joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri06182021

Άρθρα - Αναλύσεις

Δυνατότητα online αγοράς όλων των εισιτηρίων

 • PDF

Πλέον, το σύνολο των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ είναι διαθέσιμο για αγορά από το διαδίκτυο, γεγονός που προσφέρει τη μέγιστη ευκολία στους επιβάτες.

Βασική προϋπόθεση να διαθέτει κανείς ATH.ENA Card, είτε προσωποποιημένη, είτε ανώνυμη. Μέχρι πρότινος, οι κάτοχοι ανώνυμης κάρτας δεν είχαν τη δυνατότητα online αγοράς. Εφεξής και οι κάτοχοι ανώνυμων καρτών μπορούν να φορτίζουν τις κάρτες τους από την ιστοσελίδα και από κινητά με τεχνολογία NFC, με όλα τα εισιτήρια μικρής χρονικής διάρκειας κανονικής τιμής ή/και χρηματικό ποσό έως 50 ευρώ.

H φόρτιση πραγματοποιείται είτε μέσω της εφαρμογής ATH.ENA. Card, είτε από την ιστοσελίδα www.oasa.gr, στην οποία θα παρέχονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις, με απεικονίσεις των βημάτων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 • Εγγραφή: Στο Αρχικό Μενού, πατώντας στην επιλογή «Αγορά/Τραπεζικό Σύστημα» πάνω δεξιά στην αρχική οθόνη, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να εισέλθει στον λογαριασμό του ή να δημιουργήσει έναν καινούργιο.
 • Για τη δημιουργία νέου λογαριασμού, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει τον σύνδεσμο «Κάντε κλικ εδώ» κάτω δεξιά στο αναδυόμενο παράθυρο εισόδου.
 • Υπάρχουν δύο είδη λογαριασμού χρήστη: Λογαριασμός χρήστη με προσωποποιημένη κάρτα & Λογαριασμός χρήστη με ανώνυμη κάρτα
 • Πατώντας τον σύνδεσμο «Κάντε κλικ εδώ», εμφανίζεται στον χρήστη η φόρμα για τον έλεγχο του αριθμού της κάρτας του. Ο χρήστης πληκτρολογεί τον αριθμό της κάρτας και επιλέγει «Έλεγχος» ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την εγκυρότητα της κάρτας.
 • Στη συνέχεια, ανάλογα αν ο τύπος της κάρτας είναι ανώνυμη ή προσωποποιημένη εμφανίζεται η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής.
 • Στην περίπτωση της ανώνυμης κάρτας ζητείται από τον χρήστη να συμπληρώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση (email), καθώς και τον κωδικό πρόσβασης που επιθυμεί.
 • Εφόσον έχουν συμπληρωθεί/επιλεχθεί όλα τα πεδία, τότε ο χρήστης επιλέγει το κουμπί «Εγγραφή» για να γίνει η υποβολή και να λάβει το email επιβεβαίωσης. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, ο χρήστης θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έναν σύνδεσμο στον οποίο ζητείται να κάνει κλικ για να επιβεβαιωθεί η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Αφού ο χρήστης επιλέξει τον σύνδεσμο, ανακατευθύνεται στον ιστό και συνδέεται στην ιστοσελίδα αυτόματα.
 • Η ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσει ο χρήστης κατά τη διαδικασία εγγραφής για την ανώνυμη κάρτα, προσδιορίζει μοναδικά τον λογαριασμό εγγραφής και βάσει αυτού γίνεται η ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας σε περίπτωση που θελήσει ο χρήστης να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής του στο μέλλον.
 • Μέσα από την «Διαχείριση Χρήστη / Λογαριασμού», ο χρήστης ανώνυμης κάρτας μπορεί να δει τις πληροφορίες τις κάρτας του, να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης και την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει.

 

Υπογραφή Πρότυπης Σύμβασης Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (ARCA) μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Διώρυγα Gas

 • PDF

Υπογράφηκε την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Διώρυγα Gas, η Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement - ARCA) για την κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων μεταξύ της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που σχεδιάζει να αναπτύξει η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων Κορίνθου και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ιδιοκτησίας και διαχείρισης του ΔΕΣΦΑ. Τη συμβάση υπέγραψαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διώρυγα Gas, Ιωάννης Κιούφης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του FSRU της Διώρυγα Gas, καθώς με την υπογραφή της σύμβασης, ο ΔΕΣΦΑ ξεκινά την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού δυναμικότητας 490.000 Nm3/h (11,76 εκ. Nm3/day), ο οποίος θα διασυνδέει το FSRU της Διώρυγα Gas με το ΕΣΜΦΑ, έργο που περιλαμβάνεται στην τριετή περίοδο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2021-2030.

Με την ολοκλήρωσή του και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υποδομές του ΔΕΣΦΑ, το FSRU της Διώρυγα Gas θα αποτελέσει μια επιπλέον πύλη εισόδου φυσικού αερίου που θα εξυπηρετεί τις αναπτυσσόμενες εθνικές και περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύoντας σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και τον ανταγωνισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, σε συνέργεια με τις υποδομές Small Scale LNG που κατασκευάζονται από τον ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας (Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG & Νέα Προβλήτα Small Scale LNG), οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις LNG barge reloading και φόρτωσης βυτιοφόρων LNG του FSRU της Διώρυγα Gas, θα διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο.

Η Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ευτυχείς για τη σημερινή υπογραφή, καθώς έχει επιτευχθεί ακόμη ένα βήμα για ένα νέο έργο υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως διεθνής ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ΔΕΣΦΑ διασφαλίζει την ανοιχτή πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, συμβάλλοντας σταθερά στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας, με σημαντικά οφέλη για τη χώρα, την ελληνική οικονομία και τον τελικό καταναλωτή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διώρυγα Gas, Ιωάννης Κιούφης, τόνισε: «Ευχαριστούμε τον ΔΕΣΦΑ για την έως τώρα συνεργασία. Η σημερινή υπογραφή του ARCA πρόκειται να ωφελήσει όχι μόνο τις δύο εταιρείες, αλλά κυρίως τους Έλληνες καταναλωτές. Ο ενεργειακός Όμιλος της Motor Oil υλοποιεί έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την ενεργειακή της μετάβαση και η  μεγάλη εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου θα συμβάλλει ενεργά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού project. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και στα επόμενα βήματα του έργου».

Η Εκπαίδευση στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΙΕΝΕ

 • PDF

Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του πάνω στα ενεργειακά δρώμενα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης καθώς και τη διαρκή επαφή του με την ενεργειακή κοινότητα, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) αναπτύσσει το εκπαιδευτικό του έργο σε εξειδικευμένους τομείς της Ενέργειας, όπως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι ΑΠΕ, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ψηφιοποίηση, οι αγορές φυσικού αερίου και άλλα.

Με την εκπαίδευση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής του αποστολής, το ΙΕΝΕ δίνει την ευκαιρία σε στελέχη του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, καθώς και σε νέους επιστήμονες να ενημερωθούν σε βάθος για βασικές πτυχές του ενεργειακού χώρου και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγχώριας και περιφερειακής ενεργειακής αγοράς.

Ενδεικτικά, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και σφαιρική ενημέρωση γύρω από τρεις από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ενέργειας: Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την εγχώρια και περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο « Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Βιώσιμη Ανάπτυξη», διάρκειας 32 ωρών, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά κατά την περίοδο 19 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2021, διακεκριμένοι στον χώρο τους επιστήμονες και ειδικοί από την Επιτροπή ΑΠΕ του ΙΕΝΕ και από τον ευρύτερο τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν τις βασικές ενότητες των ΑΠΕ, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, με ειδική αναφορά στις τεχνολογίες, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, τον Μάρτιο (3/3 – 31/3) του 2021, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε διαδικτυακά το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο « Ενεργειακή Αποδοτικότητα στα Κτήρια και στη Βιομηχανία», διάρκειας 40 ωρών. Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί παρουσίασαν τις μεθόδους και τους τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας τόσο στον κτηριακό όσο και στον βιομηχανικό τομέα καθώς και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, τη μεθοδολογία ενεργειακών ελέγχων και την τεχνικοοικονομική ανάλυση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ακολούθησε προαιρετική δίμηνη πρακτική άσκηση υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών του Σεμιναρίου.

Βάσει του προγραμματισμού του, το ΙΕΝΕ σχεδιάζει τη διοργάνωση νέας σειράς σεμιναρίων για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, τα οποία πρόκειται να καλύψουν την εξής θεματολογία:   Managing energy markets in a complex world (Α’ Κύκλος),   Η Νέα Αγορά Φυσικού Αερίου (Α’ Κύκλος), Electricity market operation and competition (Ε’ Κύκλος) και Εισαγωγή στην Ενέργεια και τη Γεωπολιτική (Γ’ Κύκλος).

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, σχολίασε: « Διαθέτοντας προνομιακή θέση στον χώρο της ενέργειας και στην πληροφόρηση γύρω από αυτόν, καθώς και ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ΙΕΝΕ έχει όραμα, μέσω των δραστηριοτήτων του, να μοιράζεται την τεχνογνωσία του με όσους ηγούνται και θα ηγηθούν των εξελίξεων στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας. Για αυτό το τελευταίο διάστημα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού του έργου».

 

ΕΛΕΤΑΕΝ: Διαγωνισμός: Φωτογραφίζοντας τον άνεμο στην Ελλάδα

 • PDF

Αυτό το καλοκαίρι, πάρτε τη φωτογραφική σας μηχανή, επισκεφθείτε τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας και λάβετε μέρος στο διαγωνισμό μας

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας – Global Wind Day, 15 Ιουνίου 2021, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Οποιοσδήποτε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης φωτογράφος με αγάπη για την αιολική ενέργεια.

Προθεσμία υποβολής: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι θα είναι για όλους μας διαφορετικό. Καλύτερο και πιο ελεύθερο!

Μαζί με τη φωτογραφική σας μηχανή, ανακαλύψτε μια από τις εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας και μπείτε στο διαγωνισμό μας.

Θεματικές κατηγορίες

Το θέμα της κάθε φωτογραφίας – συμμετοχής πρέπει να έχει άμεση σχέση με τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα.

Η κάθε φωτογραφία – συμμετοχή πρέπει να εντάσσεται σε μια από τις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες:

 • Κατηγορία 1: η Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας
 • Κατηγορία 2: Ανεμογεννήτριες, Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ελλάδα
 • Κατηγορία 3: Ανεμογεννήτριες στον Ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση)

Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι καινούργιες και να μην έχουν δημοσιευθεί ή υποβληθεί σε άλλο μέσο, έντυπο ή διαγωνισμό.

Δεν θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες με θέμα από άλλες χώρες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • jpg format
 • υψηλότερη δυνατή ανάλυση (οδηγός: κάθε φωτογραφία πρέπει να έχει τουλάχιστον 3000 pixel στην μικρή της πλευρά και ελάχιστη ανάλυση 300dpi)
 • Φωτογραφίες με περιθώρια (frames) και υδατογραφήματα (watermarks) δεν θα γίνονται δεκτές

Μέγιστος αριθμός φωτογραφιών

Κάθε συμμετέχον πρόσωπο δικαιούται να συμμετέχει με πέντε (5) ή λιγότερες φωτογραφίες.

Τρόπος υποβολής

Έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν (upload) τις φωτογραφίες τους.

Κατά την υποβολή θα δηλώνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Όνομα και επώνυμο του συμμετέχοντα
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας
 • Ηλεκτρονική διεύθυνση (email)
 • Θεματική κατηγορία της φωτογραφίας
 • Τίτλος / θέμα της φωτογραφίας
 • Σημείο λήψης της φωτογραφίας (π.χ. «αιολικό πάρκο [τάδε]» ή «ανεμογεννήτριες ανατολικά από τον οικισμό [τάδε] στο δήμο [τάδε]» ή «αιολικό πάρκο ισχύος 10MW της εταιρείας [τάδε] στη θέση [τάδε] κλπ. – Δεν απαιτούνται συντεταγμένες)
 • Χρόνος λήψης της φωτογραφίας
 • Οτιδήποτε άλλο επιθυμεί ο συμμετέχοντας που θεωρεί ότι θα βοηθήσει την κριτική επιτροπή

Κριτήρια αξιολόγησης

Η Κριτική Επιτροπή θα αξιολογήσει τις φωτογραφίες και θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ, βάσει των εξής κριτηρίων:

 • τη δημιουργικότητα
 • το περιεχόμενο και την πρωτοτυπία
 • τη σύνθεση και την τεχνική
 • την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία σας

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Με την αποστολή των φωτογραφιών, ο συμμετέχων στο διαγωνισμό παραχωρεί στην ΕΛΕΤΑΕΝ το μη αποκλειστικό δικαίωμα αναπαραγωγής αυτής της φωτογραφίας για οποιονδήποτε σκοπό οποτεδήποτε σε οποιοδήποτε μέσο.

Για παράδειγμα, η ΕΛΕΤΑΕΝ μπορεί να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες αυτές σε άρθρα, κοινωνικά δίκτυα, διαδίκτυο, εκθέσεις, ανακοινώσεις, αφίσες, εκδόσεις ή δραστηριότητες προβολής των σκοπών της κλπ.

Tip

Πολλές φωτογραφίες θα ανεβαίνουν στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα. Kυρίως:

instagram  @eletaen

facebook @Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ

LinkedIn @Hellenic Wind Energy Association

twitter @HWEA_ELETAEN

Βραβεία

Μεταξύ όλων των συμμετοχών και στις τρείς θεματικές κατηγορίες, θα επιλεγεί η καλύτερη φωτογραφία που θα λάβει ως βραβείο χρηματικό έπαθλο 1.500,00 ευρώ και ένα μικρό τεχνούργημα.

Η καλύτερη φωτογραφία από κάθε μια από τις δύο άλλες κατηγορίες (στις οποίες δεν θα ανήκει η νικήτρια φωτογραφία) θα λάβει ως βραβείο 500,00 ευρώ και από ένα μικρό τεχνούργημα.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν έως την 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κριτική Επιτροπή

 1. Βασίλης Πιτούλης, Φωτογράφος, youpic.com/photographer/vpitoulis Instagram: @vassilispitoulis
 2. Θοδωρής Παναγούλης, Δημοσιογράφος, energypress.gr
 3. Λήδα Κωτσονοπούλου, Καλλιτέχνης, Μέλος ΕΛΕΤΑΕΝ, Instagram: @ledart
 4. Έφη Καρρά, Βοηθός ΓΔ ΕΛΕΤΑΕΝ

 

 

«Ένταξη έργων ύψους 181 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”»

 • PDF

Συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έργα συνολικού ύψους 181.650.444 ευρώ, με την έμφαση να δίνεται στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» και ειδικότερα στην Πρόσκληση ΑΤ01 «Υποδομές ύδρευσης», ενώ εντάχθηκαν έργα και στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ14 «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021». Συγκεκριμένα, εντάσσονται τριάντα δύο (32) πράξεις π/υ 180.826.070,41 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ01 «Υποδομές ύδρευσης», καθώς και τρεις (3) πράξεις π/υ 824.374 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ14 «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Οι σύγχρονες υποδομές ύδρευσης έχουν σαφές αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η ένταξη τέτοιων έργων των Δήμων μας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», οδηγεί στη μείωση της σπατάλης νερού και στην ορθή τιμολόγησή του, ώστε να προστατεύουμε αυτή την πολύτιμη πηγή ζωής. Μαζί με την Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε το έργο μας για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Η υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του 6ου προβλήτα ΟΛΘ με ΠΑΘΕ

 • PDF

Στην υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό παρέστη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη στα γραφεία της «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Στην Ελλάδα ξέρετε καμία φορά συζητάμε για μεγαλεπήβολα σχέδια και μεγαλεπήβολα έργα, αλλά δεν τα κάνουμε ταυτόχρονα. Όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουμε και όλοι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ένας πολύ σημαντικός εμπορευματικός κόμβος εάν δεν έχει οδική και σιδηροδρομική σύνδεση. Επομένως πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αυτό το έργο λοιπόν, το οποίο από το 2010 είχε κολλήσει, πλέον ξεκολλάει. Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Είμαστε λοιπόν εδώ για να πούμε ότι μία τεράστια εκκρεμότητα παίρνει το δρόμο της και πολύ σύντομα θα ξεμπλοκάρουμε και τη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι έτσι ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ο κόμβος υποδομών και μεταφορών της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ», ενώ στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε σύσκεψη με το Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Τα οφέλη του έργου

Με τη νέα σύνδεση, η κυκλοφορία από ΠΑΘΕ/Εγνατία Οδό προς τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης και αντιστρόφως, θα διεξάγεται μέσω οδογέφυρας απρόσκοπτα, χωρίς ισόπεδους κόμβους και σηματοδότες, με ταχύτητα μελέτης 80 χλμ/ώρα.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά:

Πρώτον, θα αποσυμφορηθεί η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης. Και αυτό καθώς τα οχήματα μεταφορών με κατεύθυνση το λιμάνι θα εκτρέπονται πριν τη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, με αποτέλεσμα την ομαλότερη και ασφαλέστερη ροή τους.

Δεύτερον, θα αποφορτιστεί το τοπικό οδικό δίκτυο από την κίνηση βαρέων φορτηγών και θα αποκατασταθεί η τοπική κυκλοφορία μεταξύ της οδού Καλοχωρίου με την ΠΑΘΕ και μεταξύ του 6ου προβλήτα με το Καλοχώρι.

Τρίτον, το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της περιοχής. Εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αξίες των ακινήτων, θα τονώσει την απασχόληση και θα ενισχύσει την τάση αντικατάστασης δραστηριοτήτων με χαμηλές αποδόσεις από δραστηριότητες υψηλών αποδόσεων.

Ιδιαίτερα αναμένεται να ωφελήσει η νέα σύνδεση τις μεταποιητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, αφού θα διευκολύνει την άμεση πρόσβαση τους στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Τέταρτον, η νέα σύνδεση θα έχει άμεση και θετική επίδραση στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, στην προσέλκυση και ανάπτυξη κέντρων logistics, λόγω της προβλεπόμενης αναβάθμισης του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο του Καλοχωρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 75 εκ ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου, με στόχο την βέλτιστη διαχείριση της κυκλοφορίας στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Καλοχωρίου και την αποκατάσταση της σύνδεσής της με το λιμάνι και την ΠΑΘΕ.

Αναλυτικότερα, η νέα οδική σύνδεση έχει μήκος 3,5 χλμ. περίπου, από τα οποία 1,4 χλμ. έχουν ήδη κατασκευασθεί.

Αναπτύσσεται επί οδογέφυρας αμφίδρομης κατεύθυνσης κατά το μεγαλύτερο της τμήμα και περιλαμβάνει:

 • 6 μεγάλες γέφυρες
 • Εργασίες ολοκλήρωσης ανωδομής
 • Κατασκευή συνδετήριου κλάδου μεταξύ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Καλοχωρίου και του αριστερού κλάδου της οδογέφυρας
 • Κατασκευή οδικών τμημάτων των κλάδων εισόδου και εξόδου του κόμβου σύνδεσης της οδογέφυρας με την ΠΑΘΕ
 • Αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου της ΒΙΠΕ Καλοχωρίου, καθώς και αναμόρφωση τμημάτων του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ, με την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων και του κυκλικού ισόπεδου κόμβου της οδού Καλοχωρίου.

Βράβευση της Ελλάδας από το «European Transport Safety Council» για τη μεγαλύτερη μείωση των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα τη δεκαετία 2010 – 2020, μεταξύ των χωρών της ΕΕ

 • PDF

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (European Transport Safety Council) βράβευσε χτες, Τετάρτη 16 Ιουνίου, την Ελλάδα, για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά το διάστημα 2010 – 2020, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία μειώθηκε κατά 54% στην Ελλάδα και μάλιστα, η χώρα μας ήταν η μόνη στην ΕΕ που πέτυχε τον στόχο της μείωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Σε επίπεδο ΕΕ, η αντίστοιχη μείωση κατά μέσο όρο ήταν 37%.

Συγκεκριμένα, το 2010 η Ελλάδα θρήνησε 1.258 νεκρούς στην άσφαλτο, ενώ το 2020, 579 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το 2010 η Ελλάδα μετρούσε 113 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 67 που ήταν τότε ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ.

Το 2020, παρά τη θεαματική βελτίωση σε επίπεδο ποσοστών, η Ελλάδα μέτρησε 54 θανάτους ανά εκατομμύριο έναντι 42 θανάτων ανά εκατομμύριο, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Το βραβείο για τη μεγαλύτερη μείωση των θυμάτων από τροχαία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, απονεμήθηκε από το «European Transport Safety Council», παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βράβευση της Ελλάδας για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι η σημαντική αυτή θετική εξέλιξη συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεπώς, δεν στεκόμαστε στη βελτίωση των δεικτών μέχρι σήμερα, αλλά επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής με πολυετές πλάνο, που θα βελτιώνει κάθε χρόνο το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στην πατρίδα μας. Δημιουργούμε καλής ποιότητας δεδομένα, αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και εφαρμογής των κανόνων κυκλοφορίας, ασφαλές οδικό δίκτυο και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση. Επόμενος στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% την επόμενη δεκαετία, έως το 2030. Απώτερος στόχος είναι το ευρωπαϊκό όραμα «visιon zero», για μηδενικούς θανάτους από τροχαία το 2050. Μπορεί να μοιάζει ουτοπικός, αλλά όσο εργαζόμαστε με προσήλωση για να τον πετύχουμε είναι δεδομένο ότι θα μειώνονται τα ατυχήματα».

Νέος Πρόεδρος, Νέος Γενικός Διευθυντής και Στρατηγική ΕΕΛ/ΛΑΚ

 • PDF

 

Σε μια ιστορική συνεδρίαση στα νέα γραφεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ εξέλεξε νέο πρόεδρο, όρισε νέο γενικό διευθυντή και αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδιασμού με όραμα μια ελεύθερη κι ανοιχτή σε όλους κοινωνία της πληροφορίας.

 

Από την 1η Ιουλίου 2021 πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σταμέλος με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Ο κ. Σταμέλος, καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ από το 2012, έκανε λόγο για ενίσχυση της διείσδυσης του ανοιχτού λογισμικού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψηφιακή ανεξαρτησία. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αναλυτικής Λογισμικού στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού στο Πολυτεχνείο του Ντέλφτ, κατείχε τη θέση του Προέδρου από το 2015 συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθιέρωση του κύρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ την οποία θα συνεχίσει να υπηρετεί ως επίτιμος Πρόεδρος και Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής.

 

Νέος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛ/ΛΑΚ αναλαμβάνει επίσημα από την 1η Αυγούστου 2021 ο Αλέξανδρος Μελίδης. Ο κ. Μελίδης, πολιτικός επιστήμονας – σύμβουλος επικοινωνίας, είναι από το 2011 – έτος ίδρυσης της Σύμπραξης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) - μέρος του παγκόσμιου κινήματος για την ανοιχτή διακυβέρνηση και ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών, του ανοιχτού περιεχομένου και των ανοιχτών διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Η απερχόμενη γενική διευθύντρια, Δέσποινα Μητροπούλου, θα παραμείνει στην ΕΕΛ/ΛΑΚ έως τα τέλη Ιουλίου 2021. Η κ. Μητροπούλου, γενική διευθύντρια της ΕΕΛ/ΛΑΚ από το 2015 και συντονίστρια δράσεων στο διάστημα 2010-2015, είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΛΛ/ΛΑΚ ως φορέα εγνωσμένης αξιοπιστίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα παραμείνει ενεργό μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

 

Το ΔΣ ενέκρινε επίσης τη συγκρότηση 6 ομάδων εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ με 2 συντονιστές (μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ) έκαστη

 

Ομάδα Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση:

- Θρασύβουλος Τσιάτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ

- Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Ομάδα Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτά Πρότυπα

- Γιώργος Κουσιουρής, Επίκουρος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

- Νικολαΐδης Βασίλειος, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Ομάδα Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων:

- Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

- Νινέτα Πολέμη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Ομάδα Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα

- Γιώργος Μπλάνας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- Κώστας Κωνσταντόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Ομάδα Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Ανοιχτά Δεδομένα

- Δημήτρης Γκούσκος, Επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ

- Ευθύμιος Ταμπούρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

Ομάδα Ανοιχτός Σχεδιασμός (Open Design), Ανοιχτό Υλισμικό (Open Hardware) και Ασύρματα Δίκτυα (Open WiFi)

- Παναγιώτης Κουστουμπάρδης, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

- Χαρίτων Πολάτογλου, καθηγητής στο ΑΠΘ

Για τη στελέχωση των ομάδων εργασίας με μέλη θα ακολουθήσει ειδική πρόσκληση στο επόμενο διάστημα.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 34 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece), είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), και είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

 

 

15 Ιουνίου 2021 | Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας

 • PDF

Σήμερα όλος ο πλανήτης εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, Global Wind Day.

Γιατί Αιολική Ενέργεια

Έχουμε ισχυρούς λόγους να εορτάζουμε: Η Αιολική Ενέργεια είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, νέες δουλειές, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία. Συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και τα πετυχαίνει αυτά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις: δεν εκπέμπει ρύπους, δεν θίγει την υγεία, δεν προκαλεί βλάβες στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και στη γεωργία, είναι γενικά συμβατή με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός.

Ιστιοπλοϊκοί αγώνες για παιδιά στο ΝΟΒ: Πήγαμε θάλασσα με τα παιδιά

Ειδικά φέτος η ΕΛΕΤΑΕΝ συνδύασε την Παγκόσμια Ημέρα με τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια και την ενημέρωση των παιδιών: Για αυτό οργάνωσε το Σάββατο 12 Ιουνίου ιστιοπλοϊκούς αγώνες για τα παιδιά των ακαδημιών του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης στις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Οι μικροί αθλητές είχαν την ευκαιρία να συναγωνισθούν στο αγαπημένο τους άθλημα και να ενημερωθούν για την αιολική ενέργεια, με ειδικούς παιδαγωγούς και παιχνιδοκατασκευές.

Τις απονομές στους νικητές και τις νικήτριες έκανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

Φωτογραφικός διαγωνισμός: 15 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΛΕΤΑΕΝ οργανώνει φωτογραφικό διαγωνισμό που θα «τρέξει» όλο το καλοκαίρι. Φέτος το καλοκαίρι θα είναι για όλους μας διαφορετικό. Καλύτερο και πιο ελεύθερο! Η ΕΛΕΤΑΕΝ προσκαλεί όλους να πάρουν τη φωτογραφική τους μηχανή, να επισκεφθούν τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Οι όροι, η φόρμα υποβολής και άλλες λεπτομέρειες θα υπάρχουν ΕΔΩ


Τρία
παραδείγματα δράσεων κοινωνικής ευθύνης στη νότια Εύβοια

Η αιολική ενέργεια στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι οι τοπικές δράσεις που αναλαμβάνουν οι αιολικές επιχειρήσεις.

Παρουσιάζουμε σήμερα τρεις τέτοιες δράσεις από τις περιοχές των Στύρων, του Καφηρέα και του Μαρμαρίου στη νότια Εύβοια:

 • Το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου «Ηλίας Μαυρομιχάλης» στα Στύρα, η κατασκευή του οποίου τέθηκε υπό της αιγίδα της επιτροπής Ελλάδα 2021. Λεπτομέρειες ΕΔΩ
 • Τις δράσεις αναδάσωσης και δασοπροστασίας σε 640 στρέμματα στον Καστανόλογγο του Καφηρέα. Λεπτομέρειες ΕΔΩ
 • Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Πυργάρι-Ντάρδιζα του Μαρμαρίου. Λεπτομέρειες ΕΔΩ


Δράσεις για τα παιδιά

Οι μικροί φίλοι της αιολικής ενέργειας, αλλά και οι μεγαλύτεροι, μπορούν να ενημερώνονται για την τεχνολογία και τα οφέλη των ανεμογεννητριών και να ψυχαγωγούνται από:

 • την παιδική ιστοσελίδα μας “Γνωρίστε την αιολική ενέργεια” με εικόνες, animation και video, την οποία μπορούν να βρούν ΕΔΩ
 • την έκδοσή μας “Φύσα αεράκι, φύσα με” την οποία μπορούν να βρούν ΕΔΩ
 • τις χαρτοκατασκευές που μπορούν να βρουν στη σελίδα της Global Wind Day ΕΔΩ


Ενημέρωση για τους μεγαλύτερους: ask4wind

Οι μεγαλύτεροι μπορούν να ενημερώνονται για την Αιολική Ενέργεια από την πρωτοβουλία μας www.ask4wind.gr. Εκεί έχουν αναρτηθεί 22 αλήθειες για την Αιολική Ενέργεια, με απλά λόγια και με πλούσια βιβλιογραφία και υποστηρικτικό υλικό.


Δήλωση για την Ημέρα

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε:

«Το Σάββατο 12 Ιουνίου οργανώσαμε για πρώτη φορά ιστιοπλοϊκούς αγώνες για παιδιά σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Οι αγώνες αυτοί συμβόλισαν το διπλό μήνυμα που θελήσαμε να εκπέμψουμε: να συνδυάσουμε τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια με την ενημέρωση των μικρών μας φίλων. Πήγαμε, λοιπόν, θάλασσα με τα παιδιά.

Σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας. Εορτάζουμε αλλά και προβληματιζόμαστε και προτείνουμε. Με το υλικό που ανακοινώνουμε σήμερα:

Πρώτον: Κωδικοποιούμε 6+1 άξονες πολιτικής για  την προώθηση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο νέος σχεδιασμός για το 2030, η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην αγορά και οι διαγωνισμοί, το αδειοδοτικό πλαίσιο, οι διασυνδέσεις, οι επενδύσεις για αποθήκευση και θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι μικρές ανεμογεννήτριες.

Δεύτερον: Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε με νούμερα την σημερινή κατάσταση των Βεβαιώσεων Παραγωγού για αιολικά πάρκα και γενικότερα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος της Βεβαίωσης Παραγωγού, και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα υπό ανάπτυξη έργα».

Global Wind Day 15 Ιουνίου

Η 15 Ιουνίου κάθε έτους  έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας GWEC και την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ. Aποσκοπεί να ενημερώσει και να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό την ιδέα και την τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί χρέος της να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις των διεθνών οργανώσεων, διότι με τον τρόπο αυτό τοποθετεί ισότιμα την πατρίδα μας στη μεγάλη εικόνα της διεθνούς αιολικής κοινότητας.  Για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με τη WindEurope, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Πρόθεση Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για ενίσχυση του ποδηλατικού τουρισμού

 • PDF

Την πρόθεση να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για το πρόγραμμα Eurovelo, με στόχο την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού σε εθνικό επίπεδο, εξέφρασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (European Cyclist Federation, ECF), Jill Warren, τον διευθυντή του προγράμματος Eurovelo κ. Ed Lancaster και το μέλος της ECF από την Ελλάδα κ. Σπύρο Παπαγεωργίου.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει τη βούληση να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση του ποδηλατικού τουρισμού, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού του προγράμματος Eurovelo (National Eurovelo Coordinator Center).

Σκοπός του Κέντρου είναι να οργανώνει τις δράσεις, να σχεδιάζει τις υποδομές και να εκπονεί καμπάνιες ενημέρωσης για το Εurovelo, σε συνεργασία με, υπουργεία, οργανισμούς, ενώσεις και άλλους φορείς του τουρισμού.

Η τοποθέτηση της κατάλληλης σήμανσης για τους ποδηλάτες και η βελτίωση των υποδομών στις υπάρχουσες διαδρομές είναι σημαντικές προϋποθέσεις, ώστε αυτές να καταστούν  ελκυστικοί προορισμοί για όσους επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στις διακοπές τους.

Το Eurovelo είναι ένα ποδηλατικό δίκτυο διασύνδεσης ευρωπαϊκών χωρών και περιλαμβάνει 17 διαδρομές με μήκος που ξεπερνά σήμερα τα 51.000 χιλιόμετρα και διασχίζει 42 χώρες.

Τρεις από αυτές τις διαδρομές έχουν τμήματα στην Ελλάδα:

 • 8. (Διαδρομή της Μεσογείου) Ηγουμενίτσα – Πάτρα - Αθήνα
 • 11. Εύζωνοι – Θεσσαλονίκη – Κεντρική Ελλάδα - Αθήνα
 • 13. Νευροκόπι: Πολιτιστική διαδρομή της Ευρώπης κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας.

Επιλέγοντας το Eurovelo, ο επισκέπτης μπορεί να είναι βέβαιος για την ποιότητα και την ασφάλεια της διαδρομής που θα ακολουθήσει. Έχει, επίσης, την επιλογή να συνδυάσει το ταξίδι του και με άλλα μέσα μεταφοράς.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των ποδηλατικών διαδρομών, μέσω των οποίων μπορούν, επίσης, να αναδειχθούν μικρά χωριά και κωμοπόλεις που διασυνδέονται μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, που επικαλείται η ECF, περισσότερα από 2 εκ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο Eurovelo το 2020, ενισχύοντας σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Προχωρά η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό Πειραιάς – Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά Αναδεικνύουμε τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα

 • PDF

Τους υπό κατασκευή σταθμούς της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, καθώς και την προσωρινή έκθεση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στην Ξυλαποθήκη, επισκέφθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Όπως διαπίστωσε, οι εργασίες πολιτικού μηχανικού έχουν προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 90% και, επομένως, οι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», αναμένεται να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό το καλοκαίρι του 2022.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, δεδομένου ότι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής του Μετρό προς Πειραιά βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, κατά την κατασκευή του οποίου ήρθαν στο φως πάνω από 10.000 αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στην έκθεση αρχαιοτήτων, τμήμα της οποίας θα γίνει ενιαίο, στο Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» και η οποία περιλαμβάνει ένα βοτσαλωτό δάπεδο, που έγινε απόσπαση, συντηρήθηκε και θα γίνει επανατοποθέτηση σε ειδικό χώρο στον εν λόγω σταθμό.

Στο Σταθμό «Πειραιάς» ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είδε τις εργασίες καθαίρεσης διαφραγματικού τοίχου και ενημερώθηκε ότι έκλεισε η πλάκα οροφής του Σταθμού και θα δοθεί ο δρόμος σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2022.

Τον κ. Καραμανλή συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Νίκος Ταχιάος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Νίκος Κουρέτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Αβαξ, κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης.

Στον υπό κατασκευή σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης και στην «Ξυλαποθήκη» τον ξενάγησε η Έφορος Πειραιά και Νήσων, κ. Στέλλα Χρυσουλάκη.

Σταθμός - πρότυπο στο Δημοτικό Θέατρο, που συμβολίζει ότι μπορούμε να έχουμε και αρχαία και Μετρό

Μετά την επίσκεψη στα εργοτάξια και την ξενάγηση στην αρχαιολογική έκθεση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Το Δεκέμβριο του 2019 είχαμε έρθει εδώ και είχαμε δεσμευτεί ότι το έργο θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2022. Διαπιστώσαμε σήμερα την πρόοδο στην κατασκευή του. Βρισκόμαστε στα τελειώματα των εργασιών και στην ουσία είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Ο Πειραιάς όταν θα παραδοθούν οι τρεις σταθμοί θα γίνει πραγματικά ένα πολύ σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο της Αττικής. Γιατί θα έχουμε το Μετρό, θα έχουμε το Τραμ, θα έχουμε τον Προαστιακό. Σκεφτείτε ότι θα συνδέσουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, μέσα σε περίπου 50 λεπτά. Κάτι για το οποίο θα έπρεπε βεβαίως να είμαστε όλοι περήφανοι.

Πέρα όμως από όλα αυτά, μας δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ένα πολύ μεγάλο έργο Μετρό είναι και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων. Στην Ξυλαποθήκη είδαμε τα πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα από το Σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου που θα είναι πραγματικά ένας Σταθμός - πρότυπο, ο οποίος θα συμβολίζει και αυτό που εμείς στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέμε, ότι μπορούμε να έχουμε και Αρχαία και Μετρό. Και θα είναι ένας σταθμός πρότυπο, διότι έχει βρεθεί ένα πολύ σημαντικό βοτσαλωτό δάπεδο που θα εκτεθεί εδώ και θα υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, σε προθήκες σε πολλά τμήματα του σταθμού.

Επομένως η δέσμευση, που είχαμε δώσει το Δεκέμβριο του 2019, ισχύει στο ακέραιο. Παρά την πανδημία τα εργοτάξια έμειναν ανοιχτά. Έγινε μία τεράστια προσπάθεια να μην καθυστερήσουμε και αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν στο 90% σε μερικά σημεία και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε βάλει. Η δέσμευση παραμένει: Το καλοκαίρι του 2022 οι τρεις σταθμοί θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό».

Ο κ. Μώραλης από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του ίδιου και των Πειραιωτών για την πρόοδο του έργου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή  και το Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη και τόνισε ότι τα έργα του Μετρό είναι τα σημαντικότερα που εκτελούνται στον Πειραιά, ο οποίος καθίσταται πλέον σημαντικός κόμβος.

Η κ. Χρυσουλάκη, ξεναγώντας τον κ. Καραμανλή στην έκθεση των αρχαίων που βρέθηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Θα αναπαραστήσουμε μία στιγμή μέσα στο χρόνο της καθημερινότητας των Πειραιωτών».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε ότι ουσιαστικά το έργο αποτέλεσε και μία τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή και η κ. Χρυσουλάκη εξήγησε ότι με την παράλληλη κατασκευή του Μετρό και του Τραμ, οι αρχαιολόγοι είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν την πόλη του Πειραιά τόσο κατά έκταση όσο και κατά βάθος, σαν να είχαν μία συστηματική ανασκαφή, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία.

Πειραιάς - Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου του 2020, δόθηκαν σε λειτουργία οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά: «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια», με τους οποίους δόθηκε μεγάλη ανάσα και αναβαθμίστηκε η καθημερινότητα της ευρύτερης περιοχής.

Σε «Μανιάτικα», «Πειραιά» και «Δημοτικό Θέατρο», έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα που είχαν προκύψει και οι εργασίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται περί το 90% - δηλαδή λίγο μπροστά κι από το χρονοδιάγραμμα - και συγκεκριμένα στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και της εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί και τεθούν οι τρεις τελευταίοι σταθμοί σε λειτουργία προβλέπεται να αυξηθεί η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του Μετρό κατά 132.000 ημερησίως. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων αναμένεται να μειωθεί κατά 23.000 ημερησίως και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως. Η διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα διαρκεί περίπου 50 λεπτά.

Στο σταθμό «Πειραιάς» προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Όλα αυτά θα είναι πολύ σημαντικά για την αναβάθμιση του Πειραιά, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του και συνολικά των κατοίκων και των επισκεπτών του Λεκανοπεδίου, αλλά και για την οικονομία της χώρας. Το συγκοινωνιακό αυτό κέντρο μπορεί να δώσει άλλη ώθηση στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής, να δημιουργήσει νέες εμπορικές δυνατότητες και να αναβαθμίσει την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών της χώρας μας.

Μόνιμη έκθεση με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο»

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, προχώρησαν με ταχύτητα όλες οι μελέτες και οι αναγκαίες εγκρίσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι τα έργα Μετρό στη χώρα μας συνιστούν εκτός των άλλων και μια τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή, που φέρνει στο φως σπουδαία ευρήματα τα οποία πάντα αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό και αναδεικνύονται με επιστημονική αρτιότητα.

Η μόνιμη έκθεση στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» περιλαμβάνει μια αρχαία δεξαμενή νερού και μια ακριβή αναπαράσταση Ρωμαϊκού υδραγωγείου, η πρωτότυπη αυλή μιας αρχαίας οικίας με το βοτσαλωτό δάπεδο και διάφορα χρηστικά σκεύη και αντικείμενα, καθώς και εικαστική αναπαράσταση του ιστού του αρχαίου και σύγχρονου Πειραιά. Όλα αυτά σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής.

Σπουδαιότερο των ευρημάτων θεωρούνται τα βοτσαλωτά δάπεδα της Αλεξανδρινής εποχής, που βρέθηκαν στο φρέαρ Δεληγιάννη. Το ΚΑΣ είχε αποφασίσει το 2013 την απόσπαση και συντήρηση των βοτσαλωτών δαπέδων, τα οποία θα εκτίθενται κάτω από γυάλινο δάπεδο στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», μεταφέροντας τους επισκέπτες στην αρχαιότητα και συνδέοντας το σήμερα με το χθες του Πειραιά με την μακρά και συγκλονιστική ιστορία.

Η νέα πολιτική συνοχής και η Ελλάδα Άρθρο του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑΔημήτρη Σκάλκου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο

 • PDF

Η συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες είναι αφορμή να αναστοχαστούμε για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χρόνο και για τη θέση της χώρας μας σε αυτή. Και το αβίαστο συμπέρασμα είναι απόλυτα θετικό. Γιατί, άλλοτε με πισωγυρίσματα και άλλοτε με θαρραλέα βήματα εμπρός, συχνά δε μέσα από τις κρίσεις της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά. Η Ευρώπη συνιστά πλέον μία κοινότητα δημοκρατικών αρχών και αξιών, μία φωτεινή νησίδα ασφάλειας, προόδου, αλληλεγγύης και ευημερίας για τους λαούς της. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά και μία «δυνατότητα», τη δυνατότητα της οικοδόμησης της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης σύμφωνα με τη βούληση των λαών της. Η Ελλάδα είναι πλέον συστατικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και συν-διαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις.

Μαζί με την επέτειο των σαράντα χρόνων συμπληρώνονται τριάντα πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων (1986). Ενδεχομένως λιγότερο γνωστό είναι πως, οι διεργασίες αυτές ουσιαστικά ξεκινούν με αφορμή την συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση της εισόδου της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στον ενιαίο οικονομικό χώρο, χωρών δηλαδή με μακρο-οικονομικές ανισορροπίες και διαρθρωτικές αδυναμίες.

Κύριο εργαλείο

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί σήμερα το κύριο εργαλείο για τη διαρθρωτική προσαρμογή των ευρωπαϊκών περιφερειών και τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων. Πέρα από κάθε αμφισβήτηση η Ελλάδα ωφελήθηκε πολλαπλώς από την Πολιτική Συνοχής τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες. Μόνο στην περίοδο 2000-2017 εισέρευσαν στη χώρα 66 δισ. ευρώ. Με τους κοινοτικούς πόρους ενισχύσαμε χιλιάδες επενδυτικά σχέδια, αναβαθμίσαμε βασικές υποδομές μεταφορών, εκσυγχρονίσαμε κρίσιμες δομές της δημόσιας διοίκησης, ενδυναμώσαμε το σύστημα κοινωνικής προστασίας. Ειδικά σήμερα λόγω των περιορισμένων δημόσιων οικονομικών της χώρας, το 80% των δημοσίων επενδύσεων είναι συγχρηματοδοτούμενο. Διόλου τυχαία, στην πρόσφατη κρίση της πανδημίας το ΕΣΠΑ χρηματοδότησε μεγάλο μέρος της οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και στήριξη των εργαζομένων).

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής, μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών, της λεγόμενης «εταιρικής σχέσης», του κοινού κανονιστικού πλαισίου, συνέβαλαν στον «εξευρωπαϊσμό» τμημάτων της δημόσιας διοίκησής μας. Παράλληλα προωθήθηκαν φιλόδοξες πολιτικές, μεταξύ άλλων, στα πεδία της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ένταξης, της προώθησης της ισότητας των φύλων. Πολλές από αυτές τις πολιτικές αποτελούν σήμερα «αιρεσιμότητες» στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, είναι δηλαδή δεσμευτικές για το «ξεκλείδωμα» των κοινοτικών πόρων.

Απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής

Έπιασαν λοιπόν τόπο οι πόροι; Αναμφίβολα ναι. Θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα οι πόροι που διατέθηκαν; Και πάλι ναι. Απουσίαζε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, μία σαφής προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων μας και ιεράρχηση των στόχων μας. Και η ελληνική γραφειοκρατία συχνά προσέθεσε περιττό διοικητικό βάρος, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για όλους, πλάι στην κάποτε αχρείαστη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Όλα αυτά βέβαια είναι παθογένειες που πρέπει να θεραπευτούν. Παρόλα αυτά, το τελικό πρόσημο είναι θετικό. Το κομμάτι του ΕΣΠΑ είναι από τα περισσότερο αποτελεσματικά τμήματα της δημόσιας διοίκησης μας. Και σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την περιφερειακή πολιτική στην Ελλάδα, η χώρα μας κατατάσσεται στη μεσαία κατηγορία των κρατών ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα όπου η Πολιτική Συνοχής αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών περιφερειών (ανάμεσά τους το σύνολο των ελληνικών) αποκλίνει αντί να συγκλίνει. Στο δείκτη σύγκλισης (και μάλιστα πριν από την πανδημία) υποχωρήσαμε κατά πέντε περίπου δεκαετίες. Η πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας οδήγησε σε όξυνση των περιφερειακών και ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων επιβεβαιώνοντας τη σημασία της περιφερειακότητας.Χρήζει, μάλιστα, ανάλυση η συσχέτιση ανάμεσα στην διοικητική ικανότητα υλοποίησης δράσεων περιφερειακής ανάπτυξης και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με τις περιοχές που παρουσιάζουν μικρότερες επιδόσεις να είναι περισσότερο οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες, καθώς επίσης και η στενή αλληλεξάρτηση μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Αυτό καταδεικνύει όχι μόνο την αναγκαιότητα στοχευμένωνπαρεμβάσεων στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, αλλά και της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στο σχεδιασμό στρατηγικών ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο (λόγω της ποικιλομορφίας τους), καθώς και τον αποτελεσματικό συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα σε τοπικές κοινότητες, περιφερειακές αρχές και κεντρική διοίκηση (πολύ-επίπεδη διακυβέρνηση).

Είναι πλέον πασιφανής η αναγκαιότητα λειτουργίας ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες για την ενίσχυση του οικονομικού μετασχηματισμού τους. Δεν μιλούμε για απλές μεταβιβάσεις πόρων καθώς οι περιφέρειες της Ευρώπης οφείλουν να ανταποκριθούν στη διπλή πρόκλησης της πράσινης μετάβασης και τους ψηφιακού μετασχηματισμού, η έγκαιρη προσαρμογή στις οποίες θα καθορίσει εν πολλοίς την μελλοντική τους πορεία.

Πρωτοβουλία NextGenerationEU

Η οικονομική απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία ήταν η πρωτοβουλία NextGenerationEU, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αποτελεί μία μορφή «αμοιβαιοποίησηςτου χρέους».

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μια διπλή πρόκληση για την Πολιτική Συνοχής στη χώρα μας και όχι μόνο. Πρώτον, πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνέργειες ανάμεσα στα διαφορετικά Ταμεία προκειμένου οι πόροι να λειτουργούν προσθετικά και όχι ανταγωνιστικά. Και στο βαθμό που το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν έχει ως πρώτη του προτεραιότητα την περιφερειακότητα, η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών είναι πρώτιστα ευθύνη των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής.

Το δεύτερο ζήτημα, που ίσως ηχεί σε πρώτο άκουσμα παράδοξα, έχει να κάνει με την πληθώρα πόρων (σημειώνω μάλιστα ότι, οι λεγόμενες επιλέξιμες δράσεις των δύο Ταμείων είναι κοινές σε ποσοστό περίπου 80%). Αθροιστικά για τη χώρα μας, οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με τα λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (Πολιτική Συνοχής, δύο πυλώνες της ΚΑΠ, CEF II, κ.ά.) πλησιάζουν τα 77 δισ.ευρώ. Η Ελλάδα είναι η πλέον ωφελημένη στην κατανομή των πόρων του Ταμείου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της. Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ (για να δώσω μάλιστα μία τάξη μεγέθους, σε τρέχουσες τιμές, η εξωτερική συνδρομή της περιόδου 1948-1952 δεν ξεπέρασε τα 30 δισ. δολάρια). Ωστόσο, αν αναλογιστούμε πως το βασικό ζήτημα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ήταν η έλλειψη επαρκούς αριθμού ώριμων έργων, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της πρόκλησης να αντιστοιχήσουμε ικανό αριθμό έργων στις αυξημένες πηγές χρηματοδότησης που πλέον διαθέτουμε.

Στην πορεία των χρόνων η Πολιτική Συνοχής μετακινήθηκε από την αρχική (απλή) μεταφορά πόρων από τις περισσότερο στις λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες στη σημερινή της μορφή όπου ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης και της μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων συνυπάρχει με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της Ευρώπης 2020 για μία περισσότερο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία. Αν και οι στόχοι της αναδιανομής και της ανταγωνιστικότητας δεν είναι αντιθετικοί μεταξύ τους, ωστόσο μία καλύτερη ισορροπία θα πρέπει να αναζητηθεί. Ακόμη περισσότερο σήμερα που η εμφάνιση του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας αλλά και των νέων προκλήσεων για την Ευρώπη επιβάλλουν μία νέα προσέγγιση.

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που τέμνει οριζόντια τους σημερινούς προβληματισμούς είναι αυτό του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής της Πολιτικής Συνοχής. Στη διάρκεια των διαδοχικών προγραμματικών περιόδων η Πολιτική Συνοχής δεν απέφυγε την αυτοαναφορικότητα, αλλά και το gold plating από την πλευρά των εθνικών κρατών. Σήμερα ο σχεδιασμός των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (θεματικές συγκεντρώσεις, τις προτεραιότητες, την περιφερειακή κατανομή, κλπ.) έχει γίνει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες που σε πολλές περιπτώσεις μάλλον δυσκολεύει παρά διευκολύνει την επίτευξη των στόχων της περιφερειακής ανάπτυξης και τη δυνατότητα των κρατών-μελών να διαμορφώνουν τις πολιτικές τους. Το προσωρινό πλαίσιο ευελιξίας που δόθηκε προκειμένου οι πόροι της Πολιτικής Συνοχής να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας υποδεικνύει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί στα επόμενα χρόνια.

Σε αυτή τη συζήτηση που σίγουρα θα εκκινήσει περισσότερο ζωηρά στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα οφείλει (και θα το πράξει) να προσέλθει με θέσεις που θα προάγουν τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής απαντώντας στις προκλήσεις του νέου ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος για το σύνολο των περιφερειών της Ευρώπης.

Συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της Ένωσης για τη Μεσόγειο

 • PDF

Στην 3η Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της Ένωσης για την Μεσόγειο (UfM)συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021. Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, Kadri Simson, η Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας, Hala Zawati, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για την Μεσόγειο, Nasser Kamel και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Πορτογαλίας, João Pedro Matos Fernandes.

Στην παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ένωση για τη Μεσόγειο αποτελεί μία σημαντική περιφερειακή πρωτοβουλία που έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτροπαραγωγής, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ταχύτερη αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων όπως είναι η λήψη των απαραίτητων ρυθμιστικών και πολιτικών μέτρων για την επίτευξη της σύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων και αγορών στην περιοχή και την ανάπτυξη των απαραίτητων περιφερειακών ενεργειακών διασυνδέσεων. Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα της άμεσης προσαρμογής στις νέες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε περιφερειακή κλίμακα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ένωσης οφείλει να είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και υποστήριξε ότι ο βασικός τρόπος να επιτευχθεί είναι η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος μέσα από τη μεγαλύτερη διείσδυση και αποδοτικότητα των ΑΠΕ. Παράλληλα, η ενεργειακή αυτή μετάβαση θα πρέπει να υλοποιηθεί με τέτοιον τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα καθώς και για μια μετάβαση χωρίς υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» ενεργειακό μείγμα, καθώς πρόκειται για καύσιμο με περιορισμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, ο Υπουργός τόνισε την κρισιμότητα της εφαρμογής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας για το φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα την πρόσμιξη με το υδρογόνο, ειδικά για τους πλέον ενεργοβόρους τομείς όπως η βιομηχανία, η θέρμανση και οι μεταφορές.

Το BMW Group είναι ιδρυτικό μέλος της Quantum Technology & Application Consortium (QUTAC).

 • PDF

Κοινοπραξία κορυφαίων εταιρειών δημιουργεί ζήτηση για κβαντική υπολογιστική (quantum computing).

Δέκα κορυφαίες Γερμανικές εταιρείες ίδρυσαν από κοινού την Quantum Technology & Application Consortium (QUTAC). Στόχος της νεοϊδρυθείσας κοινοπραξίας είναι η περαιτέρω εξέλιξη των υφιστάμενων βασικών αρχών της κβαντικής υπολογιστικής σε χρήσιμες βιομηχανικές εφαρμογές.

Ο Oliver Zipse , Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG δήλωσε: «Η κβαντική υπολογιστική είναι μία από τις πιο υποσχόμενες μελλοντικές τεχνολογίες και μπορεί να φέρει την επανάσταση σε πεδία εφαρμογών, από την έρευνα υλικών μέχρι την αυτοματοποιημένη οδήγηση. Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται ένα ισχυρό οικοσύστημα κβαντικής υπολογιστικής για να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας και να παραμένουν παγκοσμίως ανταγωνιστικές. Με την QUTAC, βάζουμε τα θεμέλια για ένα επιτυχημένο οικοσύστημα που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις τεράστιες δυνατότητες της κβαντικής υπολογιστικής».

 

Ειδικότερα, η QUTAC θα βοηθήσει να φέρουμε στην αγορά εφαρμογές για χρήση στην τεχνολογική, χημική & φαρμακευτική, ασφαλιστική και αυτοκινητιστική βιομηχανία. Αυτό θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτυχημένη βιομηχανοποίηση της κβαντικής υπολογιστικής στη Γερμανία και την Ευρώπη. Στη φάση της ίδρυσής της, η κοινοπραξία περιλαμβάνει τις BASF, BMW Group, Boehringer Ingelheim, Bosch, Infineon, Merck, Munich Re, SAP, Siemens, και Volkswagen.

 

Θεμέλιος λίθος για ένα εμπορικά επιτυχημένο οικοσύστημα κβαντικής υπολογιστικής.
«Στο πακέτο οικονομικών κινήτρων της (Stimulus & Future Package), η Γερμανική Κυβέρνηση έχει δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη Κβαντικών Υπολογιστών. Μέσα από τη συνεργασία με εταιρείες και start-ups θα αναγνωρίσουμε, αναπτύξουμε, δοκιμάσουμε και θα διαμοιραστούμε εφαρμογές. Υπάρχουν πολλά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα πεδία εφαρμογών, όπως logistics, μεταφορές, χημική βιομηχανία και χρηματοοικονομικά. Χαίρομαι που η QUTAC έχει συγκεντρώσει στους κόλπους της κορυφαίες εταιρείες οι οποίες θα βοηθήσουν τη Γερμανία να προοδεύσει σε αυτό το σημαντικό τομέα», δήλωσε ο Peter Altmaier, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, τονίζοντας τη σημασία της συμμαχίας.

 

Η Anja Karliczek, ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας & Έρευνας, καλωσορίζει και αυτή με τη σειρά της την ίδρυση της QUTAC: «Η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να γίνουν πρωτεργάτες της κβαντικής τεχνολογίας και μετά να παραμείνουν στην κορυφή. Αυτό που επιθυμούμε είναι η τεχνολογική υπεροχή. Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ατού μας, και συγκεκριμένα τους κορυφαίους ερευνητές μας με τις εξαιρετικές ιδέες τους, αφενός, και η ισχυρή βιομηχανία μας, αφετέρου. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με τη βιομηχανία με βέλτιστο τρόπο. Έτσι θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό χρηματοδοτούμε εταιρείες και προηγμένες έρευνες στο πρόγραμμα κβαντικών τεχνολογιών».

 

Οι συμμετέχουσες εταιρείες θεωρούν ότι ένα οικονομικά ισχυρό και ανθεκτικό οικοσύστημα κβαντικής υπολογιστικής στη Γερμανία και την Ευρώπη θα είναι καθοριστικό για την προώθηση της επιτυχημένης βιομηχανοποίησης και την ψηφιακή υπεροχή σε αυτό τον τομέα. Όραμα της QUTAC είναι η εξέλιξη ενός τέτοιου οικοσυστήματος κβαντικής υπολογιστικής.

 

Από κοινού προώθηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας με την κβαντική τεχνολογία.
Η QUTAC λειτουργεί ως πλατφόρμα δράσεων. Η κοινοπραξία προωθεί εφαρμογές για την εμπορική χρήση αυτής της τεχνολογίας που είναι απαραίτητες στις εταιρείες μέλη. Μέσω αυτής, δημιουργούν βιομηχανική ζήτηση: Η κοινότητα των μελών περιλαμβάνει ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα της Γερμανικής οικονομίας – επομένως, οι εφαρμογές που αναγνωρίζονται, αναπτύσσονται και δοκιμάζονται εντός της κοινοπραξίας καθορίζουν τις νέες τάσεις σε ολόκληρους βιομηχανικούς τομείς. Μέσω του προσανατολισμού της, η QUTAC κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των σημερινών οργανισμών κβαντικής τεχνολογίας.

 

Ο τρέχων κύκλος των δέκα μελών επιτρέπει μία ρεαλιστική ανταλλαγή γνώσεων και ταχεία λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη πρακτικών λύσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Τα αποτελέσματα θα ωφελήσουν όλους τους συμμετέχοντες στο οικοσύστημα. Στο έγγραφο θέσης της, η QUTAC καταθέτει συγκεκριμένα βήματα: Πρώτα είναι απαραίτητο, η κβαντική υπολογιστική να αναγνωριστεί στη Γερμανική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για ένα portfolio εφαρμογών σε όλη τη βιομηχανία. Αυτή τη στιγμή, αναγνωρίζονται πιθανές εφαρμογές και αξιολογούνται οι δυνατότητές τους για βιομηχανική υλοποίηση. Αυτές οι εφαρμογές αναφοράς θα υλοποιηθούν από κοινού και θα εξελιχθούν πέραν των ορίων της κοινοπραξίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην κεντρική πλατφόρμα στο www.qutac.de.

 

Σχετικά με την QUTAC.
Στην Quantum Technology & Application Consortium (QUTAC), μερικοί από τους μεγαλύτερους Γερμανικούς ομίλους από το χώρο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την κβαντική υπολογιστική σε επίπεδο βιομηχανικής εφαρμογής ευρείας κλίμακας. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της QUTAC είναι οι BASF, BMW Group, Boehringer Ingelheim, Bosch, Infineon, Merck, Munich Re, SAP, Siemens, και Volkswagen. Στο πλαίσιο διαφόρων projects εξέλιξης, τα μέλη προωθούν αποφασιστικά τις πρώτες πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής στις αντίστοιχες βιομηχανίες τους αλλά και σε διεπιστημονικό πεδίο. Στόχος της κοινοπραξίας είναι η αναγνώριση, ανάπτυξη, δοκιμή και ο διαμοιρασμός εφαρμογών, καθώς και η αναγνώριση αναγκών χρηματοδότησης.

Θετικά μηνύματα από την επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Σουηδία

 • PDF

Σημαντικά βήματα  για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από τη Σουηδία προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε στη Στοκχόλμη ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Σουηδία.

Ο Υπουργός Τουρισμού είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας κ. Ibrahim Baylan. Συζητήθηκαν εκτενώς λύσεις με στόχο τη διευκόλυνση των τουριστικών μετακινήσεων και την απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για τους Σουηδούς πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον Σουηδό Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, «με τον αγαπητό κ. Baylan είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Εξετάσαμε από κοινού πιθανές λύσεις σε πρακτικά ζητήματα, όπως τα τεστ, η αναγνώριση των πιστοποιητικών κ.λπ., πάντα με στόχο να διευκολύνουμε τους Σουηδούς πολίτες οι οποίοι ανυπομονούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι επιτύχαμε σημαντική πρόοδο και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα και στην πράξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σουηδία είναι η μόνη Σκανδιναβική χώρα η οποία επέτρεπε και συνεχίζει να επιτρέπει τα ταξίδια προς την Ελλάδα και προς άλλες χώρες, εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να θέτει περιορισμούς για τους τουρίστες κατά τον επαναπατρισμό τους. Επομένως, υπάρχει ήδη μια πάρα πολύ καλή βάση ώστε να υπάρξει περαιτέρω και άμεση αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Σουηδία προς την Ελλάδα».

Ακολούθως, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των πιο σημαντικών τουριστικών φορέων της Σουηδίας, καθώς και με τους μεγαλύτερους tour operators. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτορείων και tour operators Σουηδίας (SRF) κ. Didrik von Seth. Εν συνεχεία ο κ. Θεοχάρης είχε συνομιλίες με ανώτατα στελέχη του Ταξιδιωτικού Οργανισμού «Der Touristik APOLLO», του «NORDIC LEISURE TRAVEL GROUP» (Ομίλου tour operator, στον οποίον ανήκουν τα πρακτορεία «Ving» Σουηδίας και Νορβηγίας, «Spies» Δανίας και «Tjäreborg» Φινλανδίας, πρώην «Thomas Cook Northern Europe»), του «AIRTOURS» κ.ά.

Ο κ. Θεοχάρης είχε επίσης συνομιλίες με εκπροσώπους tour operators όπως οι «TEMARESOR» και «DON ORIENT TOURS», οι οποίοι ειδικεύονται στην προσφορά θεματικών «πακέτων» και στις εναλλακτικές διακοπές στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες πέραν της υψηλής τουριστικής περιόδου. Με τον κ. Björn Winberg, εκπρόσωπο του Οργανισμού «WINGO Destination Management», ο Υπουργός Τουρισμού συζήτησε τις προοπτικές έναρξης νέων πτήσεων, για πρώτη φορά, από τη Σουηδία προς την Ελλάδα και μάλιστα προς προορισμούς οι οποίοι προσφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Κοινό συμπέρασμα από τις επαφές του κ. Θεοχάρη με τα στελέχη της τουριστικής αγοράς, σχετικά με τις τάσεις όπως διαμορφώνονται στη Σουηδία αλλά και στη Σκανδιναβία γενικότερα, είναι ότι η κύρια ανοδική τάση στη ζήτηση για ταξίδια προς την Ελλάδα προβλέπεται να εκδηλωθεί προς το τέλος Ιουνίου, ιδιαίτερα για τη Σουηδία και τη Δανία. Εκτιμάται επίσης ότι το ενδιαφέρον των τουριστών για τη χώρα μας θα παραμείνει έντονο και στη συνέχεια της σεζόν, ακόμη και έως το τέλος Οκτωβρίου-μέσα Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την υγειονομική ασφάλεια, την ανάληψη του κόστους νοσηλείας τυχόν θετικών κρουσμάτων, αλλά και την πτωτική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας, σε άμεση συνάρτηση με το ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας. Επιπλέον, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε το διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω διαδικτύου (https://covid19.gov.gr/covid-map), με διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη των κρουσμάτων ανά προορισμό, την πορεία των εμβολιασμών κ.ά. Ο Υπουργός Τουρισμού γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δέχεται επισκέπτες με τεστ αντιγόνου (antigen tests) και rapid tests, κάτι που θα διευκολύνει κατά πολύ τη διαδικασία των διατυπώσεων και των ελέγχων κατά την άφιξη στην Ελλάδα.

Τέλος, προτού αναχωρήσει από τη Στοκχόλμη για την Ελλάδα μετά από την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Βόρεια Ευρώπη, ο κ. Χάρης Θεοχάρης παραχώρησε συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σουηδίας (εφημερίδα «Göteborgs-Posten», Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Sveriges Radio», στα τουριστικά περιοδικά «VAGABOND TRAVEL MAGAZINE», «RES TRAVEL MAGAZINE», «FIRST CLASS MAGAZINE», στην ιστοσελίδα «TRAVEL NEWS» κ.ά.).Σημείωση: Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας κ. Ibrahim Baylan.

Ενημερωτική εκδήλωση της HENGAS στην Τρίπολη

 • PDF

Η HENGAS διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.30 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης με θέμα: “Το επενδυτικό πλάνο της HENGAS τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Πελοποννήσου”.

Η HENGAS έχοντας αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως Διαχειριστής Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου πρόκειται να αναπτύξει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Τρίπολης βάζοντας την Πελοπόννησο στον ενεργειακό χάρτη και δίνοντας ξεκάθαρη αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της HENGAS για την Πελοπόννησο, τα οφέλη που θα απολαύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την έλευση του φυσικού αερίου, οι δεσμεύσεις της HENGAS για την τήρηση του Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου της ΡΑΕ, καθώς και ο προγραμματισμός για την υλοποίηση σεμιναρίων κατάρτισης στο φυσικό αέριο για τον Επαγγελματικό και Τεχνικό κόσμο της Πελοποννήσου.

 

Συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans

 • PDF

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε την Πέμπτη, 10 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans.


Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία στη διαμόρφωση της νομοθετικής πρότασης για την ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS). Ο κ. Σκρέκας τόνισε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, δεδομένου ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 58% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και επισήμανε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου οι οποίες πρέπει να γίνουν πλήρως κατανοητές προκειμένου οι ρυθμίσεις να είναι δίκαιες και αποτελεσματικές.

Επί τάπητος τέθηκε και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, μέσω του οποίου αναμένεται να χρηματοδοτηθούν έργα ύψους τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη. Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την εκπόνηση φακέλου με τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, όπως, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω διασύνδεση των νησιών και η ανάπτυξη υβριδικών υποδομών παραγωγής ενέργειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ο κ. Timmermans δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας με ευρωπαϊκούς πόρους και την επόμενη περίοδο 2021 – 2030.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ενημέρωσε για το περιεχόμενο της επερχόμενης αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS), ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιαζόμενο Μηχανισμό Διασυνοριακής Προσαρμογής Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CarbonBorderAdjustMechanism), ο οποίος θα εφαρμοστεί για τα προϊόντα τρίτων χωρών που δεν υπάγονται στο ETS.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων που εξάγονται σε τρίτες χώρες, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με αντίστοιχα μέτρα χρέωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο κ. Σκρέκας επισήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα έργα φυσικού αερίου, δεδομένου του ρόλου που θα διαδραματίσει ως αναγκαίου μεταβατικού καυσίμου τα επόμενα έτη. 

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 • PDF

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ και ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα περίπου 150.000 τόνων κατ' έτος, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση ενός ακόμη εμβληματικού έργου διαχείρισης αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων:

- 128.200 τόνους/έτος υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) που θα προέρχονται από τους Δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και από τους Δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

- 22.000 τόνους/έτος προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) που θα προέρχονται από τον Δήμο Θέρμης και τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ (Τούμπας) και Ε (Ανάληψης).

Η έτερη ΜΕΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όπως αποφασίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Με τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού και Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, αλλά και με την ΜΕΑ Σερρών, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι τρεις αυτές Μονάδες θα συμβάλλουν καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.

Συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 • PDF

Η διαμόρφωση της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους έως το 2050 και η πρόταση κανονισμού για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών ήταν τα τρία κύρια θέματα της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση.

Η Σύνοδος, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 10 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, ξεκίνησε με την έγκριση των Συμπερασμάτων Συμβουλίου για τη νέα στρατηγική της Ε.Ε. με στόχο τη διαμόρφωση μιας Ευρώπης ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το κείμενο των Συμπερασμάτων Συμβουλίου, που παρουσιάστηκε από την Πορτογαλική Προεδρία, υπογραμμίζοντας πως «η νέα στρατηγική αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων γνώσεων και εργαλείων προσαρμογής και προβλέπει στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να καταστούν εύκολα προσβάσιμα τα κατάλληλα κλιματικά δεδομένα, οι υπηρεσίες και τα μοντέλα».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί την επόμενη μεγάλη παγκόσμια κρίση, καταδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για τη θωράκιση των κοινωνιών και των οικονομιών. «Με στόχο της αύξηση της κλιματικής ανθεκτικότητας, η οικονομική ανάκαμψη από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση πρέπει να στηριχθεί σε βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα, συντάσσουμε ήδη το σχέδιο ενός νέου εθνικού κλιματικού νόμου, ο οποίος θα έχει ψηφιστεί πριν από την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη στις αρχές του Νοεμβρίου. Πρόκειται για έναν νόμο, ο οποίος έχει συγκεκριμένες αναφορές για τα θέματα κλιματικής προσαρμογής, εστιάζοντας τόσο στη βελτίωση της ανθεκτικότητας, όσο και στη μείωση της τρωτότητας σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορικά με το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για τον περιορισμό της ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους σε επίπεδα που δεν θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το όραμα για μηδενική ρύπανση έως το 2050, το οποίο αποτελεί δομικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ταυτόχρονα με την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. «Η απανθρακοποίηση της οικονομίας αποτελεί το πλέον δραστικό και αποτελεσματικό μέτρο ριζικής μείωσης της ρύπανσης. Το άλλο βασικό εργαλείο είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας», επισήμανε. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί, κατά προτεραιότητα, στη θέσπιση ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου για το έδαφος για το οποίο έως σήμερα απουσιάζει η ενωσιακή πολιτική, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αποβλήτων τροφίμων και στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ υπογράμμισε ότι «παράλληλα με τις κανονιστικές δράσεις, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διευκόλυνσης σε ενωσιακό επίπεδο, μέσω του οποίου θα ενθαρρύνονται οι επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, η έρευνα και η καινοτομία».

Για το τρίτο κύριο θέμα της ατζέντας του Συνόδου που ήταν η πρόταση κανονισμού για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών, ο κ. Σκρέκας, στην παρέμβασή του, εκτίμησε ότι απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά, προκειμένου το σχέδιο κανονισμού να καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο λειτουργικών κανόνων που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη και δίχως να αμφισβητούνται τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. επικεντρώθηκε και στη συμμαχία για την απαλλαγή των μεταφορών από ανθρακούχες εκπομπές (Transport Decarbonisation Alliance – TDA), με τον κ. Σκρέκα να επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης του εξηλεκτρισμού των οχημάτων και της ταχύτερης εισαγωγής αυστηρότερων ορίων εκπομπών. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στον Κανονισμό Ταξινομίας (EU Taxonomy), τονίζοντας πως αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των κρατών-μελών, προκειμένου να επιταχύνουν την ενεργειακή και πράσινη μετάβασή τους με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τον φιλόδοξο προγραμματισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης, με κεντρικούς πυλώνες την απολιγνιτοποίηση και την αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την ανάγκη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης υποδομών φυσικού αερίου ως μεταβατικού καύσιμου.

Στη Σύνοδο, τέλος, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και επιμέρους θέματα, όπως η πρόληψη της απάτης σε σχέση με τα βιοκαύσιμα (βιοντίζελ), αλλά και η αντιμετώπιση της μείωσης των επικονιαστών.

Εγκρίθηκε το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στην Ελλάδα

 • PDF

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της γεωθερμίας και την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της Ελλάδας ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Υπουργική Απόφαση έγκρισης του νέου Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 1960) εξειδικεύοντας τις ρυθμίσεις του ν. 4602/2019 (ΦΕΚ Α 45) για την «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας».

Στον νέο Κανονισμό Γεωθερμικών Εργασιών ενσωματώνονται καινοτόμες ρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διενέργεια των εργασιών έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, καθώς και σε κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τη σύνταξη του νέου Κανονισμού επιμελήθηκε Ομάδα Εργασίας απαρτιζόμενη από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιους φορείς, όπως ΕΑΓΜΕ, ΚΑΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και ακαδημαϊκούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο της γεωθερμίας.

«Έχεις τη φύση στο χέρι σου» - Εβδομάδα Δράσης και Ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον, Χ.Α.Ν.Θ. και Εργοστάσιο Ευκαρπίας

 • PDF

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Χ.Α.Ν.Θ. και το Εργοστάσιο Ευκαρπίας της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ ένωσαν τις δυνάμεις τους και υλοποίησαν μια σειρά από συμβολικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την πρόσκληση σε μια πράξη αγάπης για τη φύση και το περιβάλλον.

Περισσότερα από 25.000 φυτά μοίρασαν εθελοντές και εργαζόμενοι ΧΑΝΘ και ΤΙΤΑΝ σε 50 σχολεία της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης προτρέποντας μαθητές και εκπαιδευτικούς να φυτέψουν το δικό τους λουλούδι στο χώρο του σχολείου ή στον ιδιωτικό τους χώρο και να ανεβάσουν την δράση τους στον διαδικτυακό τόπο που δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό αξιοποιώντας την επικοινωνιακή δυναμική τους. Επιπλέον ένα μέρος των φυτών μοιράστηκαν στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και  Παπανικολάου ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στους  κατοίκους της Θεσσαλονίκης  σε δυο ανοικτές εκδηλώσεις στην Πλατεία της ΧΑΝΘ και στον Λευκό Πύργο.

Με κεντρικό μήνυμα «έχεις τη φύση στο χέρι σου» μικροί και μεγάλοι φύτεψαν τα  λουλούδια και μέσα από φωτογραφίες, video και stories που μοιράστηκαν μαζί μας ενίσχυσαν το μήνυμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που έστειλε η παγκόσμια κοινότητα μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις που έγιναν σε όλο τον κόσμο.

Μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Παιδικού Σταθμού & Νηπιαγωγείου της Χ.Α.Ν.Θ. Με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στοιχεία από τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και ομόρφυναν τον κήπο του σχολείου τους φυτεύοντας άνθη και αρωματικά φυτά .

Η συγκεκριμένη εβδομάδα δράσεων έχει καταγραφεί στο παγκόσμιο καλεντάρι εκδηλώσεων του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέσω της ιστοσελίδας του

Join#GenerationRestoration

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar