joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Ηλιακά - Θερμικά

Η EDPR εισέρχεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με χαρτοφυλάκιο χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας 544MW

 • PDF

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω δύο διαφορετικών συνεργασιών με τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Vento Ludens και Wind2.

Η είσοδος στην χερσαία αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου EDPR 2021-25, το οποίο παρέχει διαφοροποίηση και ανάπτυξη.

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχωρά στην απόκτηση αιολικού και ηλιακού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 544MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Vento Ludens και Wind2 συνολικού ύψους έως 71 εκατ. λίρες, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς επίτευξης προκαθορισμένων ορόσημων για κάθε έργο.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από ένα λειτουργικό αιολικό πάρκο ισχύος 5MW, που ανατέθηκε το 2012 με σταθερή τιμή πώλησης (feed in tariff) για 20 χρόνια, από αιολικά έργα ισχύος 192MW σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία θα συμμετάσχουν στους επερχόμενους γύρους CfD και στην ιδιωτική αγορά PPA του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025. Αποτελείται επίσης από 347MW έργων υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων 229MW αιολικής ενέργειας και 118MW ηλιακής ενέργειας.

Ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables, δήλωσε: «Οι συμφωνίες που έχουμε συνάψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μας σχεδίου για την περίοδο 2021-25, αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας “παλιός γνωστός” για την EDPR, καθώς αναπτύσσουμε υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα εδώ και χρόνια. H είσοδος στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ανοίγει ένα νέο φάσμα δυνατοτήτων, για να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε την εταιρεία μας. Το ΗΒ αποτελεί μια βασική αγορά για εμάς και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες, που προσθέτουν αξία και ενισχύουν την ηγετική μας θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαμηλό προφίλ κινδύνου και αποτελεί μία αγορά ενέργειας σημαντικού μεγέθους, της τάξεως των c.325 TWh, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του ΗΒ ανακοίνωσε έναν στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και έχει επισημάνει ότι από το 2021 και μετά τόσο ο χερσαίος άνεμος όσο και ο ηλιακός θα μπορούν να συμμετέχουν στους γύρους CfD, οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια έως το 2030. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ιδιαιτέρως ρευστή αγορά και διαθέτει μία από τις πιο ανεπτυγμένες αγορές PPA στην Ευρώπη, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές και ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στην EDPR να εδραιώσει τη παρουσία της στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα σημαντικό και τεχνολογικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Παρέχει επίσης μια έμπειρη ομάδα ανάπτυξης, που θα επικεντρωθεί σε πρόσθετες ευκαιρίες που θα ανακύψουν στη χώρα.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο αυτό ενισχύει τη συνολική παρουσία της EDPR στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαφοροποιώντας και συμπληρώνοντας την ήδη μακρά παρουσία της σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, διαθέτοντας επί του παρόντος υπό κατασκευή υπεράκτια ακαθάριστη παραγωγική ικανότητα της τάξεως του 1 GW και 0,9 GW υπό ανάπτυξη, μέσω της Ocean Winds.

Η είσοδος της EDPR στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου 2021-25, το οποίο παρέχει διαφοροποίηση και δυνατότητες ανάπτυξης, ενισχύοντας περαιτέρω τη παγκόσμια ηγετική θέση της EDPR στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Συνεργασία EDP Renewables και Amazon Web Services

 • PDF

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την Amazon Web Services (AWS), πιο συγκεκριμένα για διμερές συμβόλαιο (PPA), για μελλοντικά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και την παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών.

Μέσω της ως άνω συνεργασίας, η EDPR και η AWS σκοπεύουν να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε δύο βασικούς τομείς. Ο ένας αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων από πλευράς της EDPR, που θα ανατεθούν μέσω PPAs με την AWS, και προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή κατά την περίοδο 2023-25, κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Ο δεύτερος τομέας συνεργασίας θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού από πλευράς της AWS, η οποία αποτελεί και την προτιμώμενη υπηρεσία παροχής cloud για την EDPR.

Ο Miguel Ángel Prado, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables Βόρειας Αμερικής (EDPR NA), δήλωσε: «Η συμμαχία αυτή επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η EDPR, όχι μόνο στην ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά και στη σημασία της ψηφιοποίησης για τις εταιρείες. Ειδικά σε ένα πλαίσιο όπως το τρέχον, κατά το οποίο είναι απαραίτητο να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να διαφοροποιηθούμε και να ξεπεράσουμε τυχόν αντιξοότητες. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την Amazon, καθώς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εταιρεία μας, όσον αφορά τη σταθερή δέσμευσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και την επίτευξη της ουδετερότητας ανθρακούχων εκπομπών».

Ο Miguel Alava, Διευθύνων Σύμβουλος της AWS Iberia, σημείωσε: «Η συνεργασία μας με την EDPR θα συμβάλει στην ευόδωση της δέσμευσής μας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών (net-zero) εκπομπών άνθρακα έως το 2040. Παράλληλα, θα τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές μας με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, στόχος για τον οποίο βρισκόμαστε σε πορεία επίτευξης και υπολογίζουμε να έχουμε κατακτήσει 5 χρόνια νωρίτερα (2025). Είμαστε ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την EDPR συναρπαστικές προκλήσεις, όπως η ανίχνευση ανωμαλιών και η έγκαιρη εξαγωγή προγνωστικών. Είμαστε επίσης περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, που βασίζεται σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Η εν λόγω συνεργασία ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ EDPR και AWS, εξασφαλίζοντας παράλληλα πρόσθετη αναγνωσιμότητα για το αναπτυξιακό πλάνο της EDPR για το 2021-25, καθώς και μια υγιή συνεργασία για τον συνεχή τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Προβλέπεται πως η συγκεκριμένη συνεργασία θα αποδώσει έως και 475 MW συνολικά μέσω των PPAs μεταξύ των δύο εταιρειών.

Τα PPAs, που αναμένονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή στρατηγική της EDPR, που βασίζεται στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών έργων χαμηλού κινδύνου, ενισχύοντας παράλληλα την επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης και την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

 

Οι μεγάλες αλλαγές στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ευρώπης, ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη. Nanotexnology 2021

 • PDF

Το πράσινο υδρογόνο,  αποτελεί μόλις το 4% της ενέργειας υδρογόνου που παράγεται παγκοσμίως.

Πράσινο υδρογόνο , ονομάζουμε το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειεας  και κυρίως τα φωτοβολταϊκά.

Η συζήτηση για το  υδρογόνο λοιπόν , που έρχεται να μας αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά μας όχι μόνο γιατί είναι φιλικό στο περιβάλλον , αλλά είναι  πιο εύκολη η αποθήκευσή του, έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη!

Πράσινη Ενέργεια και η αξιοποίησή της στα θερμοκήπια

Το Εργαστήριο  Νανοτεχνολογίας LTFN (ltfn.gr), συντονιστής  των μεγαλύτερων προγραμμάτων της ΕΕ που…πρασινίζουν την ενέργεια της Ευρώπης, αλλά και η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Electronics, κατασκευάζουν τα φιλικά στο περιβάλλον «πράσινα» νέας γενιάς φωτοβολταϊκά που μπορούν να παράγουν ενέργεια από το φως -κι όχι μόνο από τον ήλιο-, απομονώνοντας ταυτόχρονα τη βλαβερή UV ακτινοβολία.

Από τα ανακυκλώσιμα αυτά φωτοβολταϊκά ,η ενέργεια των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λειτουργία θερμοκηπίων , μέσω της ηλεκτρόλυσης, παράγεται πράσινο υδρογόνο, το οποίο μπορεί να αποθηκευθεί και να τροφοδοτήσει με ενέργεια μικρές ή μεγαλύτερες περιοχές. Τα πράσινα νέα  θερμοκήπια που ήδη λειτουργούν σε περιοχές της Μεσογείου, αυξάνουν την απόδοση κατά 40%.

Αυτό το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των πράσινων ΑΠΕ που ήδη αναπτύσσονται στην Ελλάδα , παρουσίασε σε ειδικό Workshop για την Πράσινη Ενέργεια, την έξυπνη αποθήκευση και το υδρογόνο, ο Δρ Μιχάλης Ντόβας από την εταιρεία Organic Electronic Technologies, OET(oe-technologies.com).

Πράσινο Υδρογόνο Agrivoltaics και Internet of packing

Τα σχέδια υδρογόνου της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη έως το 2028 προϋποθέτει την εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ΑΠΕ δηλαδή και κυρίως φωτοβολταϊκών για τα επόμενα χρόνια.

Η πράσινη στρατηγική υδρογόνου αποτελεί ζωτικό μέρος της βιώσιμης στρατηγικής μετάβασης της κυβέρνησης, προκειμένου η ανανεώσιμη ενέργεια να χρησιμοποιείται για τις μεταφορές και τη θέρμανση.

Παράλληλα , οι επενδύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε δράσεις που αφορούν στην πράσινη ενέργεια, αγγίζουν τα 1.8 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Τα «πράσινα» θερμοκήπια που αυξάνουν την παραγωγή

«Στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο οικοσύστημα πράσινου υδρογόνου», εξήγησε μιλώντας στο Workshop με θέμα «Πράσινη Ενέργεια Υδρογόνο &Αποθήκευση» στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2021, o  εκπρόσωπος της εταιρείας OET (Organic Electronic Technologies) Μιχάλης Ντόβας.

Από τα απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να παραχθεί υδρογόνο και να αποθηκευθεί.

Ταυτόχρονα η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση θερμοκήπια τα οποία λειτουργούν ήδη στη Θεσσαλονίκη.

Σε πειραματικές καλλιέργειες υδροπονικής ντομάτας , της εταιρείας OET η οποία κατασκευάζει και «πράσινα» φωτοβολταϊκά για θερμοκήπια η παραγωγή είναι κατά 40% τουλάχιστον μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Η ενέργεια που περισσεύει από τα φωτοβολταϊκά ,μετατρέπεται σε υδρογόνο και αποθηκεύεται για να καλύψει άλλες ενεργειακές ανάγκες.

Η παγκόσμια αγορά των αγροτικών προϊόντων μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα , στην Ευρώπη  αλλά και στην Ελλάδα χάνεται κάθε χρόνο το 30% της καλλιεργήσιμης γης καθώς εγκαταλείπεται. Οι ανάγκες για παραγωγή περισσότερων και ποιοτικότερων τροφίμων συνεχώς μεγαλώνει.

Τα νέου τύπου θερμοκήπια με πράσινα φωτοβολταϊκά αυξάνουν την παραγωγή, μειώνουν δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα, είναι λιγότερο ενεργοβόρα και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγεται, δημιουργώντας την υποδομή για την περεταίρω αξιοποίησή της. Τα «πράσινα» θερμοκήπια θεωρούνται κατάλληλα για περιοχές όπως η Ελλάδα με μεγάλη ηλιοφάνεια και ταυτόχρονα αποτελούν την κατάλληλη λύση για την αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης , μεγάλο ποσοστό της οποίας στη χώρα μας  αλλά και σε όλη την Ευρώπη, εγκαταλείπεται κάθε χρόνο.

Τον κύκλο της πράσινης βιώσιμης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, από την οποία μπορεί να παραχθεί και πράσινο υδρογόνο , συμπληρώνει η διαδικασία της έξυπνης συσκευασίας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη διάρκεια του Workshop για τη Νανοτεχνολογία , τα οργανικά ηλεκτρονικά και τις εφαρμογές τους στην Αγροτική Παραγωγή, ο Σαλίμ Φαχούρι από την εταιρεία ΟΕΤ, στο Internet of Packaging παρακολουθούμε το ψηφιακό αποτύπωμα του προϊόντος και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τόσο τη μεταφορά του , όσο και τον τρόπο παραγωγής, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ.ά


Σε αυξητική τροχιά τα ηλεκτρικά φορτία - Ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα

 • PDF

Βασικά σημεία της σημερινής παρέμβασης του κ. Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, στο συνέδριο του Economist.

 • Ευκαιρίες και προκλήσεις στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προβάλλουν στην εποχή της απολιγνιτοποίησης είναι μεγάλες, την ίδια στιγμή υπαρκτές είναι και οι προκλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε ένα χρόνο δημιουργήθηκε ανάγκη για αναθεώρηση του ΕΣΕΚ σε πιο φιλόδοξη βάση.

 • Διπλός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην νέα εποχή της Ενέργειας

Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή μετάβαση είναι διπλός. Έγκειται αφενός στην εύρυθμη λειτουργία και αφετέρου στην ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς προκειμένου να καταστεί εφικτή η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ.

Ο Διαχειριστής συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα έργα νησιωτικών διασυνδέσεων που υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς. Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου είναι εδώ και λίγες ημέρες γεγονός και η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Οι ανάδοχοι για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα ανακηρυχθούν τις επόμενες ημέρες ενώ το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τρία ακόμη νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

 • Ρεκόρ ζήτησης στα 10,1 GW την 1η Ιουλίου

Τα φορτία βρίσκονται σε αυξητική τροχιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη μέρα του Ιουλίου, οπότε σημειώθηκε αιχμιακό φορτίο 10,1 GW, κάτι το οποίο είχε να συμβεί χρόνια.

Την ημέρα εκείνη, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 30% της ζήτησης, εκ των οποίων το 22% αφορούσε φωτοβολταϊκή και το 8% αιολική ισχύ. Με την πτώση της ανανεώσιμης παραγωγής μετά τη δύση του ηλίου, 1,5 GW της ζήτησης καλύφθηκαν από τις διεθνείς διασυνδέσεις, το οποίο καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη να προτεραιοποιηθουν τα έργα διεθνών διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, προς κάθε πλευρά των συνόρων.

Προετοιμαζόμαστε για ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα, καθώς στην εποχή μετά την πανδημία αναμένεται περαιτέρω αύξηση των φορτίων. Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, η συνεργασία όλων των φορέων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Λουμάκης: Πυξίδα η επίτευξη ισορροπιών στην ενεργειακή αγορά

 • PDF

Το 2021, τουλάχιστον την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο, εξελίσσεται σε μια χρονιά εξόδου της οικονομίας προς την κανονικότητα, η οποία και ευελπιστούμε να είναι οριστική και χωρίς πισωγυρίσματα.  Πέραν της προσπάθειας για σταδιακή επανάκαμψη φέρει και μια σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία και θα διαμορφώσουν το “αυριανό” τοπίο.  Το πρώτο αφορά την εφαρμογή του μοντέλου στόχου ή target model όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται, με κομβικότερη μέχρι στιγμής διαφορά από το μοντέλο της υποχρεωτικής κοινοπραξίας που εφαρμοζόταν προηγουμένως στην χώρα μας, την λειτουργία αγοράς εξισορρόπησης.  Πρόκειται για μια αγορά που μακροσκοπικά φέρει περισσότερο χαρακτηριστικά αγοράς υπηρεσιών, αφού ενώ η αξία της για ενέργεια εξισορρόπησης φθάνει περίπου στο 20% συγκριτικά με της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (ΑΕΗ), εντούτοις οι καθαρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εκκαθαρίζονται εκεί, σε σωρευτική βάση παραμένουν περίπου μηδενικές.

Αν και η αξία της ευελιξίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν αμφισβητείται, αφού στον πραγματικό χρόνο επιβάλλεται, ελλείψει αποθήκευσης, να διασφαλίζεται το απόλυτο ισοζύγιο παραγωγής – ζήτησης, εντούτοις το πως και κυρίως το πόσο τιμολογείται με όρους αγοράς αυτή η ευελιξία, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.  Και αν μεν στην ανοδική αγορά ενέργειας εξισορρόπησης οι τιμές που διαμορφώνονται είναι ευκολότερα συγκρίσιμες με της ΑΕΗ, οπότε οι υπερβολές γίνονται ποσοτικά άμεσα αντιληπτές, στην καθοδική επικράτησαν ολικές παραδοξότητες που μέχρι την λήψη εκτάκτων μέτρων από την ΡΑΕ, απείλησαν με κατάρρευση το σύνολο των συμμετεχόντων στην αγορά, πλην βεβαίως των παρόχων των υπηρεσιών αυτών που καρπώθηκαν αδόκητα οικονομικά οφέλη.  Εν προκειμένω στην καθοδική αγορά ενέργειας εξισορρόπησης και μέχρι την αναστολή της δυνατότητας αρνητικών τιμών από τη ΡΑΕ στα μέσα Φεβρουαρίου 2021, επικράτησε όπως φαίνεται στο διάγραμμα 2 το παράδοξο να διαγωνίζονται μεταξύ τους οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών και να αμείβονται με επιπλέον χρήματα (5-10% συγκριτικά με την ΑΕΗ) ώστε να εγχύσουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια (έως -15% συγκριτικά με την ΑΕΗ) απ’ όση είχαν ήδη προπληρωθεί στην ΑΕΗ μια ημέρα πριν.

Εν πάσει περιπτώση μετά τα έκτακτα μέτρα της ΡΑΕ και ιδίως της αναστολής των αρνητικών τιμών η αγορά δείχνει να εξορθολογίζεται, αφού όπως φαίνεται και στο διάγραμμα 2, οι πάροχοι υπηρεσιών καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης διαγωνιζόμενοι μεταξύ τους επιστρέφουν πλέον χρήματα (3-4% συγκριτικά με την ΑΕΗ) για την λιγότερη ενέργεια αυτή (5-10% συγκριτικά με την ΑΕΗ).  Οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές αλλά και οι ΑΠΕ με Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) που φέρουν υποχρεώσεις εξισορρόπησης, όπως είναι προφανές, έχουν άμεσο ενδιαφέρον και αντίκτυπο από τις εξελίξεις στην εν λόγω αγορά.  Σε ότι αφορά τον ΕΛΑΠΕ, αν και κατά την άποψη μας δεν θα έπρεπε, συνεχίζει παραδόξως να υφίσταται κόστος εξισορρόπησης για έργα που εκ του νόμου δεν φέρουν τέτοιες υποχρεώσεις, δηλαδή έργα των ν. 3468, ν. 3851 καθώς και με ΣΕΣΤ του ν. 4414.    Ευρύτερα, και δεδομένου ότι ο χαρακτήρας των μέτρων της ΡΑΕ είναι προσωρινός, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, την ώρα μάλιστα που παρά τα μέτρα, το συνολικό κόστος εξισορρόπησης στη χώρα παραμένει μακράν το υψηλότερο (10-15% συγκριτικά με την ΑΕΗ όπως φαίνεται στα διάγραμμα 1) ανάμεσα στην ΕΕ.  Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα της ΡΑΕ δεν είναι δυνατόν να αρθούν χωρίς προηγουμένως να έχει μεταβληθεί το τοπίο στις αγορές εξισορρόπησης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο ζήτημα των εφεδρειών, στο τι συνιστά ενέργεια εξισορρόπησης και τι ανακατανομές μονάδων αλλά και στην ουσιαστική διεύρυνση των συμμετεχόντων ώστε να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός.

Επιπλέον προκλήσεις για τις ΑΠΕ το 2021 αποτελούν η αύξηση του κόστους εξοπλισμού σε αντιπαραβολή προς την γενική επικρατούσα μέχρι στιγμής τάση μείωσης των τιμών πώλησης της παραγόμενης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται για όλους τους συμμετέχοντες το target model.  Η διάβρωση της παραγωγικής βάσης διεθνώς από τα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19, αλλά και των μεταφορών, σε συνδυασμό με την επανάκαμψη της ζήτησης έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών αλλά και των τελικών προϊόντων.  Πρόκειται δυστυχώς για ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στα πάνελς αλλά εκτείνεται στα καλώδια, τις μεταλλικές βάσεις, τα οικοδομικά έργα κ.α.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω οδηγεί σε επενδύσεις ΑΠΕ -χάριν οικονομικών κλίμακας- αφενός ολοένα και μεγαλύτερων και αφετέρου προς την «πλευρά» των καθετοποιημένων συμμετεχόντων που διαθέτουν και προμήθεια ιδανικά ισοζυγισμένη με την παραγωγή τους και έτσι δύνανται να επιτύχουν οικονομική ουδετερότητα μέσω των αγορών μεσομακροπρόθεσμα.  Η τάση  αυτή, ωστόσο, συμπιέζει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της αγοράς λ.χ. των φωτοβολταϊκών, όπου η διεσπαρμένη παραγωγή αφορούσε όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά μεταξύ πολλών συμμετεχόντων.  Τα φωτοβολταϊκά που στο παρελθόν αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες επειδή οι πολίτες αναγνώριζαν την ευκαιρία να καταστούν και οι ίδιοι επενδυτές - ανεξάρτητοι παραγωγοί, σήμερα γνωρίζουν σκεπτικισμό και τοπικές αντιδράσεις.  Και σίγουρα το αντίδοτο δεν είναι το net metering ή τα προγράμματα για prosumers που απευθύνονται σε άλλο κοινό, αλλά η διασφάλιση μιας δίκαιης και χωρίς στρεβλώσεις δυνατότητας συμμετοχής των μικρομεσαίων στις νέες επαγγελματικές ΑΠΕ που παράγουν εισόδημα.  Όσο για τα περί επιβάρυνσης των καταναλωτών από τα νέα μικρότερα Φ/Β έργα συγκριτικά με τα πολύ μεγαλύτερα που κατά καιρούς αντιπαραβάλλονται, ας σημειωθεί πως ομιλούμε για τιμές kWh εφάμιλλες ή και μικρότερες των ορυκτών καυσίμων και των υπολοίπων ΑΠΕ και που επιπλέον τα χρήματα αποζημίωσης τους επί 20ετία και πλέον θα παραμένουν εντός των τειχών της χώρας τονώνοντας την κατανάλωση και την οικονομία συνολικά.  Ουδείς νομίζουμε στο δημόσιο διάλογο, ευθαρσώς τουλάχιστον, υποστηρίζει πως οι ΑΠΕ θα πρέπει να αφελληνιστούν στο όνομα κάποιων ονομαστικά χαμηλότερων τιμών πώλησης της παραγωγής τους, με αντίτιμο ωστόσο οι χρηματοροές αποζημίωσης να καταλήγουν στο εξωτερικό, στεγνώνοντας έτσι την εθνική οικονομία.  Κρίσιμο ρόλο στην νέα ισορροπία καλείται να διαδραματίσει το Υπουργείο Ενέργειας, δίνοντας λελογισμένη διέξοδο στις μικρομεσαίες επενδύσεις μέσα από ένα νέο μοντέλο απόδοσης βιώσιμων Τιμών Αναφοράς, μακριά από το στρεβλό πεδίο των κοινών διαγωνισμών με πολύ μεγάλα έργα που εφαρμόζεται τώρα από την ΡΑΕ.

Τέλος σε ότι αφορά την αποθήκευση που αποτελεί το νέο πεδίο ανάπτυξης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και που είναι απαραίτητη για υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ, οι μονάδες πρέπει να ιδωθούν ως κομβικές υποδομές του συστήματος. Οφείλει δηλαδή η λειτουργία τους να αποβαίνει σε ωφέλεια όλων των ΑΠΕ και όχι μόνο όσων έχουν την δυνατότητα να συμβληθούν μέσω PPAs μαζί τους.  Και φυσικά το όποιο κόστος λειτουργικής ενίσχυσης απαιτηθεί πέραν των εσόδων που θα αποκομίζουν από τις αγορές του target model, να καλύπτεται από τους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα διαχρονικά συμβαίνει με τα δίκτυα.

Όπως είναι γνωστό το κόστος των δικτύων επιμερίζεται στους καταναλωτές στην βάση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (ασχέτως προελεύσεως) και διακριτών σχετικών χρεώσεων απευθείας στους λογαριασμούς τους μέσω των Προμηθευτών. Πολύ περισσότερο μάλιστα, επιβλήθηκε από την ΕΕ το σπάσιμο (unbundling) παραδοσιακών καθετοποιημένων μονοπωλίων ώστε οι φορείς των δικτύων να καταστούν ανεξάρτητες οντότητες από άλλες δραστηριότητες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών ή των προμηθευτών να καταστεί ισότιμος.

Κατά τον ίδιο τρόπο η μετάβαση στις ΑΠΕ ξεκινά από την ανάγκη των πολιτών/καταναλωτών να ζήσουν σε ένα φιλικότερο και αειφόρο οικολογικά περιβάλλον αναστέλλοντας την κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι ρύποι των συμβατικών τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.  Προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού οι μονάδες αποθήκευσης ιδίως της μεγάλης κλίμακας αποτελούν κρίσιμη υποδομή και «κρίκο» στην αλυσίδα μετάβασης σε υψηλές διεισδύσεις ανανεώσιμης ενέργειας στην ηλεκτρική αγορά.  Το κόστος της υποδομής αυτής νομοτελειακά οφείλει να επιστρέφει στους καταναλωτές όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δίκτυα.  Παρέκκλιση από τον εφαρμοζόμενο για δεκαετίες (στα δίκτυα) αυτό κανόνα, ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις και αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού έως και κανιβαλισμού μεταξύ των ΑΠΕ, οδηγώντας εν τέλει στην υπερσυγκέντρωση του κλάδου σε ελάχιστους συμμετέχοντες και χωρίς εν τέλει να διασφαλίζεται κάτι καλύτερο για τους καταναλωτές, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση νομοτελειακά θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των υποδομών αποθήκευσης αυτών.  Συνεπώς το τυχόν πρόσθετο κόστος για την λειτουργική ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης οφείλει κατά την άποψη μας να κατανέμεται στους Προμηθευτές, ώστε αυτοί με την σειρά τους να το ενσωματώνουν στους λογαριασμούς των πελατών τους όπως πράττουν για τα κόστη δικτύου.

Σε ότι αφορά την αποκεντρωμένη αποθήκευση πίσω από το μετρητή, δηλαδή τις μικρές μονάδες, οφείλει να υπογραμμιστεί πως το κόστος τους, παρά την συντελεσθείσα πτώση, παραμένει πολύ υψηλό για εμπορική ευρεία χρήση στο διασυνδεδεμένο σύστημα και θα οδηγούσε τον ηλεκτρισμό από μονάδες ΑΠΕ σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Τιμή Εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς.

*Ο Δρ Στέλιος Λουμάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά


Η HELIOSRES ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ ΙΣΧΥΟΣ 14 MW

 • PDF

Συνεχίζοντας την ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία της στην ελληνική αγορά των φωτοβολταϊκών, η HELIOSRES ανέλαβε την μελέτη, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 18 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 14 ΜW στους νομούς Αττικής, Μαγνησίας & Στερεάς Ελλάδος, τα οποία θα υλοποιηθούν μέχρι τέλος του 2021.

 

Ο κύριος Οδυσσέας Διαμαντής, Τεχνικός Διευθυντής της HELIOSRES, δήλωσε σχετικά: «Η εμπιστοσύνη των πελατών προς την εταιρεία μας αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Η πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της εταιρείας μας και η ποιότητα μελέτης και κατασκευής των έργων μας, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας μας και της ικανοποίηση των πελατών μας - επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά. Το γεγονός αυτό μας καθιστά υπερήφανους και συνεχίζουμε να θέτουμε όλο και ψηλότερα τον πήχη στην ποιότητα των έργων των πελατών μας».

 

Η HELIOSRES δραστηριοποιείται επιτυχημένα στην αγορά των φωτοβολταϊκών από το 2007, είναι στελεχωμένη με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015 και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό, μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και τεχνική υποστήριξη  φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Η MYTILINEOS συνεργάζεται με την Elgin Energy για την εξαγορά έργων ηλιακής ενέργειας 14MW σε ανάπτυξη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας

 • PDF

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοινώνει την εξαγορά χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας 14MW σε διαδικασία ανάπτυξης στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από την Elgin Energy, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ανάπτυξης έργων ηλιακής ενέργειας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

 

Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα επωφεληθεί από μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές Συμβάσεις επί Διαφορών (CFDs) που θα ανατεθούν στο πλαίσιο της δημοπρασίας 2020 RESS 1 (εθνική δημοπρασία για ΑΠΕ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας) και μόλις ενεργοποιηθούν τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

 

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε ξανά με μία προοδευτική εταιρεία ανάπτυξης έργων ηλιακής ενέργειας, όπως η Elgin Energy. Η εξαγορά αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Τομέα RSD, διότι θα επεκτείνει περαιτέρω τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Τα συγκεκριμένα έργα αποδεικνύουν επίσης το ενδιαφέρον μας για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.»

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Ronan Kilduff, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Elgin Energy, δήλωσε: «Η συναλλαγή αυτή στηρίζει την ισχυρή μας συνεργασία με τη MYTILINEOS και αποτελεί επιπλέον απόδειξη ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν καθιερωθεί ως μία οικονομικά αποδοτική τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας. Με ταχύτερους χρόνους εγκατάστασης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ, η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον σε θέση να επιταχύνει τους στόχους απεξάρτησης από τον άνθρακα στο δίκτυο ηλεκτρισμού και να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Ανέκαθεν είχαμε την πεποίθηση ότι η ηλιακή ενέργεια θα γινόταν μία ανταγωνιστική ενεργειακή τεχνολογία ως προς το κόστος σε κλίμακα κοινής ωφέλειας και, ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε έργα στις βασικές αγορές μας. Η συναλλαγή αυτή με την MYTILINEOS ενισχύει την άποψη αυτή.”

Η εξαγορά ενισχύει τη θέση του RSD στη διεθνή αγορά ενέργειας και ειδικότερα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την Elgin Energy, μετά την ενεργοποίηση χαρτοφυλακίου 76MW μη επιδοτούμενων έργων ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – «Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια & ηλεκτρονικές υποδομές πληροφόρησης .

 • PDF

«Έξυπνα» ηλιακά καθίσματα σε κεντρικά σημεία της πόλης  και ηλεκτρονικές υποδομές μέσω των οποίων ο πολίτης και ο επισκέπτης του Αγρινίου θα ενημερώνεται διαδραστικά για  διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ο Δήμος Αγρινίου.

Το έργο αφορά συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική αναβάθμιση επτά δημοτικών αιθουσών και την τοποθέτηση έξι «έξυπνων ηλιακών καθισμάτων (παγκάκια) σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ήδη, ο  δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε τη σύμβαση «Ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες πληροφόρησης και εκδηλώσεων στον Δήμο Αγρινίου», που εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 420.186,40 ευρώ.

Με το συγκεκριμένο σύστημα όπως επισημαίνει, προβλέπεται:

Εγκατάσταση ενημερωτικών οθονών στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων

Στα δημαρχιακά κτίρια των δημοτικών ενοτήτων, θα τοποθετηθούν οθόνες του κοινού. Θα είναι πλήρη υπολογιστικά συστήματα, στα οποία θα εκτελείται διαδικτυακή εφαρμογή που θα ενημερώνει διαδραστικά τους δημότες για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο των κτιρίων, θα είναι σύγχρονων προδιαγραφών και ικανές να αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Θα συνοδεύονται από κατάλληλο λογισμικό διαχείρισης. Θα χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση των πολιτών, όσον αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών, εκδηλώσεις στην πόλη και γενικότερα στην περιοχή, για την πολιτική προστασία, για επαγγελματικού σκοπούς κα.

Εγκατάσταση «έξυπνων» σημείων ξεκούρασης πεζών (ηλιακά παγκάκια)

Τα παγκάκια θα είναι υπαίθρια με ηλιακούς  συλλέκτες για να έχουν ενεργειακή αυτονομία. Επίσης θα έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο, η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες. Πέραν των χώρων ξεκούρασης, θα δίνουν τη δυνατότητα φόρτισης φορητών συσκευών και δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα τα παγκάκια θα διαθέτουν τουλάχιστον δύο θύρες USB όπου ο πολίτης θα μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή και μία θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης, Επιπλέον θα φορτίζονται με χρώμα LED, όταν πέφτει το φως του ήλιου και θα αλλάζουν το χρώμα τους όταν γίνεται επαγωγική φόρτιση.  Επιπροσθέτως θα υπάρχει ένας αισθητήρας, ώστε σε περίπτωση βροχής, τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Θα υπάρχει ενσωματωμένη δυνατότητα παροχής δικτύου, δωρεάν Internet WI-FI.

Σύμφωνα με τον δήμο, τα παγκάκια θα τοποθετηθούν στην πλατεία Δημάδη, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Παναγοπούλου, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου (σταθμός ταξί πάρκο) και δύο στο πάρκο skateboard μπροστά από το γήπεδο του Παναιτωλικού.

Εγκατάσταση εξοπλισμού σε αίθουσες εκδηλώσεων

Σε κάθε αίθουσα ο εξοπλισμός και το λογισμικό θα παρέχει:

Πρόσβαση στο Internet, μέσω τοπικού δικτύου σε κάθε εγκατεστημένο Η/Υ και WI-FI.

Εμφάνιση των παρουσιάσεων σε οθόνη. Καταγραφή και ζωντανή αναμετάδοση της όποιας εκδήλωσης. Ηχητική κάλυψη. Ηλεκτρονικούς υπολογιστές  για εκπαίδευση, παρουσιάσεις, αναμετάδοση και καταγραφή, τηλεδιάσκεψη και τηλεκπαίδευση.

Αφιέρωμα WEN: ο δρόμος προς την πράσινη ενέργεια

 • PDF

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, που είναι ο κεντρικός στόχος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το 2050, επιβάλλει έναν πολυδιάστατο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας.

Στόχος αυτού του μετασχηματισμού είναι να επιτευχθεί με οικονομικότητα, ασφάλεια και προστασία των καταναλωτών, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε επίπεδα άνω του 67% έως το τέλος της δεκαετίας.

Η πολιτεία παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ενώ προχωρεί σε αναθεώρηση τους ώστε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) να εναρμονιστεί με τον νέο ευρωπαϊκό στόχο για μείωση εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55%.

Η επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ σε συνδυασμό με τις 21 πράσινες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκουν να υποστηρίξουν την ισχυρή δυναμική των ΑΠΕ, αλλά και νέες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση, τα υπεράκτια αιολικά, το βιομεθάνιο, το υδρογόνο και οι εφαρμογές κυκλικής οικονομίας.

Όλα αυτά εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μια επενδυτική έκρηξη που θα προσεγγίσει τα 50 δις ευρώ.

Το αφιέρωμα του World Εnergy Νews για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καταγράφει τις πολιτικές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού περιβάλλοντος, τις θέσεις και τις απόψεις των θεσμικών φορέων, αλλά και τους σχεδιασμούς των μεγάλων ενεργειακών ομίλων που δίνουν το παρόν στην ανάπτυξη νέων «πράσινων» τεχνολογιών και στην διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας συμβατής με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

 

PVMAINT: ΑΝΑΛΗΨΗ ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ NET METERING 420 KW ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ

 • PDF

H PVMAINT συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της στην ελληνική αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων και έχοντας πολύ σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές στέγες, ανέλαβε πρόσφατα την υλοποίηση ενός ακόμα ΦΒ ΝΕΤ METERING ισχύος 420 KW σε βιομηχανική στέγη των κεντρικών εγκαταστάσεων της Ελληνικής εταιρείας ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ στο Κρυονέρι Αττικής.

Ο κύριος Λαζαράκος Φίλιππος, Γενικός Διευθυντής της εταιρίας PVMAINT, δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη της ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ προς την εταιρεία μας αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Η αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού στο εργοστάσιο του πελάτη μας θα συμβάλει στην σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η πολύχρονη εμπειρία και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία της εταιρείας μας, αποτελεί βασικό εργαλείο επιτυχίας μας και ουσιαστικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που θέλουν να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος μας».

Η Γευσήνoυς έχοντας πάντα ως γνώμονα την διαρκή δέσμευση της για ηθική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, επενδύει διαρκώς σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης με την ορθή χρήση των φυσικών της πόρων, τον έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας και ύδατος και προσβλέπει πάντα στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στο περιβάλλον με την υιοθέτηση πρακτικών πράσινης ενέργειας. Έχοντας έντονο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και μέσα από έμπρακτες πρωτοβουλίες και πράξεις ευθύνης, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων.

Το έργο αυτό προστίθεται σε ένα σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών σταθμών σε βιομηχανικές στέγες και επί εδάφους που έχει υλοποιήσει με επιτυχία η PVMAINT για βιομηχανίες και για επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ και ενισχύει περαιτέρω την σημαντική θέση που κατέχει στον χώρο της μελέτης, κατασκευής και συντήρησης φωτοβολταϊκών σταθμών πανελλαδικά.

Η PVMAINT είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015, ISO 14001:2004 και OHSAS 18001.

 

Άη-Στράτης: Ρεύμα και θέρμανση από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 • PDF

Ρεύμα και ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές μέσω τηλεθέρμανσης εξασφαλίζει για τους κατοίκους του Άη-Στράτη το πιλοτικό έργο για τη μετατροπή του σε πράσινο νησί, ενώ το “πακέτο” των παρεμβάσεων περιλαμβάνει ηλεκτρικά οχήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου αλλά και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο του νησιού Μαρία Κακαλη η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί,  μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας  και αφορά στην κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο νησί. Ο σταθμός αποτελείται από ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκό, μπαταρίες και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου μέσω του οποίου επιδιώκεται η κάλυψη του 85% των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ΑΠΕ. Η υφιστάμενη πετρελαϊκή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα παραμείνει σε λειτουργία για την κάλυψη των αναγκών όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας και έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα της μπαταρίας, αλλά και για λόγους ασφάλειας.

Επιπλέον η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον υβριδικό σταθμό θα τροφοδοτεί σύστημα τηλεθέρμανσης που θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές (θα κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο μεταφοράς ζεστού νερού στον οικισμό του Αη-Στράτη).

Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει επίσης την υλοποίηση επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων (σχολεία, δημαρχείο, αγορά, κέντρα συνάθροισης κ.α.) Επίσης ο Δήμος θα προμηθευτεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Τα οχήματα θα φορτίζονται με πράσινη ενέργεια από το δίκτυο του νησιού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του είναι 25 μήνες. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (σε τεχνολογικό, διαχειριστικό και θεσμικό επίπεδο) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παραδείγματα συνδυασμού υβριδικού συστήματος ΑΠΕ με τηλεθέρμανση σε αυτόνομο σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτα παγκοσμίως.

 

Η Lightsource bp επενδύει στην ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας.

 • PDF


Είσοδος του παγκόσμιου κολοσσού ηλιακής ενέργειας Lightsource bp στην ελληνική αγορά μέσω της εξαγοράς 640MW από την Kiefer TEK


Η Lightsource bp, μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων ηλιακής ενέργειας συνεχίζει την επέκταση της με δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά.

Η εταιρία κατοχύρωσε 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, «κλειδώνοντας» σε μία μέση τιμή των 38.5 € ανά MW. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν ένα μέρος από τα 640ΜW έργων που θα εξαγοράσει η Lightsource bp από την Kiefer TEK, κάτι που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και επενδυτές ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Η ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας μέσω της διαδικασίας των δημοπρατήσεων, εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό καθώς και καλύτερες τιμές για τους τελικούς δικαιούχους.

Τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταδεικνύουν πως η ηλιακή ενέργεια γίνεται πλέον ανταγωνιστική προς όφελος συνολικά του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος. Στον τελευταίο διαγωνισμό υποβλήθηκαν προσφορές για περισσότερα από 1 GW έργων ΑΠΕ και ανατέθηκαν συμβόλαια έως και 350MW με ρεκόρ χαμηλών τιμών κάτι που καθιστά την ηλιακή ενέργεια ανταγωνιστική έναντι όλων των παραδοσιακών μορφών παραγωγής ενέργειας.

Η Ελλάδα γίνεται πλέον μια στρατηγική αγορά για την Lightsource bp, η οποία  έχει παρουσία σε 3 ηπείρους και 14 χώρες με ένα χαρτοφυλάκιο εκτελεσμένων έργων ισχύος 3,5GW και υπό εκτέλεση διεθνή έργα δυναμικότητας 20GW.

Μαζί με τα 140MW που κατοχυρώθηκαν στην πρόσφατη δημοπρασία, η Lightsource bp για τους επόμενους 24 μήνες, σχεδιάζει να εκτελέσει έργα ισχύος μεγαλύτερης από 200MWp. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο θα πραγματοποιηθεί σε  συνεργασία με την Kiefer TEK στους τομείς της αδειοδότησης και κατασκευής. Η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται είτε μέσω των Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ στη συμφωνηθείσα τιμή αλλά και απευθείας σε μεγάλες επιχειρήσεις, προμηθευτές ενέργειας ή/και στο χρηματιστήριο ενέργειας.

O υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη της Lightsource bp κ. Βλάσιος Σουφλής δήλωσε:  «Πρόκειται για ένα ορόσημο για την ελληνική ομάδα ανάπτυξης έργων της Lightsource bp η οποία εργάστηκε σκληρά και πέτυχε τον στόχο της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία των διαγωνισμών επιτρέπει στη χώρα να επιταχύνει την απεξάρτηση της από τον άνθρακα και παράλληλα δημιουργεί τις συνθήκες για την είσοδο στην ελληνική αγορά των μεγαλύτερων παικτών παγκοσμίως. Η συνεργασία μας με την Kiefer TEK ήταν καθοριστική για την εδραίωση μας στην Ελληνική αγορά.  Συμφωνίες όπως η συγκεκριμένη, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση μέσα από τις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσφορά καθαρής ενέργειας.»

Ο Θανάσης Ρήγας, Managing Director της Lightsource bp για την Ελλάδα δήλωσε: «Είμαι περήφανος για την είσοδο της Lightsource bp στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η είσοδος αυτή είναι καθοριστική για την ανάπτυξη καθαρής και προσιτής ηλιακής ενέργειας και την επίτευξη του στόχου του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)» για αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 30% έως το 2030. Η bp επενδύει στην Ελλάδα για πάνω από 90 χρόνια και με την Lightsource bp συνεχίζει τις επενδύσεις της με στόχο ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.»

Από την μεριά της Kiefer TEK, o CEO της εταιρείας Χρήστος Πετρόχειλος δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τις υψηλές δυνατότητες των περιοχών που δραστηριοποιούμαστε και την αξία που μπορούμε να προσφέρουμε σε συνεργασία με έναν παγκόσμιο παίκτη όπως η Lightsource bp. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε τα κοινά μας project μας να κερδίζουν και θα αισθανθούμε ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τα έργα μας ολοκληρωθούν παραδίδοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο θα δημιουργήσει πολύ ενδιαφέροντα project."


Μεγάλη πτώση τιμών για έργα ΑΠΕ

 • PDF

Άλλο ένα «φράγμα» έσπασαν οι τιμές για τα έργα ΑΠΕ σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό. Ειδικότερα, στη σημερινή ηλεκτρονική δημοπρασία, στο πλαίσιο της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ, οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή έκλεισε στα 32,97 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh.

Η συνεχής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Τα σημερινά αποτελέσματα του διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά τουλάχιστον 61% έως το 2030.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ».


Schneider Electric: Διαμορφώνοντας ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον

 • PDF
 • Η εταιρεία διοργάνωσε μία διαδικτυακή εκδήλωση, αναδεικνύοντας τις πιο πρόσφατες καινοτόμες λύσεις και τα προϊόντα της για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, διοργάνωσε την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, μια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Διαμορφώνουμε σήμερα το πράσινο και ψηφιακό μέλλον μας». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συζητήθηκαν οι  τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας, οι τάσεις της αγοράς, ενώ παρουσιάστηκαν προηγμένες λύσεις και εφαρμογές της εταιρείας που συμβάλλουν στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια του “digital” που συνοδεύεται πλέον όλο και περισσότερο από την έννοια του “green”, γεγονός που αφορά όλους τους εταιρικούς οργανισμούς. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο ηλεκτρισμός γίνεται «πράσινος» βασιζόμενος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος της εταιρείας είναι μέσω της ψηφιοποίησης, να διαμορφωθεί ένα ‘έξυπνο’ μέλλον με ‘έξυπνες’ πόλεις.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναδείχθηκαν, επίσης, οι δεσμεύσεις της εταιρείας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα από καινοτόμες λύσεις που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, τις αρχές εμπιστοσύνης, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και την αξιοποίηση της νέας γενιάς και την έμπρακτη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Sales Account Executive & Sustainability Leader, Schneider Electric, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα παραμένει η κλιματική αλλαγή και ότι οι συνέργειες μεταξύ εταιρειών είναι απαραίτητες για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, υπογράμμισε της δέσμευση της εταιρείας όσον αφορά την απαλλαγή των δραστηριοτήτων της από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Αναφέρθηκε, επίσης, στον σχεδιασμό νέων φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, θέτοντας ως στόχο το 80% των πωλήσεων να προέρχεται από πράσινα προϊόντα, αλλά και την ενίσχυση της εξοικονόμησης CO2 στους πελάτες της από 120 εκατομμύρια τόνους σήμερα, σε 800 μέχρι το 2025.

Ο κ. Θανάσης Τσακαρισιάνος, Sales Director EUs & Sls-OEMs Channel της Schneider Electric από την πλευρά του υπογράμμισε τη δύναμη της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ανακοίνωσε την εμπορική διαθεσιμότητα του επαναστατικού  πίνακα διανομής μέσης τάσης SM AirSeT, που αξιοποιεί έναν συνδυασμό τεχνολογίας διανομής καθαρού αέρα και διακοπής του κενού. Η νέα λύση της Schneider Electric αποτελεί την περιβαλλοντική εξέλιξη μίας από τις πιο δημοφιλείς σειρές προϊόντων της, το SM6, για δευτερεύουσα ηλεκτρική διανομή.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς και ο καίριος ρόλος των κρίσιμων ΙΤ υποδομών και των Data Centers του μέλλοντος στη βελτίωση της λειτουργικότητας των επιχειρήσεων. Ο κ. Γιώργος Δριτσάνος, Secure Power VP SEE & IT Director Greece, APC by Schneider Electric, ανέλυσε τα οφέλη των Data Centers του Μέλλοντος’ της APC by Schneider Electric, που αποτελούν την καρδιά του ψηφιακού κόσμου, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χώρου, ενέργειας και λειτουργικού κόστους.

Οι τάσεις στα Data Centers του Μέλλοντος ορίζουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, ανθεκτικότητα και ευκολία στην εγκατάσταση. Οι ολοκληρωμένες λύσεις της Schneider Electric προσφέρουν εύκολη διαχείριση χάρη στην τεχνολογία Internet of Things (IoT) και την ανοιχτή, διαλειτουργική, αρχιτεκτονική και πλατφόρμα EcoStruxure της εταιρείας, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις IT υποδομές, λαμβάνοντας τεχνική υποστήριξη 24/7 οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Ακόμη, παρουσίασε το νέο τριφασικό σύστημα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) Galaxy™ για βιομηχανικές εφαρμογές, που είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να βοηθά τους πελάτες να μεγιστοποιήσουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Ο κ. Σπύρος Ράπτης, Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε σχετικά: «Μέσα σε όλες τις δεδομένες δυσκολίες της εποχής ήταν μεγάλη μας χαρά που μοιραστήκαμε μαζί σας ιδέες και γνώσεις γύρω από σημαντικές εξελίξεις στον τομέα μας, αλλά και που παρουσιάσαμε τη γενική εικόνα της στρατηγικής της Schneider Electric Ελλάδος μπροστά σε αυτό το νέο τεχνολογικό τοπίο. Για εμάς, η ψηφιοποίηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και διαμορφώνει νέες τάσεις που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Για αυτό εδώ και πολλά χρόνια, αποτελούμε τον ψηφιακό συνεργάτη των πελατών μας, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητά τους».

Σχετικά με την Schneider Electric

Σκοπός της Schneider Electric είναι να ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να αξιοποιεί στο έπακρο την ενέργεια και τους πόρους που διαθέτει, γεφυρώνοντας την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους. Αυτό, το ονομάζουμε ‘Life Is On’.

Αποστολή μας είναι να αποτελούμε τον ψηφιακό σας συνεργάτη για την Aειφορία και την Aποδοτικότητα.
Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνδυάζοντας παγκοσμίως κορυφαίες τεχνολογίες διεργασιών και ενέργειας, συνδεσιμότητα προϊόντων από end-point έως cloud, ελέγχους, λογισμικά και υπηρεσίες, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής, συνθέτοντας ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης, για Κατοικίες, Κτίρια, Data Centers, Υποδομές και Βιομηχανίες.

Είμαστε μία πολυεθνική εταιρεία, ωστόσο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε τοπικό επίπεδο. Είμαστε υπέρμαχοι των ανοιχτών προτύπων και των συνεργατικών οικοσυστημάτων που εργάζονται με πάθος για τις αξίες μας για έναν ουσιαστικό επιχειρηματικό σκοπό και ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς που προωθεί τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία από όλους.

www.se.com/gr

 

Certified Green Energy από τη Volterra

 • PDF

Η Volterra, μέλος του ομίλου AVAX, ως ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς πράσινης, καθαρής ενέργειας αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές (Α.Π.Ε.) και πάροχος συνδυαστικών πακέτων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, προσφέρει τώρα στους πελάτες της την υπηρεσία Certified Green Energy.

«Με το Certified Green Energy, τόσο οι βιομηχανικοί μας πελάτες Μέσης Τάσης, οι μικρές επιχειρήσεις αλλά και οι οικιακοί καταναλωτές, έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώνουν ότι ολόκληρη ή μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσαν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προήλθε από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα από τα Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα της Volterra. Με αυτό τον τρόπο, συντελούν στην ‘’πράσινη ανάπτυξη’’ και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα Greenhouse Gas Protocol», σημείωσε ο κος Κίμων Μπότσης, Διευθυντής Έργων & Παραγωγής της Volterra.

Για την επίτευξη της παραπάνω διαδικασίας, η Volterra είναι εγγεγραμμένη και Κάτοχος Μερίδας στο Μητρώο Εγκαταστάσεων και Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) με σκοπό την παροχή σε πελάτες της, των εν λόγω ‘’Βεβαιώσεων Ανάκλησης Εγγυήσεων Προέλευσης’’.

Tο 2020, η Volterra ακολουθώντας την πράσινη πολιτική της, προμήθευσε συνολικά πάνω από 35.000 πράσινες MWh με Πιστοποιητικά Certified Green Energy σε επιχειρηματικούς πελάτες της, μεταξύ των οποίων οι ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, VITEX AE, ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ και ΤOYOTA M.AE, βεβαιώνοντας ότι η ενέργεια που κατανάλωσαν προήλθε κατά 100% από τα αιολικά πάρκα της. Με αυτό τον τρόπο, η Volterra συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση επίδοσης των μη χρηματοοικονομικών δεικτών ESG (Environmental Social Governance) των πελατών της.

Η Εταιρεία συνεχίζει δυναμικά και το 2021 να αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 200MW σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ώστε να καλύψει ακόμη μεγαλύτερο μέρος από τις ανάγκες νοικοκυριών, εμπορικών καταστημάτων Χαμηλής Τάσης, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες επιχειρήσεων και ενεργοβόρων βιομηχανιών Μέσης Τάσης με πράσινη ενέργεια.

Η Siemens παρέχει βιώσιμη ενέργεια για ένα από τα Νησιά Γκαλαπάγκος

 • PDF

Μετά από μόλις δέκα μήνες σχεδιασμού και δέκα μήνες κατασκευών, εγκαινιάστηκε ο υβριδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που εγκατέστησε η Siemens στο νησί Isabela των Γκαλαπάγκος.

Η LG Electronics Hellas πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση της LG Therma V R32 Monobloc

 • PDF

Η LG Electronics Hellas πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση της LG Therma V R32 Monobloc: η πρώτη αντλία θερμότητας τύπου Monobloc με ψυκτικό υγρό R32

Ανακοίνωση Στρατηγικής Συμφωνίας NanoDomi – Alumil Solar

 • PDF

Η NanoDomi συνεχίζει να εδραιώνει την θέση της ως μια από τις κορυφαίες εταιρίες χονδρικού εμπορίου του κλάδου των Φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα.

Φωτοβολταϊκά: Η ζήτηση στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 35% το 2018

 • PDF

Η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί κατά 35% το 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GTM Research.

Η Συστήματα Sunlight συμβάλλει στο πιλοτικό έργο ΑΠΕ της ΔΕΗ Γαύδου

 • PDF

Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, 100% θυγατρική του Ομίλου Olympia, συμβάλει στο πιλοτικό έργο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας της Γαύδου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Nissan έχει τη μεγαλύτερη οροφή με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας στην Ολλανδία

 • PDF

Το Κέντρο Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων της Nissan στην Ευρώπη, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ολλανδία, που οι κτιριακές εγκαταστάσεις της, διαθέτουν στέγη για την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar