joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Fri06182021

Αιολική Ενέργεια

ΜΥΤILINEOS: H Ενέργεια του αύριο μπαίνει σε Ισχύ

 • PDF

Ο μεγαλύτερος και αποδοτικότερος αεριοστρόβιλος στο ελληνικό σύστημα και ένας από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης, βρίσκεται πλέον εγκατεστημένος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, το οποίο συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και αποτελεί σημαντικό πυρήνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η παραλαβή και τοποθέτηση του μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού αεριοστρόβιλου από τη General Electric (GE), αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη MYTILINEOS αλλά και για τη χώρα.

Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric (GE), ο πρώτος τύπου «H» που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε πρόσφατα στη νέα υπό κατασκευή μονάδα και κατά τη λειτουργία του θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πρόκειται για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος η οποία κατασκευάζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του 2022. Με την προσθήκη του νέου σταθμού, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS θα υπερβεί τα 2.000 MW, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από ΑΠΕ.

Η επένδυση αυτή, θέτει την αναβαθμισμένη ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε νέα ισχυρή τροχιά, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, καθιστά τη νέα μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) ως τη μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Σύντομα λοιπόν,η MYTILINEOS θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας και με μεταβατικό καύσιμο, γεγονός που οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων και των επιπτώσεών τους. Συγκεκριμένα, η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα σε αντίθεση με τις λιγνιτικές μονάδες που παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα.

Όπως σχολίασε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο εργοτάξιο της μονάδας, το νέο εργοστάσιο θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι της Ελλάδας για τη γρηγορότερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου για τον άλλο μεγάλο στόχο, να επιτύχουμε πάνω από 60% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μέχρι το 2030.

Πιστοί στη δέσμευσή μας, λοιπόν, έχουμε ενσωματώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο DNA μας, στον πυρήνα της στρατηγικής μας, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη συνολική λειτουργία της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι, το 2021 η MYTILINEOS έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που έθεσε σαφείς στόχους και δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα δείχνοντας το δρόμο για μία πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.

 

Οι μελλοντικοί διαγωνισμοί Α.Π.Ε. πρέπει να είναι ειδικοί ανά τεχνολογία

 • PDF

Την Πέμπτη 27/5 ανακοινώθηκαν από τη ΡΑΕ τα αποτελέσματα του πρόσφατου κοινού διαγωνισμού αιολικών – φωτοβολταϊκών: Όλη η δημοπρατηθείσα ισχύς κατανεμήθηκε σε νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Κυβέρνηση στο σχεδιασμό των νέων διαγωνισμών Α.Π.Ε. που θα διενεργηθούν τα επόμενα έτη:

 1. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι οι δύο πιο φθηνές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Είναι σαφώς πιο φθηνές από το λιγνίτη, το ορυκτό αέριο και από τις άλλες τεχνολογίες Α.Π.Ε. που εξαιρούνται από τους διαγωνισμούς.
 2. Τα φωτοβολταϊκά έχουν κατά μέσο όρο πιο χαμηλό ανηγμένο κόστος παραγωγής από τα αιολικά. Επιπλέον αντιμετωπίζουν πιο μικρούς γραφειοκρατικούς κινδύνους και διέπονται από πιο απλή αδειοδοτική διαδικασία. Έτσι, σε διαγωνισμό με τα αιολικά επικρατούν. Προκύπτει λοιπόν το οξύμωρο να αποκλείεται η αιολική τεχνολογία παρόλο που είναι πάντα, πολύ πιο φθηνή  από όλες τις άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής πλην φωτοβολταϊκών.
 3. Η μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών -και γενικά οποιασδήποτε τεχνολογίας- δεν είναι βέλτιστη επιλογή. Η αποτελεσματική επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων απαιτεί συνδυασμό όλων των τεχνολογιών που αλληλοσυμπληρώνονται με βάση τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και το προφίλ παραγωγής τους. Μόνο ο συνδυασμός των τεχνολογιών Α.Π.Ε.:
  -οδηγεί σε οικονομικά βέλτιστη ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος,
  -εξασφαλίζει βέλτιστη αξιοποίηση των δικτύων,
  -προστατεύει όλους τους επενδυτές, ακόμα και τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών, από την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μηδενικών τιμών στην αγορά
 4. Η ύπαρξη υψηλού ανταγωνισμού, που στο πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ ξεπέρασε το 280%, εξασφαλίζει ότι οι τιμές είναι δίκαιες και αντανακλούν το πραγματικό κόστος των έργων. Δεν απαιτούνται επομένως υπερβολικές και πολλαπλές ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, η επιβολή πολύ χαμηλής τιμής εκκίνησης δεν είναι απαραίτητη και μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητή επίτευξη αδίκως χαμηλών τιμών που μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε εγκατάλειψη επενδύσεων. Ο ανταγωνισμός πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί κατά το δυνατόν, ανόθευτος.
 5. Η επιλογή για το μέλλον κοινών διαγωνισμών με ποσόστωση 30% ανά τεχνολογία, δεν είναι η λύση για τα ανωτέρω προβλήματα. Δεν θα οδηγήσει σε βέλτιστη επίτευξη του στόχου και θα δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα π.χ. στο πώς θα σχεδιαστεί ο κανόνας καθορισμού  της κοινής τιμής εκκίνησης. Αντιθέτως, οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς -και ιδίως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ- θα πρέπει να έχουν πάντα επαρκή ελευθερία να μελετούν και να ρυθμίζουν τις βασικές παραμέτρους των διαγωνισμών με γνώμονα το όφελος του καταναλωτή. Οι σημαντικότερες από αυτές τις παραμέτρους είναι το μίγμα τεχνολογιών και η τιμή εκκίνησης ανά τεχνολογία.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι μελλοντικοί διαγωνισμοί Α.Π.Ε. πρέπει να είναι ειδικοί ανά τεχνολογία, όπως ήταν και μέχρι πριν τον τελευταίο διαγωνισμό. Μια τέτοια επιλογή είναι απολύτως συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και σεβαστή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι στη διάθεση του ΥΠΕΝ να υποστηρίξει στην κατάρτιση και τεκμηρίωση του σχήματος των νέων διαγωνισμών που θα πρέπει να υποβληθεί στις υπηρεσίες της Επιτροπής.

 

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέες επενδύσεις άνω των € 250 εκατ. στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ

 • PDF

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα, προχωρά στην υλοποίηση νέων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Ικαρία: Εγκαινιάστηκε το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο ΝΑΕΡΑΣ

 • PDF

Ο Ναέρας στην Ικαρία είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη, που συνδυάζει την αιολική και την υδραυλική ενέργεια.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέα μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ

 • PDF

Σε μία ακόμη μεγάλη επένδυση στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ προχωρά η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η Στερεά Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αιολική ενέργεια

 • PDF

Αύξηση 1,5% παρουσίασε η αιολική ισχύς που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα ηνία κρατάει η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

ΡΑΕ: Διαγωνισμοί για 2600 μεγαβάτ από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς

 • PDF

Διαγωνισμούς για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2.600 μεγαβάτ κατά την τριετία 2018 – 2020 προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με βάση το νέο Κοινοτικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές που προβλέπει την διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ολοκλήρωσε επένδυση 250 εκατ. δολαρίων στην αγορά ΑΠΕ των ΗΠΑ

 • PDF

Σε εμπορική λειτουργία το Αιολικό Πάρκο Fluvanna I στο Τέξας

Η μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο έχει ύψος 178 μέτρα και βρίσκεται στη Γερμανία

 • PDF

Η μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο βρίσκεται πλέον στη γερμανική πόλη Γκάιλντορφ.

 

Ικτίνος: Επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 • PDF

Mετά την πρόσφατη εξαγορά έναντι 1,6 εκατ. ευρώ των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ανταγωνίστριας εταιρείας «Μάρμαρα Γ. Λαζαρίδη» στη Δράμα, που είχε περιέλθει σε καθεστώς πτώχευσης, η εισηγμένη εταιρεία «Ικτίνος» συνεχίζει την πολιτική επέκτασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Shell: Πωλείται η συμμετοχή της σε ολλανδικά αιολικά πάρκα

 • PDF

Η Royal Dutch Shell και οι εταίροι της Eneco Holdings και Mitsubishi, σχεδιάζουν να πουλήσουν μερίδιο σε δύο πρότζεκτς αιολικής ενέργειας στην Ολλανδία, η ανάπτυξη των οποίων μπορεί να κοστίσει 1,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Μυτιληναίος: Deal 400 εκατ. δολαρίων με τη Λιβύη

 • PDF

Υπεγράφη χθές στη Λιβύη η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μετά τη κρίση και αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ από τον όμιλο Μυτιληναίου.

Σε νέο αιολικό πάρκο 12 MW επενδύει η Δέλτα Τεχνική

 • PDF

Η Δέλτα Τεχνική, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα εξοπλισμού και εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ανακοίνωσε μια νέα επένδυση σε σταθμό παραγωγής ενέργειας που θα αξιοποιεί τη δύναμη του ανέμου.

Μεγάλες προσδοκίες από την εγκατάσταση αιολικής τεχνολογίας σε τάνκερ

 • PDF

Την πρώτη εγκατάσταση τεχνολογίας αιολικής ενέργειας σε δεξαμενόπλοιο µεταφοράς προϊόντων πετρελαίου πρόκειται να εγκαταστήσει η εταιρεία Norsepower, σε συνεργασία με την Maersk Tankers, το Energy Technologies Institute (ETI) και την Shell Shipping & Maritime.

Συγχώνευση των αιολικών πρότζεκτ ΤΕΡΝΑ - Κοπελούζου για την Κρήτη, με στόχο τη χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ

 • PDF

Σε ένα κοινό πρότζεκτ συγχωνεύονται τα δυο μεγάλα έργα για τα αιολικά των ομίλων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΕΛΙΚΑ (Όμιλος Κοπελούζου), προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Χρηματοδότηση Επενδυτικού Προγράμματος στις ΗΠΑ

 • PDF

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με τον επενδυτικό οργανισμό CopenhagenInfrastructurePartners (CIP)για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην αγορά  των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις ΗΠΑ.

Η πρώτη φάση της συνεργασίας αφορά το αιολικό πάρκο Fluvanna 1,ισχύος 155MWμε ανεμογεννήτριες Gamesa που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην περιοχή Scurry County στο Τέξας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η CIP θα προσφέρει κεφάλαια ύψους 61 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη μέρους του κόστους ανάπτυξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης ξεπερνά τα 250 εκατ. δολάρια. Η GoldmanSachsσυμμετέχει επίσης παρέχοντας κεφάλαια έως 150 εκατ.κατά την έναρξη λειτουργίας, ενώ κατά την περίοδο κατασκευής οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται από ομάδα τραπεζών που αποτελείται από τις HSBC, NordLB, MorganStanleyκαι Rabobank.

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί στο Yorkshire

 • PDF

Το συγκεκριμένο έργο το οποίο αναμένεται να υλοποιήσει η εταιρεία DONG Energy πρόκειται να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία.

Πορτογαλία: Ξεπέρασε την εθνική ζήτηση η παραγωγή αιολικής ενέργειας

 • PDF

Τα 4,2 γιγαβάτ έφτασε η μέγιστη παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Πορτογαλία, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την εθνική κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Redes Energéticas Nacionais (REN).

Τα ολλανδικά τρένα θα τροφοδοτούνται 100% από αιολική ενέργεια μέχρι το 2018

 • PDF

Η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύθηκε άμεσα να προχωρήσει σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το τέλος του έτους.

Όταν οι πολίτες της Ολλανδίας ζήτησαν με τρόπο επιτακτικό από την κυβέρνηση της χώρας τους να μειωθούν στο μέγιστο δυνατό οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και δεν εισακούστηκαν, δεν δίστασαν να την μηνύσουν.

Η μέρα που ο άνεμος ηλεκτροδότησε τα πάντα στη Δανία

 • PDF

Το βράδυ της Πέμπτης, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στα «δάση των ανεμογεννητριών» της Δανίας, υπερκάλυψαν τις ημερήσιες ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το βράδυ της Πέμπτης ισχυροί άνεμοι έπνεαν στη Δανία, με αποτέλεσμα οι φάρμες ανεμογεννητριών να υπερκαλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Προσωρινό «ναι» από την Ολομέλεια του ΣτΕ σε αιολικά πάρκα στην Κρήτη

 • PDF

Εκκρεμεί η έκδοση άλλης απόφασης που θα έχει καθοριστικό ρόλο για την τύχη υλοποίησης των επίμαχων έργων.

Το δρόμο στα σχεδιαζόμενα έργα κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη την Κρήτη, ανοίγει η
Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προσωρινή απόφασή της. Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση άλλης απόφασης, που θα έχει καθοριστικό ρόλο για την τύχη υλοποίησης των επίμαχων έργων.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar