joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri06182021

Back ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυνατότητα online αγοράς όλων των εισιτηρίων

 • PDF

Πλέον, το σύνολο των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ είναι διαθέσιμο για αγορά από το διαδίκτυο, γεγονός που προσφέρει τη μέγιστη ευκολία στους επιβάτες.

Βασική προϋπόθεση να διαθέτει κανείς ATH.ENA Card, είτε προσωποποιημένη, είτε ανώνυμη. Μέχρι πρότινος, οι κάτοχοι ανώνυμης κάρτας δεν είχαν τη δυνατότητα online αγοράς. Εφεξής και οι κάτοχοι ανώνυμων καρτών μπορούν να φορτίζουν τις κάρτες τους από την ιστοσελίδα και από κινητά με τεχνολογία NFC, με όλα τα εισιτήρια μικρής χρονικής διάρκειας κανονικής τιμής ή/και χρηματικό ποσό έως 50 ευρώ.

H φόρτιση πραγματοποιείται είτε μέσω της εφαρμογής ATH.ENA. Card, είτε από την ιστοσελίδα www.oasa.gr, στην οποία θα παρέχονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις, με απεικονίσεις των βημάτων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 • Εγγραφή: Στο Αρχικό Μενού, πατώντας στην επιλογή «Αγορά/Τραπεζικό Σύστημα» πάνω δεξιά στην αρχική οθόνη, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να εισέλθει στον λογαριασμό του ή να δημιουργήσει έναν καινούργιο.
 • Για τη δημιουργία νέου λογαριασμού, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει τον σύνδεσμο «Κάντε κλικ εδώ» κάτω δεξιά στο αναδυόμενο παράθυρο εισόδου.
 • Υπάρχουν δύο είδη λογαριασμού χρήστη: Λογαριασμός χρήστη με προσωποποιημένη κάρτα & Λογαριασμός χρήστη με ανώνυμη κάρτα
 • Πατώντας τον σύνδεσμο «Κάντε κλικ εδώ», εμφανίζεται στον χρήστη η φόρμα για τον έλεγχο του αριθμού της κάρτας του. Ο χρήστης πληκτρολογεί τον αριθμό της κάρτας και επιλέγει «Έλεγχος» ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την εγκυρότητα της κάρτας.
 • Στη συνέχεια, ανάλογα αν ο τύπος της κάρτας είναι ανώνυμη ή προσωποποιημένη εμφανίζεται η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής.
 • Στην περίπτωση της ανώνυμης κάρτας ζητείται από τον χρήστη να συμπληρώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση (email), καθώς και τον κωδικό πρόσβασης που επιθυμεί.
 • Εφόσον έχουν συμπληρωθεί/επιλεχθεί όλα τα πεδία, τότε ο χρήστης επιλέγει το κουμπί «Εγγραφή» για να γίνει η υποβολή και να λάβει το email επιβεβαίωσης. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, ο χρήστης θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έναν σύνδεσμο στον οποίο ζητείται να κάνει κλικ για να επιβεβαιωθεί η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Αφού ο χρήστης επιλέξει τον σύνδεσμο, ανακατευθύνεται στον ιστό και συνδέεται στην ιστοσελίδα αυτόματα.
 • Η ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσει ο χρήστης κατά τη διαδικασία εγγραφής για την ανώνυμη κάρτα, προσδιορίζει μοναδικά τον λογαριασμό εγγραφής και βάσει αυτού γίνεται η ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας σε περίπτωση που θελήσει ο χρήστης να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής του στο μέλλον.
 • Μέσα από την «Διαχείριση Χρήστη / Λογαριασμού», ο χρήστης ανώνυμης κάρτας μπορεί να δει τις πληροφορίες τις κάρτας του, να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης και την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει.

 

Υπογραφή Πρότυπης Σύμβασης Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (ARCA) μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Διώρυγα Gas

 • PDF

Υπογράφηκε την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Διώρυγα Gas, η Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement - ARCA) για την κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων μεταξύ της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που σχεδιάζει να αναπτύξει η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων Κορίνθου και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ιδιοκτησίας και διαχείρισης του ΔΕΣΦΑ. Τη συμβάση υπέγραψαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διώρυγα Gas, Ιωάννης Κιούφης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του FSRU της Διώρυγα Gas, καθώς με την υπογραφή της σύμβασης, ο ΔΕΣΦΑ ξεκινά την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού δυναμικότητας 490.000 Nm3/h (11,76 εκ. Nm3/day), ο οποίος θα διασυνδέει το FSRU της Διώρυγα Gas με το ΕΣΜΦΑ, έργο που περιλαμβάνεται στην τριετή περίοδο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2021-2030.

Με την ολοκλήρωσή του και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υποδομές του ΔΕΣΦΑ, το FSRU της Διώρυγα Gas θα αποτελέσει μια επιπλέον πύλη εισόδου φυσικού αερίου που θα εξυπηρετεί τις αναπτυσσόμενες εθνικές και περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύoντας σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και τον ανταγωνισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, σε συνέργεια με τις υποδομές Small Scale LNG που κατασκευάζονται από τον ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας (Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG & Νέα Προβλήτα Small Scale LNG), οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις LNG barge reloading και φόρτωσης βυτιοφόρων LNG του FSRU της Διώρυγα Gas, θα διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο.

Η Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ευτυχείς για τη σημερινή υπογραφή, καθώς έχει επιτευχθεί ακόμη ένα βήμα για ένα νέο έργο υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως διεθνής ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ΔΕΣΦΑ διασφαλίζει την ανοιχτή πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, συμβάλλοντας σταθερά στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας, με σημαντικά οφέλη για τη χώρα, την ελληνική οικονομία και τον τελικό καταναλωτή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διώρυγα Gas, Ιωάννης Κιούφης, τόνισε: «Ευχαριστούμε τον ΔΕΣΦΑ για την έως τώρα συνεργασία. Η σημερινή υπογραφή του ARCA πρόκειται να ωφελήσει όχι μόνο τις δύο εταιρείες, αλλά κυρίως τους Έλληνες καταναλωτές. Ο ενεργειακός Όμιλος της Motor Oil υλοποιεί έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την ενεργειακή της μετάβαση και η  μεγάλη εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου θα συμβάλλει ενεργά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού project. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και στα επόμενα βήματα του έργου».

Η Εκπαίδευση στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΙΕΝΕ

 • PDF

Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του πάνω στα ενεργειακά δρώμενα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης καθώς και τη διαρκή επαφή του με την ενεργειακή κοινότητα, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) αναπτύσσει το εκπαιδευτικό του έργο σε εξειδικευμένους τομείς της Ενέργειας, όπως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι ΑΠΕ, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ψηφιοποίηση, οι αγορές φυσικού αερίου και άλλα.

Με την εκπαίδευση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής του αποστολής, το ΙΕΝΕ δίνει την ευκαιρία σε στελέχη του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, καθώς και σε νέους επιστήμονες να ενημερωθούν σε βάθος για βασικές πτυχές του ενεργειακού χώρου και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγχώριας και περιφερειακής ενεργειακής αγοράς.

Ενδεικτικά, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και σφαιρική ενημέρωση γύρω από τρεις από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ενέργειας: Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την εγχώρια και περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο « Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Βιώσιμη Ανάπτυξη», διάρκειας 32 ωρών, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά κατά την περίοδο 19 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2021, διακεκριμένοι στον χώρο τους επιστήμονες και ειδικοί από την Επιτροπή ΑΠΕ του ΙΕΝΕ και από τον ευρύτερο τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν τις βασικές ενότητες των ΑΠΕ, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, με ειδική αναφορά στις τεχνολογίες, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, τον Μάρτιο (3/3 – 31/3) του 2021, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε διαδικτυακά το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο « Ενεργειακή Αποδοτικότητα στα Κτήρια και στη Βιομηχανία», διάρκειας 40 ωρών. Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί παρουσίασαν τις μεθόδους και τους τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας τόσο στον κτηριακό όσο και στον βιομηχανικό τομέα καθώς και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, τη μεθοδολογία ενεργειακών ελέγχων και την τεχνικοοικονομική ανάλυση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ακολούθησε προαιρετική δίμηνη πρακτική άσκηση υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών του Σεμιναρίου.

Βάσει του προγραμματισμού του, το ΙΕΝΕ σχεδιάζει τη διοργάνωση νέας σειράς σεμιναρίων για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, τα οποία πρόκειται να καλύψουν την εξής θεματολογία:   Managing energy markets in a complex world (Α’ Κύκλος),   Η Νέα Αγορά Φυσικού Αερίου (Α’ Κύκλος), Electricity market operation and competition (Ε’ Κύκλος) και Εισαγωγή στην Ενέργεια και τη Γεωπολιτική (Γ’ Κύκλος).

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, σχολίασε: « Διαθέτοντας προνομιακή θέση στον χώρο της ενέργειας και στην πληροφόρηση γύρω από αυτόν, καθώς και ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ΙΕΝΕ έχει όραμα, μέσω των δραστηριοτήτων του, να μοιράζεται την τεχνογνωσία του με όσους ηγούνται και θα ηγηθούν των εξελίξεων στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας. Για αυτό το τελευταίο διάστημα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού του έργου».

 

ΕΛΕΤΑΕΝ: Διαγωνισμός: Φωτογραφίζοντας τον άνεμο στην Ελλάδα

 • PDF

Αυτό το καλοκαίρι, πάρτε τη φωτογραφική σας μηχανή, επισκεφθείτε τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας και λάβετε μέρος στο διαγωνισμό μας

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας – Global Wind Day, 15 Ιουνίου 2021, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Οποιοσδήποτε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης φωτογράφος με αγάπη για την αιολική ενέργεια.

Προθεσμία υποβολής: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι θα είναι για όλους μας διαφορετικό. Καλύτερο και πιο ελεύθερο!

Μαζί με τη φωτογραφική σας μηχανή, ανακαλύψτε μια από τις εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας και μπείτε στο διαγωνισμό μας.

Θεματικές κατηγορίες

Το θέμα της κάθε φωτογραφίας – συμμετοχής πρέπει να έχει άμεση σχέση με τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα.

Η κάθε φωτογραφία – συμμετοχή πρέπει να εντάσσεται σε μια από τις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες:

 • Κατηγορία 1: η Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας
 • Κατηγορία 2: Ανεμογεννήτριες, Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ελλάδα
 • Κατηγορία 3: Ανεμογεννήτριες στον Ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση)

Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι καινούργιες και να μην έχουν δημοσιευθεί ή υποβληθεί σε άλλο μέσο, έντυπο ή διαγωνισμό.

Δεν θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες με θέμα από άλλες χώρες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • jpg format
 • υψηλότερη δυνατή ανάλυση (οδηγός: κάθε φωτογραφία πρέπει να έχει τουλάχιστον 3000 pixel στην μικρή της πλευρά και ελάχιστη ανάλυση 300dpi)
 • Φωτογραφίες με περιθώρια (frames) και υδατογραφήματα (watermarks) δεν θα γίνονται δεκτές

Μέγιστος αριθμός φωτογραφιών

Κάθε συμμετέχον πρόσωπο δικαιούται να συμμετέχει με πέντε (5) ή λιγότερες φωτογραφίες.

Τρόπος υποβολής

Έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν (upload) τις φωτογραφίες τους.

Κατά την υποβολή θα δηλώνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Όνομα και επώνυμο του συμμετέχοντα
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας
 • Ηλεκτρονική διεύθυνση (email)
 • Θεματική κατηγορία της φωτογραφίας
 • Τίτλος / θέμα της φωτογραφίας
 • Σημείο λήψης της φωτογραφίας (π.χ. «αιολικό πάρκο [τάδε]» ή «ανεμογεννήτριες ανατολικά από τον οικισμό [τάδε] στο δήμο [τάδε]» ή «αιολικό πάρκο ισχύος 10MW της εταιρείας [τάδε] στη θέση [τάδε] κλπ. – Δεν απαιτούνται συντεταγμένες)
 • Χρόνος λήψης της φωτογραφίας
 • Οτιδήποτε άλλο επιθυμεί ο συμμετέχοντας που θεωρεί ότι θα βοηθήσει την κριτική επιτροπή

Κριτήρια αξιολόγησης

Η Κριτική Επιτροπή θα αξιολογήσει τις φωτογραφίες και θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ, βάσει των εξής κριτηρίων:

 • τη δημιουργικότητα
 • το περιεχόμενο και την πρωτοτυπία
 • τη σύνθεση και την τεχνική
 • την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία σας

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Με την αποστολή των φωτογραφιών, ο συμμετέχων στο διαγωνισμό παραχωρεί στην ΕΛΕΤΑΕΝ το μη αποκλειστικό δικαίωμα αναπαραγωγής αυτής της φωτογραφίας για οποιονδήποτε σκοπό οποτεδήποτε σε οποιοδήποτε μέσο.

Για παράδειγμα, η ΕΛΕΤΑΕΝ μπορεί να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες αυτές σε άρθρα, κοινωνικά δίκτυα, διαδίκτυο, εκθέσεις, ανακοινώσεις, αφίσες, εκδόσεις ή δραστηριότητες προβολής των σκοπών της κλπ.

Tip

Πολλές φωτογραφίες θα ανεβαίνουν στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα. Kυρίως:

instagram  @eletaen

facebook @Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ

LinkedIn @Hellenic Wind Energy Association

twitter @HWEA_ELETAEN

Βραβεία

Μεταξύ όλων των συμμετοχών και στις τρείς θεματικές κατηγορίες, θα επιλεγεί η καλύτερη φωτογραφία που θα λάβει ως βραβείο χρηματικό έπαθλο 1.500,00 ευρώ και ένα μικρό τεχνούργημα.

Η καλύτερη φωτογραφία από κάθε μια από τις δύο άλλες κατηγορίες (στις οποίες δεν θα ανήκει η νικήτρια φωτογραφία) θα λάβει ως βραβείο 500,00 ευρώ και από ένα μικρό τεχνούργημα.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν έως την 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κριτική Επιτροπή

 1. Βασίλης Πιτούλης, Φωτογράφος, youpic.com/photographer/vpitoulis Instagram: @vassilispitoulis
 2. Θοδωρής Παναγούλης, Δημοσιογράφος, energypress.gr
 3. Λήδα Κωτσονοπούλου, Καλλιτέχνης, Μέλος ΕΛΕΤΑΕΝ, Instagram: @ledart
 4. Έφη Καρρά, Βοηθός ΓΔ ΕΛΕΤΑΕΝ

 

 

«Ένταξη έργων ύψους 181 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”»

 • PDF

Συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έργα συνολικού ύψους 181.650.444 ευρώ, με την έμφαση να δίνεται στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» και ειδικότερα στην Πρόσκληση ΑΤ01 «Υποδομές ύδρευσης», ενώ εντάχθηκαν έργα και στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ14 «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021». Συγκεκριμένα, εντάσσονται τριάντα δύο (32) πράξεις π/υ 180.826.070,41 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ01 «Υποδομές ύδρευσης», καθώς και τρεις (3) πράξεις π/υ 824.374 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ14 «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Οι σύγχρονες υποδομές ύδρευσης έχουν σαφές αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η ένταξη τέτοιων έργων των Δήμων μας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», οδηγεί στη μείωση της σπατάλης νερού και στην ορθή τιμολόγησή του, ώστε να προστατεύουμε αυτή την πολύτιμη πηγή ζωής. Μαζί με την Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε το έργο μας για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Η υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του 6ου προβλήτα ΟΛΘ με ΠΑΘΕ

 • PDF

Στην υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό παρέστη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη στα γραφεία της «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Στην Ελλάδα ξέρετε καμία φορά συζητάμε για μεγαλεπήβολα σχέδια και μεγαλεπήβολα έργα, αλλά δεν τα κάνουμε ταυτόχρονα. Όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουμε και όλοι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ένας πολύ σημαντικός εμπορευματικός κόμβος εάν δεν έχει οδική και σιδηροδρομική σύνδεση. Επομένως πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αυτό το έργο λοιπόν, το οποίο από το 2010 είχε κολλήσει, πλέον ξεκολλάει. Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Είμαστε λοιπόν εδώ για να πούμε ότι μία τεράστια εκκρεμότητα παίρνει το δρόμο της και πολύ σύντομα θα ξεμπλοκάρουμε και τη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι έτσι ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ο κόμβος υποδομών και μεταφορών της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ», ενώ στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε σύσκεψη με το Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Τα οφέλη του έργου

Με τη νέα σύνδεση, η κυκλοφορία από ΠΑΘΕ/Εγνατία Οδό προς τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης και αντιστρόφως, θα διεξάγεται μέσω οδογέφυρας απρόσκοπτα, χωρίς ισόπεδους κόμβους και σηματοδότες, με ταχύτητα μελέτης 80 χλμ/ώρα.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά:

Πρώτον, θα αποσυμφορηθεί η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης. Και αυτό καθώς τα οχήματα μεταφορών με κατεύθυνση το λιμάνι θα εκτρέπονται πριν τη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, με αποτέλεσμα την ομαλότερη και ασφαλέστερη ροή τους.

Δεύτερον, θα αποφορτιστεί το τοπικό οδικό δίκτυο από την κίνηση βαρέων φορτηγών και θα αποκατασταθεί η τοπική κυκλοφορία μεταξύ της οδού Καλοχωρίου με την ΠΑΘΕ και μεταξύ του 6ου προβλήτα με το Καλοχώρι.

Τρίτον, το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της περιοχής. Εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αξίες των ακινήτων, θα τονώσει την απασχόληση και θα ενισχύσει την τάση αντικατάστασης δραστηριοτήτων με χαμηλές αποδόσεις από δραστηριότητες υψηλών αποδόσεων.

Ιδιαίτερα αναμένεται να ωφελήσει η νέα σύνδεση τις μεταποιητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, αφού θα διευκολύνει την άμεση πρόσβαση τους στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Τέταρτον, η νέα σύνδεση θα έχει άμεση και θετική επίδραση στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, στην προσέλκυση και ανάπτυξη κέντρων logistics, λόγω της προβλεπόμενης αναβάθμισης του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο του Καλοχωρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 75 εκ ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου, με στόχο την βέλτιστη διαχείριση της κυκλοφορίας στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Καλοχωρίου και την αποκατάσταση της σύνδεσής της με το λιμάνι και την ΠΑΘΕ.

Αναλυτικότερα, η νέα οδική σύνδεση έχει μήκος 3,5 χλμ. περίπου, από τα οποία 1,4 χλμ. έχουν ήδη κατασκευασθεί.

Αναπτύσσεται επί οδογέφυρας αμφίδρομης κατεύθυνσης κατά το μεγαλύτερο της τμήμα και περιλαμβάνει:

 • 6 μεγάλες γέφυρες
 • Εργασίες ολοκλήρωσης ανωδομής
 • Κατασκευή συνδετήριου κλάδου μεταξύ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Καλοχωρίου και του αριστερού κλάδου της οδογέφυρας
 • Κατασκευή οδικών τμημάτων των κλάδων εισόδου και εξόδου του κόμβου σύνδεσης της οδογέφυρας με την ΠΑΘΕ
 • Αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου της ΒΙΠΕ Καλοχωρίου, καθώς και αναμόρφωση τμημάτων του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ, με την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων και του κυκλικού ισόπεδου κόμβου της οδού Καλοχωρίου.

Βράβευση της Ελλάδας από το «European Transport Safety Council» για τη μεγαλύτερη μείωση των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα τη δεκαετία 2010 – 2020, μεταξύ των χωρών της ΕΕ

 • PDF

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (European Transport Safety Council) βράβευσε χτες, Τετάρτη 16 Ιουνίου, την Ελλάδα, για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά το διάστημα 2010 – 2020, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία μειώθηκε κατά 54% στην Ελλάδα και μάλιστα, η χώρα μας ήταν η μόνη στην ΕΕ που πέτυχε τον στόχο της μείωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Σε επίπεδο ΕΕ, η αντίστοιχη μείωση κατά μέσο όρο ήταν 37%.

Συγκεκριμένα, το 2010 η Ελλάδα θρήνησε 1.258 νεκρούς στην άσφαλτο, ενώ το 2020, 579 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το 2010 η Ελλάδα μετρούσε 113 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 67 που ήταν τότε ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ.

Το 2020, παρά τη θεαματική βελτίωση σε επίπεδο ποσοστών, η Ελλάδα μέτρησε 54 θανάτους ανά εκατομμύριο έναντι 42 θανάτων ανά εκατομμύριο, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Το βραβείο για τη μεγαλύτερη μείωση των θυμάτων από τροχαία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, απονεμήθηκε από το «European Transport Safety Council», παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βράβευση της Ελλάδας για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι η σημαντική αυτή θετική εξέλιξη συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεπώς, δεν στεκόμαστε στη βελτίωση των δεικτών μέχρι σήμερα, αλλά επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής με πολυετές πλάνο, που θα βελτιώνει κάθε χρόνο το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στην πατρίδα μας. Δημιουργούμε καλής ποιότητας δεδομένα, αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και εφαρμογής των κανόνων κυκλοφορίας, ασφαλές οδικό δίκτυο και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση. Επόμενος στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% την επόμενη δεκαετία, έως το 2030. Απώτερος στόχος είναι το ευρωπαϊκό όραμα «visιon zero», για μηδενικούς θανάτους από τροχαία το 2050. Μπορεί να μοιάζει ουτοπικός, αλλά όσο εργαζόμαστε με προσήλωση για να τον πετύχουμε είναι δεδομένο ότι θα μειώνονται τα ατυχήματα».

Νέος Πρόεδρος, Νέος Γενικός Διευθυντής και Στρατηγική ΕΕΛ/ΛΑΚ

 • PDF

 

Σε μια ιστορική συνεδρίαση στα νέα γραφεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ εξέλεξε νέο πρόεδρο, όρισε νέο γενικό διευθυντή και αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδιασμού με όραμα μια ελεύθερη κι ανοιχτή σε όλους κοινωνία της πληροφορίας.

 

Από την 1η Ιουλίου 2021 πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σταμέλος με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Ο κ. Σταμέλος, καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ από το 2012, έκανε λόγο για ενίσχυση της διείσδυσης του ανοιχτού λογισμικού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψηφιακή ανεξαρτησία. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αναλυτικής Λογισμικού στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού στο Πολυτεχνείο του Ντέλφτ, κατείχε τη θέση του Προέδρου από το 2015 συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθιέρωση του κύρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ την οποία θα συνεχίσει να υπηρετεί ως επίτιμος Πρόεδρος και Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής.

 

Νέος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛ/ΛΑΚ αναλαμβάνει επίσημα από την 1η Αυγούστου 2021 ο Αλέξανδρος Μελίδης. Ο κ. Μελίδης, πολιτικός επιστήμονας – σύμβουλος επικοινωνίας, είναι από το 2011 – έτος ίδρυσης της Σύμπραξης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) - μέρος του παγκόσμιου κινήματος για την ανοιχτή διακυβέρνηση και ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών, του ανοιχτού περιεχομένου και των ανοιχτών διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Η απερχόμενη γενική διευθύντρια, Δέσποινα Μητροπούλου, θα παραμείνει στην ΕΕΛ/ΛΑΚ έως τα τέλη Ιουλίου 2021. Η κ. Μητροπούλου, γενική διευθύντρια της ΕΕΛ/ΛΑΚ από το 2015 και συντονίστρια δράσεων στο διάστημα 2010-2015, είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΛΛ/ΛΑΚ ως φορέα εγνωσμένης αξιοπιστίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα παραμείνει ενεργό μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

 

Το ΔΣ ενέκρινε επίσης τη συγκρότηση 6 ομάδων εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ με 2 συντονιστές (μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ) έκαστη

 

Ομάδα Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση:

- Θρασύβουλος Τσιάτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ

- Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Ομάδα Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτά Πρότυπα

- Γιώργος Κουσιουρής, Επίκουρος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

- Νικολαΐδης Βασίλειος, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Ομάδα Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων:

- Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

- Νινέτα Πολέμη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Ομάδα Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα

- Γιώργος Μπλάνας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- Κώστας Κωνσταντόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Ομάδα Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Ανοιχτά Δεδομένα

- Δημήτρης Γκούσκος, Επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ

- Ευθύμιος Ταμπούρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

Ομάδα Ανοιχτός Σχεδιασμός (Open Design), Ανοιχτό Υλισμικό (Open Hardware) και Ασύρματα Δίκτυα (Open WiFi)

- Παναγιώτης Κουστουμπάρδης, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

- Χαρίτων Πολάτογλου, καθηγητής στο ΑΠΘ

Για τη στελέχωση των ομάδων εργασίας με μέλη θα ακολουθήσει ειδική πρόσκληση στο επόμενο διάστημα.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 34 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece), είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), και είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

 

 

15 Ιουνίου 2021 | Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας

 • PDF

Σήμερα όλος ο πλανήτης εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, Global Wind Day.

Γιατί Αιολική Ενέργεια

Έχουμε ισχυρούς λόγους να εορτάζουμε: Η Αιολική Ενέργεια είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, νέες δουλειές, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία. Συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και τα πετυχαίνει αυτά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις: δεν εκπέμπει ρύπους, δεν θίγει την υγεία, δεν προκαλεί βλάβες στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και στη γεωργία, είναι γενικά συμβατή με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός.

Ιστιοπλοϊκοί αγώνες για παιδιά στο ΝΟΒ: Πήγαμε θάλασσα με τα παιδιά

Ειδικά φέτος η ΕΛΕΤΑΕΝ συνδύασε την Παγκόσμια Ημέρα με τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια και την ενημέρωση των παιδιών: Για αυτό οργάνωσε το Σάββατο 12 Ιουνίου ιστιοπλοϊκούς αγώνες για τα παιδιά των ακαδημιών του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης στις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Οι μικροί αθλητές είχαν την ευκαιρία να συναγωνισθούν στο αγαπημένο τους άθλημα και να ενημερωθούν για την αιολική ενέργεια, με ειδικούς παιδαγωγούς και παιχνιδοκατασκευές.

Τις απονομές στους νικητές και τις νικήτριες έκανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

Φωτογραφικός διαγωνισμός: 15 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΛΕΤΑΕΝ οργανώνει φωτογραφικό διαγωνισμό που θα «τρέξει» όλο το καλοκαίρι. Φέτος το καλοκαίρι θα είναι για όλους μας διαφορετικό. Καλύτερο και πιο ελεύθερο! Η ΕΛΕΤΑΕΝ προσκαλεί όλους να πάρουν τη φωτογραφική τους μηχανή, να επισκεφθούν τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Οι όροι, η φόρμα υποβολής και άλλες λεπτομέρειες θα υπάρχουν ΕΔΩ


Τρία
παραδείγματα δράσεων κοινωνικής ευθύνης στη νότια Εύβοια

Η αιολική ενέργεια στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι οι τοπικές δράσεις που αναλαμβάνουν οι αιολικές επιχειρήσεις.

Παρουσιάζουμε σήμερα τρεις τέτοιες δράσεις από τις περιοχές των Στύρων, του Καφηρέα και του Μαρμαρίου στη νότια Εύβοια:

 • Το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου «Ηλίας Μαυρομιχάλης» στα Στύρα, η κατασκευή του οποίου τέθηκε υπό της αιγίδα της επιτροπής Ελλάδα 2021. Λεπτομέρειες ΕΔΩ
 • Τις δράσεις αναδάσωσης και δασοπροστασίας σε 640 στρέμματα στον Καστανόλογγο του Καφηρέα. Λεπτομέρειες ΕΔΩ
 • Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Πυργάρι-Ντάρδιζα του Μαρμαρίου. Λεπτομέρειες ΕΔΩ


Δράσεις για τα παιδιά

Οι μικροί φίλοι της αιολικής ενέργειας, αλλά και οι μεγαλύτεροι, μπορούν να ενημερώνονται για την τεχνολογία και τα οφέλη των ανεμογεννητριών και να ψυχαγωγούνται από:

 • την παιδική ιστοσελίδα μας “Γνωρίστε την αιολική ενέργεια” με εικόνες, animation και video, την οποία μπορούν να βρούν ΕΔΩ
 • την έκδοσή μας “Φύσα αεράκι, φύσα με” την οποία μπορούν να βρούν ΕΔΩ
 • τις χαρτοκατασκευές που μπορούν να βρουν στη σελίδα της Global Wind Day ΕΔΩ


Ενημέρωση για τους μεγαλύτερους: ask4wind

Οι μεγαλύτεροι μπορούν να ενημερώνονται για την Αιολική Ενέργεια από την πρωτοβουλία μας www.ask4wind.gr. Εκεί έχουν αναρτηθεί 22 αλήθειες για την Αιολική Ενέργεια, με απλά λόγια και με πλούσια βιβλιογραφία και υποστηρικτικό υλικό.


Δήλωση για την Ημέρα

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε:

«Το Σάββατο 12 Ιουνίου οργανώσαμε για πρώτη φορά ιστιοπλοϊκούς αγώνες για παιδιά σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Οι αγώνες αυτοί συμβόλισαν το διπλό μήνυμα που θελήσαμε να εκπέμψουμε: να συνδυάσουμε τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια με την ενημέρωση των μικρών μας φίλων. Πήγαμε, λοιπόν, θάλασσα με τα παιδιά.

Σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας. Εορτάζουμε αλλά και προβληματιζόμαστε και προτείνουμε. Με το υλικό που ανακοινώνουμε σήμερα:

Πρώτον: Κωδικοποιούμε 6+1 άξονες πολιτικής για  την προώθηση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο νέος σχεδιασμός για το 2030, η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην αγορά και οι διαγωνισμοί, το αδειοδοτικό πλαίσιο, οι διασυνδέσεις, οι επενδύσεις για αποθήκευση και θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι μικρές ανεμογεννήτριες.

Δεύτερον: Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε με νούμερα την σημερινή κατάσταση των Βεβαιώσεων Παραγωγού για αιολικά πάρκα και γενικότερα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος της Βεβαίωσης Παραγωγού, και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα υπό ανάπτυξη έργα».

Global Wind Day 15 Ιουνίου

Η 15 Ιουνίου κάθε έτους  έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας GWEC και την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ. Aποσκοπεί να ενημερώσει και να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό την ιδέα και την τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί χρέος της να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις των διεθνών οργανώσεων, διότι με τον τρόπο αυτό τοποθετεί ισότιμα την πατρίδα μας στη μεγάλη εικόνα της διεθνούς αιολικής κοινότητας.  Για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με τη WindEurope, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar