joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Wed03202019

Back ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ Συνεντεύξεις TAMAR: Μοναδική επιλογή για ισραηλινό αέριο στην Κύπρο

TAMAR: Μοναδική επιλογή για ισραηλινό αέριο στην Κύπρο

  • PDF

Η μοναδική επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή για παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο, για την ενδιάμεση λύση, είναι το κοίτασμα TAMAR, το οποίο ωστόσο αυτή στη στιγμή αξιοποιείται 100% κατά τη διάρκεια της ημέρας για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. "Υπάρχει προεργασία που πρέπει να γίνει. Σίγουρα το Ισραήλ ήταν θετικό κάτω από κάποιες προϋποθέσεις - διότι πρώτα από όλα θέλει να διασφαλίσει τη δική του επάρκεια σε ηλεκτροπαραγωγή- οι διάφορες εταιρείες να αγοράσουν από την πλευρά του Ισραήλ το φυσικό αέριο», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές του στο Ισραήλ.

Σημέιωσε πως στην ατζέντα των επαφών του υπήρχαν τρία βασικά θέματα. Το πρώτο, ανέφερε, ήταν το θέμα των εξαγωγών από το Ισραήλ και σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι δικαστικές διαδικασίες που υπάρχουν εκεί και οι σκέψεις της Κυβέρνησης, το δεύτερο θέμα ήταν η πιθανή παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή για χρήση σε σχέση με αυτό που είναι γνωστό ως ενδιάμεση λύση και το τρίτο θέμα ήταν η συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, τα οποία ενδεχομένως να συνορεύουν με τις ΑΟΖ των δυο χωρών.

 

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «όντως η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι αυτή τη στιγμή το κοίτασμα TAMAR το οποίο είναι όμως πλήρως αξιοποιημένο και κατά τη διάρκεια της μέρας χρησιμοποιείται 100% για την ηλεκτροπαραγωγή του Ισραήλ».

Έτσι, πρόσθεσε, «το τι έχουμε συμφωνήσει με την ισραηλινή πλευρά που ήταν θετική, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, να πάρουν αέριο οι εταιρείες από την ισραηλινή πλευρά είναι να εξετάσουμε το προφίλ των ποσοτήτων που χρειαζόμαστε και πιο συγκεκριμένα τις ώρες που θα τα χρειαζόμαστε.» Σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της ημέρας το κοίτασμα είναι πλήρως αξιοποιημένο. έτσι μένουν κάποιες ώρες, ενδεχομένως το βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλότερη».

Ερωτηθείς εάν είμαστε πιο κοντά σε αυτή τη λύση, ανέφερε πως υπάρχει και το ενδεχόμενο, όπως ακούσατε χθες από τον Αντιπρόεδρο της Noble, από το (τεμάχιο) Αφροδίτη. Είναι κάτι που επίσης εξετάζουμε αυτή τη στιγμή. Η Noble παρέθεσε κάποιες ιδέες στο τραπέζι τις οποίες εξετάζουμε τεχνοοικονομικά, σημείωσε. Ερωτηθείς για το θέμα των υποδομών για το πώς θα φθάσει το αέριο στις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ, είπε πως «κοιτάμε ολοκληρωμένα αυτό το θέμα, δηλαδή κοιτάμε τις επιλογές μας περιλαμβανομένης και της υποδομής όχι μόνο της παροχής του φυσικού αερίου».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε πως πριν δύο μέρες εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία αφορούν την Κύπρο. «Το ένα από αυτά είναι μια μελέτη βιωσιμότητας ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα. Κάτω από αυτά τα πλαίσια έγινε η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα όταν ήταν η ελληνική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ. Και είναι κάτι που και τη Δευτέρα και εμείς συζητήσαμε με τους Ισραηλινούς αλλά το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι σύμφωνα με τις δικές μας τεχνοοικονομικές μελέτες η στρατηγική μας παραμένει  το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, το ενδεχόμενο ενός αγωγού από Ισραήλ – Κύπρο - Ελλάδα είναι κάτι που θα καταδείξει και το έργο κοινού ενδιαφέροντος το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερωτηθείς αν αυτά τα δυο έργα – το τερματικό και ο αγωγός - μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «σίγουρα μπορούν να συνυπάρξουν».

Τα ερωτηματικά που υπάρχουν, πρόσθεσε, είναι «αν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα., πόσο βιώσιμο είναι - δηλαδή ποιόν είναι το κόστος του και με ποιόν τρόπο θα μπορέσει κάποιος να ανακτήσει αυτή την επένδυση -  και βέβαια πώς συνδέεται στον αγωγό ΤΑΡ από την Ελλάδα για διακλάδωση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά είναι κάτω από το πρίσμα του έργου κοινού ενδιαφέροντος τα οποία θα εξεταστούν».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των απειλών που εκτοξεύει η Τουρκία προς την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «εμείς είχαμε επικεντρωθεί στα της Κύπρου και τη στρατηγική την οποία εμείς έχουμε υιοθετήσει, η οποία είναι ένα χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Αναδείξαμε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής προς τους Ισραηλινούς και ουσιαστικά επικεντρωθήκαμε στο δικό μας στρατηγικό σχέδιο».

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar