joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Back ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Το BMW Group προσφέρει 1,5 εκατ. ευρώ σε υπηρεσίες διάσωσης για την υποστήριξη του έργου τους στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

 • PDF

Χιλιάδες άνθρωποι είδαν το βιός τους να καταστρέφεται λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων στα κρατίδια Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, Ρηνανία – Παλατινάτο και Άνω Βαυαρία. Είναι σημαντική η ανάληψη ταχείας δράσης.

Για το σκοπό αυτό, το BMW Group προσφέρει 1,5 εκατ. ευρώ σε διάφορους οργανισμούς διάσωσης για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές.

«Το μέγεθος της καταστροφής μας άγγιξε όλους βαθιά. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους που έχασαν σχεδόν τα πάντα. Θέλουμε να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας στην κάλυψη των βασικών αναγκών των πληγέντων», δήλωσε η Ilka Horstmeier, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG, Υπεύθυνη Ανθρωπίνων Πόρων & Κοινωνικών Υποθέσεων και Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων.

Το BMW Group θα επικοινωνήσει με οργανισμούς διάσωσης στις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Ρηνανίας – Παλατινάτου και Άνω Βαυαρίας για να προσφέρει στοχευμένη βοήθεια εκεί που είναι περισσότερο απαραίτητη.

Επιπλέον, τα εργοστάσια του BMW Group σε Μόναχο, Λάντσχουτ, Ντίνγκολφινγκ, Ρέγκενσμπουργκ και Λειψία θα προσφέρουν εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και ανθρώπινο δυναμικό από τα τμήματα πυροσβεστικών υπηρεσιών της εταιρείας μόλις το απαιτούμενο αίτημα για υποστήριξη παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές.

 

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ στηρίζει το Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης-Αλιβερίου «ΚΥΜΑ»

 • PDF

Προσφέρει σημαντικά εφόδια στο καταφύγιο του Αλιβερίου για την υλοποίηση «Ενός άθλου ακόμα για όλους εμάς»

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μια φορά την αφοσίωσή του στις τοπικές κοινωνίες όπου έχει παρουσία, ενισχύοντας ουσιαστικά το Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης – Αλιβερίου «ΚΥΜΑ». Αναγνωρίζοντας το σημαντικό καθημερινό έργο που επιτελούν οι εθελοντές του Σωματείου για τη διάσωση, σίτιση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της τοπικής κοινωνίας, ο Όμιλος εντάσσει στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας άθλος ακόμα» τη στήριξη των «ηρώων» αυτών του καταφυγίου.

Με σεβασμό στην κοινωνία και τη φύση, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ προσφέρει σημαντική χορηγία τροφής και φαρμάκων στους τετράποδους φίλους, με στόχο να μεταφέρει μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία των ζώων και την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με αυτά, αλλά και να βοηθήσει τους εθελοντές του Σωματείου να πραγματοποιήσουν «Έναν άθλο ακόμα για όλους εμάς». Ειδικότερα, ανταποκρινόμενος στην αυξημένη ανάγκη υποστήριξης και φροντίδας των 100 και πλέον ζώων που περιθάλπονται στο καταφύγιο, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ προσφέρει αμπούλες, χάπια αποπαρασίτωσης και τροφή καλύπτοντας ανάγκες για σημαντική χρονική περίοδο, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του καταφυγίου με τη δωρεά αμμοχάλικου.

Επιπρόσθετα, ομάδα εθελοντών από τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου στο Αλιβέρι, με στόχο να βοηθήσουν στην πράξη το έργο του Σωματείου συμμετέχοντας στις καθημερινές εργασίες, συμβάλλοντας στην κοινωνικοποίηση των ζώων και προσφέροντάς τους αγάπη.

Ο κ. Δημήτρης Κώττης, Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Κύμης-Αλιβερίου «ΚΥΜΑ», ανέφερε σχετικά «Ευχαριστούμε θερμότατα τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ για την ευγενική του χορηγία σε φάρμακα και ζωοτροφές για το προσωρινό καταφύγιο Αλιβερίου. Η στήριξη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Ομίλου θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που είναι αυξημένες λόγω του καλοκαιριού, των αναγκαίων αποπαρασιτώσεων σε μηνιαία βάση σε όλα τα ζώα του καταφυγίου, ενώ μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας. Όλες μας οι δράσεις και οι ενέργειές από το 2016, όταν και έγινε η σύσταση του Σωματείου, βασίζονται σε εθελοντές, οι οποίοι αγόγγυστα προσφέρουν έργο για την περίθαλψη, τη σίτιση, την καθαριότητα και την κοινωνικοποίηση των αδέσποτων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, με σκοπό πάντα να βρεθεί για καθένα από αυτά μια ζεστή αγκαλιά στην παντοτινή τους οικογένεια».

Ο κ. Βασίλης Καμπάνης, Διευθυντής του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι, δήλωσε «Οι άνθρωποι του Σωματείου «ΚΥΜΑ» πραγματοποιούν καθημερινά μικρούς «άθλους» μεγάλης αξίας, βοηθώντας τα αδέσποτα ζώα και συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική κοινωνία. Με συνέπεια στις αξίες που πρεσβεύουμε και το όραμά μας για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους, με μεγάλη χαρά, όλοι εμείς στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ συμβάλλουμε στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων προσφέροντας την υποστήριξή μας στους καθημερινούς αγώνες των εθελοντών, τρόφιμα και φάρμακα για τα αδέσποτα, καθώς και τεχνική αναβάθμιση του καταφυγίου φιλοξενίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης – Αλιβερίου «ΚΥΜΑ» στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει φροντίσει για την υιοθεσία περισσότερων από 600 αδέσποτων από ανάδοχους. Το καλοκαίρι του 2021 φιλοξενεί περισσότερα από 100 αδέσποτα ζώα συντροφιάς αλλά και 2 ιπποειδή.

 

Όμιλος Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Όμιλος Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος της Holcim, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ελλάδα, έχοντας περισσότερα από 100 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Με ένα δίκτυο 33 παραγωγικών και εμπορικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, ο Όμιλος ηγείται της μεταστροφής του κλάδου των δομικών υλικών σε έναν κλάδο μικρότερης έντασης άνθρακα, που εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας αναφορικά με τη χρήση των πόρων. Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ προσφέρει στην ελληνική και διεθνή αγορά καινοτόμα προϊόντα και βιώσιμες λύσεις που ικανοποιούν τις διαφοροποιημένες ανάγκες των πελατών και τις απαιτήσεις των σύγχρονων αειφόρων κατασκευών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.lafarge.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook @Xtizoume Mazi, στο LinkedIn @HERACLES Group, στο YouTube @Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ και στο Instagram @Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ

 

Σχετικά με τη Holcim

Η Holcim χτίζει την πρόοδο για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Ως παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτόμες και βιώσιμες κατασκευαστικές λύσεις, η Holcim κάνει πραγματικότητα την ανάπτυξη πιο πράσινων πόλεων και πιο έξυπνων υποδομών αλλά και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η Holcim καθίσταται μια εταιρία καθαρού μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, έχοντας πάντα τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες στην καρδιά της επιτυχίας της. Η εταιρία προωθεί την κυκλική οικονομία και ως πρωταγωνιστής στην ανακύκλωση φροντίζει να χτίζει περισσότερα με λιγότερα. Η Holcim περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της μερικές από τις πιο αξιόπιστες εμπορικές επωνυμίες στον κλάδο των δομικών υλικών παγκοσμίως, όπως ACC, Aggregate Industries, Ambuja Cement, Disensa, Firestone Building Products, Geocycle, Holcim και Lafarge. Η Holcim αποτελείται από 70.000 ανθρώπους παθιασμένους με τη δημιουργία προόδου για τον άνθρωπο και τον πλανήτη σε 70 αγορές και 4 δραστηριότητες: Τσιμέντο, Έτοιμο Σκυρόδεμα, Αδρανή Υλικά και Λύσεις & Προϊόντα.


Δωρεά ΔΕΔΑ για την ενίσχυση του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ»

 • PDF

Στόχος η στήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων για τη φύλαξη και την ασφάλεια της χώρας

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προχώρησε σε δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την ενίσχυση του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», του πιο ισχυρού σχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της φύλαξης των βορειοανατολικών συνόρων της χώρας.

 

Η παράδοση του εξοπλισμού έγινε από τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑ Βασίλη Κοτρώνη προς τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, σε συνάντηση που είχαν στην έδρα του σχηματισμού στην Ξάνθη, την Παρασκευή 2 Ιουλίου.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κοτρώνης ενημέρωσε σχετικά με την πρωτοβουλία της εταιρείας που αφορά στη δωρεά εξοπλισμού για τα οχήματα του σχηματισμού, ενώ αναφέρθηκε στην έναρξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις: την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα..

 

Επίσης, συζητήθηκαν οι δράσεις και η κοινωνική προσφορά του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», που καθημερινά δίνει τον αγώνα του για την εκτέλεση της αποστολής του και τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

 

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης υπογράμμισε σχετικά:

<<Στη ΔΕΔΑ θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από δράσεις που δηλώνουν έμπρακτα την αναγνώριση της ευθύνης που μας αναλογεί απέναντι στην πατρίδα και την ελληνική κοινωνία. Εκ μέρους των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Δ΄ Σώμα Στρατού «ΘΡΑΚΗ» για το τεράστιο επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο που προσφέρει, αποτελώντας βασικό πυλώνα εγγύησης της εθνικής μας κυριαρχίας και αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας της Θράκης>>.


ΜΕΓΑ Act Green και My market: Συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Εναλεία» για ένα Καθαρό Αιγαίο

 • PDF

Η 100% ελληνική εταιρεία προϊόντων προσωπικής υγιεινής ΜΕΓΑ, με διαχρονικό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, υλοποιώντας και συμμετέχοντας σε καινοτόμα προγράμματα που δημιουργούν αξία και αφήνουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Τα My market, μία αμιγώς ελληνική αλυσίδα super market με 229 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, έχουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους, την υπεύθυνη συμπεριφορά ενώ λειτουργούν πάντοτε με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η ΜΕΓΑ στηρίζει έμπρακτα κάθε δράση που στοχεύει σε έναν καλύτερο πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα προχώρησε σε συνεργασία με την ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Εναλεία» στο πλαίσιο του προγράμματος βιωσιμότητας της, ACT GREEN: Redesign – Reduce – Recycle.

Η ΜΕΓΑ, σε αποκλειστική συνεργασία με τα My market, προχώρησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος με τίτλο «Καθαρό Αιγαίο» στο πλαίσιο της δράσης της Εναλεία “Mediterranean CleanUp”. Φέτος, το πρόγραμμα υλοποιείται στο νησί της Αστυπάλαιας, με την υιοθεσία πέντε μικρών αλιευτικών σκαφών για συλλογή πλαστικού από τη θάλασσα και τις ακτές και τη δημιουργία σταθμού συλλογής διχτυών για έξι μήνες. Το αποτέλεσμα που αναμένεται να επιτευχθεί από το πρόγραμμα «Καθαρό Αιγαίο» είναι η συλλογή 4.500 κιλών πλαστικών και άλλων απορριμμάτων μέσα από τη θάλασσα και η πρόληψη πλαστικής ρύπανσης από δίχτυα. Ο αντίκτυπος της δράσης σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 134.550 ευρώ.

Με το πρόγραμμα ACT GREEN, στο οποίο εντάσσεται και η δράση «Καθαρό Αιγαίο», η 100% ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ στοχεύει στη δημιουργία θετικού αντικτύπου βιωσιμότητας, μέσω του ουσιαστικού επανασχεδιασμού των διαδικασιών και προϊόντων της (REDESIGN), υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, πετυχαίνοντας σημαντικά επίπεδα επαναχρησιμοποίησης υλικών (RECYCLE) και εξοικονόμησης πόρων (REDUCE).

Η  κα. Σοφία Τσάκα, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΜΕΓΑ, ανέφερε σχετικά: «Στη ΜΕΓΑ παίρνουμε το μέλλον προσωπικά. Εδώ και δεκαετίες η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι συνειδητή αυτοδέσμευση που πηγάζει από τις ίδιες τις αρχές και τις αξίες μας και για αυτό συμμετέχουμε σε καινοτόμα προγράμματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μέσω της νέας συνεργασίας μας με την Εναλεία, κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τον καθαρισμό των ελληνικών θαλασσών και βυθών».

Η κα. Σοφία Τατά, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της METRO (My market) ανέφερε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι που με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Καθαρό Αιγαίο» συμβάλουμε έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος».

Ο κ. Λευτέρης Αραπάκης, επικεφαλής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Εναλεία», ανέφερε σχετικά: « Η Εναλεία και η δράση της Mediterranean CleanUp έχουν ως στόχο τον καθαρισμό των θαλασσών με την κινητοποίηση των αλιευτικών κοινοτήτων αλλά τη συμμετοχή απλών πολιτών, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ένταξη των συλλεχθέντων υλικών στην κυκλική οικονομία. Για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκουμε υποστηρικτές σαν την εταιρεία ΜΕΓΑ, στην πορεία μας προς ένα βιώσιμο περιβάλλον με πιο καθαρές θάλασσες.»


Η Siemens Ελλάδος στηρίζει το έργο του ΜΚΣ «ΔΕΣΜΟΣ» προσφέροντας έπιπλα και εξοπλισμό γραφείου, σε σχολεία και κοινωνικούς φορείς

 • PDF
 • Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, η εταιρεία δώρισε στο ΜΚΣ «ΔΕΣΜΟΣ» περισσότερα από 400 έπιπλα και είδη εξοπλισμού γραφείου
 • Τον εξοπλισμό παρέλαβαν το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας και το 13ο Γυμνάσιο Καλλιθέας καθώς και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας

 

H Siemens Ελλάδος, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας της με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ», παραχώρησε με τη μορφή δωρεάς περισσότερα από 400 έπιπλα και είδη εξοπλισμού γραφείου προς επαναχρησιμοποίηση από σχολεία και έναν κοινωνικό φορέα της Αττικής. Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός παραδόθηκε μέσω του «ΔΕΣΜΟΥ» στο 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας, το 13ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, καθώς και στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες των εγκαταστάσεών τους.

 

Η Siemens Ελλάδος υποστηρίζει έμπρακτα από το 2013 το σημαντικό έργο του «ΔΕΣΜΟΥ», ο οποίος αναλαμβάνει με τον πλέον αξιόπιστο και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο να αξιοποιεί δωρεές, κατευθύνοντάς τες προς φορείς που βρίσκονται σε ανάγκη, οικοδομώντας ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για ευάλωτες ομάδες της τοπικής κοινωνίας.

 

«Στη Siemens πιστεύουμε ότι μια εταιρεία πρέπει να συμβάλλει στην ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας και ως εκ τούτου είναι τιμή μας να ενισχύουμε το ουσιαστικό έργο Σωματείων όπως ο «ΔΕΣΜΟΣ». Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσω της πολυετούς συνεργασίας μας αρκετοί φορείς, κοινωφελή ιδρύματα και σχολεία, κατάφεραν να καλύψουν σημαντικές ελλείψεις σε έπιπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, περιορίζοντας τις δικές τους δαπάνες. Ευχόμαστε η συγκεκριμένη δωρεά να ικανοποιήσει τις ανάγκες των φορέων αυτών, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο απρόσκοπτα», δήλωσε ο κ. Johann Goettler, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Α.Ε..


«Συνεργασίες που επαναλαμβάνονται για το κοινό καλό, όπως αυτή με τη Siemens, μας τιμούν και μας γεμίζουν χαρά. Στον ΔΕΣΜΟ, οι συνεργάτες διακρίνουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο, που διευκολύνει και μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο κάθε προσφοράς τους, συμβάλλοντας για έναν καλύτερο κόσμο. Με κεντρικό γνώμονα την ουσιαστική κοινωφελή προσφορά, αξιοποιούμε κάθε δωρεά, οικονομική ή/και σε είδος, καλύπτοντας πραγματικές-καταγεγραμμένες ανάγκες, και δημιουργούμε μια αλυσίδα φροντίδας και στήριξης για όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε η κα Αλέξια Κατσαούνη, Πρόεδρος ΔΣ του ΜΚΣ «ΔΕΣΜΟΣ». 

Το ΜΚΣ «ΔΕΣΜΟΣ» συνεργάζεται με ιδιώτες, εταιρείες, ιδρύματα και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς διασφαλίζοντας την μέγιστη  αξιοποίηση των δωρεών που λαμβάνει για την κάλυψη αναγκών οργανισμών και κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε ανάγκη. Με την στήριξη των υποστηρικτών, των μελών και των εθελοντών του, το Σωματείο συμβάλλει ουσιαστικά σε μια καλύτερη κοινωνία μέσα από δράσεις για την κοινωνική πρόνοια, την αντιμετώπιση κρίσεων και την υγεία σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

• Μελέτη ICAP: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 2021

 • PDF
Έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη διεξήγαγε για 10η συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται συνοπτικά στη συνέχεια.

Δήλωση Νικήτα Κωνσταντέλλου, CEO της ICAP:

«Η πανδημία του COVID-19 και οι απρόσμενες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, ώθησαν τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή της λειτουργίας τους στα νέα πρωτόγνωρα δεδομένα, αναλαμβάνοντας το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ παράλληλα συνδέθηκαν με πλήθος καλών πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Οι επιχειρήσεις, εκτός από την στήριξη των δικών τους ανθρώπων κινητοποιήθηκαν άμεσα προσφέροντας σημαντικές υλικές και χρηματικές δωρεές τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και σε άλλες δράσεις που προωθούν την ευημερία των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% των επιχειρήσεων (του δείγματος) αναγνωρίζουν την σημαντικότητα της ΕΚΕ, ενώ 2 στις 3 επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι δράσεις ΕΚΕ συντελούν θετικά σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του COVID-19.

Ωστόσο, οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης της ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού το 63% θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης / εφαρμογής των πρακτικών της εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Επίσης, 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο ως το κυριότερο όφελος από τις πρακτικές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.Τα μεγαλύτερα κονδύλια δαπανήθηκαν σχεδόν ισόποσα για τις δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνία και το Ανθρώπινο δυναμικό καταλαμβάνοντας μερίδιο 31% και 30% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 34% αξιολόγησε ως «μέτριο» τον βαθμό επηρεασμού των δράσεων ΕΚΕ από την πανδημία, ενώ το 28% τον αξιολόγησε ως «πολύ». Το μέγεθος της επιχείρησης, η γραφειοκρατία αλλά και η δυσμενής τρέχουσα οικονομική συγκυρία, θεωρούνται οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες υλοποίησης ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι οι δράσεις ΕΚΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης της κρίσης για τις επιχειρήσεις και πέρα από τα πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, να επιφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση η ενημέρωση της κοινωνίας και των καταναλωτών, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η παροχή κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας είναι ενέργειες που μπορούν να ενθαρρύνουν περισσότερες επιχειρήσεις στην υιοθέτηση πρακτικών ΕΚΕ»


Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ Επίσημος Υποστηρικτής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

 • PDF

Πραγματοποιεί «Έναν άθλο ακόμα για όλους εμάς», στηρίζοντας τους Έλληνες αθλητές με αναπηρία για την περίοδο 2021-2024

Οι καθημερινοί «ήρωες», που πραγματοποιούν μικρούς ή μεγάλους «άθλους», δίνοντας το παράδειγμα σε όλους εμάς, αποτελούν σταθερή πηγή έμπνευσης για τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία, πραγματοποιεί «Έναν άθλο ακόμα για όλους εμάς» και γίνεται Επίσημος Υποστηρικτής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2024.

Σταθερός στις αξίες του, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ εντάσσει στο πολύπλευρο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας άθλος ακόμα» την ενίσχυση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα αθλητικά της προγράμματα αλλά και τις ομάδες που θα αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο φέτος, τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2022 αλλά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα στους Έλληνες αθλητές με αναπηρία που εκπροσωπούν τη χώρα μας προάγοντας το «ευ αγωνίζεσθαι» και το δικαίωμα για κάθε άνθρωπο να κυνηγά με αποφασιστικότητα και επιμονή τα όνειρά του. Από τις καθημερινές προπονήσεις, την επιμονή, την αγωνία και την υπομονή μέχρι και τη συμμετοχή στους Αγώνες και τον πανηγυρισμό, σε όλη τους την προσπάθεια που καταβάλλουν κάθε λεπτό για να κάνουν έναν άθλο πραγματικότητα και να δοξάσουν τη χώρα φέρνοντας μία ακόμα διάκριση.

Ο κ. Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δήλωσε σχετικά «Το μήνυμα που προάγουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες για την ίση πρόσβαση κάθε ανθρώπου στη ζωή, σε κάθε πτυχή της αθλητικής και κοινωνικής ζωής, μάς βρίσκει στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ απόλυτα ταγμένους στην προάσπιση του σκοπού αυτού. Οι αθλητές με αναπηρία είναι συνάνθρωποί μας που με αυταπάρνηση, σκληρή δουλειά και θάρρος καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους μέχρι να κάνουν πράξη το δικό τους άθλο και να γράψουν ιστορία. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στηρίζουμε στην πράξη την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα ως Επίσημος Υποστηρικτής και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Καλούδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ανέφερε «Η συνεργασία μας  με τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ μας ανοίγει νέους ορίζοντες και θα μπορέσουμε να στηρίξουμε καλύτερα όλους τους αθλητές με αναπηρία, αλλά και ειδικά την προετοιμασία και συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όπου ο αθλητισμός πρέπει να επανέλθει με πολύ προσπάθεια στα προ-πανδημίας επίπεδα.  Ευχαριστούμε τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ για τη χορηγία αυτή την οποία θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς έκανε τη διαφορά το 2020; Με τις Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας για τον Άνθρωπο, τα Προϊόντα και το Περιβάλλον!

 • PDF

Σε μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία, η ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν εκεί με δράσεις και Προγράμματα που αφήνουν θετικό αποτύπωμα. Με όφελος και αξία. Για τον Άνθρωπο, τα Προϊόντα και το Περιβάλλον.

 

Οι «Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2020» αποτελούν τον απολογισμό της ΑΒ Βασιλόπουλος για τη χρονιά που πέρασε. Μια ακόμα χρονιά κατά την οποία οι άνθρωποι της εταιρείας απέδειξαν στην πράξη τον σκοπό τους: να δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

 

Δράσεις για τον Άνθρωπο.

Η ΑΒ νοιάζεται για την ελληνική κοινωνία, διαχρονικά αλλά και σε έκτακτες συνθήκες. Έτσι, κατά τη διάρκεια του 2020, μέσα από τα προγράμματα που υλοποιεί, πραγματοποίησε δωρεές συνολικού ύψους 6.6 εκ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και η δωρεά προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η επιπλέον ενίσχυση Δήμων και τοπικών φορέων αλλά και των εργαζομένων της, που άγγιξαν περίπου τα 4 εκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται* ότι για κάθε 1 ευρώ δημιουργήθηκε αξία που ισοδυναμεί με 2,84 ευρώ, και συνολικό κοινωνικό αποτύπωμα που φτάνει τα 11,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα, προσέφερε πάνω από 180.000 υγιεινά γεύματα σε μαθητές σχολείων σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που υλοποιεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis, ενώ μέσω του προγράμματος δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων, «Τρόφιμα Αγάπης», παρείχε τρόφιμα αξίας 2,19 εκ. ευρώ σε τοπικούς φορείς και ιδρύματα.

Όλα αυτά, τα κατάφερε μαζί με τα 15.386 μέλη της «ΑΒητικής οικογένειας». Τους δικούς της ανθρώπους,  στους οποίους παρέχει ένα ασφαλές, σύγχρονο, συμπεριληπτικό και ευέλικτο περιβάλλον εργασίας. Με προγράμματα για την υγεία και την ευεξία τους, για την επαγγελματική τους εξέλιξη και ανάπτυξη, αλλά και για την επιβράβευσή τους. Συγκεκριμένα το 2020, τους προσέφερε συνολικά 312.407 ώρες εκπαίδευσης, ενώ επιβράβευσε την προσπάθεια που κατέβαλλαν καθημερινά, με παροχές που ξεπέρασαν τα 17,5 εκ. ευρώ.

Δράσεις για τα Προϊόντα.

Η ΑΒ νοιάζεται για τα προϊόντα που φτάνουν στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι πιστοποιήσεις ISO που έλαβε το 2020, οι συστηματικοί έλεγχοι στα καταστήματα και τους προμηθευτές της και τα διεθνή βραβεία ποιότητας, επιβεβαιώνουν ότι θέτει σε προτεραιότητα την ασφάλεια, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των προϊόντων της. Παράλληλα, ανοίγει νέους δρόμους στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή, μαζί με τους παραγωγούς της, εκ των οποίων το 90% είναι Έλληνες. Και όλα αυτά για να προσφέρει στους πελάτες της απεριόριστες επιλογές και προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που εμπνέουν καθημερινά όλους όσοι αγαπούν το φαγητό. Επιπλέον, η ΑΒ παρέχει σημαντικά εφόδια και εργαλεία σε τοπικούς παραγωγούς όπως το καινοτόμο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μέσα από αυτό επωφελούνται 230 παραγωγοί, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε «έξυπνη» τεχνολογία.

Δράσεις για το Περιβάλλον.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος νοιάζεται για τον πλανήτη και φροντίζει, ώστε όλοι μαζί να #allazoumesinithies. Το 2020, συνέχισε τις δράσεις που υποστηρίζουν τη δέσμευσή της για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και τη μείωση χρήσης του πλαστικού κατά 50% έως το 2025. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησε την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε». Αντίστοιχα, κατήργησε τα πλαστικά μιας χρήσης από τα καταστήματά της και αντικατέστησε όλες τις πλαστικές σακούλες με χάρτινες και βιοδιασπώμενες. Παράλληλα, μείωσε τις  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις εγκαταστάσεις της κατά 83% σε σύγκριση με το έτος βάσης της (2008), ενώ εφαρμόζει το σύστημα ενεργειακής εποπτείας σε όλες τις εγκαταστάσεις της και σε 24ωρη βάση, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η ΑΒ Βασιλόπουλος δεσμεύεται να κάνει τη διαφορά σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς της. Πάντοτε με φροντίδα, ευθύνη και σεβασμό. Για όλους εμάς. Και τους γύρω μας. Για τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και για το μέλλον μας.


Η Siemens A.E. στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας καινοτόμο σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας χώρων.

 • PDF
 • Το σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας χώρων εγκαταστάθηκε στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού
 • Η Siemens υποστηρίζει τη λειτουργία του νέου κτηρίου του Χαμόγελου για τον καλύτερο συντονισμό του σπουδαίου έργου του προς όφελος όλων των ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους
 • Oι ελεγκτές χώρου  RDG200KN με επικοινωνία KNX θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα εξασφαλίσουν συνθήκες άνεσης και θα επιτρέψουν τον απομακρυσμένο έλεγχο λειτουργίας του χώρου

H Siemens Α.Ε. υποστηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» εγκαθιστώντας ένα νέο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας χώρων  στο νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού στην Αγία Παρασκευή. Μέσα από την προσφορά της, η παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας συνδράμει σημαντικά στο ξεχωριστό έργο του «Χαμόγελου» για ευάλωτα παιδιά και οικογένειες μια και η λειτουργία του νέου κτηρίου θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών του.

 

«Στη Siemens, έχουμε ως στόχο να δημιουργούμε τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα που παρέχουν ουσιαστικά οφέλη στην κοινωνία και κάθε ευκαιρία πραγμάτωσης αυτού του σκοπού μας γεμίζει χαρά. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο σπουδαίο έργο του Οργανισμού μέσα από τη δωρεά του συστήματος ελέγχου και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αναζητούμε νέους τρόπους συνεισφοράς στην ελληνική κοινωνία για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον», δήλωσε o κ. Johann Goettler, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Α.Ε..

 

Η δωρεά περιλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα με 12 χειριστήρια χώρου επίτοιχης τοποθέτησης, μία κεντρική μονάδα ελέγχου, καθώς και web server τεχνολογίας ΚΝΧ που επιτρέπει τον έλεγχο λειτουργίας του χώρου μέσω cloud. Χάρη στην τεχνολογία τους και στα χαρακτηριστικά τους, ιδανικά για χώρους που λειτουργούν όλο το 24ωρο, τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κινούνται σε ένα πιο υγιές περιβάλλον με άριστες συνθήκες άνεσης. Παράλληλα, το σύστημα θα συνδράμει στην εξοικονόμηση ενέργειας του κτηρίου, ενώ η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου θα εξασφαλίσει στους διαχειριστές του χώρου τη σιγουριά πως το εσωτερικό κλίμα βρίσκεται υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή.

 

«Το σύστημα ελεγκτών χώρου RDG200KN με επικοινωνία KNX αποτελεί μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη λύση που εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες συντελώντας στη δημιουργία ενός ιδανικού χώρου και θα βοηθήσει τους εθελοντές και τους εργαζομένους του Χαμόγελου να ρυθμίζουν εύκολα τη θερμοκρασία και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας του κτηρίου», σημείωσε ο κ. Γιώργος Κοτταράς,  Head of Building Products της Smart Infrastructure της Siemens Ελλάδος.

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος δήλωσε σχετικά «Ευχαριστούμε θερμά τη Siemens, που ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στο αίτημά μας. Ιδιαίτερα στις υπάρχουσες πρωτόγνωρες συνθήκες, όπου όλοι στο “Χαμόγελο” κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να στηρίξουμε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας εταιρείες, όπως η Siemens, που οι αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής τους ταυτότητας».

 

Στο νέο ιδιόκτητο κτήριο του Χαμόγελου του Παιδιού θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες υποστήριξης και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του Οργανισμού που παρέχονται δωρεάν για κάθε παιδί και οικογένεια που το έχει ανάγκη στην Ελλάδα. Η Siemens Α.Ε., τηρώντας την υπόσχεσή της για υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου μέσα από τα προϊόντα και τις λύσεις που προσφέρει, θα συνεχίσει να αναζητά νέους τρόπους να συνδράμει στο σημαντικό έργο του Χαμόγελου του Παιδιού και άλλων σπουδαίων οργανισμών και σωματείων της χώρας.

 

AlphaBank: αναβαθμίζει την εμπειρία επίσκεψης στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα με το διαδραστικό έκθεμα COIN-O-RAMA

 • PDF

Μία αναβαθμισμένη εμπειρία ξενάγησης προσφέρει η AlphaBank στους επισκέπτες του Μουσείου Χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα, με το Coin-o-rama, τη νέα διαδραστική εφαρμογή που δημιούργησε η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας μαζί με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για την προβολή ψηφιακών εκθέσεων.Η ψηφιακή έκθεση που παρουσιάζει το Coin-o-rama περιλαμβάνει ένα πανόραμα των μεταλλικών νομισμάτων (Φοίνικας, Δραχμή, Ευρώ)του νέου Ελληνικού Κράτους, από το 1828 έως σήμερα.Ο επισκέπτης του Μουσείου, μπορεί πλέον να γνωρίσει όλη τη νομισματική ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Στη μόνιμη έκθεση του 1ου ορόφου θα δει όλα τα ελληνικά τραπεζογραμμάτια, ενώ μέσα από το Coin-o-rama που βρίσκεται στον 2ο όροφο του κτιρίου, μπορεί να γνωρίσει τα μεταλλικά νομίσματα, να διαβάσει ένα σύντομο ιστορικό, να δει μεγεθυμένες εικόνες των νομισμάτων και αναλυτικότερες πληροφορίες για καθένα από αυτά. Μπορεί επίσης να «φτιάξει το δικό του νόμισμα», στην πραγματικότητα μία φωτογραφία νομίσματος με το δικό του πορτρέτο, ως ενθύμιο της επίσκεψής του στο Μουσείο.Όλα τα νομίσματα που παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση και στο Coin-o-rama ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της AlphaBank.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τη δράση της Ελληνικής Κυβέρνησης «Astypalea: smart & sustainable island»

 • PDF

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεπής στη δέσμευσή της για την εναρμόνιση της επιχειρηματικής της στρατηγικής με τους στόχους της κοινωνίας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, υποστηρίζει έμπρακτα τη δράση της Ελληνικής Κυβέρνησης “Astypalea: a green & sustainable island”.

Η εν λόγω δράση αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προσφέρει επιδότηση έως €12.000 στους μόνιμους κατοίκους και τις επιχειρήσεις με έδρα στο νησί, για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Με στόχο να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν ευρύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της  δράσης

«Astypalea: smart & sustainable island» ώστε αυτή να υλοποιηθεί με επιτυχία, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει μια ακόμα πρωτοποριακή πρωτοβουλία προσφέροντας «πράσινη χρηματοδότηση» με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος (αυτοκίνητο, μηχανή, ποδήλατο, πατίνι).

Οι πελάτες, μόνιμοι κάτοικοι και επιχειρήσεις του νησιού, που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους όρους της χρηματοδότησης μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα καταστήματα του Δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα ενσωματώνοντας  τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της την υποστήριξη επιχειρηματικών δράσεων και επενδύσεων που προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και στηρίζουν την Ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα, πρώτη στην ελληνική αγορά, εντάσσει  στις λειτουργίες της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance). Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις και αντίστοιχα η Τράπεζα να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου της.

Για το λόγο αυτό, σχεδιάζει και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με κριτήρια ESG για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία.

Για τη στρατηγική της ένταξης κριτηρίων  ESG  στις δραστηριότητές της,  η Τράπεζα απέσπασε μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση, καθώς η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) της απένειμε το Χρυσό Βραβείο Βιωσιμότητας (Sustainability Award 2021).

 

 

ΕΥΑΘ: Μαζί με τον Δήμο Πυλαίας για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο

 • PDF

Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΕΥΑΘ Α.Ε. και Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για την κατασκευή των υποδομών ύδρευσης-αποχέτευσης στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, αλλά και για τη μελλοντική πλήρη ένταξη του δήμου στη ζώνη αποκλειστικής δραστηριότητας της ΕΥΑΘ, τέθηκε σήμερα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην Εγνατία.

Από πλευράς Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, το μνημόνιο υπέγραψαν ο δήμαρχος Ι. Καϊτεζίδης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη, Ν. Χατζηαντωνίου, κι από την ΕΥΑΘ ο διευθύνων σύμβουλος, Ά. Αμανατίδης, και ο πρόεδρος, Άγις Παπαδόπουλος.

Σε σχέση με το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που θα κατασκευαστεί στη δημοτική κοινότητα Φιλύρου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ορίζοντα το 2025, η ΕΥΑΘ έχει ήδη εξασφαλίσει το «εργοταξιακό» νερό για τις ανάγκες της κατασκευής, μέσω της Δεξαμενής Ακροπόλεως. Για δε την πλήρη κάλυψη των αναγκών της μονάδας έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη αναβάθμισης των δικτύων και εγκαταστάσεων της εταιρείας, που προβλέπει έργα ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Για την αποχέτευση του νοσοκομείου έχει συνταχθεί μελέτη αγωγού ακαθάρτων, με κόστος κατασκευής 75.000 ευρώ (τα κόστη ύδρευσης-αποχέτευσης θα αναλάβει η ίδια η ΕΥΑΘ).

«Είναι χρέος μας, είναι ύψιστη κοινωνική ευθύνη για την ΕΥΑΘ, να ‘τρέξουμε’ το ταχύτερο δυνατόν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των υποδομών και των συνοδών έργων που θα χρειαστούν για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Πρόκειται για το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών, ένα μεγαλόπνοο έργο που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και τα παιδιά μας, σε μια περίοδο μάλιστα που τα υγειονομικά θέματα βρίσκονται στο παγκόσμιο προσκήνιο», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. «Παράλληλα, με τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη ορίσαμε το πλαίσιο, ώστε βάσει στρατηγικού σχεδίου να επισπεύσουμε την παροχή ολοκληρωμένων πλέον υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης σε ολόκληρο τον δήμο», συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

«Είναι ιστορική μέρα σήμερα. Υλοποιούμε έναν σχεδιασμό σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ -θέλω και δημόσια να την ευχαριστήσω-, ώστε το μεγάλο μας έργο ύδρευσης και αποχέτευσης του πρώην Δήμου Χορτιάτη να περάσει συνολικά στην ευθύνη της ΕΥΑΘ, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε βάλει. Θα αποκατασταθεί έτσι η ενότητα (Πανόραμα-Πυλαία από χρόνια ανήκουν στην ΕΥΑΘ) και θα αισθάνονται ασφάλεια οι κάτοικοι με τη σιγουριά, την ποιοτική και ποσοτική, του νερού της ΕΥΑΘ. Επίσης, εξυπηρετούμε μαζί κι έναν εθνικό στόχο, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, που με τη στόχευση αυτή θα αποκτήσει επάρκεια νερού», τόνισε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, διαβεβαιώνοντας ότι ο δήμος έχει εξασφαλίσει πιστώσεις για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, από τομεακά και ευρωπαϊκά προγράμματα, άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Οι πρώην δήμοι Πυλαίας – Πανοράματος είναι πλήρως ενταγμένοι στη ζώνη ευθύνης της ΕΥΑΘ, το δημοτικό διαμέρισμα Χορτιάτη δεν εξυπηρετείται καθόλου (με ειδική σύμβαση η ΕΥΑΘ ενισχύει απλώς το δίκτυο υδροδότησης), ενώ το δ.δ. Φιλύρου εξυπηρετείται μόνο ως προς την αποχέτευση. Η ΕΥΑΘ ολοκληρώνει μελέτη για τη μεταφορά νερού στις περιοχές Φιλύρου, Ασβεστοχωρίου και Εξοχής, με πρόβλεψη για ενίσχυση και του δ.δ. Χορτιάτη. Σε σχέση με το Φίλυρο, η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται αδειοδότηση. Βάσει του μνημονίου, θα καταρτιστεί στρατηγικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει καταρχήν καταγραφή από τον δήμο της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος υδροδότησης, επέκταση σχεδίου πόλης και σειρά μελετών για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στα υπάρχοντα δίκτυα.

MOU PYLAIA EYATH 1

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα για τη δημιουργία του «Ελληνικού Πάρκου»

 • PDF

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συμμετέχει, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας ΤΕΡΝΑ, στην υλοποίηση του έργου «Ελληνικό Πάρκο» στη λίμνη Φάρκα των Τιράνων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Το θεματικό πάρκο βρίσκεται στην όχθη της τεχνητής λίμνης Φάρκα, σε μία έκταση 5,5 περίπου στρεμμάτων και μόλις ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο, χώρο αθλοπαιδιών, κήπο και μικρό προβλήτα για σκάφη. Τα εγκαίνια του «Ελληνικού Πάρκου» θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου, ώστε στις 20 Ιουνίου να φιλοξενήσει το αθλητικό γεγονός Tiranaθlon, τον πρώτο επίσημο διεθνή αγώνα τριάθλου στην Αλβανία, ο οποίος διοργανώνεται από την Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

 

ALPHA BANK: ∆έσμη δράσεων, πολιτικών και δεσμεύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον

 • PDF

Στο επίκεντρο της Εταιρικής της Υπευθυνότητας θέτει η Alpha Bank τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, αναπτύσσοντας μία σειρά από δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές που της επιτρέπουν να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, να στηρίξει την πράσινη μετάβαση και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από το περιβάλλον.

Το επιχειρηματικό πρότυπο της Τράπεζας προβλέπει στην πλήρη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environment, Society, Governance) σε όλους τις τομείς των δραστηριοτήτων της και την ανάληψη ηγετικού ρόλου στις χρηματοδοτήσεις για πράσινη μετάβαση και στις επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ

 • Έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001 με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση, διαχείριση και βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της.
 • Εφαρμόζει και εκπαιδεύει τους Εργαζομένους της στην αρχή “μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση”
 • Φροντίζει για την ορθολογική κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της με τη χρήση εξοπλισμού ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α++
 • Ανακυκλώνει χαρτί, αλουμίνιο, μπαταρίες, λαμπτήρες φωτισμού, πεπαλαιωμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Μάλιστα, την τελευταία τετραετία:

 • έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 17,07%
 • έχει μειώσει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αφορούν στην κατανάλωση ενέργειας κατά 21,89%
 • εξοικονόμησε 243 τόνους χαρτιού από την αποστολή e-statements, αντί ταχυδρομικής αποστολής τους

Στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού της αποτυπώματος, η Alpha Bank δρομολογεί βραχυ-πρόθεσμους στόχους:

 • Ανάπτυξη Συστήματος ∆ιαχείρισης για την αναφορά αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με το πρότυπο ISO14064.
 • Μείωση κατά 1,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης ποσότητας χαρτιού.
 • Σύνταξη και δημοσιοποίηση Περιβαλλοντικής ∆ήλωσης σύμφωνα με το Σύστημα Οικολογικής ∆ιαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ (Eco-Manage-ment and Audit Scheme (EMAS)) και πιστοποίηση από εξωτερικό φορέα
 • Ενίσχυση της χρήσης οχημάτων υβριδικής τεχνολογίας και κατασκευή τριών επιπλέον σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτωνσε κεντρικά κτίρια της Τράπεζας.
 • ∆ιατήρηση υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης των toner και μείωση της χρήσης τους.

Επιπλέον, η Τράπεζα αναλαμβάνει και μία σειρά από πρόσθετες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εδραίωση μίας εταιρικής κουλτούρας βιωσιμότητας και στην ευαισθητοποίηση των Εργαζομένων, των Πελατών της και της Κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση σεμιναρίων e-learning για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης του Προσωπικού, καθώς και η συμμετοχή στη διεθνή πρωτοβουλία η Ώρα της Γης και σε προγράμματα αναδάσωσης.

Επιπλεόν, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος για την οικονομία και τον πλανήτη, η Alpha Bank έχει προσυπογράψει τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που διαμορφώθηκαν μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών UNEP FI (United Nations Environment Pro-gramme Finance Initiative). Μάλιστα, με στόχο τη βέλτιστη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Αρχών, η Alpha Bank προχώρησε το 2020 στην ανάλυση των επιπτώσεων που προκύπτουν από το χαρτοφυλάκιό της και υπέβαλε για πρώτη φορά τη σχετική έκθεση αυτοαξιολόγησης στη διεθνή πρωτοβουλία UNEP FI.

Με στόχο την αναγέννηση καιτην εξωστρέφειατης ελληνικής επιχειρηματικότητας,η Alpha Bank χρηματοδοτεί εμβληματικά έργα, προσελκύοντας και κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαιακαι λειτουργώνταςως αρωγός και σύμβουλος για επενδύσεις που αφορούν όχι μόνο εταιρείες που μπορούν να ωφεληθούναπό την πράσινη μετάβαση, αλλά και αυτές των οποίωνοι δραστηριότητες αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμη πράσινες, διαθέτουν ωστόσοτα μέσα και το όραμα να μετατραπούνπου είναι φιλικοίπρος το περιβάλλον. Πρωταγωνιστική είναι η συμμετοχήτης σε projects αειφορίας, όπως:

 • τα Περιφερειακά Αεροδρόμια
 • η Εγνατία Οδός
 • οι Σ∆ΙΤ Σχολικών Κτιρίων
 • το Ταμείο Ανάπτυξης
 • το έργο του Πύργου Πειραιά
 • το έργο ∆ιπλής Ανάπλασης που θα λειτουργήσει ως καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης και ως πόλος έλξης αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Επίσης, την τελευταία πενταετία, η Alpha Bank έχει χρηματοδοτήσει σειρά επενδύσεων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Μεγάλων Υποδομών και Συμπράξεων ∆ημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού ύψους περίπουΕυρώ 1 δισ., επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της στους τομείς αυτούς, ενώ το 2020 πρόσφερε πιστοδοτήσεις σε νέες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, και συμμετείχε στη διοργάνωση και νέων χρηματοδοτήσεων.

Τέλος, μέσα από τη σειρά Alpha Πράσινες Λύσεις, η Τράπεζα χρηματοδοτεί τους Ιδιώτες Πελάτες της για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ποδηλάτου, τους βοηθάει να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια με το στεγαστικό πρόγραμμα “Ενεργειακό Σπίτι”, ενώ παρέχει με προνομιακούς όρους και το “Alpha Πράσινες Λύσεις – Καταναλωτικό ∆άνειο” για οικολογική αναβάθμιση των σπιτιών.


Eurobank: «Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό»

 • PDF

Η Eurobank συνδέοντας το ορόσημο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων, από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, με τις σύγχρονες προκλήσεις, εστιάζει στο μέλλον και αναδεικνύει την κρισιμότητα ανάληψης δράσης για το δημογραφικό ζήτημα, με την ενεργοποίηση της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό. Οι δράσεις της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν και τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα αφορούν γεωγραφικές περιοχές από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και φθάνουν έως και το Καστελόριζο.

Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για το δημογραφικό ζήτημα τίμησε με την παρουσία της και χαιρέτησε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρωτοβουλία αφορά ένα διευρυμένο πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πέντε (5) πυλώνων, με διορατική προσέγγιση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για τη στήριξη της οικογένειας και την αναστροφή της υπογεννητικότητας. Επιδίωξη είναι η υλοποίηση σειράς ενεργειών με μακροπρόθεσμη δέσμευση, συνέπεια και θετικό αντίκτυπο, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και οργανώσεις, όπως η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η ΜΚΟ «Be-Live» και η Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Η Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μεταδόθηκε διαδικτυακά, με ευρεία συμμετοχή. Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, κα Μαρία Συρεγγέλα, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτισε επίσης η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα.

Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί την μείζονα πρόκληση για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπογράμμισε κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργου Ζανιά και των Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, κ.κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου, Κωνσταντίνου Βασιλείου και Σταύρου Ιωάννου. Εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας που πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, παρακολούθησε δια ζώσης περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας.

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β΄, ανέφερε: «Χαιρετίζω τὴν πρωτοβουλία τῆς τράπεζας Eurobank καὶ τήν ἀπόφασή της νὰ ἐπικεντρωθεῖ, συμπορευόμενη μὲ τὴν Ἐκκλησία καὶ μὲ τὴν «Ἀποστολή», στὴν ἀνάδειξη και ἀντιμετώπιση τοῦ ὀξύτατου δημογραφικοῦ προβλήματος ποὺ ἀπειλεῖ τὶς βάσεις τῆς κοινωνίας καὶ τοῦ ἔθνους μας. Δράσεις ὅπως ἡ κάλυψη ἰατρικῶν ἐξόδων γιά τήν προστασία τῆς ἀγέννητης ζωῆς οἰκογενειῶν μὲ χαμηλὸ εἰσόδημα στὸ Νομὸ Ἕβρου καὶ σὲ μικρὰ ἀκριτικὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαίου, εἷναι πράξεις προσφορᾶς καὶ ταυτόχρονα ὑψηλοῦ ἐθνικοῦ συμβολισμοῦ. Συγχαίρω ὅλους, εὐχόμενος ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς νὰ εὐλογεῖ πλουσίως τις δράσεις σας και τη ζωή σας».

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε: «Οι δημογραφικές προκλήσεις είναι κοινές για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δημογραφικές προβλέψεις για την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Η αύξηση της γονιμότητας είναι βασική προϋπόθεση για να αντιστρέψουμε την προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα μείγμα νομικών και οικονομικών πρωτοβουλιών για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανταπεξέλθει σε αυτήν την κρίσιμη πρόκληση, αλλά χρειάζεται η μακροχρόνια δέσμευση και συμμετοχή όλων – κράτους, ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ, εκκλησίας και θρησκευτικών ενώσεων – για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε «Η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας και η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Προχώρησε για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα σε κεντρικό επίπεδο που έχει το ρόλο της χάραξης, του συντονισμού και της παρακολούθησης μιας ενιαίας και μακροπρόθεσμης πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, της μητρότητας/γονεϊκότητας, της ισότητας των φύλων και την προστασία της οικογένειας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε: «Η λύση του δημογραφικού δεν μπορεί παρά να έρθει και μέσα από τη στήριξη της οικογένειας. Της νέας οικογένειας, την ώρα που παίρνει τις σημαντικές της αποφάσεις για τον αριθμό των παιδιών της. Με μια σειρά ενεργειών, στόχος μας είναι, πρώτα από όλα, να βοηθήσουμε όσους θέλουν παιδιά, να μπορέσουν να αποκτήσουν, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια. Επιλέξαμε, οι δράσεις του συγκεκριμένου άξονα, να αναπτυχθούν στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας μας, σε ένα γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται στα ανατολικά σύνορά μας, από τον Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έως τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Η προσδοκία μας είναι απλή και ο στόχος μας ξεκάθαρος. Θέλουμε να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, αλλά με ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί ΣΗΜΕΡΑ η σημασία του προβλήματος. Να δημιουργηθεί ένας πόλος όπου και άλλοι φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι, θα μπορούν κατά την κρίση και την εκτίμησή τους να αντλούν στοιχεία και προτάσεις, ή να προσθέτουν κινήσεις και σχέδια, σε ένα πλαίσιο αυτοτέλειας και αυτενέργειας. Αν με την πρωτοβουλία αυτή καταφέρουμε να αναδειχθεί η κρισιμότητα του δημογραφικού και να κινητοποιηθούν κι άλλοι στην ίδια προοπτική, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα».

Χαιρετίζοντας η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, δήλωσε: «Η οικογένεια είναι μια επιλογή και όχι ένα εμπόδιο στη ζωή μας. Σίγουρα συνεπάγεται δυσκολίες και αμέτρητες προκλήσεις, αλλά οι χαρές που προσφέρει είναι ανεκτίμητες. Γι’ αυτό αν κάποιος ονειρεύεται να γίνει γονιός να μην εστιάζει στις δυσκολίες, αλλά, κυρίως, στις όμορφες στιγμές και στα μοναδικά συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από την  οικογένεια».

Οι πυλώνες της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό είναι:

1. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΜΚΟ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 • «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την στήριξη γονέων με νεογέννητα.
 • «Be-Live» για τη στήριξη ζευγαριών που αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογονιμότητας και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, επιδιώκοντας να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια – με σημείο εκκίνησης περιοχές που και πλήττονται από την υπογεννητικότητα και είναι εθνικά ευαίσθητες.
 • Ένωση «Μαζί για το παιδί» για την ψυχολογική υποστήριξη γονέων / κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και εφήβων.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις («Αποστολή» και «Be-Live») αφορούν στις καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές του Προγράμματος.

2. ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ με κοινωνική στόχευση σε όλους τους υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, από τον Έβρο, το ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

3. ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που έχουν αναπτύξει ή θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες για το δημογραφικό ζήτημα για στοχευμένες δράσεις.

4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.
Η Eurobank θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση «λευκής βίβλου» για το δημογραφικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με στόχο τη συμβολή διακεκριμένων ειδικών στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής.

5. ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια & τους εργαζομένους της Eurobank.
Η Τράπεζα εφαρμόζει και εμπλουτίζει, διαχρονικά, ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών των εργαζομένων της.

 

«Πόλη με ποδήλατα – όμορφη πόλη» – Μια πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με τα «My Market»

 • PDF

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα έρχεται με ποδήλατο, για να σώσουμε τις πόλεις μας

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συνεχίζοντας την «Συμμαχία Αλληλεγγύης», σε συνεργασία με τα «My Market» ξεκινάει μια πρωτοβουλία για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σε 19 πόλεις της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Πόλη με Ποδήλατο – Όμορφη Πόλη» και εστιάζει στη χρήση των ποδηλάτων μέσα στις πόλεις και στην υποστήριξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα από τα Τρίκαλα και στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η κυρία Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO AEBE

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

Τα σχέδια για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, ο νέος νόμος για την μικροκινητικότητα, οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικά αλλά αυτό που έχει σημασία πάνω απ’ όλα είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Το ποδήλατο είναι η λύση για ανθρώπινες πόλεις. Το ποδήλατο είναι σύνδεσή μας με τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Η ΚΕΔΕ είχε ξεκινήσει τη «Συμμαχία Αλληλεγγύης» με τα My Market για να βοηθήσουμε όσους μας είχαν ανάγκη λόγω της πανδημίας. Σήμερα, πιο αισιόδοξοι με το εμβολιαστικό τείχος να ορθώνεται, κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε τις συνέργειές μας, αυτή τη φορά για να προωθήσουμε τη χρήση του ποδηλάτου σε όλη την Ελλάδα.
Με ορθοπεταλιές αλλάζουμε τις πόλεις μας και μαθαίνουμε να κινούμαστε οικολογικά άλλωστε «Πόλη με ποδήλατα είναι μια όμορφη πόλη»!

Δήλωση Δήμητρας Δασκαλάκη, Γενικής Διευθύντριας Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO AEBE:

Η εταιρεία μας είναι πάντα στο πλευρό της ΚΕΔΕ και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε την δράση για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου στις πόλεις. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Πόλη με Ποδήλατο – Όμορφη Πόλη». Στόχος μας να εστιάσουμε στη χρήση των ποδηλάτων μέσα στις πόλεις και στην υποστήριξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας!

Πρόσφατα λάβαμε την πιστοποίηση «Επιχείρηση Φιλική προς το Ποδήλατο» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών και αναπτύσσουμε το πρώτο «φιλικό προς το ποδήλατο» δίκτυο στην Ελλάδα, τοποθετώντας πιστοποιημένες και ασφαλείς θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων στα κεντρικά μας γραφεία, τα κέντρα διανομής και επιλεγμένα καταστήματα My Market.
Αρχίσαμε από τα Τρίκαλα και θα συνεχίσουμε σε 19 πόλεις της Ελλάδας.

Πληροφορίες για την πρωτοβουλία «Πόλη με Ποδήλατο – Όμορφη Πόλη»

Η πρώτη φάση της πρωτοβουλίας ΚΕΔΕ-My Market αφορά τους παρακάτω Δήμους / ημερομηνίες:

7 Ιουνίου Τρίκαλα

8 Ιουνίου Καρδίτσα

9 Ιουνίου Λάρισα

10 Ιουνίου Βόλος

21 Ιουνίου Ναύπλιο

22 Ιουνίου Τρίπολη

23 Ιουνίου Καλαμάτα

7 Ιουλίου Ρόδος

Τα My Market κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας «Πόλη με ποδήλατα – Όμορφη πόλη»

 • Ενημερώνουν για τα πλεονεκτήματα χρήσης του ποδηλάτου
 • Προσφέρουν δωρεάν έλεγχο ποδηλάτου και συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση
 • Υλοποιούν τη δράση «Δίπλωμα Ποδηλάτου», δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά (ηλικίας 8 έως 12 ετών) να κατανοήσουν, με απλό τρόπο, την έννοια της ασφαλούς οδήγησης

 

ΙΕΝΕ: Η Προστασία του Περιβάλλοντος Προτεραιότητα για τη Στρατηγική και τις Δραστηριότητές του

 • PDF

Από την ίδρυση του το 2003 η προστασία του περιβάλλοντος ευρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής και των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Κυρίως μέσω της συστηματικής προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσα από σειρά μελετών και ειδικών εκδηλώσεων το ΙΕΝΕ έχει συμβάλλει στην δημιουργία θετικού κλίματος στην επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης. Με περισσότερες από 20 μελέτες και 40 ειδικές συναντήσεις με θέμα τις ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης το Ινστιτούτο έχει μεταφέρει διαχρονικά ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη προώθησης πολιτικών για την προώθηση των ΑΠΕ σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χωροθέτηση μονάδων ΑΠΕ σε συγκεκριμένες περιοχές με στόχο την αποφυγή οπτικής όχλησης και θορύβου αλλά και προστασίας της πανίδας και χλωρίδας σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές αναπτύχθηκαν εκτενώς σε πολλές ημερίδες και συνέδρια του Ινστιτούτου. Ειδική αναφορά υπήρξε στα Συμπόσια για τις ΑΠΕ που οργάνωσε επί σειρά ετών το ΙΕΝΕ στους Δελφούς και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση του σημερινού νομικού πλαισίου.

Αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής δήλωσε, «η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθήκον όλων μας και η σημερινή ημέρα έρχεται ασφαλώς να μας υπενθυμίσει την μεγάλη ευθύνη που έχουμε να παραδώσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη στις επόμενες γενιές. Η ενέργεια σε όλες της τις εκφάνσεις και η σωστή και η υπεύθυνη διαχείρισή της συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της βιόσφαιρας. Όμως υπάρχει παράλληλα η ανάγκη για μια πλέον άμεσο κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας στην διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος. Και αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο της ενέργειας και των καθαρών μορφών της. Αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και τον τρόπο που αυτός συμπεριφέρεται στον δημόσιο χώρο.»

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ υπογράμμισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα σήμερα εξακολουθεί να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ στους περισσότερους τομείς περιβαλλοντικής προστασίας με τις εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν παράνομα σε όλη την χώρα, την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού σε πολλές πόλεις και κοινότητες και την αδυναμία περιορισμού της ελεύθερης ρίψης παντός είδους απορριμμάτων μέσα στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Για να βελτιωθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση η πολιτεία οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες της στην περιβαλλοντική επιμόρφωση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και ευρύτερα εισάγοντας το μάθημα της περιβαλλοντικής προστασίας σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις».

 

ΜΕΓΑ Act Green: Παίρνουμε το μέλλον προσωπικά.

 • PDF

Στη ΜΕΓΑ, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι συνειδητή αυτοδέσμευση που πηγάζει από την κουλτούρα της και τις αξίες της, εδώ και δεκαετίες. Ως ελληνική βιομηχανία, αλλά και ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη, η εταιρεία έχει αναγνωρίσει εξ’ αρχής τον ρόλο της στη διατήρηση και προστασία των φυσικών πόρων. Γι’ αυτό, ήδη από το 1997, η ΜΕΓΑ καινοτομεί, δημιουργώντας το sensitive concept, σχεδιάζοντας καινοτόμα προϊόντα με επιλεγμένα, φιλικά υλικά, τόσο προς το δέρμα, όσο και προς το περιβάλλον: Σερβιετάκια EveryDay All-cotton, σερβιέτες EveryDay Sensitive, βρεφικές πάνες Babylino Sensitive, προϊόντα ακράτειας Sani Sensitive.

 

Σήμερα, η 100% ελληνική εταιρεία εντείνει περαιτέρω τις διαχρονικές προσπάθειές της για την προστασία του πλανήτη συνεχίζοντας την  αδιαπραγμάτευτη πορεία της προς τη βιωσιμότητα. Επιστρατεύει τόσο τη διεθνή, όσο την Ελληνική καινοτομία, που αναπτύσσεται στα εργαστήριά της και θέτει την τεχνογνωσία, τους πόρους και τις συνεργασίες της στην υπηρεσία του πλανήτη, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται στο πρόγραμμα βιωσιμότητας της ΜΕΓΑ ACT GREEN: Redesign – Reduce - Recycle.

Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα ACT GREEN, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία θετικού αντικτύπου βιωσιμότητας, μέσω του ουσιαστικού επανασχεδιασμού των διαδικασιών και προϊόντων της (REDESIGN), υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας σημαντικά επίπεδα επαναχρησιμοποίησης υλικών (RECYCLE) και εξοικονόμησης πόρων (REDUCE).

Πιο συγκεκριμένα, η ΜΕΓΑ δεσμεύεται:

Με τον Επανασχεδιασμό (Redesign):

 • Στη μέγιστη δυνατή χρήση του βαμβακιού ως το βασικό υλικό των προϊόντων επαφής με το δέρμα έως το 2050.
 • Στη χρήση αποκλειστικά (100%) FSC πιστοποιημένης χαρτομάζας μέχρι το 2030.
 • Στη δημιουργία ενός νέου κύκλου ζωής των προϊόντων, μειώνοντας διαρκώς το αποτύπωμά τους.
 • Στη συνεχή ενημέρωση του κοινού για θέματα κυκλικής οικονομίας και επανασχεδιασμού ως μέρος της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Στη Μείωση (Reduce):

 • Των υλικών συσκευασίας κατά 10% σε όλα τα προϊόντα έως το 2030.
 • Των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2030 με στόχο τον μηδενισμό τους μέχρι το 2050.
 • Της χρήσης ενέργειας που είναι μη ανανεώσιμη. Συγκεκριμένα, δεσμεύεται στην αποκλειστική χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, παράγοντας πάντα περισσότερη από όση καταναλώνει, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία.
 • Του υδατικού της αποτυπώματος με κλιμάκωση των προσπαθειών την επόμενη δεκαετία. Μόνο την τελευταία διετία, κατάφερε να μειώσει κατά 13% την προηγούμενη την κατανάλωση νερού.

Στην Ανακύκλωση (Recycle):

 • Με τη χρήση 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε όλα της τα προϊόντα έως το 2023.
 • Με τη συνέχιση χρήσης χάρτινων συσκευασιών έως και 100% ανακυκλωμένο χαρτί.
 • Με την αύξηση χρήσης σακουλών από ανακυκλωμένο πλαστικό σε ποσοστό 30% έως το 2030 και σε ποσοστό 50% έως το 2050.
 • Με την ανακύκλωση των πλαστικών αποκομμάτων που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία και αξιοποίηση μέρους αυτών τους στις συσκευασίες της.
 • Με την οργάνωση και υποστήριξη εκστρατειών εκπαίδευσης του κοινού για την ανακύκλωση και δημιουργίας θετικού αντικτύπου μέσω ποικίλων δράσεων.

Η ΜΕΓΑ, με πλήρη συναίσθηση του ρόλου της απέναντι στην κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό, στοχεύει στη διαχρονική υλοποίηση δράσεων και υιοθέτηση πολιτικών που δημιουργούν αξία, αφήνουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και προάγουν την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση.   

Ο κ. Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΓΑ, ανέφερε σχετικά: «Αφουγκραζόμαστε διαρκώς τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής και μεριμνούμε για να παράγουμε ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Με το Πρόγραμμα «Act Green: Redesign – Reduce – Recycle» εντείνουμε τις προσπάθειές μας, λειτουργούμε υπεύθυνα και θέτουμε την τεχνογνωσία, τους πόρους και τις συνεργασίες μας στην υπηρεσία του πλανήτη. Παίρνουμε το μέλλον προσωπικά και εργαζόμαστε με ήθος για τις επόμενες γενιές».


Η HSBC συνεργάζεται με το WRI και το WWF με στόχο την ενίσχυση νέας γενιάς λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

 • PDF

 

Η παγκόσμια πρωτοβουλία συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων αποβλέπει σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών και αποτελεί μέρος της ευρύτερης κλιματικής στρατηγικής της HSBC

H HSBC, σε συνεργασία με το World Resources Institute (WRI) και το WWF, ανακοίνωσαν τη συνεργασία Climate Solutions Partnership, η οποία επιδιώκει να καταστήσει εμπορικά βιώσιμες επιχειρήσεις και έργα που συμβάλουν στην αντιμετώπιση τη κλιματικής αλλαγής. Οι τρεις πυλώνες της συνεργασίας εστιάζουν σε: νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογίες περιορισμού του άνθρακα, έργα που προστατεύουν και αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητα και πρωτοβουλίες που βοηθούν στη μετάβαση του κλάδου της παραγωγής ενέργειας στην Ασία σε ανανεώσιμες πηγές.

Η πρωτοβουλία θα στηρίξει βιώσιμα έργα που σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη χρηματοδότηση λόγω της ανεπάρκειας των νομοθετικών και κανονιστικών πλαισίων, της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ή της έλλειψης κατάλληλων εργαλείων μέτρησης και απουσίας επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Η παγκόσμια πρωτοβουλία συνοδεύεται από την παροχή χρηματοδότησης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν από την HSBC για την ενίσχυση έργων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για μια πενταετία. Αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της HSBC για το κλίμα, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020. Η HSBC δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από το χαρτοφυλάκιο των πελατών της με το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 ή και νωρίτερα. Φιλοδοξία της HSBC είναι να βοηθήσει τους πελάτες της στην πορεία τους προς τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα με πόσο που κυμαίνεται από 750 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030. Η Τράπεζα δεσμεύτηκε, επίσης, να συνεργαστεί με φορείς από ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και εκτός αυτού ώστε να επιταχύνει λύσεις που θα βοηθήσουν στην αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Η συνεργασία Climate Solutions Partnership θα απομακρύνει εμπόδια και θα παρέχει κίνητρα σε τρεις πυλώνες:

 • Επιχειρηματική καινοτομία: Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα συνεργασίας Impactio του WWF, η πρωτοβουλία θα βοηθήσει στο να αποκτήσουν οι επιχειρηματικές καινοτομίες κλίμακα, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, κέντρα επιχειρηματικής καινοτομίας (incubator) και επιτάχυνσης (accelerator).
 • Λύσεις που βασίζονται στη φύση (NBS- Nature-based solutions) και NBS Accelerator: Θα παράσχει υποστήριξη σε περισσότερα από 20 έργα παγκοσμίως για την προστασία και αναζωογόνηση υγροτόπων, δασών και μαγκρόβιων δασών και για την προώθηση της αειφόρου γεωργίας. Σε συνεργασία με ένα δίκτυο τοπικών εταίρων, αυτά τα έργα θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών, επιτρέποντας τη φυσική δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και ενισχύοντας την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα σε αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
 • Ενεργειακή μετάβαση: Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας/ ή προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας στο Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ- χώρες οι οποίες μαζί καταναλώνουν το 35% της ενέργειας παγκοσμίως.

 

 

 

Ο CEO της HSBC Ελλάδας Peter Yeates δήλωσε: «Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί ότι θα περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. H Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση με την ενεργειακή μετάβαση να βρίσκεται μεταξύ των βασικών πυλώνων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για έργα αειφορίας και για λύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης.

Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να βρεθεί ο τρόπος ώστε να καταστούν οι καινοτόμες λύσεις αειφορίας εμπορικά βιώσιμες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα περιορίσει τα εμπόδια χρηματοδότησης και η παροχή πρόσβασης στο ευρύτερο δυνατό φάσμα χρηματοδοτικών πόρων θα αποτελέσει άλλον ένα σημαντικό παράγοντα για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η συγκεκριμένη συνεργασία με το WRI και το WWF είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει στην επιτάχυνση της πορείας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η συνεργασία αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της HSBC να καταστήσει εμπορικά βιώσιμες λύσεις που προωθούν τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών».

Ο Manish Bapna, Interim President και CEO, του WRI τόνισε:
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα και τους πόρους ώστε να προωθήσουν κλιματικές λύσεις και πολιτικές που θα θέσουν τον πλανήτη προς μια πορεία συμπερίληψης και βιωσιμότητας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε με την HSBC και το WWF σε αυτήν τη δυναμική νέα συνεργασία που θα αξιοποιήσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού. Μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε πιο μπροστά από ότι ο καθένας μόνος του».

Η Tanya Steele Chief Executive της WWF-UK είπε:
«Η HSBC βρίσκεται στη διαδικασία ευθυγράμμισης του δανεισμού που παρέχει και των επενδύσεών της με έναν βιώσιμο κόσμο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα επιταχύνουμε την πρόοδο που σημειώνει η Τράπεζα, ενισχύοντας τις καθαρές, ανανεώσιμες τεχνολογίες και τις λύσεις που βασίζονται στη φύση - μερικά από τα βασικά δομικά στοιχεία προς ένα μέλλον μηδενικών καθαρών εκπομπών».

 

Στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για την Αστυπάλαια

 • PDF

 

 

Η Deolitte Ελλάδος ανακοίνωσε το στρατηγικό της πλάνο για την Αστυπάλαια, με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών που υπάρχουν στις περιφερειακές οικονομίες της Ελλάδας

Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε μέσω της συνεργασίας της Deloitte με την Axion Hellas και στόχος της συνεργασίας τους ήταν η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για βιώσιμη ανάπτυξη και ανάπτυξη που θα μετατρέψει το νησί σε έναν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο προορισμό για κατοίκους και τουρίστες.

Προς το σκοπό αυτό, η Deloitte ανέπτυξε, αφιλοκερδώς, μια ολοκληρωμένη μελέτη που καθόρισε την κατεύθυνση για τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού, και έθεσε σαφείς προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους για την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης αποτελείται από 4 πυλώνες:

 

 • Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών

 • Επέκταση και αναβάθμιση υποδομών μεταφορών

 • Αναβάθμιση υποδομών υγείας, πρόνοιας & κοινωνικής μέριμνας

 • Ενίσχυση υποδομών εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση
 • Συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων
 • Πολεοδομική χωροθέτηση & οικιστική ανάπλαση
 • Αναβάθμιση τουριστικών υποδομών & ενίσχυση προσβασιμότητας

 

 • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας
 • Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)
 • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
 • Ενίσχυση και ανάπτυξη πρωτογενούς & δευτερογενούς τομέα
 • Αναβάθμιση & προώθηση τουριστικού προϊόντος

 

 • Βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος
 • Προστασία βιοποικιλότητας & φυσικού ανάγλυφου
 • Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης μέσω ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών
 • Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης & ανακύκλωσης
 • Υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής / αντιπυρικής προστασίας  & προστασίας από τη διάβρωση των ακτών
 • Προστασία & ανάδειξη χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς

 

 • Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δικτύων
 • Επιμόρφωση και κατάρτιση τοπικής κοινωνίας σε νέες τεχνολογίες & ψηφιακά μέσα
 • Αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών υποδομών και ενίσχυση υπηρεσιών με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων

 

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης είναι ένα πενταετές πλαίσιο που στοχεύει στην παροχή ενός κοινού οράματος για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις μεταξύ βασικών ενδιαφερομένων (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, κοινότητες δήμων, κάτοικοι, κυβέρνηση). Επιπλέον, η στρατηγική θα συμβάλει στην καθοδήγηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της Αστυπάλαιας και θα επιτρέψει την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και ευημερία για τις κοινότητές της.

 

 

Coca-Cola / Future Loading

 • PDF

Τι είναι το Future Loading

Το Future Loading είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία, που πραγματοποιεί η Coca-Cola στην Ελλάδα μαζί με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΣΕΤΕ, ΕΦΕΤ. Στοχεύει στην υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η  πανδημία και να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα με ασφάλεια.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 με εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των εν λόγω επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, τα οποία υποστήριξαν την ασφαλή λειτουργία τους, την ένταξή τους στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, την προσέλκυση πελατών και την ενσωμάτωση των αρχών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Στον 1o κύκλο του προγράμματος, περισσότερες από 100 επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν και επωφελήθηκαν από τα 16 δωρεάν εργαλεία της πλατφόρμας, τα οποία σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς: εταιρεία πιστοποίησης TÜV Austria, ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Coca-Cola Τρία Έψιλον με το πρόγραμμα #Youth Empowered: The HoReCa Edition,  efood, Found.ation, Avocado,  Pobuca, Google, Notice Content and Services (HO.RE.CA OPEN, FnB Daily), Αθηνόραμα, Hotelbrain Group, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδης και ΕΦΕΤ.

Στον 2ο κύκλο του προγράμματος, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο 2021, το πρόγραμμα επεκτάθηκε  για να συμβάλλει στην ασφαλή επαναλειτουργία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας, μέσα από παροχή δωρεάν εξοπλισμού και χρήσιμων εργαλείων. Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας επωφελήθηκαν από τα εργαλεία του προγράμματος, λαμβάνοντας δωρεάν συσκευές καθαρισμού αέρα και πρόσβαση σε δωρεάν εργαλεία Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας, που θα συμβάλλουν στην ασφαλέστερη επανεκκίνησή και προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες.

Σημείωση: Ο 2ος κύκλος του προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Για την έγκριση των αιτήσεων και την επιλογή των επωφελούμενων επιχειρήσεων τηρήθηκε αυστηρή σειρά προτεραιότητας.


ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar