joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri07232021

Back ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2021

 • PDF
 • Η αιολική ισχύς έφθασε τα 4.374MW
 • Αιολικές επενδύσεις συνολικού ύψους 260 εκατ. € συνδέθηκαν στο δίκτυο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021
 • H μέγιστη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος ανήλθε σε 66,4%
 • Συνολικά για 847 ώρες η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30%
 • Συνολικά για 1752 ώρες η διείσδυση μεταβλητών Α.Π.Ε. ήταν πάνω από 30% και για 350 ώρες ήταν πάνω από 50%

4.374 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021. Αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Με βάση τη Στατιστική, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 συνδέθηκαν στο δίκτυο 97 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 260,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος 260 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτό αποτελεί αύξηση 6,3% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Κατά το πρώτο εξάμηνο 2021:

 • η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν 66,4% και παρατηρήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 11.1.2021 (03:00 – 04:00 CET)
 • συνολικά για 847 ώρες η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30%
 • συνολικά για 1752 ώρες η διείσδυση μεταβλητών Α.Π.Ε. ήταν πάνω από 30% και για 350 ώρες ήταν πάνω από 50%

Το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα στις μεγάλες αυτές διεισδύσεις.

Κατά το τέλος του Ιουνίου 2021 ήταν υπό κατασκευή πάνω από 550 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών.

Η γεωγραφική κατανομή

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί  1775 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 490 MW (11%).

Οι επενδυτές

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

 • η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (16,1%)
 • ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (11,0%)
 • η ENEL Green Power με 368 MW (8,4%)
 • η EREN με 283 MW (6,5%) και
 • η Iberdrola Rokas με 271 MW (6,2%)

Ακολουθούν η EDF, η νεοεισερχόμενη στον κλάδο Motor Oil, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy κ.α.

Στα αξιοσημείωτα του Α’ εξαμήνου 2021 είναι ότι ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα πάνω από 12 διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο πλουραλισμός αυτός αποδεικνύει τη δυναμική και την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Οι κατασκευαστές

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής:

η Vestas έχει προμηθεύσει το 45,2% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,5%, η Siemens Gamesa με 17,4%, η Nordex με 7,2% και η GE Renewable Energy με 3,2%.

Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο 2021 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν:

η Vestas κατά 40,4% (105,2 ΜW), η Siemens Gamesa κατά 37,6% (98 MW), η Enercon κατά 14,1% (36,6 MW), η Nordex κατά 5,5% (14,4 ΜW), η Leitwind κατά 1,15% (3MW), η Goldwind κατά 1% (2,6MW) και η EWT κατά 0,3% (0,7 MW),

Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

 

Dual Power από τη WATT+VOLT: Ο απόλυτος συνδυασμός για ρεύμα και φυσικό αέριο για να βγαίνεις διπλά κερδισμένος!

 • PDF

Η δυνατότητα συνδυασμού ρεύματος και φυσικού αερίου φαντάζει ιδανική και απόλυτα χρηστική. H WATT+VOLT έχει φροντίσει γι αυτό προσφέροντας το πρόγραμμα που ικανοποιεί τον παραπάνω συνδυασμό με τον καλύτερο τρόπο, το Dual Power!

Με το Dual Power, οι καταναλωτές μπορούν να συνδυάσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα ρεύματος επιθυμούν μαζί με φυσικό αέριο για το σπίτι και την επιχείρησή τους και να κερδίσουν: 30% στις χρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου και ΔΩΡΕΑΝ τα 3 πρώτα πάγια.

Συγκεκριμένα, επιλέγοντας το Dual Power οι καταναλωτές εξασφαλίζουν οικονομία στο φυσικό αέριο και επωφελούνται από ανταγωνιστικές χρεώσεις και ξεκάθαρο τρόπο τιμολόγησης πετυχαίνοντας καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

 

Η EDPR εισέρχεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με χαρτοφυλάκιο χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας 544MW

 • PDF

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω δύο διαφορετικών συνεργασιών με τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Vento Ludens και Wind2.

Η είσοδος στην χερσαία αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου EDPR 2021-25, το οποίο παρέχει διαφοροποίηση και ανάπτυξη.

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχωρά στην απόκτηση αιολικού και ηλιακού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 544MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Vento Ludens και Wind2 συνολικού ύψους έως 71 εκατ. λίρες, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς επίτευξης προκαθορισμένων ορόσημων για κάθε έργο.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από ένα λειτουργικό αιολικό πάρκο ισχύος 5MW, που ανατέθηκε το 2012 με σταθερή τιμή πώλησης (feed in tariff) για 20 χρόνια, από αιολικά έργα ισχύος 192MW σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία θα συμμετάσχουν στους επερχόμενους γύρους CfD και στην ιδιωτική αγορά PPA του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025. Αποτελείται επίσης από 347MW έργων υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων 229MW αιολικής ενέργειας και 118MW ηλιακής ενέργειας.

Ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables, δήλωσε: «Οι συμφωνίες που έχουμε συνάψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μας σχεδίου για την περίοδο 2021-25, αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας “παλιός γνωστός” για την EDPR, καθώς αναπτύσσουμε υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα εδώ και χρόνια. H είσοδος στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ανοίγει ένα νέο φάσμα δυνατοτήτων, για να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε την εταιρεία μας. Το ΗΒ αποτελεί μια βασική αγορά για εμάς και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες, που προσθέτουν αξία και ενισχύουν την ηγετική μας θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαμηλό προφίλ κινδύνου και αποτελεί μία αγορά ενέργειας σημαντικού μεγέθους, της τάξεως των c.325 TWh, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του ΗΒ ανακοίνωσε έναν στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και έχει επισημάνει ότι από το 2021 και μετά τόσο ο χερσαίος άνεμος όσο και ο ηλιακός θα μπορούν να συμμετέχουν στους γύρους CfD, οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια έως το 2030. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ιδιαιτέρως ρευστή αγορά και διαθέτει μία από τις πιο ανεπτυγμένες αγορές PPA στην Ευρώπη, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές και ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στην EDPR να εδραιώσει τη παρουσία της στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα σημαντικό και τεχνολογικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Παρέχει επίσης μια έμπειρη ομάδα ανάπτυξης, που θα επικεντρωθεί σε πρόσθετες ευκαιρίες που θα ανακύψουν στη χώρα.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο αυτό ενισχύει τη συνολική παρουσία της EDPR στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαφοροποιώντας και συμπληρώνοντας την ήδη μακρά παρουσία της σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, διαθέτοντας επί του παρόντος υπό κατασκευή υπεράκτια ακαθάριστη παραγωγική ικανότητα της τάξεως του 1 GW και 0,9 GW υπό ανάπτυξη, μέσω της Ocean Winds.

Η είσοδος της EDPR στη χερσαία (onshore) αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου 2021-25, το οποίο παρέχει διαφοροποίηση και δυνατότητες ανάπτυξης, ενισχύοντας περαιτέρω τη παγκόσμια ηγετική θέση της EDPR στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Συνεργασία EDP Renewables και Amazon Web Services

 • PDF

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την Amazon Web Services (AWS), πιο συγκεκριμένα για διμερές συμβόλαιο (PPA), για μελλοντικά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και την παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών.

Μέσω της ως άνω συνεργασίας, η EDPR και η AWS σκοπεύουν να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε δύο βασικούς τομείς. Ο ένας αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων από πλευράς της EDPR, που θα ανατεθούν μέσω PPAs με την AWS, και προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή κατά την περίοδο 2023-25, κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Ο δεύτερος τομέας συνεργασίας θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού από πλευράς της AWS, η οποία αποτελεί και την προτιμώμενη υπηρεσία παροχής cloud για την EDPR.

Ο Miguel Ángel Prado, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables Βόρειας Αμερικής (EDPR NA), δήλωσε: «Η συμμαχία αυτή επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η EDPR, όχι μόνο στην ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά και στη σημασία της ψηφιοποίησης για τις εταιρείες. Ειδικά σε ένα πλαίσιο όπως το τρέχον, κατά το οποίο είναι απαραίτητο να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να διαφοροποιηθούμε και να ξεπεράσουμε τυχόν αντιξοότητες. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την Amazon, καθώς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εταιρεία μας, όσον αφορά τη σταθερή δέσμευσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και την επίτευξη της ουδετερότητας ανθρακούχων εκπομπών».

Ο Miguel Alava, Διευθύνων Σύμβουλος της AWS Iberia, σημείωσε: «Η συνεργασία μας με την EDPR θα συμβάλει στην ευόδωση της δέσμευσής μας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών (net-zero) εκπομπών άνθρακα έως το 2040. Παράλληλα, θα τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές μας με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, στόχος για τον οποίο βρισκόμαστε σε πορεία επίτευξης και υπολογίζουμε να έχουμε κατακτήσει 5 χρόνια νωρίτερα (2025). Είμαστε ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την EDPR συναρπαστικές προκλήσεις, όπως η ανίχνευση ανωμαλιών και η έγκαιρη εξαγωγή προγνωστικών. Είμαστε επίσης περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, που βασίζεται σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Η εν λόγω συνεργασία ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ EDPR και AWS, εξασφαλίζοντας παράλληλα πρόσθετη αναγνωσιμότητα για το αναπτυξιακό πλάνο της EDPR για το 2021-25, καθώς και μια υγιή συνεργασία για τον συνεχή τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Προβλέπεται πως η συγκεκριμένη συνεργασία θα αποδώσει έως και 475 MW συνολικά μέσω των PPAs μεταξύ των δύο εταιρειών.

Τα PPAs, που αναμένονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή στρατηγική της EDPR, που βασίζεται στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών έργων χαμηλού κινδύνου, ενισχύοντας παράλληλα την επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης και την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

 

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

 • PDF
 • Με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Ελλάδα αποκτά το δικό της Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων που θα στηρίξει την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνική επάρκεια στις επιχειρήσεις του κλάδου της Ενέργειας.
 • Το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και στην κατάρτιση στελεχών σε κρίσιμους τομείς όπως η παραγωγή, η εξοικονόμηση και η αποθήκευση ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, οι ΑΠΕ, αλλά και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής υγρών καυσίμων (φυσικό αέριο, υδρογόνο κ.α.).
 • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει στους ερευνητές πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της και τον εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει, συνεισφέροντας έτσι στην εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και στην εκπαίδευση νέων μηχανικών

Τους πρώτους καρπούς του αποδίδει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη προ λίγων μηνών ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στη χώρα μας.

Το Ενεργειακό Κέντρο, που έλαβε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας την Παρασκευή 9/7, θα δημιουργηθεί ως εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) με σκοπό την αξιοποίηση σχετικών ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνογνωσίας που παρήχθησαν από Πανεπιστήμια ή άλλους Δημόσιους Οργανισμούς Παραγωγής Γνώσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποτελέσει μια σύμπραξη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα έχει ως στόχο:

 • να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στο πεδίο της Ενέργειας και του περιβάλλοντος.
 • να εμβαθύνει τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και να απαντήσει στην ανάγκη για υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων σε ερευνητικές υποδομές μεγάλης κλίμακας.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό σχηματισμό (cluster) με τη συμμετοχή 12 φορέων μεταξύ αυτών είναι και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και στην κατάρτιση στελεχών σε κρίσιμους τομείς όπως, Κεντρική Παραγωγή Ενέργειας στη Μεταλιγνιτική Εποχή, Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αποκεντρωμένη παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, Παραγωγή Εξοικονόμηση και Αποθήκευση Ενέργειας, Έξυπνες Πόλεις και κοινότητες, Βιώσιμη ανάπτυξη, Περιβάλλον, Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής υγρών καυσίμων (φυσικό αέριο, υδρογόνο κ.α.).

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει στους ερευνητές πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της και τον εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει, συνεισφέροντας έτσι στην εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και στην εκπαίδευση των νέων μηχανικών στην πραγματική λειτουργία μιας σύγχρονης ενεργειακής επιχείρησης.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς «Το υπό σύσταση Κέντρο, στο οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους, έλαβε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και στη χρηματοδότησή του θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η εξασφάλιση καθαρής και οικονομικής ενέργειας είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας, αλλά και βασική προϋπόθεση για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Για να το πετύχουμε χρειάζεται η συνεργασία όλων μας, επιχειρήσεων, πολιτείας, πανεπιστημίων. Σε αυτή τη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια έρχεται να συμβάλλει το νέο Ενεργειακό Κέντρο παράγοντας και διαχέοντας τεχνολογία, γνώση και εμπειρία. Καλή μας αρχή!»

 

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Ο ρόλος των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης

 • PDF

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ βασίζει τους πυλώνες της στρατηγικής της ανάπτυξης στο σχεδιασμό επενδύσεων σε προηγμένες υποδομές και τεχνολογίες φυσικού αερίου που καθιστούν καταλυτικό τον ρόλο των δικτύων διανομής για την πορεία της απεξάρτησης της οικονομίας από τον άνθρακα.

Η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με το φυσικό αέριο να αποτελεί το καύσιμο γέφυρα στην ηλεκτροπαραγωγή, για την κάλυψη τόσο του φορτίου βάσης βραχυπρόθεσμα όσο και των φορτίων αιχμής μακροπρόθεσμα, αναπληρώνοντας το κενό ισχύος που ανακύπτει από την ταχεία απόσυρση του λιγνίτη και τη ραγδαία εισαγωγή των ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τους Κοινοτικούς και εθνικούς στόχους, νέες ανάγκες αναδύονται για την περαιτέρω υποστήριξη και ενσωμάτωση των ΑΠΕ σε ένα νέο, ενοποιημένο και βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου δύνανται να υποστηρίξουν με τον βέλτιστο τρόπο τη διεσπαρμένη παραγωγή και έγχυση ανανεώσιμων αερίων (υδρογόνο και βιομεθανίο), συμβάλλοντας άμεσα στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τελικού μίγματος. Παράλληλα, με την ενσωμάτωση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων αερίων ως εναλλακτικοί φορείς ενέργειας, επιτυγχάνεται η εξομάλυνση διακυμάνσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο και παρέχεται ευελιξία μέσω της μετατροπής, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης ενέργειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας επισημαίνει τη συσχέτιση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κλάδων του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μια σχέση που θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον με την εφαρμογή τεχνολογιών μεθανοποίησης και Power-to-Gas. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας θα πρέπει να υποστηρίζεται κάθε μορφή «πράσινης» ενέργειας και να αξιοποιούνται πλήρως όλες οι διαθέσιμες υποδομές. Για το σκοπό αυτό, απαιτούνται οι συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων μερών του ενεργειακού τομέα για την οικοδόμηση ενός πιο πράσινου, αποκεντρωμένου και ψηφιοποιημένου ενεργειακού δικτύου.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προς την κατεύθυνση του ενεργειακού μετασχηματισμού, συνεχίζει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων για την κατασκευή βιώσιμων υποδομών με στόχο την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου. Παράλληλα, επενδύει σε τεχνολογικές καινοτομίες και στην ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση και διανομή αυξανόμενων ποσοτήτων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον.

Η επενδυτική στρατηγική της Εταιρείας επικεντρώνεται σε καλές επιχειρηματικές πρακτικές που συμβαδίζουν με την περιβαλλοντική ευθύνη. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στόχους που έχει θέσει η Πολιτεία, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Με την υλοποίηση του  Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 - 2025 ύψους 155,6 εκ. € και την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς το 2025 προβλέπεται ότι η διανομή φυσικού αερίου θα ανέλθει σε ~ 580 εκ. Νm3 στις περιοχές της Αδείας και αντίστοιχα, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη χρήση φυσικού αερίου για την περίοδο 2021 – 2025 υπολογίζεται σε:

 • - 3,1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα
 • - 19,2 χιλ. τόνους διοξειδίου του θείου
 • - 7,2 χιλ. τόνους μονοξειδίου του αζώτου

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως μέλος του πανευρωπαϊκού φορέα βιωσιμότητας GD4S στον οποίο συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες διανομής της Ένωσης, συμβάλει:

 • Στην ανάπτυξη πολιτικών για τη βιωσιμότητα των Δικτύων Διανομής και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές Φυσικού αερίου
 • Στη διαμόρφωση νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων (βιομεθάνιο, υδρογόνο) στα Δίκτυα Διανομής.
 • Στην κοινή χρήση βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας μεταξύ των Ευρωπαίων Διαχειριστών
 • Στο σχεδιασμό βιώσιμων και πράσινων επενδύσεων.

Ο μελλοντικός ορίζοντας της αγοράς του φυσικού αερίου και η στρατηγική σημασία των υποδομών ενέργειας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή,  αφήνουν σημαντικά περιθώρια για την εξέλιξη του κλάδου που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η υψηλή καθετοποίηση μας δίνει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού

 • PDF
 • Τα δύο τελευταία χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε όχι μόνο να αντιστρέψει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, αλλά να πετύχει ολική επαναφορά, αποτελώντας πλέον ένα πολύτιμο asset για τους μετόχους και τους πελάτες της.
 • Στον πυρήνα του νέου business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται η στρατηγική της υψηλής καθετοποίησης, που συνδυάζει την παραγωγή με την εμπορία ενέργειας και τη διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών.
 • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί στην απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με την είσοδό της στις ΑΠΕ και την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο.

Τη συστηματική μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το νέο business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανταποκρίνεται στις τάσεις της αγοράς – την ενεργειακή μετάβαση, τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 75 TW το 2025, αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού – οι οποίες ευνοούν τις εταιρείες με υψηλή καθετοποίηση.

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα τελευταία δύο χρόνια πέτυχε μια ολική επαναφορά. Ανέκτησε σημαντικό μερίδιο αγοράς στην κύρια εμπορική της δραστηριότητα και ολοκλήρωσε με επιτυχία τον μετασχηματισμό της, με παραδειγματική, μάλιστα, εργασιακή ειρήνη. Γνώμονας με τον οποίο κινούμαστε είναι η διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών και η καθετοποίηση. Στην απελευθερωμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εγχώρια αγορά, η υψηλή καθετοποίηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενόψει μάλιστα αποκρατικοποίησης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο κλειδί που ενέχει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση, που στη χώρα μας μάλιστα, θα καλύψει μεγάλο μέρος του κενού που θα δημιουργήσει η δρομολογημένη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, μέχρι το 2028.

Για τον λόγο αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας -υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς- διευρύνει συνεχώς τις χρήσεις του φυσικού αερίου, προσφέροντας περισσότερα προϊόντα και δυνατότητες στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα:

 • Αναπτύσσει εφαρμογές υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (Small Scale LNG), αλλά και μονάδες CNG για τα νησιά και τις απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές, σπάζοντας την ενεργειακή απομόνωσή τους.
 • Επεκτείνει συστηματικά το πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων της με CNG (FISIKON) διαχέοντας, έτσι, τα οφέλη της αεριοκίνησης σε περισσότερους οδηγούς και περιοχές της χώρας. Εδώ υπάρχει σημαντική πρόοδος καθώς έχουν προστεθεί ήδη 4 νέα πρατήρια (ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λαρίσης & ΣΕΑ Ψαθόπυργου Αχαίας), με άλλα 4 (σε Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη) να κατασκευάζονται, με στόχο να έχουμε 27 πρατήρια μέχρι το τέλος του 2021.
 • Προωθεί το LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο, κατασκευάζοντας ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς που θα τροφοδοτεί τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, όπως διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων «αναπτύσσουν τις υποδομές που εγγυώνται την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας μας και παράλληλα τη μετατρέπουν σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας την οικονομική και γεωπολιτική της θέση (Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, EastMed, IGB)».

Με την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση να αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς:

 • Εισέρχεται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αναπτύσσοντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας.
 • Εξασφάλισε άδεια εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500 MW
 • Ετοιμάζεται να μπει στην αγορά διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας – PPA’s.
 • Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών «καθαρών» καυσίμων, όπως το υδρογόνο.
 • Επεκτείνει τις δραστηριότητες λιανικής (φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα), μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία αυξάνει διαρκώς το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά.

Όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, «είχαν την απόλυτη στήριξη του ΔΣ σε κάθε τους βήμα και στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στη δουλειά και την αφοσίωση του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας. Ενώ, με αυτές τις στοχευμένες κινήσεις, τόνισε, «η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε να μετατραπεί από πιθανό πρόβλημα σε ένα πολύτιμο asset για τους μετόχους της (το Ελληνικό Δημόσιο) και τους πελάτες της, το οποίο ενισχύει διαρκώς την αξία του, ενόψει, μάλιστα αποκρατικοποίησης»

 

Οι μεγάλες αλλαγές στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ευρώπης, ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη. Nanotexnology 2021

 • PDF

Το πράσινο υδρογόνο,  αποτελεί μόλις το 4% της ενέργειας υδρογόνου που παράγεται παγκοσμίως.

Πράσινο υδρογόνο , ονομάζουμε το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειεας  και κυρίως τα φωτοβολταϊκά.

Η συζήτηση για το  υδρογόνο λοιπόν , που έρχεται να μας αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά μας όχι μόνο γιατί είναι φιλικό στο περιβάλλον , αλλά είναι  πιο εύκολη η αποθήκευσή του, έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη!

Πράσινη Ενέργεια και η αξιοποίησή της στα θερμοκήπια

Το Εργαστήριο  Νανοτεχνολογίας LTFN (ltfn.gr), συντονιστής  των μεγαλύτερων προγραμμάτων της ΕΕ που…πρασινίζουν την ενέργεια της Ευρώπης, αλλά και η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Electronics, κατασκευάζουν τα φιλικά στο περιβάλλον «πράσινα» νέας γενιάς φωτοβολταϊκά που μπορούν να παράγουν ενέργεια από το φως -κι όχι μόνο από τον ήλιο-, απομονώνοντας ταυτόχρονα τη βλαβερή UV ακτινοβολία.

Από τα ανακυκλώσιμα αυτά φωτοβολταϊκά ,η ενέργεια των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λειτουργία θερμοκηπίων , μέσω της ηλεκτρόλυσης, παράγεται πράσινο υδρογόνο, το οποίο μπορεί να αποθηκευθεί και να τροφοδοτήσει με ενέργεια μικρές ή μεγαλύτερες περιοχές. Τα πράσινα νέα  θερμοκήπια που ήδη λειτουργούν σε περιοχές της Μεσογείου, αυξάνουν την απόδοση κατά 40%.

Αυτό το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των πράσινων ΑΠΕ που ήδη αναπτύσσονται στην Ελλάδα , παρουσίασε σε ειδικό Workshop για την Πράσινη Ενέργεια, την έξυπνη αποθήκευση και το υδρογόνο, ο Δρ Μιχάλης Ντόβας από την εταιρεία Organic Electronic Technologies, OET(oe-technologies.com).

Πράσινο Υδρογόνο Agrivoltaics και Internet of packing

Τα σχέδια υδρογόνου της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη έως το 2028 προϋποθέτει την εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ΑΠΕ δηλαδή και κυρίως φωτοβολταϊκών για τα επόμενα χρόνια.

Η πράσινη στρατηγική υδρογόνου αποτελεί ζωτικό μέρος της βιώσιμης στρατηγικής μετάβασης της κυβέρνησης, προκειμένου η ανανεώσιμη ενέργεια να χρησιμοποιείται για τις μεταφορές και τη θέρμανση.

Παράλληλα , οι επενδύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε δράσεις που αφορούν στην πράσινη ενέργεια, αγγίζουν τα 1.8 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Τα «πράσινα» θερμοκήπια που αυξάνουν την παραγωγή

«Στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο οικοσύστημα πράσινου υδρογόνου», εξήγησε μιλώντας στο Workshop με θέμα «Πράσινη Ενέργεια Υδρογόνο &Αποθήκευση» στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2021, o  εκπρόσωπος της εταιρείας OET (Organic Electronic Technologies) Μιχάλης Ντόβας.

Από τα απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να παραχθεί υδρογόνο και να αποθηκευθεί.

Ταυτόχρονα η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση θερμοκήπια τα οποία λειτουργούν ήδη στη Θεσσαλονίκη.

Σε πειραματικές καλλιέργειες υδροπονικής ντομάτας , της εταιρείας OET η οποία κατασκευάζει και «πράσινα» φωτοβολταϊκά για θερμοκήπια η παραγωγή είναι κατά 40% τουλάχιστον μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Η ενέργεια που περισσεύει από τα φωτοβολταϊκά ,μετατρέπεται σε υδρογόνο και αποθηκεύεται για να καλύψει άλλες ενεργειακές ανάγκες.

Η παγκόσμια αγορά των αγροτικών προϊόντων μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα , στην Ευρώπη  αλλά και στην Ελλάδα χάνεται κάθε χρόνο το 30% της καλλιεργήσιμης γης καθώς εγκαταλείπεται. Οι ανάγκες για παραγωγή περισσότερων και ποιοτικότερων τροφίμων συνεχώς μεγαλώνει.

Τα νέου τύπου θερμοκήπια με πράσινα φωτοβολταϊκά αυξάνουν την παραγωγή, μειώνουν δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα, είναι λιγότερο ενεργοβόρα και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγεται, δημιουργώντας την υποδομή για την περεταίρω αξιοποίησή της. Τα «πράσινα» θερμοκήπια θεωρούνται κατάλληλα για περιοχές όπως η Ελλάδα με μεγάλη ηλιοφάνεια και ταυτόχρονα αποτελούν την κατάλληλη λύση για την αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης , μεγάλο ποσοστό της οποίας στη χώρα μας  αλλά και σε όλη την Ευρώπη, εγκαταλείπεται κάθε χρόνο.

Τον κύκλο της πράσινης βιώσιμης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, από την οποία μπορεί να παραχθεί και πράσινο υδρογόνο , συμπληρώνει η διαδικασία της έξυπνης συσκευασίας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη διάρκεια του Workshop για τη Νανοτεχνολογία , τα οργανικά ηλεκτρονικά και τις εφαρμογές τους στην Αγροτική Παραγωγή, ο Σαλίμ Φαχούρι από την εταιρεία ΟΕΤ, στο Internet of Packaging παρακολουθούμε το ψηφιακό αποτύπωμα του προϊόντος και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τόσο τη μεταφορά του , όσο και τον τρόπο παραγωγής, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ.ά


Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – Η.Π.Α. για θέματα Ενέργειας

 • PDF

Οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνάντηση της Ομάδας «Ενέργεια» του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - Η.Π.Α. Στο πλαίσιο της συνάντησης, της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α. ηγήθηκε ο Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη του Γραφείου Ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Virginia Palmer. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απευθύνοντας χαιρετισμό, καθώς η συνεδρίαση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό διάλογο με τις Η.Π.Α., του οποίου τον συντονισμό έχει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ενεργειακές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προώθησης της πράσινης ενέργειας για τα οποία οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την προσέγγιση των πολιτικών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Η.Π.Α ανέλυσαν τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της νέας διακυβέρνησης Biden-Harris σε σχέση με την ενέργεια και το κλίμα, που σηματοδοτείται με την επιστροφή της χώρας στη Συμφωνία των Παρισίων και την ανάληψη σχετικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκειας της συνάντησης, η Γενική Γραμματέας, κα Σδούκου, ανέλυσε τις εθνικές πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση και παρουσίασε τα μέτρα που έχει ήδη λάβει, αλλά και δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, δίνοντας έμφαση και σε νέες τεχνολογίες όπως τα αιολικά πάρκα, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο.

Επίσης, υπογράμμισε την πρόθεση της χώρας μας για αναθεώρηση των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στους νέους, πιο φιλόδοξους, ευρωπαϊκούς στόχους.

Στο τομέα της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, τονίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, με αναφορά σε σειρά επιμέρους διασυνδετικών έργων, όπως ο αγωγός TAP, οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου με την Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, η πλωτή μονάδα FSRU Αλεξανδρούπολης, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, καθώς και ο αγωγός Eastmed. Επίσης, υπογραμμίστηκαν τα σημαντικά βήματα για την επέκταση των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες, κυρίως με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι των Η.Π.Α. επισήμαναν τη σημασία των ανωτέρω πρωτοβουλιών και αναγνώρισαν ότι η χώρα πορεύεται βάσει στρατηγικού σχεδιασμού προς την ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Τονίστηκε, επίσης, ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός φορέας U.S. International Development Finance Corporation (DFC) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως σε σχέση με έργα πράσινης ενέργειας.


Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την ανταλλαγή ενημέρωσης σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και δεσμεύτηκαν για άμεση επανάληψη της επαφής με σκοπό την αξιοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων που παρουσιάζονται στην ενέργεια και την προώθηση των κοινών πολιτικών τους.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar