joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Άρθρα - Αναλύσεις

Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας υποδέχθηκε τους ROBONERDS σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό διήμερο που ενθάρρυνε την καινοτομία, την εξερεύνηση και τον αυτοματισμό

 • PDF

Στόχος όλων μας στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, μέσα από τις ξεναγήσεις και ασκήσεις προσομοίωσης, ήταν να εμπνεύσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να καινοτομούν και να ονειρεύονται τον κόσμο του μέλλοντος.

Τη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι ROBONERDS, η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Robot Design του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League που ταξίδεψε από το Ηράκλειο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια ενός γεμάτου διημέρου στις αρχές Ιουλίου, η ομάδα των 7 μαθητών ηλικίας 11 έως 13, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο τσιμέντου, να ενημερωθεί για την ιστορία και τις βασικές δραστηριότητές του αλλά και να περιηγηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης απολαμβάνοντας πλήθος δραστηριοτήτων και ξεναγήσεων.

Η ομάδα του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που στηρίζει σταθερά, υποδέχθηκε τους μικρούς ROBONERDS και τους δύο προπονητές τους έχοντας σχεδιάσει ένα γεμάτο πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων, διαδραστικών ασκήσεων αλλά και ξεναγήσεων στο χώρο. Στόχος του διημέρου ήταν να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές με ποιόν τρόπο όσα οραματίζονται και σχεδιάζουν στο χώρο της ρομποτικής έχουν εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες και στην παραγωγική διαδικασία ενός εργοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του εργοστασίου Ευκαρπίας έβαλε σε εφαρμογή μια άσκηση προσομοίωσης με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία του αυτοματισμού σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Η άσκηση προσομοίωσης παρουσίαζε στους μαθητές όλα τα βήματα που απαιτούνται από την λήψη μιας πληροφορίας για δυσλειτουργία, την αξιολόγηση και κατανόησή της μέχρι την τελική αποκατάσταση της βλάβης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι ROBONERDS χρειάστηκε να δουλέψουν έξυπνα και μεθοδικά εφαρμόζοντας όσα έχουν διδαχθεί ενώ κλήθηκαν να πάρουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν.

Κατά την επίσκεψή τους,  οι μικροί επισκέπτες ενημερώθηκαν σχετικά με τη δραστηριότητα του εργοστασίου, την τοπική συνεισφορά, τις περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιεί αλλά και τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια που εφαρμόζει. Παράλληλα, στη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εργαζομένους από διαφορετικά τμήματα και να γνωρίσουν όλη την αλυσίδα λειτουργίας του εργοστασίου. Επιπλέον, περιηγήθηκαν στον κόσμο της επιστήμης μέσα από τα παιχνίδια και τα πειράματα του διαδραστικού προγράμματος «Ντόκτορ Γουάι?» που η Εταιρεία υλοποιεί σε συνεργασία με τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας.

Ο Διευθυντής του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, Κώστας Νικολάου, αναφερόμενος στην επίσκεψη των παιδιών και των προπονητών τους δήλωσε: «Οι ROBONERDS μας εντυπωσίασαν όλους με τις πρωτότυπες ιδέες τους και τον μοναδικό τρόπο σκέψης τους. Η υπομονή και η επιμονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης ήταν αξιοθαύμαστη. Στόχος όλων μας στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας μέσα από τις ξεναγήσεις και την άσκηση ήταν να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν την καθημερινότητα ενός μηχανικού αυτοματισμών, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις STEM που έχουν αποκτήσει και να τα εμπνεύσουμε να συνεχίσουν να καινοτομούν και να ονειρεύονται τον κόσμο του μέλλοντος. Η ευθύνη μας αυτό το διήμερο αλλά και κάθε μέρα απέναντι στους νέους είναι μεγάλη. Μεγάλη ήταν όμως και η ικανοποίηση που νοιώσαμε βλέποντας τον ενθουσιασμό τους! Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε τους ROBONERDS ξανά στο μέλλον και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τότε θα έχουν σχεδιάσει ακόμα πιο καινοτόμους αυτοματισμούς».

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την προώθηση του STEM και της τεχνολογίας μέσα από δράσεις όπως αυτή, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, εκπαιδευτικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EduΑct: «Η βιωματική εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι νικητές της κατηγορίας Robot Design του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην κατανόηση της λειτουργίας των αυτοματισμών που τα ίδια τα παιδιά έχουν φτιάξει και πώς θα μπορέσουν να το συνδέσουν με προβλήματα ή υπηρεσίες που θα έχουν εφαρμογή στην πραγματική ζωή».

Το διήμερο των μαθητών και των προπονητών τους στην πόλη και το εργοστάσιο πλαισιώθηκε με ξενάγηση σε ιστορικές γειτονιές και συνοικίες της πόλης της Θεσσαλονίκης όπως τα Κάστρα, η Αρχαία Αγορά, η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League διεξήχθη  διαδικτυακά το  Σαββατοκύριακο 29 - 30 Μαΐου και έλαβαν μέρος ομάδες από όλη την Ελλάδα. Διοργανωτής του Πρωταθλήματος στην Ελλάδα είναι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Δράση για την Εκπαίδευση - EduAct. Η ομάδα ROBONERDS, με μαθητές του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστημών Κρήτης «Robotic & Science Academy», έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Robot Design με το βραβείο «Design Excellence» και δώρο ταξίδι στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, χορηγία του εργοστασίου.

Σύντομο βίντεο από την εμπειρία των παιδιών μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.titan.gr/el/newsroom/vivliothiki/video

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Τιτάνα για τους νέους: https://www.titan.gr/el/viwsimh-anaptuksh/youth-matters

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαγωνισμούς ρομποτικής της EduAct: https://educationunlimited.gr/leagues-challenges/

 Λουμάκης: Στρεβλώσεις απειλούν και πάλι την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

 • PDF

Στην εμφάνιση σκηνικού ανάπτυξης στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε στην ομιλία του από το βήμα του Συνεδρίου της A-Energy «Επενδύοντας στην Πράσινη Μετάβαση» ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης την Τετάρτη 21/7/21.

Ξεκινώντας την αναφορά του από το Target Modelo Πρόεδρος του ΣΠΕΦ χαρακτήρισε έκπληξη την σπουδή που καταγράφεται για την επαναθεσμοθέτηση μηχανισμών CRM (Capacity Remuneration Mechanism) εκτός αγοράς, παρόμοιων των άλλοτε ΑΔΙ, για την ενίσχυση των συμβατικών μονάδων φυσικού αερίου, «διερωτώμενος» τι πήγε άραγε στραβά και το Μοντέλο Στόχος δεν εξάλειψε όπως διαχρονικά προβαλλόταν την ανάγκη τέτοιων εκτός αγοράς σχημάτων.  Σε μια εποχή μάλιστα που οι χονδρεμπορικές τιμές τόσο στην Προημερήσια αγορά όσο και σε αυτήν της Εξισορρόπησης -που σημειωτέο διαμορφώνουν μόνες τους ελεύθερα οι συμβατικές μονάδες- καταγράφουν υψηλά επίπεδα, είναι να απορεί κανείς για την παρόλα αυτά επικαλούμενη οικονομικά ζημιογόνο λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην μελέτη που συνοδεύει το Market Reform Plan της ΡΑΕ για τη περίοδο Νοε 2020 – Απρ 2021.  Παράλληλος προφανής στόχος των εκτός αγοράς μηχανισμών αυτών αποτελεί η μείωση των εντός αγοράς χονδρεμπορικών τιμών με συνέπεια όμως την αλλοίωση της ποσοτικής εικόνας που εκπέμπουν οι αγορές αυτές για το πραγματικό κόστος ανά MWh της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Σε ότι αφορά την αγορά Εξισορρόπησης που αποτελεί πεδίο αποζημίωσης του ντετερμινιστικού capacity αλλά και της ευελιξίας των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς και των απανωτών ρεκόρ κόστους για Προμηθευτές και ΕΛΑΠΕ που κατέγραφε πριν την μεταβατική απαγόρευση των αρνητικών τιμών τον περασμένο Φεβρουάριο από την ΡΑΕ, ο κος Λουμάκης υπογράμμισε πως παραμένει ακόμα σε πολλαπλάσια επίπεδα συγκριτικά με αντίστοιχες ευρωπαϊκές και πως από το 2022 αναμένεται να πλήξει και τα έργα ΑΠΕ με ΣΕΔΠ που θα φέρουν πλήρεις υποχρεώσεις εξισορρόπησης.   Η επικείμενη μάλιστα επαναφορά της δυνατότητας για αρνητικές προσφορές στην καθοδική αγορά ενδέχεται να πυροδοτήσει εκ νέου ράλι κόστους επιπροσθέτως και του όποιου μηχανισμού CRM υιοθετηθεί.

Την ώρα λοιπόν που βιώνουμε την αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικές πηγές σε επίπεδα άνω των 85 ευρώ/MWh και που στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια για εκτός αγοράς μηχανισμούς επιπλέον ενίσχυσης της, στον διαγωνισμό ΑΠΕ της ΡΑΕ του περασμένου Μαίου καταγράφηκε αντιδιαμετρική εικόνα υπερβολικής πτώσης τιμών στο επίπεδο των 34 ευρώ/MWh.  Μιας πτώσης που ξεπερνά κατά πολύ την ωρίμανση της τεχνολογίας και που επιπλέον δεν μπορεί να συνδυαστεί κατά κανένα τρόπο με την μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, όπως του χάλυβα, του χαλκού αλλά και των πάνελς που διαμορφώνεται διεθνώς ένεκα της διάβρωσης της παραγωγικής βάσης ελέω των μέτρων κατά της πανδημίας του COVID-19 αλλά και της ανάκαμψης της ζήτησης.  Σαφής εκτίμηση μας, σημείωσε ο κος Λουμάκης, είναι πως η πτώση αυτή είναι στρεβλή και πως οδηγήθηκε από βραχεία στρατηγική κάποιων συμμετεχόντων με γνώμονα την απόσπαση της μερίδας του λέοντος στα δημοπρατούμενα MW ώστε να εκτοπιστούν μικρομεσαίοι παίκτες (που δεν έχουν άλλη οδό για να αναπτύξουν έργα) και εν συνεχεία την σε βάθος τετραετίας δυνάμει του ν. 4643 απεμπόληση των ζημιογόνων αυτών PAAs με τον ΔΑΠΕΕΠ.  Άλλωστε για όποιον δεσπόζοντα συμμετέχοντα είναι ήδη καθετοποιημένος, δηλαδή διαθέτει προμήθεια ή σκοπεύει μόλις αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του να καθετοποιηθεί εξαγοράζοντας κάποια εταιρεία προμήθειας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πωλεί το παραγόμενο ρεύμα του στον εαυτό του, δηλαδή εν τέλει στους καταναλωτές πελάτες του στα ~120+ ευρώ/MWh αλλά να παραμένει στο ζημιογόνο PPA με τον ΔΑΠΕΕΠ των 34 ευρώ/MW επιδοτώντας των ΕΛΑΠΕ με τη διαφορά της Τιμής Αναφοράς αυτής από την ΕΤΑ της τεχνολογίας που διαμορφώνει ιδίως η ΤΕΑ στην Προημερήσια αγορά και που κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.  Όπως είναι ωστόσο προφανές, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, τέτοιες στρατηγικές στρεβλώνουν καίρια το μοντέλο των διαγωνισμών της ΡΑΕ, το οποίο μάλιστα μέσω της επέκτασης του έως το 2024 φιλοδοξεί να διευκολύνει τον πλουραλισμό των συμμετεχόντων στις νέες ΑΠΕ.

Η ΡΑΕ πρόσφατα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τιμές για το κεφαλαιουχικό κόστος Cost of New Entry (CONE) των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ αυτών και των ΑΠΕ, χωρίς επί του παρόντος να γνωρίζουμε στο που αποσκοπεί η πρωτοβουλία.  Ο ΣΠΕΦ, όπως πάντοτε, συνέδραμε με πραγματικά στοιχεία κόστους την διαβούλευση της Αρχής σε ότι αφορά τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, τα οποία ωστόσο αξιοποιήθηκαν μόνο μερικώς.  Εν προκειμένω η ΡΑΕ υιοθέτησε την εισήγηση μας για περισσότερες της μίας κατηγορίες επαγγελματικών Φ/Β έργων καθώς και για υψηλότερα επίπεδα CONE σύμφωνα με όσα κατέθεσε τότε ο σύνδεσμος αναλόγως την εγκαταστημένη ισχύ τους, ωστόσο περιορίστηκε μόνο σε δύο κατηγορίες, ήτοι άνω και κάτω των 10 MW σύμφωνα με όσα παρουσίασε στο συνέδριο εκπρόσωπος της Αρχής.  Παρουσιάζεται λοιπόν το παράδοξο, σημείωσε ο κος Λουμάκης, η ΡΑΕ να μην έχει θεσπίσει κατηγορία κάτω του 1 MW για το CONE που ως γνωστόν στη χώρα μας αποτελεί την αριθμητική πλειοψηφία των νέων επαγγελματικών Φ/Β έργων συνήθως 400 kW, ενώ η δικαιολογία της Αρχής πως δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα προφανώς δεν πείθει.  Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ χαρακτήρισε ως σοβαρό λάθος την μη διακριτή αποτύπωση της κατηγορίας νέων Φ/Β έργων κάτω του 1 MW στο αρχείο CONE της ΡΑΕ και την ανάμειξη της με τα έως 10 MW έργα, που απέχουν παρασάγγας στις οικονομίες κλίμακας.

Εν προκειμένω η Αρχή θεωρεί το κεφαλαιουχικό κόστος των έργων κάτω του 1 MW στα 600 ευρώ/kW (800 ευρώ/kW έχει εισηγηθεί ο ΣΠΕΦ), το οποίο και σημαίνει πως ένα πάρκο λ.χ. των 400 kW δύναται να κατασκευαστεί με μόλις 240,000 ευρώ περιλαμβανομένων μάλιστα των Όρων Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ που συνήθως κυμαίνονται στα 60,000 – 90,000 ευρώ. Όπως ανέλυσε ο κος Λουμάκης ως ενδεικτικό παράδειγμα, το πλήρες κόστος ενός Φ/Β των 400 kW σε γήπεδο 6-7 στρεμμάτων πολυγωνικά περίπου τετράγωνης μορφής δηλαδή με σχετικά μικρή περίμετρο, χωρίς το κόστος της γης, δεν έχει καμία σχέση σήμερα με τα ποσά αυτά και φθάνει τις 300,000 ευρώ, με μια ενδεικτική ανάλυση για έργο προδιαγραφών να έχει ως εξής:

Φ/Β Πάνελς και inverters = 110,000
Μεταλλικές Βάσεις = 25,000
Υποσταθμός ΧΤ/ΜΤ χωρίς τηλεμετρία για την ΜΤ = 33,000
Καλώδια DCAC ΧΤ και ΜΤ, γειώσεις και λοιπό ηλεκτρολογικό υλικό = 12,000
Οικοδομικά – Περίφραξη = 10,000
Χωματουργικά – διαμορφώσεις = 3,000
Αλεξικέραυνο = 3,000
Εργασία εγκατάστασης Φ/Β μέρους = 15,000
Σύστημα συναγερμού & CCTV με τις καλωδιώσεις και την εργασία τους = 12,000
Μελέτη / αδειοδότηση / γενικά έξοδα φορέα = 5,000
Μέσο κόστος Όρων Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ = 70,000
ΣΥΝΟΛΟ = 298,000 ευρώ

Αν μάλιστα το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις λ.χ. πετρώδη μορφή εδάφους οπότε η απευθείας πασσαλόμπηξη δεν είναι εφικτή αλλά απαιτείται προηγουμένως διάνοιξη οπών με διάτρηση και πλήρωση με μπετόν ή ειδικές διαμορφώσεις ή οι Όροι Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται στις λ.χ. 90,000 ευρώ που είναι λίαν σύνηθες σήμερα, το κόστος αυξάνεται έτι περαιτέρω και μπορεί να φθάσει και τις 320,000 ευρώ ή και περισσότερο.  Η αγορά των φωτοβολταϊκών κατέληξε  κος Λουμάκης, έχει στο παρελθόν ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα από τυφλές και οριζόντιες καταγραφές που οδήγησαν σε παντελώς λάθος αποφάσεις και εν συνεχεία πολιτικές.

Σε ότι αφορά το WACC (Σταθμισμένο Κόστος Κεφαλαίου) που αποδίδει η ΡΑΕ στα φωτοβολταϊκά, ο κος Λουμάκης εμφανίστηκε σκωπτικός.  Tο WACC των επαγγελματικών Φ/Β αδιακρίτως μεγέθους λαμβάνεται στον πίνακα της Αρχής μόλις στο 5% δηλαδή μικρότερο από των μεγάλων επενδύσεων μονάδων φυσικού αερίου αλλά και των υπολοίπων στον ίδιο πίνακα στο 7%.  Ο κος Λουμάκης υπενθύμισε πως η Αρχή έχει εσχάτως αποδώσει WACC στο ~7% ή και ακόμη υψηλότερο σε μονοπωλιακές ρυθμιζόμενες δραστηριότητες διαχειριστών δικτύων ρεύματος και αερίου (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΔΑ κλπ), που το μακροπρόθεσμο ρίσκο επιβίωσης τους είναι σαφέστατα μικρότερο έως και μηδενικό, εν συγκρίσει μάλιστα με των ιδιωτικών επαγγελματικών Φ/Β μονάδων.  Η ραγδαία εξέλιξη της ανανεώσιμης τεχνολογίας, το country risk διαχρονικά της Ελλάδας, η δομική αρχιτεκτονική αστάθεια των οικονομικών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που ιδίως αφορά τα Φ/Β πάρκα των μη καθετοποιημένων ιδιωτών επενδυτών που δεν έχουν την δυνατότητα να τον εγκαταλείψουν και να στραφούν σε ενδοομιλικά PPAs με τον εαυτό τους, η εισαγωγή γενικώς του μοντέλου των PPAs για τα νέα έργα με τρίτες εταιρείες-καταναλωτές και της επισφάλειας που αυτό εισάγει πέραν του βραχύτερου χρονικού ορίζοντα τους, καθώς και τα υψηλά κόστη και αβεβαιότητες που εισήγαγε το Target Model και η Αγορά Εξισορρόπησης, θέτουν συνεχείς και σημαντικές προκλήσεις οικονομικών απωλειών για τους ιδιώτες επενδυτές, παράγοντες που εν τέλει αυξάνουν σημαντικά το εύλογο κόστος χρήματος (WACC) των επενδύσεων αυτών, πολύ πάνω από λ.χ. μονοπωλιακών και ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων δικτύων που ενδεικτικά προαναφέρθηκαν, σημείωσε ο κος Λουμάκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ σχολίασε επίσης πως δυστυχώς οι υπολογισμοί του WACC στον δημόσιο διάλογο φαίνεται να έχουν ευρύτερα αποψιλωθεί ως προς την διάσταση βάθους χρόνου 20ετίας που θα έπρεπε εν προκειμένω για τις επενδύσεις στα Φ/Β να έχουν και που δυστυχώς πολλοί αγνοούν παρασυρόμενοι από τα πρόσκαιρα μέτρα παροχής ρευστότητας της περιόδου που διανύουμε λόγω της πανδημίας.  Είναι υπεραπλουστευτικό υπογράμμισε ο κος Λουμάκης με Euribor επί του παρόντος αρνητικό, να θεωρεί κανείς πως το κόστος δανεισμού και ευρύτερα χρήματος στο μέλλον δεν θα λάβει την ανιούσα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η οικονομία της έχει καίρια χτυπηθεί λόγω των μέτρων κατά του COVID.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κορονοϊός δεν θα καταστήσει δυστυχώς την ΕΕ ενιαία χώρα και πως αργά ή γρήγορα με την υποχώρηση της πανδημίας όχι μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα παροχής ρευστότητας θα αποσυρθούν αλλά πιθανώς μέσω προγραμμάτων οικονομικής σύσφιξης ή ακόμη και λιτότητας να επιχειρηθεί η ανάκτηση της με σκοπό τον έλεγχο του πληθωρισμού κατά την πάγια πολιτική της ΕΚΤ που παραμένει πρωτίστως προσηλωμένη στο μέγεθος αυτό και πολύ λιγότερο στην ανάπτυξη.

Τέλος σε ότι αφορά τα πράσινα PPAs μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών, ίσως και προμηθευτών, o Πρόεδρος του ΣΠΕΦ χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την δημιουργία μιας αξιόπιστης πλατφόρμας διεξαγωγής τους καθώς και της οικονομικής ενίσχυσης ή/και κρατικής εγγύησης τους ώστε να καλυφθούν κενά και επισφάλειες.  Η αγορά των PPAs δεν έχει καν ακόμη ξεκινήσει ανέφερε ο κος Λουμάκης, αφού δεν έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα τέτοια συμβόλαια μεταξύ ανεξάρτητων εταιριών στη χώρα μας.

 

ENEL GREEN POWER: Ο ιστορικός ποδηλατικός αγώνας «Θυσίας»: ενέργεια με κάθε τρόπο

 • PDF

Είναι η τρίτη φορά που η Enel Green Power φιλοξένησε έναν αγώνα ποδηλασίας κοντά σε ένα από τα ανανεώσιμα έργα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προωθεί τόσο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και την περιοχή.

Η βιώσιμη ανάπτυξη καθοδηγεί το επιχειρηματικό μας μοντέλο και ενσωματώνεται σε όλες τις φάσεις κάθε έργου.

Στην Enel Green Power δημιουργούμε αμοιβαία αξία γύρω από τα έργα μας και ενσωματώνουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) στην επιχειρηματική μας στρατηγική. Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της Καλής Υγείας και Ευημερίας (SDG 3) και της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (SDG 4). Ο 43ος ιστορικός αγώνας ποδηλασίας «Θύσιας», του οποίου η διαδρομή πέρασε κοντά από το αιολικό πάρκο «Λίθος» 18,9MW, είναι μια ακόμα πρωτοβουλία που ενδυναμώνει τη δέσμευσή μας για αυτούς τους στόχους.

Ο αιολικός αγώνας ποδηλάτου

Ο Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας που υποστηρίξαμε μαζί με τους διοργανωτές του – τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών και τις τοπικές αρχές - πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Μαΐου στα Καλάβρυτα. Φέτος, η τριήμερη αυτή πρωτοβουλία ξεπέρασε τα στενά όριας ενός αγώνα: ήταν επίσης ένα ιστορικό-πολιτιστικό γεγονός, καθώς το 2021 σηματοδοτεί την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο αγώνας, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα  του εθνικού πρωταθλήματος, αποτελείται από την ατομική χρονομέτρηση, τη Λίγκα Δρόμου Elite και το «Gran-Fondo Θυσίας». Περισσότεροι από 350 ποδηλάτες ηλικίας 17 έως 66 ετών συμμετείχαν στον αγώνα, συνολικής απόστασης 236 χλμ.

Το «Gran-Fondo Thisias» είναι μια γνωστή ποδηλατική διαδρομή που ξεκινά από την  Πάτρα και καταλήγει στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων, ενώ προσφέρει μια περιπετειώδη εμπειρία με γραφικά τοπία. Με την επίσημη έναρξη της διαδρομής Gran-Fondo Θυσίας, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της Enel Green Power συνάντησαν 45 μαθητές στο τοπικό δημοτικό σχολείο προκειμένου να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Energy on the Go». Ταυτόχρονα, τα παιδιά πήραν μέρος στην εκπαίδευση για «Σωστή Ποδηλατική Συμπεριφορά» που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Ευθύμιο Τζοβόλο, έναν έμπειρο προπονητή ποδηλάτων από την τοπική κοινωνία που παρουσίασε τους τρόπους για να προστατευόμαστε στον δρόμο, ξεκινώντας με την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου.

"Η συνεργασία με την Enel Green Power είναι ιδιαίτερη για εμάς, καθώς έχουμε κοινούς στόχους. Η EGP παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστατεύει το περιβάλλον, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση άνθρακα.  Ως Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών  χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς και προστατεύουμε το περιβάλλον μειώνοντας τη ρύπανση από τα συμβατικά οχήματα.

Διαμαντόπυλος Βασίλειος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και Γενικός Γραμματέας στον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών

Αξία για την τοπική κοινωνία

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τα έργα μας. Είμαστε μέρος των τοπίων και ένα βασικό στοιχείο στις ζωές των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ένας από τους στόχους μας  είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών, προστατεύοντας το περιβάλλον. Χάρη σε αυτήν την αθλητική πρωτοβουλία, δόθηκε περισσότερη δημοσιότητα στην περιοχή και στη φυσική της ομορφιά, ενώ προσέλκυσε και πολλούς επισκέπτες.

Η γνωστή πόλη των Καλαβρύτων προβλήθηκε επίσης και  για τις ιδιαιτερότητες της, ενώ η τοπική κοινωνία ήρθε ακόμα πιο κοντά στα αιολικά μας έργα και έμαθε περισσότερα για την ενέργεια από ανανεώσιμε πηγές. Εκτός από την εκπαίδευση για την προσωπική ασφάλεια στην ποδηλασία, πραγματοποιήσαμε επίσης το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα "Energy on the Go" το οποίο ενημερώνει τα παιδιά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία και την καινοτομία. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μέρος του προγράμματος της κοινωνικής εταιρικής μας ευθύνης.Ξεκίνησε το 2014 και κάθε χρόνο έκτοτε λαμβάνει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Η βιωσιμότητα είναι η κινητήριος δύναμη του επιχειρηματικού μοντέλου και των δραστηριοτήτων της Enel Green Power. Συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και μέσω της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρία. Υποστηρίζοντας τον ποδηλατικό αγώνα «Θυσίας»  αυξήσαμε τη δημοσιότητα της περιοχής, εμπλουτίσαμε την τουριστική ταυτότητα των Καλαβρύτων και προωθήσαμε την πόλη ως έναν ενδιαφέρον προορισμό. Ταυτόχρονα, φέραμε την τοπική κοινωνία πιο κοντά στα αιολικά μας πάρκα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Χρύσσα Γιαννοπούλου, Sustainability Expert, Enel Green Power Greece

 

Μέσω του μοντέλου «Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας» εγγυόμαστε προστιθέμενη αξία στην επιχείρησή μας και την ίδια στιγμή δημιουργούμε ακόμα περισσότερη αξία για την κοινωνία και τον πλανήτη. Η επένδυση σε βιώσιμα έργα έχει θετική επίπτωση για την εταιρία σε επίπεδο κοινωνίας, κυβερνήσεων, μετόχων, οικονομικών ιδρυμάτων και εργαζομένων.

 

Ένα βήμα πριν από την έναρξη εργασιών στην Τούμπα

 • PDF

Το καθοριστικό βήμα για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης ανέγερσης νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ  ενέκρινε ομόφωνα το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, γεγονός που σημαίνει ότι το  αμέσως προσεχές διάστημα θα σταλεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σχετικός φάκελος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε με  Προεδρικό Διάταγμα να εγκριθεί η έναρξη του έργου.

Με την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής ουσιαστικά έγινε αποδεκτός ο σχεδιασμός επί εδάφους, δηλαδή η χάραξη συντεταγμένων, πολεοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών, άρα και ο καθορισμός κοινόχρηστων, κοινωφελών και οικοδομήσιμων χώρων.

Στόχος είναι να αναγερθεί ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου με αθλητικές εγκαταστάσεις προδιαγραφών FIFA/UEFA και παράλληλα να πραγματοποιηθεί η αστική ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την εξέλιξη στη συνολική ανάπλαση στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και θέλω να αναγνωρίσω την καλή συνεργασία που είχαμε ως ΥΠΕΝ με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, που σημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο υψηλών προδιαγραφών και ταυτόχρονα θα εκκινήσουν τα έργα ανάπλασης στην Τούμπα. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε με αμείωτους ρυθμούς όλα για όσα ως Κυβέρνηση έχουμε δεσμευθεί».

Δήμος Αθηναίων: Νέο πρόγραμμα στήριξης 340 οικογενειών της πόλης που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία

 • PDF

Στο πλευρό του ευάλωτου πληθυσμού της πόλης στέκεται ο Δήμος Αθηναίων υλοποιώντας πολύπλευρες δράσεις για την υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξή του. Σε συνέχεια της επιτυχίας των προγραμμάτων που δημιούργησε πέρσι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) για τη στήριξη νοικοκυριών που υπέστησαν σημαντική απώλεια εισοδήματος εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. στηρίζει ξανά 340 νοικοκυριά της Αθήνας που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία, με ένα νέο δεκάμηνο πρόγραμμα στήριξης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής και τη Lidl Ελλάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι 340 οικογένειες θα λαμβάνουν ανά δεκαπενθήμερο πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (προϊόντων ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας, χαρτικών κ.λπ.), καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη από τους επιστήμονες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους), που «τρέχουν» το πρόγραμμα.

«Ήδη από το περσινό καλοκαίρι επιδείξαμε ταχύτατα αντανακλαστικά και δημιουργήσαμε τα δύο πρώτα προγράμματα στήριξης των οικογενειών που είδαν τη ζωή τους και την οικονομική τους κατάσταση να αλλάζει εξαιτίας της πανδημίας. Η περσινή εμπειρία μάς έδειξε τον δρόμο και απέδειξε την αναγκαιότητα στήριξης αυτών των οικογενειών, πολύ πριν η απώλεια εισοδήματος αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα», τονίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γρηγόρης Λέων.

Το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στο ευρύτατο πλέγμα παροχών και υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων για τις ευάλωτες ομάδες της πόλης μας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1) Εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2020 και Ε9

2) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

3) ΑΜΚΑ για όλα τα μέλη της οικογένειας

4) Αστυνομική ταυτότητα αιτούντος ή Διαβατήρια και Άδειες Διαμονής για όλα τα μέλη της οικογένειας

5) Κάρτα ανεργίας (εφόσον υπάρχει)

6) Μισθωτήριο συμβόλαιο αν το σπίτι ενοικιάζεται ή Λογαριασμό ΔΕΚΟ (στο όνομα του αιτούντος) ή Ε1 σε περίπτωση φιλοξενίας

7) Έγγραφα που να πιστοποιούν την καταγγελία ή την αναστολή σύμβασης εργασίας.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά προς αποφυγή του συνωστισμού και των μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού, στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , από 22 Ιουλίου 2021 έως 29 Ιουλίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-5246515 (εσωτερικό 2).

 

Αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης

 • PDF

Στο πλάνο αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης  αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στην Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Αυτά τα δύο χρόνια έχουμε θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο των έργων υποδομής»,  τόνισε ο κ. Καραμανλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον ΒΟΑΚ,  το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλους τους Νομούς. «Έργα που αλλάζουν την Κρήτη και δίνουν μεγάλη αναπτυξιακή πνοή», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής για να προχωρήσει γρήγορα η αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταστρώσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη και το κυριότερο έχει συνδέσει την υλοποίησή του με την καταβολή των δόσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανέφερε ότι έχει λυθεί το πολύ σοβαρό θέμα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι χώροι θα αποδεσμευτούν προς αξιοποίηση.

«Είπαμε ότι αυτή την έκταση των 2.800 στρεμμάτων δεν θα την αφήσουμε να γίνει ένα νέο Ελληνικό», τόνισε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι ήταν ντροπή που αυτό το ακίνητο παρέμεινε αναξιοποίητο επί 20 χρόνια. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν θα αγνοήσει τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει όμως να κάνει διάλογο και με το Δήμο και με την Περιφέρεια και με όλους τους φορείς, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση.

 

Σημαντικές διακρίσεις της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς στα FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2021

 • PDF

Τρεις σημαντικές διακρίσεις στα FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2021 έλαβε η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς που αναδείχθηκε μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς για την ακρίβεια των εκτιμήσεων της. Τα FocusEconomics Analyst Forecast Awards επιβραβεύουν την ορθότητα των οικονομικών εκτιμήσεων σε έξι βασικούς οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, δημοσιονομικό ισοζύγιο, πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματικές ισοτιμίες, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) σε 91 χώρες και για τις χρηματιστηριακές τιμές 23 εμπορευμάτων και μετάλλων.

 

Η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς έλαβε δύο πρώτες θέσεις μεταξύ 50 διεθνών οργανισμών, τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτικών οίκων για την εκτίμηση που διατύπωσε αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού της ευρωζώνης και βρέθηκε στην πρώτη τριάδα για την εκτίμησή της αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων.

Επίσης, έλαβε την πρώτη θέση για τις εκτιμήσεις που αφορούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας καθώς και την εξέλιξη του δημοσιονομικού ισοζυγίου και ήταν στην δεύτερη θέση για την εκτίμηση αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ της Κύπρου.

 

Oι διακρίσεις δίνονται με βάση τις μηνιαίες προβλέψεις των οικονομολόγων για διάστημα 22 μηνών. To FocusEconomics είναι διεθνής οργανισμός με αντικείμενο την παροχή οικονομικών αναλύσεων και προβλέψεων για 131 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Δήμος Αθηναίων και ΕΟΤ ενώνουν δυνάμεις για την Αθήνα - Κοινές δράσεις για την εξωστρέφεια της πόλης στις διεθνείς αγορές τουρισμού

 • PDF

Με στόχο την τουριστική προβολή της Μητροπολιτικής και ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και την ανάδειξή της σε διεθνή ανταγωνιστικό προορισμό, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) υπέγραψαν τριετές μνημόνιο συνεργασίας, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο δυνάμεις προς όφελος της Αθήνας.

Οι δύο φορείς συμπράττουν, σε μία περίοδο που ο τουριστικός κλάδος έχει υποστεί τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου μέσα από τη δυναμική προβολή της ελληνικής πρωτεύουσας να συμβάλουν στην ανάκαμψη των τουριστικών επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Το σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΑ και τον ΕΟΤ αφορά στρατηγικές δράσεις για την ανάδειξη της Αθήνας:

 • Σε ιδανικό προορισμό ταξιδιών μικρής διάρκειας (city-break destination) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
 • Σε πρότυπο προορισμό συνεδρίων και μεγάλων διοργανώσεων
 • Σε προορισμό για διαμονή διαρκείας των σύγχρονων ψηφιακών νομάδων (digital nomads)
 • Σε προορισμό νεανικού τουρισμού, τουρισμού τρίτης ηλικίας, γαστρονομικού τουρισμού κ.ά.

Οι δύο φορείς αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενιαίου destination brand, με δημιουργία πρωτότυπου προωθητικού υλικού για ειδικούς τομείς τουρισμού, μεγιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την προβολή της Αθήνας.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΤ παρέδωσε προς χρήση στην ΕΑΤΑ προωθητικό βίντεο για την Αθήνα, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Travel Channel.

Στόχος του βίντεο (https://youtu.be/EDP_nTOv-OY), είναι η ανάδειξη της Αθήνας ως σύγχρονης πόλης, της οποίας η καθημερινότητα είναι σύμφυτη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των υποδομών της πόλης που εξυπηρετούν τον συνεδριακό τουρισμό, καθώς και επικοινωνιακή προώθηση της πρωτοβουλίας του «προγράμματος Πρεσβευτών» της ΕΑΤΑ, με σκοπό την προσέλκυση νέων συνεδρίων.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, τονίζει: «Ο τουρισμός της Αθήνας έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ένα πλήγμα που είναι μάλιστα δυσανάλογο σε σχέση με άλλους προορισμούς της χώρας μας, τους τελευταίους 16 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Θέλουμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση και η Αθήνα να πρωταγωνιστήσει ξανά στον τουρισμό της χώρας μας καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων στοχεύει ακριβώς στην κοινή προσπάθεια ισχυρής και βιώσιμης επανεκκίνησης του τουρισμού της πρωτεύουσας. Ο ΕΟΤ επιδιώκει τις συνέργειες, καθώς αυτές είναι ένα από τα «κλειδιά» της ανάκαμψης του τουρισμού στην μετά-Covid περίοδο, γι’ αυτό και χαίρομαι που υπογράψαμε με την ΕΑΤΑ το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε όσον αφορά την προβολή της Αθήνας στο εξωτερικό. Και επειδή προχωράμε άμεσα σε πράξεις, εκτός από το προωθητικό βίντεο, το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Travel Channel, αποφασίσαμε το 30% του προγράμματος μέσω του «εργαλείου» programmatic που θα υλοποιήσει ο ΕΟΤ τους επόμενους μήνες, να διοχετευθεί στοχευμένα στην προβολή της Αθήνας. Αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ κ. Βαγγέλης Βλάχος, επισημαίνει: «Σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους, η συνένωση δυνάμεων είναι περισσότερο πολύτιμη από ποτέ. Η ΕΑΤΑ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής της πόλης, αξιοποιώντας τους δύο βασικούς πυλώνες της, το This is Athens, που αποτελεί τον επίσημο οδηγό της Αθήνας στο εξωτερικό και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών, που προωθεί τον συνεδριακό τουρισμό της πόλης. Η συνεργασία που αναπτύσσουμε με τον ΕΟΤ, έρχεται να ενισχύσει το έργο μας, αφού μάς δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε με τον πιο ωφέλιμο τρόπο τα επικοινωνιακά και χρηματοδοτικά «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να προβάλουμε την Αθήνα στοχευμένα στις διεθνείς αγορές. Μέσα από αυτή τη σύμπραξη, δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες  για να προβληθεί η Αθήνα ως ένας βιώσιμος, ασφαλής και ανταγωνιστικός προορισμός για συνέδρια, τουρισμό αναψυχής, αλλά και διαμονή διαρκείας».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα σχεδιαστούν κοινές δράσεις προβολής, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΕΑΤΑ θα μπορεί να έχει σημαντική παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, στις οποίες παραδοσιακά συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

 

MYTILINEOS: Υπογραφή της συμφωνίας με τη ΔΕΗ

 • PDF

Η ιστορική «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα είναι μία «πράσινη» βιομηχανία

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. για την παροχή  ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του Τομέα Μεταλλουργίας.

Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η αγαστή συνεργασία των δύο κορυφαίων εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στο πλαίσιο της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Η συμφωνία αυτή θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η MYTILINEOS έχει δεσμευθεί - στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη - να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Ειδικότερα για τον Τομέα Μεταλλουργίας, η MYTILINEOS φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%.  Μέχρι το 2030, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ..

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μία συνεργασία, που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας, ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την MYTILINEOS. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε για το χρονικό διάστημα 1/7/2021 – 31/12/23 .Η Schneider Electric αναγνωρίζεται ως «2021 Microsoft Sustainability Changemaker Partner of the Year»

 • PDF
 • Το βραβείο αυτό τιμά τη μακροχρόνια δέσμευση της Schneider Electric για τη βιωσιμότητα και τις κορυφαίες ψηφιακές λύσεις της στην αγορά, οι οποίες βοηθούν τους πελάτες να επιτύχουν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξής τους
 • Μαζί με τη Microsoft, η Schneider Electric υποστηρίζει πελάτες όπως την JLL και την Blackstone για να αναπτύξουν και να επιτύχουν στόχους εξάλειψης αποτυπώματος άνθρακα
 • Επισημαίνεται η 30ετή παγκόσμια σχέση της Schneider Electric με τη Microsoft και το κοινό όραμά τους για ένα βιώσιμο μέλλον

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, απέσπασε  τη διάκριση της Microsoft ως  «Sustainability Changemaker Partner of the Year 2021». Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τον αντίκτυπο που είχε η Schneider Εlectric, βοηθώντας τους πελάτες της να ορίσουν και να επιτύχουν στόχους εξάλειψης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιώντας την κορυφαία λύση EcoStruxure™ της εταιρείας, η οποία υποστηρίζεται από τις τεχνολογίες της Microsoft.

Για την περίοδο 2018-2020, η Schneider Electric βοήθησε τους πελάτες της να εξοικονομήσουν 134 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 -συνυπολογίζοντας και το πρώτο τρίμηνο του 2021 η εξοικονόμηση αγγίζει τα 276 εκατομμύρια τόνους. Η Schneider Electric, ανακηρύχθηκε επίσης τον Φεβρουάριο ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο από την Corporate Knights, για την συμβολή της προς τις εταιρείες να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του καθορισμού φιλόδοξων στόχων για την κλιματική αλλαγή και την επίτευξή τους. Χρησιμοποιώντας το χαρτοφυλάκιο λύσεων EcoStruxure™, οι οποίες τροφοδοτούνται από την πιο εξελιγμένη έκδοση του Microsoft Azure, η εταιρεία βοηθά τους οργανισμούς να ορίσουν, να επιτύχουν και να μετρήσουν τους επιστημονικούς στόχους εξάλειψης εκπομπών άνθρακα.

«Το Βραβείο Microsoft Sustainability Changemaker Partner of the Year, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική αναγνώριση του έργου που κάνουμε μαζί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια πολύτιμη σχέση και στο μέλλον, θα εργαστούμε για την εφαρμογή μιας νέας λύσης από κοινού καινοτομίας και πώλησης, με το όνομα EcoStruxure™ Traceability Advisor. Αυτή η λύση θα βοηθήσει τους αμοιβαίους πελάτες μας να συνδέσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων σε όλη την αλυσίδα αξίας για να δημιουργήσουν μια ανθεκτική, ανιχνεύσιμη και ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε ο Philippe Delorme, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Energy Management της Schneider Electric. «Ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο από την Corporate Knights, γνωρίζουμε ότι το μέλλον είναι ‘πράσινο’, ‘έξυπνο’, ανθρωποκεντρικό και τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε πολύ τυχεροί που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τους συνεργάτες μας, καθώς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε την προσφορά προϊόντων και την ενίσχυση της 30ετούς σχέσης μας με τη Microsoft για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος».

Ανάμεσα στους πελάτες που έχει βοηθήσει η Schneider Electric μαζί με τη Microsoft, βρίσκεται και η JLL, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες Real Estate στον κόσμο. Η JLL έχει θέσει ισχυρές δεσμεύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και για τη λήψη δεδομένων ενέργειας και αειφορίας σε ολόκληρο το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Ο Darren Battle, Asia-Pacific Head of Corporate Real Estate and Workplace ανέφερε: «Χάρη στη λύση EcoStruxure™ της Schneider Εlectric για Real Estate, η νέα έδρα της JLL στη Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί έξυπνες IoT τεχνολογίες για να υποστηρίξει τους στόχους της εταιρείας και να δημιουργήσει τον εργασιακό χώρο του μέλλοντος. Αυτή η λύση βοηθά την JLL να βελτιώσει την ευημερία των εργαζομένων, να μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά 30% και να αυξήσει τη συνολική αξία του κτιρίου με έναν εντελώς βιώσιμο τρόπο».

Με αυτό το βραβείο, η Schneider Electric αναγνωρίστηκε επίσης από τη Microsoft για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης ενέργειας και βιωσιμότητας για τη Blackstone, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών μετοχών στον κόσμο. Η Schneider Electric εφάρμοσε την κορυφαία λύση λογισμικού ESG, την EcoStruxure ™ Resource Advisor, για να συγκεντρώσει τα δεδομένα ενέργειας και χρηστικότητας σε όλα τα επίπεδα του χαρτοφυλακίου της Blackstone, από μεμονωμένους ιστότοπους έως περιφερειακές διατομές.

Τα δεδομένα από το Resource Advisor δίνουν τη δυνατότητα στη Blackstone να διαπραγματεύεται συμβόλαια με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλους προμηθευτές, αποκτώντας τη σωστή πηγή ενέργειας με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται επίσης για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομεακών καρτών αποτελεσμάτων, οι οποίες ενημερώνονται αυτόματα για την προώθηση της συμμετοχής προγραμμάτων σε κρίσιμα KPI. Αυτό βοήθησε τη Blackstone να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην κατανάλωση ενέργειας από προσπάθειες για αειφορία και χάρη στη στρατηγική για την προμήθεια ενέργειας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Blackstone έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15% εντός των τριών πρώτων ετών από την αγορά οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ή εταιρείας στο χαρτοφυλάκιο της. Οι λύσεις της Schneider Electric αποτελούν βασικό στοιχείο της επιτυχίας της Blackstone στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Με περισσότερα από 15 χρόνια ηγετικής θέσης σε λύσεις βιωσιμότητας, η Schneider Electric έχει επίσης δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της έως το 2050 ενώ νωρίτερα φέτος, υλοποίησε το Zero Carbon Project, ένα φιλόδοξο νέο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους 1.000 κορυφαίους προμηθευτές της να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 50% έως το 2025.

Ολοκληρώθηκε το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 • PDF

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, στο έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ

 

Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, συνόδευσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, για την έναρξη της κατασκευής του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ.

Ένα εμβληματικό έργο ξεκίνησε στην Πελοπόννησο με την παρουσία του Πρωθυπουργού, το οποίο θα ενισχύσει καθοριστικά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας.

 

Το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αυτήν τη στιγμή στην Πελοπόννησο.

 

Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου δημιουργούνται 860 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας του προβλέπεται να δημιουργηθούν επιπλέον 260 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επηρεάζεται και ο τουρισμός στην περιοχή.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Επιτέλους προχωράμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που στόχο έχει την βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Έρχεται με καθυστέρηση, με πολλά προβλήματα, αλλά μέσω της πολύ καλής συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα και την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ξεπεράσαμε αγκυλώσεις και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το έργο να υλοποιείται.

Έργα σαν αυτό, ενισχύουν την στρατηγική μας για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα με γρήγορες και ευέλικτες αδειοδοτικές διαδικασίες».

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού από την Αριάδνη Interconnection

 • PDF

Έναν περίπου χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την εμβληματική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική από την Αριάδνη Interconnection, οι έρευνες βυθού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους αναδόχους των καλωδιακών τμημάτων ­-την ιταλική Prysmian και τη νορβηγική Nexans.

Η χαρτογράφηση του βυθού είναι μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία –ιδίως στο Αιγαίο όπου το βάθος της όδευσης αγγίζει έως και τα 1.200 – 1.300. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τη «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης στην κορυφαία τριάδα των διασυνδέσεων με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης παγκοσμίως.

Με τη βοήθεια state-of-the-art τεχνολογιών εντοπίζεται η βέλτιστη –από τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς- όδευση για τα υποβρύχια καλώδια μήκους μέτρων, συλλέγοντας πληροφορίες για τη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα. Στόχος είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του βυθού, φυσικές και ιστορικές, όπως οι μεγάλες κλίσεις του βυθού αλλά και ευρήματα όπως ναυάγια ή νάρκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος έχει μήκος 335 μέτρα και αποτελεί μέρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα αποδεσμεύσει οριστικά την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή το 2023 που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Τα οφέλη για τους κατοίκους και όλους τους πολίτες της χώρας είναι σπουδαία, αφού οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ το 2024, το πλήρες έτος λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Ισχυρότερο το ΙΕΝΕ το 2020 παρά την πανδημία

 • PDF

Τον πρωτοπόρο ρόλο του ως μια δεξαμενή σκέψης για τον τομέα της Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη κατάφερε να ενισχύσει το 2020 το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Αυτό μεταξύ άλλων αναδεικνύει ο Ετήσιος Απολογισμός του ΙΕΝΕ για το 2020, ο οποίος παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση των Εταίρων του Ινστιτούτου που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021.

 

Συγκεκριμένα, κατά το 2020 το ΙΕΝΕ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μελών του, με οκτώ νέες κορυφαίες εταιρείες να προστίθενται στον κατάλογο των εταιρικών μελών του, ο οποίος πλέον ανέρχεται σε 90 οργανισμούς. Παράλληλα, αρκετοί μεμονωμένοι επαγγελματίες του ενεργειακού τομέα ( energy professionals) έγιναν μέλη του ΙΕΝΕ το 2020, με αποτέλεσμα το Ινστιτούτο να αριθμεί περισσότερους από 600 επαγγελματίες ενέργειας με ιδιότητα μέλους μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και τα διαπιστευμένα μέλη από τις εταιρείες, έτσι που σήμερα, το σύνολο των μελών του Ινστιτούτου ανέρχεται σε 1.600 άτομα, τα οποία προέρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, τονίζοντας έτσι τον εξέχοντα ρόλο που σε περιφερειακό επίπεδο κατέχει το ΙΕΝΕ.

 

Επιπλέον, το Ινστιτούτο κατόρθωσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία του COVID-19 και να φανεί ιδιαίτερα παραγωγικό παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις. Το ΙΕΝΕ κατάφερε σε συνθήκες πανδημίας να διοργανώσει εξ αποστάσεως πλήθος εκδηλώσεων, ημερίδων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων αλλά και να ολοκληρώσει υψηλής σημασίας μελέτες και έρευνες, οι οποίες αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης και πληροφόρησης γύρω από τις εξελίξεις και τις προοπτικές του ενεργειακού τομέα στη ΝΑ Ευρώπη. Κομβική υπήρξε η συμβολή των επιστημονικών επιτροπών που έχει σχηματίσει, κάθε μία εκ των οποίων εστιάζει σε μία διαφορετική πτυχή του ενεργειακού τομέα και παρακολουθεί υπό το δικό της πρίσμα τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Τέλος, το ΙΕΝΕ υπήρξε το 2020 ενεργός κοινωνικός εταίρος, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία και την επιστημονική του τεκμηρίωση σε δημόσιες διαβουλεύσεις.

 

Το ΙΕΝΕ συνεχίζει να εκπληρώνει το όραμά του με την ίδια αποφασιστικότητα, δυναμική και αποτελεσματικότητα, καθώς και με νέες υπηρεσίες, όπως η παροχή πιστοποίησης για την έκδοση πράσινων ομολόγων ( Green Bonds).

Τα μεγάλα project υποδομών θα είναι οι «πρωταθλητές της ανάπτυξης» τον επόμενο χρόνο

 • PDF

Για τα μεγάλα project υποδομών, όπως ο Ε65, αλλά και για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την ανάγκη εμβολιασμού, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Σήμερα” με τον κ. Δημήτρη Οικονόμου και την κ. Μαρία Αναστασοπούλου.

“Τα μεγάλα project υποδομών, που κάνουμε, θα είναι οι ‘πρωταθλητές της ανάπτυξης’ τον επόμενο χρόνο”, δήλωσε ο κ. Καραμανλής. Με αφορμή την παράδοση σήμερα στην κυκλοφορία 14 χλμ του Νοτίου Τμήματος του Ε65, υπενθύμισε ότι υπεγράφη πλέον η σύμβαση και για το Βόρειο Τμήμα (Τρίκαλα- Εγνατία), η κατασκευή του οποίου ξεκινά μέσα στο 2021.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και επιβατών από τον κορονοϊό. Επισήμανε ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, μαζί με το Σίδνεϋ, ήταν οι μόνες πόλεις στον κόσμο που τον τελευταίο χρόνο και ενώ η επιβατική κίνηση έπεφτε έως και κατά 90% αύξησαν τα δρομολόγια.

Υπενθύμισε την ενίσχυση του στόλου μέσω leasing και τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν μετά από 10 χρόνια.

Τόνισε δε ότι συνεχίζονται καθημερινά οι απολυμάνσεις οχημάτων και συρμών, καθώς και ότι οι οδηγοί είναι προστατευμένοι, καθώς στο Μετρό μεν είναι απομονωμένοι σε ξεχωριστό κουβούκλιο, στα δε λεωφορεία δεν ανοίγει πλέον η μπροστινή πόρτα για τους επιβάτες και έχει τοποθετηθεί προστατευτικό διαχωριστικό.

Εκτίμησε επομένως ότι θα ήταν υπερβολικός αυτή τη στιγμή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους οδηγούς, ενώ δήλωσε αντίθετος σε διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ανέφερε πάντως ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να απαιτείται τεστ πριν τα ταξίδια με τρένο.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως έχουν πει όλοι οι συγκοινωνιολόγοι διεθνώς, καθώς και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στη Ρώμη υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες με μεγάλη επιβατική κίνηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα εμβολιασμού, εξετάζεται η δυνατότητα ενός επιπλέον εκπτωτικού πακέτου όσον αφορά στις μηνιαίες κάρτες απεριόριστων διαδρομών για τους εμβολιασμένους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Με αφορμή το συλλαλητήριο κατά του εμβολιασμού, ο κ. Καραμανλής σχολίασε: “Μία εικόνα, χίλιες λέξεις” και παρέπεμψε στη σημαντική δύναμη της πειθούς σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα, ενώ υπογράμμισε την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά δε στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο, όπου τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά σκάφους του κυπριακού λιμενικού, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε ότι: “Αυτές είναι κινήσεις πανικού, που δείχνουν ότι η Τουρκία μπαίνει σιγά σιγά στο περιθώριο της Ανατολικής Μεσογείου”, ενώ υπογράμμισε την ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς και την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολοκληρώθηκε ο 6ος κύκλος του Project Future

 • PDF

Έτοιμοι να εισέλθουν στην αγορά εργασίας είναι οι απόφοιτοι του 6ου κύκλου του Project

Future, του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ReGeneration και συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

 

Στους πέντε πρώτους κύκλους του προγράμματος, 2.594 νέοι εκπαιδεύτηκαν μέσω του Project Future και του ReGeneration, 927 από αυτούς εξειδικεύτηκαν σε έναν από τους πυλώνες του Project Future και 618 απόφοιτοι έχουν ήδη βρει μια θέση στην αγορά εργασίας ενώ οι προσλήψεις συνεχίζονται.

 

Μετά το τέλος των εκπαιδεύσεων του 6ου κύκλου, τα βιογραφικά των 226 νέων αποφοίτων είναι άμεσα διαθέσιμα προς αξιολόγηση και πρόσληψη σε περισσότερες από 1.300 επιχειρήσεις, μέλη του δικτύου εταιρειών του ReGeneration και του Project Future.

 

Στον 6ο κύκλο υποβλήθηκαν 5.500 αιτήσεις από νέους πτυχιούχους που ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις, οι οποίες επελέγησαν με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, μέσα από μια διαδικασία που είναι δυναμική και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει στους νέους της χώρας και πραγματοποιεί από το 2018 κάθε χρόνο, σε δύο κύκλους, το Project Future μέσω του οποίου παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε τομείς αιχμής, στηρίζοντας την προσπάθεια των πτυχιούχων να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

 

Οι τρεις προηγούμενοι κύκλοι έγιναν ψηφιακά ενώ ο επόμενος, 7ος κύκλος, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Το Project Future πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ReGeneration, το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αμειβόμενης απασχόλησης για νέους πτυχιούχους στην Ελλάδα, ενώ για τον 6ο κύκλο , πολύτιμη ήταν η συμβολή των Google, Facebook, LinkedIn Learning, Code.Hub, της EY Ελλάδος, καθώς επίσης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

 

Ανοίγει αύριο το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για νέες προσλήψεις εποχικά εργαζόμενων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

 • PDF

Εντάσσονται στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από αύριο 14/7/2021, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου (ΚΑΔ 55.10, 55.20, 55.30. 55.90.14, 55.90.19, 79.11, 79.12 και 79.90 και 56.10, 56.21 56.29, 56.30) που επιθυμούν να προβούν σε νέες προσλήψεις εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, μπορούν να ενταχθούν στο ανοιχτό πρόγραμμα  100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 129 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και κατά τα οριζόμενα στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4261), υποβάλλοντας αιτήσεις –υπεύθυνες δηλώσεις στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Οι ανωτέρω προσλήψεις αφορούν εργαζόμενους, οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και 2020 με βάση την περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91), σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός (1) μήνα και έως και έξι (6) μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Σημειώνεται ότι στην αίτηση αυτή οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν, πέραν των οριζομένων στο άρθρο 6 της κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4261) ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4261), ύστερα από την έγκριση της αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων – εργοδοτών για ένταξη δυνητικά ωφελούμενων στο πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης, προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, όπου και δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο παρόν πρόγραμμα. Διαφορετικά, μια εγκεκριμένη αίτηση για την οποία δεν υποβλήθηκε πρόσληψη στην προβλεπόμενη προθεσμία, λογίζεται ως μη γενόμενη.

Σημειώνεται ότι στην αίτηση αυτή οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν, πέραν των οριζομένων στο άρθρο 6 της κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4261), ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης με προηγούμενη πρόσληψη.

Το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από αύριο 14/7/2021 και μετά τις 18.00.

Δ. Μιχαηλίδου: Σε αναστολή σύμβασης όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση έως τις 16 Αυγούστου – Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία

 • PDF

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αναστολή εργασίας και παύση καταβολής μισθού, για όσους εργάζονται με ευπαθείς ομάδες, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Η επιθετικότητα και η ταχεία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς και ο δισταγμός ενός ποσοστού πολιτών να εμβολιαστούν οδήγησε στη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, αρχής γενομένης από τις Δημόσιες και Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνέχισε η Υφυπουργός, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Δομές, θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου, τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Υποχρέωση του εργοδότη είναι να ελέγχει, αν οι εργαζόμενοι θα εμβολιάζονται. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέπεται να προσέρχονται στην εργασία τους. Ο εργοδότης δεν θα έχει την υποχρέωση να πληρώνει μισθό για εργασία που δεν παρασχέθηκε. Επίσης, όπως είπε η Υφυπουργός Εργασίας, για τις Δημόσιες Δομές υπάρχει πρόβλεψη αναπλήρωσης τυχόν κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν στο προσωπικό τους.

Όπως δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, δεν είναι δυνατόν, οι πιθανοί φορείς να προστατεύουν, όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Έδωσε δε και ποσοστά: στις Ιδιωτικές Δομές το ποσοστό εμβολιασμένων ηλικιωμένων είναι 85% και των εργαζομένων 65%. Στις Δημόσιες 77% είναι οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι και 45% οι εργαζόμενοι.

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Ενάμιση χρόνο μετά ξέρουμε πολλά περισσότερα για τον ιό και έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Καθήκον μας είναι να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Όλοι όσοι εργάζονται μαζί τους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι».

 

ΔΕΗ: Προσφορά 350 εκατομμυρίων ευρώ Ομολογιών με Ρήτρα Αειφορίας και λήξη το 2028

 • PDF

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 59 και το άρθρο 74 του νόμου 4548/2018 και το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003, η ΔΕΗ προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστ. αξίας 350 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028 (οι "Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας" ή οι ¨Ομολογίες"), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών και οι Alpha Bank A.E., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securites, Sociedad de Valores S.A., Eurobank A.E., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). To roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια τελικούς πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 9 Ιουλίου 2021.

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΠΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 • PDF

Με στόχο να εργασθούν από κοινού, εντός ενός δυναμικού πλαισίου, για τη δημιουργία και τη μετάδοση γνώσεων, εξειδικεύσεων, ικανοτήτωνκαι επαγγελμάτων, πάντα υπό την προοπτική της κλιματικής ουδετερότητας και αειφορίας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας-ΚΑΠΕ Δρ Σπυρίδων Οικονόμου και ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης -ΕΑΕ κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος υπέγραψαν, την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, Μνημόνιο Συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και οι Η.Π.Α. είναι προσηλωμένες στον στόχο αποσύνδεσης της οικονομικής ανάπτυξής τους από την αυξημένη χρήση πρώτων υλών και ενέργειας, με προοπτική την κλιματική ουδετερότητά τους έως το 2050.

Η μετάβαση σε μια ουδέτερη για το κλίμα κοινωνία είναι επείγουσα πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου όλοι οι κοινωνικοί εταίροι σε κάθε οικονομικό τομέα έχουν να διαδραματίσουν συνεργατικά έναν σημαντικό ρόλο - από τον τομέα της ενέργειας έως τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τα κτήρια, τη γεωργία και τον χρηματοδοτικό τομέα.

Για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου, απαιτούνται πολιτικές και μέτρα που μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας του συνόλου της ενεργειακής αγοράς, αλλά και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι με κατάλληλη εκπαίδευση στους ακρογωνιαίους λίθους της ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας: την εξοικονόμηση ενέργειας, τις αειφόρες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη χρήση καυσίμων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ΚΑΠΕ - ΕΑΕ έρχεται να υποβοηθήσει την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών/αναπτυξιακών/κοινωνικών στόχων που υπαγορεύει η απαίτηση της κλιματικής ουδετερότητας με τη σύμπραξη ενός ερευνητικού/τεχνολογικού κέντρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Ορθολογική Χρήση Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, όπως το ΚΑΠΕ και της ΕΑΕ, η οποία αποτελεί πολιτιστικό και ευρύτερα εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που προάγει την κοινωνία των πολιτών τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιστήμες την εκπαίδευση και κατάρτιση.

Μεταξύ άλλων σκοπών που θα συμπεριληφθούν με την εξέλιξη και ωρίμανση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, αναφέρονται η ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σε θέματα που προάγουν δράσεις στην προοπτική της κλιματικής ουδετερότητας και αειφορίας, ανάπτυξης των ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας και η από κοινού διεκδίκηση συμμετοχής σε διεθνείς δράσεις και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη καινοτομιών στους τομείς αυτούς.

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου ο κ. Σπυρίδων Οικονόμου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την έναρξη συνεργασίας του ΚΑΠΕ με την ΕΑΕ, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία, τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα, ώστε από κοινού να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγόντων ζητημάτων της εποχής μας, που αγγίζουν το σύνολο της οικονομίας και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Πρόκειται για τα ζητήματα που προβάλλονται από την πράσινη συμφωνία και αφορούν στο κτίσιμο της νέας οικονομίας, μιας οικονομίας χωρίς άνθρακα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης -ΕΑΕ κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος δήλωσε: «Η ΕΑΕ ήδη από την ίδρυσή της έχει αφιερώσει εντατικές προσπάθειες στην πληροφόρηση και την επιμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας πάνω σε θέματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιστήμες την εκπαίδευση και κατάρτιση. Επίσης έχει σχεδιάσει κα πραγματοποιήσει σειρά εξειδικευμένων δράσεων στους τομείς αυτούς. Η συνεργασία με το ΚΑΠΕ θα μας δώσει την ευκαιρία να συνεισφέρουμε στην υποστήριξη της κλιματικής ουδετερότητας και αειφoρίας και επομένως να συμβάλουμε στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας».Ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης

 • PDF

Το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισκέφθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έστειλε το μήνυμα ότι το ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων έχει κριθεί πλέον οριστικά και πως πρέπει όλοι να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΣτΕ. Δεσμεύτηκε στους Θεσσαλονικείς ότι το έργο θα γίνει και διαμήνυσε ότι η Κυβέρνηση θα τρέξει για να καλυφθεί όσο γίνεται ο χρόνος που «έκλεψαν» από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές.

Ο κ. Καραμανλής από το Σταθμό Βενιζέλου επεσήμανε ότι η  Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ήταν εξαρχής κατηγορηματική υπέρμαχος της απόσπασης και επανατοποθέτησης. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί και μια δική της δικαίωση.

Τον κ. Καραμανλή και την κ. Μενδώνη ξενάγησε στο Σταθμό Βενιζέλου ο υπεύθυνος για τη μελέτη και τις εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, μηχανικός, κ. Δημήτρης Κορρές, ο οποίος τους εξήγησε πως θα γίνει η διαδικασία ώστε να προστατευθεί και αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Κώστας Καραμανλής: Τρέχουμε για να καλύψουμε το χρόνο που «έκλεψαν» από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως: «Η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σε μία ιδιότυπη απομόνωση». Δήλωσε δε ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια, που υπάρχει στην πόλη, για τις καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα. Υπογράμμισε όμως ότι πλέον έχει συντελεστεί μία μεγάλη αλλαγή. Αναφέρθηκε στο flyover, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες, καθώς και στο αεροδρόμιο και τη σύνδεση της ΠΑΘΕ με τον 6ο προβλήτα του λιμανιού. Όσον αφορά στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι: «Μέσα σε 24 μήνες έχουμε διπλασιάσει το στόλο».

Επομένως, επισήμανε ο κ. Καραμανλής υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, που έχει να κάνει και με την ανάπτυξη, αλλά και με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Το πιο εμβληματικό όμως από όλα τα έργα, είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ένα έργο, το οποίο έχει μπει σε τρεις προγραμματικές περιόδους και έχει ταλαιπωρήσει απίστευτα τους Θεσσαλονικείς, σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Ξέρουμε ότι πλέον στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία μεγάλη δυσπιστία για το εάν αυτό το έργο ποτέ θα ολοκληρωθεί. Εγώ ξέρετε ότι υπηρετώ μία σχολή πολιτικής σκέψης, που δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά μου αρέσουν τα έργα. Και θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω ότι αυτό το έργο θα τελειώσει και θα γίνει» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

«Το Μετρό θα γίνει. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να καλύψουμε το χρόνο που μας έκλεψαν, το χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη, οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως: «Η Θεσσαλονίκη πλέον θα είναι στην πρώτη γραμμή».

Λίνα Μενδώνη: Επιβεβαιώνεται το σύνθημα «και αρχαία και μετρό»

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε:

«Είμαστε σήμερα εδώ με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή προκειμένου όπως είπε και ο ίδιος, να σημάνουμε την επανέναρξη του έργου. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Αττικό Μετρό, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες που έχουν διακοπεί για πολύ σημαντικό χρόνο στο σταθμό Βενιζέλου. Οι αρχαιότητες του σταθμού ήταν και είναι προφανώς σημαντικές. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητά τους. Όπως ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το πόσο σημαντικές είναι οι αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας, οι οποίες αποσπάστηκαν προκειμένου να επανατοποθετηθούν.

Αυτό το οποίο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επέτρεψε με τη γνωμοδότησή του ήταν η προσωρινή απόσπαση και η επανατοποθέτηση - το τονίζω - του 92% των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση στην οποία τα βλέπουμε σήμερα. Με την επανατοποθέτηση στο σταθμό Βενιζέλου δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος ‘‘και αρχαία και μετρό’’.  Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος θα έχει εκτελεστεί και θα μπορεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, οι οποίοι χρόνια τώρα υπόκεινται τη βάσανο ενός εργοταξίου στην καρδιά της πόλης. Συγχρόνως όμως, θα αποδώσει έναν μοναδικής αισθητικής σταθμό που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σχολή, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα διεθνή δεδομένα.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2021 όπως και εκείνη του 2016 δικαιώνει απολύτως τις επιλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, των υπηρεσιών του, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ειδικά στην πρόσφατη απόφαση είναι απολύτως σαφώς διατυπωμένο και ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, οι υπηρεσίες του και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ακολούθησαν κατά γράμμα το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αρχαιολογική νομοθεσία, έτσι όπως εκφράζεται από τον Νόμο 3028 του 2020 και το σύνολο των διεθνών συμβάσεων της Γρανάδας, της Βαλέτας, της UNESCO. Είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να επανασυνδεθεί με τον κόσμο, με όλα τα έργα τα οποία έχει προγραμματίσει αυτή η κυβέρνηση και εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών, κυρίως, όμως, με τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο».

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ, στην οποία εκτός της υπουργού Πολιτισμού έλαβαν μέρος:

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος του ΔΣ Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος και ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κουρέτας, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γεώργιος Τσακούμης και η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη , κ. Μαρία Αντωνίου.

Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι για πρώτη φορά Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργεία, ΤΕΕ και οι περισσότεροι φορείς είναι υπέρ του έργου.

Η κ. Μενδώνη από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι το στοίχημα είναι η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και η απόδοση στο κοινό ενός σταθμού μοναδικού στην Ευρώπη.

Σταύρος Καλαφάτης: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει χώρος για υπεκφυγές

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών στη συνέχεια δήλωσε: «Με την απόφαση του ΣτΕ δικαιώνεται η λύση, που εξασφαλίζει και Μετρό και αρχαία. Όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, οι Θεσσαλονικείς, μπορούμε να προχωρήσουμε βήματα μπροστά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει χώρος για υπεκφυγές. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δε γυρίζει πίσω».

Μαρία Αντωνίου: Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει αυτό που της αξίζει

Η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι, το Επιμελητήριο, όλοι μαζί να επικοινωνήσουμε το έργο που γίνεται στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Μία δέσμευση του Πρωθυπουργού παίρνει σάρκα και οστά. Όλοι μαζί συντονισμένοι, μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης με τον καλύτερο τρόπο και ταυτόχρονα η ανάδειξη να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αξίες και αρχές του τόπου μας. Σύντομα θα έχει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία αυτό που της αξίζει: Το πιο σύγχρονο Μετρό, με τα πολιτιστικά δεδομένα της πόλης να είναι επισκέψιμα».

Απόστολος Τζιτζικώστας: Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε: «Το πολυπόθητο αυτό έργο του Μετρό, το οποίο τόσο έχει ταλαιπωρήσει όλους μας, πολίτες, καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη, θα φτάσει επιτέλους στο τέλος και θα παραδοθεί προς χρήση. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα με την επιτάχυνση των εργασιών απόσπασης και επανατοποθέτησης, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, αλλά και με την επιτάχυνση των εργασιών σε όλους τους άλλους σταθμούς. Και βέβαια θέλω να υπογραμμίσω ότι απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και παραμένει πρώτον, η έγκαιρη και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα παράδοση του έργου, και δεύτερον ο απόλυτος σεβασμός, διάσωση και ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι η προστασία περνάει μέσα από την ανάδειξη, μέσα από την ολοκλήρωση του σταθμού - μουσείο στη Βενιζέλου. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες και του Υπουργείου Πολιτισμού, που έκανε μία εξαιρετική δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα, να συνεχίσουν οι αρχαιολόγοι, αλλά και του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο προσωπικά πιστεύουμε ότι θα μπορέσει το επόμενο διάστημα, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, να εκκινήσει τις εργασίες, προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος».

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Δεδομένος ο απόλυτος σεβασμός για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε: «Χάθηκε πολύς, πολύτιμος χρόνος. Επτά χρόνια δυστυχώς δεν είχε ξεκινήσει κανένα ουσιαστικό έργο. Αλλά σήμερα αυτός ο κύκλος κλείνει. Έχουμε τη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της ίδιας της πόλης, ο σταθμός της Βενιζέλου να προχωρήσει, αλλά και το έργο να προχωρήσει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Και αυτό θα γίνει με τον απόλυτο σεβασμό όχι μόνο για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου -κάτι που το θεωρώ δεδομένο- αλλά και για όλα τα άλλα αρχαία, τα οποία έχει αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη κατά την κατασκευή του έργου του Μετρό. Και μιλάω για την Αγία Σοφία, μιλάω για το Αλκαζάρ και μιλάω για όπου αλλού υπάρχουν οι ανάγκες η πόλη να λειτουργήσει μαζί με την κατασκευή το Μετρό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, με το Υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, δίνει λύσεις για τη διάνοιξη της Μιχαήλ Ψελλού, για την κατασκευή ενός σταθμού μετεπιβίβασης στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας, αλλά και για όπου υπάρχουν σταθμοί και όπου η πόλη θα υποδεχθεί το Μετρό και θα λειτουργήσει μαζί με αυτό. Άρα, είμαστε όλοι εδώ να επιβλέπουμε κάθε μέρα την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Μετρό, αλλά και από την άλλη, την κατά το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωση του στη ζωή της πόλης, που με το Μετρό το 2023 θα είναι πολύ καλύτερη».

Ιγνάτιος Καϊτετζίδης: Η πολιτιστική μας κληρονομία αναδεικνύεται

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε: «Η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων στήριξε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, των Υπουργείων και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Και αισθανόμαστε μία δικαίωση με την απόφαση του ΣτΕ. Είναι όμως και ώρα ευθύνης γιατί έδειξε η απόφαση του ΣτΕ, του αμετάκλητου δικαστηρίου, ότι μπορεί να συνυπάρχουν και τα αρχαία και να προχωρήσει και το έργο του Μετρό, που ταλαιπώρησε την πόλη της Θεσσαλονίκης για δεκαετίες. Στοιχιζόμαστε όλοι δίπλα στα Υπουργεία. Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το έργο και πρέπει οι Θεσσαλονικείς να καταλάβουν ότι το Μετρό είναι σε τροχιά πια μίας τελικής φάσης για να παραδοθεί στην πόλη. Το έχει ανάγκη η πόλη. Η πολιτιστική μας κληρονομία αναδεικνύεται και θα πρωταγωνιστεί και σε αυτή τη φάση κατασκευής του Μετρό».

Γιώργος Καραγιάννης: Πρέπει, επιτέλους, το θέμα του Μετρό να αποπολιτικοποιηθεί

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών δήλωσε:

«Με την απόφαση του ΣτΕ, υπάρχει οριστική λύση στο ζήτημα που ταλανίζει χρόνια την πόλη της Θεσσαλονίκης και  πλέον, η Αττικό Μετρό με το Υπουργείο Πολιτισμού μπορούν να προχωρήσουν με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΚΑΣ, ώστε η πόλη να αποκτήσει και Μετρό και Αρχαία. Είναι μια λύση που συμφωνούν όλοι – Περιφέρεια, δήμος, ΤΕΕ, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς – και πρέπει, επιτέλους, το θέμα του Μετρό να αποπολιτικοποιηθεί. Δεν μπορεί να είναι το Μετρό και τα έργα υποδομών, ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με τη λύση αυτή είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του καλοκαιριού, θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές διαδρομές από το Αμαξοστάσιο μέχρι το σταθμό ‘‘Σιντριβάνι’’ και προσπαθούμε, να μην επηρεάσουν, όσο είναι δυνατό, οι καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, στο συνολικό χρονοδιάγραμμα. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει Μετρό».

Επιβολή διοικητικού προστίμου 50.000 ύψους ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα για χρέωση εξόδων σε στεγαστικό δάνειο

 • PDF

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 50.000 ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα για επιβάρυνση δανειολήπτη στεγαστικού δανείου με έξοδα έρευνας, ελέγχου αιτήματος και έγκρισης δανείου, κατά παράβαση της Υ.Α. Ζ1-798/2008.

Συγκεκριμένα, μετά από κοινοποίηση της καταγγελίας του δανειολήπτη από την ΕΚΠΟΙΖΩ, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή ήλεγξε το περιεχόμενο της σχετικής συμβάσεως του στεγαστικού δανείου διαπιστώνοντας την αναγραφή γενικού όρου συναλλαγών που προέβλεπε την είσπραξη από το πιστωτικό ίδρυμα εξόδων για την εξέταση αιτήματος δανείου.

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθεί στενά και διερευνά υποθέσεις  επιβαρύνσεων των δανειοληπτών από τα πιστωτικά ιδρύματα με δαπάνες που έχουν απαγορευτεί ως καταχρηστικές σύμφωνα την προαναφερθείσα υπουργική απόφαση.

Διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίζεται η απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία τους και τους καλεί σε περίπτωση που διαπιστώσουν παρόμοια φαινόμενα να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους στην γραμμή καταναλωτή 1520.

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar