joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Mon11292021

Άρθρα - Αναλύσεις

Κώστας Καραμανλής: Υλοποιούμε ένα πλάνο που αναβαθμίζει συνολικά τις υποδομές της Κρήτης και θα αναδείξουν το νησί σε έναν κόμβο της ανατολικής Μεσογείου

 • PDF

Για όλα τα μεγάλα έργα, που είναι σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, στην Κρήτη μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού «Κρήτη TV» και τη δημοσιογράφο Κατερίνα  Σαλαπάτα.

Ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που αναβαθμίζει συνολικά τις υποδομές της Κρήτης και οι οποίες θα αναδείξουν το νησί σε κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αφορά τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο – τον ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, τα αρδευτικά – αντιπλημμυρικά  έργα και διαχείρισης υδάτινων πόρων.

«Όλα αυτά τα έργα, αναβαθμίζουν και την εθνική και την τοπική οικονομία και θα οδηγήσουν τη Μεγαλόνησο σε μια άλλη πορεία τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Όσον αφορά τις εξελίξεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα και συγκεκριμένα για την περιβαλλοντική έγκριση του πρώτου τμήματος Χερσόνησος - Νεάπολη, μήκους 22,5 χλμ., ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ουσιαστικά, «η απόφαση αυτή σηματοδοτεί οριστικά και αμετάκλητα την έναρξη του έργου, ώστε η Κρήτη να αποκτήσει τον αυτοκινητόδρομο που της αξίζει».

«Πλέον βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε διαγωνιστική διαδικασία,  με υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ενώ η ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη για το έργο αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου». Όπως επισήμανε ο υπουργός «είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, αφού η σύμβαση του έργου θα  υπογραφεί, όπως είχαμε παρουσιάσει και με τον Πρωθυπουργό, εντός του τρίτου τριμήνου του 2022».

Ο κ. Καραμανλής, ανέφερε επίσης, ότι το έργο στήθηκε από το μηδέν, λόγω του ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο, καμία χάραξη ή πλάνο χρηματοδότησης και χωρίς μελετητική ωριμότητα. «Με άλματα εξασφαλίσαμε τα τρία σημαντικά: Χρήματα, χρηματοδότηση και χάραξη, δηλαδή από πού περνάει ο δρόμος και βέβαια, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι παράλληλα το έργο θωρακίζεται  αντιπλημμυρικά, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που έχει ζήσει το νησί στο παρελθόν.

Το χρονοδιάγραμμα για όλα τα τμήματα του ΒΟΑΚ

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πλάνο κατασκευής και των υπολοίπων τμημάτων του ΒΟΑΚ, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία τους.

Όπως είπε, για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο – σχεδόν 157 χιλιόμετρων το οποίο θα γίνει με την διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης – η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022. «Εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές μέσα στο ‘22. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1,5 δισ., το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι, αφού συνδέει τα Χανιά με το Ηράκλειο», είπε ο υπουργός.

Για το κομμάτι Κίσσαμος – Χανιά, 38 χλμ. είπε ότι θα κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο τέλος του καλοκαιριού και αναμένεται να υπάρξει ανάδοχος το 2023. «Θέλουμε να δίνουμε χρονοδιαγράμματα και να κρινόμαστε από αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 14 χλμ. και προϋπολογισμού 147 εκατομμυρίων ευρώ είπε ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2022 και στόχος είναι να συμβασιοποιηθεί εντός 6 μηνών.

«Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τότε θέλουμε και θα δούμε μπουλντόζες, δηλαδή θα έχουμε εκκίνηση του έργου λίγο μετά το καλοκαίρι».

Αεροδρόμιο Καστελίου και αξιοποίηση του «Ν. Καζαντζάκης»

Αναφορικά με το νέο αεροδρόμιου Καστελίου, ο υπουργός τόνισε ότι έχει εγκριθεί το master plan και διαβεβαίωσε, ότι παρά τις μικρές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, η Κρήτη θα έχει ένα αεροδρόμιο που θα καλύψει τις ανάγκες της όχι μόνο για τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες. «Μαζί με τον ανάδοχο κάνουμε όλες τις προσαρμογές, γιατί η σύμβαση που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση  ήταν προβληματική, ώστε να κάνουμε το αεροδρόμιο ακόμα μεγαλύτερο για να μπορέσει να καλύψει τις απαιτήσεις του τουρισμού που θα έχει η Κρήτη τις επόμενες δεκαετίες», είπε και συμπλήρωσε ότι και αυτό το έργο προχωρά αναπροσαρμόζοντας τον σχεδιασμό για να καλυφθούν όλα τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

Στο ερώτημα για την αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου, ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι εκτός του ΤΑΙΠΕΔ εμπλέκεται και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο ανήκουν κάποιες εκτάσεις, οπότε χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και για εθνικούς λόγους.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα και αυτό το οποίο θέλουμε και  διαβεβαιώνουμε τους κατοίκους της Κρήτης, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη να αγνοήσει τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, των Δήμων ή της Περιφέρειας» είπε, ξεκαθαρίζοντας όμως, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κινηθούμε με ταχύτητα και ασφαλώς θέλουμε να αποφύγουμε  τα λάθη που έγιναν στο Ελληνικό. Πρόκειται για ένα δύσκολο project αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα χάσουμε ξανά δεκαετίες, όπου η επίσημη Πολιτεία δεν μπορούσε να βρει λύσεις», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ότι πρόκειται για μια έκταση – φιλέτο, παραθαλάσσια,  που μπορεί να αλλάξει ευρύτερα όλη την περιοχή, οπότε  θα γίνει μία πολύ σοβαρή διαβούλευση με τους φορείς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, που θα χρηματοδοτήσει το έργο. «Άλλωστε», είπε ο υπουργός, «για να γίνει το έργο στο Καστέλι προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν στο “Καζαντζάκης”, διότι η χρηματοδότηση του Καστελίου έχει μερικά ορόσημα για το παλαιό αεροδρόμιο».

Αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα και γενικότερα της διαχείρισης υδάτινων πόρων που γίνονται στην Κρήτη ο  κ. Καραμανλής ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η κατασκευή τριών φραγμάτων. Αυτό στο Πλατύ, του Μπραμιανού και του Ταυρωνίτη. Ειδικά για το φράγμα στον Πλατύ ποταμό ο υπουργός είπε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου.

«Ο στόχος μας είναι να το δημοπρατήσουμε στα μέσα του 2022. Είναι ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 130 εκατομμύρια ευρώ. Του Μπραμιανού είναι προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων, ενώ με ΣΔΙΤ προχωράμε και το φράγμα του Ταυρωνίτη, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, θα δώσουμε 480-500 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα αυτά, για τα τρία φράγματα της Κρήτης. Και επειδή η Κρήτη έχει ταλαιπωρηθεί με τις φυσικές καταστροφές, αυτά τα έργα θα δώσουν λύση σε όλα τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το νησί τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο υπουργός.

Νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε και στα νέα δικαστικά Μέγαρα του Ηρακλείου και των Χανίων, αλλά και της ανακατασκευής των δικαστηρίων του Ρεθύμνου, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από την Διυπουργική ΣΔΙΤ.

«Το κόστος υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ και αναμένουμε μόνο να υποδειχθεί από τους αρμόδιους φορείς, η κατάλληλη έκταση, για το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων. Και για αυτά τα έργα είμαστε έτοιμοι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να τα βάλουμε σε μία σειρά», είπε ο κ. Καραμανλής.

 

 

 

Μ. Βορίδης: Προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών η άμεση στελέχωση των Περιφερειών

 • PDF

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας το διήμερο 23/24 Νοεμβρίου με θέμα: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης απαρίθμησε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών κατά το τρέχον έτος στην κατεύθυνση ενίσχυσης του έργου των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός προέταξε το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών των Περιφερειών μέσω της πλήρους εφαρμογής, για πρώτη φορά, του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων με τον οποίο επιτυγχάνεται η απαραίτητη ισορροπία στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού.

Επ’ αυτού, ο κ. Βορίδης ανέλαβε τη δέσμευση οι προκηρύξεις για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων να έχουν εκδοθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου και τα προσωρινά αποτελέσματα έως τις αρχές Απριλίου, οπότε και θα καταστεί δυνατή η στελέχωση των Περιφερειών.

Παράλληλα, ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) που θα επιλύσει το κρίσιμο ζήτημα της πρόσληψης τακτικού προσωπικού και τοποθέτησε τη διεξαγωγή του πρώτου πανελλαδικού διαγωνισμού τον Οκτώβριο του 2022.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης αποκάλυψε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες πάνω στις οποίες εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς το Υπουργείο Εσωτερικών, προαναγγέλοντας ότι εντός του 2022 θα έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων της διακυβέρνησης, θέτοντας στον πυρήνα αυτής της μεταρρύθμισης τις δομικές αλλαγές που σχεδιάζονται στη λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε και την αλλαγή του πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θέτοντας στο επίκεντρο της διαδικασίας τους προϊσταμένους.

Τέλος, ο κ. Βορίδης έκανε εκτενή αναφορά και στα πρωτοφανή φυσικά φαινόμενα που δοκίμασαν την πατρίδα μας, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση αφενός κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς για την αποζημίωση των πληγέντων και αφετέρου συγκρότησε τις απαραίτητες εκείνες υποδομές που θα της επιτρέψουν να απαμβλύνει τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα, εξήρε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει τη χώρα μας στην προμετωπίδα της παγκόσμιας προσπάθειας που συντελείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της μεταστροφής της χώρας μας στην «πράσινη» οικονομία.

 

Η Unixfor στην Αμερική για μία συνεργασία πολλών «οκτανίων».

 • PDF

Με ελληνική τεχνολογία & τεχνογνωσία το νέο project της ATIOVAR,

για λογαριασμό της TERPEL

 

Σε μία νέα υπερατλαντική συνεργασία προχώρησε η Unixfor, βάζοντας ελληνική υπογραφή στο νέο project της ATIOVAR για λογαριασμό της TERPEL.

 

Η ATIOVAR - εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο Κεντρικής & Νότιας Αμερικής - ανέλαβε να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει το ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων της TERPEL στον Παναμά.

 

Η TERPEL με ισχυρή παρουσία στη Νότια Αμερική είναι γνωστή για τις πρωτοβουλίες της στην συνεχή εξέλιξη των πρατηρίων της αλλά και της εμπειρίας που προσφέρει στους πελάτες της, ώστε να ικανοποιεί συνεχώς την απαιτητική και διαρκώς εξελισσόμενη αγορά.

 

Κομβικό ρόλο στη αναβάθμιση των πρατηρίων της TERPEL ανέλαβε η Unixfor, η οποία προμήθευσε την ATIOVAR με state-of-the-art αυτόματους πωλητές καυσίμων (OPT Kiosks), εξειδικευμένο λογισμικό για λύσεις self-service καθώς και με λογισμικό απομακρυσμένης παρακολούθησης & διαχείρισης των OPT

 

Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της Unixfor και η άριστη συνεργασία με τους μηχανικούς της ATIOVAR οδήγησε στην σύντομη υλοποίηση του πιλοτικού έργου. Ταυτόχρονα, η ποιότητα και η πληθώρα τεχνικών χαρακτηριστικών των OPT Kiosks και του λογισμικού, αλλά και η αποδοχή του πιλοτικού από τους αυτοκινητιστές είχαν σαν αποτέλεσμα την άμεση έγκριση της TERPEL για το rollout του project, εξοπλίζοντας έτσι το σύνολο των πρατηρίων με ένα νέο, self-service κανάλι εξυπηρέτησης.

 

Το myEFKAlive επεκτείνει τη λειτουργία του σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας

 • PDF

Στη γεωγραφική επέκταση του myEFKAlive προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης του πολίτη από υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης καλύπτει πλέον γεωγραφικά τους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, στο myEFKAlive εντάσσονται οι περιοχές:

 • Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Καβάλα, Αλεξανδρούπολη (Α’ Τοπική Διεύθυνση Έβρου), Θάσος και Σαμοθράκη και
 • Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος και η Β’ Τοπική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Υπενθυμίζεται ότι το myEFKAlive αποτελεί προϊόν της συνεργασίας στελεχών του e-ΕΦΚΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία έχει αναπτύξει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και για άλλους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου. Τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Ιούλιο και επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές. Μέσω της υπηρεσίας δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, και ιδιαίτερα σε κατοίκους ορεινών, νησιωτικών ή απομακρυσμένων περιοχών καθώς και σε άτομα με αναπηρία, να εξυπηρετούνται με βιντεοκλήση, από το σπίτι ή το γραφείο τους, χωρίς την ανάγκη να μετακινηθούν σε υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της ανωτέρω πλατφόρμας και διευκολύνουν σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τον e-ΕΦΚΑ ανέρχονται σε δεκαέξι (16) και είναι οι ακόλουθες:

 1. Επίδομα ασθενείας
 2. Επίδομα μητρότητας
 3. Ηλεκτρονική Αίτηση Εξόδων Κηδείας (συνταξιούχων και μισθωτών τ. ΙΚΑ)
 4. Βεβαίωση ασφάλισης (Χρόνου ασφάλισης – Προϋπηρεσία)
 5. Αλλαγή στοιχείων Μητρώου
 6. Ασφαλιστική Ικανότητα
 7. Παραλαβή Απόφασης ΚΕΠΑ
 8. Απογραφή Ασφαλισμένου
 9. Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης
 10. Βεβαίωση Απογραφής
 11. Αίτηση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης
 12. Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης
 13. Βεβαίωση εγγραφής για μη μισθωτούς
 14. Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης για μη μισθωτούς
 15. Διεκπεραίωση αιτήματος για χρόνο ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας ενσήμων (για ασφαλισμένους τ. ΙΚΑ)
 16. Διεκπεραίωση αιτήματος για την έκδοση Απογραφικού Δελτίου Αγροτών

Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εύκολη και απλή και γίνεται είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), είτε της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Ο πολίτης εισέρχεται στην υπηρεσία με την χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet και μπορεί να κλείνει το ραντεβού του ημέρα σε και ώρα που τον εξυπηρετεί, από τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου του ή ακόμα και από το κινητό του. Την ημέρα του ραντεβού ο ενδιαφερόμενος συνδέεται μέσω βιντεοκλήσης με έναν υπάλληλο του ΕΦΚΑ προκειμένου να υποβάλει αιτήσεις για πιστοποιητικά, επιδόματα ή για να ενημερωθεί για ένα συνταξιοδοτικό ή ασφαλιστικό του ζήτημα.

 

 

Την έναρξη της πρωτοβουλίας Digital Nomads ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας

 • PDF

Την έναρξη της πρωτοβουλίας Digital Nomads (Ψηφιακοί Νομάδες) ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του Συνεδρίου «Next is now 2021: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική́ Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας Real News, Νίκο Χατζηνικολάου

«Αρκετοί επισκέπτες έμειναν το χειμώνα στα νησιά μας ή σε άλλους προορισμούς και δούλεψαν εξ’ αποστάσεως μέσα από τον υπολογιστή τους. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο trend, οι Digital Nomads ή Ψηφιακοί Νομάδες. Είναι ένα κομμάτι της πίτας που θα θέλαμε στη χώρα, καθώς ενισχύει κατά κύριο λόγο τον off-season τουρισμό», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, η πρωτοβουλία Digital Nomads θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, καταρχάς με την Wind, και με άλλες εταιρείες αργότερα.

«Οι εταιρείες θα δίνουν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο Internet. Εμείς αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να μπορούν οι άνθρωποι να οργανώνουν τη ζωή τους εκεί που θα διαμένουν. Και αυτό ως συνεργασία, έρχεται να πιστωθεί στη στρατηγική μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας

«Δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Αλλά είναι μία απόδειξη του τι σημαίνει βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και δίνουμε τη δυνατότητα να ανοίξει η βεντάλια του τουριστικού προϊόντος και με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο ελληνικός Τουρισμός είναι περισσότερο από ποτέ μια εθνική υπόθεση και έχει τεράστιες δυνατότητες και αυξημένες προοπτικές.

«Είναι μια εθνική υπόθεση γιατί τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ως χώρα ανάγκη να είμαστε Πρωταθλητές στον Τουρισμό. 1 στα 4 ευρώ της ελληνικής οικονομίας, το 25% δηλαδή του ΑΕΠ έρχεται έμμεσα ή άμεσα από τον Τουρισμό μας.

Εξάλλου, για εμάς στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίσω από αυτά τα δεδομένα, βρίσκονται οι Έλληνες.

Οι Έλληνες που επιχειρούν στο τουριστικό προϊόν και φιλοξενούν τους επισκέπτες μας.

Οι Έλληνες που μεταφέρουν τους ταξιδιώτες, αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους το εμπόριο, τη μεταποίηση, την εστίαση, και πολλούς ακόμα κλάδους της ελληνικής οικονομίας που τρέφονται από το τουριστικό προϊόν» σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού, χαρακτηρίζοντας «εθνική υπόθεση για την Πατρίδα μας, το 2022 να είναι το έτος ορόσημο για τον ελληνικό Τουρισμό».

Ο κ. Κικίλιας έθεσε τους 4 πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για τον Τουρισμό: την αναβάθμιση των υποδομών, τη δημιουργία task force crisis management, την ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και το upskilling και reskilling, δηλαδή την αναμόρφωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

«Με βάση αυτούς τους 4 πυλώνες θα κινηθούμε για να πετύχουμε τους μικρούς και μεγάλους μας στόχους. Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διάχυση των επισκεπτών μας σε όλη τη χώρα, ειδικά σε νέες και ανεξερεύνητες γωνιές της Πατρίδας μας, την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, την ανάδειξη της κρουαζιέρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βιωσιμότητα του τουρισμού», δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Τουρισμού ετοιμάζεται χειμερινή καμπάνια για την ύπαιθρο, για τις χειμερινές τουριστικές περιοχές, τα βουνά μας, για την απαράμιλλη ομορφιά που έχουν όλες οι Περιφέρειες και για το city break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Η μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος, είναι το ισχυρό μας brand. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας είναι στον αυτόματο πιλότο.

Χρειάζεται σκληρή και ομαδική δουλειά από όλους, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι η χρονιά που θα απογειωθεί ο ελληνικός Τουρισμός».

Ο Υπουργός Τουρισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση του κλάδου της κρουαζιέρας, χαρακτηρίζοντάς τον ένα τεράστιο κομμάτι του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος, που μπορεί να αποφέρει στη χώρα υπερπολλαπλάσια έσοδα.

«Είμαστε από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο, όχι όμως με τα ανάλογα έσοδα. Δικαιούμαστε να έχουμε μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, καθώς έχουμε πλέον home port το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το εξαιρετικό αεροδρόμιο «Μακεδονία», έχουμε αύξηση ήδη πάνω από 250% των δρομολογίων κρουαζιέρας από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Εκεί έχουμε εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες, γαστρονομικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, οινοποιεία», τόνισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι  έπειτα από τη χθεσινή του συνάντηση μου με τη νέα Γενική Διευθύντρια για την Ευρώπη της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) Marie-Caroline Laurent, η κρουαζιέρα για πρώτη φορά θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου.

«Όταν λέμε να μεγαλώσουμε το τουριστικό προϊόν σε χρόνο, το εννοούμε στην πράξη. Στόχος μας είναι το καλοκαίρι να είναι η άνοιξη», είπε χαρακτηριστικά.

To Συνέδριο «Next is now 2021: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική́ Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα από την Next is Now και την Dome Consulting.

 

 

Στέλιος Πέτσας:“Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποιούμε έργα που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον”

 • PDF

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε.:

«Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποιούμε έργα που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον»

 

Τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση –έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης– προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων, ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή», που πραγματοποιείται στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2021, στην Αιδηψό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε την προσφορά της ΕΝ.Π.Ε. και του προέδρου της, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, στον κρίσιμο ρόλο που η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, καθώς και για την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, όλο αυτό το διάστημα, και με τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης. «Ένα βασικό τρίπτυχο που διέπει την Ένωση Περιφερειών της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι ο άξονας: επικουρικότητα-εγγύτητα-εταιρική σχέση. Και πάνω σε αυτό το τρίπτυχο αναπτύσσουμε και εμείς, από την πλευρά μας, τις δράσεις μας. Για πρώτη φορά, όμως, έπειτα από πολλά χρόνια, έχουμε και τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να κινητοποιήσουμε πολλά από τα όνειρά μας. Έτσι ώστε τα όνειρα να μπορούν να γίνουν σχέδια. Και τα σχέδιά μας πράξη».

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για την υλοποίηση έργων που μπορούν να συμβάλλουν, καθοριστικά, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Ειδικά για τις Περιφέρειες, στο “Αντώνης Τρίτσης” υπάρχει μία δέσμευση ενός προϋπολογισμού, ύψους 390 εκατ. ευρώ. Πολλά έργα έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και πολλά άλλα πρόκειται να ενταχθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης», υπογράμμισε. Πρόκειται για έργα, τα οποία –όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών– αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων: από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, μέχρι έργα αστικής αναζωογόνησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και έργα για την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος. Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του Προγράμματος και στις συνέργειες που προωθούνται, ήδη, με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανακοίνωσε, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης –ύψους 222 εκατ. ευρώ– από το «Αντώνης Τρίτσης» στο ΕΣΠΑ, καθώς και αντίστοιχες συνέργειες με το Ταμείο Ανάκαμψης, με την έκδοση μίας νέας πρόσκλησης –ύψους 225 εκατ. ευρώ– πρωτίστως για έργα αγροτικής οδοποιίας, με έμφαση στην οδική ασφάλεια. «Είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης: 475 εκατ. ευρώ θα είναι το ποσό που θα ”κινήσει” το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και 225 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα “κινήσουμε” εμείς, στο Υπουργείο Εσωτερικών,  με μία πρόσκληση που φιλοδοξούμε να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», σημείωσε, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θέλω να γνωρίζετε ότι κάθε Περιφέρεια θα έχει στη διάθεσή της τα χρήματα που χρειάζεται. Αυτό που απαιτείται από εσάς είναι ώριμες μελέτες, προκειμένου να τρέξουμε γρήγορα αυτά τα έργα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες φορολογούμενους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμβολική κίνηση της ΕΝ.Π.Ε. για την επιλογή της λουτρόπολης της Αιδηψού ως τόπου διεξαγωγής των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου. «Πρόκειται για μία κίνηση πολύ μεγάλης σημασίας, που φέρνει στο επίκεντρο τη Βόρεια Εύβοια και την Αιδηψό. Όχι, όμως, για θέματα που σχετίζονται μόνο με την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πρόκειται, κυρίως, για μία κίνηση που έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Και στο πώς μπορεί να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση –μαζί με την κεντρική Κυβέρνηση– σε ένα καλύτερο αύριο, για την περιοχή αυτή, που επλήγη τόσο πολύ αυτό το καλοκαίρι». Ο κ. Πέτσας έδωσε ξεχωριστή έμφαση στις εργασίες αποκατάστασης των υποδομών, καθώς και στην εξέλιξη των αντιδιαβρωτικών και των αντιπλημμυρικών έργων, στην περιοχή. «Πρώτο και βασικό μας μέλημα είναι να απαλύνουμε τις πληγές που άφησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και ανέπτυξε το ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών που ανέλαβε, από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση. «Κατ’ αρχάς, λειτουργήσαμε, για πρώτη φορά, τόσο γρήγορα στο επίπεδο της κρατικής αρωγής. Με την πλατφόρμα την οποία φτιάξαμε, καταφέραμε να δώσουμε 12 εκατ. ευρώ –μόνο στη Βόρεια Εύβοια– σε πολίτες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, για να λάβουν τις πρώτες αποζημιώσεις τους. Και αυτό ήταν κάτι που έγινε, με τέτοια ταχύτητα, για πρώτη φορά», επισήμανε ο κ. Πέτσας. Όπως σημείωσε, όλο αυτό το διάστημα έχουν διατεθεί, συνολικά, πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην περιοχή. «Και έπονται και άλλα, καθώς θα κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί –σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση– ώστε και οι υποδομές να αποκατασταθούν και ένα καλύτερο μέλλον να φανεί για όλους τους κατοίκους», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που υλοποιούνται σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Εύβοια και σχετίζονται με την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, επί χρόνια, οι τοπικές κοινωνίες. «Πρόκειται για υποδομές που –αν και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες εδώ και χρόνια– ακόμη δεν υπάρχουν», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της διάνοιξης οκτώ γεωτρήσεων στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, ένα χωριό στο οποίο οι κάτοικοι, μέχρι σήμερα, δεν είχαν πόσιμο νερό. «Η λύση βρέθηκε και, με χαρά, ανακοινώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει και το δίκτυο, έτσι ώστε όλη αυτή η περιοχή –ακριβώς απέναντι από τα Λιχαδονήσια, που αποτελεί πόλο έλξης για τόσους πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο– να μπορεί πλέον να έχει το αυτονόητο: να έχει πόσιμο νερό», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, και στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του μεγάλου έργου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης σε ολόκληρη την περιοχή. Ξεχωριστή μνεία έκανε, δε, για το έργο –ύψους 11 εκατ. ευρώ– που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Ιστιαίας και έχει ενταχθεί, από τα μέσα Αυγούστου, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. «Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών που με τη θερμή υποστήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπαίνει ήδη σε κίνηση», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους έργα, προκειμένου οι νέοι να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και η περιοχή να αποκτά προστιθέμενη αξία. «Η εμπειρία των φετινών πυρκαγιών μας έκανε όλους σοφότερους. Μας βοηθάει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να σχεδιάσουμε σωστά όλα όσα πρέπει να γίνουν, να τα υλοποιήσουμε γρήγορα και να δώσουμε την κατεύθυνση στους κατοίκους ότι, ναι, μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους και η ζωή τους να γίνει καλύτερη», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

 

 

Ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έγινε ποτέ στην χώρα προϋπολογισμού 4 δισ. €

 • PDF

Τη νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο σηματοδοτεί η έναρξη του διαγωνισμού για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. € τα οποία υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ και πρόκειται να αναβαθμίσουν τον εμπορικό και στρατηγικό ρόλο των βασικών λιμανιών και να αλλάξουν τον χάρτη των μεταφορών.

Τα έργα αυτά συνδέουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα)  με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζουν το χάρτη των μεταφορών, αναβαθμίζουν την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουν τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη  Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουν το διεθνή της ρόλο.

Ήδη, το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε τα τεύχη πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θέτοντας σε  κίνηση την πρώτη φάση του Διαγωνισμού.

Πρόκειται για τα εξής έργα:

 • · Αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης- ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο με προϋπολογισμό 1,07 δισ. €
 • · Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες με προϋπολογισμό 1,68 δισ. €
 • · Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης & κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. €
 • · Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου με προϋπολογισμό 390,5 εκατ. €
 • · Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο με προϋπολογισμό 308,6 εκατ. €
 • · Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ρίο - νέος λιμένας Πατρών με προϋπολογισμό 476,5 εκατ. €
 • · Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν με το σύνολο των υποέργων τους (υποδομή, επιδομή, ηλεκτροκίνηση και συστήματα), ώστε με την παράδοση τους προς χρήση να είναι άμεσα λειτουργικά.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας ο σιδηρόδρομος παίρνει τη θέση που του αξίζει και που έχει ανάγκη η χώρα. Είμαστε υπερήφανοι γιατί σήμερα βάζουμε μπροστά το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ και που όταν θα ολοκληρωθεί θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών. Τα σιδηροδρομικά έργα σημαίνουν πρόοδο, ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας, τοπική ανάπτυξη, καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής, προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, λειτουργούν ως οικονομικός πολλαπλασιαστής για την τόνωση της αγοράς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτά τα εξασφαλίζουμε με τις πράξεις μας, όχι με μεγάλα λόγια και κενές υποσχέσεις».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, δήλωσε: «Σήμερα απαντάμε με έργα στο διαχρονικό αίτημα για ανάπτυξη και εξέλιξη. Αρχίζουμε τους διαγωνισμούς για έξι σιδηροδρομικά έργα εθνικής εμβέλειας, τα οποία υπηρετούν τον μεγάλο στρατηγικό στόχο, να γίνει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια κόμβος υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δουλεύουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των περασμένων ετών  και να δώσουμε στη χώρα τη θέση που της αξίζει, ενώ με μοχλό ανάπτυξης τον κλάδο των κατασκευών ανοίγουμε νέες θέσεις εργασίας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, στόχος μας ήταν να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας, που θα αλλάξουν το τοπίο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα μας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που, με την καθοδήγηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την πολύτιμη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού μας, ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση και θέτουμε τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στην τόσο αναγκαία ανάπτυξη της χώρας».

 

 

H Black Friday χωρίς την Protergia δεν λειτουργεί!

 • PDF

Φέτος, στην Protergia, η Black Friday θα είναι… ηλεκτρική! Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα, δίνει την ενέργειά του στις καινούριες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές σας συσκευές και φέρνει για όλους τους καταναλωτές μία μοναδική προσφορά για να «λειτουργήσουν» όλα με οικονομία.

 

Από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου, όλοι μπορούν να κερδίσουν 100€ στον πρώτο τους λογαριασμό με κάθε νέα σύνδεση Double Energy MVP, για ρεύμα και φυσικό αέριο, με την ενεργοποίηση e-bill.

 

Δείτε εδώ τη νέα τηλεοπτική διαφήμιση της Protergia όπου οι νέες συσκευές που αποκτήθηκαν στην Black Friday μπαίνουν σε λειτουργία με τη μοναδική προσφορά της Protergia.

 

Παράλληλα, κατεβάστε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή Protergia On (ios / android)  και επωφεληθείτε άμεσα της προσφοράς της Black Friday. Το Protergia On αποτελεί έναν ψηφιακό τρόπο, όπου μέσω του κινητού σας τηλεφώνου μπορείτε να γνωρίσετε τις προσφορές και τα προϊόντα της Protergia και να δηλώσετε άμεσα ενδιαφέρον για αυτά, μία συνθήκη απαραίτητη στη σημερινή συγκυρία που απαιτεί να μπορούμε να κάνουμε όλοι τις αγορές και τις συναλλαγές μας υπεύθυνα και με ασφάλεια.

 

Γιατί η Black Friday χωρίς την Protergia δεν λειτουργεί!

 

Η MYTILINEOS, μέσω της Protergia, δραστηριοποιείται στην προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, προσφέροντας σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες και συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με περισσότερες από 300.000 παροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο εξελιγμένος τρόπος που η Protergia προσφέρει τα προϊόντα της δείχνει το μέλλον της ενέργειας και ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο με νέες δυνατότητες για χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δρόμο γεμάτο δυνατότητες όπου όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Η ΠΡΩΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ESG ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 • PDF

Την πρώτη ναυτιλιακή χρηματοδότηση με ενσωματωμένα κριτήρια ESG από Ελληνική τράπεζα, ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής στη δέσμευσή της για εναρμόνιση της επιχειρηματικής της στρατηγικής με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην χρηματοδότηση της Ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας, προχώρησε στη σύναψη ενός sustainability-linked δανείου με θυγατρική εταιρία του ομίλου Seanergy Maritime Holdings για τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους απόκτησης πλοίου. Σύμφωνα με τους όρους της χρηματοδότησης ύψους 16,85 εκ. δολαρίων, δίνονται κίνητρα στην εταιρία για σταδιακή μείωση των εκπομπών CO2 του χρηματοδοτούμενου πλοίου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα, στα πλαίσια διευρυμένων ενεργειών για την μείωση των εκπομπών CO2, η Seanergy  υπέγραψε το «Call to Action for Shipping Decarbonization»  που  αποτελεί παγκόσμια συμμαχία περισσότερων από 230 ηγέτιδων εταιριών και οργανισμών του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο σύνολο των επιμέρους αγορών της θαλάσσιας οικονομίας. Οι υπογράφοντες αυτή την «πρόσκληση για Δράση» πιστεύουν ότι μια δίκαιη προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα της θαλάσσιας αλυσίδας έως το 2050 είναι και δυνατή και απαραίτητη.

 

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG). Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των Sustainability Linked Loans,  έχουν το κίνητρο να πληρούν κριτήρια ESG προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου.

 

Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου

 

του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Η κα. Ελένη Βρεττού, Executive General Manager και Επικεφαλής του Corporate and Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνει: «με τη συναλλαγή αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί ακόμα μια φορά εισάγοντας κριτήρια ESG σε ναυτιλιακή χρηματοδότηση, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως τη δέσμευση της Τράπεζας στην προώθηση πρακτικών που συντελούν στην Βιώσιμη Ανάπτυξη σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας».

 

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ACFE CORPORATE ALLIANCE

 • PDF

Μέλος του ACFE Corporate Alliance, της συμμαχίας των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως για την καταπολέμηση της απάτης, αποτελεί πλέον ο Όμιλος
ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από 1η Νοεμβρίου 2021. Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece), με τίτλο «Ξέπλυμα Χρήματος και Φορολογική Απάτη», με αφορμή τον εορτασμό της International Fraud Awareness Week (14 – 20 Νοεμβρίου).


Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Άρης Ξενόφος, εκπροσωπώντας τον Όμιλο, δήλωσε σχετικά: «Η συμμετοχή του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Συμμαχία αυτή πιστοποιεί τη δέσμευσή μας για τη συνεχή προαγωγή βέλτιστων πρακτικών «καλής διακυβέρνησης» και την εδραίωση μιας κουλτούρας ακεραιότητας και διαφάνειας». Και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Η συμμετοχή μας επισφραγίζει μια σειρά πρωτοβουλιών, στις οποίες έχουμε προχωρήσει αυτό το διάστημα, και επιβραβεύει τη διαρκή μας προσπάθεια για την εδραίωση μιας κουλτούρας ακεραιότητας που να ανταποκρίνεται πλήρως στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης διακυβέρνησης».


Απώτερος στόχος της ένταξης σε αυτή τη συμμαχία είναι η υποστήριξη του Ομίλου σε θέματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, εντοπισμού, αποτροπής και αντιμετώπισης της απάτης, που αποτελεί και έναν εκ των βασικότερων στρατηγικών πυλώνων και προτεραιοτήτων μας.

 

Με τη συμμετοχή του στο ACFE Corporate Alliance ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντάσσεται σε ένα ευρύ δίκτυο συνδεδεμένων μελών, τα οποία αναγνωρίζουν την αξία της επαγγελματικής πιστοποίησης CFE (Certified Fraud Examiners) καθώς και τη σημασία της ενθάρρυνσης του προσωπικού τους για εκπαίδευση αλλά και για την απόκτηση των απαραίτητων εργαλείων για τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη της απάτης. Επισημαίνεται, σύμφωνα με σχετικές έρευνες του ACFE, ότι οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που απασχολούν CFEs αντιμετωπίζουν 59% μικρότερες απώλειες λόγω απάτης και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την απάτη 40% νωρίτερα από τις επιχειρήσεις και οργανισμούς χωρίς CFE.


Ο ACFE, με παγκόσμια έδρα του το Όστιν του Τέξας και πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας, αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος οργανισμός εκπαίδευσης, πρόληψης και αποτροπής της απάτης. Απαριθμώντας σχεδόν 90.000 μέλη, 60.000 εκ των οποίων κατέχουν την επαγγελματική πιστοποίηση CFE, συμβάλλει στον περιορισμό των επιπτώσεων που προκαλούν οι πάσης φύσεως μορφές απάτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες – μέλη του ACFE Corporate Alliance συναντάμε τις AMAZON, MICROSOFT, EXXON MOBIL, HSBC, PFIZER, PROCTER & GAMBLE, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί μία από τις λίγες εταιρείες-μέλη του Οργανισμού στην Ελλάδα.

 

Ηλιακό Χωριό: Οριστική λύση στο πρόβλημα αποχέτευσης από την ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης και τον ΟΑΕΔ

 • PDF

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και της ΕΥΔΑΠ σήμερα από τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Αναστάσιο Μαυρίδη, τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Σπυρίδωνα Πρωτοψάλτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρη Σαχίνη, με την παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Με τη σύμβαση αυτή εξασφαλίζεται η οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος στο δίκτυο ακαθάρτων του Ηλιακού Χωριού.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την επέκταση - ανακατασκευή του υπάρχοντος δικτύου ακαθάρτων του Ηλιακού Χωριού από την ΕΥΔΑΠ, ώστε να καταστεί ασφαλής και λειτουργική  και να επιτευχθεί η παραλαβή και  συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού από την ΕΥΔΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει την κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 1.230 μέτρων, την κατασκευή 40 φρεατίων επίσκεψης, καθώς και την  κατασκευή 145 συνδέσεων των ακινήτων στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων (τριτεύον δίκτυο), χωρίς χρέωση των ιδιοκτητών.

Τα παραπάνω θα κατασκευαστούν με βάση μελέτη που εκπονήθηκε από την ΕΥΔΑΠ.  Το συνολικό έργο ύψους 585.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΟΑΕΔ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.  Μετά την ολοκλήρωση  της κατασκευής και της περιόδου συντήρησης, η κυριότητα και διαχείριση του δικτύου θα περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: «Η υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του ΟΑΕΔ, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης έρχεται να δώσει επιτέλους λύση σε αυτό το απαράδεκτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 450 οικογένειες στον οικισμό εργατικών κατοικιών «Ηλιακό Χωριό». Εκτός όμως από αυτό, έχει κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Διότι ο Οικισμός έγινε πριν από μερικές δεκαετίες ως ένα έργο καινοτομίας σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Από εκεί και μετά, παρατηρήθηκαν δυστυχώς σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα είμαστε δίπλα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι».

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Αναστάσιος Μαυρίδης υπογράμμισε: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Δήμο μας, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών για τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού βρίσκει τη λύση του και μάλιστα χωρίς δική τους επιβάρυνση ή επιβάρυνση του Δήμου μας. Βάση της προγραμματικής σύμβασης την οποία υπογράψαμε σήμερα ο ΟΑΕΔ, που είναι καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, χρηματοδοτεί την ΕΥΔΑΠ, που έχει την τεχνογνωσία, ώστε να πραγματοποιήσει το έργο. Ως Δήμος όλο αυτό το χρονικό διάστημα πιέσαμε με κάθε τρόπο και προωθήσαμε τη λύση και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Χαράλαμπο Σαχίνη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Οργανισμών για την αγαστή συνεργασία και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οποίος για άλλη μια φορά ενεργεί, ώστε να λυθεί ταχύτερα ένα ζήτημα του Δήμου μας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του έργου μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος με μοναδικό μέλημα την ποιότητα ζωής των πολιτών του Ηλιακού Χωριού».

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ.  Σπυρίδωνας Πρωτοψάλτης σημείωσε: «Άλλη μια χρονίζουσα εκκρεμότητα του τ. ΟΕΚ, που ταλαιπώρησε άδικα τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού, οδεύει προς οριστική επίλυση, χάρη στη συνεργασία και στις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά ένα-ένα όλα τα «βάρη» και τις παθογένειες του παρελθόντος που κληρονόμησε ο ΟΑΕΔ και να δίνουμε τέλος στην ταλαιπωρία των δικαιούχων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την βούληση του να δρομολογηθεί η επίλυση του προβλήματος, καθώς και τον Δήμαρχο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για την αγαστή συνεργασία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης δήλωσε: «Η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πεύκης δίνει στην ΕΥΔΑΠ τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής στην περιοχή.  Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα με ταχείς ρυθμούς. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα καθώς θα μπορέσουμε να λύσουμε το χρονίζον πρόβλημα αποχέτευσης στο Ηλιακό Χωριό συμβάλλοντας σε μια βιώσιμη επόμενη μέρα. Με όπλο την υψηλή τεχνογνωσία και την ποιότητα έργου της ΕΥΔΑΠ, θα δώσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της εταιρείας μας. Ευχαριστούμε θερμά τη δημοτική αρχή του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και την ηγεσία του ΟΑΕΔ για την αποφασιστική διαχείριση του θέματος που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, γι’ αυτό και ξεκινούμε άμεσα την υλοποίηση. Θέτουμε ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την αναβάθμιση των περιοχών στις οποίες έχουμε δραστηριότητες».

 

 

Μεγάλες επενδύσεις της ΕΔΑΘΕΣΣ στον Δήμο Τυρνάβου

 • PDF

Μεγάλες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 εκ. € προβλέπονται στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τον Δήμο Τυρνάβου, όπως ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας, κ. Λεωνίδας Μπακούρας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Τυρνάβου, κ. Κόκουρα Ιωάννη. Στις  επενδύσεις συμπεριλαμβάνονται και η κατασκευή χαλύβδινου δικτύου για τη διασύνδεση Λάρισας - Τυρνάβου.

Περισσότερες από 1.000 οικογένειες σήμερα σε Τύρναβο και Αμπελώνα χρησιμοποιούν  φυσικό αέριο, ενώ με τις ενέργειες του Δημάρχου κ. Κόκουρα, εκτός από το Δημαρχείο, τροφοδοτήθηκαν επιπλέον 12 σχολικές μονάδες- δημοτικά κτίρια.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Γενικός Διευθυντής δήλωσε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διατηρεί άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή προς όφελος όλων των καταναλωτών. Η διείσδυση του φυσικού αερίου συνεχίζεται στον οικιακό αλλά και στον βιομηχανικό τομέα, καθώς μεγάλοι καταναλωτές όπως ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και μονάδες τροφίμων εντάσσονται στο δίκτυο διανομής και προγραμματίζεται η τροφοδοσία τους έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρόκειται να κατασκευασθούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Εταιρείας  16 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης και 11,5 χαλύβδινου δικτύου, έτσι ώστε η διείσδυση του φυσικού αερίου να ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού μέχρι το 2025, αφού αναμένεται να συνδεθούν άλλες  1.500 οικογένειες στο διάστημα αυτό.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος, κ. Κόκουρας ανέφερε ότι ο Δήμος προχώρησε με άμεσες ενέργειες στις συνδέσεις και τροφοδοτήσεις των 13 Δημοτικών Κτιρίων και ενημέρωσε ότι τα εναπομείναντα κτίρια πρόκειται να τροφοδοτηθούν  έως τον Μάρτιο του 2022. Εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί και η σύμβαση σύνδεσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Τυρνάβου. Όπως δήλωσε  ο ίδιος « θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ώστε κατά την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την υλοποίηση των επεκτάσεων και των συνδέσεων οικιακών και εμπορικών καταναλωτών, προκειμένου να μην προκύψουν ζητήματα μετά την ολοκλήρωση του έργου».

Ο κ. Μπακούρας συμπλήρωσε «μολονότι είναι μια περίοδος υψηλού ενεργειακού κόστους λόγω της παγκόσμιας κρίσης, οι Θεσσαλοί έχουν αγκαλιάσει και εμπιστευθεί το φυσικό αέριο. Στα 20 χρόνια διαδρομής του φυσικού αερίου, υπήρξε μεγάλη εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά, τους εμπορικούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, όμως μέχρι τότε, οι οικιακοί καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο, το φυσικό αέριο παραμένει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα καύσιμα και σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτεία, οι  καταναλωτές αναμένεται να βοηθηθούν  μέσω  του επιδόματος θέρμανσης».


Ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων για τον Αγροδιατροφικό τομέα

 • PDF

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, υπέγραψε Πρόσκληση προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως φορέα διαχείρισης για την ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων για τον Αγροδιατροφικό Τομέα.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου παρέχονται δάνεια με ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις, η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών διευρύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ για την παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων δανειοδότησης στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας μέσα από τη χορήγηση μικροπιστώσεων.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που έχει καταγραφεί και για πολύ μικρά δάνεια, αξιοποιώντας το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θεσπίστηκε η δυνατότητα ίδρυσης παρόχων μικροπιστώσεων. Έτσι, μέσω του ΠΑΑ 2014 -2020 και με πόρους του Ενωσιακού Μέσου Ανάκαμψης (EURI) συστήνεται ένα νέο Ταμείο παροχής δανείων επιμερισμένου κινδύνου, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν, ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, τόσο Τράπεζες όσο και πάροχοι μικροπιστώσεων. Στην επενδυτική στρατηγική του Ταμείου προβλέπεται συνδυασμός των δανείων με επιδότηση επιτοκίου και με τεχνική στήριξη των τελικών αποδεκτών, με σκοπό το εργαλείο να είναι ελκυστικό τόσο για τους ωφελούμενους  όσο και για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα, φιλοδοξία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη δανειακών προϊόντων ύψους μέχρι 25.000 ευρώ, τα οποία θα παρέχονται με ελάχιστες ή καθόλου εξασφαλίσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα έτη αποπληρωμής και με τη δυνατότητα να παρέχεται στήριξη στους ωφελούμενους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους χρηματοδότηση, ώστε να αναπτύξουν και να εκτελέσουν σωστά το επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Παράλληλα, η στρατηγική αυτή περιορίζει σημαντικά το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, στοχεύοντας στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων ώστε να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα παρόχων μικροπιστώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Στέλιος Πέτσας: “Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποιούμε έργα που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον”

 • PDF

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε.:

«Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποιούμε έργα που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον»

 

Τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση –έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης– προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων, ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή», που πραγματοποιείται στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2021, στην Αιδηψό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε την προσφορά της ΕΝ.Π.Ε. και του προέδρου της, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, στον κρίσιμο ρόλο που η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, καθώς και για την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, όλο αυτό το διάστημα, και με τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης. «Ένα βασικό τρίπτυχο που διέπει την Ένωση Περιφερειών της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι ο άξονας: επικουρικότητα-εγγύτητα-εταιρική σχέση. Και πάνω σε αυτό το τρίπτυχο αναπτύσσουμε και εμείς, από την πλευρά μας, τις δράσεις μας. Για πρώτη φορά, όμως, έπειτα από πολλά χρόνια, έχουμε και τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να κινητοποιήσουμε πολλά από τα όνειρά μας. Έτσι ώστε τα όνειρα να μπορούν να γίνουν σχέδια. Και τα σχέδιά μας πράξη».

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για την υλοποίηση έργων που μπορούν να συμβάλλουν, καθοριστικά, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Ειδικά για τις Περιφέρειες, στο “Αντώνης Τρίτσης” υπάρχει μία δέσμευση ενός προϋπολογισμού, ύψους 390 εκατ. ευρώ. Πολλά έργα έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και πολλά άλλα πρόκειται να ενταχθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης», υπογράμμισε. Πρόκειται για έργα, τα οποία –όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών– αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων: από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, μέχρι έργα αστικής αναζωογόνησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και έργα για την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος. Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του Προγράμματος και στις συνέργειες που προωθούνται, ήδη, με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανακοίνωσε, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης –ύψους 222 εκατ. ευρώ– από το «Αντώνης Τρίτσης» στο ΕΣΠΑ, καθώς και αντίστοιχες συνέργειες με το Ταμείο Ανάκαμψης, με την έκδοση μίας νέας πρόσκλησης –ύψους 225 εκατ. ευρώ– πρωτίστως για έργα αγροτικής οδοποιίας, με έμφαση στην οδική ασφάλεια. «Είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης: 475 εκατ. ευρώ θα είναι το ποσό που θα ”κινήσει” το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και 225 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα “κινήσουμε” εμείς, στο Υπουργείο Εσωτερικών,  με μία πρόσκληση που φιλοδοξούμε να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», σημείωσε, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θέλω να γνωρίζετε ότι κάθε Περιφέρεια θα έχει στη διάθεσή της τα χρήματα που χρειάζεται. Αυτό που απαιτείται από εσάς είναι ώριμες μελέτες, προκειμένου να τρέξουμε γρήγορα αυτά τα έργα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες φορολογούμενους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμβολική κίνηση της ΕΝ.Π.Ε. για την επιλογή της λουτρόπολης της Αιδηψού ως τόπου διεξαγωγής των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου. «Πρόκειται για μία κίνηση πολύ μεγάλης σημασίας, που φέρνει στο επίκεντρο τη Βόρεια Εύβοια και την Αιδηψό. Όχι, όμως, για θέματα που σχετίζονται μόνο με την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πρόκειται, κυρίως, για μία κίνηση που έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Και στο πώς μπορεί να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση –μαζί με την κεντρική Κυβέρνηση– σε ένα καλύτερο αύριο, για την περιοχή αυτή, που επλήγη τόσο πολύ αυτό το καλοκαίρι». Ο κ. Πέτσας έδωσε ξεχωριστή έμφαση στις εργασίες αποκατάστασης των υποδομών, καθώς και στην εξέλιξη των αντιδιαβρωτικών και των αντιπλημμυρικών έργων, στην περιοχή. «Πρώτο και βασικό μας μέλημα είναι να απαλύνουμε τις πληγές που άφησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και ανέπτυξε το ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών που ανέλαβε, από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση. «Κατ’ αρχάς, λειτουργήσαμε, για πρώτη φορά, τόσο γρήγορα στο επίπεδο της κρατικής αρωγής. Με την πλατφόρμα την οποία φτιάξαμε, καταφέραμε να δώσουμε 12 εκατ. ευρώ –μόνο στη Βόρεια Εύβοια– σε πολίτες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, για να λάβουν τις πρώτες αποζημιώσεις τους. Και αυτό ήταν κάτι που έγινε, με τέτοια ταχύτητα, για πρώτη φορά», επισήμανε ο κ. Πέτσας. Όπως σημείωσε, όλο αυτό το διάστημα έχουν διατεθεί, συνολικά, πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην περιοχή. «Και έπονται και άλλα, καθώς θα κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί –σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση– ώστε και οι υποδομές να αποκατασταθούν και ένα καλύτερο μέλλον να φανεί για όλους τους κατοίκους», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που υλοποιούνται σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Εύβοια και σχετίζονται με την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, επί χρόνια, οι τοπικές κοινωνίες. «Πρόκειται για υποδομές που –αν και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες εδώ και χρόνια– ακόμη δεν υπάρχουν», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της διάνοιξης οκτώ γεωτρήσεων στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, ένα χωριό στο οποίο οι κάτοικοι, μέχρι σήμερα, δεν είχαν πόσιμο νερό. «Η λύση βρέθηκε και, με χαρά, ανακοινώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει και το δίκτυο, έτσι ώστε όλη αυτή η περιοχή –ακριβώς απέναντι από τα Λιχαδονήσια, που αποτελεί πόλο έλξης για τόσους πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο– να μπορεί πλέον να έχει το αυτονόητο: να έχει πόσιμο νερό», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, και στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του μεγάλου έργου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης σε ολόκληρη την περιοχή. Ξεχωριστή μνεία έκανε, δε, για το έργο –ύψους 11 εκατ. ευρώ– που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Ιστιαίας και έχει ενταχθεί, από τα μέσα Αυγούστου, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. «Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών που με τη θερμή υποστήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπαίνει ήδη σε κίνηση», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους έργα, προκειμένου οι νέοι να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και η περιοχή να αποκτά προστιθέμενη αξία. «Η εμπειρία των φετινών πυρκαγιών μας έκανε όλους σοφότερους. Μας βοηθάει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να σχεδιάσουμε σωστά όλα όσα πρέπει να γίνουν, να τα υλοποιήσουμε γρήγορα και να δώσουμε την κατεύθυνση στους κατοίκους ότι, ναι, μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους και η ζωή τους να γίνει καλύτερη», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

 

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες

 • PDF

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της UNHCR Ελλάδας, υπέγραψαν σήμερα, Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό να διασφαλιστεί η σταδιακή ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής-Υιοθεσίας, με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικίας 0-12 ετών.

Στόχος του παρόντος Μνημονίου, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να καλυφθούν, οι ιδιαίτερες ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών, όπως είναι η διερμηνεία και η νομική υποστήριξη, κατόπιν της τοποθέτησης τους σε ανάδοχη οικογένεια, αλλά και η προώθηση του θεσμού της αναδοχής για τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει:

Την κατάρτιση επαγγελματιών σε σχέση με τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κατάρτιση απευθύνεται σε επαγγελματίες των δημοσίων αρχών που συντονίζουν και εποπτεύουν την αναδοχή (π.χ. περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, ΕΚΚΑ).
Την προσαρμογή του πακέτου επιμόρφωσης για τις ανάδοχες οικογένειες σε σχέση με τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά. Το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί στην ΕΣΑΝΥ για έγκριση.
Την εκπαίδευση των ανάδοχων οικογενειών σε συνεργασία με τις εποπτεύουσες αρχές για την ανάδοχη φροντίδα κατόπιν αιτήματος τους .
Την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε συνεργασία με τις εποπτεύουσες αρχές για την ανάδοχη φροντίδα, για όσο διάστημα τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε ανάδοχη φροντίδα.
Την παροχή πρόσθετων υποστηρικτικών υπηρεσιών, ιδίως διερμηνείας και νομικής υποστήριξης, σε ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια.
Τις τακτικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την αναδοχή ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών, με στόχο τις προσφυγικές κοινότητες καθώς και το ευρύτερο κοινό, και ευαισθητοποίηση των πιθανών ανάδοχων γονέων προσφύγων.
Την υποστήριξη της εθνικής καμπάνιας για την αναδοχή από το ΥΠΕΚΥΠ σε συνεργασία με τη UNICEF, με τη διάχυση πληροφοριών μέσω των δικτύων και των καναλιών της Υ.Α. ΟΗΕ, με στόχο δυνητικούς ανάδοχους γονείς ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών.

Η κα. Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Με την Υπογραφή του Μνημονίου ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και αναλαμβάνουμε από κοινού πρωτοβουλίες με στόχο την σταδιακή και ομαλή ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής-Υιοθεσίας. Αναπτύσσουμε συνεχώς δράσεις με στόχο πάντα την ενίσχυση και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Θέλουμε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν με ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε ένα υγιές και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον».

Η κα. Martin, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υπογράφουμε αυτό το Μνημόνιο σήμερα, το οποίο ελπίζουμε να βοηθήσει να ενταχθούν τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στο εθνικό σύστημα αναδοχής, όπως επίσης και να συμβάλει στην πιθανή συμμετοχή οικογενειών προσφύγων και μεταναστών στην παροχή φροντίδας. Υπάρχουν σχεδόν 2.100 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα σήμερα. Η αναδοχή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της συνολικής προστασίας τους και πιθανώς και μια άμεση λύση ιδιαίτερα για τα πιο μικρά από αυτά τα παιδιά όταν φτάνουν στη χώρα. Τα παιδιά πρόσφυγες είναι παιδιά και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες όπως κάθε παιδί: ένα ζεστό σπίτι, εκπαίδευση, ασφάλεια, φροντίδα, σεβασμό και ένα μέλλον. Μπορεί ακόμα να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που βιώνουν, κάτι στο οποίο η ανάδοχη οικογένεια μπορεί να βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι η στενή μας συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες μέσα από στοχευμένες κοινές δράσεις».


Για πρώτη φορά έναρξη κρουαζιέρας από τον Μάρτιο

 • PDF

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με τη νέα Γενική Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την Ευρώπη Marie-Caroline Laurent, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Είναι η πρώτη επίσκεψη της κας Laurent στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κάτι που, όπως η ίδια επισήμανε, δείχνει τη σημασία που δίνει η CLIA στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών, τόσο από πλευράς Πολιτείας όσο και εταιρειών κρουαζιέρας, για έναρξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα την επόμενη τουριστική περίοδο από τον Μάρτιο του 2022, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Η κα Laurent συνεχάρη τον κ. Κικίλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα της χώρας μας συνέβαλαν τα μέγιστα στην καλή πορεία του Τουρισμού, καθώς και στο παγκόσμιο άνοιγμα της κρουαζιέρας από την Ελλάδα, που την έκαναν ακόμα πιο «ορατή» στον χάρτη της κρουαζιέρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και της CLIA, εκφράζοντας την πρόθεση αυτή να ενταθεί στο επόμενο διάστημα.

Τόνισε το ενδιαφέρον που δείχνει η Ελλάδα στην ενίσχυση της κρουαζιέρας πέραν των καθιερωμένων προορισμών, αλλά και στην επιμήκυνση της σεζόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ενημέρωσε την κα Laurent ότι στρατηγική επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των πόρων του RRF για την ενίσχυση υποδομών και μικρο-υποδομών που σχετίζονται με την κρουαζιέρα.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία συστήματος που θα επιτρέψει τον ομαλότερο προγραμματισμό προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων, ιδιαίτερα σε προορισμούς με αυξημένη ζήτηση, με στόχο η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας παγκοσμίως.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η εκπρόσωπος της CLIA στην Ανατολική Μεσόγειο Μαρία Δεληγιάννη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία για τον κλάδο της κρουαζιέρας της πρόσφατης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας και ευχαρίστησε τον κ. Κικίλια για τις ενέργειές του, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που έδωσαν τη δυνατότητα ελλιμενισμού πλοίων κρουαζιέρας με προέλευση ή διέλευση από τα λιμάνια της Τουρκίας Κουσάντασι και Γαλατά, που πληρούν τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και προϋποθέσεις.

 

 

Ο Όμιλος Motor Oil στηρίζει τον Γιάννη Λαγάκη, αριστούχο των Πανελληνίων εξετάσεων, στα πρώτα του φοιτητικά χρόνια

 • PDF

Ο Γιάννης Λαγάκης, ο αριστούχος  μαθητής από τους Αγίους Θεοδώρους, είναι για τον Όμιλο Motor Oil ένα πρότυπο αξίας και ελπίδας.

 

Ο Γιάννης κατάφερε με τα 19.099 μόρια που συγκέντρωσε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2021 να είναι μέσα στους πρώτους των πρώτων. Με την προσωπική του προσπάθεια και τη στήριξη της οικογένειάς του, σε μια χρονιά πολύ δύσκολη για όλους τους μαθητές, κυνήγησε και κατέκτησε τα όνειρα και το μέλλον του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τις Πανελλήνιες ήταν απολύτως συγκεντρωμένος στον στόχο του χωρίς να παραμελεί τις υπόλοιπες δραστηριότητες του και, κυρίως, την ομάδα βόλεϊ στην οποία συμμετέχει. Φοιτητής πλέον, αποδεικνύει ότι η δύναμη της προσπάθειας, η συνέπεια και η υπομονή δεν πάνε ποτέ χαμένες.

 

Ο Γιάννης έκανε πραγματικότητα τη διαδρομή προς την επιτυχία και ο Όμιλος Motor Oil, θέλοντας να ανταμείψει την προσπάθειά του, του προσφέρει το πρώτο του αυτοκίνητο και τα καύσιμα από τη θυγατρική του Coral A.E (Shell Licensee). Ο Όμιλος επενδύει στο κοινό παρόν, και σε έναν κόσμο που αξίζει στις επόμενες γενιές. Δίνει αξία σε ό,τι εμπνέει και προχωρά με σταθερότητα και συνέπεια, διαμορφώνοντας το μέλλον.

 

Ο Γιάννης Λαγάκης παρέλαβε το καινούργιο του αυτοκίνητο στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων. Αφού ευχαρίστησε τη Διοίκηση της Motor Oil, είπε: «Ως φοιτητής, σήμερα, νιώθω ότι οι προσπάθειές μου δεν πήγαν χαμένες. Διάβαζα πολύ και μεθοδικά, δεν εγκατέλειψα ποτέ τη συστηματική δουλειά. Αγαπώ τον τόπο μου και έχω μέσα μου την αξία της προσφοράς, γι’ αυτό και επέλεξα να ακολουθήσω παιδαγωγικές σπουδές, παρότι με τη βαθμολογία μου μπορούσα να πάω σε όποια σχολή ήθελα. Το μότο μου είναι: Να προσπαθείς, να προσφέρεις, να αγαπάς τον τόπο σου και να προχωράς με ελπίδα».

 

Capital Panda: Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου αυξάνονται

 • PDF

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 260 % μέσα σε ένα χρόνο[1].  Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη τελειώσει και, ως εκ τούτου, η τιμή μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. H CapitalPanda συνοψίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εν μέσω των ανατιμήσεων.

 

Σύμφωνα με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων, η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε επί του παρόντος στο επίπεδο των 51,74 ευρώ ανά 1 MWh (16 Νοεμβρίου 2021). Συγκριτικά, την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο ήταν στα 14,36 ευρώ ανά 1 MWh. Η υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2021, όταν ξεπέρασε το όριο των 66 ευρώ ανά 1 MWh.

 

Η σύμβαση για τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2021 στο ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), που αποτελεί σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την Ευρώπη, σκαρφάλωσε στα 94 ευρώ ανά 1 MWh την Τρίτη[2].

 

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Και ο λόγος; Μια ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο. Η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας ύστερα από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις «επώδυνες» διακοπές λειτουργίας που προκάλεσε η συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, αλλά και του άνθρακα έχουν πάρει την ανιούσα. Η έλλειψη φυσικού αερίου προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από διακοπές εφοδιασμού στην Ασία, όπου η αλυσίδα εφοδιασμού δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί γρήγορα στην τεράστια αύξηση της ζήτησης μετά τη σημαντική επιβράδυνση της προηγούμενης περιόδου.

 

Ο τυφώνας Ida συνεισέφερε στη σημαντική μείωση των προμηθειών στις ΗΠΑ, ενώ μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση φυσικού αερίου είναι αναμφίβολα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η τιμή του αυξήθηκε κατά 420 % κατά τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα με το νησιωτικό αυτό έθνος είναι ότι βασίζεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πρόβλημα δημιουργούν και οι διακοπές παραγωγής στη Νορβηγία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Αυτό αυξάνει την ανησυχία για περαιτέρω αυξήσεις τιμών με την εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης.

 

Καθώς η περίοδος θέρμανσης έχει μόλις ξεκινήσει, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πόσο θα ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου και αν οι αρμόδιοι θα μπορέσουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

 

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί υπερβάσεις

 • PDF

Βασικά σημεία από τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, στο συνέδριο CEO INITIATIVE 2021.

Η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Μέσα από έργα εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο Διαχειριστής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία γρήγορη και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση.

 • Ο ΑΔΜΗΕ αυξάνει και επιταχύνει τις επενδύσεις του

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Κατά αυτή την έννοια ο Διαχειριστής πρέπει να είναι ο enabler αυτής της προσπάθειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 98 έργα που έχουν συμπεριληφθεί στη νέα λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 61 αφορούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα 6 έργα αποθήκευσης. Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 65 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Στην Ελλάδα, ο ΑΔΜΗΕ έχει αυξήσει και επιταχύνει τις επενδύσεις του. Η αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης λόγω των επενδύσεων του Διαχειριστή ανέρχεται σήμερα σε 30% σε σχέση με το 2017 και θα αγγίξει το 100% μέσα στα επόμενα χρόνια.

 • Στη γραμμή εκκίνησης η Δ’ Φάση διασύνδεσης Κυκλάδων

Με τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων να έχει ολοκληρωθεί, ξεκινά πλέον η τέταρτη και τελευταία φάση του έργου. Τις επόμενες μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαγωνισμοί για άλλα τρία νησιά, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο, και τη Σέριφο, έργα με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.

 • Κρίσιμος ο ρόλος των διεθνών διασυνδέσεων

Για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις προκλήσεις τις ενεργειακής μετάβασης πρέπει να υπάρχει μία αίσθηση σκοπού. Εκεί ακριβώς εντάσσεται η συζήτηση που γίνεται για το ρόλο των διεθνών διασυνδέσεων, όπως η πρωτοβουλία για μεταφορά πράσινης ενέργειας ακόμη και από την βόρεια Αφρική. Με την Δ/νουσα Σύμβουλο του αντίστοιχου Οργανισμού στην Αίγυπτο έχουμε συστήσει τεχνικές ομάδες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη υποβρύχιας διασύνδεσης. Επίσης συμμετέχουμε παρέχοντας τεχνικές συμβουλές στη διασύνδεση ανάμεσα σε Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ προκειμένου η ΝΑ Μεσόγειος συνολικά να συνδράμει στην πράσινη ενέργεια που απαιτείται να εισαχθεί στην Ευρώπη. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα-Μαρίτσα) και προχωράμε τις μελέτες για την ενισχυτική υποβρύχια διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας που θα κατασκευάσουμε από κοινού με τον Ιταλό Διαχειριστή, Terna.

 

Βασίλης Ψάλτης στο SingularityU Greece Summit: "Εθνικός στόχος η κάλυψη του επενδυτικού κενού της προηγούμενης δεκαετίας "

 • PDF

Βασίλης Ψάλτης στο SingularityU Greece Summit: «Εθνικός στόχος η κάλυψη του επενδυτικού κενού της προηγούμενης δεκαετίας - απαιτούνται ‘γρήγορες επιτυχίες’ στο μέτωπο των επενδύσεων»

Στις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα και στις προκλήσεις που οφείλει να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα για ένα αύριο ανάπτυξης, ευημερίας και αειφορίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, από το CEO Panel “Re-imagine Greece” του SingularityU Summit.

«Θα πρέπει να θέσουμε ως εθνικό στόχο την κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά τη μακρά ύφεση που ακολούθησε την κρίση δανεισμού το 2010 και να δημιουργήσουμε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, οικοδομώντας έναν ισχυρό παραγωγικό ιστό και μία ευημερία στηριγμένη στις δικές μας δυνάμεις και όχι στην αύξηση του δημοσίου χρέους», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, ως προοίμιο για τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται να υιοθετήσει η Ελλάδα.

Ο CEO της Alpha Bank κάλεσε «να δοθεί έμφαση στις ‘γρήγορες επιτυχίες’ στο μέτωπο των επενδύσεων», αναδεικνύοντας ως σημεία στρατηγικών παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα αύξησης του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και επιχειρηματικών συνεργασιών, που θα οδηγήσουν στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, την περαιτέρω άρση θεσμικών εμποδίων
και, τέλος, την παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων ως καταλύτες για την κινητοποίηση σημαντικής κλίμακας ιδιωτικών επενδύσεων. Σημείο αιχμής για τη στρατηγική επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, είναι, επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί από την Πολιτεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, «ιδίως στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, που θα προάγει την ικανότητα της χώρας να διεισδύει σε διεθνή κλαδικά οικοσυστήματα»,
καθώς και στους τομείς του real estate, της αγροδιατροφής, των φαρμάκων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, της κλιματικής αλλαγής ανέφερε ότι συνιστούν «μερικές από τις αιχμές του δόρατος» της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ότι απαιτείται μία στρατηγική στροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κυκλική οικονομία, εξηγώντας πως «για τις τράπεζες, η πράσινη μετάβαση οδηγεί σε σημαντική αλλαγή ως προς την φιλοσοφία των χρηματοδοτήσεων».

ESG: Οι τράπεζες οι πρώτες επιχειρήσεις που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ευρύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας

Σε ερώτημα της CEO του SingularityU Greece Summit Νίκης Συροπούλου για τη λογοδοσία και τα κριτήρια ESG, ο κ. Ψάλτης έκανε λόγο για «ένα mega trend σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγώντας πως «η ατζέντα μπορεί μεν να προωθείται από το πολιτικό σύστημα και τις εποπτικές αρχές, υπάρχουν όμως και πολύ ισχυρά χρηματοοικονομικά κίνητρα για την ίδια την επιχείρηση να ενστερνιστεί αυτή τη διεύρυνση». «Οι εταιρείες που αναπτύσσουν επιχειρηματικά μοντέλα με έμφαση στη
βιωσιμότητα, απολαμβάνουν καλύτερες αποτιμήσεις στις κεφαλαιαγορές, ενώ ταυτόχρονα, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ενσωματώνουν κριτήρια περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, κοινωνικής εναρμόνισης και εταιρικής διακυβέρνησης στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων» σημείωσε ο κ. Ψάλτης.


Όσον αφορά στις τράπεζες, υπογράμμισε ότι είναι «οι πρώτες επιχειρήσεις που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ευρύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας», καθώς η επενδυτική τους συμπεριφορά αφορά διαχρονικά όχι μόνον τους μετόχους τους, αλλά και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. «Είναι καθοριστική η ευθύνη των
τραπεζών στην προώθηση της σύγχρονης ESG ατζέντας», συμπλήρωσε ο ίδιος και ανέδειξε ως σύγχρονα κριτήρια αξιολόγησης μίας επιχείρησης, που «ανάβουν το πράσινο φως» για την τραπεζική της χρηματοδότηση, την περιβαλλοντική αειφορία της λειτουργίας της, την εφαρμογή σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και τη διαφάνειά ως προς τα αποτελέσματα της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι «η Alpha Bank διοχετεύει τα κεφάλαιά της στην πιο υγιή επιχειρηματικότητα, διαχειριζόμενη υπεύθυνα τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, στηρίζει την προσπάθεια μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε σύγχρονα, βιώσιμα πρότυπα και παραμένει ανοικτή στην κοινωνία». Ως προς τον ρόλο των επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων στο νέο αυτό τοπίο, ο κ, Ψάλτης σχολίασε πως «αυτός γίνεται ομολογουμένως πιο σύνθετος αλλά και πιο συναρπαστικός, απαιτεί αναγνώριση των τάσεων στην κοινωνία και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση αλλαγών». «Δεν μπορεί κανείς να είναι οικονομικά ισχυρός, χωρίς να έχει το ανάλογο κοινωνικό αποτύπωμα», κατέληξε.


Σε πλεονεκτική θέση η Ελλάδα για μία ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο CEO της Alpha Bank αναφέρθηκε, τέλος, και στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, ως ένα δυναμικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, εξηγώντας πως η γεωπολιτική της θέση αφήνει σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης, τόσο σε πολιτικό/διπλωματικό όσο και οικονομικό/επιχειρηματικό επίπεδο.
Σχολίασε δε πως οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας αποτελούν τη βάση για την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού και της αγροδιατροφής που, σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά, δίνουν προβάδισμα στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς brand name.

«Οι άξονες των logistics και της ναυτιλίας, της ενέργειας, και ιδιαίτερα των ΑΠΕ, του τουρισμού και του πολιτισμού, αλλά και των τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές ευκαιρίες και ταυτόχρονα πλεονεκτήματα για την καίρια στροφή της ελληνικής οικονομίας προς μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», προσέθεσε ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας πως η αισιοδοξία του για το μέλλον εδράζεται στο γεγονός ότι «η χώρα μας έχει πλέον τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις, στέρεους θεσμούς καθώς και μία δημιουργική και παραγωγική εθνική ταυτότητα, η οποία χαλυβδώθηκε μέσα από τις μικρές και μεγάλες ήττες της προηγούμενες δεκαετίας και έγινε πιο εξωστρεφής και φιλική στις επιχειρηματικές ιδέες».

 


Η Bayer και η Microsoft προχωρούν σε στρατηγική συνεργασία με στόχο τη βελτιστοποίηση και την εξέλιξη των ψηφιακών δυνατοτήτων στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, ζωοτροφών, καυσίμων και ίνας

 • PDF

Οι εξειδικευμένες γνώσεις της Bayer στη γεωργία και η κορυφαία ψηφιακή της πλατφόρμα για την αγροτική παραγωγή, σε συνδυασμό με την cloud πλατφόρμα της Microsoft, ‘Microsof Azure’, δημιουργούν τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων οι οποίες θα επιταχύνουν την πρόοδο στη γεωργία και σε άλλους συναφείς κλάδους της οικονομίας.

 

Η Bayer ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft, με στόχο να αξιοποιήσει την τεχνολογία cloud και να δημιουργήσει ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων και λύσεων βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα,  για τη γεωργία και άλλους, συναφείς σε αυτήν, κλάδους της οικονομίας. Αξιοποιώντας προηγμένες υποδομές και νέες δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, η γεωργική παραγωγή θα μπορέσει να επιταχύνει την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και στηρίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας.

 

Ο σύγχρονος γεωργικός τομέας επωφελείται από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμες, όπως το Climate FieldView™ της Bayer, το οποίο σήμερα χρησιμοποιούν πάνω από 180 εκατομμύρια παραγωγοί σε περισσότερες από 20 χώρες. Υπάρχει, όμως, χώρος για βελτίωση σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, ζωοτροφών, καυσίμων και ίνας κυρίως σχετικά με το ενεργειακό αποτύπωμα, τη χρήση των πολύτιμων φυσικών πόρων ενισχύοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Βάσει της συμφωνίας, η Bayer και η Microsoft θα συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού νέες λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ορισμένα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των γεωργικών μονάδων, τη βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, τη βελτίωση της μεταποιητικής και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και με την παρακολούθηση και τη μέτρηση των στόχων ESG.

 

Για το σκοπό αυτό, οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν υποδομές οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών λύσεων και εργαλείων για τη γεωργία. Οι νέες αυτές λύσεις, με ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, θα είναι διαθέσιμες σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους - από μικρές τοπικές startups μέχρι εταιρείες με παγκόσμια παρουσία- που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και σε άλλους συναφείς κλάδους της οικονομίας, ώστε αυτές να μπορούν στη συνέχεια να τις ενσωματώνουν στα δικά τους προϊόντα και στις λύσεις που προσφέρουν στους πελάτες τους. Παράλληλα, η Bayer θα προχωρήσει στη μετάβαση του πυρήνα των εφαρμογών ψηφιακής γεωργίας στις νέες υποδομές, διευκολύνοντας τους πελάτες της να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις. Η συνεργασία ανάμεσα στη Bayer και τη Microsoft συνεχίζει μια μακρόχρονη σχέση η οποία βασίζεται σε μια κοινή αντίληψη και δέσμευση όσον αφορά στην προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά και την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

 

«Αυτή η συνεργασία έρχεται σε μια μοναδική στιγμή, καθώς η ανάγκη για περισσότερες καινοτόμες λύσεις γίνεται όλο και πιο επιτακτική σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τροφίμων και ίνας», ανέφερε ο κ. Liam Condon, Πρόεδρος του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG. «Καθώς ο κόσμος ολόκληρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πανδημία που συνεχίζεται και παράλληλα να βρει λύσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις εύθραυστες αλυσίδες προμήθειας και παραγωγής, κανείς δεν μπορεί να καθίσει με σταυρωμένα χέρια καθώς κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε συνεργασίες, κοινό όραμα και δράση. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η  Bayer και η Microsoft προχωρούν με στόχο να συμβάλουν θετικά, τόσο μέσα από τη συνεργασία τους, όσο και μέσα από τη δημιουργία προηγμένων υποδομών και ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν σε άλλες επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις της εποχής μας».

 

«Καθώς επιχειρηματίες και εταιρείες από το χώρο της γεωργίας και της τεχνολογίας προσπαθούν να ενισχύσουν την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα στην αλυσίδα αξίας των γεωργικών προϊόντων και καθώς η στήριξη των παραγωγών αποτελεί τη βάση όλων αυτών των προσπαθειών, η συνεργασία είναι κάτι απολύτως απαραίτητο», δήλωσε ο κ. Jeremy Williams, Επικεφαλής της Climate Corporation και του Τομέα Ψηφιακών Λύσεων για τη Γεωργία της Bayer. «Η Bayer είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία και τις ψηφιακές λύσεις για τη γεωργία. Η Microsoft, από την άλλη, δημιουργεί νέα πρότυπα όσον αφορά τις αξιόπιστες λύσεις cloud σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί, μπορούμε, ως μια ομάδα, να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε τις καινοτόμες εκείνες λύσεις που χρειάζεται ο πλανήτης μας για την παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών, νημάτων και καυσίμων».

 

«Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς, έτσι και στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, περνάμε ταχύτατα σε μια φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, από αυτόνομα τρακτέρ μέχρι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή συμβουλών και τη γεωργία ακριβείας», σημειώνει ο κ. Ravi Krishnaswamy, Αντιπρόεδρος του Τομέα Azure Global στη Microsoft. «Η συνεργασία με τη Bayer μας γεμίζει ενθουσιασμό, καθώς θα καταφέρουμε να επιταχύνουμε αυτόν το μετασχηματισμό και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες καινοτόμες λύσεις στον κλάδο της γεωργίας, συνδυάζοντας τη δύναμη του Microsoft Azure και την εμπειρία της Microsoft στην επεξεργασία δεδομένων, με την εξειδικευμένη γνώση της Bayer στην γεωργία και την αγροτική παραγωγή».

 

Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στρατηγικού χαρακτήρα, προς τον φιλόδοξο στόχο του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer για πωλήσεις 100% υποστηριζόμενες από ψηφιακές τεχνολογίες μέχρι το 2030, και παράλληλα ενισχύει την ικανότητά της να προσφέρει στους πελάτες της προηγμένες λύσεις ψηφιακής τεχνολογίας που τους βοηθούν να πετύχουν περισσότερα. Μέσα από την ψηφιακή καινοτομία και τις σύγχρονες λύσεις επεξεργασίας δεδομένων, η Bayer είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει νέα πρότυπα για τον κλάδο της γεωργίας.

 

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar