joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Back ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας υποδέχθηκε τους ROBONERDS σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό διήμερο που ενθάρρυνε την καινοτομία, την εξερεύνηση και τον αυτοματισμό

 • PDF

Στόχος όλων μας στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, μέσα από τις ξεναγήσεις και ασκήσεις προσομοίωσης, ήταν να εμπνεύσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να καινοτομούν και να ονειρεύονται τον κόσμο του μέλλοντος.

Τη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι ROBONERDS, η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Robot Design του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League που ταξίδεψε από το Ηράκλειο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια ενός γεμάτου διημέρου στις αρχές Ιουλίου, η ομάδα των 7 μαθητών ηλικίας 11 έως 13, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο τσιμέντου, να ενημερωθεί για την ιστορία και τις βασικές δραστηριότητές του αλλά και να περιηγηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης απολαμβάνοντας πλήθος δραστηριοτήτων και ξεναγήσεων.

Η ομάδα του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που στηρίζει σταθερά, υποδέχθηκε τους μικρούς ROBONERDS και τους δύο προπονητές τους έχοντας σχεδιάσει ένα γεμάτο πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων, διαδραστικών ασκήσεων αλλά και ξεναγήσεων στο χώρο. Στόχος του διημέρου ήταν να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές με ποιόν τρόπο όσα οραματίζονται και σχεδιάζουν στο χώρο της ρομποτικής έχουν εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες και στην παραγωγική διαδικασία ενός εργοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του εργοστασίου Ευκαρπίας έβαλε σε εφαρμογή μια άσκηση προσομοίωσης με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία του αυτοματισμού σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Η άσκηση προσομοίωσης παρουσίαζε στους μαθητές όλα τα βήματα που απαιτούνται από την λήψη μιας πληροφορίας για δυσλειτουργία, την αξιολόγηση και κατανόησή της μέχρι την τελική αποκατάσταση της βλάβης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι ROBONERDS χρειάστηκε να δουλέψουν έξυπνα και μεθοδικά εφαρμόζοντας όσα έχουν διδαχθεί ενώ κλήθηκαν να πάρουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν.

Κατά την επίσκεψή τους,  οι μικροί επισκέπτες ενημερώθηκαν σχετικά με τη δραστηριότητα του εργοστασίου, την τοπική συνεισφορά, τις περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιεί αλλά και τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια που εφαρμόζει. Παράλληλα, στη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εργαζομένους από διαφορετικά τμήματα και να γνωρίσουν όλη την αλυσίδα λειτουργίας του εργοστασίου. Επιπλέον, περιηγήθηκαν στον κόσμο της επιστήμης μέσα από τα παιχνίδια και τα πειράματα του διαδραστικού προγράμματος «Ντόκτορ Γουάι?» που η Εταιρεία υλοποιεί σε συνεργασία με τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας.

Ο Διευθυντής του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, Κώστας Νικολάου, αναφερόμενος στην επίσκεψη των παιδιών και των προπονητών τους δήλωσε: «Οι ROBONERDS μας εντυπωσίασαν όλους με τις πρωτότυπες ιδέες τους και τον μοναδικό τρόπο σκέψης τους. Η υπομονή και η επιμονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης ήταν αξιοθαύμαστη. Στόχος όλων μας στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας μέσα από τις ξεναγήσεις και την άσκηση ήταν να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν την καθημερινότητα ενός μηχανικού αυτοματισμών, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις STEM που έχουν αποκτήσει και να τα εμπνεύσουμε να συνεχίσουν να καινοτομούν και να ονειρεύονται τον κόσμο του μέλλοντος. Η ευθύνη μας αυτό το διήμερο αλλά και κάθε μέρα απέναντι στους νέους είναι μεγάλη. Μεγάλη ήταν όμως και η ικανοποίηση που νοιώσαμε βλέποντας τον ενθουσιασμό τους! Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε τους ROBONERDS ξανά στο μέλλον και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τότε θα έχουν σχεδιάσει ακόμα πιο καινοτόμους αυτοματισμούς».

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την προώθηση του STEM και της τεχνολογίας μέσα από δράσεις όπως αυτή, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, εκπαιδευτικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EduΑct: «Η βιωματική εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι νικητές της κατηγορίας Robot Design του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην κατανόηση της λειτουργίας των αυτοματισμών που τα ίδια τα παιδιά έχουν φτιάξει και πώς θα μπορέσουν να το συνδέσουν με προβλήματα ή υπηρεσίες που θα έχουν εφαρμογή στην πραγματική ζωή».

Το διήμερο των μαθητών και των προπονητών τους στην πόλη και το εργοστάσιο πλαισιώθηκε με ξενάγηση σε ιστορικές γειτονιές και συνοικίες της πόλης της Θεσσαλονίκης όπως τα Κάστρα, η Αρχαία Αγορά, η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League διεξήχθη  διαδικτυακά το  Σαββατοκύριακο 29 - 30 Μαΐου και έλαβαν μέρος ομάδες από όλη την Ελλάδα. Διοργανωτής του Πρωταθλήματος στην Ελλάδα είναι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Δράση για την Εκπαίδευση - EduAct. Η ομάδα ROBONERDS, με μαθητές του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστημών Κρήτης «Robotic & Science Academy», έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Robot Design με το βραβείο «Design Excellence» και δώρο ταξίδι στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, χορηγία του εργοστασίου.

Σύντομο βίντεο από την εμπειρία των παιδιών μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.titan.gr/el/newsroom/vivliothiki/video

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Τιτάνα για τους νέους: https://www.titan.gr/el/viwsimh-anaptuksh/youth-matters

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαγωνισμούς ρομποτικής της EduAct: https://educationunlimited.gr/leagues-challenges/

 Λουμάκης: Στρεβλώσεις απειλούν και πάλι την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

 • PDF

Στην εμφάνιση σκηνικού ανάπτυξης στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε στην ομιλία του από το βήμα του Συνεδρίου της A-Energy «Επενδύοντας στην Πράσινη Μετάβαση» ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης την Τετάρτη 21/7/21.

Ξεκινώντας την αναφορά του από το Target Modelo Πρόεδρος του ΣΠΕΦ χαρακτήρισε έκπληξη την σπουδή που καταγράφεται για την επαναθεσμοθέτηση μηχανισμών CRM (Capacity Remuneration Mechanism) εκτός αγοράς, παρόμοιων των άλλοτε ΑΔΙ, για την ενίσχυση των συμβατικών μονάδων φυσικού αερίου, «διερωτώμενος» τι πήγε άραγε στραβά και το Μοντέλο Στόχος δεν εξάλειψε όπως διαχρονικά προβαλλόταν την ανάγκη τέτοιων εκτός αγοράς σχημάτων.  Σε μια εποχή μάλιστα που οι χονδρεμπορικές τιμές τόσο στην Προημερήσια αγορά όσο και σε αυτήν της Εξισορρόπησης -που σημειωτέο διαμορφώνουν μόνες τους ελεύθερα οι συμβατικές μονάδες- καταγράφουν υψηλά επίπεδα, είναι να απορεί κανείς για την παρόλα αυτά επικαλούμενη οικονομικά ζημιογόνο λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην μελέτη που συνοδεύει το Market Reform Plan της ΡΑΕ για τη περίοδο Νοε 2020 – Απρ 2021.  Παράλληλος προφανής στόχος των εκτός αγοράς μηχανισμών αυτών αποτελεί η μείωση των εντός αγοράς χονδρεμπορικών τιμών με συνέπεια όμως την αλλοίωση της ποσοτικής εικόνας που εκπέμπουν οι αγορές αυτές για το πραγματικό κόστος ανά MWh της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Σε ότι αφορά την αγορά Εξισορρόπησης που αποτελεί πεδίο αποζημίωσης του ντετερμινιστικού capacity αλλά και της ευελιξίας των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς και των απανωτών ρεκόρ κόστους για Προμηθευτές και ΕΛΑΠΕ που κατέγραφε πριν την μεταβατική απαγόρευση των αρνητικών τιμών τον περασμένο Φεβρουάριο από την ΡΑΕ, ο κος Λουμάκης υπογράμμισε πως παραμένει ακόμα σε πολλαπλάσια επίπεδα συγκριτικά με αντίστοιχες ευρωπαϊκές και πως από το 2022 αναμένεται να πλήξει και τα έργα ΑΠΕ με ΣΕΔΠ που θα φέρουν πλήρεις υποχρεώσεις εξισορρόπησης.   Η επικείμενη μάλιστα επαναφορά της δυνατότητας για αρνητικές προσφορές στην καθοδική αγορά ενδέχεται να πυροδοτήσει εκ νέου ράλι κόστους επιπροσθέτως και του όποιου μηχανισμού CRM υιοθετηθεί.

Την ώρα λοιπόν που βιώνουμε την αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικές πηγές σε επίπεδα άνω των 85 ευρώ/MWh και που στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια για εκτός αγοράς μηχανισμούς επιπλέον ενίσχυσης της, στον διαγωνισμό ΑΠΕ της ΡΑΕ του περασμένου Μαίου καταγράφηκε αντιδιαμετρική εικόνα υπερβολικής πτώσης τιμών στο επίπεδο των 34 ευρώ/MWh.  Μιας πτώσης που ξεπερνά κατά πολύ την ωρίμανση της τεχνολογίας και που επιπλέον δεν μπορεί να συνδυαστεί κατά κανένα τρόπο με την μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, όπως του χάλυβα, του χαλκού αλλά και των πάνελς που διαμορφώνεται διεθνώς ένεκα της διάβρωσης της παραγωγικής βάσης ελέω των μέτρων κατά της πανδημίας του COVID-19 αλλά και της ανάκαμψης της ζήτησης.  Σαφής εκτίμηση μας, σημείωσε ο κος Λουμάκης, είναι πως η πτώση αυτή είναι στρεβλή και πως οδηγήθηκε από βραχεία στρατηγική κάποιων συμμετεχόντων με γνώμονα την απόσπαση της μερίδας του λέοντος στα δημοπρατούμενα MW ώστε να εκτοπιστούν μικρομεσαίοι παίκτες (που δεν έχουν άλλη οδό για να αναπτύξουν έργα) και εν συνεχεία την σε βάθος τετραετίας δυνάμει του ν. 4643 απεμπόληση των ζημιογόνων αυτών PAAs με τον ΔΑΠΕΕΠ.  Άλλωστε για όποιον δεσπόζοντα συμμετέχοντα είναι ήδη καθετοποιημένος, δηλαδή διαθέτει προμήθεια ή σκοπεύει μόλις αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του να καθετοποιηθεί εξαγοράζοντας κάποια εταιρεία προμήθειας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πωλεί το παραγόμενο ρεύμα του στον εαυτό του, δηλαδή εν τέλει στους καταναλωτές πελάτες του στα ~120+ ευρώ/MWh αλλά να παραμένει στο ζημιογόνο PPA με τον ΔΑΠΕΕΠ των 34 ευρώ/MW επιδοτώντας των ΕΛΑΠΕ με τη διαφορά της Τιμής Αναφοράς αυτής από την ΕΤΑ της τεχνολογίας που διαμορφώνει ιδίως η ΤΕΑ στην Προημερήσια αγορά και που κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.  Όπως είναι ωστόσο προφανές, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, τέτοιες στρατηγικές στρεβλώνουν καίρια το μοντέλο των διαγωνισμών της ΡΑΕ, το οποίο μάλιστα μέσω της επέκτασης του έως το 2024 φιλοδοξεί να διευκολύνει τον πλουραλισμό των συμμετεχόντων στις νέες ΑΠΕ.

Η ΡΑΕ πρόσφατα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τιμές για το κεφαλαιουχικό κόστος Cost of New Entry (CONE) των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ αυτών και των ΑΠΕ, χωρίς επί του παρόντος να γνωρίζουμε στο που αποσκοπεί η πρωτοβουλία.  Ο ΣΠΕΦ, όπως πάντοτε, συνέδραμε με πραγματικά στοιχεία κόστους την διαβούλευση της Αρχής σε ότι αφορά τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, τα οποία ωστόσο αξιοποιήθηκαν μόνο μερικώς.  Εν προκειμένω η ΡΑΕ υιοθέτησε την εισήγηση μας για περισσότερες της μίας κατηγορίες επαγγελματικών Φ/Β έργων καθώς και για υψηλότερα επίπεδα CONE σύμφωνα με όσα κατέθεσε τότε ο σύνδεσμος αναλόγως την εγκαταστημένη ισχύ τους, ωστόσο περιορίστηκε μόνο σε δύο κατηγορίες, ήτοι άνω και κάτω των 10 MW σύμφωνα με όσα παρουσίασε στο συνέδριο εκπρόσωπος της Αρχής.  Παρουσιάζεται λοιπόν το παράδοξο, σημείωσε ο κος Λουμάκης, η ΡΑΕ να μην έχει θεσπίσει κατηγορία κάτω του 1 MW για το CONE που ως γνωστόν στη χώρα μας αποτελεί την αριθμητική πλειοψηφία των νέων επαγγελματικών Φ/Β έργων συνήθως 400 kW, ενώ η δικαιολογία της Αρχής πως δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα προφανώς δεν πείθει.  Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ χαρακτήρισε ως σοβαρό λάθος την μη διακριτή αποτύπωση της κατηγορίας νέων Φ/Β έργων κάτω του 1 MW στο αρχείο CONE της ΡΑΕ και την ανάμειξη της με τα έως 10 MW έργα, που απέχουν παρασάγγας στις οικονομίες κλίμακας.

Εν προκειμένω η Αρχή θεωρεί το κεφαλαιουχικό κόστος των έργων κάτω του 1 MW στα 600 ευρώ/kW (800 ευρώ/kW έχει εισηγηθεί ο ΣΠΕΦ), το οποίο και σημαίνει πως ένα πάρκο λ.χ. των 400 kW δύναται να κατασκευαστεί με μόλις 240,000 ευρώ περιλαμβανομένων μάλιστα των Όρων Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ που συνήθως κυμαίνονται στα 60,000 – 90,000 ευρώ. Όπως ανέλυσε ο κος Λουμάκης ως ενδεικτικό παράδειγμα, το πλήρες κόστος ενός Φ/Β των 400 kW σε γήπεδο 6-7 στρεμμάτων πολυγωνικά περίπου τετράγωνης μορφής δηλαδή με σχετικά μικρή περίμετρο, χωρίς το κόστος της γης, δεν έχει καμία σχέση σήμερα με τα ποσά αυτά και φθάνει τις 300,000 ευρώ, με μια ενδεικτική ανάλυση για έργο προδιαγραφών να έχει ως εξής:

Φ/Β Πάνελς και inverters = 110,000
Μεταλλικές Βάσεις = 25,000
Υποσταθμός ΧΤ/ΜΤ χωρίς τηλεμετρία για την ΜΤ = 33,000
Καλώδια DCAC ΧΤ και ΜΤ, γειώσεις και λοιπό ηλεκτρολογικό υλικό = 12,000
Οικοδομικά – Περίφραξη = 10,000
Χωματουργικά – διαμορφώσεις = 3,000
Αλεξικέραυνο = 3,000
Εργασία εγκατάστασης Φ/Β μέρους = 15,000
Σύστημα συναγερμού & CCTV με τις καλωδιώσεις και την εργασία τους = 12,000
Μελέτη / αδειοδότηση / γενικά έξοδα φορέα = 5,000
Μέσο κόστος Όρων Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ = 70,000
ΣΥΝΟΛΟ = 298,000 ευρώ

Αν μάλιστα το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις λ.χ. πετρώδη μορφή εδάφους οπότε η απευθείας πασσαλόμπηξη δεν είναι εφικτή αλλά απαιτείται προηγουμένως διάνοιξη οπών με διάτρηση και πλήρωση με μπετόν ή ειδικές διαμορφώσεις ή οι Όροι Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται στις λ.χ. 90,000 ευρώ που είναι λίαν σύνηθες σήμερα, το κόστος αυξάνεται έτι περαιτέρω και μπορεί να φθάσει και τις 320,000 ευρώ ή και περισσότερο.  Η αγορά των φωτοβολταϊκών κατέληξε  κος Λουμάκης, έχει στο παρελθόν ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα από τυφλές και οριζόντιες καταγραφές που οδήγησαν σε παντελώς λάθος αποφάσεις και εν συνεχεία πολιτικές.

Σε ότι αφορά το WACC (Σταθμισμένο Κόστος Κεφαλαίου) που αποδίδει η ΡΑΕ στα φωτοβολταϊκά, ο κος Λουμάκης εμφανίστηκε σκωπτικός.  Tο WACC των επαγγελματικών Φ/Β αδιακρίτως μεγέθους λαμβάνεται στον πίνακα της Αρχής μόλις στο 5% δηλαδή μικρότερο από των μεγάλων επενδύσεων μονάδων φυσικού αερίου αλλά και των υπολοίπων στον ίδιο πίνακα στο 7%.  Ο κος Λουμάκης υπενθύμισε πως η Αρχή έχει εσχάτως αποδώσει WACC στο ~7% ή και ακόμη υψηλότερο σε μονοπωλιακές ρυθμιζόμενες δραστηριότητες διαχειριστών δικτύων ρεύματος και αερίου (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΔΑ κλπ), που το μακροπρόθεσμο ρίσκο επιβίωσης τους είναι σαφέστατα μικρότερο έως και μηδενικό, εν συγκρίσει μάλιστα με των ιδιωτικών επαγγελματικών Φ/Β μονάδων.  Η ραγδαία εξέλιξη της ανανεώσιμης τεχνολογίας, το country risk διαχρονικά της Ελλάδας, η δομική αρχιτεκτονική αστάθεια των οικονομικών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που ιδίως αφορά τα Φ/Β πάρκα των μη καθετοποιημένων ιδιωτών επενδυτών που δεν έχουν την δυνατότητα να τον εγκαταλείψουν και να στραφούν σε ενδοομιλικά PPAs με τον εαυτό τους, η εισαγωγή γενικώς του μοντέλου των PPAs για τα νέα έργα με τρίτες εταιρείες-καταναλωτές και της επισφάλειας που αυτό εισάγει πέραν του βραχύτερου χρονικού ορίζοντα τους, καθώς και τα υψηλά κόστη και αβεβαιότητες που εισήγαγε το Target Model και η Αγορά Εξισορρόπησης, θέτουν συνεχείς και σημαντικές προκλήσεις οικονομικών απωλειών για τους ιδιώτες επενδυτές, παράγοντες που εν τέλει αυξάνουν σημαντικά το εύλογο κόστος χρήματος (WACC) των επενδύσεων αυτών, πολύ πάνω από λ.χ. μονοπωλιακών και ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων δικτύων που ενδεικτικά προαναφέρθηκαν, σημείωσε ο κος Λουμάκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ σχολίασε επίσης πως δυστυχώς οι υπολογισμοί του WACC στον δημόσιο διάλογο φαίνεται να έχουν ευρύτερα αποψιλωθεί ως προς την διάσταση βάθους χρόνου 20ετίας που θα έπρεπε εν προκειμένω για τις επενδύσεις στα Φ/Β να έχουν και που δυστυχώς πολλοί αγνοούν παρασυρόμενοι από τα πρόσκαιρα μέτρα παροχής ρευστότητας της περιόδου που διανύουμε λόγω της πανδημίας.  Είναι υπεραπλουστευτικό υπογράμμισε ο κος Λουμάκης με Euribor επί του παρόντος αρνητικό, να θεωρεί κανείς πως το κόστος δανεισμού και ευρύτερα χρήματος στο μέλλον δεν θα λάβει την ανιούσα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η οικονομία της έχει καίρια χτυπηθεί λόγω των μέτρων κατά του COVID.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κορονοϊός δεν θα καταστήσει δυστυχώς την ΕΕ ενιαία χώρα και πως αργά ή γρήγορα με την υποχώρηση της πανδημίας όχι μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα παροχής ρευστότητας θα αποσυρθούν αλλά πιθανώς μέσω προγραμμάτων οικονομικής σύσφιξης ή ακόμη και λιτότητας να επιχειρηθεί η ανάκτηση της με σκοπό τον έλεγχο του πληθωρισμού κατά την πάγια πολιτική της ΕΚΤ που παραμένει πρωτίστως προσηλωμένη στο μέγεθος αυτό και πολύ λιγότερο στην ανάπτυξη.

Τέλος σε ότι αφορά τα πράσινα PPAs μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών, ίσως και προμηθευτών, o Πρόεδρος του ΣΠΕΦ χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την δημιουργία μιας αξιόπιστης πλατφόρμας διεξαγωγής τους καθώς και της οικονομικής ενίσχυσης ή/και κρατικής εγγύησης τους ώστε να καλυφθούν κενά και επισφάλειες.  Η αγορά των PPAs δεν έχει καν ακόμη ξεκινήσει ανέφερε ο κος Λουμάκης, αφού δεν έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα τέτοια συμβόλαια μεταξύ ανεξάρτητων εταιριών στη χώρα μας.

 

ENEL GREEN POWER: Ο ιστορικός ποδηλατικός αγώνας «Θυσίας»: ενέργεια με κάθε τρόπο

 • PDF

Είναι η τρίτη φορά που η Enel Green Power φιλοξένησε έναν αγώνα ποδηλασίας κοντά σε ένα από τα ανανεώσιμα έργα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προωθεί τόσο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και την περιοχή.

Η βιώσιμη ανάπτυξη καθοδηγεί το επιχειρηματικό μας μοντέλο και ενσωματώνεται σε όλες τις φάσεις κάθε έργου.

Στην Enel Green Power δημιουργούμε αμοιβαία αξία γύρω από τα έργα μας και ενσωματώνουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) στην επιχειρηματική μας στρατηγική. Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της Καλής Υγείας και Ευημερίας (SDG 3) και της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (SDG 4). Ο 43ος ιστορικός αγώνας ποδηλασίας «Θύσιας», του οποίου η διαδρομή πέρασε κοντά από το αιολικό πάρκο «Λίθος» 18,9MW, είναι μια ακόμα πρωτοβουλία που ενδυναμώνει τη δέσμευσή μας για αυτούς τους στόχους.

Ο αιολικός αγώνας ποδηλάτου

Ο Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας που υποστηρίξαμε μαζί με τους διοργανωτές του – τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών και τις τοπικές αρχές - πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Μαΐου στα Καλάβρυτα. Φέτος, η τριήμερη αυτή πρωτοβουλία ξεπέρασε τα στενά όριας ενός αγώνα: ήταν επίσης ένα ιστορικό-πολιτιστικό γεγονός, καθώς το 2021 σηματοδοτεί την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο αγώνας, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα  του εθνικού πρωταθλήματος, αποτελείται από την ατομική χρονομέτρηση, τη Λίγκα Δρόμου Elite και το «Gran-Fondo Θυσίας». Περισσότεροι από 350 ποδηλάτες ηλικίας 17 έως 66 ετών συμμετείχαν στον αγώνα, συνολικής απόστασης 236 χλμ.

Το «Gran-Fondo Thisias» είναι μια γνωστή ποδηλατική διαδρομή που ξεκινά από την  Πάτρα και καταλήγει στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων, ενώ προσφέρει μια περιπετειώδη εμπειρία με γραφικά τοπία. Με την επίσημη έναρξη της διαδρομής Gran-Fondo Θυσίας, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της Enel Green Power συνάντησαν 45 μαθητές στο τοπικό δημοτικό σχολείο προκειμένου να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Energy on the Go». Ταυτόχρονα, τα παιδιά πήραν μέρος στην εκπαίδευση για «Σωστή Ποδηλατική Συμπεριφορά» που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Ευθύμιο Τζοβόλο, έναν έμπειρο προπονητή ποδηλάτων από την τοπική κοινωνία που παρουσίασε τους τρόπους για να προστατευόμαστε στον δρόμο, ξεκινώντας με την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου.

"Η συνεργασία με την Enel Green Power είναι ιδιαίτερη για εμάς, καθώς έχουμε κοινούς στόχους. Η EGP παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστατεύει το περιβάλλον, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση άνθρακα.  Ως Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών  χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς και προστατεύουμε το περιβάλλον μειώνοντας τη ρύπανση από τα συμβατικά οχήματα.

Διαμαντόπυλος Βασίλειος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και Γενικός Γραμματέας στον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών

Αξία για την τοπική κοινωνία

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τα έργα μας. Είμαστε μέρος των τοπίων και ένα βασικό στοιχείο στις ζωές των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ένας από τους στόχους μας  είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών, προστατεύοντας το περιβάλλον. Χάρη σε αυτήν την αθλητική πρωτοβουλία, δόθηκε περισσότερη δημοσιότητα στην περιοχή και στη φυσική της ομορφιά, ενώ προσέλκυσε και πολλούς επισκέπτες.

Η γνωστή πόλη των Καλαβρύτων προβλήθηκε επίσης και  για τις ιδιαιτερότητες της, ενώ η τοπική κοινωνία ήρθε ακόμα πιο κοντά στα αιολικά μας έργα και έμαθε περισσότερα για την ενέργεια από ανανεώσιμε πηγές. Εκτός από την εκπαίδευση για την προσωπική ασφάλεια στην ποδηλασία, πραγματοποιήσαμε επίσης το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα "Energy on the Go" το οποίο ενημερώνει τα παιδιά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία και την καινοτομία. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μέρος του προγράμματος της κοινωνικής εταιρικής μας ευθύνης.Ξεκίνησε το 2014 και κάθε χρόνο έκτοτε λαμβάνει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Η βιωσιμότητα είναι η κινητήριος δύναμη του επιχειρηματικού μοντέλου και των δραστηριοτήτων της Enel Green Power. Συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και μέσω της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρία. Υποστηρίζοντας τον ποδηλατικό αγώνα «Θυσίας»  αυξήσαμε τη δημοσιότητα της περιοχής, εμπλουτίσαμε την τουριστική ταυτότητα των Καλαβρύτων και προωθήσαμε την πόλη ως έναν ενδιαφέρον προορισμό. Ταυτόχρονα, φέραμε την τοπική κοινωνία πιο κοντά στα αιολικά μας πάρκα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Χρύσσα Γιαννοπούλου, Sustainability Expert, Enel Green Power Greece

 

Μέσω του μοντέλου «Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας» εγγυόμαστε προστιθέμενη αξία στην επιχείρησή μας και την ίδια στιγμή δημιουργούμε ακόμα περισσότερη αξία για την κοινωνία και τον πλανήτη. Η επένδυση σε βιώσιμα έργα έχει θετική επίπτωση για την εταιρία σε επίπεδο κοινωνίας, κυβερνήσεων, μετόχων, οικονομικών ιδρυμάτων και εργαζομένων.

 

Ένα βήμα πριν από την έναρξη εργασιών στην Τούμπα

 • PDF

Το καθοριστικό βήμα για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης ανέγερσης νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ  ενέκρινε ομόφωνα το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, γεγονός που σημαίνει ότι το  αμέσως προσεχές διάστημα θα σταλεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σχετικός φάκελος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε με  Προεδρικό Διάταγμα να εγκριθεί η έναρξη του έργου.

Με την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής ουσιαστικά έγινε αποδεκτός ο σχεδιασμός επί εδάφους, δηλαδή η χάραξη συντεταγμένων, πολεοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών, άρα και ο καθορισμός κοινόχρηστων, κοινωφελών και οικοδομήσιμων χώρων.

Στόχος είναι να αναγερθεί ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου με αθλητικές εγκαταστάσεις προδιαγραφών FIFA/UEFA και παράλληλα να πραγματοποιηθεί η αστική ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την εξέλιξη στη συνολική ανάπλαση στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και θέλω να αναγνωρίσω την καλή συνεργασία που είχαμε ως ΥΠΕΝ με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, που σημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο υψηλών προδιαγραφών και ταυτόχρονα θα εκκινήσουν τα έργα ανάπλασης στην Τούμπα. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε με αμείωτους ρυθμούς όλα για όσα ως Κυβέρνηση έχουμε δεσμευθεί».

Δήμος Αθηναίων: Νέο πρόγραμμα στήριξης 340 οικογενειών της πόλης που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία

 • PDF

Στο πλευρό του ευάλωτου πληθυσμού της πόλης στέκεται ο Δήμος Αθηναίων υλοποιώντας πολύπλευρες δράσεις για την υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξή του. Σε συνέχεια της επιτυχίας των προγραμμάτων που δημιούργησε πέρσι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) για τη στήριξη νοικοκυριών που υπέστησαν σημαντική απώλεια εισοδήματος εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. στηρίζει ξανά 340 νοικοκυριά της Αθήνας που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία, με ένα νέο δεκάμηνο πρόγραμμα στήριξης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής και τη Lidl Ελλάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι 340 οικογένειες θα λαμβάνουν ανά δεκαπενθήμερο πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (προϊόντων ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας, χαρτικών κ.λπ.), καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη από τους επιστήμονες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους), που «τρέχουν» το πρόγραμμα.

«Ήδη από το περσινό καλοκαίρι επιδείξαμε ταχύτατα αντανακλαστικά και δημιουργήσαμε τα δύο πρώτα προγράμματα στήριξης των οικογενειών που είδαν τη ζωή τους και την οικονομική τους κατάσταση να αλλάζει εξαιτίας της πανδημίας. Η περσινή εμπειρία μάς έδειξε τον δρόμο και απέδειξε την αναγκαιότητα στήριξης αυτών των οικογενειών, πολύ πριν η απώλεια εισοδήματος αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα», τονίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γρηγόρης Λέων.

Το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στο ευρύτατο πλέγμα παροχών και υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων για τις ευάλωτες ομάδες της πόλης μας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1) Εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2020 και Ε9

2) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

3) ΑΜΚΑ για όλα τα μέλη της οικογένειας

4) Αστυνομική ταυτότητα αιτούντος ή Διαβατήρια και Άδειες Διαμονής για όλα τα μέλη της οικογένειας

5) Κάρτα ανεργίας (εφόσον υπάρχει)

6) Μισθωτήριο συμβόλαιο αν το σπίτι ενοικιάζεται ή Λογαριασμό ΔΕΚΟ (στο όνομα του αιτούντος) ή Ε1 σε περίπτωση φιλοξενίας

7) Έγγραφα που να πιστοποιούν την καταγγελία ή την αναστολή σύμβασης εργασίας.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά προς αποφυγή του συνωστισμού και των μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού, στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , από 22 Ιουλίου 2021 έως 29 Ιουλίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-5246515 (εσωτερικό 2).

 

Αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης

 • PDF

Στο πλάνο αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης  αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στην Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Αυτά τα δύο χρόνια έχουμε θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο των έργων υποδομής»,  τόνισε ο κ. Καραμανλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον ΒΟΑΚ,  το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλους τους Νομούς. «Έργα που αλλάζουν την Κρήτη και δίνουν μεγάλη αναπτυξιακή πνοή», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής για να προχωρήσει γρήγορα η αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταστρώσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη και το κυριότερο έχει συνδέσει την υλοποίησή του με την καταβολή των δόσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανέφερε ότι έχει λυθεί το πολύ σοβαρό θέμα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι χώροι θα αποδεσμευτούν προς αξιοποίηση.

«Είπαμε ότι αυτή την έκταση των 2.800 στρεμμάτων δεν θα την αφήσουμε να γίνει ένα νέο Ελληνικό», τόνισε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι ήταν ντροπή που αυτό το ακίνητο παρέμεινε αναξιοποίητο επί 20 χρόνια. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν θα αγνοήσει τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει όμως να κάνει διάλογο και με το Δήμο και με την Περιφέρεια και με όλους τους φορείς, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση.

 

Σημαντικές διακρίσεις της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς στα FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2021

 • PDF

Τρεις σημαντικές διακρίσεις στα FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2021 έλαβε η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς που αναδείχθηκε μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς για την ακρίβεια των εκτιμήσεων της. Τα FocusEconomics Analyst Forecast Awards επιβραβεύουν την ορθότητα των οικονομικών εκτιμήσεων σε έξι βασικούς οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, δημοσιονομικό ισοζύγιο, πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματικές ισοτιμίες, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) σε 91 χώρες και για τις χρηματιστηριακές τιμές 23 εμπορευμάτων και μετάλλων.

 

Η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς έλαβε δύο πρώτες θέσεις μεταξύ 50 διεθνών οργανισμών, τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτικών οίκων για την εκτίμηση που διατύπωσε αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού της ευρωζώνης και βρέθηκε στην πρώτη τριάδα για την εκτίμησή της αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων.

Επίσης, έλαβε την πρώτη θέση για τις εκτιμήσεις που αφορούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας καθώς και την εξέλιξη του δημοσιονομικού ισοζυγίου και ήταν στην δεύτερη θέση για την εκτίμηση αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ της Κύπρου.

 

Oι διακρίσεις δίνονται με βάση τις μηνιαίες προβλέψεις των οικονομολόγων για διάστημα 22 μηνών. To FocusEconomics είναι διεθνής οργανισμός με αντικείμενο την παροχή οικονομικών αναλύσεων και προβλέψεων για 131 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Δήμος Αθηναίων και ΕΟΤ ενώνουν δυνάμεις για την Αθήνα - Κοινές δράσεις για την εξωστρέφεια της πόλης στις διεθνείς αγορές τουρισμού

 • PDF

Με στόχο την τουριστική προβολή της Μητροπολιτικής και ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και την ανάδειξή της σε διεθνή ανταγωνιστικό προορισμό, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) υπέγραψαν τριετές μνημόνιο συνεργασίας, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο δυνάμεις προς όφελος της Αθήνας.

Οι δύο φορείς συμπράττουν, σε μία περίοδο που ο τουριστικός κλάδος έχει υποστεί τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου μέσα από τη δυναμική προβολή της ελληνικής πρωτεύουσας να συμβάλουν στην ανάκαμψη των τουριστικών επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Το σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΑ και τον ΕΟΤ αφορά στρατηγικές δράσεις για την ανάδειξη της Αθήνας:

 • Σε ιδανικό προορισμό ταξιδιών μικρής διάρκειας (city-break destination) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
 • Σε πρότυπο προορισμό συνεδρίων και μεγάλων διοργανώσεων
 • Σε προορισμό για διαμονή διαρκείας των σύγχρονων ψηφιακών νομάδων (digital nomads)
 • Σε προορισμό νεανικού τουρισμού, τουρισμού τρίτης ηλικίας, γαστρονομικού τουρισμού κ.ά.

Οι δύο φορείς αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενιαίου destination brand, με δημιουργία πρωτότυπου προωθητικού υλικού για ειδικούς τομείς τουρισμού, μεγιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την προβολή της Αθήνας.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΤ παρέδωσε προς χρήση στην ΕΑΤΑ προωθητικό βίντεο για την Αθήνα, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Travel Channel.

Στόχος του βίντεο (https://youtu.be/EDP_nTOv-OY), είναι η ανάδειξη της Αθήνας ως σύγχρονης πόλης, της οποίας η καθημερινότητα είναι σύμφυτη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των υποδομών της πόλης που εξυπηρετούν τον συνεδριακό τουρισμό, καθώς και επικοινωνιακή προώθηση της πρωτοβουλίας του «προγράμματος Πρεσβευτών» της ΕΑΤΑ, με σκοπό την προσέλκυση νέων συνεδρίων.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, τονίζει: «Ο τουρισμός της Αθήνας έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ένα πλήγμα που είναι μάλιστα δυσανάλογο σε σχέση με άλλους προορισμούς της χώρας μας, τους τελευταίους 16 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Θέλουμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση και η Αθήνα να πρωταγωνιστήσει ξανά στον τουρισμό της χώρας μας καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων στοχεύει ακριβώς στην κοινή προσπάθεια ισχυρής και βιώσιμης επανεκκίνησης του τουρισμού της πρωτεύουσας. Ο ΕΟΤ επιδιώκει τις συνέργειες, καθώς αυτές είναι ένα από τα «κλειδιά» της ανάκαμψης του τουρισμού στην μετά-Covid περίοδο, γι’ αυτό και χαίρομαι που υπογράψαμε με την ΕΑΤΑ το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε όσον αφορά την προβολή της Αθήνας στο εξωτερικό. Και επειδή προχωράμε άμεσα σε πράξεις, εκτός από το προωθητικό βίντεο, το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Travel Channel, αποφασίσαμε το 30% του προγράμματος μέσω του «εργαλείου» programmatic που θα υλοποιήσει ο ΕΟΤ τους επόμενους μήνες, να διοχετευθεί στοχευμένα στην προβολή της Αθήνας. Αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ κ. Βαγγέλης Βλάχος, επισημαίνει: «Σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους, η συνένωση δυνάμεων είναι περισσότερο πολύτιμη από ποτέ. Η ΕΑΤΑ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής της πόλης, αξιοποιώντας τους δύο βασικούς πυλώνες της, το This is Athens, που αποτελεί τον επίσημο οδηγό της Αθήνας στο εξωτερικό και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών, που προωθεί τον συνεδριακό τουρισμό της πόλης. Η συνεργασία που αναπτύσσουμε με τον ΕΟΤ, έρχεται να ενισχύσει το έργο μας, αφού μάς δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε με τον πιο ωφέλιμο τρόπο τα επικοινωνιακά και χρηματοδοτικά «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να προβάλουμε την Αθήνα στοχευμένα στις διεθνείς αγορές. Μέσα από αυτή τη σύμπραξη, δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες  για να προβληθεί η Αθήνα ως ένας βιώσιμος, ασφαλής και ανταγωνιστικός προορισμός για συνέδρια, τουρισμό αναψυχής, αλλά και διαμονή διαρκείας».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα σχεδιαστούν κοινές δράσεις προβολής, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΕΑΤΑ θα μπορεί να έχει σημαντική παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, στις οποίες παραδοσιακά συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

 

MYTILINEOS: Υπογραφή της συμφωνίας με τη ΔΕΗ

 • PDF

Η ιστορική «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα είναι μία «πράσινη» βιομηχανία

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. για την παροχή  ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του Τομέα Μεταλλουργίας.

Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η αγαστή συνεργασία των δύο κορυφαίων εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στο πλαίσιο της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Η συμφωνία αυτή θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η MYTILINEOS έχει δεσμευθεί - στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη - να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Ειδικότερα για τον Τομέα Μεταλλουργίας, η MYTILINEOS φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%.  Μέχρι το 2030, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ..

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μία συνεργασία, που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας, ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την MYTILINEOS. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε για το χρονικό διάστημα 1/7/2021 – 31/12/23 .ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar