joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Ελληνικό Ενεργειακό Πλαίσιο

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο για τους πελάτες του Piraeus Private Banking

 • PDF

Το Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς διευρύνει τις επιλογές διαχείρισης περιουσίας που προσφέρει στους πελάτες του, με το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο (ΟΣΕΚΑ) στην Ελλάδα που επενδύει στις ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές τάσεις διεθνώς.

Πρόκειται για το «Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τους Πελάτες του Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς, τελεί υπό τη διαχείριση της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, και έρχεται να ενισχύσει τη σειρά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει το Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του αμοιβαίου κεφαλαίου (ΟΣΕΚΑ) «Piraeus Private Banking ESG World Sustainability Balanced Fund».

Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο  επενδύει σε μετοχικές αξίες επιλεγμένων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διεθνώς, οι οποίες ανήκουν στους κλάδους που σε κάθε χρονική συγκυρία θεωρούνται επίκαιροι και ελκυστικοί, αποτελώντας διεθνή επενδυτικά megatrends.

Το «Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund» για το 2021 επικεντρώνεται στις Eπενδύσεις Αξίας (Value Investing), στον τομέα της υγείας (HealthCare Trends), στο Environmental Social and Governance (ESG) Investing και στο Digital Innovation.

Ειδικότερα, τα Μegatrends 2021 αφορούν:

 • Value Investing: εδραιωμένες εταιρείες με σταθερή κερδοφορία, σημαντική ρευστότητα, υψηλή εσωτερική αξία και ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης, καθώς και υψηλές ιστορικές μερισματικές αποδόσεις.
 • Health Care: τομείς στον ευρύτερο κλάδο της υγείας που συνδέονται με τη φαρμακευτική παραγωγή, την υγειονομική περίθαλψη και την καινοτομία στην έρευνα και ανάπτυξη.
 • Environmental, Social and Governance (ESG) Investing: εταιρείες που εστιάζουν στη μείωση των περιβαλλοντικών κίνδυνων, υιοθετούν πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης και εφαρμόζουν πρακτικές ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.
 • Digital Innovation:  τομείς που συνδέονται με υψηλή τεχνολογία και λογισμικό, με ψηφιακό μετασχηματισμό και με καινοτόμες επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο «Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund» έχει λάβει τη με αριθμ. 380/30.06.2021 άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το έντυπο των Βασικών Πληροφοριών για τους Επενδυτές, το Ενημερωτικό Δελτίο, ο Κανονισμός του ως άνω αμοιβαίου κεφαλαίου (ΟΣΕΚΑ)  διατίθενται στην ελληνική γλώσσα δωρεάν στην έδρα της εταιρεία διαχείρισης Πειραιώς Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., στην ιστοσελίδα της www.piraeusaedak.gr, καθώς και μέσω του δικτύου διανομής «Private Banking» της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προβαίνει ως Διαμεσολαβήτρια στη διάθεση των μεριδίων του εν λόγω αμοιβαίου κεφαλαίου (ΟΣΕΚΑ) στην Ελλάδα.

 

 

 

 

7.473 νέες επιχειρήσεις εντάσσονται στη Δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

 • PDF

Πληθαίνουν συνεχώς   οι εντάξεις για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» καθώς λίγες μέρες  μετά την ένταξη 1.014 επιχειρήσεων (15/07) στη Δράση, ανακοινώνεται σήμερα η ένταξη άλλων επτά χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα τριών (7.473) αιτήσεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 68,8 εκατ. ευρώ.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων πράξεων φτάνει τις 9340 συνολικής δημόσιας δαπάνης 94,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται  και για τις άλλες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, με γοργούς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων καθώς ήδη πόροι ύψους 14,4 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί σε  ενταγμένες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δράση αφορά στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη της επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19,  με την προμήθεια πρώτων υλών, απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ θα είναι ανοικτή για αιτήσεις έως και 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 15:00.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα.

 • PDF

Ομιλία του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο πλαίσιο της ημερίδας

"Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο,

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Κυβέρνησης θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάποιος καταλληλότερη χρονική στιγμή και πιο επίκαιρο θεματικό πυρήνα για μια διευρυμένη συζήτηση γύρω από μείζονα ζητήματα του Ελληνικού Τουρισμού.

Ο γενικός τίτλος της ημερίδας θέτει εξαιρετικά εύστοχα το πλαίσιο του προβληματισμού μας: «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα». Αμέσως διακρίνουμε δύο σκέλη, αμφότερα εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα: Το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είτε προέρχονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από τα έκτακτα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εστιάζουμε στο αύριο των ελληνικών ξενοδοχείων και στις δυνατότητες που δημιουργούνται για να μετατρέψουμε όλοι μαζί την βαθιά κρίση σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι κάθε συζήτηση για το μέλλον, τις ευκαιρίες και τις προσδοκίες μας, θα πρέπει να ακολουθεί την ανάλυση αυτού που συμβαίνει σήμερα. Διότι η επόμενη ημέρα του ξενοδοχειακού κλάδου, του Ελληνικού Τουρισμού, της εθνικής οικονομίας αλλά, πάνω από όλα, της ίδιας της ζωή μας, εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές και τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας μας σε ενεστώτα χρόνο.

Γι’ αυτό, πριν μιλήσουμε για τα προσδοκώμενα κέρδη και τις προκλήσεις της μεταπανδημικής περιόδου, θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα μεγάλο χρέος. Είναι το χρέος που δημιουργεί σε όλους μας το καθήκον να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Είναι το «κατά κεφαλήν χρέος» μας αυτή την περίοδο, για να δανειστώ την έκφραση που χρησιμοποίησε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διότι έχουμε χρέος -και είναι το πρωταρχικό χρέος- απέναντι στον εαυτό μας, τους οικείους μας και ευρύτερα την πατρίδα και τους ξένους φιλοξενούμενούς μας να εμβολιαστούμε. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών εξαρτάται το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας παρουσιάσω ορισμένα στατιστικά στοιχεία. Κατά το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου στις πύλες εισόδου της χώρας μας, πραγματοποιήθηκαν 105.609 δειγματοληψίες. Ξέρετε πόσα ήταν τα θετικά κρούσματα; Μόλις 74. Δηλαδή, το ποσοστό θετικότητας είναι 0,07%. Πραγματικά απειροελάχιστο.

Βάσει αυτών των 105.609 δειγματοληψιών διαπιστώσαμε ότι η θετικότητα στα χερσαία σύνορα είναι ακόμη πιο χαμηλή από το γενικό δείκτη, πρακτικά αμελητέα, δηλαδή 0,01%. Στα λιμάνια είναι 0,07% και στα αεροδρόμια 0,09%. Όπως ήταν αναμενόμενο, τουρίστες από χώρες όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, με υψηλό αριθμό εμβολιασμών, είχαν και τα λιγότερα κρούσματα. Και η μέση ηλικία αυτών που εντοπίστηκαν θετικοί στις πύλες εισόδου, είναι τα 35,9 έτη, 58% άντρες και 42% γυναίκες.

Πιθανώς θα με ρωτήσετε γιατί αναφέρω αυτά τα στοιχεία και τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά με την επόμενη ημέρα του ξενοδοχειακού κλάδου, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.λπ.

Και όμως, φίλες και φίλοι, έχουν. Και μάλιστα μεγάλη.

Διότι η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δε σχετίζεται με τον τουρισμό. Και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Έως σήμερα, δηλαδή έως το μέσον Ιουλίου, η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει κάτι πολύ σπουδαίο: Να έχει 5.300.000 πολίτες εμβολιασμένους με την πρώτη δόση, ενώ περίπου 4.300.000 έχουν ήδη αποκτήσει πλήρη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Μέσα στο καλοκαίρι, τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων Ελλήνων θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το χρέος που αναλαμβάνει ο καθένας μας, να ενημερώσει, να παρακινήσει οποιονδήποτε δεν έχει πειστεί ακόμη ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την ελευθερία είναι τα εμβόλια.

Δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού εάν δεν θωρακίσουμε το παρόν. Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους αρνητές της επιστήμης να οδηγήσουν σε περιπέτειες τη χώρα μας.

Η προστασία της υγείας με τη συμβολή όλων μας είναι το απαραίτητο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί στέρεα το μέλλον του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα. Η ευκαιρία που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας είναι μοναδική: Έχουμε στη διάθεσή μας 260 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού. Με έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ο οποίος αναλύεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες: Την Πράσινη και τη Γαλάζια ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στον Πράσινο Πυλώνα, αναφέρω επιγραμματικά ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει και προχωρούμε τάχιστα σε μια δέσμη στρατηγικών επενδύσεων οι οποίες αφορούν, κατ’ αρχάς, στο θεσμό των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs). Πολύ μεγάλη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού, στον Τουρισμό Ευεξίας, οπωσδήποτε στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, πραγματοποιώντας τις αντίστοιχες, γενναίες επιτρέψτε μου να πω, επενδύσεις.

Ο Γαλάζιος Πυλώνας έχει να κάνει με τη μεγάλη πηγή ζωής για τη χώρας μας, τον θαλάσσιο τουρισμό. Στηρίζουμε έμπρακτα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες ανά τη χώρα και οι μαρίνες. Θέτουμε σε νέες βάσεις τον υποθαλάσσιο τουρισμό, με συναρπαστικά καταδυτικά πάρκα και σχεδιάζουμε από την αρχή το χάρτη με τις προσβάσιμες παραλίες.

Ταυτόχρονα προχωρούμε στην εφαρμογή μιας νέας συνολικής φιλοσοφίας, με προσανατολισμό την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη φροντίδα για τις νεότερες γενιές, οι οποίες θα στελεχώσουν τον Ελληνικό Τουρισμό του αύριο.

Ειδικά για τις ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεκινήσει μια σειρά από συνέργειες με άλλα υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η ιδανική ένταξη ξενοδοχείων και άλλων μονάδων φιλοξενίας σε οριζόντια προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης μελετούμε τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Φυσικά, υπάρχει ήδη ο προκαταρκτικός σχεδιασμός ώστε να βοηθήσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από το 2021 έως το 2027.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τη χάραξη νέων πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα προσελκύσουν τουρίστες σε νέους, ανεξερεύνητους έως τώρα προορισμούς, βαδίζουμε συντονισμένα με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, σήμερα πραγματοποιούνται εμβληματικές παρεμβάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας, με έργα μεγάλης κλίμακας όπως πχ οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και οι επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, οι υποδομές 5G και οπτικών ινών, οι υδατοκαλλιέργειες κ.α.

Αγαπητοί φίλοι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εδώ και ενάμιση χρόνο ο κλάδος του τουρισμού δίνει μια άνευ προηγουμένου μάχη, σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και με αποτελέσματα που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε όσα με τόσο κόπο και θυσίες έχουμε κατακτήσει, με το υποδειγματικό άνοιγμα του Τουρισμού πέρσι και εφέτος, να χαθούν από την ανευθυνότητα ή τον αδικαιολόγητο φόβο εκείνων που προτιμούν την προοπτική της νόσου και της νοσηλείας, παρά της υγείας και της ελευθερίας.

Ο τουρισμός είναι συνυφασμένος με την φωτεινή πλευρά της ζωής, με την απόλαυση του ταξιδιού και τη θερμή ανθρώπινη επαφή που εξασφαλίζει η φιλοξενία. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε στο παρόν.Σας ευχαριστώ."

 

Ενίσχυση Νεοφυών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19

 • PDF

Δημοσιεύθηκε Απόφαση Ένταξης εξήντα (60) νεοφυών επιχειρήσεων, που ενισχύονται με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από € 5.000 –        € 100.000, στο πλαίσιο της Δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “ElevateGreece» του Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 4,62 εκατ.

 

Έχουν υποβληθεί έως σήμερα 239 αιτήσεις χρηματοδότησης και έχουν αξιολογηθεί οι 169. Εντός του Ιουλίου αναμένεται η επόμενη Απόφαση Ένταξης 84 ακόμη νεοφυών επιχειρήσεων,συνολικής Δημόσιας Δαπάνης € 6,1 εκατ.

 

Η Δράση  χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε € 60 εκατ., η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας (first infirst out), σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής  υποβολής τους στο ΠΣΚΕ και οι υποβολές συνεχίζονται έως και τις 30.09.2021.

 

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

 

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος που μέσω της υλοποιήσεως της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Elevate Greece βρήκαμε τον τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να ενισχύσουμε τις start up επιχειρήσεις καινοτομίας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι μια Ελλάδα ανταγωνιστική και σύγχρονη».

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την έρευνα και καινοτομία, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

 

«Μέχρι πρότινος η Ελληνική πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Όταν δεν έχεις δεδομένα και στοιχεία είναι δύσκολο να υλοποιήσεις αποτελεσματική πολιτική. Μέσω του Elevate Greece πλέον έχουμε αναλυτικά δεδομένα για το οικοσύστημα καινοτομίας, άρα μπορούμε να υλοποιήσουμε και στοχευμένα προγράμματα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η πανδημία του COVID επηρέασε και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Η πολιτεία, μέσω του ElevateGreece, από πόρους του ΕΣΠΑ, στηρίζει με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από 5.000-100.000 € τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αύξησαν ή διατήρησαν τις θέσεις εργασίας

 • PDF

Σημαντική συμβολή στη διατήρηση των θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας της Covid – 19 επιτέλεσαν τα υποπρογράμματα 3 και 4 του ΤΕΠΙΧ ΙΙ που διατέθηκαν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στις επιχειρήσεις, με προϋπόθεση την διατήρηση των απασχολούμενων.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διατηρεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σχεδόν το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ήτοι 14.835 επιχειρήσεις, παρουσίασαν, σε επανέλεγχο στις 30 Ιουνίου, αύξηση ή διατήρηση του προσωπικού τους.

Αντίθετα μόλις 499 επιχειρήσεις σε σύνολο 15.334 που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παρουσίασαν μείωση του προσωπικού τους και κατ’ επέκταση θα διακοπεί η επιδότηση των τόκων των δανείων τους.

 

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο ΤΕΠΕΧ ΙΙ απασχολούσαν τον Μάρτιο του 2021, συνολικά 117.496 εργαζομένους.

 

Συγκεκριμένα, έπειτα από επανέλεγχο διατήρησης προσωπικού που ζήτησε η Επενδυτική Επιτροπή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τις περιπτώσεις 1.610 επιχειρήσεων που είχαν εμφανίζει τον Ιανουάριο του 2021 μείωση, παραλήφθηκε από το ΕΡΓΑΝΗ την 05-07-2021 νεότερο αρχείο με στοιχεία αριθμού εργαζομένων.

 

Από επεξεργασία των στοιχείων Επιχειρήσεων προκύπτει ότι από τις 1.610 επιχειρήσεις:

 • 561 επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό απασχολούμενων κατά 6.672 απασχολούμενους.
 • 550 επιχειρήσεις διατήρησαν τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων
 • 499 επιχειρήσεις μείωσαν τον αριθμό απασχολουμένων κατά 2.085 απασχολούμενους

 

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που υπήρξε αύξηση απασχολούμενων, αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις «Υπηρεσίες Παροχής Καταλύματος και Εστίασης», όπου παρουσιάζεται αύξηση απασχολούμενων κατά 5.113 απασχολούμενους, ενώ ακολουθεί ο κλάδος του «Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου» κατά 440 απασχολούμενους.

 

Αντίθετα στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που υπήρξε μείωση απασχολούμενων, αυτές κατά κύριο λόγο προήλθαν από τους κλάδους της «Εκπαίδευσης» κατά 475 απασχολούμενους και του κλάδου του «Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου» κατά 458 απασχολούμενους.

 

Οι 499 επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση απασχολούμενων, αντιστοιχούν σε 507 δάνεια τραπεζών και η ΕΑΤ θα αποστείλει κατάσταση δανείων σε κάθε Τράπεζα για την διακοπή των επιδοτούμενων τόκων των δανείων, με την ημερομηνία διακοπής να είναι η 01-07-2021.

Ρεκόρ συμμετοχών στον 9ο κύκλο του egg - enter•grow•go της Eurobank

 • PDF

Σαράντα πέντε startup επιχειρήσεις θα φιλοξενηθούν και θα υποστηριχθούν το 2021 - 2022 στο egg - enter•grοw•go, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασία ένταξής τους στον 9ο κύκλο του Προγράμματος. Οι 45 startups αναδείχθηκαν μετά την υποβολή των επιχειρηματικών τους σχεδίων, για συμμετοχή στον 9ο κύκλο της Πλατφόρμας egg Start-Up του Προγράμματος egg - enter•grοw•go, που σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank, σε συνεργασία με τo Corallia, από το 2013. Οι startups θα φιλοξενηθούν και θα υποστηριχθούν για 12 μήνες, με στόχο την επιχειρηματική τους ανάπτυξη.

Στη διαδικασία, φέτος, κυριάρχησαν ισχυρά ποσοτικά και ποιοτικά θετικά χαρακτηριστικά με αύξηση των συμμετεχόντων, ενισχυμένο ανταγωνισμό, υψηλό επίπεδο ωριμότητας σχεδίων και ικανοποιητική διασπορά, σύμφωνα με κλαδικά και ηλικιακά κριτήρια. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν και τον στρατηγικό σχεδιασμό του 9ου κύκλου της Πλατφόρμας egg Start-Up, με κεντρικές κατευθύνσεις την ενθάρρυνση πολυπληθών επιχειρηματικών ομάδων σε κλάδους αιχμής που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό καινοτομίας. Κύρια επιδίωξη του Προγράμματος είναι η διευκόλυνση προσέλκυσης της κατάλληλης χρηματοδότησης στους συμμετέχοντες καθώς και η υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας που αποτελούν κεντρικό στόχο κάθε νέας επιχείρησης.

Ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής egg, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, δήλωσε: «Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας ισχυροποιείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα, ενδυναμώνεται η σύγκλιση της επιστήμης και της γνώσης με την επιχειρηματικότητα. Στην Eurobank είμαστε υπερήφανοι που η στρατηγική μας τοποθέτηση στην υποστήριξη των νέων καινοτόμων πρωτοβουλιών επιβεβαιώνεται, καθώς και εφέτος, ένα μεγάλο πλήθος επιχειρηματικών ομάδων αιτήθηκαν να συμμετάσχουν στην Πλατφόρμα egg Start-Up. Καλωσορίζουμε τους 132 νέους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στις 45 startups του νέου κύκλου, με την υπόσχεση να αναβαθμίζουμε συνεχώς την προστιθέμενη αξία που παρέχει ο επιχειρηματικός επιταχυντής egg - enter•grοw•go σε όλες τις πρωτοβουλίες του, τώρα και στο μέλλον.».

Ο συνιδρυτής και Chief Development & Operations Officer της μονάδας Corallia του Ε.Κ. Αθηνά και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής egg, Δρ. Νικόλαος Βογιατζής, τόνισε: «Εν μέσω πρωτόγνωρων προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης δοκιμασίας των επιχειρήσεων -και ειδικά των startups- από την πανδημία, το Πρόγραμμα egg αποδεικνύει ότι παραμένει ο σημαντικότερος θύλακας στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να υποστηρίζουμε ως Corallia μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, η οποία έχει αποδείξει την προστιθέμενη αξία της στη συστηματική βελτίωση πολλαπλών δεικτών καινοτομίας του ελληνικού επιχειρείν. Είμαστε βέβαιοι ότι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχαμε, φέτος, στη διαδικασία εισόδου (enter) του egg, προμηνύουν έναν εξίσου εντυπωσιακό κύκλο ανάπτυξης (grow) στους επόμενους μήνες, κατά τον οποίο θα σταθούμε αρωγοί, με όλες μας τις δυνάμεις, δίπλα στους νέους επιχειρηματίες, προκειμένου να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους.».

Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία υποβολής επιχειρηματικών ιδεών για συμμετοχή στον 9ο κύκλο του egg:

 • Σε σύνολο 242 ολοκληρωμένων υποβολών αιτήσεων συμμετοχής, 201 υποψηφιότητες, ήτοι το 83%, προκρίθηκαν στην φάση της τελικής αξιολόγησης. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό υποψηφιοτήτων που πέρασαν σε φάση τελικής αξιολόγησης επί του συνόλου ολοκληρωμένων υποβολών που έχει καταγραφεί στην ιστορία όλων των κύκλων του egg.
 • Από τις 201 υποψηφιότητες 45 επιχειρηματικές ομάδες προκρίθηκαν προς ένταξη στον 9ο κύκλο της Πλατφόρμας egg Start-Up, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 50% από όλους τους προηγούμενους κύκλους ενώ αξιοσημείωτο, σε αυτόν τον κύκλο, είναι το υψηλό επίπεδο ωριμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων που κατατέθηκαν.
 • Το 56% των επιχειρηματικών σχεδίων που προκρίθηκαν φέτος διαθέτει ήδη εταιρεία, θετική ένδειξη ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος startup και ποιοτικό χαρακτηριστικό που συνιστά και στρατηγικό στόχο για το egg. Επιπλέον, το 38% επί του συνόλου των επιχειρηματικών σχεδίων που προκρίθηκαν αντιστοιχούσε σε 4μελή και 3μελή σχήματα, ενώ το 16% αντιστοιχούσε σε ωριμότερα, 5μελή και 6μελή σχήματα.
 • Καταγράφηκαν θετικά ποιοτικά στοιχεία διασποράς ως προς την ηλικία και τους κλάδους:
  • Αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από πιο ώριμες ηλικιακά ομάδες, καθώς το 51% του συνόλου των συμμετεχόντων στις επιχειρηματικές ομάδες έχει ηλικία άνω των 35 ετών.
  • Το υψηλότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στους κλάδους Καινοτόμων Εφαρμογών Τουρισμού (16%), Καινοτόμων Ιατρικών Εφαρμογών & του ευρύτερου κλάδου Επιστημών Υγείας (16%), Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση σε Internet of Things (12%), του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (13%), καθώς και Αναδυόμενων Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών FinTech (9%).

Πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών η Τράπεζα Πειραιώς

 • PDF

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (ελληνικών και ξένων) κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το μερίδιο αγοράς ανήλθε στο 21,21% και η αθροιστική αξία των συναλλαγών των χρεογράφων διαμορφώθηκε στο ποσό των 593,28 εκ. ευρώ.

 

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παραμένει σταθερά η πρώτη επιλογή των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Η εταιρεία ενισχύει σταθερά το μερίδιό της στην αγορά: από το 10,06% το 2017, ανήλθε στο 15,8% το 2018 και στο 17,13% το 2019, κατακτώντας την πρώτη θέση, την οποία διατήρησε το 2020 με μερίδιο της τάξης του 19%.

 

Στη δεύτερη θέση για τον μήνα Ιούνιο βρέθηκε η Εurobank Equities με μερίδιο 18,06% και στην τρίτη, η Αlpha Finance με μερίδιο αγοράς 9,50%.

 

Ένταξη εποχικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας

 • PDF

Ανοίγει σήμερα το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από σήμερα  30/6/2021, οι εποχικές επιχειρήσεις  – εργοδότες κατά την έννοια της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91) που επιθυμούν να προβούν σε  νέες προσλήψεις εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίουδιάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός (1) μήνα και έως και έξι (6) μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση μέσω του ανοιχτού προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 11α του άρθρου 130 του ν. 4808/2021 και κατά τα οριζόμενα στη με αριθμ. οικ. 39539/996/30/9/2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4261), μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις –υπεύθυνες δηλώσεις σε ειδικό έντυπο με τίτλο  «Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση ένταξης στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων  εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων», στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ.

Στην αίτηση αυτή δηλώνουν, πέρα τα οριζομένων στο άρθρο 6 της με αριθμ. οικ. 398539/996/30/9/2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4261) ότι είναι εποχικές επιχειρήσεις κατά την έννοια της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91).

Επισημαίνεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της με αριθμ. οικ. 39539/996/30/9/2020 κοινής υπουργικής απόφασης, ύστερα από την έγκριση της αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων – εργοδοτών για ένταξη δυνητικά ωφελούμενων στο πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης, προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, όπου και δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο παρόν πρόγραμμα. Διαφορετικά, εγκεκριμένη αίτηση για την οποία δεν υποβλήθηκε πρόσληψη στην προβλεπόμενη προθεσμία, λογίζεται ως μη γενόμενη.

 

Ξεκινά στις 9 Ιουλίου 2021 η υποβολή αιτήσεων για τον Β΄ κύκλο της δράσης του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό»

 • PDF

Με στόχο την επιχορήγηση περισσότερων ΜμΕ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού τους καταστήματος (e-shop), ξεκινά στις 9 Ιουλίου 2021 η υποβολή αιτήσεων για τον Β΄ κύκλο της δράσης του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό».

Σε συνέχεια του Α’ κύκλου της Δράσης, κατά τον οποίο κατατέθηκαν 11.500 αιτήσεις και έχουν ήδη εγκριθεί οι 7.162 με συνολική δημόσια δαπάνη 33,6 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε την Παρασκευή 25/6/2021 στην προκήρυξη και Β’ κύκλου.

 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 9η Ιουλίου 2021 έως την 29η Σεπτεμβρίου 2021 και απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στον Α’ κύκλο της Δράσης.

 

Στόχος είναι να στηριχθεί η λειτουργία των ΜμΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19), ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και διασφαλίζοντας την συνέχεια της οικονομικής τους δραστηριότητας.

 

Ο προϋπολογισμός του Β΄ κύκλου ανέρχεται σε 8 εκατ. Ευρώ και επιδοτούνται δαπάνες έως 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση, για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση του ηλεκτρονικού τους καταστήματος.

 

Εφόσον η επιχείρηση διέθετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα πριν τις 18/3/2020, επιδοτούνται άυλες δαπάνες μέχρι 1.500 ευρώ για την αναβάθμισή του.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

 

Δικαιούχοι της Δράσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα), διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

 

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019 και νεοσύστατες εφόσον έχουν συσταθεί μετά την ημερομηνία αυτή.

Για τη χρηματοδότηση από την παρούσα Δράση, απαιτείται η υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

 

Επιπρόσθετα, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ), μέσω της ψηφιακής του πλατφόρμας OPENSHOPS.GR (www.openshops.gr), προσφέρει στους δικαιούχους της δράσης «e-λιανικό» δωρεάν:

 • γενική ενημέρωση σχετικά με τη δράση
 • υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση
 • συμβουλευτική και υποστήριξη για διοικητικά / τυπικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση της δράσης e-λιανικό, καθώς και σε τεχνικά ζητήματα σχετικά με τον ορθό σχεδιασμό, υλοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία του e-shop τους.

 

Μέσω ειδικού εργαλείου, το οποίο θα αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του www.openshops.gr, οι δικαιούχοι της Δράσης, από την Παρασκευή 09/07/2021, θα μπορούν να διεξάγουν ενδεικτικό έλεγχο συμμόρφωσης του ηλεκτρονικού τους καταστήματος (e-shop) με τις προτεινόμενες προδιαγραφές και συστάσεις.

 

Παράταση έως 14 Ιουλίου για τις δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό: «Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece»

 • PDF

Παράταση για τις δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό:

«Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece»

 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανακοινώνει την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για τη δήλωση συμμετοχής στα«Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece», μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουλίου.

 

Για την έκδοση της απόφασης συνυπολογίστηκε η επικείμενη εγγραφή επιπλέον νεοφυών επιχειρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, προκειμένου να έχουν και αυτές την ευκαιρία και το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

 

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για την ανάδειξη των νικητών (10 βραβεία).

 

Υπενθυμίζεται, πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν στον διαγωνισμό, θα βραβευτούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις στο Elevate Greece μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα πρώτα «Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece» στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://elevategreece.gov.gr/nationalstartupawards-2021/

Παρουσίαση εξειδικευμένων μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 • PDF

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη τύπου σήμερα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, κ. Αριστοτελίας Πελώνη, παρουσίασε τα εξειδικευμένα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας με τους κανόνες προστασίας από την πανδημία:

 

«Η Κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής και σε συνεργασία με την Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, εφαρμόζει ένα σύστημα το οποίο προσπαθεί ταυτόχρονα να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από ένα επόμενο κύμα της πανδημίας αλλά και να επιτρέψει την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνική δραστηριότητα, όπως την έχουμε ζήσει και τη θέλουμε.

Όπως είπε ο κύριος Υπουργός Επικρατείας, καθιερώνουμε δυο τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κλειστούς χώρους:

-Τους αμιγείς χώρους, εκείνους δηλαδή στους οποίους θα συμμετέχουν μόνον εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις συν 14 μέρες μετά την δεύτερη δόση ή με την μια δόση συν 14 μέρες από την πρώτη δόση. Και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, οι οποίοι έχουν ανοσία φυσική λόγω της ασθένειας που πέρασαν. Σε αυτούς τους αμιγείς χώρους θα μπορούν να συμμετέχουν και να βρίσκονται μόνον οι συγκεκριμένοι και για αυτό τον λόγο μπορούν στους κλειστούς χώρους να είναι περισσότεροι σε αριθμό, με μεγαλύτερη πληρότητα και χωρίς μάσκα.

Άρα, οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν και να συμμετάσχουν στο τείχος ανοσίας, προστατεύοντας και την δική τους ζωή και την υπόλοιπη κοινωνία, έχουν την δυνατότητα να ζήσουν με έναν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και στους κλειστούς χώρους.

Στις επιχειρήσεις (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ – πλην των κέντρων διασκέδασης),οι οποίες πρόκειται να επιλέξουν και να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα από τις 15 Ιουλίου και μετά –επαναλαμβάνω: οι αμιγείς κλειστοί χώροι θα λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου – όταν και αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι προσερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και το ΑΜΚΑ τους, και θα μπορεί η πλατφόρμα να ελέγχει την γνησιότητα αυτής της δήλωσης με πλήρη προστασία, φυσικά, των προσωπικών δεδομένων μέσα από την πλατφόρμα, οι αμιγείς χώροι θα λειτουργούν με 85% πληρότητα, χωρίς χρήση μάσκας.

Στους κινηματογράφους και θέατρα η μάσκα είναι υποχρεωτική. Σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

-Τους μεικτούς χώρους. Τονίζω ότι από τους μεικτούς χώρους θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο κινηματογράφοι και θέατρα, όπως περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ που έχει κυκλοφορήσει από χτες, θα ανοίξουν από 1ης Ιουλίου.

Στους μεικτούς χώρους, λοιπόν, η πληρότητα γίνεται 50%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και σε όλους τους χώρους φυσικά. Προηγούμενο αρνητικό τεστ είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους. Και ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.

Δηλαδή, στους κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ και των λοιπών, η πληρότητα, πλην των κέντρων διασκέδασης, είναι στους αμιγείς χώρους 85%, στους μεικτούς χώρους 50%.

Οι αμιγείς χώροι, είπαμε, ξεκινούν από 15 του μηνός και οι μεικτοί χώροι σε αυτή την κατηγορία, από 15 του μηνός, πλην των κινηματογράφων και των θεάτρων.

Τώρα, στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων. Μιλάμε για ζωντανά θεάματα και ακροάματα. Στους αμιγείς χώρους έχουμε 85% πληρότητα χωρίς μάσκα.

Στους μεικτούς χώρους πάμε στη διαβάθμιση αναλόγως του μεγέθους, διότι πρέπει να αποφύγουμε τον μεγάλο συνωστισμό. Γι’ αυτό γίνεται η διαβάθμιση, αναλόγως του μεγέθους.

Σε καταστήματα, σε χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα λιγότερων των 1.000 καθήμενων θέσεων, η πληρότητα είναι στο 75%.

Σε χώρους που είναι κάτω των 5.000 καθημένων, η πληρότητα είναι στο 70%.

Σε χώρους που είναι κάτω από τους 15.000 καθήμενους. η πληρότητα είναι στο 65%.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εφόσον είναι μεικτοί.

Όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης. Αυτά χωρίζονται προφανώς σε δύο κατηγορίες, στα υπαίθρια και στα κλειστά κέντρα. Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης ξεκινούν τη λειτουργία τους από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, από μεθαύριο. Δεδομένου όμως ότι μπορεί να είναι μόνο μεικτοί χώροι, καθόσον οι αμιγείς χώροι – το διευκρινίσαμε – ξεκινούν στις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα, από αυτήν την Παρασκευή 2 Ιουλίου στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης που θα λειτουργούν, η πληρότητα μπορεί να είναι έως 25% και χρειάζεται προηγούμενο αρνητικό rapid test υποχρεωτικό για όσους είναι μη εμβολιασμένοι.

Η πληρότητα φαίνεται χαμηλότερη στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, όμως υπάρχει η δυνατότητα να είναι και όρθιοι και όχι δηλαδή καθήμενοι και αυτή είναι η διαφορά από τα εστιατόρια που εκεί είναι υποχρεωτικά όλοι καθήμενοι.

Άρα, επειδή υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης κινητικότητας των ανθρώπων μέσα σε αυτούς τους χώρους, γι’ αυτό είναι και μικρότερη η χωρητικότητα. Το λέω για να προλάβει τυχόν ερώτηση, γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση.

Όσον αφορά τώρα στους αμιγείς χώρους, είτε κλειστούς, είτε υπαίθριους, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης,  οι οποίοι θα λειτουργούν – είπαμε – από τις 15 Ιουλίου, η πληρότητα ανεβαίνει από το 25% στο 60%. Εάν δηλαδή κάποιος έχει κέντρο διασκέδασης μεικτό, θα έχει 25% πληρότητα. Αν έχει κέντρο διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, θα έχει 60% πληρότητα, πάλι εδώ επιτρέπεται να είναι όρθιοι και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των κέντρων διασκέδασης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είπαμε προηγουμένως.

Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 15 Ιουλίου. Εδώ υπάρχουν μόνο αμιγείς χώροι. Στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρχει μίξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Οι λόγοι είναι προφανείς. Ο κόσμος είναι περισσότερος και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από έναν μη εμβολιασμένο στους εμβολιασμένους πάρα πολύ μεγαλύτερος με γεωμετρική πρόοδο. Άρα, στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα ισχύει η κατηγορία μόνο των αμιγώς εμβολιασμένων χώρων και νοσησάντων και άρα η λειτουργία τους ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου.

Εκεί η πληρότητα θα είναι 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική και η ανήλικοι θα εισέρχονται με δήλωση self-test των γονέων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους λόγους ότι έχουμε πολύ έντονη δραστηριότητα σε ένα γήπεδο και άρα, πρέπει να προσέξουμε εάν τυχόν κάποιος έχει ξεφύγει και ασθενήσει παρά το ότι είναι εμβολιασμένος, να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Θέλω κλείνοντας να πω σε όλους τους συμπολίτες μου και κυρίως σε όλους τους επιχειρηματίες και τους οργανωμένους φορείς τους οποίους συναντώ στο γραφείο μου κάθε μέρα, και πολλές φορές την ημέρα: Είναι στο δικό μας χέρι. Εάν όλοι συμμετάσχουμε ενεργά σε μία πανεθνική προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας που παραμένουν διστακτικοί έναντι του εμβολιασμού, να συμμετάσχουν σε αυτό το συλλογικό τείχος ανοσίας, να φτάσουμε το δυνατόν γρηγορότερα, μέσα στο καλοκαίρι αν είναι δυνατόν, στον προβλεπόμενο αριθμό που κατά τους επιστήμονες θα μας προστατεύσει από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας, τότε θα μπορέσουμε να αυξήσουμε όλους αυτούς τους βαθμούς ελευθερίας κατά πολύ μεγάλο βαθμό.

Άρα, σε όλους όσοι τυχόν επιχειρηματίες θα θελήσουν να μας πουν ότι αυτά τα όρια είναι χαμηλά ή δύσκολα στην εφαρμογή, η απάντηση είναι μόνο μία: όλοι μαζί πείθουμε τους συμπολίτες μας, κάνουμε το εμβόλιο και τα αφήνουμε όλα αυτά πίσω μας».

Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Αν κατάλαβα καλά, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ ή μάλλον χωρίς τεστ δεν θα μπορεί να πηγαίνει κανείς πουθενά. Έτσι δεν είναι;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Για τους κλειστούς χώρους και τα κέντρα διασκέδασης. Για αυτά που λέμε τώρα, για τις κατηγορίες που λέμε εδώ.

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Στους ανοιχτούς που θα λειτουργούν με τη βάση των μεικτών χώρων;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα πρέπει να έχεις τεστ.

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Θα πρέπει να έχεις τεστ. Πώς θα ελέγχεται αυτό το τεστ; Δηλαδή αυτή η εφαρμογή που περιέγραψε προηγουμένως ο κύριος Υπουργός Επικρατείας θα ισχύει και για το τεστ;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Φυσικά. Η εφαρμογή θα είναι και για το τεστ. Και για αυτό το λόγο ανοίγουν όλα από 15 Ιουλίου, για να είναι έτοιμη η εφαρμογή.

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Και μία δεύτερη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, μιλώντας για τα γήπεδα, κύριε Υπουργέ, κύριε Γεωργιάδη, αναφερθήκατε στην πληρότητα. Ήδη μία μεγάλη ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός, έχει ανακοινώσει μία δική του πρωτοβουλία που ακολουθεί, βρίσκεται σε αυτή τη λογική. Έχετε ως κυβέρνηση αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ή σκέφτεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία να επικοινωνήσετε και με τις διοικήσεις άλλων μεγάλων ΠΑΕ δεδομένης της επιδραστικότητας που έχει ο χώρος του ποδοσφαίρου;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Καταρχάς χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Το ίδιο θέλουμε να κάνουνε και θα πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες καθ΄ όσον είναι αδύνατον κατά τους επιστήμονες να επιτραπεί ο συγχρωτισμός εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων σε ένα γήπεδο όπου εκεί η επαφή είναι πάρα πολύ εύκολη και οι δυνατές φωνές, τα συνθήματα και τα υπόλοιπα διασπείρουν τον ιό με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Άρα είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι εκεί να έχουμε πολύ αυστηρά μέτρα.

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Την κριτική την ξέρετε ήδη και οι δυο υπουργοί, ότι με τα μέτρα αυτά δημιουργείτε διαχωρισμούς στους πολίτες και διχάζετε την κοινωνία.  Αυτό είναι το ένα. Και θα ήθελα κάτι πιο πρακτικό. Πώς μπορούν να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα όταν ο πολίτης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν υπάρχει κανενός είδους διαχωρισμός από πλευράς Πολιτείας. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό είναι ένα επιστημονικό δεδομένο, είναι πραγματικότητα. Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας, απολύτως ελεύθερα επιλέγει αν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Οι κλειστοί χώροι ανοίγουν μετά από αρκετό καιρό, με περιορισμούς που μπορεί να πλήξουν και τους μεν και τους δε. Υπάρχει ένα πλάνο περαιτέρω στήριξης αυτών των επιχειρήσεων που θα κληθούν να επαναφέρουν το προσωπικό τους; Και θα είναι ανάλογο με το μέγεθος της ζημίας;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όλες οι επιχειρήσεις και του συγκεκριμένου κλάδου και όλων των κλάδων έχουν τύχει από την πολιτεία όλο αυτό το διάστημα πολύ μεγάλη στήριξη.Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη φάση νέων μέτρων στήριξης. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση ανοίγματος της οικονομίας. Θα δούμε τους επόμενους μήνες πού θα οδηγήσει αυτό και θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις όπως πάντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Ποιο είναι το κόστος προμήθειας αυτού του συστήματος που θα γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι;  Και ποιον θα επιβαρύνει αυτό το κόστος;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν υπάρχει ζήτημα κόστους. Είναι μία εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν στα κινητά τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Αυτή η διασταύρωση πώς θα γίνεται; Χρειάζεται επίδειξη ταυτότητας εκεί ή μόνο επίδειξη του ψηφιακού πιστοποιητικού; Για να το διευκρινίσουμε αυτό.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Με την ταυτότητα ή το ΑΜΚΑ θα γίνεται η πιστοποίηση.

Η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ συνεργάζονται με την Εθνική Τράπεζα για να «ξεκλειδώσουν» περισσότερα από 1 δισ. ευρώ προς ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον COVID-19

 • PDF

Οι πρώτες συναλλαγές στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων  για την ανάκαμψη επιχειρήσεων από την πανδημία και την  ανάπτυξή τους

· Κοινή δράση του Ομίλου ΕΤΕπ για την υποστήριξη ΜμΕ, εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και, για πρώτη φορά, μεγάλων επιχειρήσεων

· Πρώτο πρόγραμμα  εγγυοδοσίας επιχειρήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και πρώτο πρόγραμμα εγγυοδοσίας του ΕΤαΕ στην Ελλάδα για την κάλυψη factoring

· Οι δράσεις αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων προγραμμάτων στήριξης της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ για τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕ ύψους 4,5 δισ. ευρώ

Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα που έχουν πληγεί από τον COVID-19 θα επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,125 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων  και των πρώτων συναλλαγών στη χώρα κάτω από αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που παρέχεται από την Εθνική Τράπεζα, βοηθώντας έτσι εταιρείες όλων των μεγεθών να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμφέρουσα χρηματοδότηση, να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις επιχειρηματικές προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.

Οι πρώτες συναλλαγές στην Ελλάδα που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων υπογράφηκαν σήμερα στην έδρα της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν οι κκ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για την Ελλάδα, και ο Alain Godard, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

«Ο COVID-19 δημιούργησε πρωτοφανείς προκλήσεις για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, απαιτώντας ταχεία ανταπόκριση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας. Η Εθνική Τράπεζα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πελατών μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και χαιρετίζει τις σημαντικές νέες πρωτοβουλίες της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ που υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρώτης χρήσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων στη χώρα μας. Οι σημερινές συμφωνίες θα επιτρέψουν στην Εθνική Τράπεζα να διοχετεύσει χρηματοδότηση ύψους 1,125 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες εταιρείες σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

«Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να βοηθά επιχειρηματίες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του COVID-19. Η σημερινή πρώτη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων από τον παλαιό μας τοπικό εταίρο, την Εθνική Τράπεζα, θα «ξεκλειδώσει» νέες χρηματοδοτήσεις που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Η νεότερη συνεργασία της ΕΤΕπ με την Εθνική Τράπεζα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Μαζί θα βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ΕΤΕπ παρέχει εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων στη χώρα και την πρώτη δράση της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μέσω ενός τοπικού τραπεζικού εταίρου», είπε ο Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για την Ελλάδα.

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων κλιμακώνει τη δραστηριοποίησή του για να υποστηρίξει εταιρείες σε όλη την Ευρώπη οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, και παρέχει ίδια κεφάλαια, κεφάλαια χρέους και προϊόντα εγγυήσεων τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Το νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας του ΕΤαΕ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα δρα συμπληρωματικά με το αντίστοιχο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΤΕπ, με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές εταιρείες όλων των μεγεθών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοχευμένη χρηματοδότηση σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο Alain Godard, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Οι επιχειρήσεις της Ελλάδας επωφελούνται από την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ύψους 25 δισ. ευρώ έναντι του COVID

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκε από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με σκοπό την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του COVID-19, αλλά θεωρούνται βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Βοηθώντας στην κάλυψη των ζημιών και απελευθερώνοντας κεφάλαια για χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων επιτρέπουν στους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές να δανείζουν περισσότερα χρήματα σε εταιρείες υπό ευνοϊκότερους όρους, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν γρήγορη πρόσβαση σε  συμφέρουσα χρηματοδότηση και να ξεπεράσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19.

Διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από συναλλαγές που στηρίζονται συνδυαστικά από την Εθνική, την ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων θα επιτρέψει τόσο στην ΕΤΕπ όσο και στο ΕΤαΕ να εγγυηθούν επιχειρηματικά δάνεια που παρέχονται σε εταιρείες σε όλη την Ελλάδα από την Εθνική Τράπεζα.

Η συναλλαγή της ΕΤΕπ περιλαμβάνει την παροχή εγγύηση υπέρ της Εθνικής Τράπεζας για ζημίες που ενδέχεται να προκύψουν σε ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 200 εκατ. ευρώ νέων δανείων προς επιχειρήσεις (εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης  και μεγάλων επιχειρήσεων), οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία του COVID-19, αλλά θεωρούνται βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση μόχλευσης που αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα προς όφελος ΜμΕ και τις συνεισφορές των τελικών δικαιούχων από άλλες πηγές, η  συναλλαγή αναμένεται να κινητοποιήσει χρηματοδοτήσεις αξίας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ προς όφελος επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Η συναλλαγή του ΕΤαΕ αποτελεί απευθείας εγγύηση για δανεισμό χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 775 εκατ. ευρώ τόσο σε ΜμΕ όσο και σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης , που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων χρηματοδότησης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων  της παροχής ρευστότητας, του factoring και των επενδυτικών δανείων.

Διευρύνοντας πρόσφατες δράσεις στήριξης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέσω της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου ΕΤΕπ

Κατά την τελευταία πενταετία, η ΕΤΕπ έχει δεσμεύσει περισσότερα από 1,65 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα για την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και trade finance, έχοντας έτσι ξεκλειδώσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη σύμπραξη με ελληνική τράπεζα κατά την περίοδο αυτή και περιλαμβάνει στοχευμένη υποστήριξη για την απασχόληση των νέων, τη ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, τη δράση για το κλίμα, καθώς και το trade finance.Πρόσφατα, η ΕΤΕπ συνυπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ για σκοπούς αντιμετώπισης του COVID-19.

Τα τελευταία χρόνια, το ΕΤαΕ έχει «ξεκλειδώσει» συνολικά 1,44 δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω της Εθνικής Τράπεζας βάσει οκτώ στοχευμένων προγραμμάτων εγγυήσεων.

Οι νέες συμφωνίες με την Εθνική Τράπεζα  υπογράφηκαν στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στην Αθήνα του Πρέδρου της ΕΤΕπ, του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΤαΕ.

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Ελληνικής Παραγωγής με θέμα: «Industrial Policy and the New Economy»

 • PDF

«Το θέμα της συζήτησης είναι εξαιρετικά επίκαιρο κι έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Μιλάμε για τη βιομηχανία, την Ελλάδα, την πολιτική για τη μεταποίηση και για το πως μπορούμε να αυξηθεί η παραγωγή.

Λέω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, πρώτον γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση στην Ελλάδα  που είναι  φιλική προς τις επιχειρήσεις και πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Θέλουμε να αντιστρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική οικονομία στο παρελθόν. Εννοώ ότι η Ελλάδα έως το 1980 είχε μεγάλη βιομηχανική παραγωγή, αλλά μετά τη δεκαετία του ’80 και του ’90 έπαψε σχεδόν να έχει βιομηχανία και βασιζόμασταν από τότε μόνο στον τουρισμό και γενικότερα τον τομέα των υπηρεσιών.

Ως Κυβέρνηση, πριν ενσκήψει η πανδημία, εκφράσαμε την βούληση να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο. Θέλαμε να παρέχουμε κίνητρα για να αυξηθεί η βιομηχανική δραστηριότητα και γενικότερα ο τομέας της μεταποίησης.

Τη στιγμή  που αρχίζαμε να προγραμματίζουμε με τη συνδρομή και της Επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία συμμετέχει και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, εντοπίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στην ελληνική οικονομία, ξέσπασε η πανδημία.

Πιστεύω, όμως, ότι η πανδημία βοήθησε και εξηγώ το γιατί.  Πρώτον, έπρεπε να βρούμε γρήγορες λύσεις για να αυξήσουμε την παραγωγή μας όσον αφορά υλικά που χρειαζόμασταν για την αντιμετώπισή της: μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ. Διότι αυτά τα προϊόντα δεν τα βρίσκαμε πουθενά αλλού λόγω της ξαφνικής μεγάλης ζήτησης στον πλανήτη.

Καταφέραμε να βρούμε τρόπους να λειτουργήσουμε πολύ γρήγορα. Δίνω ένα παράδειγμα: παραγωγή αντισηπτικών. Προ της πανδημίας είχαμε 240.000 κιλά παραγωγή στην Ελλάδα και εντός ενός μηνός φτάσαμε στο 1.500.000 κιλά καλύπτοντας 100% τις ανάγκες μας που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

Το δεύτερο θετικό που προκάλεσε η πανδημία είναι ότι παρακίνησε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει ότι το να έχουμε τις γραμμές παραγωγής εκτός Ευρώπης, δηλαδή στην Ασία ή στα άλλα μέρη του κόσμου, τελικά δεν ήταν καλή ιδέα. Και ξαφνικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίσαμε να συζητάμε πως μπορούμε να παρακινήσουμε τη δική μας βιομηχανία έτσι ώστε να υπάρξει παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε μια Κυβέρνηση που είναι πρόθυμη, μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα και τον ελληνικό λαό βεβαίως ο οποίος πλέον έχει ωριμάσει και καταλαβαίνει ότι όλες οι συνήθεις που είχαμε τις περασμένες δεκαετίες ήταν κακές για την ελληνική οικονομία και για τον ελληνικό λαό.

Υπάρχουν, όμως, και μειονεκτήματα και καθώςμετέχει στη συζήτηση ο κύριος Στασινόπουλος, σίγουρα θα θίξει το θέμα του ενεργειακού κόστους.Δυστυχώς, το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλό, αποτελεί μειονέκτημα και αναζητούμε λύσεις.

Γενικότερα είμαστε μια Κυβέρνηση που έχουμε εκπέμψει ηχηρό μήνυμα ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την μεταποίηση και τη βιομηχανία εν γένει.

Κι είναι αλήθεια ότι η βιομηχανική παραγωγήαυξάνεται συνεχώς. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δείχνει ότι μπορούμε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Eυχαριστώ, λοιπόν, για την πρόσκληση και μετά χαράς να μετέχω στη συζήτηση που θα ακολουθήσει».

Επιχορήγηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 από τον Δήμο Πειραιά.

 • PDF

Η παρουσίαση της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά» πραγματοποιήθηκε σήμερα σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης, στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, παρουσία λίγων συμμετεχόντων, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων ασφαλείας κατά του COVID - 19. Υπενθυμίζεται ότι η δράση aφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Δήμου που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 7.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ). Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 1.500€ και μέγιστο τα 20.000€ και δικαιούχοι είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν στον Δήμο Πειραιά.

Η υλοποίηση πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ιστοσελίδα www.ependyseis.gr/mis, και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω αυτού. Οι επιχειρήσεις απευθύνονται στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το οποίο συντάσσει δωρεάν τον φάκελο υποβολής της πρότασης για τη δράση, ενώ παράλληλα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι Σύμβουλοι του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας:
 • Θα ελέγξουν τη δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση.
 • Θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης xρηματοδότησης, καθώς και στη συγκέντρωση και την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
 • Θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην υποβολή της αίτησης πληρωμής.

Κατά την παρουσίαση, όπου πραγματοποιήθηκαν και χαιρετισμοί, παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γεώργιος Αλεξανδράτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θοδωρής Καπράλος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού κ. Πολυχρονόπουλου, κ. Βασίλειος Δρίκος και στελέχη του Δήμου.

Δήλωση Νικήτα Κωνσταντέλλου, CEO της ICAP:

«Η δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου προς την κατεύθυνση της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της πόλης. Αρωγός στη συγκεκριμένη δράση του Δήμου είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα παράσχει ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις του Δήμου Πειραιά που ενδιαφέρονται να υποβάλουν πρόταση ένταξης».

Δάνεια 2 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

 • PDF

Νέα δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Christian Kettel Thomsen.

 

Μέσω της νέας σύμβασης η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα –HDB θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την στήριξη και διευκόλυνση μικρομεσαίων (SMEs) και μεγαλύτερων (MidCaps) επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 2 δισ ευρώ.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία της HDB παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρέστησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, κ. Alain Godard και ο Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, κ. Ιωάννης Καλτσάς.

 

Μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΕΤΕπ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Ως Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χαιρετίζω την υπογραφή της σημερινής δανειακής σύμβασης. Μιας δανειακής σύμβασης συνολικά 400 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ, με στόχο τη στήριξη και παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες (SMEs) και μεγαλύτερες (MidCaps) επιχειρήσεις μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Έτσι, επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά ο κοινός μας στόχος, να διασφαλίσουμε μια ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ΕΑΤ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας κατά τη διάρκεια αυτής της – άνευ προηγουμένου – υγειονομικής κρίσης, έχοντας ενισχύσει με ρευστότητα συνολικού ύψους 7,8 δισ. ευρώ τις πληγείσες επιχειρήσεις. Η σημερινή υπογραφή συμπίπτει με τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΑΤ, σηματοδοτώντας μια νέα, συνεχόμενα δυναμική, εποχή για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε:

 

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει δώσει αθροιστικά περισσότερα δάνεια από όσα είχε δώσει από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ, το 2003. Με τη σκληρή δουλειά των στελεχών της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καταφέραμε να παράσχουμε ρευστότητα αναγκαία για την ελληνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Με την επανεκκίνηση της οικονομίας μας κάνουμε  σήμερα το πρώτο βήμα εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για την παροχή δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε και το 2022 να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης τόνισε:

«Η σημερινή υπογραφή της νέας σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί μια ακόμη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ένα ισχυρό εφαλτήριο για την δυναμική επανεκκίνησή της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα σε μια περίοδο που όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο τέλος της πανδημίας. Παράλληλα επιβεβαιώνει τους ήδη ισχυρούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ανοίγει τον δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς με μια σειρά νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται, ακόμη περισσότερες μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμη ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια με σημαντικά ευνοϊκότερους όρους».

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζα,  κα Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε:

«Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελληνική οικονομία και την Hellenic Development Bank. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δείχνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές και στηρίζει εμπράκτως την δυναμική επανεκκίνηση της Οικονομίας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με μόχλευση των δημοσίων πόρων, θα δημιουργεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση ακόμη περισσότερων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα 400 εκατ. Ευρώ της δανειακής σύμβασης, σε αρμονική και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, θα πολλαπλασιαστούν έως και τρεις φορές και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και την Ελληνική επιχειρηματικότητα.  Ευελπιστούμε ότι η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων θα οδηγήσει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».


Τράπεζα Πειραιώς: Όταν το «αισιόδοξο» μετατρέπεται σε «βασικό»

 • PDF
 • Όταν στα τέλη του 2020 και αρχές του 2021, είχαμε αναθεωρήσει ριζικά προς το θετικότερο τις προβλέψεις μας αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η αναθεώρηση αυτή είχε τότε θεωρηθεί από υπεραισιόδοξη έως ανεδαφική. Το πιο χαρακτηριστικό σχόλιο που είχα δεχθεί σε μία από τις παρουσιάσεις των προβλέψεων μας σε επενδυτές ήταν ότι το αναθεωρημένο μας σενάριο ήταν για τους επενδυτές πάρα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον καθώς αυτοί το χρησιμοποιούσαν ως το αισιόδοξο σενάριο στα δικά τους υποδείγματα. Έχοντας φτάσει στα μέσα του 2021 και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων του 1ου τριμήνου 2021, η πρόβλεψη μας για ανάπτυξη στην περιοχή του 6% για το 2021-2022 έχει υιοθετηθεί πλέον ως το βασικό σενάριο της πλειοψηφίας των αναλυτών της ελληνικής οικονομίας.
 • Το σκεπτικό βάσει του οποίου είχαμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας στις αρχές του έτους και για το οποίο τώρα αισθανόμαστε δικαιωμένοι ήταν διττό:
 1. Καταρχήν, αξιολογήσαμε την επίδραση στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τριών πολύ σημαντικών παραγόντων:
 • της βελτίωσης στους όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας της οικονομίας μετά την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
 • της επερχόμενης δημοσιονομικής χαλάρωσης και
 • τέλος, αλλά περισσότερο σημαντικό, τις επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 30 δισεκ. ευρώ

2. Ταυτόχρονα, αξιολόγησαμε το γεγονός ότι οι τρεις αυτοί πολύ θετικοί παράγοντες έρχονταν - με τρόπο παντελώς απρόβλεπτο - να ικανοποιήσουν σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό τις δύο αναπτυξιακές προϋποθέσεις όπως τις είχαμε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή την ανάγκη για "αναπτυξιακό προσανατολισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων" καθώς και την ανάγκη "αναπτυξιακής ποσοτικής χαλάρωσης". Καταρχήν, το οικονομικό επιτελείο κατάφερε, παράλληλα με τα πρόσκαιρα μέτρα οικονομικής στήριξης, να χρησιμοποιήσει μέρος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υλοποιήσει και πιο μόνιμα μέτρα όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και συντελεστών φορολογίας εισοδημάτων και κερδών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενώ πολλά περισσότερα είναι στη φάση της επεξεργασίας και του σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, και το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων που θα εκδοθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αγορασθούν - εν μέρη- από την ΕΚΤ μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της  "αναπτυξιακής ποσοτικής χαλάρωσης" δηλαδή της διαδικασίας εκείνης όπου η αγορά ομολόγων από πλευράς κεντρικής τράπεζας δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης να προωθήσουν μακρόπνοα σχέδια επενδύσεων υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης και αναδιάρθωσης των οικονομικών τους. Καθώς δε η ελληνική οικονομία ξεκινά από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα θα είναι από τις πιο ωφελημένες οικονομίες σε όρους χρηματοδότησης προς ΑΕΠ, οι προοπτικές της προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές.

Τώρα λοιπόν που το αισιόδοξο σενάριο έχει γίνει βασικό, υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί τον τρόπο που "διαβάζουμε" εμείς την ελληνική οικονομία έναντι των υπολοίπων; Κατά την άποψη μας, αυτό που δεν έχουν ακόμα ενστερνισθεί και προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των παραγόντων αυτών. Ενώ, λοιπόν, η πλειοψηφία των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι μετά την αρχική ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία από το 2023 και ύστερα θα επανέλθει σε ρυθμούς μεγέθυνσης περί το 2%, η δική μας τοποθέτηση είναι ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται σε ρυθμούς 3,5-4% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντας την ελληνική οικονομία σε μια αισθητά υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά σε σχέση με τα προ-COVID επίπεδα.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: Θέλουμε κυκλικότητα στην οικονομία, δεν θέλουμε ανακύκλωση στις παλιές ιδέες

 • PDF

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στη διαδικτυακή ημερίδα «Εφαρμόζοντας πολιτικές κυκλικής οικονομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) και του Ταμείου Ανάκαμψης» που διοργάνωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Στην ημερίδα πήραν μέρος εκ μέρους της Ευρωπαίας Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ο Επικεφαλής του τομέα Περιφερειακής Πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο, Carsten Rasmussen, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργος Κρεμλής, ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αντώνης Κοκόσσης, ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος EU City Facility, Παναγιώτης Μιχαήλ και  o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Easy Smart Grid, Τhomas Walter.

Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες τόνισε την μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας που βρέθηκε στην πρωτοπορία της κατάθεσης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε μάλιστα : «Με υπερηφάνεια άκουγα να συζητάμε στο Ευρωκοινοβούλιο για την επιτυχία της Ελλάδας να αποτελεί την καλή πρακτική μεταξύ των υπολοίπων Κρατών Μελών που σημείωναν σημαντικές καθυστερήσεις, λες και δεν ήθελαν αυτή η οικογένεια να ευημερήσει στο σύνολό της. Η πατρίδα μας παρουσιαζόταν ως η καλή πρακτική και τους καλούσαν να μας μιμηθούν. Αυτό χρειαζόμαστε ως Χώρα : εργατικότητα, αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα αποτελεσματικότητα και έργα».

Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τα έργα. Είναι το πλησιέστερο μέσο της πολιτείας, το πιο άμεσο και εκείνο που είναι καθημερινά δίπλα στον πολίτη και καλείται να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο άμεσες απαιτήσεις του, ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος και επεσήμανε την ανάγκη οι ΟΤΑ να υπερκεράσουν όλα τα υπαρκτά προβλήματα ώστε να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις για έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των πόλεων.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος δήλωσε: Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε να επιτύχουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών μας, αίροντας υφιστάμενους αποκλεισμούς και περιορίζοντας τα κοινωνικά και άλλα χάσματα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στην θεματική ενότητα «Έξυπνες πόλεις και ψηφιακός μετασχηματισμός, μαζί με τον Παναγιώτη Μιχαήλ, εθνικό συντονιστή του προγράμματος EU City Facility και τον Thomas Walter, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Easy Smart Grid.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ολιστικού κεντρικού σχεδιασμού για να μην χαθούν χρήματα από την μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας Προγραμματικής Περιόδου και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Τόνισε την ανάγκη των Δήμων να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, πέραν της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Αναφερόμενος στην αδήριτη ανάγκη συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γνωρίζει τα έργα και να θέσει τις προτεραιότητες της στους άξονες που έχουν οριστεί κυρίως σε περιπτώσεις που έχει άμεση εμπλοκή όπως είναι οι ΟΧΕ που μέχρι σήμερα δεν περπάτησαν.
Για το κομμάτι των smart cities, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι πρέπει να τρέξει κεντρικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κάθε  Δήμος να παίρνει τα κομμάτια που του λείπουν και του αναλογούν και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενιαίων πληροφοριακών συστημάτων για την Αυτοδιοίκηση τόσο για την διασταύρωση οφειλών των πολιτών, όσο και για το GIS, το κοινό γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών ώστε κάθε Δήμος να γνωρίζει την δημοτική περιουσία.

Κίνδυνος να χαθεί χρόνος και χρήμα λόγω της αποψίλωσης των Δήμων από προσωπικό

Ο κ. Παπαστεργίου έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου να χαθεί χρόνος και χρήμα λόγω της συνεχιζόμενης αποψίλωσης των υπηρεσιών των Δήμων από εξειδικευμένο προσωπικό και την έλλειψη μηχανικών.
Παρέθεσε δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 50% των μηχανικών του Δημοσίου και των Δήμων είναι άνω των 50 ετών και μόνο το 28% είναι κάτω των 45 ετών και τόνισε την ανάγκη να μπει «νέο αίμα» στους ΟΤΑ.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να οργανωθεί τεχνική βοήθεια για όλη την Ελλάδα με έμφαση στους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κυκλικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας αλλά και των διαδικασιών ώστε στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων και με τους 17 διαγωνισμούς που τρέχουν η Ελλάδα να κερδίσει το χαμένο έδαφος, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν δεν έγιναν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των Δήμων για την τοποθέτηση Σημείων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) αλλά και στην ανάγκη για ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας, της χρήσης ποδηλάτου στις πόλεις και βεβαίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κοντά στην κάθε πόλη. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά:  Πρέπει να φροντίσουμε και την τοπικότητα στην παραγωγή της ενέργειας ώστε το τοπικό ισοζύγιο να είναι όσο πιο ουδέτερο, πιο μηδενικό. Θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βοηθηθεί ,γιατί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων τα τελευταία χρόνια καταστρατηγήθηκε, τολμώ να πω, κυρίως από ιδιώτες που απλώς ήθελαν προνόμια. Η Αυτοδιοίκηση δεν είχε μπει δυναμικά. Θα πρέπει να υπάρξει μια παράλληλη πολιτική ενθάρρυνσης διαφόρων πηγών παραγωγής ενέργειας όπου θα συμμετέχει η κοινωνία είτε αυτούσια είτε μέσω των Δήμων.

Τέλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την εκμετάλλευση των υδάτων που συγκεντρώνονται λόγω καιρικών φαινομένων σε περιοχές της Ελλάδας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση με την κατασκευή μικρών φραγμάτων που είναι περιβαλλοντικά αποδεκτά και πιο εύκολα στην κατασκευή τους.

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:

Θέλουμε κυκλικότητα στην οικονομία, δεν θέλουμε ανακύκλωση στις παλιές ιδέες. Πρέπει να βρούμε νέες φρέσκιες ιδέες προκειμένου να βάλουμε την Αυτοδιοίκηση πιο δυνατά σε όλο αυτό το πολύ ενδιαφέρον, συναρπαστικό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Το στοίχημα για την ΚΕΔΕ αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία είναι, τώρα που τελειώσαμε με τον Εκλογικό Νόμο, να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες. Υπάρχουν αρμοδιότητες που απλώς εντείνουν την γραφειοκρατία. Μέσα στο καλοκαίρι, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες που υπάρχουν, ποιες πρέπει να ασκούνται από τους Δήμους, και τις υπόλοιπες να τις ξεδιαλύνουμε έτσι ώστε βάση της αρχής της εγγύτητας να δίνουμε λύσεις.

Στρατηγική συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού και Δήμου Αθηναίων για την προσέλκυση κινηματογραφικού τουρισμού-Μνημόνιο για δράσεις μέσω του Athens Film Office

 • PDF

Με στόχο την ανάπτυξη του κινηματογραφικού τουρισμού στην Αθήνα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας, εγκαινιάζοντας μια σειρά από κοινές δράσεις, στο πλαίσιο λειτουργίας του Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων.

Τον τελευταίο χρόνο, η Αθήνα έχει ενταχθεί δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω του Γραφείου Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών (Athens Film Office). Από τη λειτουργία του (Μάρτιος 2020) έχει προσελκύσει περισσότερες από 40 οπτικοακουστικές παραγωγές, διευκολύνοντας τα γυρίσματά τους στο κέντρο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για παραγωγές μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους, σε πολλές από τις οποίες έχουν πρωταγωνιστήσει μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, με το ενδιαφέρον για την Αθήνα να αυξάνεται συνεχώς. Ήδη, για τη χρονιά που διανύουμε, στην πόλη έχουν επενδυθεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ από κινηματογραφικές παραγωγές, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος αναμένεται να ενδυναμώσει την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Η υπογραφή του μνημονίου έχει ως στόχο την προβολή της πρωτεύουσας στο εξωτερικό και την προσέλκυση τουρισμού μέσω των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών.

Οι κοινές δράσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων εστιάζουν κυρίως σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου και «καλλιεργούν» την Αθήνα ως κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και σε σειρά ταξιδιών εξοικείωσης με φιλοξενούμενους ξένους παραγωγούς και εκπροσώπους διεθνών κινηματογραφικών studios, με σκοπό να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα του προορισμού.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, σε δήλωσή του, τονίζει: «Με το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Δήμο Αθηναίων ενισχύουμε και εδραιώνουμε, σε στέρεα θεσμικά θεμέλια, το πλαίσιο δράσης του Athens Film Office. Μαζί με το Δήμο Αθηναίων προχωρούμε στην υλοποίηση του μεγάλου οράματος για την ανάδειξη της Αθήνας και, μέσω αυτής, ολόκληρης της Ελλάδας, με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο. Η παρουσία της πόλης σε μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές παύει να είναι μια δυνατότητα που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και ένας αιώνιος ευσεβής πόθος. Η Αθήνα και η Ελλάδα παίρνουν πλέον το ρόλο του πρωταγωνιστή στην κινηματογραφική βιομηχανία, το ρόλο που πραγματικά τους αξίζει».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει: «To Athens Film Office, μέσα σε ένα χρόνο, απέδειξε ότι μπορεί να μεγαλώσει το πολιτιστικό και το τουριστικό κεφάλαιο, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και της χώρας. Έγινε ο δίαυλος επικοινωνίας της πόλης με διεθνείς παραγωγές και άνοιξε ακόμη ένα δρόμο προβολής αλλά και οικονομικής τόνωσης της αγοράς, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. H λειτουργία του ανήκει στη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων που θέλει την ανάπτυξη να έρχεται από πρωτοβουλίες που ξεκινούν μέσα από την πόλη, για την πόλη. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέργειες όπως αυτή την οποίαν επισημοποιήσαμε σήμερα, δυναμώνει τις προσπάθειες κάθε πλευράς αλλά μας φέρνει και πιο κοντά στον κοινό στόχο».Το μνημόνιο συνυπογράφηκε από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), ως φορέα υλοποίησης του Athens Film Office. Η πρόεδρος της ΕΑΤΑ κυρία Μελίνα Δασκαλάκη υπογράμμισε: «Το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ‘εργαλεία’ που διαθέτουμε για την τουριστική προβολή και προώθηση της πόλης στο εξωτερικό. Μετά την προσέλκυση μεγάλων διεθνών παραγωγών, που με τα γυρίσματά τους έχουν τονώσει την αθηναϊκή οικονομία με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η ανάπτυξη του κινηματογραφικού τουρισμού -που αποτελεί το επόμενο στάδιο- περιμένουμε να ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά τη θέση της Αθήνας στους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ευρώπης».

Συνεργασία Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Τράπεζα Καρδίτσας γιαμε σκοπό την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 • PDF

Συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) κ. Rolf Wenzel είχαν, χτες, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Γιάννης Τσακίρης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την επίσκεψη του κ. Wenzel στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Ήδη, ο κ. Rolf Wenzel και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, κ. Γεώργιος Μπούκηςυπέγραψαν  σήμερα σύμβαση δανείου ύψους 2 εκατ. ευρώ  η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση τοπικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ μελετώνται και νέα πεδία μελλοντικής συνεργασίας.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι Πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία αποτελεί διεθνή χρηματοδοτικό μηχανισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από το καλοκαίρι του 2015, η CEB έδειξε έντονο ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, καταρχάς λόγω της προσφυγικής κρίσης αλλά και των φυσικών καταστροφών.

Για παράδειγμα, έχει εγκριθεί δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Δυτική Αττική από τις πλημμύρες όπως επίσης και δάνειο 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Έπειτα από πρόσκληση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Ετήσια Σύνοδος των Οργάνων της Διοίκησης για το 2021, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και εν τέλει θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας το 2023.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Wenzel ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σήμερα συναντήθηκα με τον κ. Wenzel. Η Ελλάδα ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε μεγάλη επιθυμία να διοργανώσει την ετήσια Σύνοδο των Οργάνων της Διοίκησης για το 2021 στην Αθήνα. Δυστυχώς,  η πανδημία δεν μας το επέτρεψε. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Wenzel μας τίμησε με την παρουσία του και υπέγραψε σήμερα άλλη μια σημαντική συμφωνία με την Τράπεζα της Καρδίτσας για τη δημιουργία ενός Ταμείου μικροπιστώσεων, κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να βοηθήσουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιοχής. Το καλό αυτό παράδειγμα θα το ακολουθήσουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και είμαι εξαιρετικά ευτυχής για τη σημερινή μας συνάντηση».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη του Διοικητή της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία της χώρας μας με την Τράπεζα και αποτελεί τη συνέχεια μιας εποικοδομητικής συνεργασίας προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων και έργων με αυξημένη κοινωνική διάσταση και να διευρύνουμε την πρόσβαση ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση».

Μέτρα μείωσης ενοικίων και αναστολές ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και για τον μήνα Ιούνιο

 • PDF

Συνεχίζεται και για τον μήνα Ιούνιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης το ζήτημα των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Κώστας Σκρέκας: Ανοίγει τη Δευτέρα 24 Μαΐου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ

 • PDF

Ξεκινά τη Δευτέρα 24 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ενώ δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε αγρότες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την Απόφαση (ΦΕΚ Β2033/19.05.2021) του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, διαμορφώνονται σε 9,01 ευρώ/MWh και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε 2,55 ευρώ/MWh. Εφόσον, εντός της σχετικής προθεσμίας δεν υποβληθούν αιτήσεις τότε οι χρεώσεις, αναδρομικά από την αρχή του 2019, θα ανέλθουν στα 17 ευρώ/ MWh που είναι η χρέωση βάσης.

Οι δικαιούχοι αγρότες μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν με μια νέα, πιο απλή διαδικασία την έκπτωση που δικαιούνται στο ΕΤΜΕΑΡ. Ειδικότερα, στο πληροφοριακό σύστημα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) δημιουργείται ένα διακριτό υποσύστημα παροχών αγροτικής χρήσης στο οποίο καλούνται να υποβάλουν μόνο τα εξής στοιχεία:

 • ΑΦΜ και επωνυμία δικαιούχου του εδαφίου,
 • Στοιχεία επικοινωνίας δικαιούχου,
 • Αριθμό παροχής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 12:00 και θα παραμείνει ανοιχτή για τα έτη 2019-2020 για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ενός μήνα για τους αγρότες, προκειμένου οι δυνητικοί δικαιούχοι των αντίστοιχων κατηγοριών να προχωρήσουν είτε σε πρώτη υποβολή αίτησης είτε σε διόρθωση των στοιχείων των αιτήσεων τους και στην επανυποβολή τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων για τα έτη 2019-2020, ο ΔΑΠΕΕΠ θα ανοίξει πάλι την ηλεκτρονική πλατφόρμα για διάστημα ενός μήνα, προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις για το έτος 2021. Κατόπιν, η διαδικασία θα συνεχιστεί και για το έτος 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προστέθηκαν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες είχαν την 30ή Ιουνίου 2014 (ημερομηνία θέσης σε ισχύ των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ενεργή παροχή κατανάλωσης Υψηλής Τάσης (ΥΤ) ή Μέσης Τάσης (ΜΤ), με τους κάτωθι Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ):

 • ΚΑΔ 5222 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές.
 • ΚΑΔ 5223 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές.
 • ΚΑΔ 5510 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.
 • ΚΑΔ 5520 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής.
 • ΚΑΔ 5530 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με χώρους κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα χιλιάδων αγροτών, τουριστικών και ενεργοβόρων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από την υγειονομική κρίση, τους δίνουμε τη δυνατότητα να επωφεληθούν της μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ. Με τον τρόπο αυτόν, ένα μεγάλο κόστος που θα επιβάρυνε με αναδρομικές χρεώσεις από το 2019 νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας αποτρέπεται. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις για να εξασφαλίσουν έκπτωση στο ΕΤΜΕΑΡ, δίνουμε δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να το πράξουν τώρα».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, δήλωσε: «Ο ΔΑΠΕΕΠ, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκαθιστά την πρόσβαση δυνητικών δικαιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κατά τεκμήριο υπέστησαν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και στους αγρότες να υποβάλουν αίτηση για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Επίσης, ενεργοβόρες βιομηχανίες που πιθανόν έκαναν λάθη στις δηλώσεις που υπέβαλαν έχουν τη δυνατότητα να τις διορθώσουν και να τις υποβάλουν εκ νέου. Ειδικά για τους αγρότες, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, ώστε να αντλούνται αυτόματα τα απαιτούμενα στοιχεία, δημιουργήσαμε μια εξαιρετικά απλή διαδικασία δήλωσης σε ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα».

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar