joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Mon11292021

Back ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ενεργειακή Πολιτική

Ενεργειακή Πολιτική

Αλ. Σδούκου: Θέλουμε να κάνουμε πιο ενεργειακά αποδοτικά τα ελληνικά λιμάνια με χρήση ΑΠΕ

 • PDF

Στην ανάγκη του ενεργειακού μετασχηματισμού των ελληνικών λιμανιών αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετέχοντας σε συνάντηση εργασίας, με θέμα «Ενεργειακή αναβάθμιση λιμένων μέσω εξηλεκτρισμού», που διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με τη συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΕ και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στα λιμάνια και ειδικά στα λιμάνια της χώρας μας, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε μικρή απόσταση από μεγάλες πόλεις, όπως ο Πειραιάς, κάνει επιτακτική την ανάγκη του ενεργειακού μετασχηματισμού τους. Τα λιμάνια πρέπει να γίνουν ενεργειακοί κόμβοι, όπου θα συνυπάρχουν η παραγωγή, η αποθήκευση και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας» είπε η Γενική Γραμματέας.

Σημείωσε μάλιστα ως χαρακτηριστικό στοιχείο της στροφής που γίνεται σε όλη την Ευρώπη προς πιο «πράσινα» λιμάνια, το γεγονός ότι, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέβηκε στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων από τις τελευταίες όπου βρισκόταν, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων.

Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου, η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για μείωση των ρύπων στις μεταφορές κατά 90% ως το 2050, με τη ναυτιλία να ευθύνεται για το 13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη. Συγχρόνως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94, οι ευρωπαϊκοί λιμένες απαιτείται να έχουν έως το τέλος του 2025 εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά, όσο είναι ελλιμενισμένα.

«Η χώρα μας με κατεξοχήν ναυτική παράδοση και ένα μεγάλο πλήθος λιμανιών πρέπει να δράσει συντονισμένα, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ως τουριστικός προορισμός η χώρα μας δέχεται διαφορετικούς τύπους πλοίων, μεταξύ των οποίων και κρουαζιερόπλοια με πολύ μεγάλες ενεργειακές ανάγκες, της τάξεως των 15 MW» επισήμανε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε η κυρία Σδούκου, «ο μηδενισμός των ρύπων των πλοίων, όταν αυτά δένουν στα λιμάνια, με την ηλεκτροδότηση τους από την ξηρά, ώστε να μην χρησιμοποιούν τις μηχανές τους που καίνε πετρέλαιο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα».

Επιπλέον, βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ αποτελεί η προώθηση της χρήσης ΑΠΕ με δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στα λιμάνια της χώρας. «Οι ΑΠΕ και ειδικά τα φωτοβολταϊκά, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των οποίων έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητο να ενταχθούν στα λιμάνια, τόσο για κάλυψη των καταναλώσεων στα κτίρια με τη μορφή αυτοπαραγωγής, όσο και στον εξηλεκτρισμό κάποιων βασικών καταναλώσεων, όπως η ηλεκτροκίνηση εσωτερικών λεωφορείων και μηχανημάτων και η ηλεκτροδότηση πλοίων» είπε η κυρία Σδούκου.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει την προσπάθεια να εξελιχθούν τα λιμάνια μας σε ενεργειακούς κόμβους και είναι έτοιμο να δώσει λύσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σημαντικές προϋποθέσεις, όπως σημείωσε, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω αποτελούν η σωστή μέτρηση των ενεργειακών καταναλώσεων για τα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια, καθώς και η καταγραφή των υποδομών του δικτύου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από το ΕΜΠ, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΕ.

Επίλεκτος: Στα τέλη Νοεμβρίου η μονάδα βιοαερίου

 • PDF

Στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η υπερσύγχρονη μονάδα βιοαερίου της εισηγμένης <Επίλεκτος> , επένδυσης ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Interamerican: Πρωτοβουλίες για την πράσινη οικονομία και την κλιματική αλλαγή

 • PDF

Τη σταθερή προσήλωσή της στις αρχές της αειφόρου ασφάλισης υπογραμμίζει η INTERAMERICAN, με την προσυπογραφή και φέτος της παγκόσμιας διακήρυξης των θεσμικών επενδυτών για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής (Letter from Global Investors to Governments of the G7 and G20 Nations), κατά τον περασμένο Μάιο.

Συνάντηση εργασίας και υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

 • PDF

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, στα γραφεία της ΡΑΕ στην Αθήνα, η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των προέδρων των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Info Quest: Πιστοποιείται για το σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

 • PDF

Προσηλωμένη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και με συναίσθηση της περιβαλλοντικής της ευθύνης, η Info Quest Technologies πιστοποιήθηκε πρόσφατα από την ΤUV Hellas κατά το Πρότυπο ISO 14001:2004 για το σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει.

Εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο για τις υποδομές επεξεργασίας των αστικών λυμάτων

 • PDF

Συνάντηση εργασίας ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, με στόχο την προετοιμασία της συνεργασίας για την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, στο πλαίσιο της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.

UK Government Report Positive on Biomass

 • PDF

A report commissioned by the UK Department of Business, Energy and Industrial Strategy, has found that using biomass instead of coal is playing a positive part in decarbonizing the power sector.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα

 • PDF

• Το πρώτο αεροδρόμιο στην Ελλάδα με «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα»

• Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν μέσω του ΔΑΑ το 2016

• Υπάρχουν 25 αεροδρόμια στην Ευρώπη, 2 στην Ασία και 1 στη Β. Αμερική με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

• 180 αεροδρόμια που αντιπροσωπεύουν το 37,3% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης, είναι πλέον πιστοποιημένα στο πλαίσιο του προγράμματος Airport Carbon Accreditation

Τσιρώνης: Να αναδείξουμε αυτό που έχουμε

 • PDF

Συνέντευξη Τύπου εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης «Tοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα / Tourism Landscapes: Remaking Greece» παραχωρήθηκε τη Δευτέρα στο ΥΠΑΠΕΝ. Η έκθεση αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 26 Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης και τελεί υπό της αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κορυφαίος ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

 • PDF

Γιάννης Μανιάτης: Κορυφαίος ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε ομιλία του ενώπιον πυκνού ακροατηρίου ενεργειακών παραγόντων, αναλυτών, Ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, στο έγκριτο Κέντρο διεθνούς φήμης “Centre for Strategic International Studies (CSIS)” στην Ουάσινγκτον, στο όποιο έχουν παρουσιάσει απόψεις τους αρχηγοί κυβερνήσεων και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη Στο συνέδριο "Περιβάλλον - Δημόσιες Συμβάσεις, Νεότερες εξελίξεις-Προβληματισμοί"

 • PDF

Κυρίες και κύριοι,

Πρώτα απ’ όλα επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Έναν τόπο που συνηθίζω να αποκαλώ το μεγαλύτερο πολιτιστικό, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου. Σε μία ακτίνα 10-20 χιλιομέτρων από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, είναι η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας και η πρώτη πρωτεύουσα της πατρίδας μας, το Ναύπλιο. Η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη ευρωπαϊκή πόλη το Άργος, ο τόπος της Λέρνης, όπου ο μυθικός Ηρακλής σκότωσε τη Λερναία Ύδρα, οι Μυκήνες, τα Κυκλώπεια Τείχη της Τίρυνθας, το περίφημο Θέατρο της Επιδαύρου, το Σπήλαιο του Φράχθι και αν συνεχίσουμε με τέτοια τοπόσημα, «ων ουκ έστιν τέλος και αριθμός», θα διαπιστώσετε ότι δεν είμαι υπερβολικός, όταν χαρακτηρίζω την Αργολίδα, όπως προανέφερα.

Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας: χωρίς επιβολή προστίμων η εκπρόθεσμη εγγραφή μέχρι το τέλος του έτους

 • PDF

Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά προωθείται ήδη Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Με 114 εκ. ευρώ ξεκινά το Κτηματολόγιο. Τις επόμενες εβδομάδες υπογράφονται οι πρώτες συμβάσεις

 • PDF

Γιάννης Μανιάτης: «Με 114 εκ. ευρώ ξεκινά το Κτηματολόγιο. Τις επόμενες εβδομάδες υπογράφονται οι πρώτες συμβάσεις»

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, οριστικοποιήθηκε η διασφάλιση ποσού 114 εκ. ευρώ για την έναρξη του Εθνικού Κτηματολογίου με την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων.

Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης

 • PDF

Γιάννης Μανιάτης: Το Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, ένα πολύ σπουδαίο βήμα στη μεταρρύθμιση του διοικητικού συστήματος της χώρας

Το Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σήμερα Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος, από τον Γ.Γ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη, και τον Πρόεδρο της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» (ΕΚΧΑ ΑΕ), Ηλία Λιακόπουλο.

Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο

 • PDF

Γιάννης Μανιάτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της EE

O Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και Νότια της Κρήτης, στο Λονδίνο

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα το πρωί στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου οι παρουσιάσεις του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων υδρογονανθράκων για τις περιοχές του Ιουνίου και νότια της Κρήτης συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ.

Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή Σταύρου Καλαφάτη για την κλαδική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας «Χρήσεις Γης και Τουρισμός 2014»

 • PDF

Η Εθνική Τράπεζα στην κλαδική έκθεση «Χρήσεις Γης και Τουρισμός 2014» θεμελιώνει οικονομετρικά, ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στις χρήσεις γης και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Από τα συμπεράσματα της μελέτης δικαιώνεται η επιλογή της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ να δρομολογήσει την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Το Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό ήταν ένα σημαντικό βήμα αυτής της αλλαγής, που δίνει τις εγγυήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως αναγνωρίζει και η μελέτη. Ακολουθούν σύντομα οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, για τις χρήσεις γης, για την ιδιωτική πολεοδόμηση και για την Τράπεζα Γης.

Κόστος προσφορών ΔΕΗ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό Χονδρεμπορικής Αγοράς

 • PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου που σχολιάζουν το κόστος των προσφορών που υποβάλλει η ΔΕΗ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό της χονδρεμπορικής αγοράς, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου

 • PDF

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για την «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας, μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και TRANSADRIATICPIPELINEAG»

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη

 • PDF

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, σε Ημερίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με θέμα «Καινοτομία, Διαφύλαξη, Σύμπραξη: προς μια ενισχυμένη συνεργασία για την Μπλε Ανάπτυξη»

ΔΕΗ: Ενεργεια για το περιβαλλον

 • PDF

ΔΕΗ:  Ενέργεια για το περιβάλλον

Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα, έχει ως κύριο στρατηγικό στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις δραστηριότητές της. Για την επίτευξή του Η ΔΕΗ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και εφαρμόζει πλήρως την κοινοτική και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

OPEC φυσικού αερίου: Πρόεδρος ο Μοχάμεντ Χοσείν Αντελί

 • PDF

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, Μοχάμεντ Χοσείν Αντελί, εξελέγη πρόεδρος του «OPEC του φυσικού αερίου», όπως αποκαλείται ο νεοσυσταθείς οργανισμός που δημιούργησαν 13 κράτη-παραγωγοί αερίου. Ο Αντελί θα διατελέσει πρόεδρος του Οργανισμού μέχρι το 2015, ενώ σημειώνεται πως τα κράτη-μέλη έχουν αρκετά διαφορετικές πολιτικές και συμφέροντα και σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνουν την ίδια σύγκλιση απόψεων όπως συμβαίνει στον OPEC. Εκτός από το Ιράν, μέλη του Οργανισμού αποτελούν το Κατάρ, η Ρωσία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και μικρότεροι παραγωγοί από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar