η OptiMEMS είναι μια ολοκληρωμένη λύση που αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και αφορά στην βέλτιστη διαχείριση ενός μικροδικτύου, το οποίο αποτελείται από πληθώρα διανεμημένων πηγών ενέργειας (ΔΠΕ) όπως φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης, ηλεκτρικά οχήματα και ελεγχόμενα φορτία. Η πλατφόρμα απαρτίζεται από μία σειρά εργαλείων τα οποία παρέχουν δυνατότητες πρόβλεψης χρονοσειρών κατανάλωσης/παραγωγής και βέλτιστου χρονοπρογραμματισμού μπαταριών ενός μικροδικτύου με στόχο την ελαχιστοποίηση του ημερήσιου κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτοχρόνως τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. H πλατφόρμα OptiMEMS αναπτύσσεται με γνώμονα όχι μόνο την αποτελεσματική εφαρμογή και αξιολόγηση του στο πεδίο αλλά και την επεκτασιμότητα του, ώστε να δύναται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που ενσωματώνεται

3ο βραβείο: Nanoviis

H Nanoviis είναι μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κινητήριος δύναμη της εταιρείας είναι η νανοτεχνολογία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, με προηγμένες ιδιότητες, για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Με τα προϊόντα που έχει

Συνεργασία Samsung Electronics Hellas με την Περιφέρεια Αττικής για το πρόγραμμα "THE GREEN CITY"

 • PDF

Ενίσχυση της οικολογικής δράσης με προϊόντα τεχνολογίας

Η Samsung Electronics Hellas, πιστή στη δέσμευσή της για υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που προωθεί την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, στηρίζει έμπρακτα τη δράση «THE GREEN CITY» που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

 

Μέσω του προγράμματος THE GREEN CITY, οι πολίτες 66 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν διαχωρισμένα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υφάσματα, μέταλλα, βρώσιμα έλαια και πλαστικά, με άμεσο όφελος. Συνολικά, εξήντα (60) κινητά κέντρα ανακύκλωσης, επονομαζόμενα και ως Κινητά Πράσινα Σημεία, με δυνατότητα συλλογής 1,2 τόνων το καθένα, πραγματοποιούν δρομολόγια με προκαθορισμένες στάσεις σε πλατείες, υπαίθρια parking, κτλ.

 

Οι πολίτες μπορούν να εγγράφονται στο πρόγραμμα online αλλά και μέσω αντίστοιχης mobile εφαρμογής, και να συλλέγουν πόντους βάσει των υλικών που ανακυκλώνουν, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, του e-mail τους ή με την κάρτα «THE GREEN CITY». Στη συνέχεια, θα μπορούν να εξαργυρώνουν τους πόντους τους, αξιοποιώντας προσφορές και εκπτώσεις των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, για την ενίσχυση του προγράμματος και με στόχο την παροχή λύσεων σε λειτουργικό επίπεδο και τη διευκόλυνση της εγγραφής των πολιτών στα Κινητά Πράσινα Σημεία, η Samsung Electronics Hellas στηρίζει τη δράση ως χορηγός τεχνολογίας, διαθέτοντας Samsung Galaxy tablets τελευταίας γενιάς.

 

Παράλληλα, η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης και εξαργύρωσης, προσφέροντας στους συμμετέχοντες οικονομικά οφέλη για την αγορά wearable συσκευών τόσο από το e-shop της Samsung όσο και από συνεργαζόμενα καταστήματα.

 

 

Περιβαλλοντικό Quiz Παίξε – Μάθε – Κέρδισε!

 • PDF

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης εγκαινίασε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, ένα πρωτότυπο Περιβαλλοντικό Παιχνίδι.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα. Δέκα (10) τυχεροί θα κερδίσουν ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα μετά από κλήρωση, ώστε να απολαμβάνουν «πράσινες» και οικολογικές μετακινήσεις.

Για να λάβουν μέρος στην κλήρωση οι συμμετέχοντες πρέπει να απαντήσουν σωστά σε 16 ερωτήσεις για την κλιματική κρίση, την ανακύκλωση, τις αναδασώσεις, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση κ.λ.π.

Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δώσουν λάθος απαντήσεις, τους δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσουν ξανά το παιχνίδι μέχρι να απαντήσουν σωστά όλες τις ερωτήσεις και έτσι να λάβουν μέρος στην κλήρωση.

Το Περιβαλλοντικό Quiz είναι διαθέσιμο από σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2021, και έως την ολοκλήρωση της 85ης ΔΕΘ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Μπορείτε να βρείτε το παιχνίδι στη σελίδα του ΕΟΑΝ

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στη σελίδα του ΕΟΑΝ στο Facebook.


ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar